Στην όμορφη κωμόπολη της Ελάτειας ευρέθη ποιμαντικώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών την Κυριακή μετά τα Φώτα, 12 Ιανουαρίου ε.ε., όπου προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.
 
Με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και ενθουσιασμού, οι κάτοικοι της Ελάτειας υπεδέχθησαν τον Ποιμενάρχη μας στα προπύλαια του Ναού, ενώ με πολύ χαρά έσπευδαν συνεχώς να τον καλωσορίσουν και να του ευχηθούν το ΑΞΙΟΣ!
 
Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κύριλλος Οικονομόπουλος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Σωτήριος Σαλαμαράς εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου , ο Συνταξιούχος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Αθανασίου, ο Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Δημήτριος Καλιακούδας, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Οδυσσέας Γκούμας, Ιερείς ομόρων Ενοριών και ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης.
 
Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε αναλύοντας την Ευαγγελική Περικοπή, αναφερόμενος στην φράση με την οποία ξεκίνησε ο Κύριος το κηρυκτικό Του έργο: «Μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν».
 
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
 
«Η μετάνοια δεν είναι μια αυτόνομη προτροπή, δεν έχει χαρακτήρα συμμόρφωσης σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είναι συνδεδεμένη με τη φράση που ακολουθεί «ἤγγικε γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν». Δεν θέλει να μας απειλήσει ο Κύριος, όπως κάνουν οι άλλες θρησκείες αλλά να μας δείξει ότι έχει έρθει η βασιλεία των ουρανών. «Μετανοείτε» μας λέει ο Χριστός. Με τον ερχομό μου έρχεται μια νέα πραγματικότητα στον κόσμο. Έχω έρθει για να νικήσω το θάνατο. Να γεμίσω τη ζωή σας με νόημα. Να σας φέρω το Φως το αληθινό. Τελείωσε η νύχτα, πέρασε το σκοτάδι. Είμαι ο ήλιος που θα αλλάξει τον κόσμο. Για αυτό αλλάξτε και εσείς.
 
Η μετάνοια είναι η αλλαγή μας προκειμένου να απολαύσουμε το νέο κόσμο. Είναι σαν να έχει ανοίξει ένα νέο οίκημα λαμπρό, αυτό που ονειρευόμαστε και ο Χριστός μας λέει, αλλάξτε πορεία. Το κλειδί είναι στο χέρι σας, μπείτε μέσα. Το μήνυμα του Ευαγγελίου στη ζωή μας είναι πολύ ελπιδοφόρο, είναι προσκλητήριο για ουσιαστική αλλαγή μέσα μας. Τα προβλήματα που έχουμε στη ζωή μας μικρά και μεγάλα όπως, ο θάνατος, ο χωρισμός με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η φτώχεια, η μοναξιά η στεναχώρια, όλες αυτές οι δυσκολίες φανερώνουν ότι, όλοι διψούν για μια αλλαγή.
 
Αυτή η αλλαγή είναι το προσκλητήριο που μας στέλνει ο Χριστός. Να ποθήσουμε να έρθει το Φως του Χριστού στη ζωή μας. «Ἐσημειώθη ἐφ᾿ ἡμᾶς τὸ φῶς τοῦ προσώπου σου, Κύριε».
 
Δεν ζητά ο Χριστός εξωτερική αλλαγή αλλά αλλαγή της παρουσίας μας στον κόσμο. Όταν η επικοινωνία μας με τους άλλους φέρνει φως αυτό δείχνει ότι, έχουμε δεχτεί το προσκλητήριο του Θεού.
 
Διανύουμε αδελφοί μου το πρώτο εικοσαήμερο του νέου έτους και σκεφτόμαστε τι πρέπει να αλλάξουμε στη ζωή μας για να έρθει το Φως του Χριστού. Τι πρέπει να αλλάξω; Τι να επιθυμήσω; Μήπως θα βρω το Φως αγαπώντας τους συνανθρώπους μου; Να δείξω αγάπη σε κάποιον που με πρόδωσε; Αξίζει να προσέξουμε τον εαυτό μας και να του δείξουμε πραγματική αγάπη. Μπορούμε να βρούμε την πραγματική ομορφιά μέσα από την αλλαγή μας. Μέσα από τη χάραξη νέας πορείας. Πορείας προς τον συνάνθρωπο, πορείας προς την αληθινή ζωή».
 
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με αισθήματα χαράς προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Γρηγόριο Νικολάου, Εφημέριο της Ενορίας του Λευκοχωρίου, δίδοντας πραγματικά συγκίνηση και δύναμη τόσο στον ίδιο, όσο και σε όλους τους Ιερείς και τους πιστούς. Πράξη, την οποία επεσφράγισε το δυνατό ΑΞΙΟΣ!, που επεφώνησε ο λαός.
 
«Εις ένδειξιν πατρικής αγάπης, προσευχής και σεβασμού θα επιδώσουμε στον αδελφό μας π. Γρηγόριο τον επιστήθιο Σταυρό. Ο ίδιος σηκώνει με πίστη τον Σταυρό της ασθενείας του, ανεβαίνοντας τον δικό του Γολγοθά, έχοντας όμως συμπαραστάτες όλους εμάς τους αδελφούς του Ιερείς και όλους εσάς τον πιστό λαό.
 
Ο Σταυρός σου π. Γρηγόριε θα σου δώσει δύναμη για να συνεχίσεις τον αγώνα σου και την πνευματική σου διακονία στο ποίμνιό σου. ΑΞΙΟΣ!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
 
Ακολούθως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Οδυσσέας, εκφράζοντας τα συναισθήματα των Αρχόντων και των ευσεβών κατοίκων της κωμοπόλεως, με εγκάρδια λόγια υιικής αγάπης και σεβασμού προσεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας και τον καλωσόρισε στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου. Χαρακτήρισε δε την παρουσία του ως ιδιαίτερα ευλογημένη, αλλά και Ιστορική, μιας και η 12η μηνός Ιανουαρίου του Σωτηρίου έτους 2020, θα γραφεί στην Ιστορία της Ενορίας και της πόλεως, διότι θα μαρτυρά την Γενέθλιο ημέρα του Εγκαινιασμού του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, το οποίο ανηγέρθη εκ βάθρων, δαπάνες των ευσεβών πιστών της Ελάτειας και δύο οικογενειών, οι οποίοι εστήριξαν με την σημαντική δωρεά τους την ανέγερση και ολοκλήρωσή του.
 
Ο π. Οδυσσέας μετ’ ευχών για μία καλλίκαρπη, Θεάρεστο, υγιή και ευλογημένη Αρχιερατεία, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα επιγονάτιο κεντητό, το οποίο φέρει την εικόνα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυρροβλύτου, Προστάτου και Εφόρου Αγίου της Ενορίας και της Ελάτειας.
 
Ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνηση ευχαρίστησε τον π. Οδυσσέα για το όμορφο δώρο και τα καλά του λόγια και αναφερόμενος στα Εγκαίνια του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου σημείωσε:
 
«Σας συγχαίρω όλους αγαπητοί μου αδελφοί, για το έργο αυτό και για την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε και να δώσουμε σε λειτουργία το Πνευματικό αυτό Κέντρο.
 
Αυτή είναι η αποστολή όλων των Ποιμαντικών δράσεων της Εκκλησίας, η ξεκούραση των ανθρώπων. Όλοι είναι σήμερα κουρασμένοι και η κούραση αυτή έρχεται από την έλλειψη εσωτερικής γαλήνης και ψυχραιμίας. Τέτοιοι χώροι όμως, είναι ευκαιρία επικοινωνίας, όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες, να χαρίζουμε το στοργικό μας βλέμμα στους άλλους και να επικοινωνούμε ουσιαστικά.
 
Σας εύχομαι να το αξιοποιήσετε και σε αυτό θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως, διότι είναι έργο άγιο.
 
Είναι προέκταση της Θείας Λειτουργίας για αυτό να τον κάνετε χώρο λειτουργικό, χώρο προκοπής και πνευματικής προόδου. Το ποιμαντικό μου ενδιαφέρον για την ενορία σας είναι ιδιαίτερο. Θα το αξιοποιήσω και εγώ προσωπικά για να ασχοληθώ περισσότερο και πιο εξειδικευμένα με τις ανάγκες τις πνευματικές και τις ποιμαντικές εδώ της περιοχής.
 
Να είστε όλοι ευλογημένοι. Καλή και ευλογημένη χρονιά».
 
Ο Σεβασμιώτατος μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ετέλεσε και το ετήσιο μνημόσυνο του εφήβου Δημητρίου Κακάβα, ο οποίος πέταξε για την αγκαλιά του Θεού στα 17 του χρόνια μετά από δοκιμασία ασθενείας.
 
Με λόγια καρδιακά, λόγια παραμυθίας ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε όπως ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου, τον αναπαύει αιωνίως στους κόλπους του και στην θλιβομένη οικογένειά του χαρίσει την εξ ύψους παρηγορία στο πένθος τους και την Ελπίδα της Αναστάσεως.
 
Στην συνέχεια, Άρχοντες, Κλήρος και Λαός, μετέβησαν παραπλησίως του Ναού, όπου στην είσοδο του Νεοανεγειρομένου Πνευματικού Κέντρου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων και ανέγνωσε την ειδική ευχή.
 
Με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, της Δημάρχου Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασίας Στιβακτή και του Προϊσταμένου της Ενορίας π. Οδυσσέως, ο Ποιμενάρχης μας έκοψε την κορδέλα και απεκάλυψε την κτιτορική πλάκα.
 
Εισερχομένων δε πάντων στο όμορφο Πνευματικό Κέντρο, μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου εψάλη ο Δοξολογικός ύμνος : «Τις Θεός» και με τον τρόπο αυτό ανεπέμφθη Δόξα και Αίνος στο Όνομα του εν Τριάδι Θεού, για τα καλά και ωφέλιμα έργα της Εκκλησίας.
 
Μετά το πέρας των Εγκαινίων, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εδόθη πλούσιο πρωινό και εόρτιο γεύμα προς όλους τους παρευρισκομένους,
 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Τελετή των Εγκαινίων μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή συνοδευόμενη από Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Λάμπρος Σακκάς, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Μοδίου Υποσμυναγός Δημήτριος Πάσσας, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Ανδρούτσος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή και ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος Dr. Θεολογίας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Δεκαπενταύγουστος και πανδημία

Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη   Όπως για πρώτη φορά ζήσαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα με ένα οδυνηρό τρόπο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που...

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τον θάνατο

Είναι η μοναδική φορά στην ανθρώπινη ιστορία που γιορτάζεται ο θάνατος. Και αυτό, βέβαια, συμβαίνει μέσα στο χριστιανικό χώρο και τόπο, γιατί ο θάνατος...

Ολοκληρώθηκαν οι Παρακλήσεις της Παναγίας στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της Πέμπτης 13 Αυγούστου ε.έ., οι Ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και...

Ο Μητροπολίτης Σύμης χοροστατών των Ιερών Παρακλήσεων

Καθ’ ὄλη τὴν διάρκεια τοῦ Δεκαπενταύγουστου, σέ ὅλες τίς ἐνορίες, τελοῦνταν οἱ ἱερές Παρακλήσεις πρός τιμήν τῆς Ὑπεραγίας καὶ ἐνδόξου Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ...

Ο Μητρ. Λαρίσης στον Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου Σπηλιάς για την Παράκληση της Παναγίας

Στην ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθως, της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στον...

Μητροπολίτης Aιτωλίας: Mὴν ἀπομακρυνθοῦμε ἀπὸ τὸν ἐκκλησιασμό. Ὅποιοι κι ἄν μᾶς ζητήσουν… μὴν τοὺς ἀκούσουμε!

Ἀγαπητοὶ πατέρες καὶ ἀδελφοί, Μιὰ «ὄασι» εἶναι ἡ ἑορτὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου τὴν ὁποία ζοῦμε σήμερα. Μιὰ «ὄασι» δροσερή καί πνευματικὴ, ἡ ὁποία μέσα...

Η ακολουθία των Εγκωμίων του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νάουσα

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο στην Ημαθία οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την...

«…και Παραμυθίαν ουκ έχω πλην σου…»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ, κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2020 Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,  «…ΚΑΙ...

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ»

Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής Ραφαήλ Μισιαούλη «Χαίρε, πύλη, η μόνω των Βασιλεί, εις την είσοδον της καθ’ ημάς αφωρισμένη ζωοπλαστίας,  των κλείθρων σοι...

«Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι, ἐν σοὶ Παρθένε ἄχραντε»

(Προσέγγιση του μυστηρίου της Θεομήτορος) ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι (θα πρέπει να είναι) ευκαιρία για...

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Φθιώτιδος Συμεών για τις Παρακλήσεις της Παναγίας

Ολοκληρώθηκαν με ευλάβεια οι Ιερές Παρακλήσεις της Παναγίας μας απ' άκρου εις άκρον και στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών όλες...

Στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γαλατάκι ο Μητρ. Κορίνθου για την Παράκληση της Παναγίας

Στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γαλατάκι τέλεσε την Ι. Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ομιλώντας στους...

Τί πρέπει νά γνωρίζουμε γιά τή Γιόγκα

Τά τελευταῖα χρόνια παρατηρεῖται στήν πατρίδα μας ἡ ἐξάπλωση τοῦ φαινομένου τῆς Γιόγκα, γιά τήν ὁποία ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας μας ἔχει ἐπανειλημμένως...

Νέα Μοναχή στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδώνος

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της περιοδείας του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, κατά τον οποίο χοροστάτησε στις ακολουθίες των Παρακλητικών Κανόνων στην Υπεραγία Θεοτόκο,...

Τό Θεοτοκάριον

τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Ἡ ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου εἶναι μεγάλη Θεο­μητορική ἑορτή πού δείχνει τό μεγαλεῖο καί τήν δόξα...