• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 16 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

O Πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
12 Ιουλίου 2017
byPoimin.gr Team
O Πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα σε χαρμόσυνη και πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του νεοφανούς και θαυματουργού, και των έξι συμμαρτυρησάντων του.

Η φετινή πανήγυρη είναι η πρώτη μετά την αγιοκατάταξη και την αναγραφή των ονομάτων των Αγίων στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν: ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Κατά την ακολουθία του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην Πίστη των αγίων προς τον Θεό και την έκφραση αυτής της πίστεως με την αγάπη τους, «μέσα από την οποία δεν ζουν οι ίδιοι, όπως μας λέει ο Απόστ. Παύλος, αλλά ζει και κινείται ο Ιησούς Χριστός».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «η Πίστις εγέννησε την αγάπην, η αγάπη εγέννησεν την υπομονήν και την μαρτυρίαν και η μαρτυρία έτεκεν το Μαρτύριο. Η αγάπη που γεννά τη μαρτυρίαν και φέρνει το μαρτύριον, είναι η κατάστασις η οποία δίνει δύναμη εις τους αγίους να έρχονται με χαρά ενώπιον των τυράννων και των δημίων… Οι Άγιοι είναι τα φώτα του κόσμου, οι αστραπές του φωτός του ουρανίου, είναι υιοί της Αναστάσεως, οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του κόσμου… Οι Άγιοι μας βεβαιώνουν για την Ανάσταση του Χριστού και για την αθανασίαν του ανθρώπου. Είναι η παρηγοριά μας και με τη ζωή τους μας βεβαιώνουν ότι θάνατος δεν υπάρχει. Ο Άγ. Βλάσιος φανερώθηκε μετά από χίλια χρόνια και είπε ότι “ζω στον ουρανό”, ότι δεν χάθηκε. Γι’ αυτό ανεβήκαμε σ’ αυτόν το λόφο σήμερα. Γιατί χρέος όλων μας είναι να τιμούμε τους Αγίους μας, όπως τον Άγιο Βλάσιο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τον λαό του Θεού εξέφρασε τη χαρά του, «γιατί η αγάπη των Σεβασμιωτάτων αδελφών Αρχιερέων για τον Άγιό μας και για εμάς, τους έφερε στα κακοτράχαλα αυτά μέρη, για να εορτάσουμε την μνήμη του Αγίου μας και των συμμαρτυρησάντων… Όλοι ήλθαμε για να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Βλάσιο και τους συμμάρτυράς του για την ευλογία που χάρισαν στον τόπο μας».

«Μετά από τόσους αιώνας από το μαρτύριό τους» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς, «εορτάζουμε την αγιοκατάταξι και την πρώτη επίσημο πανήγυρι. Πέρασαν 1011 χρόνια από τότε που ο Άγιος Βλάσιος, οι συμμοναστές του, ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, οι ιερομόναχοι Συμεών και Ιγνάτιος και οι Μοναχοί Νικηφόρος, Χαρίτων και Παντελεήμων και πλήθος αδελφών Χριστιανών έχυσαν το αίμα τους με το μαρτύριό τους στον τόπο που βρισκόμαστε. Για του Χριστού την πίστι την Αγία πότισαν τα χώματα της Επαρχίας Ξηρομέρου με το αγιασμένο αίμα τους για να καρποφορεί η περιοχή πνευματικούς καρπούς και σωτηρία ψυχών».

Με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουλίου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις του επισήμου εορτασμού στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Ναού, στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαιτέρα και εορταστική ημέρα της Πανηγύρεως των Αγίων, που, όπως τόνισε, «ονομάζεται ημέρα κλητή, δηλαδὴ ξεχωριστὴ και εξαιρετικὴ και επίσημος. Με έναν λόγο, καθ’ ολοκληρίαν αφιερωμένη και ανατεθειμένη στον Θεὸ και την λατρεία Του. Και πλέον της εορτής, η πανήγυρις∙ δηλαδὴ εορτὴ λαμπρὰ και πάνδημος, όπου οι πιστοὶ συναθροίζονται απὸ παντού για να εορτάσουν και να τιμήσουν την ημέρα την μεγάλη και σπουδαία. Είναι η ημέρα όπου για πρώτη φορὰ τιμάται και μεγαλύνεται ο άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις, επισήμως και πανηγυρικώς, μετὰ την αναγραφή του στις αγιολογικές μας Δέλτους υπὸ της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κατόπιν των ενεργειών του σεβασμίου και ταπεινού Ποιμενάρχου τη αγιοτόκου Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κου Κοσμά».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, επεσήμανε την μίμηση της Θυσίας του Κυρίου μας από τον «οσιομάρτυρα πατὴρ ημών Βλάσιο και την αγιόλεκτο χορεία των συν αυτώ τελειωθέντων». Αναφέρθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στη σχέση της μνήμης του Μάρτυρος και του Μαρτυρίου του με τη θεία Λειτουργία, τονίζοντας ότι «τέλεση Θείας Λειτουργίας, δηλαδὴ της Ευχαριστίας, και μαρτυρικὴ Μνήμη συνδέθηκαν ενωρίτατα στην συνείδηση της Εκκλησίας και απετέλεσαν ενότητα αδιάσπαστη. Η Εκκλησία εθεώρησε το μαρτύριο την πλέον καταφανή και άμεση απόδειξι αγιότητος και τίμησε ήδη απὸ τους Αποστολικοὺς χρόνους τους μάρτυρες ως αγίους και μάλιστα δια της τελέσεως της Ευχαριστίας επάνω εις τους τάφους τους. Είναι στενοτάτη η συνάφεια και η σχέση της μαρτυρικής θυσίας, όπως αυτής του αγίου Βλασίου και των συν αυτώ, με την θυσία του Χριστου την επαναλαμβανόμενη σε κάθε θεία Λειτουργία».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως ανέφερε την διαδικασία που απαιτείται «προκειμένου να αναγραφή επισήμως κάποιος στις αγιολογικὲς Δέλτους», και τέλος ευχαρίστησε «τον Σεβ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον φιλάγιο και φιλομάρτυρα Επίσκοπο, για την ευγενή πρωτοβουλία του να προσκληθεί και η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην σημερινὴ λαμπρὰ Πανήγυριν… Μεταφέρω ως εκ Προσώπου της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κου μοι κου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ την ευαρέσκεια, την τιμὴ και την ανυπόκριτη αγάπη της Μητρὸς Εκκλησίας. Διαβιβάζω δε σε όλους σας την ευλογία και την στοργὴ του Πατριάρχου μας και εύχομαι εκ βαθέων ο Άγιος Μάρτυς Βλάσιος και οι συν Αυτώ τελειωθέντες να μας σκεπάζουν, να μας φωτίζουν και να μας αγιάζουν πάντοτε».

Πριν την ομιλία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ανέγνωσε την Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμ. Πατριαρχείου, για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου και των συναθλησάντων του.

Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προσφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου και τους πιστούς χριστιανούς δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό και τον Άγιο Βλάσιος για την μοναδική ευλογία της πρώτης αυτής επισήμου πανηγύρεως. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και την Πατριαρχική Σύνοδο για την αγιοκατάταξη του Αγίου μας, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης τους συνεργάτες του και όλους όσους συνετέλεσαν στην ετοιμασία της πανηγύρεως.

Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε πως «δεν πρέπει να παραλείψουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον αείμνηστο, πολυσέβαστο ιεροκήρυκα και πνευματικὸ Γέροντα Αρχιμ. Αυγουστίνο Κατσαμπίρη, στον οποίο οφείλουμε την ιδιαιτέρα γνωριμία με τον Άγιο Βλάσιο. Οι κόποι του, οι προσευχές του, οι συγγραφὲς του, ετοίμασαν το έδαφος για να προχωρήσουμε στην πολυπόθητη αγιοκατάταξι».

Τέλος, ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, ζήτησε να προσευχηθούν, ώστε «να μη μείνουμε στην εξωτερικὴ λάμψι της πανηγύρεως. Να μη μείνουμε στις επισημότητες και τις τελετές. Η αγιοκατάταξι του Αγίου Βλασίου και η επίσημη ένταξίς του στους τοπικοὺς μεγάλους Αγίους της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας ευχηθείτε νά μας αφυπνίση, να μας οδηγήση στη νήψι και τον συνειδητὸ πνευματικὸ αγώνα για να ασχοληθούμε, στις προδοτικὲς ημέρες μας, σοβαρὰ και υπεύθυνα με την σωτηρία μας.

Εύχεσθε να μιμηθούμε την θερμὴ πίστι του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων συνασκητών του, την φλογερὴ αγάπη στον Αναστάντα Κύριο, την αγάπη τους στην λατρευτικὴ και μυστηριακὴ ζωή, να μιμηθούμε την ομολογία τους. Με αυτόν τον τρόπο η αγιοκατάταξι δεν θα είναι μία ανάμνησι εκδηλώσεων αλλὰ πνευματικὸς σταθμὸς άγιος, ο οποίος θα φέρη συνεχώς στην πορεία μας τον Άγιο Βλάσιο, ώστε μαζί του να πορευόμαστε προς την κατὰ χάριν θέωσι. Αμήν».

Με πάνδημη τη συμμετοχή των πιστών, το απόγευμα της Παρασκευῆς, στην κωμόπολη Πάλαιρος Ακαρνανίας, τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια έγινε η ιερά λειτάνευση της Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων Αγίων. Να υπογραμμίσουμε ότι τόσο η Εικόνα των τοπικών μας Αγίων, όσο και τα Ιερά Λείψανα αυτών θα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου.

====================

Λίγα λόγια για τον Άγιο Βλάσιο

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Σκλαβαίνων Αιτωλοακαρνανίας. Την 24η Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο (7 Ιουλίου με το νέο ημερολόγιο) του έτους 1006 μ.Χ., ο Άγιος Βλάσιος με την συνοδεία του και τους κατοίκους του χωρίου Σκλάβαινα, τελούσαν αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής για την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου. Αγαρηνοί πειρατές εισέβαλλαν στην Μονή, μετέφεραν όλους στην πλατεία του τότε χωρίου, και κατέσφαξαν τον Ηγούμενο, τους εξι πατέρες και τους πιστούς, αφού πρώτα τους βασάνισαν φρικτά. Τον Άγιο Βλάσιο τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν στο σημείο της καρδιάς του πέντε σιδερένια καρφιά. Στη συνέχεια λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το Μοναστήρι. Όσοι διασώθηκαν έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο με ευλάβεια, καθώς και τους έξι πατέρες και τους υπόλοιπους χριστιανούς.

Το μαρτύριο των Αγίων με την πάροδο των χρόνων και την εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους παραδόθηκε στη λήθη του χρόνου. Το 1923 ο Άγιος Βλάσιος εμφανίστηκε σε μια ευλαβέσταση γερόντισσα, την Ευφροσύνη Κατσαρά, κάτοικο των Σκλαβαίνων, καθώς και σε άλλους ευλαβείς ανθρώπους και αποκάλυψε τα του μαρτυρίου του και τον τόπο όπου ήταν θαμμένα τα άγια λείψανά του. Μέχρι και σήμερα οι εμφανίσεις και τα θαύματα του Αγίου είναι πάμπολλα.

Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν Ναό στον τόπο που βρέθηκε ο τάφος του και τιμούσαν τον Άγιο Βλάσιο. Ιδιαιτέρως ασχολήθηκε με την προβολή του Αγίου και την καταγραφή του μαρτυρίου και των θαυμάτων του ο μακαριστός ιεροκήρυκας αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και υπέβαλλε τον φάκελο δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να αποφασίσει για την αγιοκατάταξι των Αγίων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο την αναγραφή των ονομάτων «του Αρχιμανδρίτου Βλασίου, Ηγουμένου της εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου, και των συν αυτώ Αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου, Ιερομονάχων Συμεών και Ιγνατίου και Μοναχών Νικηφόρου, Χαρίτωνος και Παντελεήμονος» στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίσθηκε να τιμάται η ιερά μνήμη τους την 7η Ιουλίου, ημέρα του μαρτυρίου τους με το νέο ημερολόγιο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Πρόσφατα Άρθρα

Δύο νέοι ἐκκλησιαστικοί ὑπάλληλοι στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Μάνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Δύο νέοι ἐκκλησιαστικοί ὑπάλληλοι στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Μάνης

15 Μαΐου 2026

Ἔδωσαν χθές 14.5.2026 τήν Διαβεβαίωση (κατ' ἄρθρον 22 Κανονισμοῦ 327/2021 τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος) ἐνώπιον τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ....

Read more
ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

15 Μαΐου 2026

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ένδοξου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου, του Ιαματικού στο ομώνυμο Παρεκκλησιο που...

Read more
Προκλητικὴ… θρασύτης!
Ελλάδα Κόσμος

π. Ιωάννης Διώτης: Ανάξιος ο Πατριάρχης

15 Μαΐου 2026

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἰωάννου Κ. Διώτη, Θεολόγου – Δημοσιογράφου – Συγγραφέως – Ἐκδότου, ὅπως ἐτίμησεν αὐτὸν ἡ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν Ἡ...

Read more
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος στην Σ.Σ.Α.Σ.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος στην Σ.Σ.Α.Σ.

15 Μαΐου 2026

  Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, επισκέφθηκε τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)....

Read more
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης υποδέχθηκε εγκάρδια τα παιδιά της γενέτειράς του
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης υποδέχθηκε εγκάρδια τα παιδιά της γενέτειράς του

15 Μαΐου 2026

Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας Μεσσηνίας, γενέτειρας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, πραγματοποίησε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026 εκπαιδευτική εκδρομή...

Read more
Από πού ν΄αρχίζουμε την άσκηση
Πνευματικές Διδαχές

“Ἡ ψυχή μετά τόν θάνατο”

15 Μαΐου 2026

(Ἀνάλυση τοῦ λόγου περί θανάτου τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Μαξίμοβιτς) Οι πρώτες δύο ημέρες μετά το θάνατο Για διάστημα δύο ημερών...

Read more
Έξοδος: Ο δρόμος για την Αθανασία
Εκκλησία της Ελλάδος

Έξοδος: Ο δρόμος για την Αθανασία

15 Μαΐου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την επέτειο των 200 ετών...

Read more
Η μνήμη του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε πανηγυρικά στο Αμπελικό
Εκκλησία της Ελλάδος

Η μνήμη του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε πανηγυρικά στο Αμπελικό

15 Μαΐου 2026

 Την ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού, τίμησε με εκκλησιαστική λαμπρότητα η ενορία του...

Read more
Θυρανοίξια Ενορίας Οσίου Τύχωνος στο Luleå της Σουηδίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Θυρανοίξια Ενορίας Οσίου Τύχωνος στο Luleå της Σουηδίας

15 Μαΐου 2026

Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας ευχαρίστως ανακοινώνει στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Σκανδιναυΐα ότι, με...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

15 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε, στον υπό αναστήλωση ιστορικό Ιερό Ναό...

Read more
Ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτανεία των Λειψάνων του πολιούχου και προστάτου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτανεία των Λειψάνων του πολιούχου και προστάτου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου

15 Μαΐου 2026

Παρουσία πλήθους Λαρισαίων τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Του Αγίου Αχιλλείου Προμάχου της Πίστεως
Αγίου Αχιλλίου

Άγιος Αχίλλειος Λαρίσης ο θαυματουργός

15 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές...

Read more
Τά πνευματικά κρυολογήματα τῶν παιδιῶν-Γέροντα Παΐσιου Ἁγιορείτη, Χαριτωμένες διδαχές
Πνευματικές Διδαχές

Τά πνευματικά κρυολογήματα τῶν παιδιῶν-Γέροντα Παΐσιου Ἁγιορείτη, Χαριτωμένες διδαχές

15 Μαΐου 2026

Τα πρώτα πνευματικά κρυολογήματα τα παιδιά τα παίρνουν από τα ανοιχτά παράθυρα των αισθήσεων των γονέων. Περισσότερο τα κρυολογεί η...

Read more
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 106ων Ελευθερίων της Κομοτηνής
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 106ων Ελευθερίων της Κομοτηνής

14 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Πέμπτης, 14ης Μαΐου 2026, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, τελέσθηκε Πανηγυρικὸ Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο ἐπί τῇ...

Read more
Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Θεράποντος στὸ Λέχοβο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Θεράποντος στὸ Λέχοβο

14 Μαΐου 2026

Τὸ Λέχοβο τίμησε καὶ ἐφέτος τὴν ἱερὰ μνήμη τοῦ Ἁγίου Θεράποντος τοῦ Θαυματουργοῦ, Ἐπισκόπου Κύπρου, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Δημητρίου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Συναξάρι 24ης Μαῒου – Κυριακή ΣΤ΄ ἀπό τοῦ Πάσχα, τοῦ Τυφλοῦ
Κηρύγματα

«Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός»

24 Μαΐου 2025

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή του τυφλού 24/5/2020 «Δεν θα νικήσουν οι διάβολοι, αλλά ο Χριστός» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου...

“Ω κακίας υπερβολή”

Θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε στο Φως του Χριστού;

24 Μαΐου 2025
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

24 Μαΐου 2025
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού – Προσοχή στα μάτια μας!

8 Ιουνίου 2024
“Ω κακίας υπερβολή”

Ὁ τυφλὸς βλέπει

28 Μαΐου 2022
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Μὴ καὶ ἡμεῖς τυφλοί ἐσμεν;»

2 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

«Ραββί, τὶς ἥμαρτεν, οὗτος ἤ οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἵνα τυφλὸς γεννηθῆ;»

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Κυριακής του Τυφλού: Ιδιοτελείς γονείς

3 Απριλίου 2020
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή του Τυφλού (Απόστολος)

1 Ιουνίου 2019
Ομολογώντας τον Ιησού Χριστό

Το μήνυμα της Κυριακής του Τυφλού

1 Ιουνίου 2019
Μεγάλη η πίστις των Ορθοδόξων

«Ὠμμάτωσας Κύριε, Τυφλὸν ἐκ μήτρας γεγεννημένον»

1 Ιουνίου 2019
“Ω κακίας υπερβολή”

Σὺ τῶν ἐν σκότει, τὸ φῶς τὸ ὑπέρλαμπρον

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Του Τυφλού ΣΤ΄Κυριακή του Πάσχα

12 Μαΐου 2018

Κυριακή τοῦ Τυφλοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω κακίας υπερβολή”

Ομιλία στον εκ γενετής τυφλό

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Κυριακή τοῦ ἐκ γενετῆς τυφλοῦ (Ἅγ. Ἰωάννης Χρυσόστομος)

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Ο Χριστός το φως του κόσμου»

12 Μαΐου 2018

Κυριακή του Τυφλού (Ιωαν. Θ΄ 1-38)

12 Μαΐου 2018
Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

«Εμέ δει εργάζεσθαι τά έργα του πέμψαντός με, έως ημέρα εστίν, έρχεται νύξ, ότε ουδείς δύναται εργάζεσθαι».

12 Μαΐου 2018
Next Post
Γιατί ο άνθρωπος δε γνώρισε τον Ιησού ως εραστή αλλά ως ένα νομοθέτη Θεό – Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Ο Ήλιος της Ζωής

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Πύργο

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Πύργο

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Δρόσου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Δρόσου

Μνημόσυνο Οὐρανίας Σπανοῦ

Μνημόσυνο Οὐρανίας Σπανοῦ

Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Προκοπίου στην Βέροια

Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Προκοπίου στην Βέροια

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist