• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ανελήφθης εν δόξη, ο τά σύμπαντα πληρών»

in Αναλήψεως, Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
6 Ιουνίου 2019
byPoimin.gr Team
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”
Share on FacebookShare on Twitter

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητή

(Θεολογικό σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου)

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού αποτελεί έναν χαρμόσυνο εορτολογικό σταθμό μέσα στην όντως ευφρόσυνη αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας μας.

Με αισθήματα αγαλλιάσεως οι ορθόδοξοι πιστοί κατακλύζουμε την ιερή αυτή ημέρα τους ναούς για να αναπέμψουμε ευχαριστήριες ωδές στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο και να υμνήσουμε την αγία Ανάληψή Του στους ουρανούς, εκεί από όπου καταδέχθηκε να κατέβει, προκειμένου να επιτελέσει το σωτήριο έργο του ανθρωπίνου γένους (Ιωάν.3,13.Φιλιπ.2,6-11). Υμνούμε την επάνοδό Του στο θείο θρόνο της άφατης μεγαλοσύνης Του, στα δεξιά του Θεού Πατέρα, προς τον Οποίο θα είναι εσαεί ο μεγάλος και αιώνιος μεσίτης μας (Α΄Τιμ.2,5).

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον. Έπρεπε να αποβάλλουν κάθε ίχνος λαθεμένης μικροεθνικιστικής ιουδαϊκής αντίληψης για το Μεσσία. Να συνειδητοποιήσουν πλήρως τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του απολυτρωτικού έργου του Σωτήρα και να ξεχάσουν κάθε σκέψη για «ανάσταση του βασιλικού θρόνου του Δαβίδ» και την κυριαρχία του κόσμου. Οι θαυμαστές μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του και οι προχωρημένες πια και πνευματικού χαρακτήρα νουθεσίες αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση νέας αντιλήψεως για το θείο πρόσωπο του Λυτρωτή Χριστού και το σωτήριο ιεραποστολικό έργο που είχαν ταχθεί από Εκείνον να επιτελέσουν στο εξής. «Διήνοιξεν αυτών τον νουν, αναφέρει ο ευαγγελιστής Λουκάς, του συνιέναι τας γραφάς και είπεν αυτοίς ότι ούτω γέγραπται και ούτως έδει παθείν τον Χριστόν και αναστήναι εκ νεκρών τη τρίτη ημέρα, και κηρυχθήναι επί το ονόματι αυτού μετάνοιαν και άφεσιν αμαρτιών εις πάντα τα έθνη, αρξάμενον από Ιερουσαλήμ. Υμείς δε εστε μάρτυρες τούτων. Και ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του πατρός μου εφ΄ υμάς» (Λουκ.24,45-49). Η πιο ελπιδοφόρα αναγγελία Του προς αυτούς ήταν η διαβεβαίωση πως «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20) και «καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσησθε δύναμιν εξ΄ύψους» (Λουκ.24,49), προαναγγέλλοντας την επιδημία του Παναγίου Πνεύματος προς αυτούς και την Εκκλησία Του.

Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, «εξήγαγε δε αυτούς (τους μαθητάς) έξω εις Βηθανίαν και επάρας τας χείρας αυτού ευλόγησεν αυτούς. Και εγένετο εν τω ευλογείν αυτόν αυτούς διέστη απ΄αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν. Και αυτοί προσκυνήσαντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ μετά χαράς μεγάλης και ήσαν δια παντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν» (Λουκ.24,50-53). Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).

Το μεγάλο γεγονός της Θείας Αναλήψεως έχει πραγματικά τεράστιες θεολογικές και σωτηριολογικές παραμέτρους για την Εκκλησία μας. Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει έτι περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Είναι αλήθεια πως και κατ’ αυτήν τη θαυμαστή στιγμή οι απόστολοι δεν είχαν πλήρη συναίσθηση της αποστολής τους. Παρ’ όλο ότι είχαν ζήσει συγκλονιστικά γεγονότα το τελευταίο διάστημα, τα άχραντα παθήματα του Διδασκάλου τους και βίωσαν την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, εν τούτοις δε μπόρεσαν να απαγκιστρωθούν από τη μικροεθνικιστική ιουδαϊκή περί Μεσσία αντίληψη. Γι’ αυτό μπήκαν στον πειρασμό να πληροφορηθούν από Εκείνον, τη στιγμή που τους εγκατέλειπε για τον ουρανό, «Κύριε, ει εν τω χρόνω τούτω αποκαθιστάνεις την βασιλείαν τω Ισραήλ;» (Πραξ.1,6). Δεν είχαν συνειδητοποιήσει την παγκοσμιότητα του κηρύγματος του Ιησού, δεν αντιλήφθηκαν την πνευματική οικουμενική επανάσταση, που ήρθε να φέρει Αυτός στην ανθρωπότητα, απαλλαγμένη από κάθε μορφή κοσμικής εξουσίας, έχοντας χαρακτήρα αποκλειστικά διακονίας, προς τον πεσόντα άνθρωπο. Φαίνεται ότι λησμόνησαν την προτροπή του Διδασκάλου τους να αλλάξουν νοοτροπία και να μην σκέπτονται όπως ο εξουσιαστικός κόσμος «υμείς δε ουχ ούτως, αλλ’ ο μείζων εν υμίν γινέσθω ως ο νεώτερος, και ο ηγούμενος ως ο διακονών. Τις γαρ μείζων, ο ανακείμενος ή ο διακονών; Ουχί ο ανακείμενος; Εγώ δε ειμί εν μέσω υμών ως ο διακονών. Υμείς δε εστέ οι διαμεμενηκότες μετ’ εμού εν τοις πειρασμοίς μου» (Λουκ.22,26-27). Το παράδειγμα της διακονίας το έδωσε πλειστάκις ο Ίδιος ο Κύριος, ο Οποίος δεν ήρθε στον κόσμο «διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι» (Μάρκ.10,45). Με λόγους τρυφερότητας, συμπάθειας και αγάπης προς αυτούς τους απάντησε πως «ουχ υμών εστι γνώναι χρόνους ή καιρούς ους ο πατήρ έθετο εν τη ιδία εξουσία» (Πράξ.1,7), θέλοντας να τους εμπεδώσει τη διαχρονική και σώζουσα παρουσία της Εκκλησίας Του στον κόσμο. Εκείνο που τους χρειάζονταν ήταν η άνωθεν δύναμη και ο φωτισμός για να μυηθούν πλήρως στο μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου. Τους έδωσε την ελπιδοφόρα αγγελία πως θα λάβουν «δύναμιν επελθόντος του αγίου Πνεύματος» και έτσι θα δυνηθούν να γίνουν «μάρτυρες (Αυτού) εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και εως εσχάτου της γης» (Πράξ.1,8).

Ο ιερός συγγραφέας του βιβλίου των «Πράξεων των Αποστόλων» αναφέρει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, περιγράφοντας το θαυμαστό γεγονός της εις ουρανούς αναλήψεως του Κυρίου. «Βλεπόντων αυτών (των μαθητών) επήρθη, και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από των οφθαλμών αυτών. Και ατενίζοντες ήσαν εις τον ουρανόν πορευομένου αυτού, και ιδού άνδρες δύο παρειστήκεσαν αυτοίς εν εσθήτι λευκή, οί και είπον΄ άνδρες Γαλιλαίοι, τι εστήκατε εμβλέποντες εις τον ουρανόν; Ούτος ο Ιησούς ο αναληφθείς αφ’ υμών εις τον ουρανόν, ούτως ελεύσεται, όν τρόπον εθεάσασθε αυτόν πορευόμενον εις τον ουρανόν» (Πράξ.1,9-11). Οι ουράνιοι διαμηνείς του θελήματος του Θεού άγγελοι βρέθηκαν για μια ακόμα φορά ανάμεσα σε ανθρώπους για να βεβαιώσουν το υπερφυσικό γεγονός της Αναλήψεως και να αναγγείλουν και κάτι άλλο: την επανέλευση του Κυρίου στη γη, η οποία θα γίνει τόσο ένδοξη και λαμπρή, όσο η Ανάληψη, όπως την βίωσαν οι παριστάμενοι απόστολοι.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν.15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου. Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20). Στο θρόνο της Θεότητας δεν ανέβηκε μόνο ως Θεός, όπως κατέβηκε στον κόσμο με την ενανθρώπησή Του, αλλά ως Θεάνθρωπος, που σημαίνει ότι ανέβασε στον ουρανό την ανθρώπινη φύση, «παγγενή τον Αδάμ», ήτοι: δυνητικά όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα όλων των εποχών. Ως οργανικό κύτταρο του αγίου Σώματός Του, βρίσκεται ο κάθε πιστός ήδη στον ουρανό.

O απόστολος Παύλος θέλοντας να τονίσει εμφαντικά το γεγονός της εις ουρανούς αναβάσεως του Χριστού και της παρρησίας Του στο θρόνο του Θεού Πατέρα, έγραψε πως Αυτός «διαθήκης καινής μεσίτης εστί, όπως, θανάτου γενομένου εις απολύτρωσιν των επί τη πρώτη διαθήκη παραβάσεων, την επαγγελίαν λάβωσιν οι κεκλημένοι της αιωνίου κληρονομίας» (Εβρ.9,15). Λάβαμε την «οικονομίαν της χάριτος» (Εφεσ.3,2), ως υπέρτατη δωρεά της υψώσεως Αυτού. Ο φαεινός θρόνος Του στους ένδοξους ουρανούς είναι στο εξής το σημείο συνάντησης Θεού και ανθρώπων, διότι ο Ίδιος διαβεβαίωσε πως «ουδείς έρχεται προς τον πατέρα ει μη δι’ εμού» (Ιωάν.14,6).

Μέσα λοιπόν στην χαροποιό αναστάσιμη περίοδο προβάλλει η μεγάλη εορτή της Αναλήψεως για να μας χαροποιήσει έτι περισσότερο και να μας υπενθυμίσει πως η δοξασμένη επάνοδος του Λυτρωτή μας Χριστού στο θρόνο της Θεότητας απορρέει άπειρες σωτήριες δωρεές για την ανθρωπότητα και ολόκληρη τη δημιουργία. Αυτός ως ο δοξασμένος Θεάνθρωπος μετέχει ταυτόχρονα του κτιστού και του ακτίστου, καθιστάμενος έτσι ο σωτήριος σύνδεσμος μεταξύ Δημιουργού και δημιουργημάτων. Αυτή είναι η πεμπτουσία της σωτηρίας και το κεντρικό νόημα της μεγάλης εορτής!

Πρόσφατα Άρθρα

Μητρόπολη Ναυπάκτου: Ἐκδρομή στήν Τρίπολη καί τήν Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητρόπολη Ναυπάκτου: Ἐκδρομή στήν Τρίπολη καί τήν Κόρινθο

5 Ιουνίου 2026

Ἀπό τίς ἀρχές Νοεμβρίου μέχρι τό τέλος Μαΐου καί κάθε Δευτέρα πραγματοποιοῦνται, Συνάξεις-ὁμιλίες ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου...

Read more
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συναυλία «Η Ζωή μου, ο Άλλος» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συναυλία «Η Ζωή μου, ο Άλλος» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

5 Ιουνίου 2026

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουνίου 2026 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης (Παλαί ντε Σπορ) η συναυλία...

Read more
Εγκαίνια των νέων Παιδικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια των νέων Παιδικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας

5 Ιουνίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ανακοινώνει τα εγκαίνια των νέων Παιδικών Κατασκηνώσεών της, τα οποία θα...

Read more
Χαλκίδα: Δεύτερη ημέρα εργασιών για το 4ο Συνέδριο Στελεχών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων
Εκκλησία της Ελλάδος

Χαλκίδα: Δεύτερη ημέρα εργασιών για το 4ο Συνέδριο Στελεχών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων

5 Ιουνίου 2026

Συνεχίστηκαν στη Χαλκίδα οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων με εισηγήσεις, ομάδες εργασίας, παιδαγωγικές δράσεις και προσκύνημα...

Read more
Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Μητροφάνη στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Μητροφάνη στην Καρδίτσα

5 Ιουνίου 2026

  Μέσα σε ατμόσφαιρα κατανύξεως και προσευχής τελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2026 η ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη...

Read more
Βέροια: Εκδήλωση για τις εξαρτήσεις και τη συνεξάρτηση στο πλαίσιο της Ιατρικής Εβδομάδας Αγίου Λουκά
Εκκλησία της Ελλάδος

Βέροια: Εκδήλωση για τις εξαρτήσεις και τη συνεξάρτηση στο πλαίσιο της Ιατρικής Εβδομάδας Αγίου Λουκά

4 Ιουνίου 2026

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου το απόγευμα διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της Η´ Ιατρικής Εβδομἀδας του Αγιου Λουκά του Ιατρού, στο Πνευματικό...

Read more
Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ Γεώργιου Κωστίδη με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ Γεώργιου Κωστίδη με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

4 Ιουνίου 2026

Για ακόμη μία φορά επισκέφτηκε σήμερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ....

Read more
Η ΔΙΣ ενέκρινε τον διορισμό του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΔΙΣ ενέκρινε τον διορισμό του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

4 Ιουνίου 2026

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Αποφάσεις Δ.Ι.Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος

5 Ιουνίου 2026

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους απέστειλε Ιερά Σκεύη και εκκλησιαστικά είδη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους απέστειλε Ιερά Σκεύη και εκκλησιαστικά είδη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό

5 Ιουνίου 2026

Μεγάλη ποσότητα Ιερών Σκευών και άλλων εκκλησιαστικών ειδών πρόσφερε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στην Ιερά Επισκοπή Κατάγκας...

Read more
Αγιασμός για την έναρξη του νέου μηνός στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος.
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για την έναρξη του νέου μηνός στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος.

4 Ιουνίου 2026

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ευλογίας για την έναρξη του νέου μηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος...

Read more
Νικόλαος Ταγαράς: Συγκίνηση στην Εξόδιο Ακολουθία του Υφυπουργού – Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Νικόλαος Ταγαράς: Συγκίνηση στην Εξόδιο Ακολουθία του Υφυπουργού – Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

4 Ιουνίου 2026

Η Εξόδιος Ακολουθία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτού Κορινθίας Νικολάου Ταγαρά, τελέσθηκε σήμερα 3 Ιουνίου 2026, στον Καθεδρικό...

Read more
Έναρξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στη Χαλκίδα

4 Ιουνίου 2026

Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2026, το απόγευμα, ξεκίνησε στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, το 4ο πανελλήνιο συνέδριο στελεχών Κατασκηνώσεων Ιερών...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

«Για να Ζήσει ο Κόσμος» – Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου 2026

 Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της...

Read more
Εορτασμός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου

5 Ιουνίου 2026

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Απόστολου Βαρθολομαίου, ο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ιερά και σεβασμία Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας
Πνευματικές Διδαχές

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ

15 Ιουνίου 2025

του Αρχιμ . Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ Θ. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κασσανδρείας Οι Άγιοι Πάντες τους οποίους γιορτάζομαι κάθε χρόνο την...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων – Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ

14 Ιουνίου 2025
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Οι φίλοι του Χριστού δικοί μας φίλοι

14 Ιουνίου 2025
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

10 Ιουνίου 2023
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

10 Ιουνίου 2023
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

«Υπάρχουν άγιοι;»

9 Ιουνίου 2023
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

18 Ιουνίου 2022
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Μια ευλογημένη… διάσπαση των οικογενειακών δεσμών – Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

12 Ιουνίου 2020
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Συνακόλουθοι και Πάντων των Αγίων

22 Ιουνίου 2019
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Λόγος περί των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Ιησού Χριστό

2 Ιουνίου 2018
«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

3 Ιουνίου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Οι δεσμοί με τους Φίλους μας

3 Ιουνίου 2018
Μα Συ μπορείς και παρηγορείς

Ἡ ἕνωσή μας μέ τόν Θεό

1 Ιουνίου 2018
Συγχορδία «δυνάμεων»

«Ο Δρόμος του Σταυρού»

31 Μαΐου 2018
Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

31 Μαΐου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

30 Μαΐου 2018
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τό κήρυγμα τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων Πάντων

16 Νοεμβρίου 2023
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα εις την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή των Αγίων Πάντων – Το Κήρυγμα του Ευαγγελίου

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Next Post
Αγρυπνία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κόρινθο

Αγρυπνία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κόρινθο

Πανηγυρικός εορτασμός της Αγ. Φωτεινής στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στην Κόρινθο

Κορίνθου Διονύσιος: Ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί την ψυχή του κυλιέται στον βόρβορο των παθών

Οικ. Πατριάρχης: “Γύρω από τον Αναστάντα Χριστό θα υφαίνεται η ανθρώπινη ιστορία, μέχρι της συντελείας των αιώνων”

Λαμπρά πανήγυρις Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως στην Αδελφότητα «Χριστιανική Ελπίς»

Λαμπρά πανήγυρις Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως στην Αδελφότητα «Χριστιανική Ελπίς»

Ενημέρωση από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το Alzheimer στην Άρτα

Ενημέρωση από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το Alzheimer στην Άρτα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist