• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
27 Ιουλίου 2023
byPoimin.gr Team
«Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;»
Share on FacebookShare on Twitter

Με την παρουσία πλήθους πιστών, παρά τον καύσωνα που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή της Φθιώτιδος, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε σε τρία σημεία του Νομού, στην ιστορική έδρα της πάλαι ποτέ διαλμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, τον ορεινό Δομοκό, στην όμορφη Λοκρίδα, καθώς και στην πόλη της Λαμίας.

          Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Δομοκού.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην μίμηση των Αγίων και αναφερόμενος στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, ανέλυσε ένα λόγο του Αγίου Κοσμάκη του Αιτωλού για την Αγία Παρασκευή και  χαρακτηριστικά επεσήμανε:

          «Η Αγία Παρασκευή είχε στολίδια πνευματικά που και εμείς κατά μίμησιν, αλλά όχι κατά δουλική αντιγραφή, μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Τέτοια στολίδια είναι η μεταξύ μας αγάπη, τέτοια στολίδια είναι η αλληλοκατανόηση, είναι η συγχωρητικότητα, η επιείκεια. Τέτοιο στολίδι είναι να είμαστε μακρόθυμοι ο ένας με τον άλλο, να μην είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τους άλλους, ούτε υπερβολικά απαιτητικοί. Τέτοιο στολίδι να δίνουμε χώρο στον άλλον, χώρο στη ζωή μας, χώρο στην καρδιά μας. Στολίδι είναι να διαλεγόμεθα, να συζητάμε, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε την άποψή μας με το ζόρι, να μην ασκούμε βία ούτε σωματική ούτε ψυχολογική ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας στον άλλον. Πολλά στολίδια λοιπόν μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας εμπνευσμένοι από το προφίλ της Αγίας Παρασκευής.

Αυτό εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σήμερα εδώ από τον ιστορικό Δομοκό που μπορεί η πατρίδα μας και ευτυχώς να απελευθερώθηκε και να έχει μεγαλώσει αλλά ποτέ δε λησμονώ και δεν λησμονούμε ότι κάποτε εδώ ήταν η παραμεθόριος, εδώ ήταν οι ακρίτες και για αυτό πάντοτε Δομοκίτες και όλοι οι κάτοικοι κι όλα τα πνευματικά παιδιά της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού στην οποία βρισκόμαστε και η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, πάντοτε είχαν, έχουν και θα έχουν ακριτικό φρόνημα, ακριτική παλικαριά, ακριτική ματιά. Αυτοί που φυλάνε σύνορα τα μάτια τους και το βλέμμα τους βλέπει πάντοτε μακριά. Καλούνται να κοιτούν μακριά, για να είναι άξιοι φύλακες συνόρων και τώρα εδώ μπορεί να μην φυλάμε σύνορα επίγεια της πατρίδος μας, φυλάμε όμως τα σύνορα της ιστορίας, τα σύνορα του πολιτισμού, τα σύνορα της παράδοσης, των εθίμων, των παραδόσεων, τα σύνορα της ενότητας μας, της ταυτότητάς μας και αυτό είναι κάτι το οποίο το θέλει η ιστορία, το ζητάει η Αγία Παρασκευή από εμάς, κυρίως το ζητά όχι το παρελθόν αλλά το ζητά το μέλλον. Εμείς οφείλουμε, και τούτο το λόγο κρατήστε τον με πολλή αγάπη σήμερα από εδώ: «οφείλουμε να μιλάμε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν». Πολλές φορές και μέσα στην Εκκλησία μας καταλαμβάνει τους ανθρώπους και τους ιερείς και τους αρχιερείς μια παρελθοντολαγνεία, ασχολούνται μονάχα με το ένδοξο παρελθόν. Θα ήθελα να συνομιλούμε με το ένδοξο μέλλον, με το μέλλον, το οποίο οφείλουμε εμείς να εργαστούμε για να είναι ένδοξο και για αυτό σας παρακαλώ, ακόμα και αν ακόμα βρίσκεσαι στο εκατοστό έτος ζωής και στο εκατοστό πέμπτο και νομίζετε ότι η ζωή σας φτάνει προς το τέλος να έχετε οράματα, να έχετε στόχους, να έχετε προγραμματισμούς και σχέδια και για τον Δομοκό και για όλη την περιοχή μας και για την οικογένειά σας και για τον εαυτό σας τον ίδιο. Με αυτά να συνομιλείτε. Όχι τι έγινε πριν 10 χρόνια πριν 20 ή 30 χρόνια ή τι έγινε στον εμφύλιο ή τι έγινε πριν τον εμφύλιο ή τι έγινε ακόμα πιο πίσω. Ας αφήσουμε επιτέλους τη γκρίνια και την δολιοφθορά της ζωής μας με τον εγκλωβισμό στο παρελθόν και ας στραφούμε αισιόδοξα, πνευματικά, δημιουργικά και αγαπητικά προς το μέλλον».

Το βράδυ της παραμονής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε προσκυνματικώς Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος, όπου και ετέλεσε δοξολογική και ικετήριο δέηση στην Αγία Παρασκευή.

Ανήμερα της εορτής, ο κ. Συμεών ιερούργησε στον μεγαλοπρεπή Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πολυπληθή Ενορία της Ν. Άμπλιανης Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην «εξωστρέφεια» της Αγίας Παρασκευής και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Η Αγία Παρασκευή ως κοπέλα μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, όπου η χριστιανική πίστη αποτελεί δοξασία και στάση ζωής πολύ λίγων ανθρώπων, αποτελεί δηλαδή μέλος μιας μειονότητας, συγχρόνως βλέπουμε ότι είναι μία γυναίκα, η οποία αναπτύσσεται και μεγαλώνει σε μία εποχή που η θέση των γυναικών είναι απόλυτα απαξιωμένη, όπου οι γυναίκες βρίσκονται στο περιθώριο, βρίσκονται περιφρονημένες, θεωρούνται απλώς εργαλεία βιολογικής αναπαραγωγής. Σε ένα τέτοιο λοιπόν περιβάλλον με τόσες αντιξοότητες, με τόσες αρνητικές συνθήκες η Αγία Παρασκευή αναπτύσσει μία εξωστρέφεια, μία εξωστρέφεια συγκλονιστική και πάρα πολύ διδακτική, μία τέτοια εξωστρέφεια η οποία την κατέστησε όχι απλώς σπουδαία προσωπικότητα για την εποχή της και για την κοινωνία της, αλλά την κατέστησε οικουμενική προσωπικότητα, της προσέδωσε παγκόσμια εμβέλεια για αυτό και έχουν περάσει είκοσι αιώνες και η ανθρωπότητα τιμά αυτή την κοπέλα, ο χριστιανικός κόσμος τιμά αυτή τη κοπέλα και μάλιστα οφείλω να σας πω, ότι όχι μόνο ο χριστιανικός κόσμος, σήμερα ακόμη και μουσουλμάνοι στην Ανατολή, όχι μόνο στη γείτονα χώρα αλλά και αλλού προστρέχουν στα Σεβάσματα και στα Προσκυνήματα της Αγίας Παρασκευής με ευλάβεια και με σεβασμό αναγνωρίζοντας αυτή την σπουδαία και μεγάλη Αγία προσωπικότητα.

Τι είδους εξωστρέφεια είχε η Αγία Παρασκευή στην εποχή της με τις συνθήκες στις οποίες ζούσε;

Η εξωστρέφεια της ήταν ότι ομολόγησε το Χριστό. Η εξωστρέφεια της ήταν ότι φανέρωσε αυτό που πιστεύει, μίλησε για αυτό που αγαπά, περιφρούρησε και διασφάλισε αυτό, το οποίο για αυτήν ήταν το Ά και το Ω της ζωής. Δεν επεδίωξε με την εξωστρέφεια ούτε κάποια προβολή, ούτε κάποια κυριαρχία, ούτε κάποια ισχύ, ούτε κάποια δύναμη. Η εξωστρέφεια της δεν ήταν ένας ναρκισσισμός, δεν ήτανε η έκφραση μίας οίησης,  μιας υπερηφανείας. Δεν έδειξε, δεν επέδειξε εξωστρέφεια, για να τη θαυμάσουν οι άνθρωποι, δεν επέδειξε εξωστρέφεια, για να αποκτήσει χρήματα, για να αποκτήσει κάποια αξία μέσα στον κόσμο, αλλά όταν προκλήθηκε δεν δίστασε να πει ότι εγώ αγαπώ το Χριστό, δε δίστασε να ομολογήσει ότι «η αγάπη μου είναι ο Χριστός», δε δίστασε να πάει κόντρα στο κύμα, κόντρα στην πλειονότητα, κόντρα στην ισχύ και κόντρα στη δύναμη και να ομολογήσει ενώπιον όλης της οικουμένης ότι: «Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μου είναι ο Χριστός, αυτό που γεμίζει την ύπαρξή μου είναι ο Χριστός, αυτό για το οποίο ζω και υπάρχω είναι ο Χριστός». Αυτή την εξωστρέφεια εξετύλιξε και ανέπτυξε και παρουσίασε η Αγία Παρασκευή και αυτή η εξωστρέφεια φυσικά της κόστισε. Δεν ήταν χωρίς κόστος, είχε πολύ αίμα, είχε πολλή θυσία, είχε πολύ πόνο διότι μία νέα κοπέλα οδηγείται σε φρικτά βασανιστήρια. Με ποιο ερώτημα; Με ποιο στόχο; Με ποιο διακύβευμα; Μήπως την βασάνισαν για κανένα μεγάλο μυστικό το οποίο της ζητούσαν να το αποκαλύψει για να αλλάξει η πορεία του κόσμου, μήπως είχε πάνω της κωδικούς όπλων και πυρηνικών και έπρεπε να αποκαλυφθούν, μήπως είχε κάποιο άλλο σπουδαίο μυστικό και υποτίθεται ότι άξιζε αυτή η κοπέλα να υποστεί τέτοια βασανιστήρια; Δεν είχε τίποτα. Δεν είχε κανένα μυστικό. Ένα μυστικό είχε μονάχα στην καρδιά της, ότι αγαπούσε τον Θεό και αυτό το μυστικό δεν ντράπηκε, δεν δίστασε να το μοιραστεί, να το εξωτερικεύσει, να το φανερώσει. Μία απέραντη αγάπη για το Θεό και μία απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο και αυτή η εξωστρέφεια την κατέδειξε και την ανέδειξε Αγία της Εκκλησίας μας στην οποία προστρέχουμε προσκυνητές, ζητούμε την πρεσβεία της, ζητούμε τη βοήθειά της, καταθέτουμε τον πόνο μας, τις αγωνίες μας, τις αρρώστιες μας, τις δυσκολίες μας, τα δάκρυά μας.

Και τίθεται ένα ερώτημα: Εμείς σήμερα που δεν βρισκόμαστε ούτε υπό διωγμό,  ούτε υπό αυταρχικά, απολυταρχικά και τυραννικά καθεστώτα, όπως ασφαλώς ήταν το καθεστώς της εποχής της Αγίας Παρασκευής σε χείριστο βαθμό, απολαμβάνουμε ελευθέριες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν αυτές οι ελευθερίες να βελτιωθούν έτι περισσότερο, όμως απολαμβάνουμε την ελευθερία της έκφρασης, μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, μπορούμε να εκφραστούμε, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε χαρίσματα και ικανότητες, μπορούμε και εμείς να αναπτύξουμε μία εξωστρέφεια και το ερώτημα που τίθεται: «Ποια εξωστρέφεια αναπτύσσουμε εμείς: Ποια είναι η δική μας επιλογή, πως είμαστε εμείς εξωστρεφείς μέσα στον κόσμο; Τι είναι για μας η αντίληψη μιας εξωστρεφούς ανοιχτής κοινωνικότητας και ανοιχτής σχέσης»;

Μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κουτσομπολιό, μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κατιναριό, μήπως θεωρούμε εξωστρέφεια το κους κους, το ψιθυρισμό, την καταλαλιά, την κατάκριση και εάν το θεωρούμε, μας οδηγεί πουθενά, σε κάποια εξέλιξη σε κάποια πρόοδο; Μπορεί κάποιος ή κάποια να έρθει να μας πει αν την ωφέλησε ή τον ωφέλησε σε κάτι το κουτσομπολιό, αν το έκανε σε κάτι καλό η κατάκριση και η συκοφαντία, αν βελτίωσε καθόλου τη ζωή του ή τη ζωή της, αν βελτιώθηκε η αν άλλαξε καθόλου η ζωή μας ασχολούμενοι με τη ζωή των άλλων, άλλαξε και βελτιώθηκε καθόλου ο δικός μας κόσμος, όταν δολοφονούμε χαρακτήρες, όταν πίσω από την πλάτη φυσικά, γιατί η πραγματική εξωστρέφεια προϋποθέτει και μία λεβεντιά και μία τιμιότητα, να μπορείς να πεις στον άλλον κοιτώντας τον στα μάτια αυτό που έχεις, αυτό που πιστεύεις ή το παράπονό σου ακόμα, είδαμε να ωφέλησε σε τίποτα εμάς τους ίδιους όταν επιλέγουμε να λειτουργούμε στη ζωή μας ως τυφλοπόντικες διασκορπίζοντας την αρνητικότητα, τη μιζέρια, την κακομοιριά, σκορπίζοντας μέσα στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε μία αντίληψη γούρνας και μία αντίληψη εγκλωβισμού σε έναν βάλτο που δεν οδηγεί πουθενά.

Ποια εξωστρέφεια έχουμε επιλέξει για τη ζωή μας;

Μας δίνονται ευκαιρίες καθημερινά, μας δίνονται ευκαιρίες να δείξουμε αγάπη, να προσφέρουμε αγάπη, να προσφέρουμε ένα χαμόγελο, μας δίνονται ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούμε στην ενορία μας, σε ένα σύλλογο, στην αυτοδιοίκηση όπως αυτή την περίοδο, σε άλλες συλλογικότητες, σε άλλες δράσεις, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε χίλια δυο πράγματα μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας. Μας δίνεται η ευκαιρία αν θέλετε ακόμη και να καλλωπίσουμε τη γειτονιά μας, να μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, να ασχοληθούμε με ωραία πράγματα, να ομορφύνουμε τον κόσμο ακόμα και να περιποιηθούμε το σπίτι μας, να κάνουμε μία ζωγραφιά, να γράψουμε πέντε σκέψεις, να πούμε ένα τραγούδι, να κάνουμε κάτι όμορφο. Πόσο ωραία εξωστρέφεια μπορούμε να αναπτύξουμε και πόσο όμορφο είναι αυτή η εξωστρέφεια μας να έχει ως κέντρο το Χριστό. Πόσο όμορφο είναι εμείς οι άνθρωποι, οι σημερινοί χριστιανοί, που δεν κινδυνεύουμε ούτε από Νέρωνα,  ούτε από Διοκλητιανό, ούτε από Δέκιο, ούτε από κανέναν άλλον τύραννο και διώκτη,  πόσο ωραίο είναι να ομολογούμε το Χριστό, να ομολογούμε την αγάπη μας για το Χριστό και να μην την ομολογούμε με λόγια, να μην την ομολογούμε με ένα θρησκευτικό ναρκισσισμό ότι τάχατες εμείς είμαστε οι καλοί χριστιανοί και οι υπόλοιποι είναι οι κακοί άθεοι αλλά να ομολογούμε το Χριστό με τη συμπεριφορά μας, να ομολογούμε το Χριστό με τη ζωή μας, να ομολογούμε το Χριστό μέσα στις σχέσεις μας, μέσα στην οικογένειά μας με τον άντρα μας, με τη γυναίκα μας, με τα παιδιά μας, με τους φίλους μας, με τους συνανθρώπους μας, να φανερώνουμε και να αποκαλύπτουμε ότι ο Χριστός είναι το νόημα της ζωής μας στην κάθε ημέρα της ζωής μας.

Λέμε ότι είμαστε χριστιανοί, αλλά πόσο πιστευτοί γινόμαστε; Ποιο χριστιανισμό βλέπουν οι άλλοι μπροστά μας;

Αυτή είναι η εξωστρέφεια την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε σήμερα εμείς οι χριστιανοί, εμείς οι πολίτες του σήμερα  σε έναν κόσμο που έχει σύγχυση, που έχει προβλήματα, που έχει αγωνίες, που έχει ένταση, που έχει ταραχή.

Να εμπνευστούμε από την Αγία Παρασκευή να την παρακαλέσουμε όχι μόνο να μας ανοίξει τα μάτια αλλά να μας ομορφύνει τα μάτια, να κάνει δηλαδή τα μάτια μας να βλέπουν όμορφο τον κόσμο, να βλέπουν τα όμορφα μέσα στον κόσμο και να αναδεικνύουν τα όμορφα. Να πάψει στη ζωή μας κέντρο να είναι το κακό, αλλά να επικεντρωθούμε στο καλό, στο αγαθό, στο θετικό. Να βάλουμε θετικό πρόσημο στη ζωή μας».

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος(89,4 fm) και από διαδικτύου.

Ο κ. Συμεών συνεχάρη τόσο τους ιερείς των Ιερών Ναών, όσο και τα εκκλησιαστικά συμβούλια και όλους τους συνεργάτες των ενοριών, όχι μόνο για την άψογη διεξαγωγή των πανηγύρεων, αλλά για την καλή και εύρυθμη λειτουργία των ενοριών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε με όλους τους παρισταμένους, τοπικούς άρχοντες, φορείς και πιστούς όμορφες πνευματικές και γόνιμες επικοινωνίες, γευόμενος την αγάπη και τον σεβασμό όλων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Αναγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Οι 7 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Αγιον Ορος
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι 7 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Αγιον Ορος

11 Αυγούστου 2026

Ενα αφιέρωμα στις 7 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Αγιον Ορος, με αφορμή τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, φιλοξενεί...

Read more
ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

11 Αυγούστου 2026

Με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια της κερκυραϊκής παράδοσης λιτανεύτηκε το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου 2026 το ιερό σκήνωμα του Αγίου...

Read more
Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος στον Δαμαριώνα Νάξου για τη Θεία Λειτουργία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος στον Δαμαριώνα Νάξου για τη Θεία Λειτουργία

11 Αυγούστου 2026

Το πρωί της Κυριακής 9-8-2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον...

Read more
Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: «Να θυμάστε και την Πατρίδα μας στις προσευχές σας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: «Να θυμάστε και την Πατρίδα μας στις προσευχές σας»

11 Αυγούστου 2026

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μετέβη στα Μεσάγγαλα όπου στο Παρεκκλήσιο της...

Read more
Είκοσι Έτη απο την Εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου κυρου Παντελεημονος
Εκκλησία της Ελλάδος

Είκοσι Έτη απο την Εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου κυρου Παντελεημονος

11 Αυγούστου 2026

Η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, με αισθήματα ευγνωμοσύνης και υιικής μνήμης, τιμά την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2026, τη συμπλήρωση είκοσι...

Read more
Ιερά Αγρυπνία στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βράχου Νεμέας.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Αγρυπνία στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βράχου Νεμέας.

11 Αυγούστου 2026

Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα του Δεκαπενταυγούστου, το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος μετέβη...

Read more
«Η πίστη μετατρέπει την αγωνία σε ελπίδα»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πίστη μετατρέπει την αγωνία σε ελπίδα»

11 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Να μη μένουμε αδρανείς»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να μη μένουμε αδρανείς»

11 Αυγούστου 2026

Ποιμαντική περιοδεία σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποίησε το τριήμερο 8 έως 10 Αυγούστου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ....

Read more
Ἑκατὸ χρόνια ζωῆς καὶ πίστεως στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἄνω Ἁγίου Κωνσταντίνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑκατὸ χρόνια ζωῆς καὶ πίστεως στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἄνω Ἁγίου Κωνσταντίνου

11 Αυγούστου 2026

Μὲ ἰδιαίτερη συγκίνηση καὶ πνευματικὴ χαρὰ τελέσθηκε τὴ Δευτέρα 10 Αὐγούστου 2026 ἡ Ἱερὰ Παράκλησις στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως τῆς...

Read more
«Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω»
Πνευματικές Διδαχές

«Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω»

11 Αυγούστου 2026

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά Πρωτοσυγκέλλου  Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας  «Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω, πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεόν, μή μου ἐλέγξῃ τὰς πράξεις,...

Read more
«Να εμπιστευτούμε την Παναγία με την καρδιά μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να εμπιστευτούμε την Παναγία με την καρδιά μας»

11 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών χοροστάτησε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ....

Read more
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρίπολης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρίπολης

11 Αυγούστου 2026

Το πρωί της Δευτέρας 10ης Αυγούστου 2026 και ώρα 11:00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος επισκέφθηκε το...

Read more
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

11 Αυγούστου 2026

Ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 9 Αυγούστου, η πέμπτη περίοδος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως,...

Read more
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

11 Αυγούστου 2026

Με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2026...

Read more
«Eἰς τάς προσβολάς τῶν παθῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Eἰς τάς προσβολάς τῶν παθῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

11 Αυγούστου 2026

«Παθῶν με ταράττουσι προσβολαί, πολλῆς ἀθυμίας ἐμπιπλῶσαί μου την ψυχήν». Ἀυτό εἶναι τό δεύτερον τροπάριον τῆς μικρᾶς παρακλήσεως, το ὁποῖον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
Κηρύγματα

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

6 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ὁ Κύ­ρι­ος ἐκλέγει τούς προ­κρί­τους τῶν Μα­θη­τῶν Του Πέ­τρο,...

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

6 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

5 Αυγούστου 2026

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
Next Post
Εορτασμός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

Εορτασμός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητρ. Βεροίας

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και τα ονομαστήρια του Μητρ. Βεροίας

Πληθύς Ανδρίων ετίμησε την ιερά μνἠμη του Αγίου Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνδρου

Πληθύς Ανδρίων ετίμησε την ιερά μνἠμη του Αγίου Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνδρου

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Ταμασού

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Ταμασού

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητρ. Βεροίας

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Μητρ. Βεροίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist