• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Σχίσμα» στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Κύπρου: Με τον Μάρκο τον Ευγενικό απαντά ο Κύκκου

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
26 Νοεμβρίου 2020
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

Τοποθετήθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου για τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την συνεδρία της 23ης και 25ης Νοεμβρίου συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του κ. Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και «αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριοτάτου».

Ταυτοχρόνως, είπε «η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποία όλοι να εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησία του Χριστού».

Σε σχέση με το θέμα της πανδημίας που αναμένονταν να συζητηθεί, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως κρίθηκε φρονιμότερο να καλέσουν κάποιους ειδικούς για να τους ενημερώσουν αν αυτό καταστεί δυνατόν για την 1η Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου αναχωρώντας από την συνεδρία σχετικά με την δική του συμβιβαστική λύση που απορρίφθηκε , ότι δηλαδή δεν δεσμεύονται οι διαφωνούντες από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου όταν αφορούν θέμα πίστεως, ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι αυτό που έχει υπόψη του και που το λέει και το καταστατικό, είναι ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους έστω αν λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως.

Επεσήμανε επίσης πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θέμα πίστεως, αλλά μνημόνευσης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιου τον οποίο θα μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και όχι οι ίδιοι.

Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως το θέμα θεωρείται λήξαν για την Ιερά Σύνοδο, σημειώνοντας πως ο καθένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε. Είπε ακόμη πως «η συμβιβαστική πρόταση έθετε υπό υπαγόρευση τον Αρχιεπίσκοπο», πράγμα που, όπως είπε «δεν μπορούσε να γίνει».

Ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ακόμη “πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, ούτε εμείς, ούτε οι άλλοι, αν μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να μην υπάρχει κάποιο σχίσμα μεταξύ τους που επηρεάζει όλη την Ορθοδοξία” .

Σημειώνεται πως οι διαφωνούντες είναι 7, ενώ 10 άτομα της Ιεράς Συνόδου συντάχθηκαν με το πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας .

Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου

Στη συμβιβαστική πρόταση που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος προς υπέρβαση της κρίσεως αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος της αγιότατης Εκκλησίας της Κύπρου, κατά τις τελευταίες δύο συνεδρίες στις 23 και 25 Νοεμβρίου , μετά από μακρές και διεξοδικές συζητήσεις, για το πολύπλοκο και ακανθώδες Ουκρανικό Ζήτημα, αλλά και για το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε με την ξαφνική, και παρά την ομόφωνη συνοδική απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019, μνημόνευση του Επιφανίου σαν «Προκαθημένου» της Οὐκρανικης Εκκλησίας, πήρε την απόφαση, «προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός και η διαίρεση της Αποστολικής Εκκλησίας να ακολουθήσει την οδό, όχι ακριβείας, αλλά την οδό της οικονομίας την οποία ακολούθησαν, στο διάβα των αιώνων και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και η οποία αποτελεί για την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία το κατ’ εξοχή μυστήριο της αγάπης , της ειρήνευσης και της καταλλαγής».

Επιπρόσθετα προτείνεται όπως η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει «για χάρη της ενότητας της Εκκλησίας» να μην αντισταθεί στην απόφαση του Μακαριοτάτου να μνημονεύει τον Επιφάνιο σαν «Μητροπολίτη» Κιέβου χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε συλλειτουργία και πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία.

Ταυτόχρονα στην πρόταση του ο Κύκκου Νικηφόρος, αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος σέβεται και τη σύμφωνη με την ομόφωνη Συνοδική απόφαση της συνεδρίας, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, τοποθέτηση των Συνοδικών μελών της.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου επισημαίνει ακόμη στην πρόταση πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προσβλέπει σε μια πανορθόδοξη διαβούλευση, όπου όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, χωρίς την επήρεια εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και την εμπλοκή γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, θα αναδείξουν την αρχιερατική τους σοφία και θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσεως, που απειλεί με σχίσμα καταστροφικό την παγκόσμια Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησίας.

Αυτούσιο το ανακοινωθέν 

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου.

Ταυτοχρόνως ἡ Ἱερὰ Σύνοδος προσβλέπει σὲ εὐρύτερη διαβούλευση εἰς τὴν ὁποίαν ὅλοι νὰ ἐργαστοῦν, πρὸς ὑπέρβαση τῆς παρούσης κρίσεως ποὺ ἀπειλεῖ μὲ σχῖσμα τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ.

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου,
25 Νοεμβρίου 2020.

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού

Επιθυμώ να καταθέσω στην Ιερά Σύνοδο τις θεολογικές μου απόψεις τις οποίες διατύπωσα κατά τις πρόσφατες συνεδρίες της Ιεράς ημών Συνόδου σε σχέση με το Ουκρανικό Ζήτημα και οι οποίες με οδηγούν στο να αρνηθώ οποιαδήποτε πρόταση, που θα νομιμοποιεί την σχισματική αυτή Εκκλησία.

1. Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του  Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

2. Εμμένω στην από 18 Φεβρουαρίου 2019 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία, δυστυχώς, παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο. Ιδιαιτέρως δε, επαναδιατυπώνω τις έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες μου που έχουν εκφραστεί στην ανωτέρω συνοδική απόφαση  λόγω της ανυπαρξίας Αποστολικής Διαδοχής στην Ηγεσία της λεγομένης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να αποδεχθώ την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την Ηγεσία αυτή.

3. Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Εκκλησίας της Κύπρου ότι ο μόνος  κανονικός Προκαθήμενος της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος. Συνεπώς, ακολουθώντας την κανονική επιταγή «μη εν τη πόλει δύο επίσκοποι ώσι» (8ος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου) αρνούμαι να αναγνωρίσω άλλον “προκαθήμενο”, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία.

4. Η άρνησή μου να αναγνωρίσω τη νέα εκκλησιαστική δομή και τον “προκαθήμενό” της Επιφάνιο εδράζεται στη διδασκαλία, στην πίστη και στην εκκλησιαστική και κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν πρόκειται για διαφωνία σε απλά διοικητικά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά σε αυτόν τον πυρήνα της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια και την Αποστολική Διαδοχή, ζητήματα που αφορούν τη σωτηρία μας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση σε οιανδήποτε τάχα και συνοδική διαδικασία ούτε τελούν υπό έγκριση μιας ευκαιριακής,  οριακής, μάλιστα, πλειοψηφίας.

5. Συνεπώς, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου  να μνημονεύσει τον Επιφάνιο θεωρώ ότι είναι αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφορα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση, την Ορθόδοξη εκκλησιολογία  και την από 18.2.19 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου και υποδηλώνει την απαρχή κατάλυσης του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

6. Κηδόμενοι της ενότητος της Εκκλησίας της Κύπρου και του λαού μας τη δύσκολη αυτή περίοδο και ακολουθώντας άχρι καιρού την κατ’ οικονομία πράξη που δίδαξαν και εφάρμοσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας  δεν διακόπτω τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αλλά επαφίεται στην αρχιερατική συνείδηση μου η μετά του Αρχιεπισκόπου συλλειτουργία λόγω της επιμονής του να μνημονεύει τον Επιφάνιο.

Ως Επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου καταθέτω τα ανωτέρω με πολλή αγωνία και πόνο και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι της αρχιερατικής μου συνειδήσεως, του ποιμνίου που μας εμπιστεύθηκε το έλεος του Θεού και της πανορθοδόξου κοινωνίας και ενότητας μακριά από εθνοφυλετικές ή οικονομικές ή άλλες εξωεκκλησιαστικές εξαρτήσεις, μικρότητες και σκοπιμότητες, προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στη διαφύλαξη της «άπαξ παραδοθείσης πίστεως τοις αγίοις» (Ιούδ. 3) και την ειρήνευση της Εκκλησίας «ἥν ὁ Κύριος περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου Αἵματος» (Πραξ. 20, 28).

Πρόσφατα Άρθρα

Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άρτα

24 Αυγούστου 2026

Με τη συμμετοχή πιστών, ετελέσθη το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,...

Read more
Λαμπρὸς ὁ ἑορτασμὸς τῆς Ἀποδόσεως τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεγάλης Παναγίας Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρὸς ὁ ἑορτασμὸς τῆς Ἀποδόσεως τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεγάλης Παναγίας Σάμου

24 Αυγούστου 2026

Μέ ἱεροπρέπεια καὶ κατάνυξη ἑορτάσθηκε στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεγάλης Παναγίας Σάμου ἡ ἑορτὴ τῆς Ἀποδόσεως τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, τὸ...

Read more
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

24 Αυγούστου 2026

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και συγκινητική συμμετοχή πλήθους πιστών χριστιανών πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 25 και 26 Αυγούστου

24 Αυγούστου 2026

Συνέρχεται την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 169ης...

Read more
Ονομαστήρια Μητροπολίτη Αρούσας  στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω
Εκκλησία της Ελλάδος

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Αρούσας στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

24 Αυγούστου 2026

Το Σάββατο 22 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου και των συν αυτώ. Την ημέρα αυτή...

Read more
Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε

24 Αυγούστου 2026

"Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε”, με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους εκατοντάδες...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

24 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών πιστών εορτάσθηκε κατά το τριήμερο 21–23 Αυγούστου 2026, η Απόδοση...

Read more
Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

24 Αυγούστου 2026

Με την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού ξεκίνησαν, το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026, στο Θέρμο και στην Ιερά Μονή...

Read more
Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα και αθρόα προσέλευση χιλιάδων πιστών κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Κουτσουριώτισσας...

Read more
Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»

23 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κατάνυξη, λαμπρότητα και πανηγυρική ατμόσφαιρα γιόρτασε και φέτος, η Ιερά Μονή «Παναγία του Έβρου» στην Μάκρη, την Κυριακή...

Read more
Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

23 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λεσινιωτίσσης), που βρίσκεται στο Λεσίνι Μεσολογγίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της...

Read more
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ

23 Αυγούστου 2026

Τό πρωΐ τῆς Κυριακής, 23ης Αὐγούστου 2026, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στήν Πανηγυρίζουσα Γυναικεία Ἱερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, ἱερουργοῦντος...

Read more
“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Με την Παναγία οδηγό, πορευόμαστε από τον πόνο στην ελπίδα”

23 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης...

Read more
Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υ. Θεοτόκου στην κατασκήνωση της Ι.Μ. Κερκύρας

23 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ε΄ Κατασκηνωτική Περίοδο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε
Εκκλησία της Ελλάδος

Μύρον μύρωσον τους προσκυνούντας Σε Θεοτόκε

24 Αυγούστου 2026

Εν μέσω εκατοντάδων προσκυνητών από ολόκληρη την Ελλάδα πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Ευαγγέλιο της Χαράς!
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

«Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς… και ακολούθει μοι»

3 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα της ΙΒ΄ Κυριακής Ματθαίου «Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς... και ακολούθει...

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ύπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶδὸς τοῖς πτωχοῖς

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου: Το δίλλημα

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;»

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Είσαι Χριστιανός ή νομίζεις ότι είσαι;»

29 Αυγούστου 2020
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Η κατά Χριστόν τελείωση του ανθρώπου

18 Αυγούστου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ολίγα περί Παραδείσου

17 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αγαπούσε τον πλησίον του;

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Κύκκου Νικηφόρος: «Είμεθα υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε»

«Σκασμός χυδαίε παλιάνθρωπε»

Δέκα υπέρ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου επτά εναντίον

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Και να μου έλεγαν… δε θα άνοιγα τις εκκλησίες χωρίς πλάνο»

Της... Ουκρανίας στην Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου για την απόφαση να μνημονεύεται ο Επιφάνιος

«Καζάνι που βράζει» η Λακατάμια – Ξεκάθαρο μήνυμα στον Μητροπολίτη Ταμασού!

Δεν αναγνωρίζει τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ταμασού

Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός

Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist