• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη χριστιανική ζωή

in Απόψεις - Γνώμες
4 Δεκεμβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στη χριστιανική ζωή
Share on FacebookShare on Twitter

Πρωτ. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

1 Εισαγωγικά

«Στα πόσα like μετριέται η ευτυχία;» Το παραπάνω σύνθημα έγραψαν κάποιοι φοιτητές σε τοίχο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίπλα από την είσοδο της Βιβλιοθήκης. Το ερώτημα αυτό θέτει ευθέως τον προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αληθινές ή εικονικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο προβληματισμός επιτείνεται, εάν σκεφθούμε ότι στο Facebook υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με εκατοντάδες «φίλους», ενώ στην πραγματική καθημερινή ζωή αυτοί περιορίζονται σε μονοψήφιους αριθμούς.

Κι από την άλλη, όλοι είμαστε «Συνδεδεμένοι» με ένα ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, με το οποίο αλληλεπιδρούμε, το επηρεάζουμε και μας επηρεάζει. Λ.χ. όσο κι αν η ευθύνη για την έκρηξη μιας πράξης βίας ή μιας πράξης αλληλεγγύης θεωρείται προσωπική, αυτή δεν παύει να έχει συλλογικό χαρακτήρα. Οι δεσμοί των κοινωνικών δικτύων μπορούν να λειτουργήσουν ως αγωγοί μετάδοσης της βίας ή ως αγωγοί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς . Για τη θεολογία της Εκκλησίας κεντρικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση παίζει το ανθρώπινο πρόσωπο και το ήθος που αυτό εκπέμπει. Γι’ αυτό και στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση τονίζεται ιδιαίτερα η σχέση με το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού, καθώς και με τα πρόσωπα των αγίων.

Επίσης, όταν γίνεται λόγος για τη χρήση του διαδικτύου χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση των προσωπικών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, διαφορετική των επώνυμων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων, διαφορετική των ανώνυμων ή ψευδώνυμων ιστοσελίδων, άλλη προσέγγιση των δεδομένων μια ψηφιακής βιβλιοθήκης, διαφορετική του facebook, του Instagram ή του twitter. Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι, η νέα γενιά ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με το διαδίκτυο .

Ακόμη, σχετικά με τις διάφορες ιστοσελίδες χριστιανικού και θεολογικού περιεχομένου ενοριών, κληρικών, μοναχών ή άλλων ομάδων και ιδιωτών παρατηρούνται κι εδώ πολλά προβλήματα. Αυτά συνδέονται με την αυτονόμηση του θεολογικού λόγου από το λειτουργικό, εκκλησιολογικό και πατερικό ερμηνευτικό πλαίσιο· την εκφορά «ιδιωτικού θεολογικού λόγου» καθώς και τη διολίσθηση σε μεθόδους χαμηλού επιπέδου κοσμικής δημοσιογραφίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μόλις πριν λίγους μήνες, το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο 2015 να ασχοληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το ζήτημα και να εκδώσει σχετική Εγκύκλιο.

2 Προς μια διαδικτυακή κοινωνία;

Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν μελετητές που κάνουν λόγο για αλλαγή στην ανθρωπολογία, αφού μια μικρή συσκευή ενός έξυπνου κινη- τού τηλεφώνου μπορεί να αποτελεί προέκταση και αχώριστο σύντροφο του ανθρώπου. Κι ακόμη ομιλούν για κοινωνικοποίηση χωρίς τη φυσική παρουσία των ατόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης έχει υποστηρι- χθεί με επιχειρήματα, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία και η τηλεόραση στη μετάδοση του χριστιανικού μηνύματος3 .

Όμως, η τελευταία θέση φαίνεται να εγκλωβίζει τη δυναμική του ευαγγελικού μηνύματος και να περιορίζει τον τρόπο διάδοσής του με σύγχρονα μέσα. Είναι αληθές, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η προσωπική σχέση στο έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα είναι πανίσχυρα και καταστροφικά έναντι του θείου λόγου. Αν ο Θεός μίλησε μέσω μιας όνου, στην περίπτωση του Βαλαάμ4 , γιατί να μην μπορεί να απευθύνει το μήνυμά του και μέσα από τα σύγχρονα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα;

Παρόλα αυτά είναι αληθές ότι, οι αλλαγές που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο επικοινωνίας, τη διάδοση της πληροφο- ρίας, της μάθησης, της ψυχαγωγίας και συχνά της εργασίας των ανθρώ- πων είναι τόσο ραγδαίες που δεν έχουμε προλάβει να τις συνειδητοποιή- σουμε και να τις μελετήσουμε σε βάθος. Η συμβολή του διαδικτύου σε όλα τα παραπάνω είναι καταλυτική. Οπότε, πολλοί ομιλούν για «εικονική πραγματικότητα», άλλοι για κατευθυνόμενη πληροφόρηση, άλλοι για διαδικτυακή βία, άλλοι για τεχνολογικό ντετερμινισμό, άλλοι βλέπουν με αισιοδοξία τη χρήση του διαδικτύου, ενώ άλλοι το αντίθετο. Κάθε πλευρά κομίζει τα επιχειρήματά της. Και όντως τίθενται τεράστια ζητήματα, που συνδέονται με την ενοποίηση του χώρου και τη σμίκρυνση του χρόνου, λό- γω των ακαριαίων ταχυτήτων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας· αναπτύσσε- ται ένας νέος τύπος κοινωνίας, η «διαδικτυακή κοινωνία» και μια «νέα οι κονομία» εκείνη του πληροφοριακού καπιταλισμού με την παράλληλα α- νάπτυξη ενός πολιτιστικού ιμπεριαλισμού5 .

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, η κοινωνία παρουσιάζεται ως ζωντανός οργανισμός και τα τεχνικά δίκτυα ως το νευρικό σύ- στημα της κοινωνίας. ΢τη συνέχεια το δίκτυο-οργανισμός μπορεί να φθά- σει, ώστε να γίνει αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας6 . Παράλληλα υπο- στηρίζεται ότι, η ψηφιακή τεχνολογία αντί να επιφέρει ενοποίηση της ανθρωπότητας συμβάλλει στη γένεση νέων ανισοτήτων και αποκλεισμών, εντείνοντας το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Άλλη η εικόνα των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου στις πλούσιες χώρες του βορρά και άλλη στις χώρες του τρίτου κόσμου. Λ.χ. οι αριθμοί των χρηστών διαφέρουν πολύ ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης αφενός και της Αφρικής αφετέρου. Σο ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο internet στην Αφρική είναι 26,5%, στην Ευρώπη το 70,5%, στην Δανία 96,08% και στην Ελλάδα το 57,83%.

3 Αλληλεπιδράσεις, εξαρτήσεις και εικονική πραγματικότητα

Παρά τις επισημάνσεις για τις αρνητικές συνέπειες από τη χρήση του διαδικτύου, είναι γεγονός ότι, όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνδέονται σήμερα με τα κοινωνικά δίκτυα και υποστηρίζονται από αυτά. Διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, ενώ στην αρχή ήταν επικριτικοί για τις επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, στη συνέχεια έγιναν οι ενεργότε- ροι χρήστες. ΢την Ελλάδα λειτουργούν επίσημα7 με την ευθύνη Ιερών Μητροπόλεων, Ιερών Μονών, ενοριών, Εκκλησιαστικών Οργανισμών, Εκκλη- σιαστικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Εκκλησιαστικών Μ.Μ.Ε περίπου 353 ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ψηφιακές βιβλιο- θήκες κ.ά.

Αυτό σημαίνει, ότι το αρχικό ερώτημα εάν όλα αυτά είναι συμ- βατά με τη μετάδοση του χριστιανικού μηνύματος, έχει απαντηθεί στην πράξη. Εάν σε αυτά προστεθούν εκατοντάδες ιστολόγια διαφόρων χρι- στιανικών ομάδων ή ιδιωτών, θεολόγων κλπ. ομιλούμε για μια πραγματι- κή διαδικτυακή θεολογική Βαβυλωνία. Οπότε, χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα, τον τρόπο, τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες που καλλιεργούνται σε αυτή τη Βαβυλωνία, αλλά και στον πληθωρικό κηρυγματικό λόγο, που όταν δεν συνοδεύεται από ανάλογο βίωμα, εμποδίζει μάλλον παρά συμ- βάλλει στην εν Χριστώ ζωή, αφού δημιουργείται σύγχυση του νοός.

Οι αλληλεπιδράσεις που συντελούνται και οι αλληλεξαρτήσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων επηρεάζουν τις συμπεριφορές τους στην πραγματική ζωή. Οπότε, η καλή γνώση και κατανόηση των κοινωνικών δικτύων, συμβάλλει και στην κατανόηση των ανθρώπων και του κόσμου8 . Από το άλλο μέρος, γίνεται μεγάλη συζήτηση και τείνει να γίνει αποδεκτό, ότι ζούμε σε μια «εικονική πραγματικότητα». Κι αυτό νοείται με διάφορους τρόπους: Είτε ότι για ορισμένους έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα, είτε ότι οι πληροφορίες διαμορφώνονται με βάση κατα- σκευασμένες εικόνες, είτε ότι θεωρείται το φανταστικό ως πραγματικό, είτε ακόμη ότι προβάλλεται το έλασσον και αποσιωπάται το μείζον. σε κάθε περίπτωση είναι αληθές ότι, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι δυνατότητες εξομοίωσης του πραγματικού με το φανταστικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη δημιουργία εικονικής ζωής, εικονικών σχέσεων, εικονικής ελευθερίας, εικονικής αγάπης και εικονικού πολιτισμού.

Μήπως όμως η εικονική πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τους θεατές και χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επηρεάζει και όσους φέρουν τα βαρύ όνομα του χριστιανού και τους οδηγεί σε μορφές «εικονικής αγιότητας»; Διότι πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπροστά στην οικονομική κρίση, πολλοί χριστιανοί έχασαν την ελπίδα τους στο Θεό, -την οποία προφανώς δεν είχαν-, απώλεσαν την εσχατολογική τους προσδοκία και ταυτίσθηκαν πλήρως με το πνεύμα του κόσμου; Πώς να κρίνει κάποιος τη συμπεριφορά όσων κρύβοντας τα πρόσωπά τους πίσω από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αυτοδιαφημίζονται ως χριστιανικά και ορθόδοξα, εκπέμπουν ηλεκτρονική βία, χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις, απίστευτες συκοφαντίες και εξόφθαλμα ψεύδη προς όσους δεν συμφωνούν μαζί τους;

Κι αναρωτιέται κάποιος: Μπορεί να θυσιάζεται το εκκλησιαστικό ήθος της «συντετριμμένης καρδίας» και της «νήφουσας συνείδησης» στο όνομα του ιεραποστολικού ζήλου; Ποια σχέση μπορεί να έχει η τάση για βίαιη επιβολή και των πιο καλών έστω ιδεών και προθέσεων με το πνεύμα του πράου και ειρηνικού Χριστού, ο οποίος «λοιδορούμενος ουκ αντελοι- δόρει και πάσχων ουκ ηπείλει»9 ;.

4 Η ευθύνη του χρήστη (πομπού και δέκτη)

Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο-εργαλείο με όλα τα αρνητικά και θετικά του. Ας σημειωθούν ορισμένα από αυτά: Η διαρκής αναφορά στην ηλεκτρονική δικτύωση, που εν πολλοίς αντικαθιστά την αναφορά του ανθρώπου στο Θεό. Η παθολογική εξάρτηση. Η δημιουργία εικονικής πραγματικότητας. Η οχύρωση πίσω από την ανωνυμία. Η εξατομίκευση της «ψυχαγωγίας». Η μείωση των αποστάσεων. Η εύκολη και χωρίς κόστος πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και πληροφορίες. Η αλλαγή στον τρόπο θεώρησης του χώρου και του χρόνου κ.ά.

Μήπως όλα αυτά επηρεάζουν και τη θεώρηση του σύγχρονου ανθρώπου; Μήπως δηλαδή οδηγούμαστε σε μια νέα ανθρωπολογία; Σα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Σο μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν είναι αξιοπρόσεκτα ορισμένα σημεία της απόφασης και της Εγκυκλίου της Ιεράς ΢υνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 15ης Ιανουαρίου. α) Η καλοπροαίρετη απόπειρα ασκήσεως ποιμαντικής εκ μέρους των εφημερίων μέσω διαδικτύου, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη βιωμα- τική σχέση των πιστών με τον εφημέριο στο πλαίσιο της ενορίας. β) Δεν πρέπει να δίδεται η πλαστή εντύπωση, ότι η επίσκεψη στις ιστοσελίδες αυτές αναπληρώνει τη συμμετοχή στη λατρευτική ζωή είτε α- ποτελεί είδος ή εκδήλωση πίστεως. γ) Σίθεται το θέμα των εκκλησιολογικών πλαισίων τόσο στη λει- τουργία ιστοσελίδων όσο και στην εκφορά δημόσιου λόγου από ενορίες, κληρικούς, μοναχούς και άλλους. Επισημαίνεται, ακόμη, η ευθύνη του επιχώριου επισκόπου καθώς και η σχέση και συνεργασία με αυτόν. δ) Ο εκφερόμενος λόγος δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από εμπά- θεια, διχαστικό πνεύμα, προπαγανδισμό, προσβολή της υπόληψης κληρι- κού ή λαϊκού και τονίζεται ότι ό λόγος αυτός δεν είναι απλώς «παράνο- μος», «ανήθικος» και «αντικανονικός», αλλά αποτελεί «αίρεση».

5 Ένα μήνυμα από την παράδοση των Πατέρων

Ο Αββάς Δωρόθεος (6ος αι.) μιλώντας για τις θεμελιώδεις χριστιανικές αρετές της αγάπης προς το Θεό και της αγάπης προς τον πλησίον χρησιμοποιεί ένα σχήμα, το παράδειγμα του κύκλου, που θυμίζει τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα. Ας υποθέσουμε, γράφει ο όσιος, ότι έχουμε ένα κύκλο που έχει ένα κέντρο. Ο κύκλος είναι ο κόσμος και το κέντρο του κύκλου ο Θεός. Οι ευθείες γραμμές που ξεκινούν από την περιφέρεια του κύκλου και κατευθύνονται προς το κέντρο είναι οι τρόποι ζωής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι όσο πλησιάζουν το Θεό, πλησιάζουν και μεταξύ τους κι όσο απομακρύνονται από το Θεό και στρέφονται προς τα έξω, απομακρύνονται και μεταξύ τους. Και τονίζει, ότι τέτοια είναι η φύση της αγάπης. Όσο προσεγγίζουμε το Θεό με την αγάπη, τόσο ενωνόμαστε δια της αγάπης και με τον πλησίον10 . Η εικόνα αυτή παρουσιάζει με ενάργεια το αλληλένδετο της σχέσης των ανθρώπων με το Θεό και μεταξύ τους. Ενδεχομένως, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό κριτήριο για την αυθεντικότητα της χρήσης των ψηφιακών μέσων: εάν προάγεται όντως η εγγύτητα με το Θεό και το συνάνθρωπο, τότε η χρήση του μέσου –και του κάθε μέσου- πραγματικά καταξιώνεται. Ειδάλλως, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε ευρύτερα το κύρος και την αξία κάθε διαδικτυακής πρακτικής μας.

1 Βλ. Ν. Α. Christakis- J.H.Fowler, Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, εκδ. Κάτοπτρο, σ. 23-25

2 Με βάση πρόσφατες έρευνες ποσοστό 6,3% μαθητών ηλικίας 10-14 ετών δηλώνει, ότι άρχισε να ασχολείται με το διαδίκτυο από την ηλικία των πέντε ετών, ενώ το 99,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σερφάρει σε αυτό. Βλ. Κώστα Καντούρη, Διαδίκτυο, σερφάροντας από την ηλικία των 5 ετών, εφημ. «Μακεδονία», 25.2.2015.

3 Βλ. Virgilius Vlaescu, Η τηλεόραση και η βιντεο-τεχνολογία ως παράγων διαμορφώσεως του ήθους του σύγχρονου ανθρώπου. Ηθική και ποιμαντική προσέγγιση, Διδακτορική Διατριβή, Σμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 2010, σ. 246 κ.ε. 4 Αριθμ. 22,28.

Κ. Βρύζας, Τεχνολογίες της επικοινωνίας και ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας, Από τη γραφή στα ψηφιακά δίκτυα, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2006, σ. 90, 108. 6 Κ. Βρύζας, ὅπ.π., σ. 91. 7 Οι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο των εκκλησιαστικών φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος κατανέμονται ως εξής: Ιερές Μητροπόλεις 69, Ιερές Μονές 56, Ενορίες 170, Οργανισμοί της Εκκλησίας 56, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 28, Μ.Μ.Ε 65. πηγή: http://www.orthodoxoschristianismos.com/

8 Βλ. Ν. Α. Christakis- J.H.Fowler, Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, εκδ. Κάτοπτρο, σ. 53 κ.ε.. Γ. Ι. Μαντζαρίδη, Καινοτομία και παράδοση, έκδ. Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2014, σ. 104

10 Αββά Δωροθέου, Διδασκαλία, 6,9,PG 88, 1696BD· βλ. επίσης Αββά Δωροθέου, Έργα Ασκητικά, εκδ. Ετοιμασία, Ι. Μ. Σιμίου Προδρόμου Καρέας 2000, σ.203.

Πρόσφατα Άρθρα

Η μέριμνα για τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

29 Οκτωβρίου 2026

Ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν εὐκαιρία τῆς θλιβερᾶς ἐπετείου τοῦ μεγάλου σεισμοῦ, δήλωσε: Πέρασαν ἕξι χρόνια ἀπό τον σφροδρότατο καί φονικό...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρόγραμμα εορτασμού της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτου Κίτρους

29 Οκτωβρίου 2026

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Νέα Περίσταση Κατερίνης) ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 18:00...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στο Μακρυχώρι Τεμπών από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στο Μακρυχώρι Τεμπών από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο

29 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου, έδρα του πολύπαθου Δήμου Τεμπών, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε τη...

Read more
Με λαμπρότητα, κατάνυξη και αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια η Ιερά Ολονύκτιος Αγρυπνία της Αγίας Σκέπης στην Υπαπαντή Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια η Ιερά Ολονύκτιος Αγρυπνία της Αγίας Σκέπης στην Υπαπαντή Πειραιώς

29 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης, πνευματικής συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 27 προς...

Read more
Άγιος Απόστολος Κλεόπας ο Αδελφόθεος
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Απόστολος Κλεόπας ο Αδελφόθεος

29 Οκτωβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού         Σημαντική θέση στη χωρία των αγίων της Καινής Διαθήκης κατέχουν και οι λεγόμενοι...

Read more
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ι.Μ. Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ι.Μ. Παροναξίας

29 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Δοξολογίες στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δοξολογίες στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας

29 Οκτωβρίου 2026

Με αισθήματα βαθιάς πίστης και εθνικής υπερηφάνειας τελέσθηκαν Δοξολογίες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου...

Read more
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκαν η Αγία Σκέπη και η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκαν η Αγία Σκέπη και η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καρδίτσα

29 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης τιμήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 η εορτή της Αγίας Σκέπης...

Read more
Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο
Αφιερώματα

Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο

29 Οκτωβρίου 2026

Σκέψεις καρδιάς για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο Υπάρχουν επέτειοι που δεν μετρούν απλώς τον χρόνο που...

Read more
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

29 Οκτωβρίου 2026

Με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσσης τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Κέρκυρα το πρωί...

Read more
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Λαμία

29 Οκτωβρίου 2026

Με ασταμάτητη και καταρρακτώδη βροχή εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, την Λαμία, η διπλή εορτή, Θεομητορική της Αγίας Σκέπης και...

Read more
Λαμπρή λιτανεία Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και Παναγίας Σουμελά στο Ρέθυμνο
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Λαμπρή λιτανεία Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και Παναγίας Σουμελά στο Ρέθυμνο

29 Οκτωβρίου 2026

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου το εσπέρας τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο μεθέορτος αρχιερατικός Εσπερινός...

Read more
Η Εθνική Επέτειος της “28ης Οκτωβρίου 1940” στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εθνική Επέτειος της “28ης Οκτωβρίου 1940” στη Θεσσαλονίκη

29 Οκτωβρίου 2026

 Την Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου 2026, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας...

Read more
Η Εορτή της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη

29 Οκτωβρίου 2026

Mε την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως η Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας...

Read more
Λάμπρος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Λάμπρος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

28 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα στην Καλαμάτα, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην πανηγυρική Δοξολογία, η οποία τελέστηκε στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»
Αγίας Σκέπης

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

27 Οκτωβρίου 2026

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Απευθυνόμενος ο ιερός Φώτιος, ο μέγας αυτός ομολογητής της...

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

27 Οκτωβρίου 2026
Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

27 Οκτωβρίου 2023
Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

27 Οκτωβρίου 2020
«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

«Σου και μνήμη μόνον ηγίασε τον χρώμενον»

28 Οκτωβρίου 2020
Next Post
Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

«Πως θα προετοιμάσουμε τους νέους μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση»

«Πως θα προετοιμάσουμε τους νέους μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση»

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Περιστερίου στο  2ο Γυμνάσιο

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Περιστερίου στο 2ο Γυμνάσιο

Η αγία Μαρίνα στον δήμαρχο

Η αγία Μαρίνα στον δήμαρχο

Νὰ γίνει τὸ θέλημα τὸ δικό Σου, Θεέ μου, καὶ ὄχι τὸ δικό μου

Εκδημία ιερέως Κωνσταντίνου Καλύβα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist