Εγκαίνια Ψηφιακού Μουσείου στο Αγρίνιο

Τα Εγκαίνια του κινητού Ψηφιακού Μουσείου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα φιλοξενείται για ένα μήνα στο Αγρίνιο, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων (Δημοτικό Πάρκινγκ) πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Μαΐου 2022.

Τον Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό και διπλωματικό υπόβαθρο της δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας που είχε ως σκοπό να φέρει την ειρήνη στην Ευρώπη, ύστερα από τους πολέμους που συντάραξαν την κεντρική Ευρώπη, για αυτό και ήταν εναντίον κάθε νέας επαναστάσεως.

Μέσα σε αυτό το υπόβαθρο οι μεγάλοι διπλωμάτες και διαφωτιστές, όπως ο Κοραής και ο Καποδίστριας θεωρούσαν ανώριμη την έκρηξη της Επαναστάσεως και επιθυμούσαν την μετάθεσή της σε καταλληλότερη χρονική στιγμή.

Αυτό λοιπόν που έγινε τότε ήταν πραγματικά μια «τρέλα» και χύθηκε τόσο πολύ αίμα προκειμένου να στερεωθεί το ελληνικό κράτος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης σε μια μεγάλη και ξεχασμένη μορφή της Επαναστάσεως του 1821, τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, χαρακτηρίζοντας τον ως την αγνότερη και ηρωικότερη μορφή της Επαναστάσεως που θυσίασε όλη την μεγάλη περιουσία του για τον αγώνα και πέθανε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου. Ήταν αυτός που τροφοδοτούσε υλικά και οικονομικά τον αγώνα και στο τέλος έδωσε και την ίδια του τη ζωή.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμαρχο Αγρινίου λέγοντας ότι το μουσείο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε αυτή την «τρέλα» στην πράξη, με τη σύγχρονη τεχνολογία και βλέποντας αυτήν την «τρέλα» να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ενότητα της κοινωνίας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε την αξία του Ψηφιακού Μουσείου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Το Ψηφιακό Μουσείο συγκεντρώνει και παρουσιάζει αρχειακό υλικό, κειμήλια και πηγές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές, οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.) που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη μέσα από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις ιστορικών εκθεμάτων της εποχής.

Επισκέψεις στο Κτίριο Χρυσόγελου και στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου

Το Κτίριο Χρυσόγελου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό τριώροφο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του Μεσολογγίου και αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείου Πολιτισμού με την κατασκευή του να τοποθετείται περί το 1880.

Με τη μεγαλοπρέπεια, την επιβλητικότητα και την εξωτερική καλαισθησία που το διακρίνει, συμβολίζει τη δομή και το δυναμισμό της κοινωνίας του Μεσολογγίου, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ανήκε σε μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές οικογένειες της πόλης, την οικογένεια “Χρυσόγελου” που ήταν οικογένεια αρκετών σπουδαίων δικηγόρων.

Μετά την αναπαλαίωσή του από την Περιφέρεια λειτουργεί ως ένας χώρος για την διεύρυνση του πνεύματος, την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη και επισκέπτη του Μεσολογγίου.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κα Ειρήνη Καραθανάση και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνη του Κτιρίου Χρυσόγελου κα Αποστολία Πάστρα.

Η κα Πάστρα ξενάγησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο κτίριο. Την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο Ζωγράφος: Ιεροφάντης ή Διαχειριστής;» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου στα 1826. Η έκθεση πραγματεύεται και προτείνει μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του ιστορικού θέματος της Εξόδου και πραγματοποιείται σε συνεργασία του Τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η δεύτερη έκθεση είναι μια θεματική έκθεση γλυπτικής του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος με τίτλο «1821 Επανάσταση κατά πάσης δουλείας» προς τιμήν της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την άρτια παρουσίαση των εκθεμάτων και τους πολλαπλούς συμβολισμούς που εμπνέουν. Ευχαρίστησε την κα Σαλμά και τους συνεργάτες της για την πρόσκληση και την υποδοχή, καθώς και την κα Πάστρα για την κατατοπιστική και αναλυτική ξενάγηση και χαρακτήρισε τις δύο αυτές εκθέσεις ως μια έξοδο από το ποικιλότροπο σκοτάδι στο φως και από την διάσπαση στην ένωση. Έγινε δε και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προσωκρατική φιλοσοφία, την κλασική μεταφυσική και τα σύγχρονα ρεύματα στην τέχνη, σε σχέση με την βυζαντινή αγιογραφία.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου το οποίο ιδρύθηκε το 1964 με δωρεά δύο επιφανών Μεσολογγιτών, των Σελίβου και Γιαïτση. Οι εγκαταστάσεις του Σελίβειου Γηροκομείου βρίσκονται μέσα σε χώρο έκτασης 7 στρεμμάτων και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων Β.Δ. του Μεσολογγίου. Περιλαμβάνονται το κεντρικό κτίριο στέγασης, χωρητικότητας 75 κλινών, προαύλιος χώρος, Ιερός Ναός, καθώς και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος που αποτελεί μια πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου και δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα προσθέσει άλλες 25 κλίνες.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε η Διευθύντρια κα Θεοδώρα Κουτσαγγέλη μαζί με το προσωπικό του ιδρύματος, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Μητροπολίτη για την οργάνωση και την λειτουργία του Γηροκομείου και τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του και στους κοιτώνες, στους οποίους μίλησε με τους τροφίμους.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την λειτουργία του Σελιβείου και τόνισε στην Διευθύντρια και τις εργαζόμενες ότι επιτελούν ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό έργο, καθώς η τρίτη ηλικία έχει ιδιαίτερα προβλήματα και ευαισθησίες. Τόνισε επίσης ότι ο κάθε τρόφιμος φέρει επάνω του τη δική του ιστορία και χρειάζεται σεβασμό και φροντίδα. Χάρηκε δε ιδιαίτερα για την ποιότητα του προσωπικού που είναι απαραίτητη σε μια τέτοια ευαίσθητη εργασία.

Φωτογραφίες 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Πόλις εκατακτήθη | Αρχιδιακόνου I.M. Ταμασού και Ορεινής Ραφαήλ Μισιαούλη

Αρχιδιακόνου Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Ραφαήλ Μισιαούλη Η Βασιλεύουσα Πόλη της Κωνσταντινουπόλεως κατακτήθηκε (Η Πόλις εάλω!). Στις 29 Μαḯου 1453 μ.Χ. και παρά τις...

Με συγκίνηση και κατάνυξη η Σύρος υποδέχεται την ιερά Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης»

Χθες το απόγευμα, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της μετακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Λουκά στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά

Το Σάββατο 28 Μαΐου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός...

Συνάντηση του Επισκόπου Μελιτηνής με τον Αγγλικανό Επίσκοπο Μπέρμιγχαμ

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο προσκάλεσε στο Επισκοπείο του ο Αγγλικανός Επίσκοπος Μπέρμιγχαμ κ. David Urquhart. Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Πολυβίου...

Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην Πέρθη

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος έφθασε στην Πέρθη το Σάββατο, 28 Μαΐου. Πρόκειται για την τέταρτη ποιμαντική επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος στη...

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος θα δεχτεί στην αγκαλιά του και πονεμένα παιδιά από την Ουκρανία

Γεύμα και συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko,...

Θεμελίωση πολυδύναμου ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´...
video

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω. Τι είναι ο Παράδεισος και τι είναι η κόλαση; Που είναι ο Παράδεισος και που είναι...

Η εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή πιστών από όλη τη Βοιωτία τιμήθηκε η μνήμῃ πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας...

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νάουσα

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου...

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ' αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα χρόνων θεοφιλούς Πατριαρχείας Αυτού, ο Σεβ....

Ο Mητροπολίτης Ταμασού στην ημερίδα παρουσίασης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, παρευρέθει στην ημερίδα παρουσίασης της...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- Αύριο είναι Κυριακή του Τυφλού

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. "Οι Φαρισαίοι αμφισβητούν....

Για σένα που δίνεις εξετάσεις

Καλό μου παιδί, ξέρω, σε κυριεύει το άγχος και η αβεβαιότητα, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνίες, πονοκέφαλος, φόβος, μελαγχολία, σκέψεις που στροβιλίζουν...