• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;»

27 Ιουλίου 2023
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
«Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;»
Share on FacebookShare on Twitter

Με την παρουσία πλήθους πιστών, παρά τον καύσωνα που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή της Φθιώτιδος, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε σε τρία σημεία του Νομού, στην ιστορική έδρα της πάλαι ποτέ διαλμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, τον ορεινό Δομοκό, στην όμορφη Λοκρίδα, καθώς και στην πόλη της Λαμίας.

          Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Δομοκού.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην μίμηση των Αγίων και αναφερόμενος στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, ανέλυσε ένα λόγο του Αγίου Κοσμάκη του Αιτωλού για την Αγία Παρασκευή και  χαρακτηριστικά επεσήμανε:

          «Η Αγία Παρασκευή είχε στολίδια πνευματικά που και εμείς κατά μίμησιν, αλλά όχι κατά δουλική αντιγραφή, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Τέτοια στολίδια είναι η μεταξύ μας αγάπη, τέτοια στολίδια είναι η αλληλοκατανόηση, είναι η συγχωρητικότητα, η επιείκεια. Τέτοιο στολίδι είναι να είμαστε μακρόθυμοι ο ένας με τον άλλο, να μην είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τους άλλους, ούτε υπερβολικά απαιτητικοί. Τέτοιο στολίδι να δίνουμε χώρο στον άλλον, χώρο στη ζωή μας, χώρο στην καρδιά μας. Στολίδι είναι να διαλεγόμεθα, να συζητάμε, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε την άποψή μας με το ζόρι, να μην ασκούμε βία ούτε σωματική ούτε ψυχολογική ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας στον άλλον. Πολλά στολίδια λοιπόν μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας εμπνευσμένοι από το προφίλ της Αγίας Παρασκευής.

Αυτό εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σήμερα εδώ από τον ιστορικό Δομοκό που μπορεί η πατρίδα μας και ευτυχώς να απελευθερώθηκε και να έχει μεγαλώσει αλλά ποτέ δε λησμονώ και δεν λησμονούμε ότι κάποτε εδώ ήταν η παραμεθόριος, εδώ ήταν οι ακρίτες και για αυτό πάντοτε Δομοκίτες και όλοι οι κάτοικοι κι όλα τα πνευματικά παιδιά της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού στην οποία βρισκόμαστε και η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πάντοτε είχαν, έχουν και θα έχουν ακριτικό φρόνημα, ακριτική παλικαριά, ακριτική ματιά. Αυτοί που φυλάνε σύνορα τα μάτια τους και το βλέμμα τους βλέπει πάντοτε μακριά. Καλούνται να κοιτούν μακριά, για να είναι άξιοι φύλακες συνόρων και τώρα εδώ μπορεί να μην φυλάμε σύνορα επίγεια της πατρίδος μας, φυλάμε όμως τα σύνορα της ιστορίας, τα σύνορα του πολιτισμού, τα σύνορα της παράδοσης, των εθίμων, των παραδόσεων, τα σύνορα της ενότητας μας, της ταυτότητάς μας και αυτό είναι κάτι το οποίο το θέλει η ιστορία, το ζητάει η Αγία Παρασκευή από εμάς, κυρίως το ζητά όχι το παρελθόν αλλά το ζητά το μέλλον. Εμείς οφείλουμε, και τούτο το λόγο κρατήστε τον με πολλή αγάπη σήμερα από εδώ: «οφείλουμε να μιλάμε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν». Πολλές φορές και μέσα στην Εκκλησία μας καταλαμβάνει τους ανθρώπους και τους ιερείς και τους αρχιερείς μια παρελθοντολαγνεία, ασχολούνται μονάχα με το ένδοξο παρελθόν. Θα ήθελα να συνομιλούμε με το ένδοξο μέλλον, με το μέλλον, το οποίο οφείλουμε εμείς να εργαστούμε για να είναι ένδοξο και για αυτό σας παρακαλώ, ακόμα και αν ακόμα βρίσκεσαι στο εκατοστό έτος ζωής και στο εκατοστό πέμπτο και νομίζετε ότι η ζωή σας φτάνει προς το τέλος να έχετε οράματα, να έχετε στόχους, να έχετε προγραμματισμούς και σχέδια και για τον Δομοκό και για όλη την περιοχή μας και για την οικογένειά σας και για τον εαυτό σας τον ίδιο. Με αυτά να συνομιλείτε. Όχι τι έγινε πριν 10 χρόνια πριν 20 ή 30 χρόνια ή τι έγινε στον εμφύλιο ή τι έγινε πριν τον εμφύλιο ή τι έγινε ακόμα πιο πίσω. Ας αφήσουμε επιτέλους τη γκρίνια και την δολιοφθορά της ζωής μας με τον εγκλωβισμό στο παρελθόν και ας στραφούμε αισιόδοξα, πνευματικά, δημιουργικά και αγαπητικά προς το μέλλον».

Το βράδυ της παραμονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε προσκυνματικώς Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος, όπου και ετέλεσε δοξολογική και ικετήριο δέηση στην Αγία Παρασκευή.

Ανήμερα της εορτής, ο κ. Συμεών ιερούργησε στον μεγαλοπρεπή Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πολυπληθή Ενορία της Ν. Άμπλιανης Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην «εξωστρέφεια» της Αγίας Παρασκευής και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Η Αγία Παρασκευή ως κοπέλα μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, όπου η χριστιανική πίστη αποτελεί δοξασία και στάση ζωής πολύ λίγων ανθρώπων, αποτελεί δηλαδή μέλος μιας μειονότητας, συγχρόνως βλέπουμε ότι είναι μία γυναίκα, η οποία αναπτύσσεται και μεγαλώνει σε μία εποχή που η θέση των γυναικών είναι απόλυτα απαξιωμένη, όπου οι γυναίκες βρίσκονται στο περιθώριο, βρίσκονται περιφρονημένες, θεωρούνται απλώς εργαλεία βιολογικής αναπαραγωγής. Σε ένα τέτοιο λοιπόν περιβάλλον με τόσες αντιξοότητες, με τόσες αρνητικές συνθήκες η Αγία Παρασκευή αναπτύσσει μία εξωστρέφεια, μία εξωστρέφεια συγκλονιστική και πάρα πολύ διδακτική, μία τέτοια εξωστρέφεια η οποία την κατέστησε όχι απλώς σπουδαία προσωπικότητα για την εποχή της και για την κοινωνία της, αλλά την κατέστησε οικουμενική προσωπικότητα, της προσέδωσε παγκόσμια εμβέλεια για αυτό και έχουν περάσει είκοσι αιώνες και η ανθρωπότητα τιμά αυτή την κοπέλα, ο χριστιανικός κόσμος τιμά αυτή τη κοπέλα και μάλιστα οφείλω να σας πω, ότι όχι μόνο ο χριστιανικός κόσμος, σήμερα ακόμη και μουσουλμάνοι στην Ανατολή, όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά και αλλού προστρέχουν στα Σεβάσματα και στα Προσκυνήματα της Αγίας Παρασκευής με ευλάβεια και με σεβασμό αναγνωρίζοντας αυτή την σπουδαία και μεγάλη Αγία προσωπικότητα.

Τι είδους εξωστρέφεια είχε η Αγία Παρασκευή στην εποχή της με τις συνθήκες στις οποίες ζούσε;

Η εξωστρέφεια της ήταν ότι ομολόγησε το Χριστό. Η εξωστρέφεια της ήταν ότι φανέρωσε αυτό που πιστεύει, μίλησε για αυτό που αγαπά, περιφρούρησε και διασφάλισε αυτό, το οποίο για αυτήν ήταν το Ά και το Ω της ζωής. Δεν επεδίωξε με την εξωστρέφεια ούτε κάποια προβολή, ούτε κάποια κυριαρχία, ούτε κάποια ισχύ, ούτε κάποια δύναμη. Η εξωστρέφεια της δεν ήταν ένας ναρκισσισμός, δεν ήτανε η έκφραση μίας οίησης,  μιας υπερηφανείας. Δεν έδειξε, δεν επέδειξε εξωστρέφεια, για να τη θαυμάσουν οι άνθρωποι, δεν επέδειξε εξωστρέφεια, για να αποκτήσει χρήματα, για να αποκτήσει κάποια αξία μέσα στον κόσμο, αλλά όταν προκλήθηκε δεν δίστασε να πει ότι εγώ αγαπώ το Χριστό, δε δίστασε να ομολογήσει ότι «η αγάπη μου είναι ο Χριστός», δε δίστασε να πάει κόντρα στο κύμα, κόντρα στην πλειονότητα, κόντρα στην ισχύ και κόντρα στη δύναμη και να ομολογήσει ενώπιον όλης της οικουμένης ότι: «Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μου είναι ο Χριστός, αυτό που γεμίζει την ύπαρξή μου είναι ο Χριστός, αυτό για το οποίο ζω και υπάρχω είναι ο Χριστός». Αυτή την εξωστρέφεια εξετύλιξε και ανέπτυξε και παρουσίασε η Αγία Παρασκευή και αυτή η εξωστρέφεια φυσικά της κόστισε. Δεν ήταν χωρίς κόστος, είχε πολύ αίμα, είχε πολλή θυσία, είχε πολύ πόνο διότι μία νέα κοπέλα οδηγείται σε φρικτά βασανιστήρια. Με ποιο ερώτημα; Με ποιο στόχο; Με ποιο διακύβευμα; Μήπως την βασάνισαν για κανένα μεγάλο μυστικό το οποίο της ζητούσαν να το αποκαλύψει για να αλλάξει η πορεία του κόσμου, μήπως είχε πάνω της κωδικούς όπλων και πυρηνικών και έπρεπε να αποκαλυφθούν, μήπως είχε κάποιο άλλο σπουδαίο μυστικό και υποτίθεται ότι άξιζε αυτή η κοπέλα να υποστεί τέτοια βασανιστήρια; Δεν είχε τίποτα. Δεν είχε κανένα μυστικό. Ένα μυστικό είχε μονάχα στην καρδιά της, ότι αγαπούσε τον Θεό και αυτό το μυστικό δεν ντράπηκε, δεν δίστασε να το μοιραστεί, να το εξωτερικεύσει, να το φανερώσει. Μία απέραντη αγάπη για το Θεό και μία απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο και αυτή η εξωστρέφεια την κατέδειξε και την ανέδειξε Αγία της Εκκλησίας μας στην οποία προστρέχουμε προσκυνητές, ζητούμε την πρεσβεία της, ζητούμε τη βοήθειά της, καταθέτουμε τον πόνο μας, τις αγωνίες μας, τις αρρώστιες μας, τις δυσκολίες μας, τα δάκρυά μας.

Και τίθεται ένα ερώτημα: Εμείς σήμερα που δεν βρισκόμαστε ούτε υπό διωγμό,  ούτε υπό αυταρχικά, απολυταρχικά και τυραννικά καθεστώτα, όπως ασφαλώς ήταν το καθεστώς της εποχής της Αγίας Παρασκευής σε χείριστο βαθμό, απολαμβάνουμε ελευθέριες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν αυτές οι ελευθερίες να βελτιωθούν έτι περισσότερο, όμως απολαμβάνουμε την ελευθερία της έκφρασης, μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, μπορούμε να εκφραστούμε, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε χαρίσματα και ικανότητες, μπορούμε και εμείς να αναπτύξουμε μία εξωστρέφεια και το ερώτημα που τίθεται: «Ποια εξωστρέφεια αναπτύσσουμε εμείς: Ποια είναι η δική μας επιλογή, πως είμαστε εμείς εξωστρεφείς μέσα στον κόσμο; Τι είναι για μας η αντίληψη μιας εξωστρεφούς ανοιχτής κοινωνικότητας και ανοιχτής σχέσης»;

Μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κουτσομπολιό, μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κατιναριό, μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κους κους, το ψιθυρισμό, την καταλαλιά, την κατάκριση και εάν το θεωρούμε, μας οδηγεί πουθενά, σε κάποια εξέλιξη σε κάποια πρόοδο; Μπορεί κάποιος ή κάποια να έρθει να μας πει αν την ωφέλησε ή τον ωφέλησε σε κάτι το κουτσομπολιό, αν το έκανε σε κάτι καλό η κατάκριση και η συκοφαντία, αν βελτίωσε καθόλου τη ζωή του ή τη ζωή της, αν βελτιώθηκε η αν άλλαξε καθόλου η ζωή μας ασχολούμενοι με τη ζωή των άλλων, άλλαξε και βελτιώθηκε καθόλου ο δικός μας κόσμος, όταν δολοφονούμε χαρακτήρες, όταν πίσω από την πλάτη φυσικά, γιατί η πραγματική εξωστρέφεια προϋποθέτει και μία λεβεντιά και μία τιμιότητα, να μπορείς να πεις στον άλλον κοιτώντας τον στα μάτια αυτό που έχεις, αυτό που πιστεύεις ή το παράπονό σου ακόμα, είδαμε να ωφέλησε σε τίποτα εμάς τους ίδιους όταν επιλέγουμε να λειτουργούμε στη ζωή μας ως τυφλοπόντικες διασκορπίζοντας την αρνητικότητα, τη μιζέρια, την κακομοιριά, σκορπίζοντας μέσα στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε μία αντίληψη γούρνας και μία αντίληψη εγκλωβισμού σε έναν βάλτο που δεν οδηγεί πουθενά.

Ποια εξωστρέφεια έχουμε επιλέξει για τη ζωή μας;

Μας δίνονται ευκαιρίες καθημερινά, μας δίνονται ευκαιρίες να δείξουμε αγάπη, να προσφέρουμε αγάπη, να προσφέρουμε ένα χαμόγελο, μας δίνονται ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούμε στην ενορία μας, σε ένα σύλλογο, στην αυτοδιοίκηση όπως αυτή την περίοδο, σε άλλες συλλογικότητες, σε άλλες δράσεις, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε χίλια δυο πράγματα μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας. Μας δίνεται η ευκαιρία αν θέλετε ακόμη και να καλλωπίσουμε τη γειτονιά μας, να μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, να ασχοληθούμε με ωραία πράγματα, να ομορφύνουμε τον κόσμο ακόμα και να περιποιηθούμε το σπίτι μας, να κάνουμε μία ζωγραφιά, να γράψουμε πέντε σκέψεις, να πούμε ένα τραγούδι, να κάνουμε κάτι όμορφο. Πόσο ωραία εξωστρέφεια μπορούμε να αναπτύξουμε και πόσο όμορφο είναι αυτή η εξωστρέφεια μας να έχει ως κέντρο το Χριστό. Πόσο όμορφο είναι εμείς οι άνθρωποι, οι σημερινοί χριστιανοί, που δεν κινδυνεύουμε ούτε από Νέρωνα,  ούτε από Διοκλητιανό, ούτε από Δέκιο, ούτε από κανέναν άλλον τύραννο και διώκτη,  πόσο ωραίο είναι να ομολογούμε το Χριστό, να ομολογούμε την αγάπη μας για το Χριστό και να μην την ομολογούμε με λόγια, να μην την ομολογούμε με ένα θρησκευτικό ναρκισσισμό ότι τάχατες εμείς είμαστε οι καλοί χριστιανοί και οι υπόλοιποι είναι οι κακοί άθεοι αλλά να ομολογούμε το Χριστό με τη συμπεριφορά μας, να ομολογούμε το Χριστό με τη ζωή μας, να ομολογούμε το Χριστό μέσα στις σχέσεις μας, μέσα στην οικογένειά μας με τον άντρα μας, με τη γυναίκα μας, με τα παιδιά μας, με τους φίλους μας, με τους συνανθρώπους μας, να φανερώνουμε και να αποκαλύπτουμε ότι ο Χριστός είναι το νόημα της ζωής μας στην κάθε ημέρα της ζωής μας.

Λέμε ότι είμαστε χριστιανοί, αλλά πόσο πιστευτοί γινόμαστε; Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;

Αυτή είναι η εξωστρέφεια την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε σήμερα εμείς οι χριστιανοί, εμείς οι πολίτες του σήμερα  σε έναν κόσμο που έχει σύγχυση, που έχει προβλήματα, που έχει αγωνίες, που έχει ένταση, που έχει ταραχή.

Να εμπνευστούμε από την Αγία Παρασκευή να την παρακαλέσουμε όχι μόνο να μας ανοίξει τα μάτια αλλά να μας ομορφύνει τα μάτια, να κάνει δηλαδή τα μάτια μας να βλέπουν όμορφο τον κόσμο, να βλέπουν τα όμορφα μέσα στον κόσμο και να αναδεικνύουν τα όμορφα. Να πάψει στη ζωή μας κέντρο να είναι το κακό, αλλά να επικεντρωθούμε στο καλό, στο αγαθό, στο θετικό. Να βάλουμε θετικό πρόσημο στη ζωή μας».

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος(89,4 fm) και από διαδικτύου.

Ο κ. Συμεών συνεχάρη τόσο τους ιερείς των Ιερών Ναών, όσο και τα εκκλησιαστικά συμβούλια και όλους τους συνεργάτες των ενοριών, όχι μόνο για την άψογη διεξαγωγή των πανηγύρεων, αλλά για την καλή και εύρυθμη λειτουργία των ενοριών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε με όλους τους παρισταμένους, τοπικούς άρχοντες, φορείς και πιστούς όμορφες πνευματικές και γόνιμες επικοινωνίες, γευόμενος την αγάπη και τον σεβασμό όλων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Αναγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα

23 Φεβρουαρίου 2026

Την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»

23 Φεβρουαρίου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς, 22 Φεβρουαρίου 2026, τελέσθηκε ὁ Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός, τῆς Συγχωρήσεως, στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου...

Read more
Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου 2026 ο Α’ Κατανυκτικός...

Read more
O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελέσθηκε στις 22/2 ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος...

Read more
O Εορτασμός  του Αγίου Βλασίου στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης πρ. Θήρας Επιφάνιος

23 Φεβρουαρίου 2026

“Εἰ δὲ ἀπεθάνομεν σὺν Χριστῷ, πιστεύομεν ὅτι καὶ συζήσομεν αὐτῷ” (Ρωμ. 6,8) Με την κα­τ’ άν­θρω­πον θλί­ψη, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη...

Read more
Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών

23 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης...

Read more
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

23 Φεβρουαρίου 2026

Την Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο, προέστη στη Θεία...

Read more
Μεγάλη Σαρακοστή: Δρόμος Μετανοίας καὶ Ἐλπίδας πρὸς τὴν Ἀνάσταση
Πνευματικές Διδαχές

Μεγάλη Σαρακοστή: Δρόμος Μετανοίας καὶ Ἐλπίδας πρὸς τὴν Ἀνάσταση

23 Φεβρουαρίου 2026

τοῦ Ἀρχιμ. Βαρλαὰμ Μετεωρίτου ​Ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ ἀρχίζει. Καὶ ἴσως νὰ τὴ βλέπουμε σὰν μιὰ ἀκόμη περίοδο νηστείας, σὰν μιὰ...

Read more
Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ιερά Μητρόπολη  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

23 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη πνευματική κατάνυξη τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγχωρήσεως) στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

23 Φεβρουαρίου 2026

Την Κυριακή της Τυρινής,  22 Φεβρουαρίου 2026, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως...

Read more
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΡΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΡΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

23 Φεβρουαρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026, χοροστάτησε, κατά τον αναστάσιμο Όρθρο στον Προσκυνηματικό...

Read more
Η Κυριακή της Τυρινής στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή της Τυρινής στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

23 Φεβρουαρίου 2026

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες, Κυριακή της Τυρινής, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης. Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε...

Read more
Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στη Σάμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στη Σάμο

23 Φεβρουαρίου 2026

Μὲ ἐκκλησιαστική τάξη καὶ σέ κατανυκτική ἀτμόσφαιρα τελέσθηκε τὴν Κυριακὴ 22 Φεβρουαρίου 2026 ὁ Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός, ὁ λεγόμενος «Ἑσπερινὸς...

Read more
Ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

23 Φεβρουαρίου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου, τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός...

Read more
O Εσπερινός της «Συγγνώμης» στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

O Εσπερινός της «Συγγνώμης» στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

23 Φεβρουαρίου 2026

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης
Κηρύγματα

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης

21 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος "Πα­ρά­ξε­να πρά­γμα­τα! ὁ ἄν­θρω­πος ἀ­πο­στρέ­φε­ται τόν ἀ­δελ­φό του,...

Γόρτυνος Ἰερεμία: “Πρόσεχε μήν σέ περιπλέξουν οἱ αἱρετικοί”

Γόρτυνος Ἰερεμίας: “Εἶναι σατανική πομπή τά καρναβάλια”

21 Φεβρουαρίου 2026
ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

«Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου»

21 Φεβρουαρίου 2026
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Ἀπέχουσι τόν μισθόν αὐτῶν» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

1 Μαρτίου 2025
Το προσωπείο της υποκρισίας

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής «Συγχωρητικότητα»

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή τῆς Συγγνώμης

16 Μαρτίου 2024
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

16 Μαρτίου 2024
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κατήχησις εἰς τὴν Κυριακὴν τῆς Τυροφάγου

5 Μαρτίου 2022
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Τα όπλα του φωτός

14 Μαρτίου 2021
Οι δύο κήποι

Οι δύο κήποι

29 Φεβρουαρίου 2020
Στά ὅπλα!

Στά ὅπλα!

29 Φεβρουαρίου 2020
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε …»

28 Φεβρουαρίου 2020
«Οι νέοι φάκελοι θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου»

Οικογένεια και νηστεία

3 Απριλίου 2020
Ένας πανάρχαιος  ευεργετικός θεσμός

Ένας πανάρχαιος ευεργετικός θεσμός

10 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν»

9 Μαρτίου 2019
“Στολήν θεοΰφαντον”

“Στολήν θεοΰφαντον”

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ὁμιλία τῆς Κυριακῆς τῆς Τυροφάγου (Ματθ.6,14-21)

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής της Τυροφάγου

17 Φεβρουαρίου 2018
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἡ ἐπιστροφὴ στὸν Παράδεισο

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Μή θησαυρίζετε ὑμῖν Θησαυρούς ἐπί τῆς γῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἀπό τό σκοτάδι στό φῶς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Πως να θησαυρίσουμε

22 Φεβρουαρίου 2017
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή της Τυρινής -«ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Εορτασμός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

Εορτασμός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητρ. Βεροίας

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητρ. Βεροίας

Πληθύς Ανδρίων ετίμησε την ιερά μνἠμη του Αγίου Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνδρου

Πληθύς Ανδρίων ετίμησε την ιερά μνἠμη του Αγίου Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνδρου

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Ταμασού

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Ταμασού

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητρ. Βεροίας

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητρ. Βεροίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist