• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος από Δομοκό: «Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια!»

15 Νοεμβρίου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Φθιώτιδος από Δομοκό: «Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια!»
Share on FacebookShare on Twitter

Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου η καθιερωμένη πλέον μεγάλη εόρτια περιφερειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πριν από την έναρξη της νηστείας των Χριστουγέννων.

          Το σύνθημα «Όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια!!!» έγινε και πάλι πράξη και αυτή την φορά στην ιστορική περιοχή του Δομοκού, στο κανονικό έδαφος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, η οποία αποτέλεσε τα σύνορα του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους.

          Στο κάλεσμα αυτό της ενότητος και της αγάπης του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πολίτες της περιοχής του Δομοκού, αλλά και από άλλες περιοχές, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες και περιφεριακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Φθιώτιδος, ο οικείος Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και όλοι οι λοιποί Δήμαρχοι της Π.Ε. Φθιώτιδος, καθώς και θεσμικοί και αιρετοί εκπρόσωποι της του τόπου, όπου και κατέκλυσαν το μεγάλο κέντρο «Kannelis Vilage» στο στο 27ο Χλμ. Ε.Ο. Λαμίας – Δομοκού, για να εορτάσουν την Αποκριά των Χριστουγέννων, αλλά και την επέτειο πέντε ετών από την ενθρόνιση του κ. Συμεών στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας.

          Τον συντονισμό και την μέριμνα της εκδηλώσεως είχε ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης, Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, γόνος του Δομοκού, ο οποίος και καλωσόρισε στην αρχή όλους τους παρευρισκομένους σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

          «Σας καλωσορίζομε με χαρά στην αποψινή εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλέως μας και σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας σ’ αυτό το κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την αποκριά των Χριστουγέννων εφέτος στον ιστορικό Δήμου του Δομοκού και να αποδείξουμε με την παρουσία μας ότι είμαστε «Όλη η Φθιώτιδα μία οικογένεια».

«…Ἔρχομαι στὴ ζωή σας γιὰ νὰ διακονήσω τὸ εἶναι σας ὡς πατέρας τῆς καρδιᾶς σας. Πόρτα πόρτα, σπίτι σπίτι, στὶς πόλεις καὶ στὰ χωριά μας, παντοῦ, στοὺς δρόμους, στὰ σχολεῖα, στὰ γήπεδα, στὶς πλατεῖες, στὰ καφενεῖα, στὰ χωράφια, στὶς στάνες, στὰ ἐργοστάσια… Ἔρχομαι γιὰ νὰ χτυπήσω τὶς πόρτες τῶν καρδιῶν ὅλων σας. Ἀνοῖξτε μου!…»

          Με αυτά τα λόγια πριν ακριβώς πέντε χρόνια ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Συμεών κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του στην ιστορική Καθέδρα της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, χτύπησε τις πόρτες των καρδιών όλων μας.

          Και ο λόγος από την πρώτη ώρα και παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, έγινε πράξη.

          Πέντε χρόνια δημιουργικά που σφράγισε µε την παρουσία του και την πατρική του μέριμνα ο Ποιµενάρχης µας. Πέντε χρόνια γεμάτα έργα αγάπης και προσφοράς που λαμπρύνουν την περιοχή μας και ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας.

           Έργα που αναβαθμίζουν όχι μόνο το κέντρο της Μητροπόλεως αλλά εκτείνονται σε ολόκληρη την μητροπολιτική περιφέρεια.

          Πολυποίκιλο το έργο, με πολλές εκκλησιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες και στην περιοχή του Δομοκού.

           Παράλληλα με την καθαρώς εκκλησιαστική δραστηριότητά του (Λατρευτική, Κατηχητική, κηρυκτική) σε όλα τα χωριά του Δήμου, ο Σεβασμιώτατος έχει δώσει προτεραιότητα στον πολιτισμό και στα έργα του πολιτισμού και της φιλανθρωπίας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εκκλησιαστική ζωή.

          Αν και έχω την αίσθηση ότι θα αδικήσω τον Σεβασμιώτατο αν προσπαθήσω να απαριθμήσω το πολυσχιδές έργο του στην περιοχή, θα αποτολμήσω ενδεικτικώς να αναφέρω :

α. Την ίδρυση του παραρτήματος του Ωδείου της Μητροπόλεως μας στην Ομβριακή, σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού, το οποίο διανύει ήδη την τρίτη επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά, με μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

β. Την διοργάνωση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

γ. Την διεξαγωγή στο Νεοχώρι Δομοκού του εκπαιδευτικού Προγράμματος «Χριστούγεννα στο χωριό» του πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» το οποίο συνδιοργανώνεται με το Ωδείο της Μητροπόλεως μας και αποτελεί μία ακόμη δράση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος προκειμένου να φέρει το άρωμα, την κατάνυξη και την μυσταγωγία των Χριστουγέννων και να στηρίξει τους λιγοστούς κατοίκους ενός γραφικού χωριού της Φθιώτιδας, διαφορετικό κάθε χρονιά.

δ. Τις Ποιμαντικές επισκέψεις στα Σχολεία του Δήμου μεταφέροντας το μήνυμα αγάπης της Εκκλησίας και συμμετέχοντας σε περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις των μαθητών.

ε. Την Ποιμαντική φροντίδα για τις Φυλακές Δομοκού με διορισμό εντεταλμένων εφημερίων, την συχνή αυτοπρόσωπη παρουσία και τις Βαπτίσεις υπό του Σεβασμιωτάτου 12 αλλοδαπών κρατουμένων.

στ. Τις παρεμβάσεις του για την ανακούφιση της Αρχιερατικής Περιφέρειας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, μιας περιοχής που πρόσφατα δοκιμάσθηκε ιδιαίτερα από τις καταστροφικές πλημμύρες, και στην οποία η Μητρόπολή μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός τόσο στις ενορίες που επλήγησαν όσο και στους αδελφούς μας που δοκιμάσθηκαν.

  ζ. Την υλοποίηση του προγράμματος «Μαζί όπου υπάρχει ανάγκη» σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και την Εταιρία «Μασούτης» και την διανομή χιλιάδων γευμάτων σε εμπερίστατους αδελφούς μας, σε πολλές περιοχές του Δήμου.

η. Την συχνή παρουσία και ευλογία του σε πολλές εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και φορέων της περιοχής, στηρίζοντας και επαινώντας κάθε προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στο κοινό καλό, προς ωφέλεια την κοινωνίας και των πιστών.

θ. Την μέριμνα για την συντήρηση, ανακαίνιση και ανάδειξη των τριών ιστορικών μονών της περιοχής Αγίας Τριάδος Μελιταίας, Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος και Αγίου Αθανασίου Ομβριακής και την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού.

ι. Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πουρναρίου και τα Θυρανοίξια Παρεκκλησίων προς τιμήν του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στο Νέο Μοναστήρι και Αγίων Αναργύρων στο Γερακλή.

          Όλα αυτά και πολλές ακόμα δράσεις αποτελούν ένα μικρό δείγμα της φροντίδας του Ποιμενάρχου μας για την πνευματική πρόοδο και την πολιτιστική ανάπτυξη και αυτής της περιφερείας.

          Καρπός αυτής της ποιμαντικής μέριμνας του Σεβασμιωτάτου είναι και η αποψινή φιλανθρωπική εκδήλωση, που σκοπό έχει να ενισχύσει έτι περαιτέρω την διακονία της ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή.

          Θα ήθελα και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών για την εμπιστοσύνη και ανάθεση της διοργάνωσης της παρούσας εκδήλωσης στην αναξιότητα μου.

          Ευχαριστίες ολόθερμες εκφράζουμε προς το Δήμο Δομοκού και προσωπικώς στον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Λιόλιο και τους συνεργάτες του για το αμέριστο ενδιαφέρον τους και την άριστη συνεργασία για την προετοιμασία της εκδήλωσης. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητροπόλεως μας, τους εθελοντές και όλους όσοι κοπίασαν για την σημερινή εκδήλωση.

          Ευχαριστίες αξίζουν πολλές στους χορηγούς μας, επώνυμους και ανώνυμους, για την γενναιόδωρη προφορά τους και προς τους καταστηματάρχες του Δομοκού, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και με χαρά προσέφεραν τα δώρα τους για την λαχειοφόρο, που θα διεξαχθεί απόψε.

          Τέλος, τις θερμότατες ευχαριστίες μας εκφράζουμε προς τον Διευθυντή του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» της Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ, τους καθηγητές και τους μουσικούς που τους πλαισιώνουν, οι οποίοι όπως σε κάθε εκδήλωση του Ωδείου έτσι και απόψε είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να μας χαρίσουν μία αξέχαστη βραδιά».

          Ακολούθως, τους παρευρισκομένους καλωσόρισε και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος της περιοχής κ. Χραλάμπος Λιόλιος, ο οποίος σημείωσε:

          «Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στη σημερινή ξεχωριστή εκδήλωση, «Όλη η Φθιώτιδα μία Οικογένεια», που φέτος πραγματοποιείται στο Δήμο Δομοκού, με αφορμή την έναρξη της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Μπαίνουμε σε μια περίοδο προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή της Γέννησης του Χριστού, όπου ο καθένας μας καλείται να γεμίσει την καρδιά του με αγάπη, συγχώρεση και ευγνωμοσύνη. Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων είναι ένας καιρός πνευματικής ανανέωσης και προσδοκίας, ένα ταξίδι που μας υπενθυμίζει την αξία της ταπείνωσης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Σήμερα ενώνουμε τις καρδιές μας, τους ανθρώπους μας και τις παραδόσεις μας, γιορτάζοντας τον πλούτο της περιοχής μας που αντλεί δύναμη από την ιστορία, την παράδοση και την πολυπολιτισμικότητα.

Ο Δομοκός, με τις ιστορικές ακροπόλεις του και πιο γνωστή την αρχαία Πρόερνα, αποτελεί τόπο με βαθιές ρίζες που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Εδώ η ιστορία συναντά τη λαογραφία και οι παραδόσεις ζουν μέσα από τις τοπικές επετείους και τα έθιμα των κατοίκων μας. Η διαπολιτισμική ποικιλομορφία της περιοχής μας ενισχύεται και από τους πρόσφυγες στο Νέο Μοναστήρι από την Ανατολική Ρωμυλία, οι οποίοι μετέφεραν τα δικά τους ήθη και έθιμα, εμπλουτίζοντας τη Φθιώτιδα με νέες γεύσεις και παραδόσεις.

Η περιοχή μας ευλογείται με τη χάρη ιερών τόπων, όπως η Μονή της Παναγίας Ελεούσης στην Ξυνιάδα, η Μονή του Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή και η Μονή Αγίας Τριάδας στη Μελιταία. Αυτά τα μοναστήρια δεν προσφέρουν μόνο πνευματική ανάταση αλλά και φιλοξενούν πλήθος επισκεπτών, που αναζητούν την ηρεμία και τη δύναμη της πίστης. Επιπλέον, τα ιαματικά λουτρά στα Λουτρά Καΐτσας – Δρανίστας έχουν γίνει πόλος έλξης με αυξανόμενη επισκεψιμότητα, αναδεικνύοντας την περιοχή μας ως προορισμό αναζωογόνησης και ευεξίας.

          Η Φθιώτιδα είναι και μια γη παραγωγική, αγροκτηνοτροφική, με τα κρασιά, τα σιτηρά, τα μήλα και το περίφημο Κατίκι Δομοκού (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ) να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή αγορά. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του τόπου μας συνεισφέρει στη δημιουργία αυτών των εξαιρετικών προϊόντων, που αποτυπώνουν τη φροντίδα και το μεράκι των ανθρώπων της γης μας.

          Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα, και σας ευχόμαστε μια ευλογημένη και ειρηνική έναρξη της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Είθε αυτές οι ημέρες να φέρουν χαρά και ευλογία σε κάθε σπίτι».

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με συγκίνηση ανέφερε:

          «Όλη η Φθιώτιδα μία οικογένεια παντού! Σε κάθε σπιθαμή της Μητροπόλεως μας, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε καρδιά. Στις ευλογημένες δικές σας καρδιές.

          Χαίρομαι που είμαστε απόψε εδώ. Χαίρομαι που και εδώ γεμίσατε αυτόν εδώ το χώρο, για να αποδείξουμε ότι η Φθιώτιδα είναι παντού. Παντού στην κυριολεξία. Πριν έρθω και πριν εκλεγώ Μητροπολίτης στη Φθιώτιδα άπειρες φορές στην Αθήνα, σε άλλες περιοχές αλλά και τώρα συναντούσα και συναντώ ανθρώπους που είναι περήφανοι που κατάγονται από τη Φθιώτιδα, που κατάγονται από το Δομοκό, που κατάγονται από τα χωριά της περιοχής μας. Είναι περήφανοι για τα χωριά τους, είναι περήφανοι για τον τόπο τους, είναι περήφανοι για τη γη που τους γέννησε, είναι περήφανοι για πτωχούς πατεράδες και πτωχές μανάδες, για αγίους παππούδες και αγίες γιαγιάδες.

          Είναι περήφανοι που γεννήθηκαν σε αυτόν εδώ τον άγιο τόπο, που χάρισε την ελευθερία στην πατρίδα μας, που χάραξε τα πρώτα σύνορα της ελευθερίας και της ελεύθερης Ελλάδας, που απετέλεσε και αποτελεί και θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης προόδου και έμπνευσης. Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε το κέντρο της Ελλάδας! Αυτό σημαίνει Στερεά Ελλάδα. Στηρίζει την Ελλάδα, γι’ αυτό δεν χωράει απαισιοδοξία, δεν χωράει απελπισία, δεν χωράει μιζέρια, δεν χωράει ηττοπάθεια, αλλά όρεξη, αγάπη, δουλειά, έρωτας για τον τόπο. Αυτό χρειάζεται, για να βαδίσουμε μπροστά και θα πάμε μπροστά. Αν δεν έχουμε πάθος για τον τόπο μας, αν δεν έχουμε πάθος για το βίο μας, αν δεν έχουμε πάθος για τη δουλειά μας, αν δεν έχουμε πάθος για την πίστη μας, αν δεν έχουμε πάθος για τον πολιτισμό μας, αν δεν έχουμε πάθος για την παράδοσή μας, αν δεν έχουμε πάθος για τους ανθρώπους μας, δεν πρόκειται ούτε τη ζωή μας να χαρούμε ούτε χαρά να προσφέρουμε στη ζωή των άλλων.

          Δεν θα κάνω απόψε καμία αναδρομή στο τι έγινε αυτά τα 5 χρόνια, ούτε θα την κάνω το Σάββατο που είναι η επέτειος της ενθρονίσεώς μου, μονάχα θα σταθώ στην Αγία Τράπεζα για να ευχαριστήσω τον Θεό, που με αξίωσε να είμαι Μητροπολίτης στη Φθιώτιδα, να διακονώ εσάς μέσα από την καρδιά μου και μέσα από την ψυχή μου και πάνω στην Αγία Τράπεζα, που εκεί δίνω λογαριασμό, στο Ευαγγέλιο του Χριστού και εκεί στην Αγία Tράπεζα δεν θα κάνω απλώς απολογισμό, αλλά κυρίως θα καταθέσω μία υπόσχεση: για άλλη μία πενταετία, για πολλές πενταετίες, για όσες θέλει ο Θεός, για να διακονήσουμε αυτόν εδώ τον άγιο τόπο με αγάπη, με πάθος, με μεράκι, με έμπνευση, με όρεξη, με έρωτα, με τρέλλα, με πολύ πολύ ρουμελιώτικη λεβεντιά και παλληκαριά.

          Χρόνια πολλά στο Δομοκό, χρόνια πολλά σε όλους σας, καλά Χριστούγεννα, ευλογημένα Χριστούγεννα, στηρίξτε τα χωριά, στηρίξτε τον τόπο, στηρίξτε τα μοναστήρια, στηρίξτε την εκκλησία. Όσο χτυπάνε οι καμπάνες των Εκκλησιών, τόσο η ελπίδα και η ελληνική σημαία θα κυματίζει παντού».

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τράπεζα και ακολούθησε παραδοσιακό Ρουμελιώτικο γλέντι, το οποίο επιμελήθηκαν καλλιτέχνες, καθηγητές και καθηγήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την Διεύθυνση του Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ. Έπαιξαν και τραγούδησαν οι μουσικοί: Κλαρίνο: Δήμος Στεργιάννης, Βιολί: Φραγκίσκος Καραμέτος, Λαούτο: Ανδρέας Λενάς, Μπουζούκι: Θανάσης Καλτσάς, Παναγιώτης Ιωακείμ, Κρουστά: Δημήτρης Ρούσκας, Τραγούδι: Ευαγγελία Γούβαλη, Χρήστος Κίσσας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

φωτογραφίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητρ. Άρτης

8 Αυγούστου 2025

Με πνευματική κατάνυξη ετελέσθη το εσπέρας της Πέμπτης 7 Αυγούστου 2025, στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού...

Read more
Κορίνθου Διονύσιος: Η είσοδος του Χριστού στον κόσμο είναι η καταδίκη του κόσμου για τις τρεις επιθυμίες του
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Κορίνθου

8 Αυγούστου 2025

«Νυνὶ δὲ Χριστὸς ἐγήγερται ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχὴ τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο…σαλπίσει γάρ, καὶ οἱ νεκροὶ ἐγερθήσονται ἄφθαρτοι… ὅταν δὲ τὸ φθαρτὸν...

Read more
«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

8 Αυγούστου 2025

Ἀπό τάς θερμότερας δεήσεις καί ἱκεσίας τῆς μικρᾶς παρακλήσεως εἶναι αἱ ἀναφερόμεναι εἰς ἀσθενείας καί θλίψεις. Εἶναι πολλῶν και διφόρων...

Read more
Ιερά Παράκληση στο Ι. Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Παράκληση στο Ι. Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου

7 Αυγούστου 2025

Στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, μετέβη το εσπέρας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 6-8-2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος,...

Read more
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΨΑΧΝΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΨΑΧΝΩΝ

7 Αυγούστου 2025

Κατά το διήμερο του εορτασμού της θερινής Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5 και 6 Αυγούστου 2025, ο Θεοφιλέστατος...

Read more
Ο Ζάμπιας Ιωάννης στο Ρεγγίνι Λοκρίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ζάμπιας Ιωάννης στο Ρεγγίνι Λοκρίδος

7 Αυγούστου 2025

Τα παιδιά από την Ζάμπια και την Μοζαμβίκη της Μαύρης Ηπείρου, τα οποία φοιτούν στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο...

Read more
Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Κουλούρα και η Παράκληση της Παναγίας στο Κουλούρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Κουλούρα και η Παράκληση της Παναγίας στο Κουλούρι

7 Αυγούστου 2025

Στην μεγάλη και δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου είχε την ευκαιρία να χαρεί...

Read more
Αυστραλίας Μακάριος: «Η εμπειρία θαύματος δεν πρέπει να είναι το βασικό κίνητρο που μας ωθεί στην πίστη»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Αυστραλίας Μακάριος: «Η εμπειρία θαύματος δεν πρέπει να είναι το βασικό κίνητρο που μας ωθεί στην πίστη»

7 Αυγούστου 2025

Την Πέμπτη, 7 Αυγούστου, το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου, στο...

Read more
Αποστολή «συμφιλιώσεως» τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων διὰ τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Σινᾶ
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Αποστολή «συμφιλιώσεως» τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων διὰ τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Σινᾶ

7 Αυγούστου 2025

Κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ καί Ραϊθῶ, κ.κ. Δαμιανοῦ, πρός τόν Μακαριώτατον Πατριάρχην Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον Γ΄, διά τῆς...

Read more
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής πορείας για την ελευθερία και την αγάπη»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής πορείας για την ελευθερία και την αγάπη»

7 Αυγούστου 2025

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βόλο, χοροστάτησε χθες ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, στην Ακολουθία...

Read more
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους Πάρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους Πάρου

7 Αυγούστου 2025

Στην Ιερά Μονή Χριστού Δάσους Πάρου, μετέβη το πρωί της Τετάρτης 6-8-2025, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ

7 Αυγούστου 2025

Η δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ από τον...

Read more
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

7 Αυγούστου 2025

Επίσκεψη από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα δέχθηκε χθες Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών....

Read more
«Ἐσβήσθη λύχνος, ἄναψε ἥλιος»  Στὸν Παράδεισο, ὁ Γέροντας Ἰσίδωρος
Αφιερώματα

«Ἐσβήσθη λύχνος, ἄναψε ἥλιος» Στὸν Παράδεισο, ὁ Γέροντας Ἰσίδωρος

7 Αυγούστου 2025

Δὲν πέρασαν παρὰ λίγες μέρες... μὰ μοιάζουν αἰῶνες. Στὶς 2 Ἰουλίου τοῦ σωτηρίου ἔτους 2025, ἔγειρε γλυκὰ τὸ κεφάλι του...

Read more
“H Παναγία αιώνια πηγή στοργής, αγάπης και ελπίδας”
Εκκλησία της Ελλάδος

“H Παναγία αιώνια πηγή στοργής, αγάπης και ελπίδας”

7 Αυγούστου 2025

Το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Αυγούστου 2025, τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)
Κηρύγματα

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024

Η γνωστή Ευαγγελική διήγηση του χορτασμού των πεντακισχιλίων ανδρών, «χωρίς γυναικών και παιδίων», έρχεται και πάλι σήμερα στο προσκήνιο της λατρευτικής μας...

Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η’ Ματθαίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ.Σεραφείμ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κήρυγμα Κυριακής Η’ Ματθαίου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ιδ΄ 14-22)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ. ιδ΄, 14-22) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ «Έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν» εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Απόστολος: Α΄ Κορ. α΄ 10-17 Ευαγγέλιο: Ματθ. ιδ΄14-22 18

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ἐπιστολῶν (Α΄ Κορ.. ιδ΄, 10-17) «Παρακαλῶ…ἵνα τό αὐτό λέγητε πάντες καί μή ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα»εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Ο Άρτος της ζωής Ο Άρτος της ζωής «Έφαγαν πάντες και εχορτάσθησαν» εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων, επαναλαμβάνεται στο πέρασμα των αιώνων, μέχρι συντελείας του κόσμου, μέσα στην Θεία Λειτουργία.

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΑΤΘΑΙΟΥ – Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ευαγγέλιο : Μτ. 14,14-22 Ο ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΟΣ ΑΡΤΟΣ: Η ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Next Post
Το Τοπικό Τμήμα Λάρισας Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού επισκέφθηκε τον Μητρ. Λαρίσης

Το Τοπικό Τμήμα Λάρισας Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού επισκέφθηκε τον Μητρ. Λαρίσης

ΝΙΚΟΔΗΜΟΝ ΤΟΝ ΜΕΛΩΔΟΝ ΤΙΜΗΣΩΜΕΝ

ΝΙΚΟΔΗΜΟΝ ΤΟΝ ΜΕΛΩΔΟΝ ΤΙΜΗΣΩΜΕΝ

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξέρεις τι δεν πρέπει να τρώμε στη νηστεία των Χριστουγέννων;

Tα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πρεβέζης

Tα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πρεβέζης

Ἑορτὴ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καὶ πρώτη ἡμέρα τοῦ Α΄ Θεολογικοῦ Σεμιναρίου Καστοριᾶς

Ἑορτὴ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καὶ πρώτη ἡμέρα τοῦ Α΄ Θεολογικοῦ Σεμιναρίου Καστοριᾶς

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist