• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

3ετές Μνημόσυνο Γέροντoς Δαμασκηνού Καθηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγάθωνος

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
22 Ιουνίου 2020
byPoimin.gr Team
3ετές Μνημόσυνο  Γέροντoς Δαμασκηνού Καθηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγάθωνος
Share on FacebookShare on Twitter

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Γέροντας της καλοσύνης, της αγάπης και της Ελληνορθόδοξης λεβεντιάς π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αγάθωνα, άφησε τον κόσμο τούτο για να συναυλισθεί στον Παράδεισο μετά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Κυρίας Θεοτόκου που τόσο αγάπησε και του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος Πνευματικού, τον οποίο διηκόνισε με αυταπάρνηση και υική αφοσίωση σε όλη την επίγεια ζωή του, αλλά και στην φανέρωση της αγιότητος του.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου ε.ε. το πρωί στο ιστορικό Καθολικό της Παναγίας του Αγάθωνα τελέσθηκε σε κλίμα χαρμολύπης και Ιεράς κατανύξεως Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος π. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, αφίχθη στη Μονή νωρίς το πρωί, συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και χοροστάτησε στον όρθρο.

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη με περισσή εγκαρδιότητα και αγάπη, ο Άγιος Καθηγούμενος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης με τους Πατέρες της Αδελφότητος και άλλους Ιερείς της Μητροπόλεως μας.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr και άλλα Ραδιοφωνικά blogs.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και αρτιότητα πολυμελής χορωδία νέων, πτυχιούχων και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την εμπνευσμένη χοραρχία και καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Μετά των ιερουργούντων Πατέρων, παρέστησαν και ακόμη αρκετοί Ιερείς συμπροσευχόμενοι από την Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος, καθώς και πνευματικά παιδιά του μακαριστού Γέροντος.

Ανάμεσά τους, η Εξοχωτάτη Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ανεψιά κατά σάρκα του μακαριστού Γέροντος π. Δαμασκηνού, με την οικογένειά της, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο θεματικός Αντιπεριφεριεάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Γεώργιος Ζιάκας, ο ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιος Σπανός, ο εκδότης κ. Δημήτριος Ρίζος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.

Πριν την τέλεση του Ιερού μνημοσύνου ο Άγιος Καθηγούμενος π. Γερμανός με εμφανή τη συγκίνηση ωμίλησε για τον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, χαρακτηρίζοντας τον ως: «πράο και ειρηνικό, προικισμένο με σοφία, ευπροσήγορο και προσηνή, καθώς και γνήσιο εργάτη του Ευαγγελίου».

Ο π. Γερμανός σημείωσε:

«Ο Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον, ως καλός αλιεύς ψυχών, ως Ποιμένας, με φρόνημα θυσιαστικό, ως διακονητής της συμφιλίωσης των ανθρώπων με τον Θεό.

Ως εργάτης στο χωράφι του Θεού, αποδίδοντας τους καρπούς του έργου του στον Θεό, δηλαδή, τα πνευματικά του τέκνα, που έγιναν η σφραγίδα της αποστολής του, στην τοπική Εκκλησία, στην Ιερά Μονή και αλλού.

Αντλώντας ζωντανά παραδείγματα και αιώνια διδάγματα από την προσωπικότητα του Γέροντα Δαμασκηνού, μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να γευτούμε και εμείς τη χαρά της πνευματικής πληρότητας που εξασφαλίζει η ανταπόκριση στο χρέος δι’ όλης της ζωής.

Όλα αυτά, τα συζητάμε καθημερινά. Μας ενδυναμώνουν. Μας φωτίζουν. Μας κρατούν όρθιους μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες της ανεπάρκειάς μας. Όλα αυτά, μας θυμίζουν ποιον πνευματικό πατέρα μας αξίωσε ο Θεός να έχουμε!

Εύχεσθε, Άγιε Δέσποτα, να μας αξιώσει ο Θεός, η Παναγία μητέρα μας και οι Άγιοι της μονής μας, να καταφέρουμε να συνεχίσουμε έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό το έργο του π. Δαμασκηνού.

Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας, στην πνευματική στήριξη, στην αγάπη σας, για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη τιμή που μας έκαμε ο Θεός να αποτελούμε τη συνέχειά του κατά τη μοναστική τάξη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του! Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του!».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με βαθυτάτη συγκίνηση και πατρικά λόγια ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, ωμίλησε για την εμβληματική προσωπικότητα του μακαριστού Καθηγουμένου π. Δαμασκηνού και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο σεβαστός μας Άγιος Καθηγούμενος ο π. Γερμανός ο οποίος έζησε, γεύτηκε, ψηλάφισε, άγγιξε, μύρισε, αισθάνθηκε άκουσε, είδε την εμπειρία της βιωτής του μακαριστού Γέροντος π. Δαμασκηνού μας μίλησε πολύ όμορφα και πολύ παραστατικά για τον μακαριστό και Άγιο Γέροντα και Καθηγούμενο αυτής της Μονής, από όλα όσα μας είπε, για τα οποία όλοι σας έχετε λίγες ή πολλές εμπειρίες, γιατί στη ζωή της Εκκλησίας αυτό που μετρά και αυτό που μιλά, δεν είναι ούτε οι θεωρίες, ούτε οι απόψεις, ούτε ιδέες, ούτε οι εκτιμήσεις, ούτε οι προβλέψεις, ούτε οι αντιλήψεις, αλλά η εμπειρία, η ζωή. Και ο Άγιος Γέροντας π. Δαμασκηνός είναι μία εμπειρία ζωής, που ο καθένας την βίωσε με το δικό του προσωπικό, μοναδικό αδιάστατο τρόπο, αλλά και η Εκκλησία την βίωσε με το δικό της Εκκλησιαστικό τρόπο, η ιστορία αυτής της περιοχής με το δικό της συλλογικό – κοινοτικό τρόπο και αυτή του η μαρτυρία και η κατάθεση μέσα από το πέρασμα της ζωής, θα αποτελεί για πάντα την φανέρωση της αιωνιότητας της μνήμης του. Αυτό που θα ψάλουμε σε λίγο: «Αιωνία η μνήμη».

Ο π. Δαμασκηνός παρέλαβε κάτι και μάλιστα από έναν επίσης σπουδαίο Ηγούμενο τον Γέροντα Γερμανό, μία κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος και όχι μόνο της Φθιώτιδος.

Παρέλαβε λοιπόν μία ιστορία, παρέλαβα ένα μοναστήρι, παρέλαβε μία παράδοση ηρωισμού και λεβεντιάς, μία παράδοση ασκήσεως μία παράδοση προσευχής μία παράδοση προσφοράς πολυποίκιλης προσφοράς. Η προσφορά στα γράμματα είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές πτυχές της προσφοράς.

Αποδείχθηκε όχι απλώς άξιος να κρατήσει αυτό που παρέλαβε, αλλά να το πολλαπλασιάσει, να το προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά, να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, το προσωπικό του στίγμα, να μπορέσει να το προσαρμόσει, θα έλεγα, στην εποχή του, διότι η παράδοση λειτουργεί δημιουργικά, μονάχα όταν ανάγεται στο σήμερα, μονάχα όταν βλέπει στο αύριο. Η παράδοση δεν είναι ένα μουσείο, δεν είναι ένα ντουλάπι μουχλιασμένο που έχουμε κλειδώσει κάποια πράγματα μέσα και πηγαίνουμε να τα βλέπουμε που και που περισσότερο για να καλύψουμε την ανασφάλειά μας μην τυχόν μας τα έχει πάρει κανένας.

Η παράδοση είναι το εργαλείο, είναι το όχημα, είναι η γέφυρα για να απαντήσουμε στο σήμερα και να χαράξουμε δρόμο για το αύριο και ο Γέροντας Δαμασκηνός αυτό ακριβώς έκανε. Προσέλαβε την παράδοση του χθες, την κράτησε, την τίμησε, την σεβάστηκε, την αγάπησε και την προσέφερε στο σήμερα της εποχής του και τη χάρισε στο σήμερα το δικό μας, προκειμένου και εμείς ο καθένας, να τη χαρίσουμε στο αύριο, αυτή την όμορφη σκυταλοδρομία της παράδοσης της πνευματικής ζωής. Και φυσικά καταθέτουμε εδώ σήμερα όλοι μας ανεξαιρέτως μικροί και μεγάλοι, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας, την ευγνωμοσύνη μας ως μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας ως Μοναχική Πολιτεία, ως Ιερός Κλήρος, ως Εκκλησία, ως Δήμος, ως Νομός, ως κοινωνία, ως Στερεά Ελλάδα, ως Ρούμελη, ως Πατρίδα, ως Οικουμένη ολόκληρη. Γιατί αυτές οι προσωπικότητες, που ξέρουν να βλέπουν την παράδοση όχι ως όχημα συντήρησης επαναλαμβάνω, ούτε αγκύλωσης, αλλά ως όχημα προόδου και ανοίγματος, είναι οικουμενικές προσωπικότητες. Αυτές οι προσωπικότητες μπορούν να αγγίξουν κάθε άνθρωπο, κάθε εποχής και μπορούν να μιλήσουν και να διδάξουν σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε τόπο, σε κάθε περιοχή και σε κάθε εποχή. Και είμαι σίγουρος και βέβαιος, πέρα από τα ακούσματα και τις πληροφορίες που έχω, αλλά και χωρίς να είχα αυτές τις πληροφορίες, ότι και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που βρέθηκε ο Γέροντας και όπου κι αν πέρασε, δίδαξε Χριστό, κατέθεσε τη μαρτυρία του Χριστού μέσα σε ένα κόσμο, ο οποίος αναζητά και ψάχνει νόημα , ψάχνει να βρει νόημα ζωής. Αυτό είναι που λείπει από τη ζωή μας, όλα τα άλλα θα τα βρούμε ακόμα και ένα δεντράκι στο δρόμο μας θα βρεθεί να καλύψει την πείνα μας και μία βρυσούλα τη δίψα μας. Νόημα ζωής που θα βρούμε οι άνθρωποι; Αυτό γυρεύουμε και αυτό λαχταρούμε και αυτό κατέθετε και φανέρωνε ο Γέροντας Δαμασκηνός μέσα στη ζωή του, με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας τα χαρίσματα του, αξιοποιώντας και προσφέροντας τα χαρίσματα του στους άλλους, διότι τα χαρίσματα, τότε αξιοποιούνται και τότε πολλαπλασιάζονται, όταν προσφέρονται, όταν χαρίζονται, όταν δίδονται.

Αυτό είναι το ένα στοιχείο και το δεύτερο στοιχείο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι ακουμπά την ψυχή του καθενός από μας, πάνω από όλα ο π. Δαμασκηνός, ο Γέροντας Δαμασκηνός, πέρα από όλα από όσα αναφέρετε τα μεγάλα και σπουδαία, πάνω από όλα ήταν Πατέρας, Πνευματικός Πατέρας. Ήταν Πατέρας κάθε ανθρώπου, όχι Πατέρας μόνο των μοναχών, ήταν Πατέρας των πονεμένων, Πατέρας των ανήσυχων πνευμάτων, Πατέρας των ανθρώπων που αμφισβητούσαν τα πάντα, Πατέρας των συντηρητικών, Πατέρας των προοδευτικών και των ζωηρών, Πατέρας και των ησύχων, Πατέρας ανεξαιρέτως όλων και στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από Πατέρες, από τέτοιους Ηγέτες που είναι προσωπικότητες ανακεφαλαιωτικές, και ενοποιητικές, που είναι μαέστροι πραγματικοί, που συνδυάζουν μουσικές και ήχους και φωνές και παράγουν όμορφη μουσική, την μουσική της Χαρίτος του Θεού, την μουσική της αγάπης, τη μουσική της θαλπωρής και της ενότητας.

Ένα τέτοιο πρόσωπο υπήρξε ο μακαριστός π. Δαμασκηνός και πραγματικά για μας αποτελεί μία ζώσα διδαχή, ένα ζωντανό κήρυγμα του Ευαγγελίου, προκειμένου να εμπνευστούμε στη ζωή μας, τόσο στην προσωπική, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όσο και στις θέσεις ευθύνης που έχει ο καθένας από μας.

Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια να συνεχίσετε αυτή την παράδοση π. Γερμανέ και όπως διακονούσε τον Γέροντα στην ασθένειά του και από ότι ξέρω ήσασταν ο φύλακας-άγγελος του και είμαι βέβαιος ότι τότε παρακολουθήσατε το πραγματικό Πανεπιστήμιο, τότε μάθετε τα πραγματικά γράμματα στο Πανεπιστήμιο του πόνου και της αρρώστιας και της δοκιμασίας, γιατί μέσα από τις δοκιμασίες και τον πόνο μαθαίνει κανείς την αληθινή αγάπη, την αληθινή ζωή. Καταλαβαίνει ποιος τον αγαπά, ποιος τον νοιάζεται και βλέπει την ποιότητα της ζωής και βλέπει πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, όσα μαθητεύσατε κοντά στο γέροντα, να τα χαρίσετε στην Αδελφότητα, να τα προσφέρετε στην τοπική μας Εκκλησία, να τα προσφέρεται στη ζωή μας και να σας αναδεικνύει η Χάρις του Θεού και να μας αναδεικνύει όλους, Πατέρες αληθινούς, που θα αγκαλιάζουν κάθε άνθρωπο, που θα τον παίρνουμε στην αγκαλιά μας και θα τον οδηγούμε ψηλά στον ουρανό».

Ακολούθησε εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος κέρασμα και τράπεζα στη μνήμη του π. Δαμασκηνού, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε και πάλι την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας προς την Αγιοτόκο Ιερά Μονή Αγάθωνος, τον ευλογημένο, αγιασμένο και ιστορικό αυτό τόπο και ευχήθηκε ο π. Δαμασκηνός αιωνίως να αναπαύεται εν χώρα δικαίων και οσίων και η Ιερά Αδελφότητα να συνεχίζει υπό την πνευματική καθοδήγηση του Καθηγουμένου π. Γερμανού να αναδεικνύεται συνεχώς μία πηγή της Χάριτος του Θεού, ένας τόπος πίστεως, ιστορίας, φιλανθρωπίας και αληθινής αγάπης Χριστού.

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε με λόγια συγκινητικά και καρδιακά η Ερίτιμος κ. Υπουργός και εκ μέρους σύσσωμης της οικογένειας, τον ευχαρίστησε για την αγιαστική, γεμάτη αγάπη και τιμή παρουσία του στο Ιερό μνημόσυνο.

«Η αγιασμένη ζωή, η εμβληματική παρουσία και το γεμάτο αγάπη βλέμμα του π. Δαμασκηνού μας λείπει Σεβασμιώτατε. Δεν περνά μέρα χωρίς να τον σκεφτούμε, χωρίς να νιώσουμε μέσα στην καρδιά μας την συμβουλή του και την αγάπη του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα. Ζαχαράκη.

Πρόσφατα Άρθρα

Χειροτονία Διακόνου στη Συκέα
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στη Συκέα

10 Αυγούστου 2026

Το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Συκέας, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική...

Read more
Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Γόλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Γόλας

10 Αυγούστου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 8 Αυγούστου 2026, στην ιστορική Ιερά Μονή Γόλας στον Ταΰγετο, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του...

Read more
«Αἰτήσις εὐεργεσιῶν καί δωρεῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Αἰτήσις εὐεργεσιῶν καί δωρεῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

10 Αυγούστου 2026

Εἰς τάς μέχρι τοῦδε ὁμιλίας εἴδομεν τά αἰτήματα τῆς μικρᾶς παρακλήσεως τά ἀναφερόμενα εἰς ἀποσόβησιν τῶν ἀπειλούντων ἡμᾶς κακῶν (πειρασμῶν...

Read more
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην Επέτειο 200 ετών από την Μάχη του Πραστού
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην Επέτειο 200 ετών από την Μάχη του Πραστού

10 Αυγούστου 2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μάχη του Πραστού Κυνουρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος...

Read more
Πανηγύρισε το Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε το Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο

10 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Μονή Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου,...

Read more
Άγιος Μάρτυς Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Μάρτυς Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος

10 Αυγούστου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού   Η ορθόδοξη χριστιανική Δύση έχει να μας επιδείξει μέγα, ανάλογο αριθμό μαρτύρων, με...

Read more
«Με την Παναγία, κάθε δάκρυ γίνεται προσευχή»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με την Παναγία, κάθε δάκρυ γίνεται προσευχή»

10 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Αυγούστου 2026, εψάλη ο Παρακλητικός Κανών προς την Παναγία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου,...

Read more
Ανάμνηση υπερφυούς θαύματος των Αρχαγγέλων στην Αμβρακιά Θέρμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάμνηση υπερφυούς θαύματος των Αρχαγγέλων στην Αμβρακιά Θέρμου

10 Αυγούστου 2026

Την Αμβρακιά Θέρμου, ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά του Δήμου Θέρμου επισκέφθηκε την Κυριακή 9 Αυγούστου 2026...

Read more
«Σήμερα, το παρά φύσιν και αμαρτωλό ονομάστηκε φυσική ζωή»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Σήμερα, το παρά φύσιν και αμαρτωλό ονομάστηκε φυσική ζωή»

10 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή, 9 Αυγούστου 2026, Ι΄ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον π. Τύχωνα Σκιαδά
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον π. Τύχωνα Σκιαδά

10 Αυγούστου 2026

Την ορεινή κοινότητα Παλαιοκαρυά που βρίσκεται βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας και ανήκει στον Δήμο Αγρινίου επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου...

Read more
Ετήσιο Μνημόσυνο του Αοιδίμου Μητροπολίτου Κορίνθου  κυρού Διονυσίου Δ΄.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο Μνημόσυνο του Αοιδίμου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Διονυσίου Δ΄.

10 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου 2026, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό...

Read more
«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

10 Αυγούστου 2026

Ἀπό τάς θερμότερας δεήσεις καί ἱκεσίας τῆς μικρᾶς παρακλήσεως εἶναι αἱ ἀναφερόμεναι εἰς ἀσθενείας καί θλίψεις. Εἶναι πολλῶν και διφόρων...

Read more
Στη Ραψάνη ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος – «Να ζούμε κατά το θέλημα του Θεού»
Εκκλησία της Ελλάδος

Στη Ραψάνη ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος – «Να ζούμε κατά το θέλημα του Θεού»

9 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ραψάνης μετέβη σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον...

Read more
«Ἄξιος!» στον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου – Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο π. Νικόλαος Γιαννακάκης
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

«Ἄξιος!» στον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου – Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο π. Νικόλαος Γιαννακάκης

9 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως εορτάστηκε το Σάββατο 8 Αυγούστου 2026 η μνήμη του...

Read more
Ετήσιο μνημόσυνο για τον αείμνηστο  Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο

9 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 9 Αυγούστου (μετά της Μεταμορφώσεως) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
Κηρύγματα

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

6 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ὁ Κύ­ρι­ος ἐκλέγει τούς προ­κρί­τους τῶν Μα­θη­τῶν Του Πέ­τρο,...

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

6 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

5 Αυγούστου 2026

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
Next Post
Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Λαρίσης

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Λαρίσης

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τίμησε δύο κληρικούς  για την υποδειγματική τους διακονία

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τίμησε δύο κληρικούς για την υποδειγματική τους διακονία

Κυριακή Β΄ Ματθαίου  στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Κυριακή Β΄ Ματθαίου στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Κυριακή Β΄ Ματθαίου στην Μητρόπολη Νεαπόλεως

Κυριακή Β΄ Ματθαίου στην Μητρόπολη Νεαπόλεως

Αυστραλίας Μακάριος: “Να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού, όπως έκαναν οι πρώτοι Μαθητές του Κυρίου”

Αυστραλίας Μακάριος: "Να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού, όπως έκαναν οι πρώτοι Μαθητές του Κυρίου"

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist