• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Από τον κλοιό της κατάρας στην χαρά της ευλογίας»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
10 Σεπτεμβρίου 2022
byPoimin.gr Team
Φθιώτιδος Συμεών: «Από τον κλοιό της κατάρας στην χαρά της ευλογίας»
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών πανηγύρισαν  στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου τα δύο μεγάλα και ιστορικά Θεομητορικά Προπύργια, οι Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Παναγίας Αντινίτσης.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών την παραμονή της Εορτής χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλόπουλο, τον Πρωτοσύγκελλο επί τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Αρχιμ. π. Αχίλλειο Τσούτσουρα, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και την Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό και την περί αυτήν δεκαπενταμελή αδελφότητα.

          Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε στην πλακόστρωτη και γραφική αυλή της Μονής, ενώ μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου και έψαλλε πολυμελής Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών, καθηγητών, πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, γεγονός χαράς για τον κόσμο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Βρισκόμαστε στην πρώτη μεγάλη εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, εορτή Θεομητορική, εορτή πλημμυρισμένη από χαρά. Όλη η υμνολογία της Εκκλησίας μας μας προσκαλεί και μας προκαλεί να χαρούμε. Μας μιλάει για τη χαρά. Δεν μας μιλάει για τον χάρο. Μας μιλάει για τη χαρά, μας μιλάει για τη ζωή, μας μιλάει για την χαρά του να γίνεται ο άνθρωπος ο ίδιος ευλογία, να ζει την ευλογία αλλά και να γίνεται ο ίδιος ευλογία για τον κόσμο. Θα ψάλλουμε στο απολυτίκιο: «καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν». Μας μιλάει για κατάρα και μας μιλάει για ευλογία προκειμένου να λυθεί ένα ακόμα στερεότυπο, να σπάσει, να τελειώσει οριστικά, το οποίο ταλάνιζε τον κόσμο μέχρι να έρθει η Γέννηση της Παναγίας μας, το οποίο όμως ταλανίζει και μερικούς ανθρώπους ακόμα και σήμερα, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει το Μυστήριο της Θεοτόκου και δεν έχουν αντιληφθεί και δεν έχουν καταλάβει ότι αυτό το Μυστήριο, έλυσε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της κατάρας ή μάλλον απέδειξε και φανέρωσε πότε μπορεί κάποιος άνθρωπος να βρίσκεται μέσα στον κλοιό της κατάρας ή στη χαρά της ευλογίας.

Για όποιον ζει το Μυστήριο της Θεοτόκου ξέρει ότι και η πολυτεκνία είναι ευλογία και η ολιγοτεκνία είναι ευλογία και η ατεκνία είναι ευλογία, γιατί ό,τι μετέχει της εμπιστοσύνης και της αγάπης του Θεού και όταν άνθρωπος δίνεται σε αυτήν την αγάπη και προσφέρει τον εαυτό του, το σώμα του, την ψυχή του, το είναι του, στο σχέδιο της αγάπης του θεού, αυτό είναι ευλογημένο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όπως και αν μπορεί ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ανθρώπινη φύση ή όπως και αν το οικονομήσουν οι συνθήκες και οι περιστάσεις της ζωής. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος αυτονομείται από το θέλημα του Θεού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό του αποκλειστικά προγραμματισμό όπως τον φαντάζεται, όπως τον ονειρεύεται είτε αυτός ο προγραμματισμός προβλέπει πολυτεκνία και υπερπολυτεκνία, είτε προβλέπει ολιγοτεκνία, είτε ατεκνία, εφόσον εμπεριέχει μέσα του εγωισμό και αυτονόμηση και μια προσωπική θα λέγαμε ατζέντα, τότε αυτό δεν φέρνει την ευλογία και δυσκολεύει τον άνθρωπο και του δημιουργεί ενοχές και αντί να τον ελευθερώνει τον εγκλωβίζει, σε σκέψεις και προβληματισμούς.

Εφόσον ο άνθρωπος είναι δοσμένος στο σχέδιο του Θεού και ακουμπά την ψυχή του, την προσευχή του, την καρδιά του, το είναι του στο σχέδιο του Θεού, τότε είναι δοσμένος στην ευλογία και ζει την ευλογία στη ζωή του και τότε ο άνθρωπος μπορεί να δει και την ασθένεια ως ευλογία, μπορεί να δει και τη δυστοκία ως ευλογία, μπορεί να δει και τη δυσκολία ως ευλογία και φυσικά οφείλει να δει και την καρποφορία ως ευλογία και όχι ως δικό του κατόρθωμα, το οποίο θα του δώσει το δικαίωμα να εξουσιάζει τα αποκτήματα του, τα “προϊόντα” του, με μια κτητική προσέγγιση, ακόμα και αν αυτά είναι τα ίδια μας τα παιδιά. Δεν παύει ο κάθε άνθρωπος να είναι απόλυτα μια μοναδική ύπαρξη, η οποία χρήζει σεβασμού, χρήζει ιερότητας και χρήζει πάνω από όλα αναγνωρίσεως του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως, της ελευθερίας και της ανάπτυξης της προσωπικότητος.

Αυτό το μήνυμα έρχεται μέσα από την εορτή, διότι η Παναγία μας με τη Γέννησή της και με την λύση της τελευταίας στείρωσης, της ατεκνίας του Ιωακείμ και της Άννας, ολοκληρώθηκε όλη η προετοιμασία της ανθρώπινης φύσης, για να καταστεί η ίδια δοχείο του Αγίου Πνεύματος ώστε στα Άχραντα Σπλάχνα της Θεοτόκου εκ Πνεύματος Αγίου να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, για να είναι δυνατή η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, για να γίνει δηλαδή, ο Θεός άνθρωπος. Μέσα από τα σπλάχνα της Παναγίας μας γεννιέται, όπως λέει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, ο αληθινός άνθρωπος και μέσα από τον αληθινό άνθρωπο γεννιέται και ο αληθινός ανθρωπισμός. Αληθινός ανθρωπισμός δεν είναι αυτός ο οποίος αποθεώνει το αυτόβουλο, το αυτόφωτο και την αίσθηση της υπεροχής και της αυτάρκειας, αλλά ο αληθινός ανθρωπισμός είναι αυτός, ο οποίος φανερώνει την αναγκαιότητα του άλλου στη ζωή μας. Ο αληθινός ανθρωπισμός είναι αυτός, ο οποίος έρχεται να φανερώσει ότι η αληθινή ζωή δεν βρίσκεται στην ατομικότητα, αλλά βρίσκεται στην κοινωνία, βρίσκεται στη σχέση, βρίσκεται στην αγάπη, βρίσκεται στο μοίρασμα και βρίσκεται στην ένωση του ενός με τον άλλον και στη συμπόρευση των ανθρώπων και στην κοινή μας πορεία.

Σε μία εποχή, η οποία κατά ένα παράδοξο τρόπο, στο όνομα ενός ιδεοληπτικού ενίοτε δικαιωματοκεντρισμού θέλει να εγκλωβίσει τον άνθρωπο στο άτομό του, να τον εγκλωβίσει σε μια αίσθηση αυτοθέωσης, αυτοειδωλοποίησης, σε μια αίσθηση παντοδυναμίας, ενώ συνάμα τον αποδυναμώνει συνεχώς, τον αποδυναμώνει οικονομικά, τον αποδυναμώνει θεσμικά, τον αποδυναμώνει από άποψη αντίληψης ,τον αποδυναμώνει με τη βία μέσα στην κοινωνία, την έμφυλη βία, τον αποδυναμώνει με τις διακρίσεις, τον αποδυναμώνει με χίλια δυο πράγματα και συγχρόνως του δίνει το χάπι, το όπιο, το παραμυθάκι, ότι μάχεται και ότι του προσφέρει δικαιώματα, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει και τα οποία μπορούν να τον κάνουν δυνατό και ισχυρό μέσα στον κόσμο. Η πραγματική όμως δύναμη και η πραγματική ισχύς αναδεικνύεται και καρποφορεί εκεί που υπάρχει αγάπη, εκεί που υπάρχει σεβασμός, εκεί που υπάρχει επικοινωνία, εκεί που υπάρχει αναγνώριση της μοναδικότητας του άλλου και προσευχητική θα έλεγα και ευχαριστιακή προσέγγιση της προσωπικότητας και της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνει η σημερινή εορτή. Και είναι ένα μήνυμα πραγματικά απελευθερωτικό. Γιατί μας  απελευθερώνει από την κατάρα του ατομισμού, μας απελευθερώνει από την κατάρα της φιλαυτίας, από την κατάρα της ατομοκρατίας και μας εισαγάγει στην ευλογία της κοινοβιακής ζωής, της κοινοκτημοσύνης, της αγάπης, ,των σχέσεων της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου, όλων αυτών των αγαθών και πολλών άλλων, τα οποία ξεπηδούν και ξεχύνονται ως ευλογία μέσα από το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας».

Ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίστης, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, πατέρες της Αδελφότητος, καθώς και άλλους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, έψαλλε Βυζαντινός Χορός Καθηγητών, πτυχιούχων ιεροψαλτών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Ανάργυρο Βλάχο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Το προσκλητήριο της Εκκλησίας μας είναι ένα προσκλητήριο χαράς, το οποίο απευθύνεται στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν χαρά, στους ανθρώπους τους θλιμμένους, τους κουρασμένους, τους στεναχωρημένους, στους ανθρώπους οι οποίοι αισθανόμαστε ότι καμπτόμεθα από τις δυσκολίες της ζωής, από τα προβλήματα της καθημερινότητας, από τα αδιέξοδα, στα οποία μας οδηγούν, οι λανθασμένες επιλογές μας, αλλά και οι περιστάσεις του βίου, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους  η Αγία μας Εκκλησία απευθύνει πρόσκληση μετοχής στη χαρά του Υπερευλογημένου Προσώπου της Κυρίας Θεοτόκου. Το όντως Πανάγιο πρόσωπο μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας είναι η Παναγία μας. Είναι το τελειότερο ανθρώπινο κτίσμα. Είναι ό,τι ωραιότερο προσέφερε η ανθρωπότητα ως δώρο στην αγάπη του Θεού. Ο Θεός αγάπησε υπερβαλλόντως τον άνθρωπο, μας αγάπησε πριν ακόμα μας δημιουργήσει, μας δημιούργησε από αγάπη και μόνο από αγάπη, σαρκώθηκε από αγάπη, προέβλεψε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, που είναι το σχέδιο της αγάπης Του για μας, μόνο από αγάπη και εμείς ως ανθρωπότητα αυτό που καταφέραμε να του προσφέρουμε ως αντίδωρο στην αγάπη του είναι η Παναγία μας.

 Η Παναγία μας, είναι ένα το πρόσωπο το οποίο, υπερκαλύπτει και εξαφανίζει κάθε δική μας αστοχία, κάθε δική μας απερισκεψία, κάθε δική μας αμαρτία, κάθε επιθυμία μας αποτυχία. Και γι’ αυτό αποτελεί για όλους μας καταφυγή, προστάτιδα, μεσίτρια, αποτελεί για όλους τη Μητέρα μας, γιατί μπορεί να μη μας γέννησε με φυσικό τρόπο, αλλά μας γεννά με πνευματικό τρόπο. Η Παναγία είναι το πρόσωπο, το οποίο μπορεί να γεννήσει μέσα στην καρδιά μας την αγάπη, την ανθρωπιά, την καλοσύνη, τη συγχωρητικότητα, την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον, τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Η Παναγία μας είναι αυτή, η οποία μπορεί να γεννήσει την ηρεμία, την πραότητα και τη γαλήνη μέσα στη ζωή μας, που την έχουμε πολύ ανάγκη, σε μια ζωή ταραχής, σύγχυσης και πολλών και πολύπλευρων αντιξοοτήτων και δυσκολιών. Για αυτόν  ακριβώς λοιπόν το λόγο είναι η προστάτιδα των θλιβομένων και είναι η παρηγοριά όλων των πονεμένων και τούτη τη μέρα και πάντοτε οι άνθρωποι που υποφέρουν, που πάσχουν, που πονούν, τρέχουν στην Παναγία μας και κυρίως τρέχουν στην Παναγία μας και βρίσκουν καταφυγή οι άνθρωποι, οι οποίοι είμαστε βυθισμένοι στις αμαρτίες, οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε προδώσει τον Θεό, οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε παραβεί το θέλημα του Θεού, γιατί ξέρουμε ότι μόνο στην Παναγία μπορούμε να βρούμε παρηγοριά, μόνο η Παναγία μπορεί να μας σκεπάσει και να μας στηρίξει, να μας ενδυναμώσει και να μας δώσει το κουράγιο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας.

Η άγραφη Ιερά Παράδοση, από στόμα σε στόμα, η εμπειρία του προσώπου της Παναγίας, είναι αυτή η οποία από γενεά σε γενεά αποτελεί πηγή ασφαλούς και αψευδούς γνώσεως γύρω από το πρόσωπο της Παναγίας. Έτσι και οι Άγιοι, ο κάθε ένας, καταθέτει μια εμπειρία δική του και έτσι διαμορφώνεται η Θεολογία γύρω από το πρόσωπο της Παναγίας. Άλλος την εκφράζει με ύμνους, άλλος την εκφράζει με ποίηση, άλλος την εκφράζει με δάκρυα, άλλος την εκφράζει με έργα αγάπης, άλλος την εκφράζει με τη σιωπή του, αλλά ο κάθε ένας αποτυπώνει την εμπειρία που έχει από τη σχέση του με την Παναγία.

Δεν πρέπει ποτέ, ούτε να φοβόμαστε, ούτε να ταραζόμαστε όταν κάποιοι αμφισβητούν την πίστη μας ή και την προσβάλουν ακόμα, ίσα ίσα να κλαίμε για αυτούς τους ίδιους, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι δυστυχείς και δεν έχουν αφήσει την καρδιά τους να γευτεί και να απολαύσει την αγάπη της Παναγίας και αντί να οργιζόμεθα, να προσευχόμεθα για όλους αυτούς και να ευχόμαστε να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους και να γευτούν και αυτοί τη δική της αγάπη, όπως την γευόμαστε όλοι μας και να νιώσουν και αυτοί τη θαλπωρή,  τη μητρότητα, την αληθινή και πραγματική ζωή, που είναι η ζωή της Παναγίας, η ζωή του Χριστού, η ζωή της Εκκλησίας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος: κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερείαρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης,   ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Read more
Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία
Κηρύγματα

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ἐξαιρετική, ἐπιβλητική, μεγάλη μορφή τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ Τίμιος Πρόδρομος! Σάν οὐράνιο τόξο μέ πολυσύνθετο καί πολύ...

Read more
Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»

28 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κλίμα χαράς και οικογενειακής θαλπωρής πραγματοποιήθηκε καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος» του Ιερού Μητροπολιτικού...

Read more
Απόψεις - Γνώμες

Φανουρόπιτα μία μαγική συνήθεια

28 Αυγούστου 2026

Ιωάννου Μπουγά Θεολόγου  Η προσκόμιση της πίτας του Αγίου Φανουρίου στον ναὸ για ευλόγηση αυτής, προς εξεύρεση διαφόρων απωλεσθέντων αντικειμένων και...

Read more
Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου

28 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Επισκοπή Χώρας πραγματοποιήθηκε το 3ο Northcote Festival, το οποίο απετέλεσε και την κορυφαία επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Ιουνίου 2026 Συνοδικής Αποφάσεως, η Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος διοργανώνει το...

Read more
Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»

28 Αυγούστου 2026

Από τη Πέμπτη 20 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Αυγούστου  2026 πραγματοποιήθηκε για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών που  διοργάνωσε...

Read more
Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο    της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”
Εκκλησία της Ελλάδος

Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Μαΐου 2026 αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα διεξαχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα...

Read more
Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας

28 Αυγούστου 2026

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

28 Αυγούστου 2026

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026, επί τη ενάρξει του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, στο Ιερό...

Read more
Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία

28 Αυγούστου 2026

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε...

Read more
“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”

27 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια

27 Αυγούστου 2026

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας Ελάτειας, στις υπόροιες του Κισσάβου, μετέβη απόψε Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, ο...

Read more
Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως

27 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη

27 Αυγούστου 2026

Tὸ ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης, 26ης Αὐγούστου 2026, ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ο χορός της Σαλώμης «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος»

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το Συναξάρι της Aποτομής

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος». (Ἱ. Χρυσόστομος) +Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυουστίνος

23 Ιουνίου 2020
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Κήρυγμα εις την Αποτομή του Προδρόμου

28 Αυγούστου 2018
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ομιλία στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ἡ ἀποτομὴ τῆς κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το «κεράκι» πριν από το Ευαγγέλιο. Μνήμη αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στον Τίμιο Πρόδρομο

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Οδύνη ψυχής και πόνος καρδίας…

Συλλυπητήρια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εκδημία της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β΄

Φθιώτιδος Συμεών: «Όσα παιδιά δεν πήραν voucher θα εγγράφονται δωρεάν στο ΚΔΑΠ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»

Φθιώτιδος Συμεών: «Όσα παιδιά δεν πήραν voucher θα εγγράφονται δωρεάν στο ΚΔΑΠ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»

Δεν υπάρχει πιο ιερό πρόσωπο από την Παναγία μας

Δεν υπάρχει πιο ιερό πρόσωπο από την Παναγία μας

Ιερατική Σύναξη Στον Άγιο Αχίλλιο

Ιερατική Σύναξη Στον Άγιο Αχίλλιο

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου στην Παροναξία

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου στην Παροναξία

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist