• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

π. Φωτίου Ασπιώτη, εις μνημόσυνον αξιοχρέως!

5 Μαρτίου 2024
in Αφιερώματα
π. Φωτίου Ασπιώτη, εις μνημόσυνον αξιοχρέως!
Share on FacebookShare on Twitter

Συμπληρώνονται με τη Χάρη του Αναστάντος Χριστού 40 ημέρες από το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου, όταν μετέστη ειρηνικώς προς τον Κύριον της Δόξης ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων π.Φώτιος Ασπιώτης. Ένας ρέκτης εργάτης του Ευαγγελίου, ένας σεμνός λευίτης των ιερών μυστηρίων.

            Ο πατήρ Φώτιος Ασπιώτης, καταγόμενος από τα Σπαρτερά της Λευκίμμης, της νήσου Κερκύρας, γεννημένος την 1η Μαρτίου 1956, ήταν άνθρωπος απλός, ταπεινός. Ένας εκ των χωρικών της επαρχίας του νησιού του Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και ένα με το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε η Θεία Χάρις κατά τη Χειροτονία του. Ειλικρινής, αληθινός, οτρηρός και ανυπόκριτος. Είχε δυνατή τη φλόγα της πίστεως στην καρδιά του και για τον Χριστό και για την Πατρίδα!

            Από μικρό παιδί είχε στην ψυχή του τον πόθο της Ιερωσύνης. Σε αυτό συνέβαλε ο πρώτος του πνευματικός π.Νικόλαος Μοναστηριώτης (του Παπαμιχαήλ), ο οποίος ως εφημέριος τη δεκαετία του ’60 στην ενορία της Αγίας Μαρίνης των Σπαρτερών, κάθε Κυριακή πρωί, νωρίς-νωρίς, έκρουε το παραθυρόφυλλο για να ξυπνήσει τον μικρό Φώτιο: «ξύπνα, σήκω να αρχίσουμε τον Όρθρο»! Ήταν η πρώτη παρακίνηση· πολύ σημαντική από επόψεως παιδαγωγικής, σε αυτήν την τρυφερή και αθώα παιδική ηλικία. Μια λειτουργική παρακίνηση, η οποία εκαλλιεργείτο και αρκετά αργότερα μεγάλωσε, κοντά στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας και πνευματικό του π.Μεθόδιο Μεταλληνό.

            Εφοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών. Ψάλτης από παιδί, επίτροπος και ό,τι άλλο χρειαζόταν στον Ναό του χωριού του και πάντα με τον πόθο της ενδύσεως του ράσου, κάτι για το οποίο καμάρωνε και δεν το έκρυβε. Άλλωστε, είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή ότι από έφηβο όλοι τον αποκαλούσαν με το τιμητικό προσωνύμιο: «παπάς»! Οι ιερείς της περιοχής αναφέρονταν με το όνομά τους π.χ. παπα-Σπύρος, παπα-Δημήτρης. Σκέτο «παπάς» ήταν ο εν δυνάμει και μετά από μερικά χρόνια χειροτονηθείς πατήρ Φώτιος.

            Μάλιστα, γνωρίζοντας επακριβώς αυτόν του τον πόθο της Ιερωσύνης, δέχθηκε να τον παντρευτεί η σύζυγός του (18 ετών παιδιά και οι δύο), πρεσβυτέρα Δημητρούλα, με την οποία απέκτησαν 5 τέκνα. Δέχθηκε η τιμία και σεμνή σύζυγος να γίνει «παπαδιά», να καταστεί Κυρηναίος δηλαδή, στον Γολγοθά της Ιερωσύνης.

            Ο π.Φώτιος Ασπιώτης εχειροτονήθη Διάκονος στις 23 Οκτωβρίου 1984. Πρεσβύτερος εχειροτονήθη στις 17 Φεβρουαρίου 1985 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Λευκίμμης από τον τότε Μητροπολίτη Κερκύρας Τιμόθεο. Ήταν Κυριακή της Δευτέρας Παρουσίας (της Απόκρεω) και ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Κατέστη εφημέριος του εν λόγω Ναού των Ομωνύμων Μεγαλομαρτύρων Τήρωνος και Στρατηλάτου και τον διηκόνησε ανελλιπώς επί 39 συναπτά έτη μέχρι της κοιμήσεώς του.

            Αγάπησε τον Ναό περισσότερο κι απ’ το σπίτι του. Δόθηκε εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία και φροντίδα του Οίκου των Αγίων Θεοδώρων της Λευκίμμης, του περιάκουστου, παλαίφατου και ιστορικού Ναού του 15ου αιώνος, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, με μοναδικό πυργωτό καμπαναριό, στην κεντρική και ακμάζουσα τότε ενορία και έδρα της κωμοπόλεως της Λευκίμμης.

            Λίγο καιρό αργότερα διαπίστωσε το πολύ σοβαρό στατικό πρόβλημα του λόφου και του Ιερού Ναού. Κόντρα στις βουλές και αρχές της τότε εποχής και μη βρίσκοντας ευήκοα ώτα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συντήρηση του εν λόγω ιερού μνημείου, με κατάλληλες ιδιωτικές ενέργειες «δένεται» με σκυρόδεμα ο Ναός, αγκαλιάζεται κυκλόθεν μέχρι τα θεμέλια, σε μήκος και βάθος στον λόφο, ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικός και ασφαλής. Κατόπιν, έζωσε το ράσο στη μέση, ανέβηκε στη σκαλωσιά και με προσωπική εργασία, με το μυστρί και το πηλοφόρι, απέδωσε στον Ναό το αρχικό του κάλλος. Ταυτόχρονα έγινε ολική αγιογράφηση του Ναού, ενώ μερικά χρόνια αργότερα επισκευάσθηκε και η στέγη, την οποία κρατούσαν –πραγματικά– οι Άγιοι Θεόδωροι!

            Μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα, μετέβη στο Άγιον Όρος, όπου σε συνεργασία με τον ενορίτη του, τότε αγιορείτη μοναχό και νυν Ηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας της Κασσωπίτρας Κέρκυρας π.Πολύκαρπο Ζερβό, έφερε ιερό λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ήταν το 1990. (Επισκέφθηκε με τον υιό του και τον Άγιο Παΐσιο στο κελί του στην Παναγούδα, κι εκείνος τους υποδέχθηκε με τα ονόματά τους)! Κάποια χρόνια αργότερα εκόμισε ιερό λείψανο και του ετέρου προστάτου της ενορίας, του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

            Ο πατήρ Φώτιος ήταν εραστής της Λειτουργικής Παραδόσεως και της Λειτουργικής Τάξεως. Όλα έπρεπε να γίνονται σύμφωνα με το Τυπικό! Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων Λευκίμμης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έγινε εργαστήριο ψαλτικής, όπου εκκολάφθηκαν νέοι ψάλτες της περιοχής, οι οποίοι διακονούν μέχρι και σήμερα σε διάφορες ενορίες. Στον Ναό του (αν και ήδη παρήκμαζε εξ αιτίας της υπογεννητικότητας) δημιούργησε με παιδιά της ενορίας Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Χορωδία (Βυζαντινή). Κάθε Κυριακή μαζεύονταν κι έψαλλαν 10-12 άτομα (σε πληθυσμό ενορίας τότε περί τα 200 άτομα). Παρακίνησε παιδιά και νέους να βιώσουν και να βιώνουν την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Έβγαλε παπάδες, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί να πήραν από αλλού συμμαρτυρία, δεν παύει όμως να είναι δικά του πνευματικά τέκνα. Έβγαλε και ψάλτες, οι οποίοι είτε συνεχίζουν τη διακονία από το αναλόγιο είτε έχουν Χειροτονηθεί ιερείς.

            Δίδασκε ως αετός στα αετόπουλα πώς να πετούν! Και χαιρόταν με το να πετάξουν μακριά και ψηλά για τη δόξα του Χριστού!

            Ως υιός του, –ας μου συγχωρηθεί η προσωπική μαρτυρία– ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του γυμνασίου, πότε με συμβουλές και παραινέσεις και πότε με επιμονή, με κράτησε στο αναλόγιο και στην Εκκλησία. – «Παπάς ίσως δεν γίνεις, αυτό το γνωρίζει ο Θεός. Ψάλτης όμως θα γίνεις! Το σόι μας έβγαζε πάντα παπάδες και ψάλτες και αυτό θα συνεχιστεί»! Με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου ο πατήρ Φώτιος έχει σήμερα πολλά «ψαλτικά εγγόνια», κάτι για το οποίο του είμαι αιωνίως ευγνώμων και τον ευχαριστώ!

            Ο σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος τον ετίμησε αρχικώς με το οφφίκιο του Οικονόμου και αργότερα με το του Πρωτοπρεσβυτέρου, ενώ αργότερα τον διόρισε και Αρχιερατικό Επίτροπο της Νοτίου Κέρκυρας. Καλλικέλαδος, μουσικολογιώτατος, γνώστης της δυτικοευρωπαϊκής και πτυχιούχος της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια, που η υπογεννητικότητα χτύπησε περισσότερο απ’ όλες τις ενορίες της περιοχής τη δική του, οι Άγιοι Θεόδωροι έφερναν κόσμο στον Ναό τους από όλο το νότιο συγκρότημα της Κέρκυρας, από την πόλη, αλλά και βορειότερα. Παραδοσιακός ιερέας, πιστός τηρητής των Κανόνων. Ακόμη και την περίοδο του «εγκλεισμού» τελούσε Αγρυπνίες, συνεχείς και διπλές ακολουθίες. Καθ’ εβδομάδα οργάνωνε κηρύγματα διδασκαλίας και επανευαγγελισμού του πιστού λαού της ενορίας του και των πνευματικών του τέκνων, τα οποία προέρχονται απ’ όλο το Νησί και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, με ευλογία του σεβ. Μητροπολίτου Νεκταρίου, ετέλεσε την Ανάσταση τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, όρθρου βαθέος, όπως άλλωστε ήταν και το παλαιό έθιμο του νησιού!

            Ήταν Άνθρωπος! Τον ενοχλούσε αφάνταστα η αχαριστία των ανθρώπων, αλλά δεν κράτησε ποτέ του κακία. Ευθύς και ειλικρινής, έχοντας πρότυπο τον Απόστολο Παύλο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο που δεν «χαρίζονταν» στα λόγια! Ό,τι είχε στην καρδιά, το είχε και στο στόμα! Αυστηρός μεν, αλλά πάντοτε συγχωρητικός. Πάντοτε αγαπητικός! Πίστευε απόλυτα, ακράδαντα στην Ανάσταση του Χριστού!

Ήταν και ελεήμων! Μετά την κοίμησή του έγιναν γνωστά πολλά περιστατικά ελεημοσύνης ακόμη και σε αγνώστους που ζήτησαν τη βοήθειά του, τηρώντας κατά γράμμα τη διδασκαλία του Κυρίου (Λκ. 6:35). Προτιμούσε να μην έχει ο ίδιος και η οικογένειά του χρήματα, από το να μην βοηθήσει τον αναγκεμένο αδελφό του, χριστιανό ή μη!

            Όταν η Χάρη του Θεού του έστειλε την ευλογία του καρκίνου για τον καιρό της μετανοίας, έναν πολύ επιθετικό καρκίνο για να μην ταλαιπωρηθεί, υπέμεινε καρτερικά και με πίστη. Κομποσχοίνι, σταυρό και αγκαλιά την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου· τον Άγιο που τόσο υπέμεινε και λοιδορήθηκε από τους αδελφούς του. Η τελευταία του πνοή ήταν τόσο ήσυχη και ειρηνική, όπως ακριβώς δεόμεθα: «Χριστιανὰ τὰ τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά».

            Πάτερ,

η σύζυγός σου, τα κατά σάρκα και τα κατά πνεύμα παιδιά σου, σ’ ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες, για τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μας γαλούχησες! Περισσότερο απ’ όλα σ’ ευχαριστούμε γιατί εμπότισες στο «είναι» μας τον Χριστό! Γι’ αυτό, σου πρέπουν τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών προς τον μαθητή του Απόστολο Τιμόθεο: τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, ὃν ἀποδώσει μοι ὁ Κύριος ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, οὐ μόνον δὲ ἐμοί, ἀλλὰ καὶ πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ (Β΄ Τιμ. 4:7-8).

Γνωρίζουμε ότι θα ιδωθούμε ξανά στην Κοινή Ανάσταση. Προσευχόμαστε για την ψυχή σου, να έχεις την «καλὴν ἀπολογίαν» στο Βήμα του Αναστάντος Χριστού. Εφύλαξες την Παρακαταθήκη. Ήρθε η ώρα να Την παραδώσεις στον Κύριο. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι καβαλάρηδες Άγιοι Θεόδωροι ανοίγουν τον δρόμο, για τον παπά που τους αγάπησε, τους υπηρέτησε, τους διακόνησε, φρόντισε και διέσωσε από κατάρρευση τον Ναό τους.

 Να έχουμε την ευχή σου! Χριστός ανέστη!

Ευγνωμόνως, ο υιός σου,

Σπυρίδων π.Φ. Ασπιώτης

Μουσικοπαιδαγωγός – Λειτουργιολόγος

Πρόσφατα Άρθρα

Χειροτονία εις Διάκονον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία εις Διάκονον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης

21 Φεβρουαρίου 2026

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και κατανύξεως, το Σάββατο της Τυρινής 21 Φεβρουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε...

Read more
Λαμπρός εορτασμός της απελευθερώσεως της Νιγρίτης  και Σύναξη κληρικών της Εκκλησίας των Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός της απελευθερώσεως της Νιγρίτης και Σύναξη κληρικών της Εκκλησίας των Σερρών

21 Φεβρουαρίου 2026

Με δοξολογική διάθεση προσευχής προς τον Τρισάγιο Θεό, για το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας, πολύτιμο δώρο της φιλοστόργου προνοίας Του,...

Read more
Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στις Λιβανάτες Λοκρίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στις Λιβανάτες Λοκρίδος

21 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη» στις Λιβανάτες της Λοκρίδος, δίπλα στο...

Read more
Ένας Κληρικός από το Αγρίνιο «βάζει στη θέση τους» τον Μητροπολίτη Δωδώνης και τον π. Ιωάννη
Εκκλησία της Ελλάδος

Χρειάζεται ο κληρικός πτυχία και μεταπτυχιακά;

21 Φεβρουαρίου 2026

Χρειάζεται ο κληρικός πτυχία και μεταπτυχιακά; Πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές για έναν ιερέα σήμερα; Μπορεί ένας κληρικός χωρίς πολλά...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

21 Φεβρουαρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Παντοκράτορος στο Αγγελόκαστρο χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία,...

Read more
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και ετήσιο μνημόσυνο του Ηγουμένου της Παναγίας Δοβρά
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και ετήσιο μνημόσυνο του Ηγουμένου της Παναγίας Δοβρά

21 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως του Ιατρού πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με την ευκαιρία...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Η Ιερωσύνη οδός προσφοράς, σπορά ουράνια»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Η Ιερωσύνη οδός προσφοράς, σπορά ουράνια»

21 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2026, η Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτης γέμισε πνευματική συγκίνηση, για το εξαμηνιαίο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως...

Read more
Επίσκεψη του Μητροπολίτη Αιτωλίας στην Αδελφότητα «Η Αγία Φιλοθέη»
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ποιμαντική διάσταση του Τριωδίου

21 Φεβρουαρίου 2026

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ Το σύνολο της πνευματικής, όσο και της...

Read more
Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά

21 Φεβρουαρίου 2026

Με λαμπρότητα και επισημότητα έγινε το εσπέρας της Παρασκευής 20ης Φεβρουαρίου η ενθρόνιση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δομενίκου κ. Αθηναγόρου ως...

Read more
Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης
Κηρύγματα

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης

21 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος "Πα­ρά­ξε­να πρά­γμα­τα! ὁ ἄν­θρω­πος ἀ­πο­στρέ­φε­ται τόν ἀ­δελ­φό του,...

Read more
Εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού

21 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, η εκδήλωση της Συντονιστικής...

Read more
Γόρτυνος Ἰερεμία: “Πρόσεχε μήν σέ περιπλέξουν οἱ αἱρετικοί”
Κηρύγματα

Γόρτυνος Ἰερεμίας: “Εἶναι σατανική πομπή τά καρναβάλια”

21 Φεβρουαρίου 2026

1. Ἡ σημερινή Κυριακή, ἀδελφοί μου χριστιανοί, λέγεται «Κυριακή τῆς Τυρινῆς».  Καί λέγεται ἔτσι γιατί σήμερα στήν νηστεία μας γιά...

Read more
ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων
Κηρύγματα

«Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου»

21 Φεβρουαρίου 2026

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή της Τυροφάγου 1/3/2020 «Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου...

Read more
Λόγοι ευχαριστίας για τον εφησυχάζοντα Μητροπολίτη πρ. Κατάγκας κ. Μελέτιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λόγοι ευχαριστίας για τον εφησυχάζοντα Μητροπολίτη πρ. Κατάγκας κ. Μελέτιο

21 Φεβρουαρίου 2026

H είδηση της παραίτησης του Μητροπολίτου Κατάγκας κ. Μελετίου, από την Μητρόπολή του και τα ποιμαντικά και διοικητικά καθήκοντά του,...

Read more
Επίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτη Βερατίου  Άστιου στη Μητρόπολή Θηβών
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτη Βερατίου Άστιου στη Μητρόπολή Θηβών

21 Φεβρουαρίου 2026

Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 η Τοπική μας Εκκλησία είχε τη χαρά και ευλογία να υποδεχτεί...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης
Κηρύγματα

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης

21 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος "Πα­ρά­ξε­να πρά­γμα­τα! ὁ ἄν­θρω­πος ἀ­πο­στρέ­φε­ται τόν ἀ­δελ­φό του,...

Γόρτυνος Ἰερεμία: “Πρόσεχε μήν σέ περιπλέξουν οἱ αἱρετικοί”

Γόρτυνος Ἰερεμίας: “Εἶναι σατανική πομπή τά καρναβάλια”

21 Φεβρουαρίου 2026
ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

«Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου»

21 Φεβρουαρίου 2026
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Ἀπέχουσι τόν μισθόν αὐτῶν» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

1 Μαρτίου 2025
Το προσωπείο της υποκρισίας

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής «Συγχωρητικότητα»

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή τῆς Συγγνώμης

16 Μαρτίου 2024
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

16 Μαρτίου 2024
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κατήχησις εἰς τὴν Κυριακὴν τῆς Τυροφάγου

5 Μαρτίου 2022
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Τα όπλα του φωτός

14 Μαρτίου 2021
Οι δύο κήποι

Οι δύο κήποι

29 Φεβρουαρίου 2020
Στά ὅπλα!

Στά ὅπλα!

29 Φεβρουαρίου 2020
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε …»

28 Φεβρουαρίου 2020
«Οι νέοι φάκελοι θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου»

Οικογένεια και νηστεία

3 Απριλίου 2020
Ένας πανάρχαιος  ευεργετικός θεσμός

Ένας πανάρχαιος ευεργετικός θεσμός

10 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν»

9 Μαρτίου 2019
“Στολήν θεοΰφαντον”

“Στολήν θεοΰφαντον”

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ὁμιλία τῆς Κυριακῆς τῆς Τυροφάγου (Ματθ.6,14-21)

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής της Τυροφάγου

17 Φεβρουαρίου 2018
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἡ ἐπιστροφὴ στὸν Παράδεισο

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Μή θησαυρίζετε ὑμῖν Θησαυρούς ἐπί τῆς γῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἀπό τό σκοτάδι στό φῶς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Πως να θησαυρίσουμε

22 Φεβρουαρίου 2017
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή της Τυρινής -«ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Ο κάθε ψηφοφόρος ας απαιτήσει εξηγήσεις από τούς αντιπροσώπους του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

«Η Μεγάλη Πέμπτη τῆς 15ης Φεβρουαρίου 2024»

«Κραδασμοί» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Οι γαλάζιες ενστάσεις και οι αντιρρήσεις της Εκκλησίας – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα

Η Νέα Δημοκρατία και η Εκκλησία

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist