• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ανελήφθης εν δόξη, ο τά σύμπαντα πληρών»

in Αναλήψεως, Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
6 Ιουνίου 2019
byPoimin.gr Team
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”
Share on FacebookShare on Twitter

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητή

(Θεολογικό σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου)

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού αποτελεί έναν χαρμόσυνο εορτολογικό σταθμό μέσα στην όντως ευφρόσυνη αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας μας.

Με αισθήματα αγαλλιάσεως οι ορθόδοξοι πιστοί κατακλύζουμε την ιερή αυτή ημέρα τους ναούς για να αναπέμψουμε ευχαριστήριες ωδές στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο και να υμνήσουμε την αγία Ανάληψή Του στους ουρανούς, εκεί από όπου καταδέχθηκε να κατέβει, προκειμένου να επιτελέσει το σωτήριο έργο του ανθρωπίνου γένους (Ιωάν.3,13.Φιλιπ.2,6-11). Υμνούμε την επάνοδό Του στο θείο θρόνο της άφατης μεγαλοσύνης Του, στα δεξιά του Θεού Πατέρα, προς τον Οποίο θα είναι εσαεί ο μεγάλος και αιώνιος μεσίτης μας (Α΄Τιμ.2,5).

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον. Έπρεπε να αποβάλλουν κάθε ίχνος λαθεμένης μικροεθνικιστικής ιουδαϊκής αντίληψης για το Μεσσία. Να συνειδητοποιήσουν πλήρως τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του απολυτρωτικού έργου του Σωτήρα και να ξεχάσουν κάθε σκέψη για «ανάσταση του βασιλικού θρόνου του Δαβίδ» και την κυριαρχία του κόσμου. Οι θαυμαστές μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του και οι προχωρημένες πια και πνευματικού χαρακτήρα νουθεσίες αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση νέας αντιλήψεως για το θείο πρόσωπο του Λυτρωτή Χριστού και το σωτήριο ιεραποστολικό έργο που είχαν ταχθεί από Εκείνον να επιτελέσουν στο εξής. «Διήνοιξεν αυτών τον νουν, αναφέρει ο ευαγγελιστής Λουκάς, του συνιέναι τας γραφάς και είπεν αυτοίς ότι ούτω γέγραπται και ούτως έδει παθείν τον Χριστόν και αναστήναι εκ νεκρών τη τρίτη ημέρα, και κηρυχθήναι επί το ονόματι αυτού μετάνοιαν και άφεσιν αμαρτιών εις πάντα τα έθνη, αρξάμενον από Ιερουσαλήμ. Υμείς δε εστε μάρτυρες τούτων. Και ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του πατρός μου εφ΄ υμάς» (Λουκ.24,45-49). Η πιο ελπιδοφόρα αναγγελία Του προς αυτούς ήταν η διαβεβαίωση πως «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20) και «καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσησθε δύναμιν εξ΄ύψους» (Λουκ.24,49), προαναγγέλλοντας την επιδημία του Παναγίου Πνεύματος προς αυτούς και την Εκκλησία Του.

Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, «εξήγαγε δε αυτούς (τους μαθητάς) έξω εις Βηθανίαν και επάρας τας χείρας αυτού ευλόγησεν αυτούς. Και εγένετο εν τω ευλογείν αυτόν αυτούς διέστη απ΄αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν. Και αυτοί προσκυνήσαντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ μετά χαράς μεγάλης και ήσαν δια παντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν» (Λουκ.24,50-53). Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).

Το μεγάλο γεγονός της Θείας Αναλήψεως έχει πραγματικά τεράστιες θεολογικές και σωτηριολογικές παραμέτρους για την Εκκλησία μας. Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει έτι περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Είναι αλήθεια πως και κατ’ αυτήν τη θαυμαστή στιγμή οι απόστολοι δεν είχαν πλήρη συναίσθηση της αποστολής τους. Παρ’ όλο ότι είχαν ζήσει συγκλονιστικά γεγονότα το τελευταίο διάστημα, τα άχραντα παθήματα του Διδασκάλου τους και βίωσαν την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, εν τούτοις δε μπόρεσαν να απαγκιστρωθούν από τη μικροεθνικιστική ιουδαϊκή περί Μεσσία αντίληψη. Γι’ αυτό μπήκαν στον πειρασμό να πληροφορηθούν από Εκείνον, τη στιγμή που τους εγκατέλειπε για τον ουρανό, «Κύριε, ει εν τω χρόνω τούτω αποκαθιστάνεις την βασιλείαν τω Ισραήλ;» (Πραξ.1,6). Δεν είχαν συνειδητοποιήσει την παγκοσμιότητα του κηρύγματος του Ιησού, δεν αντιλήφθηκαν την πνευματική οικουμενική επανάσταση, που ήρθε να φέρει Αυτός στην ανθρωπότητα, απαλλαγμένη από κάθε μορφή κοσμικής εξουσίας, έχοντας χαρακτήρα αποκλειστικά διακονίας, προς τον πεσόντα άνθρωπο. Φαίνεται ότι λησμόνησαν την προτροπή του Διδασκάλου τους να αλλάξουν νοοτροπία και να μην σκέπτονται όπως ο εξουσιαστικός κόσμος «υμείς δε ουχ ούτως, αλλ’ ο μείζων εν υμίν γινέσθω ως ο νεώτερος, και ο ηγούμενος ως ο διακονών. Τις γαρ μείζων, ο ανακείμενος ή ο διακονών; Ουχί ο ανακείμενος; Εγώ δε ειμί εν μέσω υμών ως ο διακονών. Υμείς δε εστέ οι διαμεμενηκότες μετ’ εμού εν τοις πειρασμοίς μου» (Λουκ.22,26-27). Το παράδειγμα της διακονίας το έδωσε πλειστάκις ο Ίδιος ο Κύριος, ο Οποίος δεν ήρθε στον κόσμο «διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι» (Μάρκ.10,45). Με λόγους τρυφερότητας, συμπάθειας και αγάπης προς αυτούς τους απάντησε πως «ουχ υμών εστι γνώναι χρόνους ή καιρούς ους ο πατήρ έθετο εν τη ιδία εξουσία» (Πράξ.1,7), θέλοντας να τους εμπεδώσει τη διαχρονική και σώζουσα παρουσία της Εκκλησίας Του στον κόσμο. Εκείνο που τους χρειάζονταν ήταν η άνωθεν δύναμη και ο φωτισμός για να μυηθούν πλήρως στο μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου. Τους έδωσε την ελπιδοφόρα αγγελία πως θα λάβουν «δύναμιν επελθόντος του αγίου Πνεύματος» και έτσι θα δυνηθούν να γίνουν «μάρτυρες (Αυτού) εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και εως εσχάτου της γης» (Πράξ.1,8).

Ο ιερός συγγραφέας του βιβλίου των «Πράξεων των Αποστόλων» αναφέρει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, περιγράφοντας το θαυμαστό γεγονός της εις ουρανούς αναλήψεως του Κυρίου. «Βλεπόντων αυτών (των μαθητών) επήρθη, και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από των οφθαλμών αυτών. Και ατενίζοντες ήσαν εις τον ουρανόν πορευομένου αυτού, και ιδού άνδρες δύο παρειστήκεσαν αυτοίς εν εσθήτι λευκή, οί και είπον΄ άνδρες Γαλιλαίοι, τι εστήκατε εμβλέποντες εις τον ουρανόν; Ούτος ο Ιησούς ο αναληφθείς αφ’ υμών εις τον ουρανόν, ούτως ελεύσεται, όν τρόπον εθεάσασθε αυτόν πορευόμενον εις τον ουρανόν» (Πράξ.1,9-11). Οι ουράνιοι διαμηνείς του θελήματος του Θεού άγγελοι βρέθηκαν για μια ακόμα φορά ανάμεσα σε ανθρώπους για να βεβαιώσουν το υπερφυσικό γεγονός της Αναλήψεως και να αναγγείλουν και κάτι άλλο: την επανέλευση του Κυρίου στη γη, η οποία θα γίνει τόσο ένδοξη και λαμπρή, όσο η Ανάληψη, όπως την βίωσαν οι παριστάμενοι απόστολοι.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν.15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου. Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20). Στο θρόνο της Θεότητας δεν ανέβηκε μόνο ως Θεός, όπως κατέβηκε στον κόσμο με την ενανθρώπησή Του, αλλά ως Θεάνθρωπος, που σημαίνει ότι ανέβασε στον ουρανό την ανθρώπινη φύση, «παγγενή τον Αδάμ», ήτοι: δυνητικά όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα όλων των εποχών. Ως οργανικό κύτταρο του αγίου Σώματός Του, βρίσκεται ο κάθε πιστός ήδη στον ουρανό.

O απόστολος Παύλος θέλοντας να τονίσει εμφαντικά το γεγονός της εις ουρανούς αναβάσεως του Χριστού και της παρρησίας Του στο θρόνο του Θεού Πατέρα, έγραψε πως Αυτός «διαθήκης καινής μεσίτης εστί, όπως, θανάτου γενομένου εις απολύτρωσιν των επί τη πρώτη διαθήκη παραβάσεων, την επαγγελίαν λάβωσιν οι κεκλημένοι της αιωνίου κληρονομίας» (Εβρ.9,15). Λάβαμε την «οικονομίαν της χάριτος» (Εφεσ.3,2), ως υπέρτατη δωρεά της υψώσεως Αυτού. Ο φαεινός θρόνος Του στους ένδοξους ουρανούς είναι στο εξής το σημείο συνάντησης Θεού και ανθρώπων, διότι ο Ίδιος διαβεβαίωσε πως «ουδείς έρχεται προς τον πατέρα ει μη δι’ εμού» (Ιωάν.14,6).

Μέσα λοιπόν στην χαροποιό αναστάσιμη περίοδο προβάλλει η μεγάλη εορτή της Αναλήψεως για να μας χαροποιήσει έτι περισσότερο και να μας υπενθυμίσει πως η δοξασμένη επάνοδος του Λυτρωτή μας Χριστού στο θρόνο της Θεότητας απορρέει άπειρες σωτήριες δωρεές για την ανθρωπότητα και ολόκληρη τη δημιουργία. Αυτός ως ο δοξασμένος Θεάνθρωπος μετέχει ταυτόχρονα του κτιστού και του ακτίστου, καθιστάμενος έτσι ο σωτήριος σύνδεσμος μεταξύ Δημιουργού και δημιουργημάτων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της σωτηρίας και το κεντρικό νόημα της μεγάλης εορτής!

Πρόσφατα Άρθρα

205η Επέτειος Μάχης του Βαλτετσίου και έναρξη εορτασμού εβδομάδος Νεομαρτύρων
Εκκλησία της Ελλάδος

205η Επέτειος Μάχης του Βαλτετσίου και έναρξη εορτασμού εβδομάδος Νεομαρτύρων

18 Μαΐου 2026

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή του Τυφλού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαλτετσίου Αρκαδίας, με αφορμή την 205η...

Read more
Η Κυριακή του Τυφλού στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή του Τυφλού στην Κέρκυρα

18 Μαΐου 2026

Την Κυριακή, 17 Μαΐου 2026, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού...

Read more
Με λαμπρότητα η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στην Ανάληψη Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στην Ανάληψη Βόλου

18 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  πραγματοποιήθηκε,χθες,17/5, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου του...

Read more
Η Σύναξη των Δέκα Αγίων Μητροπολιτών Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Σύναξη των Δέκα Αγίων Μητροπολιτών Λαρίσης

18 Μαΐου 2026

Πανηγυρίστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλείου Λαρίσης η Σύναξη των Δέκα Αγίων Μητροπολιτών Λαρίσης, εορτή που είχε καθιερωθεί...

Read more
Πάνδημη πανηγυρική Σύναξη στα Καμένα Βούρλα
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημη πανηγυρική Σύναξη στα Καμένα Βούρλα

18 Μαΐου 2026

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην όμορφη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων  επί...

Read more
Το 5ετές Μνημόσυνο του Αρχιμ. π. Ανανίου Κουστένη στη γενέτειρά του
Εκκλησία της Ελλάδος

Το 5ετές Μνημόσυνο του Αρχιμ. π. Ανανίου Κουστένη στη γενέτειρά του

18 Μαΐου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως τελέσθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου ε.έ. δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο...

Read more
Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση των Kατηχητικών Σχολείων του Μητροπολιτικού Ναού Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση των Kατηχητικών Σχολείων του Μητροπολιτικού Ναού Λαρίσης

18 Μαΐου 2026

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2026 και στις 07:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση του Ανωτέρου Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Μητροπολιτικού...

Read more
Η εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

17 Μαΐου 2026

Με επίκεντρο την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που εορτάζει την συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων,...

Read more
Περίπλους του Αγίου Όρους με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Περίπλους του Αγίου Όρους με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Βεροίας

17 Μαΐου 2026

Το Σάββατο 16 Μαΐου ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας διοργάνωσε με επιτυχία τον...

Read more
Κυριακή του Τυφλού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μάρκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Τυφλού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μάρκου

17 Μαΐου 2026

Την Κυριακή του Τυφλού, 17 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε...

Read more
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.500 ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.500 ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ

17 Μαΐου 2026

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε η ενδέκατη προσκυνηματική διαδρομή, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με επικεφαλής των 2.500...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Σεισμός φωτοχυσίας και ελευθερίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Σεισμός φωτοχυσίας και ελευθερίας»

17 Μαΐου 2026

Στον μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην ομώνυμη πόλη της Λοκρίδος ιερούργησε σήμερα προεορτίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος...

Read more
«Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» Θεατρική Παράσταση για την Έξοδο του Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

«Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» Θεατρική Παράσταση για την Έξοδο του Μεσολογγίου

17 Μαΐου 2026

Τη θεατρική παράσταση: «Αχ, Μεσολόγγι, αχ, αίματα όπου χύσαμεν άδικα» παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Κορίνθου στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του νέου Πατριάρχη Γεωργίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Κορίνθου στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία του νέου Πατριάρχη Γεωργίας

17 Μαΐου 2026

Στην Τιφλίδα μετέβη κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, ως εκπρόσωπος της...

Read more
Ολονύκτια Αγρυπνία στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων προς τιμήν των Οσίων Κτητόρων και ευχές στον Γέροντα Βενέδικτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολονύκτια Αγρυπνία στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων προς τιμήν των Οσίων Κτητόρων και ευχές στον Γέροντα Βενέδικτο

17 Μαΐου 2026

Υπό το κατανυκτικό φως των κεριών τελέστηκε και φέτος η Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, επί τη μνήμη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Συναξάρι 24ης Μαῒου – Κυριακή ΣΤ΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τοῦ Τυφλοῦ
Κηρύγματα

«Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός»

24 Μαΐου 2025

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή του τυφλού 24/5/2020 «Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου...

“Ω κακίας υπερβολή”

Θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε στο Φως του Χριστού;

24 Μαΐου 2025
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού – Προσοχή στα μάτια μας!

8 Ιουνίου 2024
“Ω κακίας υπερβολή”

Ὁ τυφλὸς βλέπει

28 Μαΐου 2022
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Μὴ καὶ ἡμεῖς τυφλοί ἐσμεν;»

2 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

«Ραββί, τὶς ἥμαρτεν, οὗτος ἤ οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἵνα τυφλὸς γεννηθῆ;»

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Κυριακής του Τυφλού: Ιδιοτελείς γονείς

3 Απριλίου 2020
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού (Απόστολος)

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Το μήνυμα της Κυριακής του Τυφλού

1 Ιουνίου 2019
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Ὠμμάτωσας Κύριε, Τυφλὸν ἐκ μήτρας γεγεννημένον»

1 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

Σὺ τῶν ἐν σκότει, τὸ φῶς τὸ ὑπέρλαμπρον

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Του Τυφλού ΣΤ΄Κυριακή του Πάσχα

12 Μαΐου 2018

Κυριακή τοῦ Τυφλοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω κακίας υπερβολή”

Ομιλία στον εκ γενετής τυφλό

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή τοῦ ἐκ γενετῆς τυφλοῦ (Ἅγ. Ἰωάννης Χρυσόστομος)

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Ο Χριστός το φως του κόσμου»

12 Μαΐου 2018

Κυριακή του Τυφλού (Ιωαν. Θ΄ 1-38)

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Εμέ δει εργάζεσθαι τά έργα του πέμψαντός με, έως ημέρα εστίν, έρχεται νύξ, ότε ουδείς δύναται εργάζεσθαι».

12 Μαΐου 2018
Next Post
Αγρυπνία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κόρινθο

Αγρυπνία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κόρινθο

Πανηγυρικός εορτασμός της Αγ. Φωτεινής στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στην Κόρινθο

Κορίνθου Διονύσιος: Ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί την ψυχή του κυλιέται στον βόρβορο των παθών

Οικ. Πατριάρχης: “Γύρω από τον Αναστάντα Χριστό θα υφαίνεται η ανθρώπινη ιστορία, μέχρι της συντελείας των αιώνων”

Λαμπρά πανήγυρις Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως στην Αδελφότητα «Χριστιανική Ελπίς»

Λαμπρά πανήγυρις Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως στην Αδελφότητα «Χριστιανική Ελπίς»

Ενημέρωση από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το Alzheimer στην Άρτα

Ενημέρωση από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το Alzheimer στην Άρτα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist