Παρήλθαν δώδεκα έτη από τότε που ο Κύριος εκάλεσε κοντά Του, τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο Βαλληνδρά, για να του χαρίσει την ανάπαυση από τους κόπους και τους πόνους της παρούσης ζωής.
Σαν αύριο Κυριακή τρίτη από του Πάσχα, την των Αγίων γυναικών Μυροφόρων εορτήν εορτάζομεν, έτι δε μνείαν ποιούμεθα και του εξ Αριμαθαίας Ιωσήφ, ός ήν μαθητής κεκρυμμένος, προς δε και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου, ο αοίδιμος Μητροπολίτης εόρταζε την ονομαστική του εορτή. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο αοίδιμος Ιεράρχης «κατά την μακράν και πολυετή ιερατικήν και Αρχιερατικήν σταδιαοδρομίαν, παραλλήλως προς τα άλλα ποιμαντικά καθήκοντα αυτού δεν έπαυσε να εργάζεται δημιουργηκώς και κατ’ επιστήμην, διακρινόμενος δια το ικανόν συγγραφικόν έργον, το επιστημονικόν και διδακτικόν ήθος, την ακρίβειαν και σαφήνειαν του λόγου, την μεστότητα των εννοιών και την ορθήν κρίσιν.
Ρητωρ δυνατός του Άμβωνος και θεράπων ικανός του Θείου λόγου, δια των μεστών και εμπνευσμένων κηρυγμάτων του ειργάζετο ευαγγελιζόμενος τον λόγον του Θεού. Συνέγραψε περισπούδαστα έργα, τα οποία αποτελούν απαράμιλλα δείγματα κηρυκτικής ικανότητος και λογοτεχνικού ταλάντου.
Ιερουργός άριστος και μύστης της αθανάτου βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, έμελπε τα μεγαλεία του Θεού και δια της γλυκύτητος της φωνής έτερπε και εγοήτευε το πολυπληθές ποίμνιον αυτού.
Η αρτία θεολογική και φιλολογική αυτού συγκρότησις, η πηγαία ποιητική έμπνευσις, συνετέλεσαν εις την υπ’ αυτού σύνταξιν πλειάδος υμνογραφημάτων, ειδικών ακολουθιών και ειδικών περιστασιακών ευχών, έργα τα οποία εμπλούτισαν την υμνογραφικήν παρακαταθήκην της Ορθοδόξου Εκκλησίας ημών, διακρινόμενα δια την σαφήνειαν και εκφραστικότητα, την μετρικήν αρτιότητα, την χάριν της διατυπώσεως, και την απλότητα και ζωηρότητα των εικόνων.
Γνώστης έμπειρος των κοινωνικών προβλημάτων, πεπροικισμένος με την διαίσθησιν και διορατικότητα του καλού Ποιμένος, κατηύθυνε και έτρεφε τας ψυχάς των πνευματικών αυτού αρνίων με το ουράνιον μάνα και με το ύδωρ το ζων.
Το εκκλησιαστικόν αυτού φρόνημα και ο φιλάδελφος σεβασμός προς την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας τον ανέδειξαν σημαντικόν παράγοντα της συγχρόνου εκκλησιαστικής ζωής, βιούντα εν τη πολυπλεύρω και πολυσχιδεί διακονία τας Πατερικάς αρχάς και ακολουθούντα εν τω εικοστώ αιώνι το γνήσιον πνεύμα και το υψηλόν ήθος των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικόδημος, επί τριάκοντα έτη διεποίμανεν θεοφιλώς και θεαρέστως την λαχούσαν αυτώ Ιεράν Μητρόπολιν Πατρών συμβουλευόμενος και καθοδηγούμενος υπό των αρετών του, της πολυμαθείας, της πείρας και της διοικητικής ικανότητος του.
Ηγάπησεν το ποίμνιόν του και ηγαπήθη υπό κλήρου και λαού. Εις το ενεργητικόν του περιλαμβάνεται πλουσία ποιμαντορική και εκκλησιαστική δράσις. Ανήγειρε Ναούς και ενεκαινίασε πλέον των ογδοήκοντα, εχειροτόνησε πλείστους όσους κληρικούς και εχειροθέτησε πλειάδα πνευνματικών εξομολόγων.
Ιδιαιτέρως διεκρίθη δια την προσήλωσίν του είς την αυστηράν τήρησιν των Ιερών κανόνων και της όλης ιεράς Παραδόσεως της Αγίας ημών Εκκλησίας και μετά παρησίας πολλής υπερίσπιζε τας αρχάς και πεποιθήσεις αυτού εις σημείον ώστε πολλάκις παρερμηνεύοντο αι προθέσεις και αι ενέργειαι αυτού, υπομείνας δια τούτο σκληράν και πικράν κριτικήν, αλλ’ αντιπαρείρχετο πάσαν κακόβουλον επίθεσιν μεθ’ υποδειγματικής αποστολικής πραότητος και αμνησικακίας.
Η προσωπικότης αυτού και η παρουσία αυτού ετίμα την Εκκλησίαν, εις την οποίαν προσέφερεν πολλά δια της σοφίας και του ήθους του. Υπήρξεν ανήρ κύρους, απολαύων της βαθυτάτης τιμής και αμερίστου αγάπης πάντων των Ιεραχών του κλήρου και του φιλοχρίστου λαού[1]».
Εις μνημόσυνο αιώνιο ένεκα της αυριανής ημέρας αναζητήσαμε για να δημοσιεύσουμε το απολυτίκιο του σήμερα τιμώμενου Αγίου Νικοδήμου «Χριστὸν τὸν Κύριον ἐν νυχτὶ ἐπεσκέψατο, ἀναγέννησιν ἄνωθεν ἐκδιδαχθεὶς ἐμαθήτευσεν, ὡς κεκρυμμένος ἀπόστολος. Εὐθαρσῶς διεφώνει πρὸς φαρισαίους καὶ γραμματεῖς, τὸν Σωτῆρα διώκοντας. Ὃν νεκρὸν καθεῖλεν ἐκ τοῦ Σταυροῦ, μῦρα τῇ ταφῇ ἐνεγκών, Νικόδημος ὁ ἔνθερμος» το οποίο έχει γράψει ο μουσικότατος Μητροπολίτης κυρός Νικόδημος.
Ωστόσο μια δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος έγραφε ότι το απολυτίκιο είναι ποίημα τού Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου, πλέον ουδεμία αναφορά γίνεται στο όνομα του μακαριστού Ιεράρχου κυρού Νικοδήμου.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως το λάθος αυτό δεν έγινε εσκεμμένα αλλά οφείλεται αποκλειστικά σε αβλεψία.
Νικοδήμου Αρχιερέως, του Θεοφιλώς ποιμένοντος την Ιερά Μητρόπολη Πατρών είη η μνήμη άληστος και αιωνία.
[1] Επικήδειος λόγος εις τον αείμνηστο Μητρόπολη πρ. Πατρών κυρόν Νικόδημο. Αρχιμ. Προκόπιος Πετρίδης, 18 Νοεμβρίου 2008.