ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Δώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου

Καθηγητή και πρ. Προέδρου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα, συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου 2022, η Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία Βαρσοβίας, ανακήρυξε σε Επίτιμο Διδάκτορα τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, ο οποίος είναι ήδη Επίτιμος Διδάκτορας πολλών Τμημάτων Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Θετικών κατευθύνσεων από πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και των Η.Π.Α.

Η Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία ιδρύθηκε στη Βαρσοβία το 1954 και προήλθε από τη συνένωση των μεμονωμένων Θεολογικών Σχολών Λουθηρανών, Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών. Σήμερα λειτουργεί ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Πολωνικού Κράτους.

Η ανακήρυξη αυτή έγινε έπειτα από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα και απόφαση της Συγκλήτου.

Για το γεγονός αυτό, ο Προέδρος της Πολωνίας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα, ενώ στην Τελετή Αναγόρευσης παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευτικών και Διπλωματικών Αρχών της Πολωνίας, τα μέλη της Συγκλήτου και του Διδακτικού Προσωπικού, φοιτητές και κληρικοί της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια έγινε η ανακήρυξη του τιμωμένου σε Επίτιμο Διδάκτορα και η απονομή των διακριτικών παρασήμων από τον Αρχιεπίσκοπο Βρότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεώργιο, Καθηγητή και Πρύτανη της Ακαδημίας.

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας υπό τον τίτλο: «Ζώντας εν Χριστώ στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα», δίνοντας το μήνυμα ότι «Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης».

Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παραστούμε αυτοπροσώπως στην Τελετή Αναγόρευσης, λόγω της συμμετοχής μας στην Τακτική Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρά την ενεργό συμμετοχή μας στο ακαδημαϊκό αυτό γεγονός.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, ο «Έπαινος» (Laudatio) του τιμωμένου, ο οποίος αναγνώστηκε κατά την Τελετή, ανατέθηκε στον γράφοντα. Η ανάθεση αυτή, κατόπιν αιτήματος της Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, έτυχε και της εγκρίσεως του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου (Α.Σ.) της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Α.Θ.), την οποία υπηρετήσαμε και με την ιδιότητα του Προέδρου (2016-2022).

Το σχετικό πρακτικό (3/1-3-2022, θέμα 8ο) αναφέρει σχετικά: «Ο Πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για το υπ’ αριθμ. πρωτ. 195/16-02-2022 Α.Ε.Α.Θ. έγγραφο του Αρχιεπισκόπου Βλότσλαβ και Στέτσιν κ. Γεωργίου, Πρύτανη της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, με το οποίο η Σύγκλητος της  Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας  Βαρσοβίας όρισε τον ίδιο (τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος) ως κριτή στη διαδικασία αναγόρευσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου σε Επίτιμο Διδάκτορα και ζητά προς τούτο την έγκριση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στο παραπάνω αίτημα, εκφράζει την χαρά του τόσο για την δίκαιη απόφαση της  Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας, όσο και για τον ορισμό του Σεβασμιωτάτου Προέδρου ως κριτή της αναγόρευσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου σε Επίτιμο Διδάκτορα».

Θεωρούμε ότι η εξαιρετική αυτή τιμή επιφυλάχθηκε στο πρόσωπό μας όχι μόνον λόγω της ακαδημαϊκής ιδιότητας ως Καθηγητή και Προέδρου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, αλλά και λόγω της πολυετούς συνεργασίας μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.

Μεταξύ των άλλων, ο «Έπαινος» τον οποίο συντάξαμε περιλαμβάνει και τον εξαιρετικό χαρακτηρισμό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί «Δώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο».

Τον χαρακτηρισμό αυτό απέδωσε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου ο Rowan Williams, άλλοτε Πριμάτος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, για την προσφορά του στην Ανθρωπότητα και τον Χριστιανισμό. Ο χαρακτηρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε βιβλίο του Rowan Williams με τον τίτλο «Looking East in Winter. Contemporary Thought and the Eastern Christian Tradition», (Bloomsbury Continuum, 2021).

Στον «Έπαινο» τονίζεται ακόμη ότι η  Ανθρωπότητα και η Εκκλησία γεύθηκαν τους πλούσιους καρπούς του έργου του τιμηθέντος Αρχιεπισκόπου σε πολλούς τομείς:

·        Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα εμπλουτίστηκε από τον επιστημονικό λόγο του.

·        Η Ιεραποστολή στην Ασία, την Αφρική χρειάστηκε τη μαρτυρία του.

·        Η Αλβανία είχε ανάγκη τη διακονία του.

·        Ολόκληρη η οικουμένη ευεργετήθηκε από την κοινωνική και αναμορφωτική δράση του.

Έπειτα από μια τέτοια δραστηριότητα, ήταν αναμενόμενες οι διακρίσεις, οι τιμές και τα αξιώματα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ουδέποτε τα επιδίωξε, παρόλο που πληθωρικά του προσφέρθηκαν. Κράτη και Εκκλησίες τον τίμησαν με ανώτατες διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

·        Επίτιμος Διδάκτορας ή Εταίρος 20 Πανεπιστημίων διαφόρων Κρατών.

·        Πρόεδρος της Συνέλευσης Ιεραποστολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

·        Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας της Πνευματικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

·        Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών.

·        Επίτιμο Μέλος του Kuratorium του Ρωμαιοκαθολικού Ιδρύματος Pro Oriente.

·        Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

·        Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη.

Για πολλούς ανθρώπους όλα τα παραπάνω αποτελούν ασφαλώς επίζηλα αξιώματα και στόχους ζωής. Για τον Μακαριώτατο κ. Αναστάσιο λειτούργησαν ουσιαστικότερα:

·        Αρχικά ήταν η στερέωση της Εξωτερικής Ιεραποστολής σε Αφρική και Ασία.

·        Αργότερα ήταν η βοήθεια στον πιο φτωχό λαό της Ευρώπης.

·        Πρόσφατα, η συμφιλίωση των Βαλκάνιων λαών και η κατασίγαση των τοπικών εθνικισμών.

Θεωρήσαμε ότι στον «Έπαινο» δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί και μια –έστω σύντομη- αναφορά στην περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε ο Μακαριώτατος, όταν τον Νοέμβριο 2020  διαγνώστηκε με Covid-19, οπότε και νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.   Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι «η συμμετοχή στον κοινό πόνο είναι το δώρο του Θεού». Στη συνεχεία, έστειλε μήνυμα ότι ο χριστιανός ανήκει στον Θεό: «Εἴτε ζῶμεν εἴτε ἀποθνήσκομεν τοῦ Κυρίου ἐσμέν» (Ρωμ. 14,7-8).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποδείχθηκε ότι δεν είναι «φρέαρ συντετριμμένον», αλλά  «πηγή ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωήν αἰὠνιον» (Ἰω. 4,14). Η Και συμπληρώνεις ότι η ζωή και το έργο του θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν σε τρεις λέξεις: ΠΙΣΤΗ, ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Γι’ αυτό και θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός του Rowan Williams, ότι ο Αναστάσιος αποτελεί «δώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο».

Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογεί απόλυτα και την απόφαση της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας να αποδώσει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο τον υψηλό, τιμητικό και επίζηλο τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Αγίας Φωτεινής Υμηττού

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Την 24η και 25η Μαρτίου επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζει με λαμπρότητα  ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της...

Δικαίωση Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας από το Δικαστήριο

Σουηδικό Δικαστήριο, με πρόσφατη απόφασή του, επεδίκασε στο Σουηδικό Συνδικάτο Εργαζομένων “Vision”, την καταβολή χρηματικής αποζημιώσεως στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μετά...

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Θερμή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ρίσι Σούνακ απέστειλε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ζητώντας την επιστροφή...

Ο Μητρ. Ναυπάκτου στήν ἐκδήλωση τοῦ Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο τοῦ 1821

Τήν Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος παραβρέθηκε σέ μουσικοχορευτική ἐκδήλωση γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο τῆς 25ης Μαρτίου, πού διοργάνωσε ὁ...

«Ὁ Εὐαγγελισμός: τῆς Θεοτόκου καί τῶν Ἑλλήνων»

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 13ῃ Μαρτίου 2023 Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, -Α- Εἶναι ἀμφίβολο ἄν ἄλλοι λαοί ἔχουν τόσο πολύ συνδεδεμένη τήν πίστη μέ τούς ἐθνικούς τους ἀγῶνες. Ἡ...

Ολοκληρώνεται η  ανέγερση του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βλοχό Καρδίτσας

Τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βλοχό Καρδίτσας ολοκληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το...

Η Εξόδιος Ακολουθία του Αοιδίμου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφ. Ηλιού Θήρας, Αρχιμ. Δαμασκηνού

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας τελέσθηκε σήμερα η Εξόδιος Ακολουθία του αιφνιδίως προς Κύριον μεταστάντος αοιδίμου Καθηγουμένου Αρχιμ. Δαμασκηνού, προεξάρχοντος του...

Στο Λίβανο και τη Συρία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

Στο Λίβανο και τη Συρία πραγματοποιεί συνοδική επίσκεψη, από χθες 21 Μαρτίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προκειμένου να παραδώσει, την...

«Προετοιμασία για το Πάσχα»

Δύο εκδηλώσεις διεξήχθησαν στην Κέρκυρα, διοργανωμένες από την τοπική Εκκλησία. Το πρωί της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε Γενική Ιερατική Σύναξη...

Τρισάγιο στον Μακαριστό Κωνσταντίνο Γανωτή

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατησίων βρέθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος για να τελέσει Τρισάγιο επί του σκηνώματος ενός γνησίου «Ανθρώπου...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα...

Σύναξη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Αρχιερατικής Περιφέρειας Λυκοστομίου

Τους νέους Επιτρόπους, μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λυκοστομίου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου προσκάλεσε σε σύναξη στον Ιερό...

ΧΙΟΥ ΜΑΡΚΟΣ: «Μιά Ἑλλάδα μέ κεφαλὴ της τὸν Χριστό»

Μέσα σὲ κλίμα ὀρθοδόξου χριστιανικοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ὕφους καὶ ἤθους, ἀλλὰ καὶ  μὲ ὑψηλὸ ἐθνικὸ φρόνημα, οἱ νέοι ἀκρίτες τοῦ Αἰγαίου, τὰ παιδιὰ τῶν Κατηχητικῶν...

Η Εξόδιος Ακολουθία της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θέρμου

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21ης Μαρτίου 2023 η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας Ευθυμίας Γκελτή, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου...

Ο Μητρ. Πειραιώς ενημερώνει τους πιστούς για τις ψευδοπροφητείες τις ψευδοθεραπείες και τις πλάνες

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ενημερώνει τους πιστούς για τις ψευδοπροφητείες και τις ψευδοθεραπείες στους χώρους της αιρέσεως των Πεντηκοστιανών και για τις πλάνες...