• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Το Έπος του 40 και η προσφορά των Στρατιωτικών Ιερέων

28 Οκτωβρίου 2018
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
Το Έπος του 40 και η προσφορά των Στρατιωτικών Ιερέων
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, που σήμερα εορτάζουμε, μας καλεί να δούμε πρόσωπα και γεγονότα της εποχής εκείνης, προκειμένου να ξαναθυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεώτεροι. Καλούμαστε και φέτος, να εμπνευστούμε από το ηρωικό και αγωνιστικό φρόνημα των ηρώων και αγωνιστών του έπους του 40, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και προσκλήσεις, που μας απευθύνονται και οι οποίες έρχονται να σταθούν απέναντι της ιστορίας, της παράδοσης και της πίστης μας, προκαλώντας σύγχυση και προβληματισμό, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε καθαρή σκέψη και σωστές αποφάσεις, μέσα στο πνεύμα της ενότητας που πρέπει να μας χαρακτηρίζει.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εορτές ξεθωριάζουν. Αρχίζουν και χάνουν την λάμψη που είχαν παλαιότερα και δεν ακούγονται πλέον τα ζωντανά μηνύματα της εποχής εκείνης. Οι νέες φωνές «της ανανέωσης» και του «εκσυγχρονισμού» που κυριαρχούν στις ημέρες μας, έρχονται να μας πουν, ότι και αυτή η εορτή, όπως και όλες στο σύνολό τους, δεν έχει τίποτα να μας προσφέρει, δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα σε έναν κόσμο που προχωρά ή που πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Οι εορτές αυτές, όπως ισχυρίζονται οι «πρεσβευτές της σύγχρονης αναγέννησης», το μόνο που κάνουν είναι να μας κρατούν εγκλωβισμένους σε ένα παρελθόν, που δεν μας βοηθά ούτε σαν πρόσωπα, ούτε σαν έθνος, να προχωρήσουμε μέσα σε μια ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία, την οποία χρειαζόμαστε.

titos_mathiakisΈτσι και φέτος βομβαρδιζόμαστε σε καιρό ειρήνης από συνθήματα, απόψεις που στερούνται αφ’ ενός μεν σοβαρότητας, αφ’ ετέρου προέρχονται από ανθρώπους, που είναι μεν απόγονοι των ηρώων και των αγωνιστών και ζουν σε αυτή τη δημοκρατική και ελεύθερη χώρα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το φρόνημα αυτών, διότι πούλησαν κατά καιρούς, ότι ιερό και όσιο είχαν μέσα τους και το αντάλλαξαν με φθηνά και ανούσια πράγματα, κερδίζοντας εφήμερες δόξες και τιμές, ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες και τα μάταια όνειρά τους, κατατάσσοντας έτσι το όνομά τους με τις επιλογές που ακολούθησαν, διπλά στο όνομα του Εφιάλτη, που καμία εποχή δεν στερείται από Εφιάλτες.

Οι σημερινοί Εφιάλτες αγνοούν κάτι πολύ σημαντικό και σπουδαίο, ότι αυτή η χώρα είναι μέχρι σήμερα ελεύθερη και γενικότερα όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος, εξαιτίας της θυσίας και του αίματος που έχυσαν οι ήρωες μας στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους το υπέρτατο αγαθό που μπορεί να έχει μια ευνοούμενη κοινωνία και χώρα, την ελευθερία. Αυτή την ελευθερία που κάποιοι την προσέφεραν χωρίς κανένα δισταγμό, αυτή την ελευθερία που κάποιοι δεν την σεβάστηκαν και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, αυτή την ελευθερία που οι μεγάλες και ισχυρές χώρες την έχασαν, εξαιτίας της ελλείψεως θάρρους, ανδρείας και προτύπων, την προσέφερε σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μικρή Ελλάδα, δίνοντας για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι τα «αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί».

Για αυτή την ελευθερία αγωνίστηκαν οι ήρωες του 40. Νέοι από το ένα άκρο της χώρας μας, μέχρι το άλλο, ξεσηκώθηκαν για να πάνε όπου τους καλούσε η πατρίδα, για να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της. Άφησαν πίσω οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, φίλους, συγγενείς, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην ξαναγυρίσουν πίσω και να μην τους ξαναδούν. Γνώριζαν ότι ο αγώνας αυτός ήταν άνισος, αλλά ήξεραν πολύ καλά ότι ήταν ιερός και άγιος, διότι εμείς δεν πειράξαμε, δεν ενοχλήσαμε κανένα, δεν είχαμε επεκτατικές βλέψεις και ορέξεις. Το μόνο που θέλαμε και θέλουμε ήταν και είναι ειρήνη, βαδίζοντας τον δρόμο της ησυχίας και της προόδου, μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Πολέμησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αγωνίστηκαν μέχρι τέλους χωρίς να υποχωρήσουν, χωρίς να αφήσουν ανυπεράσπιστο κανένα κομμάτι της ένδοξης Ελλάδας, παραδίδοντάς το στα χέρια του κατακτητή. Το σώμα τους γινόταν τείχος ισχυρό, για να μην περάσει ο εχθρός. Εξαντλημένοι από τις κακουχίες του πολέμου, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και στερούμενοι τα αναγκαία, έπαιρναν δύναμη και κουράγιο από την προσευχή και την αγάπη των δικών τους προσώπων, που ήξεραν ότι είναι δίπλα τους. Έπαιρναν δύναμη από τους εξίσου γενναίους Ιερείς μας, που βρέθηκαν και αυτοί στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή, δίνοντας τα παρόν σε αυτό το πολεμικό προσκλητήριο, στο οποίο η Εκκλησία δεν μπορούσε να αδιαφορήσει και να μην ανταποκριθεί.

fostinis_panteleimonΗ Εκκλησία στα πεδία των μαχών, αλλά και στα μετόπισθεν, έπαιξε σπουδαίο ρόλο, γι’ αυτό και ότι έκανε την περίοδο εκείνη, όπου και αν βρέθηκε, όπου και αν κλήθηκε να προσφέρει, το έκανε με πολύ αγάπη, αλλά το πλήρωσε ακριβά, αφού ο κατακτητής ήταν αμείλικτος απέναντι της. Αυτή η θυσία και η προσφορά των ποιμένων της Εκκλησίας μας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, δεν μπορεί να κλειστεί στα χρονοντούλαπα της ιστορίας, δεν μπορεί να μην αποκαλυφθεί σήμερα, ακόμα και να διδαχτεί γιατί όχι, όσο και αν κάποιοι φιλότιμα αγωνίζονται, να διαστρεβλώσουν την ιστορία μας, να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας, να μας πουν καινούρια πράγματα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στο ένδοξο παρελθόν μας και να μας στρέψουν απέναντι της μητέρας Εκκλησίας, που τόσα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει, χωρίς να ζητά τίποτα και χωρίς να θέλει την οποιαδήποτε ανταμοιβή, διότι η προσφορά της είναι προσφορά, μέσα από τα ματωμένα και πληγωμένα χέρια του Κυρίου μας.

Χρειάζεται και σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν είναι καθόλου καλή και ευχάριστη και κανέναν πολίτη της δεν τον αναπαύει, απεναντίας τον φορτώνει με καινούριες σκοτούρες και βάσανα, να δούμε το παρελθόν μέσα από την προσφορά, κατακτώντας και πάλι την χαμένη αξιοπρέπεια μας και λεβεντιά, βλέποντας τα έργα εκείνων που λάμπουν, όπως λάμπει ο ήλιος και σκορπίζει ανακούφιση και ζεστασιά, μέσα στο καταχείμωνο και χαρίζει την ελπίδα των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, που ενώ βίωναν τη δριμύτητα του χειμώνος απολάμβαναν τη χαρά του παραδείσου λέγοντας: «δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος». Χρειάζεται να δούμε εκείνους τους απλούς και ανώνυμους λεβέντες παπάδες, τους μοναχούς, τους Στρατιωτικούς Ιερείς, ακόμα και τους Αρχιερείς, που μπήκαν μπροστά και έδιναν και αυτοί καθημερινά τον αγώνα τους και καταξιώθηκαν στα μάτια των υπερασπιστών, αλλά και των εχθρών, που αναγνώρισαν την αξία και την συμβολή τους στον αγώνα και οι μεν πρώτοι έπαιρναν δύναμη από αυτούς, οι δεύτεροι προσπάθησαν να τους βγάλουν από την μέση.

Μη ξεχνάμε και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε στα χωριά μας, στις πόλεις μας, στα μνημεία και στα ηρώα που έχουν στηθεί προς τιμήν αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπους μας ή που έχασαν τη ζωή τους, από τα αντίποινα του κατακτητή. Το πρώτο όνομα που βλέπουμε να αναγράφεται στις πλάκες αυτές είναι του Ιερέως, της ψυχής της εκκλησιαστικής κοινότητας, του προσώπου που ένωνε και δεν διαχώριζε, που αγαπούσε και δεν μισούσε, που προσέφερε και δεν απαιτούσε, που προχωρούσε ήσυχα και αθόρυβα, επιτελώντας την διακονία του και ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου που υπηρετούσε, σηκώνοντας το Σταυρό της ομολογίας και κηρύσσοντας την Ανάσταση.

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι καταγεγραμμένος στις σελίδες της ιστορίας του έθνους μας και προσφέρεται σε κάθε αντικειμενικό ερευνητή, προκειμένου να τον μελετήσει ή και στον οποιοδήποτε αναγνώστη, να γνωρίσει ένα ενδεχομένως άγνωστο για αυτόν μέρος της ιστορίας μας. Αυτή η καταγραφή, αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους, που κατά καιρούς ομίλησαν με πολύ αγένεια και ασέβεια απέναντι της Εκκλησίας και της προσφοράς της και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πουν και λόγια που δεν τους τιμούν και δεν ταιριάζουν στις θέσεις και τα αξιώματα τα οποία κατέχουν, φανερώνοντας την άγνοια τους, για πολύ βασικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν, γινόμενοι «θέατρον και αγγέλοις και ανθρώποις», κατά το αγιογραφικό χωρίο, με αυτές τις δημόσιες άστοχες τοποθετήσεις τους.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε έναν μακροσκελέστατο κατάλογο από ονόματα Αρχιερέων, Ιερέων και μοναχών, που προσέφεραν όχι κατά δύναμιν, αλλά υπέρ δύναμιν, για τον υπέρτατό αγώνα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Ονόματα γνωστά, τα περισσότερα όμως άγνωστα σε εμάς, γνωστά πάντως στο Θεό, που τους έχει κατατάξει στη χορεία πιστεύω, των εθνομαρτύρων. Μεταξύ αυτών των ονομάτων και της χορείας αυτής, υπάρχει και μια άγνωστη πτυχή της ανεκτίμητης προσφοράς της Εκκλησίας την περίοδο εκείνη, που προέρχεται από τους Στρατιωτικούς Ιερείς, που υπερβαίνοντας τα καθήκοντα τους, κατά τον καιρό της ειρήνης, βρέθηκαν στον καιρό του πολέμου, πλάι-πλάι στο Έλληνα στρατιώτη, που αγωνιζόταν υπέρ βωμών και εστιών. Με την προσευχητική και αγωνιστική στάση και διάθεση την όποια είχαν, απετέλεσαν ζωντανά παραδείγματα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, τονώνοντας το ηθικό και αναπτερώνοντας τις χαμένες ελπίδες, δίνοντας κουράγιο και δύναμη, μέχρι το τέλος, όποιο τέλος και αν ήταν αυτό.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά γεγονότα και ιστορίες, που διαδραματίστηκαν την εποχή εκείνη από τους Στρατιωτικούς Ιερείς, όπως έχουν καταγραφτεί τόσο από τους ίδιους, μέσα από τις προσωπικές τους επιστολές και εκθέσεις, όσο και από αυτόπτες μάρτυρες, που έζησαν σπουδαία και μοναδικά γεγονότα, που αποδεικνύουν, ότι αυτό για το οποίο κλήθηκαν οι Ιερείς να πράξουν, το έπραξαν και με το παραπάνω, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της Εκκλησίας.

Σε επόμενες αναφορές μας, όταν πρώτα ο Θεός θα φτάσουμε σε αυτήν την περίοδο που θα εξεdeligianopoulos_xrisostomosτάσουμε, τότε θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα πρόσωπα εκείνης της εποχής και το έργο τους, μέσα από ανέκδοτο υλικό ή και υλικό που έχει επεξεργαστεί, απλώς δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής, από κάποιον καλοπροαίρετο αναγνώστη. Ποιό πρόσωπο να επιλέξουμε και τι να πρωτοαναφέρουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για τον Παντελεήμονα Φωστίνη, για τον Διονύσιο Παπανικολόπουλο για τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσάκωνα, για τον Χρυσόστομο Δεληγιανόπουλο και τόσους άλλους; Από όλους έχουμε κάτι να πάρουμε και κάτι να διδαχθούμε, για το παρόν μας, κτίζοντας το μέλλον τόσο το δικό μας, όσο και των παιδιών μας, πάνω σε ασφαλής βάσεις και γερά θεμέλια.

Μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης και προβληματισμού, με φωνές να ηχούν από παντού, θέλοντας να μας αποπροσανατολίσουν και να μας μπερδέψουν, πολύ περισσότερο να μας διχάσουν, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό και το στόχο τους, καλούμαστε ενωμένοι, μονιασμένοι, αγαπημένοι πλέον, να εορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου, όχι επιφανειακά, αλλά ουσιαστικά. Μέσα από την ενότητα την οποία καλούμαστε να καλλιεργήσουμε, πρέπει να δούμε τους προγόνους μας, που έδωσαν χέρια, πόδια, ψυχή, ακόμα και την ίδια τους την ζωή, για την αιώνια Ελλάδα, για να έχουμε εμείς σήμερα τόσα αγαθά, τα οποία δεν τα έχουμε εκτιμήσει όσο θα έπρεπε στην καθημερινότητά μας.

Πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο μας βύθισαν με πολύ έντεχνο και ύπουλο τρόπο, ρίχνοντας στο πρόσωπο μας, το καθάριο νερό της παράδοσης και της πίστης μας. Χρειάζεται να σκύψουμε και να φιλήσουμε το αγιασμένο χώμα της χώρας μας και να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών, για τα λάθη και τις ατέλειες μας, εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης και ξενόφερτης ζωής που ακολουθήσαμε και ακόμα ακολουθούμε, βλέποντας την κατάντια και την ηθική μας πτώση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το αδούλωτο και ελεύθερο πνεύμα των αγίων, των μαρτύρων, των ηρώων και των αγωνιστών μας, που το αίμα τους πότισε τη χώρα μας από το ένα άκρο έως το άλλο και τα δάκρυα τους, έδωσαν τους καρπούς ενός πνεύματος, γεμάτο από φως, ζωντάνια, χαρά, αισιοδοξία και πρόοδο.

Συνεχίζεται {34}

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐκδημία Ἱερέως π. Χρήστου Τσεβᾶ
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη ο π. Χρήστος Τσιάπρας

3 Απριλίου 2026

Με βαθύτατη θλίψη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοινώνει την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Τσάπρα, σε ηλικία 91 ετών,...

Read more
Πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

3 Απριλίου 2026

Η πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου...

Read more
Γνώρισμα του Χριστιανού είναι η αγάπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Γνώρισμα του Χριστιανού είναι η αγάπη

3 Απριλίου 2026

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ροδιάς του Δήμου Τυρνάβου, μετέβη την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης...

Read more
Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Άρτης

3 Απριλίου 2026

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, το πρωί, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άρτης επισκέφθηκαν το Επισκοπείο και έψαλαν τα Κάλαντα...

Read more
ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

3 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών,...

Read more
Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Στρατιωτικός Ιερέα Φρουράς Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Στρατιωτικός Ιερέα Φρουράς Καλαμάτας

3 Απριλίου 2026

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκε σήμερα 3-4-2026, ο νέος Στρατιωτικός Ιερέας της Φρουράς Καλαμάτας, Αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος Βόγκας, στο...

Read more
Ινκόγκνιτο στη Μύκονο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Μεσολόγγι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα 200 χρόνια από την Έξοδο

3 Απριλίου 2026

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα επισκεφθεί το Μεσολόγγι για να συμμετάσχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα...

Read more
Επισκέψεις πολιτικών εκπροσώπων στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Επισκέψεις πολιτικών εκπροσώπων στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

3 Απριλίου 2026

Πολιτικά πρόσωπα υψηλής θεσμικής θέσεως, από διάφορους πολιτικούς χώρους, επισκέφτηκαν αυτές τις ημέρες εθιμοτυπικώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών...

Read more
Τρισάγιο γιά τόν μεγάλο γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο (10 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του)
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο γιά τόν μεγάλο γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο (10 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του)

2 Απριλίου 2026

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' ἐπί τῇ συμπληρώσει δεκαετίας (Μάρτιος 2016-2026) ἀπό τῆς κοιμήσεως τοῦ σπουδαίου γλωσσολόγου Δικαίου...

Read more
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

2 Απριλίου 2026

Τήν Τετάρτη 1η Ἀπριλίου 2026 , ὁ Σεβασμιώτατος ὑπέδεχθηκε τήν Ἱερά Εἰκόνα τῆς Παναγίας «Γιάτρισσας», στό Ἡρῶον τοῡ οἰκισμοῡ Παλλαδίου...

Read more
Μήνυμα Αναστάσεως από τα κάλαντα του Λαζάρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα Αναστάσεως από τα κάλαντα του Λαζάρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Απριλίου 2026

Χαρούμενες παιδικές παρουσίες, χρώματα, άρωμα λουλουδιών, όμορφα στολισμένα καλαθάκια και γλυκές μελωδίες, πλημμύρισαν την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 τα γραφεία...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Μετά το Ισραήλ ΕΡΧΕΤΑΙ η Τουρκία; Ζούμε πριν τον Μεγάλο Πόλεμο;

2 Απριλίου 2026

Οι προφητείες για Ισραήλ, Τουρκία και τον Μεγάλο Πόλεμο που πολλοί πιστεύουν ότι πλησιάζει. Ζούμε πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο;...

Read more
Δεν υπάρχει πιο ψηλαφητή εικόνα από τη Σταύρωση για τη σωτηρία μας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δεν υπάρχει πιο ψηλαφητή εικόνα από τη Σταύρωση για τη σωτηρία μας

2 Απριλίου 2026

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου...

Read more
Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καλοχώρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καλοχώρι

3 Απριλίου 2026

Την Τέταρτη 1 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μετέβη στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καλοχωρίου,...

Read more
Ιερατική Σύναξη προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στη Βέροια

2 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη 2 Απριλίου το πρωί στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας συνεχίστηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου
Κηρύγματα

Κυριακή των Βαΐων – «Ιδού αναβαίνομεν…».

13 Απριλίου 2025

«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» Αν στο πρώτο μέρος της Μεγάλης Σαρακοστής η προσπάθεια μας αποσκοπούσε στην κάθαρση...

Το Ωσαννά. . . και ο Σταυρωμένος Βασιλιάς

13 Απριλίου 2025
Ο Φόβος των Αρχιερέων

Ο Φόβος των Αρχιερέων

13 Απριλίου 2025
Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

13 Απριλίου 2025
Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

12 Απριλίου 2025
Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

11 Απριλίου 2025
Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

11 Απριλίου 2025
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Προ έξι ημερών του Πάσχα»

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

(†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου: Ὁμιλία εἰς τὰ Βάϊα

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Πώς μπορώ να κρατήσω σήμερα την ψυχική μου γαλήνη και ειρήνη»

27 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

Σάββατο του Λαζάρου

26 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

26 Απριλίου 2024
«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

26 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – Το Δείπνον του Χριστού

9 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Η θριαμβευτική είσοδος του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ

9 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η εκ νεκρών έγερσις του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου – σύμβολο της κοινής Αναστάσεως

8 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

7 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία για την Κυριακή των Βαΐων από το Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

16 Απριλίου 2022
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

Κυριακή των Βαϊων Ευαγγέλιον

12 Απριλίου 2020
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

Ένας αλλιώτικος παράδοξος βασιλιάς…

23 Απριλίου 2019
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία εις την Κυριακήν των Βαΐων – Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου»

20 Απριλίου 2019

«Εσύ που ανήκεις;»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κήρυγμα εις την Κυριακήν των Βαΐων

20 Απριλίου 2019
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

31 Μαρτίου 2018
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

“‘Ιδες, αγαπητέ, της εορτής το μυστήριον;”

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

16 Νοεμβρίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Η ψυχολογία των μεταπτώσεων»

8 Απριλίου 2017
Next Post

Μήνυμα του Μητροπολίτου Μάνης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

O εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

O εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Ο εορτασμός της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Μητρόπολη Καισαριανής

Ο εορτασμός της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Μητρόπολη Καισαριανής

Δοξολογία για την Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στη Βέροια

Δοξολογία για την Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στη Βέροια

Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη

Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist