• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 10 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Από τον κλοιό της κατάρας στην χαρά της ευλογίας»

10 Σεπτεμβρίου 2022
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Φθιώτιδος Συμεών: «Από τον κλοιό της κατάρας στην χαρά της ευλογίας»
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών πανηγύρισαν  στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου τα δύο μεγάλα και ιστορικά Θεομητορικά Προπύργια, οι Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Παναγίας Αντινίτσης.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών την παραμονή της Εορτής χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλόπουλο, τον Πρωτοσύγκελλο επί τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Αρχιμ. π. Αχίλλειο Τσούτσουρα, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και την Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό και την περί αυτήν δεκαπενταμελή αδελφότητα.

          Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε στην πλακόστρωτη και γραφική αυλή της Μονής, ενώ μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου και έψαλλε πολυμελής Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών, καθηγητών, πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, γεγονός χαράς για τον κόσμο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Βρισκόμαστε στην πρώτη μεγάλη εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, εορτή Θεομητορική, εορτή πλημμυρισμένη από χαρά. Όλη η υμνολογία της Εκκλησίας μας μας προσκαλεί και μας προκαλεί να χαρούμε. Μας μιλάει για τη χαρά. Δεν μας μιλάει για τον χάρο. Μας μιλάει για τη χαρά, μας μιλάει για τη ζωή, μας μιλάει για την χαρά του να γίνεται ο άνθρωπος ο ίδιος ευλογία, να ζει την ευλογία αλλά και να γίνεται ο ίδιος ευλογία για τον κόσμο. Θα ψάλλουμε στο απολυτίκιο: «καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν». Μας μιλάει για κατάρα και μας μιλάει για ευλογία προκειμένου να λυθεί ένα ακόμα στερεότυπο, να σπάσει, να τελειώσει οριστικά, το οποίο ταλάνιζε τον κόσμο μέχρι να έρθει η Γέννηση της Παναγίας μας, το οποίο όμως ταλανίζει και μερικούς ανθρώπους ακόμα και σήμερα, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει το Μυστήριο της Θεοτόκου και δεν έχουν αντιληφθεί και δεν έχουν καταλάβει ότι αυτό το Μυστήριο, έλυσε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της κατάρας ή μάλλον απέδειξε και φανέρωσε πότε μπορεί κάποιος άνθρωπος να βρίσκεται μέσα στον κλοιό της κατάρας ή στη χαρά της ευλογίας.

Για όποιον ζει το Μυστήριο της Θεοτόκου ξέρει ότι και η πολυτεκνία είναι ευλογία και η ολιγοτεκνία είναι ευλογία και η ατεκνία είναι ευλογία, γιατί ό,τι μετέχει της εμπιστοσύνης και της αγάπης του Θεού και όταν άνθρωπος δίνεται σε αυτήν την αγάπη και προσφέρει τον εαυτό του, το σώμα του, την ψυχή του, το είναι του, στο σχέδιο της αγάπης του θεού, αυτό είναι ευλογημένο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όπως και αν μπορεί ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ανθρώπινη φύση ή όπως και αν το οικονομήσουν οι συνθήκες και οι περιστάσεις της ζωής. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος αυτονομείται από το θέλημα του Θεού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό του αποκλειστικά προγραμματισμό όπως τον φαντάζεται, όπως τον ονειρεύεται είτε αυτός ο προγραμματισμός προβλέπει πολυτεκνία και υπερπολυτεκνία, είτε προβλέπει ολιγοτεκνία, είτε ατεκνία, εφόσον εμπεριέχει μέσα του εγωισμό και αυτονόμηση και μια προσωπική θα λέγαμε ατζέντα, τότε αυτό δεν φέρνει την ευλογία και δυσκολεύει τον άνθρωπο και του δημιουργεί ενοχές και αντί να τον ελευθερώνει τον εγκλωβίζει, σε σκέψεις και προβληματισμούς.

Εφόσον ο άνθρωπος είναι δοσμένος στο σχέδιο του Θεού και ακουμπά την ψυχή του, την προσευχή του, την καρδιά του, το είναι του στο σχέδιο του Θεού, τότε είναι δοσμένος στην ευλογία και ζει την ευλογία στη ζωή του και τότε ο άνθρωπος μπορεί να δει και την ασθένεια ως ευλογία, μπορεί να δει και τη δυστοκία ως ευλογία, μπορεί να δει και τη δυσκολία ως ευλογία και φυσικά οφείλει να δει και την καρποφορία ως ευλογία και όχι ως δικό του κατόρθωμα, το οποίο θα του δώσει το δικαίωμα να εξουσιάζει τα αποκτήματα του, τα “προϊόντα” του, με μια κτητική προσέγγιση, ακόμα και αν αυτά είναι τα ίδια μας τα παιδιά. Δεν παύει ο κάθε άνθρωπος να είναι απόλυτα μια μοναδική ύπαρξη, η οποία χρήζει σεβασμού, χρήζει ιερότητας και χρήζει πάνω από όλα αναγνωρίσεως του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως, της ελευθερίας και της ανάπτυξης της προσωπικότητος.

Αυτό το μήνυμα έρχεται μέσα από την εορτή, διότι η Παναγία μας με τη Γέννησή της και με την λύση της τελευταίας στείρωσης, της ατεκνίας του Ιωακείμ και της Άννας, ολοκληρώθηκε όλη η προετοιμασία της ανθρώπινης φύσης, για να καταστεί η ίδια δοχείο του Αγίου Πνεύματος ώστε στα Άχραντα Σπλάχνα της Θεοτόκου εκ Πνεύματος Αγίου να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, για να είναι δυνατή η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, για να γίνει δηλαδή, ο Θεός άνθρωπος. Μέσα από τα σπλάχνα της Παναγίας μας γεννιέται, όπως λέει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, ο αληθινός άνθρωπος και μέσα από τον αληθινό άνθρωπο γεννιέται και ο αληθινός ανθρωπισμός. Αληθινός ανθρωπισμός δεν είναι αυτός ο οποίος αποθεώνει το αυτόβουλο, το αυτόφωτο και την αίσθηση της υπεροχής και της αυτάρκειας, αλλά ο αληθινός ανθρωπισμός είναι αυτός, ο οποίος φανερώνει την αναγκαιότητα του άλλου στη ζωή μας. Ο αληθινός ανθρωπισμός είναι αυτός, ο οποίος έρχεται να φανερώσει ότι η αληθινή ζωή δεν βρίσκεται στην ατομικότητα, αλλά βρίσκεται στην κοινωνία, βρίσκεται στη σχέση, βρίσκεται στην αγάπη, βρίσκεται στο μοίρασμα και βρίσκεται στην ένωση του ενός με τον άλλον και στη συμπόρευση των ανθρώπων και στην κοινή μας πορεία.

Σε μία εποχή, η οποία κατά ένα παράδοξο τρόπο, στο όνομα ενός ιδεοληπτικού ενίοτε δικαιωματοκεντρισμού θέλει να εγκλωβίσει τον άνθρωπο στο άτομό του, να τον εγκλωβίσει σε μια αίσθηση αυτοθέωσης, αυτοειδωλοποίησης, σε μια αίσθηση παντοδυναμίας, ενώ συνάμα τον αποδυναμώνει συνεχώς, τον αποδυναμώνει οικονομικά, τον αποδυναμώνει θεσμικά, τον αποδυναμώνει από άποψη αντίληψης ,τον αποδυναμώνει με τη βία μέσα στην κοινωνία, την έμφυλη βία, τον αποδυναμώνει με τις διακρίσεις, τον αποδυναμώνει με χίλια δυο πράγματα και συγχρόνως του δίνει το χάπι, το όπιο, το παραμυθάκι, ότι μάχεται και ότι του προσφέρει δικαιώματα, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει και τα οποία μπορούν να τον κάνουν δυνατό και ισχυρό μέσα στον κόσμο. Η πραγματική όμως δύναμη και η πραγματική ισχύς αναδεικνύεται και καρποφορεί εκεί που υπάρχει αγάπη, εκεί που υπάρχει σεβασμός, εκεί που υπάρχει επικοινωνία, εκεί που υπάρχει αναγνώριση της μοναδικότητας του άλλου και προσευχητική θα έλεγα και ευχαριστιακή προσέγγιση της προσωπικότητας και της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνει η σημερινή εορτή. Και είναι ένα μήνυμα πραγματικά απελευθερωτικό. Γιατί μας  απελευθερώνει από την κατάρα του ατομισμού, μας απελευθερώνει από την κατάρα της φιλαυτίας, από την κατάρα της ατομοκρατίας και μας εισαγάγει στην ευλογία της κοινοβιακής ζωής, της κοινοκτημοσύνης, της αγάπης, ,των σχέσεων της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου, όλων αυτών των αγαθών και πολλών άλλων, τα οποία ξεπηδούν και ξεχύνονται ως ευλογία μέσα από το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας».

Ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίστης, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, πατέρες της Αδελφότητος, καθώς και άλλους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, έψαλλε Βυζαντινός Χορός Καθηγητών, πτυχιούχων ιεροψαλτών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Ανάργυρο Βλάχο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Το προσκλητήριο της Εκκλησίας μας είναι ένα προσκλητήριο χαράς, το οποίο απευθύνεται στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν χαρά, στους ανθρώπους τους θλιμμένους, τους κουρασμένους, τους στεναχωρημένους, στους ανθρώπους οι οποίοι αισθανόμαστε ότι καμπτόμεθα από τις δυσκολίες της ζωής, από τα προβλήματα της καθημερινότητας, από τα αδιέξοδα, στα οποία μας οδηγούν, οι λανθασμένες επιλογές μας, αλλά και οι περιστάσεις του βίου, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους  η Αγία μας Εκκλησία απευθύνει πρόσκληση μετοχής στη χαρά του Υπερευλογημένου Προσώπου της Κυρίας Θεοτόκου. Το όντως Πανάγιο πρόσωπο μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας είναι η Παναγία μας. Είναι το τελειότερο ανθρώπινο κτίσμα. Είναι ό,τι ωραιότερο προσέφερε η ανθρωπότητα ως δώρο στην αγάπη του Θεού. Ο Θεός αγάπησε υπερβαλλόντως τον άνθρωπο, μας αγάπησε πριν ακόμα μας δημιουργήσει, μας δημιούργησε από αγάπη και μόνο από αγάπη, σαρκώθηκε από αγάπη, προέβλεψε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας, που είναι το σχέδιο της αγάπης Του για μας, μόνο από αγάπη και εμείς ως ανθρωπότητα αυτό που καταφέραμε να του προσφέρουμε ως αντίδωρο στην αγάπη του είναι η Παναγία μας.

 Η Παναγία μας, είναι ένα το πρόσωπο το οποίο, υπερκαλύπτει και εξαφανίζει κάθε δική μας αστοχία, κάθε δική μας απερισκεψία, κάθε δική μας αμαρτία, κάθε επιθυμία μας αποτυχία. Και γι’ αυτό αποτελεί για όλους μας καταφυγή, προστάτιδα, μεσίτρια, αποτελεί για όλους τη Μητέρα μας, γιατί μπορεί να μη μας γέννησε με φυσικό τρόπο, αλλά μας γεννά με πνευματικό τρόπο. Η Παναγία είναι το πρόσωπο, το οποίο μπορεί να γεννήσει μέσα στην καρδιά μας την αγάπη, την ανθρωπιά, την καλοσύνη, τη συγχωρητικότητα, την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον, τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Η Παναγία μας είναι αυτή, η οποία μπορεί να γεννήσει την ηρεμία, την πραότητα και τη γαλήνη μέσα στη ζωή μας, που την έχουμε πολύ ανάγκη, σε μια ζωή ταραχής, σύγχυσης και πολλών και πολύπλευρων αντιξοοτήτων και δυσκολιών. Για αυτόν  ακριβώς λοιπόν το λόγο είναι η προστάτιδα των θλιβομένων και είναι η παρηγοριά όλων των πονεμένων και τούτη τη μέρα και πάντοτε οι άνθρωποι που υποφέρουν, που πάσχουν, που πονούν, τρέχουν στην Παναγία μας και κυρίως τρέχουν στην Παναγία μας και βρίσκουν καταφυγή οι άνθρωποι, οι οποίοι είμαστε βυθισμένοι στις αμαρτίες, οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε προδώσει τον Θεό, οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουμε παραβεί το θέλημα του Θεού, γιατί ξέρουμε ότι μόνο στην Παναγία μπορούμε να βρούμε παρηγοριά, μόνο η Παναγία μπορεί να μας σκεπάσει και να μας στηρίξει, να μας ενδυναμώσει και να μας δώσει το κουράγιο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας.

Η άγραφη Ιερά Παράδοση, από στόμα σε στόμα, η εμπειρία του προσώπου της Παναγίας, είναι αυτή η οποία από γενεά σε γενεά αποτελεί πηγή ασφαλούς και αψευδούς γνώσεως γύρω από το πρόσωπο της Παναγίας. Έτσι και οι Άγιοι, ο κάθε ένας, καταθέτει μια εμπειρία δική του και έτσι διαμορφώνεται η Θεολογία γύρω από το πρόσωπο της Παναγίας. Άλλος την εκφράζει με ύμνους, άλλος την εκφράζει με ποίηση, άλλος την εκφράζει με δάκρυα, άλλος την εκφράζει με έργα αγάπης, άλλος την εκφράζει με τη σιωπή του, αλλά ο κάθε ένας αποτυπώνει την εμπειρία που έχει από τη σχέση του με την Παναγία.

Δεν πρέπει ποτέ, ούτε να φοβόμαστε, ούτε να ταραζόμαστε όταν κάποιοι αμφισβητούν την πίστη μας ή και την προσβάλουν ακόμα, ίσα ίσα να κλαίμε για αυτούς τους ίδιους, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι δυστυχείς και δεν έχουν αφήσει την καρδιά τους να γευτεί και να απολαύσει την αγάπη της Παναγίας και αντί να οργιζόμεθα, να προσευχόμεθα για όλους αυτούς και να ευχόμαστε να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους και να γευτούν και αυτοί τη δική της αγάπη, όπως την γευόμαστε όλοι μας και να νιώσουν και αυτοί τη θαλπωρή,  τη μητρότητα, την αληθινή και πραγματική ζωή, που είναι η ζωή της Παναγίας, η ζωή του Χριστού, η ζωή της Εκκλησίας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος: κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερείαρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης,   ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου τοῦ ἐκ Χώρας Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου τοῦ ἐκ Χώρας Σάμου

10 Μαΐου 2026

Με ἐκκλησιαστικὴ λαμπρότητα ἐορτάσθηκε στὴ Χώρα Σάμου ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου, στὸν φερώνυμο Ἱερὸ Ναό. Τὸ ἑσπέρας...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κίτρους Γεώργιος με αφορμή την γιορτή της μητέρας

10 Μαΐου 2026

Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αν. Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Με αφορμή τη γιορτή της...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: “Όποιος μετανοεί, δεν φοβάται θάνατο”
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: “Όποιος μετανοεί, δεν φοβάται θάνατο”

10 Μαΐου 2026

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 10 Μαΐου 2026, το πρωΐ, στην Ιερά Μονή Ροβελίστης Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρυης κ....

Read more
Ἡ Πανήγυρη τοῦ Μητροπολιτικοῦ  Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς στήν Νέα Σμύρνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Πανήγυρη τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς στήν Νέα Σμύρνη

10 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Κυριακῆς, 10 Μαΐου, ὁ Ὄρθρος ἄρχισε στίς 7. Στόν Ὄρθρο χοροστάτησε ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης Σταγῶν καί Μετεώρων...

Read more
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο θρυλικό Ρωμύρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο θρυλικό Ρωμύρι

10 Μαΐου 2026

Στο θρυλικό Ρωμύρι, το χωριό της χιλιοτραγουδισμένης "Παπαλάμπραινας", μετέβη το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας...

Read more
Παρακολουθείστε ζωντανά την παρουσίαση του βιβλίου “Ανάσες μιας άηχης σιωπής”, του Γ. Ι. Βασιλείου, στο Αγρίνιο
Ελλάδα Κόσμος

Παρακολουθείστε ζωντανά την παρουσίαση του βιβλίου “Ανάσες μιας άηχης σιωπής”, του Γ. Ι. Βασιλείου, στο Αγρίνιο

10 Μαΐου 2026

Η εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε Κυριακή, 10 Μαϊου 2026 στις 19:00, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου,υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας...

Read more
Τεσσαρακονταετές Μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου  Γέροντος Χαρίτωνος Μακρῆ
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονταετές Μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου Γέροντος Χαρίτωνος Μακρῆ

10 Μαΐου 2026

Μέ ἐκκλησιαστική κατάνυξη καί συγκίνηση τελέσθηκε τό Σάββατο 9 Μαΐου 2026, στήν Ἱερὰ Μονὴ Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου, τό τεσσαρακονταετές μνημόσυνο...

Read more
Ποιμαντική της Ι. Μ. Χίου για την σπουδάζουσα νεότητα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική της Ι. Μ. Χίου για την σπουδάζουσα νεότητα

10 Μαΐου 2026

Προσκυνηματικές επισκέψεις για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που συμμετέχουν στις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ...

Read more
Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών και χειροτονία Πρεσβυτέρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών και χειροτονία Πρεσβυτέρου

10 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, η Μετανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στην ομώνυμη Ι....

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Υμηττό
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Υμηττό

10 Μαΐου 2026

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Σωτήριος Ομολογία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Μεγάλη ανάγκη για δίψα!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Μεγάλη ανάγκη για δίψα!»

10 Μαΐου 2026

Στον νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή Ε’ από του Πάσχα (Αγίας...

Read more
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στους Ασκητές
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στους Ασκητές

10 Μαΐου 2026

Τήν Κυριακή 10 Μαῒου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος, ἱερούργησε στὸ Ἱερό Παρεκκλήσιο Ἁγίας Εἰρήνης Ἀσκητῶν καὶ πρό τῆς ἀπολύσεως τέλεσε Ἐπιμνημόσυνη...

Read more
Ἡ Νέα Σμύρνη ἑορτάζει τή μνήμη τῆς πολιούχου της Ἁγίας Φωτεινῆς
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Νέα Σμύρνη ἑορτάζει τή μνήμη τῆς πολιούχου της Ἁγίας Φωτεινῆς

10 Μαΐου 2026

Μέσα στήν ἀναστάσιμη καί εὐφρόσυνη περίοδο τοῦ Πάσχα, μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα, ἑορτάστηκε κι ἐφέτος ἡ μνήμη τῆς ἁγίας καί ἐνδόξου...

Read more
Η Λιτανεία  του  Αγίου  Χριστοφόρου  στο  Αγρίνιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

9 Μαΐου 2026

Με την ακολουθία του μεθέορτου πολυαρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Χριστοφόρου  στην Σερραϊκή Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Χριστοφόρου στην Σερραϊκή Εκκλησία

9 Μαΐου 2026

Στην πανηγυρική θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στο εορτάζον ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. ενδόξου μάρτυρος Χριστοφόρου, εντός του πρώην Στρατοπέδου «Εμμ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον
Κηρύγματα

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος επί του Αποστόλου

1 Ιουνίου 2024

α. Τό γεγονός ὅτι γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία οἱ μαθητές τοῦ Χριστοῦ ὀνομάστηκαν Χριστιανοί - στήν ᾽Αντιόχεια ὅπου οἱ...

Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Εθαύμασαν ότι μετά γυναικός ελάλει

1 Ιουνίου 2024
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Ο γάμος όπως τον εννοεί ο Κύριος μας

1 Ιουνίου 2024
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος επί του Ευαγγελίου

1 Ιουνίου 2024
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ο Χριστός ήλθε μόνο για τους Ιουδαίους;

1 Ιουνίου 2024
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

«Οἴδαμεν, ὅτι οὗτος ἐστίν ἀληθῶς ὁ σωτήρ τοῦ κόσμου, ὁ Χριστός»

13 Μαΐου 2023
“Βαβαί, πόση της γυναικός η φιλοσοφία!”

Το μήνυμα της Κυριακής της Σαμαρείτιδος

13 Μαΐου 2023
Συναξάρι 17ης Μαῒου: Κυριακή Ε΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τῆς Σαμαρείτιδος

Η Σωτήρια συνάντηση στο φρέαρ

30 Μαΐου 2021
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Η καλή αλλοίωση της συναντήσεως με τον Κύριο

30 Μαΐου 2019
“Βαβαί, πόση της γυναικός η φιλοσοφία!”

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

25 Μαΐου 2019
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Οἱ ψυχὲς διψοῦν, κ᾽ ἐμεῖς ἀδρανοῦμε;

24 Μαΐου 2019
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Πῶς δικαιολογοῦνται οἱ πέντε ἄνδρες τῆς Σαμαρείτιδας καί ὁ ἕκτος πού δέν ἦταν ἄνδρας της;»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ο σωτήριος διάλογος για το ζωντανό νερό

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Ομιλία εις την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Φλογεροί χριστιανοί

12 Μαΐου 2017
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Τό πνεῦμα τῆς ἀληθείας

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

«Προσκυνήσουσι τῷ Πατρὶ ἐν πνεύµατι καὶ ἀληθείᾳ»

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

῾Οὐκέτι διά τήν σήν λαλιάν πιστεύομεν…

16 Νοεμβρίου 2023
Τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

12 Μαΐου 2017
Next Post
Οδύνη ψυχής και πόνος καρδίας…

Συλλυπητήρια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εκδημία της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β΄

Φθιώτιδος Συμεών: «Όσα παιδιά δεν πήραν voucher θα εγγράφονται δωρεάν στο ΚΔΑΠ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»

Φθιώτιδος Συμεών: «Όσα παιδιά δεν πήραν voucher θα εγγράφονται δωρεάν στο ΚΔΑΠ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ»

Δεν υπάρχει πιο ιερό πρόσωπο από την Παναγία μας

Δεν υπάρχει πιο ιερό πρόσωπο από την Παναγία μας

Ιερατική Σύναξη Στον Άγιο Αχίλλιο

Ιερατική Σύναξη Στον Άγιο Αχίλλιο

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου στην Παροναξία

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου στην Παροναξία

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist