• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ζώσα φωνή Ζωοποιού Λόγου»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
6 Μαΐου 2023
byPoimin.gr Team
Ζώσα φωνή Ζωοποιού Λόγου»
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023 στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου η παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο: «Ζώσα φωνή Ζωοποιού Λόγου» – Απάνθισμα Ομιλιών του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Α’ Χριστοφόρεια 2023».

Κατά την έναρξη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου, αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης αναφέρθηκε συνοπτικά στον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, υπογραμμίζοντας κυρίως την φλόγα και την αγωνία του για την διάδοση και την προσφορά του Λόγου του Θεού, έργο που ανελλιπώς και ως Ιεροκήρυξ και ως Επίσκοπος πραγματοποίησε από άκρο εις άκρον της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο π. Βασίλειος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό για την πρόσκληση να παρουσιάσει το βιβλίο που περιέχει ενδεικτικό απάνθισμα ομιλιών του εκλιπόντος Ιεράρχου επικαλέστηκε τη μαρτυρία του οσίου Παϊσίου για τον μακαριστό επίσκοπο Κοσμά, που τον θεωρούσε άγιο άνθρωπο και αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά ιδιώματα της προσωπικότητάς του, τονίζοντας ότι εκείνος μάλλον δεν θα ήθελε επαίνους και τιμητικές εκδηλώσεις.

Ο ομιλητής ανάφερε χαρακτηριστικά: Αναρωτιέμαι, έχει ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς ανάγκη από τιμητικές εκδηλώσεις ή εμείς αισθανόμαστε μια ιερά νοσταλγία πνευματικής επικοινωνίας και μνήμης αγαθής με αναφορά στην οσιότητα του βίου και το πονεμένο από το βαρύ φορτίο της επισκοπικής ευθύνης πρόσωπό του; Μήπως βιώνουμε την απουσία του ως ένα είδος απορφανισμού και θέλουμε να θυμηθούμε τα ζωοποιά λόγια, που μας άφησε ως ιερά παρακα­ταθήκη; Θεωρώ ότι, εάν τον ρωτούσαμε, μάλλον θα μας γλυκομάλωνε για την αποψινή προς τιμήν του εκδήλωση.

Ο επίσκοπος Κοσμάς λειτουργούσε με δέος, με θείο φόβο, με πλήρη αυτοσυγκέ­ντρωση, απομακρύνοντας περισπασμούς και προσέχοντας τη διάχυση του νοός την ώρα της λατρείας. Στεκόταν ενώπιον του θυσιαστηρίου με βαθιά ταπείνωση, μιμούμενος την κένωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Αυτή η ιεροπρεπής στάση ενέπνεε και τους συλλειτουργούς του Αρχιερείς και ιερείς. Οπότε, το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της προ­σωπικότητός του, που φαίνεται και μέσα από τα κείμενα που δημοσιεύονται είναι, ότι ήταν λειτουργός προσευχόμενος εν ταπεινώσει. Διακρινόταν για το ευκατάνυκτον ήθος στη λατρεία του Θεού. Αυτό ζητούσε και από τους λαϊκούς, αλλά κυρίως από τους κληρικούς του.

Γνώριζε ε­πίσης ο μακαριστός επίσκοπος Κοσμάς ότι, εάν δόξα του Κυρίου είναι ο Σταυρός κατά την αψευδή μαρτυρία Του Αναστάντος προς τον Λουκά και τον Κλεόπα στο δρόμο προς Εμμαούς, που τους είπε, «ουχί ταύτα έδει παθείν τον Χριστόν και εισελθείν εις την δόξαν αυτού», τότε και δόξα του επισκόπου είναι η εσταυ­ρω­μένη διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου. Σήκωνε στις πλάτες του τις αμαρτίες του λαού του Θεού. Εξομολογούσε ατέλειωτες ώρες και αφιέρωνε χρόνο κυρίως σε νέους ανθρώπους, τους οποίους αγαπούσε ειλικρινά. Ήταν «τα ευλογημένα παιδιά», όπως έλεγε. Έτσι, είχε φήμη διακριτικού πνευματικού. Όποιος δεν άσκησε πνευματική πατρότητα και δεν επωμίστηκε ευθύνες για τη σωτηρία του απολωλότος προβάτου, όποιος δεν έφτασε στα έγκατα του Άδη, για να σώσει μια ψυχή, είναι δύσκολο να καταλάβει την οδύνη και το δυσβάστακτο φορτίο αυτής της πνευματικής πατρότητας και τον ψυχικό πόνο που αυτή γεννά. Υπάρχουν στιγμές που ο πνευματικός, συμμετέχοντας στα δεινά των ανθρώπων, μαζί με τον ψαλμωδό αναφωνεί: «ωρυόμην από στεναγμού της καρδίας μου». Γι’ αυτό και προσπα­θούσε να εμπνεύσει τη μετάνοια, τη σύνδεση του εκκλησιασμού με τη μετοχή στη θεία Ευχαριστία.

Εκτός από ιεροπρεπής λειτουργός και διακριτικός πνευματικός πατέρας ο μακαριστός Κοσμάς υπήρξε διδάσκαλος άριστος της κατά Θεόν ευσέβειας. Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση ο επίσκοπος είναι ο κατεξοχήν διδάσκαλος, ο απλανής κήρυκας του Ευαγγελίου του Χριστού, σύμβολο της ενότητας των πιστών και της κοινωνίας ουρανού και γης. Κι αυτό συμβαίνει, διότι είναι φορέας ζώσης εμπειρικής πίστεως που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας δια του τρόπου ζωής που επιβεβαιώνεται με την αποστολική διαδοχή. Αυτή είναι η εμπειρική αγιοπνευματική γνώση, όχι η εξωτερική και εγκεφαλική.

Σε άλλο σημείο της εισηγήσεώς του ανέφερε ότι τόσο ως ιεροκήρυκας όσο και ως επίσκοπος πάντοτε ο μακαριστός Κοσμάς διηγούνταν τα μεγαλεία του Θεού και καλούσε τους χριστιανούς να ακολουθήσουν και να αγαπήσουν, όπως έλεγε, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Η διδαχή του απλή, σαφής, βιβλική, αγιοπατερική, εμπνευ­σμένη από την ζωή των αγίων. Τα κείμενα που φιλοξενούνται στο βιβλίο, που παρουσιάζουμε, στηρίζονται στο Ευαγγέλιο του Χριστού, στην αποστολική διδασκαλία και την πατερική παράδοση. Δεν υπάρχει ομιλία που να μην έχει αναφορά στην Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες. Επικαλείται προς επιβεβαίωση των λόγων του, τους προφήτες Ησαΐα και Ιερεμία, τον Απόστολος Παύλο, τον Απόστολο Πέτρο, τους Πατέρες της Εκκλησίας και οσίους, Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη Χρυσόστομο, Γρηγόριος Θεολόγο, Ισαάκ το Σύρο, Αββά Βαρσανούφιο, Ισίδωρο Πηλου­σιώτη, Ιωάννη τον Θη­βαίο, Ιωάννη της Κλίμακος, Νικόλαο Καβάσιλα, Νικήτα Στηθάτο, Κοσμά Αιτωλό αλλά και τη Φι­λο­καλία των ιερών Νηπτικών, την πεμπτουσία, δηλαδή, της ησυχαστικής, ασκητικής και νηπτικής παραδόσεως. Ο λόγος του Επισκόπου της Εκκλησίας Κο­σμά δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που παρατηρείται στην σύγχρονη Βαβυλωνία του δια­δικτύου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του μακαριστού Κοσμά είναι ότι ήταν ασκητής επίσκοπος. Δεν έβλεπε την άσκηση ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για την πνευματική ανάβαση στην κλίμακα των αρετών. Επειδή ο ίδιος ζούσε ασκητικά γίνεται και πειστικός στη διδασκαλία του για την ασκητική ζωή του χριστιανού.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο π. Βασίλειος ανέφερε, ότι ο π. Κοσμάς εκτός από την αγάπη του στον Κύριο, την Παναγία και τους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας, αγαπούσε πολύ τον προστάτη του άγιο, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Τόσο σε θεολογικά συνέδρια που είχε κληθεί να ομιλήσει, όσο και στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου στο Μέγα Δένδρο και στο Θέρμο μιλούσε από την ψυχή του για τον άγιο που έφερε το όνομά του και καλούσε τον κλήρο και το λαό να τον μιμηθούν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέα Λανάρα παρουσίασε επίκαιρους ύμνους του Πεντηκοσταρίου, της Ακολουθία του Αγίου Χριστοφόρου και της Ακολουθίας της Παναγίας της Ξενιάς. Την παρουσίαση των ύμνων έκανε ο θεολόγος κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μυρτιάς, που επιμελήθηκε την συλλογή και την έκδοση των ομιλιών του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Αγρινίου, τον Αντιδήμαρχο κ. Ζώη, τον Χοράρχη κ. Ανδρέα Λανάρα και τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας Αγρινίου για την εξαιρετική παρουσία τους.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον ομιλητή, τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη λέγοντας ότι καυχάται η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον π. Βασίλειο, ο οποίος διδάσκει με το ήθος και τις γνώσεις του, εμπνέει με το παράδειγμά του από την ακαδημαϊκή έδρα, αλλά και ως ένας ευλαβέστατος κληρικός ενώπιον της Αγίας Τραπέζης. Τον ευχαρίστησε, επίσης, γιατί παρουσίασε με έναν μοναδικό τρόπο την μεγάλη προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά, προσφέροντας σε όλους την δυνατότητα πνευματικής διδαχής και ανεφοδιασμού μέσα από τα κείμενα και τις ομιλίες του τιμωμένου Επισκόπου.

Φωτογραφίες 

Πρόσφατα Άρθρα

Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε

24 Αυγούστου 2026

"Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε”, με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους εκατοντάδες...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

24 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών πιστών εορτάσθηκε κατά το τριήμερο 21–23 Αυγούστου 2026, η Απόδοση...

Read more
Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

24 Αυγούστου 2026

Με την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού ξεκίνησαν, το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026, στο Θέρμο και στην Ιερά Μονή...

Read more
Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα και αθρόα προσέλευση χιλιάδων πιστών κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Κουτσουριώτισσας...

Read more
Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»

23 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κατάνυξη, λαμπρότητα και πανηγυρική ατμόσφαιρα γιόρτασε και φέτος, η Ιερά Μονή «Παναγία του Έβρου» στην Μάκρη, την Κυριακή...

Read more
Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

23 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λεσινιωτίσσης), που βρίσκεται στο Λεσίνι Μεσολογγίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της...

Read more
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ

23 Αυγούστου 2026

Τό πρωΐ τῆς Κυριακής, 23ης Αὐγούστου 2026, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στήν Πανηγυρίζουσα Γυναικεία Ἱερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, ἱερουργοῦντος...

Read more
“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”

23 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης...

Read more
Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ε΄ Κατασκηνωτική Περίοδο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε
Εκκλησία της Ελλάδος

Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε

24 Αυγούστου 2026

Εν μέσω εκατοντάδων προσκυνητών από ολόκληρη την Ελλάδα πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου...

Read more
Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Κεντρωτή στη Μελβούρνη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Κεντρωτή στη Μελβούρνη

23 Αυγούστου 2026

Σε κλίμα συγκινήσεως τελέστηκε την Κυριακή, 23 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Templestowe της Μελβούρνης, το ετήσιο...

Read more
Ἀπόδοση τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Παλαιοπαναγιά καί στόν Πλάτανο Ναυπακτίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἀπόδοση τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Παλαιοπαναγιά καί στόν Πλάτανο Ναυπακτίας

24 Αυγούστου 2026

Τό διήμερο, 22 καί 23 Αὐγούστου 2026, ἑορτάστηκε στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου ἡ Ἀπόδοση τῆς Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως...

Read more
 «Η οικογένεια και τα παιδιά, είναι η περιουσία μας!» 
Εκκλησία της Ελλάδος

 «Η οικογένεια και τα παιδιά, είναι η περιουσία μας!» 

23 Αυγούστου 2026

Στην πανηγυρίζουσα, παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

23 Αυγούστου 2026

Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ναό αγ. Νικολάου...

Read more
Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

23 Αυγούστου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε, σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 22 Αυγούστου 2026, Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην εορτάζουσα Ιερά Μονή...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Ευαγγέλιο της Χαράς!
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

«Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς… και ακολούθει μοι»

3 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα της ΙΒ΄ Κυριακής Ματθαίου «Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς... και ακολούθει...

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ύπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶδὸς τοῖς πτωχοῖς

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου: Το δίλλημα

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;»

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Είσαι Χριστιανός ή νομίζεις ότι είσαι;»

29 Αυγούστου 2020
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Η κατά Χριστόν τελείωση του ανθρώπου

18 Αυγούστου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ολίγα περί Παραδείσου

17 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αγαπούσε τον πλησίον του;

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού

Εγκαίνια Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Κέρκυρα

Εγκαίνια Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Κέρκυρα

Θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist