Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάστηκαν την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2025, τα Ελευθέρια της πόλεως των Γρεβενών, καθώς και η τοπική εορτή της Συνάξεως Πάντων των εν Γρεβενοῖς Αγίων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, πλαισιωμένος από τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεώς μας, ενώ το παρόν έδωσε πλήθος ευσεβών πιστών, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, με πνεύμα ενότητας και ευγνωμοσύνης.
Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό του λαού τίμια λείψανα Αγίων με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική Εκκλησία και το Έθνος μας:
• Του εν αγίοις πατρός ημών Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού, προστάτου και πολιούχου των Γρεβενών.
• Ο Σταυρός του ενδόξου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμᾶ του Αἰτωλοῦ.
• Του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νικάνορος του Θαυματουργού.
• Των ενδόξων Νεομαρτύρων Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης και Γεωργίου του εκ Τσιουρχλίου.
οι οποίοι κοσμούν τον ουρανό της τοπικής μας παραδόσεως και αγιολογίας.
Η προσκύνηση των ιερών λειψάνων αποτέλεσε πηγή ευλογίας και πνευματικής ανάτασης για τους πιστούς, που προσήλθαν με ευλάβεια και κατάνυξη.
Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό, συλλειτουργούντων των ιερέων των δύο ενοριών της πόλεώς μας και τη συμμετοχή πλήθους λαού και των τοπικών αρχόντων.
Ακολούθησε επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό. Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο αλλά μεστό του λόγο, τόνισε:
«Η Πίστη και η Ελευθερία είναι οι δύο αδιαπραγμάτευτοι πυλώνες του Ελληνισμού. Ο λαός μας, με σοφία και θεοφιλές φρόνημα, συνέδεσε τις εθνικές του μνήμες με τις μεγάλες εορτές της Πίστης, ώστε να μεταλαμπαδεύονται ως διπλές χαρές από γενιά σε γενιά, μένοντας ανεξίτηλες στο διάβα των αιώνων».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισθέντων, ενώ ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε τη λαμπρή μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλεως. Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως, του Κέντρου Νεότητας, καθώς και του νεοσύστατου Κατηχητικού της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Βαροσίου. Με σεμνότητα, πίστη και ελληνικό φρόνημα, τα παιδιά παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, μαρτυρώντας την αδιάρρηκτη ενότητα Πίστης και Πατρίδας, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και συνέχειας. Με ευγνωμοσύνη προς τους αγίους προστάτες μας και με ευθύνη για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.