• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο τελώνης δεικνύει την οδό της Υπαπαντής»

in Εκκλησία της Ελλάδος
9 Φεβρουαρίου 2025
byPoimin.gr Team
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο τελώνης δεικνύει την οδό της Υπαπαντής»
Share on FacebookShare on Twitter

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Τιθορέας, στην σκιά του χιονισμένου Παρνασσού,  ιερούργησε σήμερα Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στην αρχή του Τριωδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν τοπικοί ιεροψάλτες, υπό τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Βασίλειο Μακέδο, Γραμματέα του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Σήμερα ολοκληρώνεται αφενός μεν ο κύκλος της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου μας, και αφετέρου ανοίγει μία νέα πνευματική περίοδος, το Άγιο Τριώδιο. Σήμερα ξεκινάει το Τριώδιο, το οποίο έχει προορισμό το Άγιο Πάσχα και η Υπαπαντή του Κυρίου μας μας θυμίζει την προοπτική της συνάντησής μας με τον Χριστό. Η Υπαπαντή μας θυμίζει ότι σκοπός της ζωής μας είναι να συναντήσουμε τον Χριστό, αλλά και να συναντήσουμε και τον άλλον άνθρωπο και να συναντήσουμε τον άνθρωπο μέσα στην αγάπη, μέσα στην επικοινωνία, μέσα στη σχέση, μέσα στο ενδιαφέρον, μέσα στο νοιάξιμο, μέσα στην καλοσύνη. Να συναντήσουμε τον άλλον, όχι με κακία και έχθρα, αλλά να συναντήσουμε τον άλλον μέσα στα χαρίσματα και στις αρετές. Να συναντήσουμε τον άλλον άνθρωπο μέσα σε πνεύμα και σε κλίμα υγείας και θετικότητας κι όχι μέσα σε κλίμα τοξικότητας και αρνητικότητας. Αυτή η συνάντηση είναι που δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου, άλλωστε η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσδοκία μιας συνάντησης.

          Και το Τριώδιο όμως μοιάζει πολύ με την Υπαπαντή του Κυρίου μας. Ένας μακαριστός άγιος γέροντας, ο πατέρας Ανανίας Κουστένης, θέλοντας να δώσει έναν ορισμό για το τι είναι το Τριώδιο ενθυμούμαι ότι μου ανέφερε ότι το Τριώδιο είναι η συνταγή, είναι ο τρόπος, είναι το εργαλείο, είναι η μέθοδος που μας δείχνει, πώς θα συναντήσει ο άνθρωπος τον Θεό, πώς θα αποκαταστήσει ο άνθρωπος τις χαλασμένες του σχέσεις με τον Θεό και με τον άλλον άνθρωπο. Γι’ αυτό και όλα τα βήματα του Τριωδίου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά σκαλοπάτια, βηματισμοί για το πώς ο άνθρωπος θα βγει από τη μοναξιά του, θα πάψει να ζει μόνο για τον εαυτό του, πώς θα γίνει κοινωνικός άνθρωπος, πώς θα κοινωνικοποιηθεί πραγματικά και αληθινά και θα έρθει σε κοινωνία με το Θεό και σε κοινωνία με τον άνθρωπο.

          Και αυτό το βλέπουμε έκδηλα σήμερα: βλέπουμε έναν άνθρωπο παντελώς ακοινώνητο, τον Φαρισαίο της σημερινής παραβολής, εισέρχεται μέσα στο ναό, στέκεται στο μέσο του ναού, στρέφεται προς τον εαυτό του ουσιαστικά και τι κάνει; Εξομολογείται χωρίς να το καταλαβαίνει την αντικοινωνικότητα του, θεωρεί ότι απαριθμεί τις αρετές του, απαριθμώντας όμως τις δήθεν αρετές του φανερώνει το πόσο μόνος είναι, το πόσο ακοινώνητος είναι, το πόσο άφιλος είναι, το πόσο ανέραστος είναι, το πόσο απόμακρος είναι. Πώς ξεκινάει; Ότι «ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων». Ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους ανθρώπους, λέει ότι εγώ δεν είμαι όπως είναι όλοι οι άλλοι, είμαι διαφορετικός, είμαι εκλεκτός. Υπάρχει χειρότερη έκφραση αντικοινωνικότητας από αυτήν; Από το να θεωρείς ότι εσύ είσαι μοναδικός, ανεπανάληπτος, ξεχωριστός, σπουδαίος, ισχυρός, δυνατός και όλοι οι άλλοι είναι ένα τίποτα μπροστά σου; Να η απόλυτη μοναξιά! Να η αφόρητη μοναξιά, να η κόλαση ζωγραφισμένη μέσα στην καθημερινότητα της ζωής ενός ανθρώπου! Και άραγε πόσοι άνθρωποι σήμερα δεν ζουν μία τέτοια κόλαση, όταν είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους, όταν είναι εγκλωβισμένοι στο κέλυφος του εγωκεντρισμού τους, όταν δεν μπορούν να δουν τίποτε άλλο πέρα από τη μύτη τους κι από τον εαυτό τους, όταν τους φταίνε όλοι, όταν όλοι είναι εχθροί, όταν στο πρόσωπο του κάθε άλλου ανθρώπου βλέπουν έναν εν δυνάμει αντίπαλο. Πώς να χαρούν την κοινωνικότητα, πώς να χαρούν τη σχέση!

          Και δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά βλέπει δίπλα του έναν άνθρωπο διαφορετικό, τον Τελώνη, έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν στέκεται στο μέσο του ναού αλλά έχει πιάσει μια γωνίτσα σκοτεινή, γονατιστός και προσευχόμενος και αντί να παραδειγματιστεί από αυτό, τον στοχοποιεί, τον στιγματίζει, δεν φτάνει μόνο που λέει ότι «ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων» αλλά το πάει ένα βήμα πιο πέρα : «Δεν είμαι ούτε σαν αυτόν εδώ τον Τελώνη τον αμαρτωλό, τον άθλιο», «ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης. ‘Έρχεται να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στη μοναξιά του και στην κακία. Του δίνεται η δυνατότητα εκείνη την ώρα να επικοινωνήσει με έναν άνθρωπο που είναι και αυτός στο ναό, να προσευχηθεί μαζί του, να έρθει σε επικοινωνία μαζί του και αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, αντί να αναρωτηθεί γιατί κλαίει αυτός ο άνθρωπος, γιατί χτυπιέται, γιατί φωνάζει «῾Ο Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ», τι του συμβαίνει, πώς μπορώ να τον πλησιάσω, πώς μπορώ να έρθω πιο κοντά του, πώς μπορώ να γίνω ένα μαζί του, πώς μπορώ να γίνω φίλος του, πώς μπορώ να δείξω ένα ενδιαφέρον. Και αντί να ανοίξει η καρδιά του κλείνει ακόμη περισσότερο. Ήταν τόσο εγκλωβισμένος στον εγωισμό του, ήταν τόσο φυλακισμένος στις δήθεν αρετές του, που τελικά έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν φίλο, να δημιουργήσει μία σχέση, να κάνει ένα άνοιγμα στην καρδιά του και στη ζωή του με τον Τελώνη. Κι ο Τελώνης όπως πολύ όμορφα ερμηνεύει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κρατάει το κλειδί της κοινωνικότητας στα χέρια του, κρατάει το κλειδί της υγιούς κοινωνικής ζωής στα χέρια του και αυτό το κλειδί είναι η ταπεινοφροσύνη.

          Και πώς εκδηλώνεται η ταπεινοφροσύνη; Ακούει τον Φαρισαίο να τον στιγματίζει, να τον λοιδορεί, να τον περιφρονεί, να τον υβρίζει ουσιαστικά να τον συκοφαντεί και ενώ θα μπορούσε ως άνθρωπος να διαμαρτυρηθεί και να του πει : «έλα δω ρε φίλε, με ξέρεις, με ξέρεις από χθες; Γιατί μιλάς έτσι για το πρόσωπο, γιατί απευθύνεσαι έτσι για μένα; Ποιος σου έδωσε αυτό το δικαίωμα, μήπως σε προκάλεσα, μήπως σου είπα κάτι; Εγώ στέκομαι εδώ μέσα στον πόνο μου, σε μία γωνίτσα και προσεύχομαι κι εσύ έρχεσαι εδώ στο μέσο του ναού και με στοχοποιείς και φέρεσαι εναντίον μου;» Ούτε ακόμα και αυτό το απόλυτα δικαιολογημένο, αυτό το δικαίωμα που είχε ο Τελώνης, ούτε αυτού του δικαιώματος δεν έκανε χρήση, συνέχισε ταπεινά να προσεύχεται, συνέχισε ταπεινά να ζητάει το έλεος του Θεού, έμεινε προσηλωμένος στην πραγματική προσευχή, στην αμετεώριστη προσευχή, στην αληθινή νήψη, γιατί ο Τελώνης ήταν ο πραγματικά προσευχόμενος. Η προσευχή του Φαρισαίου τον απομάκρυνε και από τον Θεό και από τον άνθρωπο γι’ αυτό βλέπουμε ότι είναι δυνατόν κανείς να «προσεύχεται»  και τελικά να χάνει τον Θεό, να χάνει τον άνθρωπο. Η νηστεία του, αντί να τον φέρει κοντά στο Θεό τον έφερε και τον έδιωξε μακριά από τον Θεό και μακριά από τον άνθρωπο και η ελεημοσύνη του για την οποία καυχήθηκε ότι καταβάλλει το 10% των εσόδων του σε φιλανθρωπίες, αντί να τον οδηγήσει κοντά στο Θεό, αντί να τον οδηγήσει κοντά στον άνθρωπο τον οδηγεί σε ακόμα πιο βαθιά στην κόλαση του.

          Κι ο Τελώνης, ο οποίος δεν είχε να προσκομίσει καμία αρετή, ο οποίος δεν είχε να προσκομίσει κανένα κατόρθωμα, ο οποίος δεν είχε να παρουσιάσει κανένα ανδραγάθημα παρά μονάχα την ταπεινότητα του, παρά μονάχα την ειλικρίνεια του, παρά μονάχα την αυτογνωσία του, παρά μονάχα τη γυμνή του αλήθεια, ο Τελώνης συνάντησε και τον Θεό και τον άνθρωπο και γι’ αυτό ο ίδιος ο Χριστός τον φέρει ως παράδειγμα του δικαιωμένου ανθρώπου και γι’ αυτό το λόγο έτσι ολοκληρώνεται το ευαγγελικό ανάγνωσμα ότι «ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται».

          Άρα η ταπεινοφροσύνη, η ταπεινότητα, η σεμνότητα, η σύνεση, η αίσθηση του εαυτού μας, της αλήθειας μας, των ορίων μας, η ρεαλιστική γνώση του εαυτού μας, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση του διπλανού αποτελούν προϋποθέσεις για να συναντήσουμε, να υπαντήσουμε τον Κύριο, για να συναντήσουμε τον συνάνθρωπο, για να δούμε το πρόσωπο του Θεού στο πρόσωπο του αδελφού μας, για να μπορέσουμε να πορευθούμε μέσα στη ζωή μας με πραγματικές και αληθινές σχέσεις. Ο τελώνης δεικνύει την οδό της Υπαπαντής».

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα και αθρόα προσέλευση χιλιάδων πιστών κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Κουτσουριώτισσας...

Read more
Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»

23 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κατάνυξη, λαμπρότητα και πανηγυρική ατμόσφαιρα γιόρτασε και φέτος, η Ιερά Μονή «Παναγία του Έβρου» στην Μάκρη, την Κυριακή...

Read more
Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

23 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λεσινιωτίσσης), που βρίσκεται στο Λεσίνι Μεσολογγίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της...

Read more
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ

23 Αυγούστου 2026

Τό πρωΐ τῆς Κυριακής, 23ης Αὐγούστου 2026, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στήν Πανηγυρίζουσα Γυναικεία Ἱερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, ἱερουργοῦντος...

Read more
“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”

23 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης...

Read more
Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ε΄ Κατασκηνωτική Περίοδο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε
Εκκλησία της Ελλάδος

Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε

23 Αυγούστου 2026

Εν μέσω εκατοντάδων προσκυνητών από ολόκληρη την Ελλάδα πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου...

Read more
Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Κεντρωτή στη Μελβούρνη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Κεντρωτή στη Μελβούρνη

23 Αυγούστου 2026

Σε κλίμα συγκινήσεως τελέστηκε την Κυριακή, 23 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Templestowe της Μελβούρνης, το ετήσιο...

Read more
Ἀπόδοση τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Παλαιοπαναγιά καί στόν Πλάτανο Ναυπακτίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἀπόδοση τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Παλαιοπαναγιά καί στόν Πλάτανο Ναυπακτίας

23 Αυγούστου 2026

Τό διήμερο, 22 καί 23 Αὐγούστου 2026, ἑορτάστηκε στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου ἡ Ἀπόδοση τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως...

Read more
 «Η οικογένεια και τα παιδιά, είναι η περιουσία μας!» 
Εκκλησία της Ελλάδος

 «Η οικογένεια και τα παιδιά, είναι η περιουσία μας!» 

23 Αυγούστου 2026

Στην πανηγυρίζουσα, παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

23 Αυγούστου 2026

Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ναό αγ. Νικολάου...

Read more
Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

23 Αυγούστου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε, σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην εορτάζουσα Ιερά Μονή...

Read more
Χίου Μάρκος: Μαφόριον της Παναγίας τα θαλάσσια πάρκα του Ελληνικού Αρχιπελάγους
Εκκλησία της Ελλάδος

Χίου Μάρκος: Μαφόριον της Παναγίας τα θαλάσσια πάρκα του Ελληνικού Αρχιπελάγους

23 Αυγούστου 2026

Με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια ετελέσθη η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής νήσου Παναγιάς Οινουσσών το...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Σπερχειάδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Σπερχειάδα

23 Αυγούστου 2026

Στην Μαρτυρική πόλη της Σπερχειάδος και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε σήμερα Σάββατο 22 Αυγούστου 2026 λαμπρή...

Read more
«Όποιος δέχεται το φως του Χριστού, φωτίζει ανθρώπους»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Όποιος δέχεται το φως του Χριστού, φωτίζει ανθρώπους»

23 Αυγούστου 2026

Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στα Κάψαλα Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Ευαγγέλιο της Χαράς!
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

«Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς… και ακολούθει μοι»

3 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα της ΙΒ΄ Κυριακής Ματθαίου «Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς... και ακολούθει...

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ύπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶδὸς τοῖς πτωχοῖς

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου: Το δίλλημα

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;»

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Είσαι Χριστιανός ή νομίζεις ότι είσαι;»

29 Αυγούστου 2020
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Η κατά Χριστόν τελείωση του ανθρώπου

18 Αυγούστου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ολίγα περί Παραδείσου

17 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αγαπούσε τον πλησίον του;

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Παιδικής  Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Άγιος Χαράλαμπος – Ο ιερεύς της Μαγνησίας

Άγιος Χαράλαμπος - Ο ιερεύς της Μαγνησίας

Χειροτονία Διακόνου στον Άγιο Γεράσιμο Βόλου

Χειροτονία Διακόνου στον Άγιο Γεράσιμο Βόλου

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist