• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Σχίσμα» στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Κύπρου: Με τον Μάρκο τον Ευγενικό απαντά ο Κύκκου

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
26 Νοεμβρίου 2020
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

Τοποθετήθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου για τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την συνεδρία της 23ης και 25ης Νοεμβρίου συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του κ. Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και «αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριοτάτου».

Ταυτοχρόνως, είπε «η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποία όλοι να εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησία του Χριστού».

Σε σχέση με το θέμα της πανδημίας που αναμένονταν να συζητηθεί, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως κρίθηκε φρονιμότερο να καλέσουν κάποιους ειδικούς για να τους ενημερώσουν αν αυτό καταστεί δυνατόν για την 1η Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου αναχωρώντας από την συνεδρία σχετικά με την δική του συμβιβαστική λύση που απορρίφθηκε , ότι δηλαδή δεν δεσμεύονται οι διαφωνούντες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου όταν αφορούν θέμα πίστεως, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι αυτό που έχει υπόψη του και που το λέει και το καταστατικό, είναι ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους έστω αν λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως.

Επεσήμανε επίσης πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θέμα πίστεως, αλλά μνημόνευσης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιου τον οποίο θα μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και όχι οι ίδιοι.

Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως το θέμα θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο, σημειώνοντας πως ο καθένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε. Είπε ακόμη πως «η συμβιβαστική πρόταση έθετε υπό υπαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο», πράγμα που, όπως είπε «δεν μπορούσε να γίνει».

Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ακόμη “πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, ούτε εμείς, ούτε οι άλλοι, αν μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να μην υπάρχει κάποιο σχίσμα μεταξύ τους που επηρεάζει όλη την Ορθοδοξία” .

Σημειώνεται πως οι διαφωνούντες είναι 7, ενώ 10 άτομα της Ιεράς Συνόδου συντάχθηκαν με το πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας .

Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου

Στη συμβιβαστική πρόταση που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος προς υπέρβαση της κρίσεως αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος της αγιότατης Εκκλησίας της Κύπρου, κατά τις τελευταίες δύο συνεδρίες στις 23 και 25 Νοεμβρίου , μετά από μακρές και διεξοδικές συζητήσεις, για το πολύπλοκο και ακανθώδες Ουκρανικό Ζήτημα, αλλά και για το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε με την ξαφνική, και παρά την ομόφωνη συνοδική απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019, μνημόνευση του Επιφανίου σαν «Προκαθημένου» της Οὐκρανικης Εκκλησίας, πήρε την απόφαση, «προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός και η διαίρεση της Αποστολικής Εκκλησίας να ακολουθήσει την οδό, όχι ακριβείας, αλλά την οδό της οικονομίας την οποία ακολούθησαν, στο διάβα των αιώνων και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και η οποία αποτελεί για την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία το κατ’ εξοχή μυστήριο της αγάπης , της ειρήνευσης και της καταλλαγής».

Επιπρόσθετα προτείνεται όπως η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει «για χάρη της ενότητας της Εκκλησίας» να μην αντισταθεί στην απόφαση του Μακαριοτάτου να μνημονεύει τον Επιφάνιο σαν «Μητροπολίτη» Κιέβου χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία.

Ταυτόχρονα στην πρόταση του ο Κύκκου Νικηφόρος, αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος σέβεται και τη σύμφωνη με την ομόφωνη Συνοδική απόφαση της συνεδρίας, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, τοποθέτηση των Συνοδικών μελών της.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου επισημαίνει ακόμη στην πρόταση πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προσβλέπει σε μια πανορθόδοξη διαβούλευση, όπου όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, χωρίς την επήρεια εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και την εμπλοκή γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, θα αναδείξουν την αρχιερατική τους σοφία και θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως, που απειλεί με σχίσμα καταστροφικό την παγκόσμια Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησίας.

Αυτούσιο το ανακοινωθέν 

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου.

Ταυτοχρόνως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος προσβλέπει σὲ εὐρύτερη διαβούλευση εἰς τὴν ὁποίαν ὅλοι νὰ ἐργαστοῦν, πρὸς ὑπέρβαση τῆς παρούσης κρίσεως ποὺ ἀπειλεῖ μὲ σχῖσμα τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ.

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου,
25 Νοεμβρίου 2020.

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού

Επιθυμώ να καταθέσω στην Ιερά Σύνοδο τις θεολογικές μου απόψεις τις οποίες διατύπωσα κατά τις πρόσφατες συνεδρίες της Ιεράς ημών Συνόδου σε σχέση με το Ουκρανικό Ζήτημα και οι οποίες με οδηγούν στο να αρνηθώ οποιαδήποτε πρόταση, που θα νομιμοποιεί την σχισματική αυτή Εκκλησία.

1. Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του  Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

2. Εμμένω στην από 18 Φεβρουαρίου 2019 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία, δυστυχώς, παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο. Ιδιαιτέρως δε, επαναδιατυπώνω τις έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες μου που έχουν εκφραστεί στην ανωτέρω συνοδική απόφαση  λόγω της ανυπαρξίας Αποστολικής Διαδοχής στην Ηγεσία της λεγομένης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να αποδεχθώ την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την Ηγεσία αυτή.

3. Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Εκκλησίας της Κύπρου ότι ο μόνος  κανονικός Προκαθήμενος της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος. Συνεπώς, ακολουθώντας την κανονική επιταγή «μη εν τη πόλει δύο επίσκοποι ώσι» (8ος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου) αρνούμαι να αναγνωρίσω άλλον “προκαθήμενο”, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία.

4. Η άρνησή μου να αναγνωρίσω τη νέα εκκλησιαστική δομή και τον “προκαθήμενό” της Επιφάνιο εδράζεται στη διδασκαλία, στην πίστη και στην εκκλησιαστική και κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν πρόκειται για διαφωνία σε απλά διοικητικά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά σε αυτόν τον πυρήνα της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια και την Αποστολική Διαδοχή, ζητήματα που αφορούν τη σωτηρία μας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση σε οιανδήποτε τάχα και συνοδική διαδικασία ούτε τελούν υπό έγκριση μιας ευκαιριακής,  οριακής, μάλιστα, πλειοψηφίας.

5. Συνεπώς, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου  να μνημονεύσει τον Επιφάνιο θεωρώ ότι είναι αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφορα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση, την Ορθόδοξη εκκλησιολογία  και την από 18.2.19 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου και υποδηλώνει την απαρχή κατάλυσης του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

6. Κηδόμενοι της ενότητος της Εκκλησίας της Κύπρου και του λαού μας τη δύσκολη αυτή περίοδο και ακολουθώντας άχρι καιρού την κατ’ οικονομία πράξη που δίδαξαν και εφάρμοσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας  δεν διακόπτω τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αλλά επαφίεται στην αρχιερατική συνείδηση μου η μετά του Αρχιεπισκόπου συλλειτουργία λόγω της επιμονής του να μνημονεύει τον Επιφάνιο.

Ως Επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου καταθέτω τα ανωτέρω με πολλή αγωνία και πόνο και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι της αρχιερατικής μου συνειδήσεως, του ποιμνίου που μας εμπιστεύθηκε το έλεος του Θεού και της πανορθοδόξου κοινωνίας και ενότητας μακριά από εθνοφυλετικές ή οικονομικές ή άλλες εξωεκκλησιαστικές εξαρτήσεις, μικρότητες και σκοπιμότητες, προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στη διαφύλαξη της «άπαξ παραδοθείσης πίστεως τοις αγίοις» (Ιούδ. 3) και την ειρήνευση της Εκκλησίας «ἥν ὁ Κύριος περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου Αἵματος» (Πραξ. 20, 28).

Πρόσφατα Άρθρα

Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σολομονής
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σολομονής

31 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο, 31η Οκτωβρίου 2026, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν,  πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8, 28)
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν, πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8, 28)

31 Οκτωβρίου 2026

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ιερούργησε, σήμερα Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ....

Read more
Αγιασμός για τη νέα κατηχητική χρονιά στην Αγιά από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για τη νέα κατηχητική χρονιά στην Αγιά από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο

31 Οκτωβρίου 2026

Τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αγιάς τέλεσε σήμερα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο Σεβ....

Read more
Υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εν Λαρίση Αγίων και τέλεση του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εν Λαρίση Αγίων και τέλεση του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης

31 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική συγκίνηση ξεκίνησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Συνάξεως των εν...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: «Η ψαλτική είναι προσευχή, παράδοση και διακονία Θεού»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Η ψαλτική είναι προσευχή, παράδοση και διακονία Θεού»

31 Οκτωβρίου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Ηγούμενος Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ιδανικός άνθρωπος είναι ο Άγιος».
Εκκλησία της Ελλάδος

Ηγούμενος Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ιδανικός άνθρωπος είναι ο Άγιος».

31 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, εκδήλωση...

Read more
Ὁ Μητροπολίτης Μάνης στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία τῆς μητρός τοῦ Στρατηγοῦ Δημοκρίτου Κωνσταντάκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία τῆς μητρός τοῦ Στρατηγοῦ Δημοκρίτου Κωνσταντάκου

31 Οκτωβρίου 2026

Στίς 29.10.2026 καί στόν Ἱ. Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Γυθείου τελέστηκε ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομον Γ' ἡ...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Γιατί ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ συνέχεια; Δες τι έγινε στον γιατρό!

31 Οκτωβρίου 2026

Γιατί ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ συνέχεια, ακόμη κι όταν δεν έχουμε πραγματικό λόγο; Γιατί νιώθουμε πως πρέπει να τα προλάβουμε όλα, ακόμη και...

Read more
Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή

30 Οκτωβρίου 2026

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη»   Τρεις ιερείς μιλούν αποκλειστικά στην «Ο.Α.» μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Ιορδανία. Συγκλονισμένοι από τη δολοφονική...

Read more
Έναρξη νεανικών συναντήσεων Ι. Μητροπόλεως Χίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη νεανικών συναντήσεων Ι. Μητροπόλεως Χίου

30 Οκτωβρίου 2026

Με την συμμετοχή πάρα πολύ μεγάλου αριθμού φοιτητών και φοιτητριών ξεκίνησαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 οι νεανικές συναντήσεις της...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης

30 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026, στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος...

Read more
Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών η παράσταση θεάτρου σκιών «Το ΟΧΙ του ’40 και ο Καραγκιόζης Λοχίας» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο  της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών η παράσταση θεάτρου σκιών «Το ΟΧΙ του ’40 και ο Καραγκιόζης Λοχίας» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

30 Οκτωβρίου 2026

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης...

Read more
Mετακομιδή Ιερού Σκηνώματος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Mετακομιδή Ιερού Σκηνώματος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

30 Οκτωβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τιμά και πανηγυρίζει τη σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου...

Read more
Σύναξη νέων Ιερατικών Οικογενειών  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Σύναξη νέων Ιερατικών Οικογενειών στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

30 Οκτωβρίου 2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των νέων Ιερατικών Οικογενειών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το απόγευμα της Πέμπτης 29ης...

Read more
Η μέριμνα για τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

29 Οκτωβρίου 2026

Ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν εὐκαιρία τῆς θλιβερᾶς ἐπετείου τοῦ μεγάλου σεισμοῦ, δήλωσε: Πέρασαν ἕξι χρόνια ἀπό τον σφροδρότατο καί φονικό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο
Κηρύγματα

“Αγόρασε τον Παράδεισο”

2 Νοεμβρίου 2024

του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Κυριακή Ε΄Λουκά - Λουκ. ιστ΄ 19-31) Ἀπό ἀναισθησία ψυχῆς ἔπασχε ὁ πλούσιος τοῦ σημε­ρινοῦ...

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί – Κυριακή Ε’ Λουκά

2 Νοεμβρίου 2024
Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

2 Νοεμβρίου 2024
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου

2 Νοεμβρίου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Το Ουράνιο Ραντεβού»

2 Νοεμβρίου 2019
Μετά το Θάνατο τι;

Μετά το Θάνατο τι;

3 Νοεμβρίου 2018
Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

3 Νοεμβρίου 2018
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

4 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το βιβλίο της ζωής

1 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

30 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Ὁ πραγματικός πλοῦτος»

16 Νοεμβρίου 2023
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Πτωχός δε τις ήν ονόματι Λάζαρος»

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ανωτέρα πάντων η αγάπη

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Κυριακή Ε’ Λουκά: Δεν φταίει ο πλούτος, αλλά η έλλειψη της αγάπης.

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Σχεδίασμα Ευαγγελικού Κηρύγματος Κυριακής Ε΄ Λουκά

29 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Κύκκου Νικηφόρος: «Είμεθα υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε»

«Σκασμός χυδαίε παλιάνθρωπε»

Δέκα υπέρ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου επτά εναντίον

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Και να μου έλεγαν… δε θα άνοιγα τις εκκλησίες χωρίς πλάνο»

Της... Ουκρανίας στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου για την απόφαση να μνημονεύεται ο Επιφάνιος

«Καζάνι που βράζει» η Λακατάμια – Ξεκάθαρο μήνυμα στον Μητροπολίτη Ταμασού!

Δεν αναγνωρίζει τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ταμασού

Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός

Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist