• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη χριστιανική ζωή

4 Δεκεμβρίου 2019
in Απόψεις - Γνώμες
Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη χριστιανική ζωή
Share on FacebookShare on Twitter

Πρωτ. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

1 Εισαγωγικά

«Στα πόσα like μετριέται η ευτυχία;» Το παραπάνω σύνθημα έγραψαν κάποιοι φοιτητές σε τοίχο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίπλα από την είσοδο της Βιβλιοθήκης. Το ερώτημα αυτό θέτει ευθέως τον προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αληθινές ή εικονικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο προβληματισμός επιτείνεται, εάν σκεφθούμε ότι στο Facebook υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με εκατοντάδες «φίλους», ενώ στην πραγματική καθημερινή ζωή αυτοί περιορίζονται σε μονοψήφιους αριθμούς.

Κι από την άλλη, όλοι είμαστε «Συνδεδεμένοι» με ένα ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, με το οποίο αλληλεπιδρούμε, το επηρεάζουμε και μας επηρεάζει. Λ.χ. όσο κι αν η ευθύνη για την έκρηξη μιας πράξης βίας ή μιας πράξης αλληλεγγύης θεωρείται προσωπική, αυτή δεν παύει να έχει συλλογικό χαρακτήρα. Οι δεσμοί των κοινωνικών δικτύων μπορούν να λειτουργήσουν ως αγωγοί μετάδοσης της βίας ή ως αγωγοί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς . Για τη θεολογία της Εκκλησίας κεντρικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση παίζει το ανθρώπινο πρόσωπο και το ήθος που αυτό εκπέμπει. Γι’ αυτό και στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση τονίζεται ιδιαίτερα η σχέση με το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού, καθώς και με τα πρόσωπα των αγίων.

Επίσης, όταν γίνεται λόγος για τη χρήση του διαδικτύου χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση των προσωπικών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, διαφορετική των επώνυμων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων, διαφορετική των ανώνυμων ή ψευδώνυμων ιστοσελίδων, άλλη προσέγγιση των δεδομένων μια ψηφιακής βιβλιοθήκης, διαφορετική του facebook, του Instagram ή του twitter. Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι, η νέα γενιά ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με το διαδίκτυο .

Ακόμη, σχετικά με τις διάφορες ιστοσελίδες χριστιανικού και θεολογικού περιεχομένου ενοριών, κληρικών, μοναχών ή άλλων ομάδων και ιδιωτών παρατηρούνται κι εδώ πολλά προβλήματα. Αυτά συνδέονται με την αυτονόμηση του θεολογικού λόγου από το λειτουργικό, εκκλησιολογικό και πατερικό ερμηνευτικό πλαίσιο· την εκφορά «ιδιωτικού θεολογικού λόγου» καθώς και τη διολίσθηση σε μεθόδους χαμηλού επιπέδου κοσμικής δημοσιογραφίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μόλις πριν λίγους μήνες, το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο 2015 να ασχοληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το ζήτημα και να εκδώσει σχετική Εγκύκλιο.

2 Προς μια διαδικτυακή κοινωνία;

Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν μελετητές που κάνουν λόγο για αλλαγή στην ανθρωπολογία, αφού μια μικρή συσκευή ενός έξυπνου κινη- τού τηλεφώνου μπορεί να αποτελεί προέκταση και αχώριστο σύντροφο του ανθρώπου. Κι ακόμη ομιλούν για κοινωνικοποίηση χωρίς τη φυσική παρουσία των ατόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης έχει υποστηρι- χθεί με επιχειρήματα, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία και η τηλεόραση στη μετάδοση του χριστιανικού μηνύματος3 .

Όμως, η τελευταία θέση φαίνεται να εγκλωβίζει τη δυναμική του ευαγγελικού μηνύματος και να περιορίζει τον τρόπο διάδοσής του με σύγχρονα μέσα. Είναι αληθές, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η προσωπική σχέση στο έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα είναι πανίσχυρα και καταστροφικά έναντι του θείου λόγου. Αν ο Θεός μίλησε μέσω μιας όνου, στην περίπτωση του Βαλαάμ4 , γιατί να μην μπορεί να απευθύνει το μήνυμά του και μέσα από τα σύγχρονα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα;

Παρόλα αυτά είναι αληθές ότι, οι αλλαγές που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο επικοινωνίας, τη διάδοση της πληροφο- ρίας, της μάθησης, της ψυχαγωγίας και συχνά της εργασίας των ανθρώ- πων είναι τόσο ραγδαίες που δεν έχουμε προλάβει να τις συνειδητοποιή- σουμε και να τις μελετήσουμε σε βάθος. Η συμβολή του διαδικτύου σε όλα τα παραπάνω είναι καταλυτική. Οπότε, πολλοί ομιλούν για «εικονική πραγματικότητα», άλλοι για κατευθυνόμενη πληροφόρηση, άλλοι για διαδικτυακή βία, άλλοι για τεχνολογικό ντετερμινισμό, άλλοι βλέπουν με αισιοδοξία τη χρήση του διαδικτύου, ενώ άλλοι το αντίθετο. Κάθε πλευρά κομίζει τα επιχειρήματά της. Και όντως τίθενται τεράστια ζητήματα, που συνδέονται με την ενοποίηση του χώρου και τη σμίκρυνση του χρόνου, λό- γω των ακαριαίων ταχυτήτων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας· αναπτύσσε- ται ένας νέος τύπος κοινωνίας, η «διαδικτυακή κοινωνία» και μια «νέα οι κονομία» εκείνη του πληροφοριακού καπιταλισμού με την παράλληλα α- νάπτυξη ενός πολιτιστικού ιμπεριαλισμού5 .

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, η κοινωνία παρουσιάζεται ως ζωντανός οργανισμός και τα τεχνικά δίκτυα ως το νευρικό σύ- στημα της κοινωνίας. ΢τη συνέχεια το δίκτυο-οργανισμός μπορεί να φθά- σει, ώστε να γίνει αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας6 . Παράλληλα υπο- στηρίζεται ότι, η ψηφιακή τεχνολογία αντί να επιφέρει ενοποίηση της ανθρωπότητας συμβάλλει στη γένεση νέων ανισοτήτων και αποκλεισμών, εντείνοντας το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Άλλη η εικόνα των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου στις πλούσιες χώρες του βορρά και άλλη στις χώρες του τρίτου κόσμου. Λ.χ. οι αριθμοί των χρηστών διαφέρουν πολύ ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης αφενός και της Αφρικής αφετέρου. Σο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο internet στην Αφρική είναι 26,5%, στην Ευρώπη το 70,5%, στην Δανία 96,08% και στην Ελλάδα το 57,83%.

3 Αλληλεπιδράσεις, εξαρτήσεις και εικονική πραγματικότητα

Παρά τις επισημάνσεις για τις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση του διαδικτύου, είναι γεγονός ότι, όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνδέονται σήμερα με τα κοινωνικά δίκτυα και υποστηρίζονται από αυτά. Διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, ενώ στην αρχή ήταν επικριτικοί για τις επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, στη συνέχεια έγιναν οι ενεργότε- ροι χρήστες. ΢την Ελλάδα λειτουργούν επίσημα7 με την ευθύνη Ιερών Μητροπόλεων, Ιερών Μονών, ενοριών, Εκκλησιαστικών Οργανισμών, Εκκλη- σιαστικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Εκκλησιαστικών Μ.Μ.Ε περίπου 353 ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ψηφιακές βιβλιο- θήκες κ.ά.

Αυτό σημαίνει, ότι το αρχικό ερώτημα εάν όλα αυτά είναι συμ- βατά με τη μετάδοση του χριστιανικού μηνύματος, έχει απαντηθεί στην πράξη. Εάν σε αυτά προστεθούν εκατοντάδες ιστολόγια διαφόρων χρι- στιανικών ομάδων ή ιδιωτών, θεολόγων κλπ. ομιλούμε για μια πραγματι- κή διαδικτυακή θεολογική Βαβυλωνία. Οπότε, χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα, τον τρόπο, τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες που καλλιεργούνται σε αυτή τη Βαβυλωνία, αλλά και στον πληθωρικό κηρυγματικό λόγο, που όταν δεν συνοδεύεται από ανάλογο βίωμα, εμποδίζει μάλλον παρά συμ- βάλλει στην εν Χριστώ ζωή, αφού δημιουργείται σύγχυση του νοός.

Οι αλληλεπιδράσεις που συντελούνται και οι αλληλεξαρτήσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων επηρεάζουν τις συμπεριφορές τους στην πραγματική ζωή. Οπότε, η καλή γνώση και κατανόηση των κοινωνικών δικτύων, συμβάλλει και στην κατανόηση των ανθρώπων και του κόσμου8 . Από το άλλο μέρος, γίνεται μεγάλη συζήτηση και τείνει να γίνει αποδεκτό, ότι ζούμε σε μια «εικονική πραγματικότητα». Κι αυτό νοείται με διάφορους τρόπους: Είτε ότι για ορισμένους έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα, είτε ότι οι πληροφορίες διαμορφώνονται με βάση κατα- σκευασμένες εικόνες, είτε ότι θεωρείται το φανταστικό ως πραγματικό, είτε ακόμη ότι προβάλλεται το έλασσον και αποσιωπάται το μείζον. σε κάθε περίπτωση είναι αληθές ότι, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι δυνατότητες εξομοίωσης του πραγματικού με το φανταστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη δημιουργία εικονικής ζωής, εικονικών σχέσεων, εικονικής ελευθερίας, εικονικής αγάπης και εικονικού πολιτισμού.

Μήπως όμως η εικονική πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τους θεατές και χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επηρεάζει και όσους φέρουν τα βαρύ όνομα του χριστιανού και τους οδηγεί σε μορφές «εικονικής αγιότητας»; Διότι πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπροστά στην οικονομική κρίση, πολλοί χριστιανοί έχασαν την ελπίδα τους στο Θεό, -την οποία προφανώς δεν είχαν-, απώλεσαν την εσχατολογική τους προσδοκία και ταυτίσθηκαν πλήρως με το πνεύμα του κόσμου; Πώς να κρίνει κάποιος τη συμπεριφορά όσων κρύβοντας τα πρόσωπά τους πίσω από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αυτοδιαφημίζονται ως χριστιανικά και ορθόδοξα, εκπέμπουν ηλεκτρονική βία, χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις, απίστευτες συκοφαντίες και εξόφθαλμα ψεύδη προς όσους δεν συμφωνούν μαζί τους;

Κι αναρωτιέται κάποιος: Μπορεί να θυσιάζεται το εκκλησιαστικό ήθος της «συντετριμμένης καρδίας» και της «νήφουσας συνείδησης» στο όνομα του ιεραποστολικού ζήλου; Ποια σχέση μπορεί να έχει η τάση για βίαιη επιβολή και των πιο καλών έστω ιδεών και προθέσεων με το πνεύμα του πράου και ειρηνικού Χριστού, ο οποίος «λοιδορούμενος ουκ αντελοι- δόρει και πάσχων ουκ ηπείλει»9 ;.

4 Η ευθύνη του χρήστη (πομπού και δέκτη)

Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο-εργαλείο με όλα τα αρνητικά και θετικά του. Ας σημειωθούν ορισμένα από αυτά: Η διαρκής αναφορά στην ηλεκτρονική δικτύωση, που εν πολλοίς αντικαθιστά την αναφορά του ανθρώπου στο Θεό. Η παθολογική εξάρτηση. Η δημιουργία εικονικής πραγματικότητας. Η οχύρωση πίσω από την ανωνυμία. Η εξατομίκευση της «ψυχαγωγίας». Η μείωση των αποστάσεων. Η εύκολη και χωρίς κόστος πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και πληροφορίες. Η αλλαγή στον τρόπο θεώρησης του χώρου και του χρόνου κ.ά.

Μήπως όλα αυτά επηρεάζουν και τη θεώρηση του σύγχρονου ανθρώπου; Μήπως δηλαδή οδηγούμαστε σε μια νέα ανθρωπολογία; Σα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Σο μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν είναι αξιοπρόσεκτα ορισμένα σημεία της απόφασης και της Εγκυκλίου της Ιεράς ΢υνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 15ης Ιανουαρίου. α) Η καλοπροαίρετη απόπειρα ασκήσεως ποιμαντικής εκ μέρους των εφημερίων μέσω διαδικτύου, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη βιωμα- τική σχέση των πιστών με τον εφημέριο στο πλαίσιο της ενορίας. β) Δεν πρέπει να δίδεται η πλαστή εντύπωση, ότι η επίσκεψη στις ιστοσελίδες αυτές αναπληρώνει τη συμμετοχή στη λατρευτική ζωή είτε α- ποτελεί είδος ή εκδήλωση πίστεως. γ) Σίθεται το θέμα των εκκλησιολογικών πλαισίων τόσο στη λει- τουργία ιστοσελίδων όσο και στην εκφορά δημόσιου λόγου από ενορίες, κληρικούς, μοναχούς και άλλους. Επισημαίνεται, ακόμη, η ευθύνη του επιχώριου επισκόπου καθώς και η σχέση και συνεργασία με αυτόν. δ) Ο εκφερόμενος λόγος δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από εμπά- θεια, διχαστικό πνεύμα, προπαγανδισμό, προσβολή της υπόληψης κληρι- κού ή λαϊκού και τονίζεται ότι ό λόγος αυτός δεν είναι απλώς «παράνο- μος», «ανήθικος» και «αντικανονικός», αλλά αποτελεί «αίρεση».

5 Ένα μήνυμα από την παράδοση των Πατέρων

Ο Αββάς Δωρόθεος (6ος αι.) μιλώντας για τις θεμελιώδεις χριστιανικές αρετές της αγάπης προς το Θεό και της αγάπης προς τον πλησίον χρησιμοποιεί ένα σχήμα, το παράδειγμα του κύκλου, που θυμίζει τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα. Ας υποθέσουμε, γράφει ο όσιος, ότι έχουμε ένα κύκλο που έχει ένα κέντρο. Ο κύκλος είναι ο κόσμος και το κέντρο του κύκλου ο Θεός. Οι ευθείες γραμμές που ξεκινούν από την περιφέρεια του κύκλου και κατευθύνονται προς το κέντρο είναι οι τρόποι ζωής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι όσο πλησιάζουν το Θεό, πλησιάζουν και μεταξύ τους κι όσο απομακρύνονται από το Θεό και στρέφονται προς τα έξω, απομακρύνονται και μεταξύ τους. Και τονίζει, ότι τέτοια είναι η φύση της αγάπης. Όσο προσεγγίζουμε το Θεό με την αγάπη, τόσο ενωνόμαστε δια της αγάπης και με τον πλησίον10 . Η εικόνα αυτή παρουσιάζει με ενάργεια το αλληλένδετο της σχέσης των ανθρώπων με το Θεό και μεταξύ τους. Ενδεχομένως, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό κριτήριο για την αυθεντικότητα της χρήσης των ψηφιακών μέσων: εάν προάγεται όντως η εγγύτητα με το Θεό και το συνάνθρωπο, τότε η χρήση του μέσου –και του κάθε μέσου- πραγματικά καταξιώνεται. Ειδάλλως, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε ευρύτερα το κύρος και την αξία κάθε διαδικτυακής πρακτικής μας.

1 Βλ. Ν. Α. Christakis- J.H.Fowler, Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, εκδ. Κάτοπτρο, σ. 23-25

2 Με βάση πρόσφατες έρευνες ποσοστό 6,3% μαθητών ηλικίας 10-14 ετών δηλώνει, ότι άρχισε να ασχολείται με το διαδίκτυο από την ηλικία των πέντε ετών, ενώ το 99,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σερφάρει σε αυτό. Βλ. Κώστα Καντούρη, Διαδίκτυο, σερφάροντας από την ηλικία των 5 ετών, εφημ. «Μακεδονία», 25.2.2015.

3 Βλ. Virgilius Vlaescu, Η τηλεόραση και η βιντεο-τεχνολογία ως παράγων διαμορφώσεως του ήθους του σύγχρονου ανθρώπου. Ηθική και ποιμαντική προσέγγιση, Διδακτορική Διατριβή, Σμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 2010, σ. 246 κ.ε. 4 Αριθμ. 22,28.

Κ. Βρύζας, Τεχνολογίες της επικοινωνίας και ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας, Από τη γραφή στα ψηφιακά δίκτυα, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2006, σ. 90, 108. 6 Κ. Βρύζας, ὅπ.π., σ. 91. 7 Οι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο των εκκλησιαστικών φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος κατανέμονται ως εξής: Ιερές Μητροπόλεις 69, Ιερές Μονές 56, Ενορίες 170, Οργανισμοί της Εκκλησίας 56, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 28, Μ.Μ.Ε 65. πηγή: http://www.orthodoxoschristianismos.com/

8 Βλ. Ν. Α. Christakis- J.H.Fowler, Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, εκδ. Κάτοπτρο, σ. 53 κ.ε.. Γ. Ι. Μαντζαρίδη, Καινοτομία και παράδοση, έκδ. Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2014, σ. 104

10 Αββά Δωροθέου, Διδασκαλία, 6,9,PG 88, 1696BD· βλ. επίσης Αββά Δωροθέου, Έργα Ασκητικά, εκδ. Ετοιμασία, Ι. Μ. Σιμίου Προδρόμου Καρέας 2000, σ.203.

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτα: Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Μαξίμου του Γραικού
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Μαξίμου του Γραικού

21 Ιανουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη, ετελέσθη την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026, ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προς τιμήν του Οσίου...

Read more
Στο σινεμά η ζωή του Αγίου Παϊσίου   – Αύριο  Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο σινεμά η ζωή του Αγίου Παϊσίου  – Αύριο  Τετάρτη στην “Ορθόδοξη Αλήθεια”… Μην τη χάσετε!

20 Ιανουαρίου 2026

Με κεντρικό θέμα τη βαθιά πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Παϊσίου, κυκλοφορεί αυτή την Τετάρτη η νέα έκδοση της εφημερίδας «Ορθόδοξη...

Read more
Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Έσσεξ στους Κληρικούς της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Έσσεξ στους Κληρικούς της Ι.Μ. Δημητριάδος

20 Ιανουαρίου 2026

Η Δ΄ Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την προεδρεία του Σεβ. Μητροπολίτου...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Η στιγμή που ο Διάβολος έχασε χωρίς να το καταλάβει

20 Ιανουαρίου 2026

Υπήρξε μια στιγμή στην ιστορία που ο Διάβολος έχασε... χωρίς καν να το καταλάβει. Πώς έγινε αυτό; Ήταν τυχαίο ή...

Read more
Ευλόγηση Βασιλόπιτας Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλόγηση Βασιλόπιτας Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης

20 Ιανουαρίου 2026

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2026, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της λακωνικής πρωτεύουσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας...

Read more
Εσπερινός Αγίου Ευθυμίου με τρεις Αρχιερείς στην Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός Αγίου Ευθυμίου με τρεις Αρχιερείς στην Αγ. Παρασκευή Λοκρίδος

20 Ιανουαρίου 2026

Ιστορικές στιγμές έζησε απόψε η μικρή και ολιγάριθμη εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής Λοκρίδος, μιας από τις πιο μικρές ενορίες...

Read more
Tα ονομαστήρια της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Μακαρίας Μοναχής
Εκκλησία της Ελλάδος

Tα ονομαστήρια της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Μακαρίας Μοναχής

20 Ιανουαρίου 2026

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

20 Ιανουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνεύμα αγάπης πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας στο Ιωακείμειο Γηροκομείο. Την ευλογημένη αυτή στιγμή τίμησε με...

Read more
Διαδοχικές Πανηγύρεις στην Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου Ομβριακής
Εκκλησία της Ελλάδος

Διαδοχικές Πανηγύρεις στην Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου Ομβριακής

20 Ιανουαρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή του Δήμου Δομοκού, ιερούργησε σήμερα το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2026 ο...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

19 Ιανουαρίου 2026

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Σ.Μ.Υ.Κ. της Ρ.Ε.Σ.) με την ευλογία...

Read more
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.

19 Ιανουαρίου 2026

Πριν από λίγο καιρό, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να προσφέρουμε στην εφέστιο εικόνα της Παναγίας της Τρικορφιώτισσας το ασημένιο της...

Read more
Κοπή βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο στα Καλάβρυτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή βασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο στα Καλάβρυτα

19 Ιανουαρίου 2026

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις κοπής...

Read more
Η Βασιλόπιτα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών και της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Βασιλόπιτα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών και της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

19 Ιανουαρίου 2026

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ευλόγησε,...

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

19 Ιανουαρίου 2026

Την μνήμη του Αγίου Αρσενίου, Μητροπολίτου Κερκύρας τον 10 αιώνα μ. Χ., εόρτασε πανηγυρικά η τοπική Εκκλησία τη Δευτέρα 19...

Read more
Ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου στὸ Δημοτικό Σχολεῖο Ἀντιρρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου στὸ Δημοτικό Σχολεῖο Ἀντιρρίου

19 Ιανουαρίου 2026

Τήν Δευτέρα, 19 Ἰανουαρίου 2026, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος ἐπισκέφθηκε τό Δημοτικό Σχολεῖο Ἀντιρρίου προσκεκλημένος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)
Κηρύγματα

«Η πνευματική λέπρα»

17 Ιανουαρίου 2026

Αποστολικό Μήνυμα Κυριακή 19/1/2020 «Η πνευματική λέπρα» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα η...

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Οἱ ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων (Λουκ ιζ, 12-19)

17 Ιανουαρίου 2026
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

17 Ιανουαρίου 2026
Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου (18 Ιανουαρίου)

17 Ιανουαρίου 2026
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας

Αγώνες και περιπέτεις του Μεγάλου Αθανασίου για την Ορθοδοξία

17 Ιανουαρίου 2026
Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

Ἀθανάσιον ἐπαινῶν ἀρετήν ἐπαινέσομαι

17 Ιανουαρίου 2025
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά: Θεραπεία των δέκα λεπρών – Ομιλία περί Ευχαριστίας (Αγ. Νικόδημος Αγιορείτης)

20 Ιανουαρίου 2024
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακὴ ΙΒ΄ Λουκᾶ (Λουκ. ιζ΄ 12-19) +Μητροπολίτης Σερβίων καί Κοζάνης Διονύσιος

20 Ιανουαρίου 2024
Τα αγνώμονα παιδιά

Τα αγνώμονα παιδιά

20 Ιανουαρίου 2024
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Απέκδυση του παλαιού – ένδυση του νέου «εν Χριστώ» ανθρώπου

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Ἡ θεραπεία τῶν δέκα λεπρῶν (Λουκ. ιζ, 12-19)

14 Ιανουαρίου 2023
Σχόλιο στην ευαγγελική περικοπή των Δέκα λεπρών (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά)

Κυριακή ΙΒ Λουκά: Ἐκεῖνος κι ἐμεῖς (Λουκ. ιζ΄ 12-19)

15 Ιανουαρίου 2022
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

18 Ιανουαρίου 2020
Συναξάρι 2ας Μαῒου

Χαίροις Πατριαρχῶν ἡ κρηπίς

1 Μαΐου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

Κυριακή των δέκα λεπρών

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

«Ἔπεσεν ἐπί πρόσωπον παρά τούς πόδας αὐτοῦ (του Ιησού) εὐχαριστῶν αυτῷ»!

19 Ιανουαρίου 2019
«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

«Ἀρετήν πᾶσαν ἤσκησας, ἐπιμό­νως θεόπνευστε … ὅθεν ἅπασα Ἐκ­κλη­σία δοξάζει σου τήν μνήμην»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή ΙΒ Λουκα υπό του Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου Πασσᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΛΟΥΚΑ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ) π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗΣ

14 Ιανουαρίου 2015
Next Post
Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

«Πως θα προετοιμάσουμε τους νέους μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση»

«Πως θα προετοιμάσουμε τους νέους μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση»

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Περιστερίου στο  2ο Γυμνάσιο

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Περιστερίου στο 2ο Γυμνάσιο

Η αγία Μαρίνα στον δήμαρχο

Η αγία Μαρίνα στον δήμαρχο

Νὰ γίνει τὸ θέλημα τὸ δικό Σου, Θεέ μου, καὶ ὄχι τὸ δικό μου

Εκδημία ιερέως Κωνσταντίνου Καλύβα

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist