• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

O Πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
12 Ιουλίου 2017
byPoimin.gr Team
O Πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα σε χαρμόσυνη και πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του νεοφανούς και θαυματουργού, και των έξι συμμαρτυρησάντων του.

Η φετινή πανήγυρη είναι η πρώτη μετά την αγιοκατάταξη και την αναγραφή των ονομάτων των Αγίων στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν: ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Κατά την ακολουθία του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην Πίστη των αγίων προς τον Θεό και την έκφραση αυτής της πίστεως με την αγάπη τους, «μέσα από την οποία δεν ζουν οι ίδιοι, όπως μας λέει ο Απόστ. Παύλος, αλλά ζει και κινείται ο Ιησούς Χριστός».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «η Πίστις εγέννησε την αγάπην, η αγάπη εγέννησεν την υπομονήν και την μαρτυρίαν και η μαρτυρία έτεκεν το Μαρτύριο. Η αγάπη που γεννά τη μαρτυρίαν και φέρνει το μαρτύριον, είναι η κατάστασις η οποία δίνει δύναμη εις τους αγίους να έρχονται με χαρά ενώπιον των τυράννων και των δημίων… Οι Άγιοι είναι τα φώτα του κόσμου, οι αστραπές του φωτός του ουρανίου, είναι υιοί της Αναστάσεως, οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του κόσμου… Οι Άγιοι μας βεβαιώνουν για την Ανάσταση του Χριστού και για την αθανασίαν του ανθρώπου. Είναι η παρηγοριά μας και με τη ζωή τους μας βεβαιώνουν ότι θάνατος δεν υπάρχει. Ο Άγ. Βλάσιος φανερώθηκε μετά από χίλια χρόνια και είπε ότι “ζω στον ουρανό”, ότι δεν χάθηκε. Γι’ αυτό ανεβήκαμε σ’ αυτόν το λόφο σήμερα. Γιατί χρέος όλων μας είναι να τιμούμε τους Αγίους μας, όπως τον Άγιο Βλάσιο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τον λαό του Θεού εξέφρασε τη χαρά του, «γιατί η αγάπη των Σεβασμιωτάτων αδελφών Αρχιερέων για τον Άγιό μας και για εμάς, τους έφερε στα κακοτράχαλα αυτά μέρη, για να εορτάσουμε την μνήμη του Αγίου μας και των συμμαρτυρησάντων… Όλοι ήλθαμε για να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Βλάσιο και τους συμμάρτυράς του για την ευλογία που χάρισαν στον τόπο μας».

«Μετά από τόσους αιώνας από το μαρτύριό τους» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς, «εορτάζουμε την αγιοκατάταξι και την πρώτη επίσημο πανήγυρι. Πέρασαν 1011 χρόνια από τότε που ο Άγιος Βλάσιος, οι συμμοναστές του, ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, οι ιερομόναχοι Συμεών και Ιγνάτιος και οι Μοναχοί Νικηφόρος, Χαρίτων και Παντελεήμων και πλήθος αδελφών Χριστιανών έχυσαν το αίμα τους με το μαρτύριό τους στον τόπο που βρισκόμαστε. Για του Χριστού την πίστι την Αγία πότισαν τα χώματα της Επαρχίας Ξηρομέρου με το αγιασμένο αίμα τους για να καρποφορεί η περιοχή πνευματικούς καρπούς και σωτηρία ψυχών».

Με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουλίου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις του επισήμου εορτασμού στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Ναού, στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαιτέρα και εορταστική ημέρα της Πανηγύρεως των Αγίων, που, όπως τόνισε, «ονομάζεται ημέρα κλητή, δηλαδὴ ξεχωριστὴ και εξαιρετικὴ και επίσημος. Με έναν λόγο, καθ’ ολοκληρίαν αφιερωμένη και ανατεθειμένη στον Θεὸ και την λατρεία Του. Και πλέον της εορτής, η πανήγυρις∙ δηλαδὴ εορτὴ λαμπρὰ και πάνδημος, όπου οι πιστοὶ συναθροίζονται απὸ παντού για να εορτάσουν και να τιμήσουν την ημέρα την μεγάλη και σπουδαία. Είναι η ημέρα όπου για πρώτη φορὰ τιμάται και μεγαλύνεται ο άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις, επισήμως και πανηγυρικώς, μετὰ την αναγραφή του στις αγιολογικές μας Δέλτους υπὸ της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κατόπιν των ενεργειών του σεβασμίου και ταπεινού Ποιμενάρχου τη αγιοτόκου Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κου Κοσμά».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, επεσήμανε την μίμηση της Θυσίας του Κυρίου μας από τον «οσιομάρτυρα πατὴρ ημών Βλάσιο και την αγιόλεκτο χορεία των συν αυτώ τελειωθέντων». Αναφέρθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στη σχέση της μνήμης του Μάρτυρος και του Μαρτυρίου του με τη θεία Λειτουργία, τονίζοντας ότι «τέλεση Θείας Λειτουργίας, δηλαδὴ της Ευχαριστίας, και μαρτυρικὴ Μνήμη συνδέθηκαν ενωρίτατα στην συνείδηση της Εκκλησίας και απετέλεσαν ενότητα αδιάσπαστη. Η Εκκλησία εθεώρησε το μαρτύριο την πλέον καταφανή και άμεση απόδειξι αγιότητος και τίμησε ήδη απὸ τους Αποστολικοὺς χρόνους τους μάρτυρες ως αγίους και μάλιστα δια της τελέσεως της Ευχαριστίας επάνω εις τους τάφους τους. Είναι στενοτάτη η συνάφεια και η σχέση της μαρτυρικής θυσίας, όπως αυτής του αγίου Βλασίου και των συν αυτώ, με την θυσία του Χριστου την επαναλαμβανόμενη σε κάθε θεία Λειτουργία».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως ανέφερε την διαδικασία που απαιτείται «προκειμένου να αναγραφή επισήμως κάποιος στις αγιολογικὲς Δέλτους», και τέλος ευχαρίστησε «τον Σεβ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον φιλάγιο και φιλομάρτυρα Επίσκοπο, για την ευγενή πρωτοβουλία του να προσκληθεί και η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην σημερινὴ λαμπρὰ Πανήγυριν… Μεταφέρω ως εκ Προσώπου της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κου μοι κου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ την ευαρέσκεια, την τιμὴ και την ανυπόκριτη αγάπη της Μητρὸς Εκκλησίας. Διαβιβάζω δε σε όλους σας την ευλογία και την στοργὴ του Πατριάρχου μας και εύχομαι εκ βαθέων ο Άγιος Μάρτυς Βλάσιος και οι συν Αυτώ τελειωθέντες να μας σκεπάζουν, να μας φωτίζουν και να μας αγιάζουν πάντοτε».

Πριν την ομιλία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ανέγνωσε την Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμ. Πατριαρχείου, για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου και των συναθλησάντων του.

Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προσφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου και τους πιστούς χριστιανούς δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό και τον Άγιο Βλάσιος για την μοναδική ευλογία της πρώτης αυτής επισήμου πανηγύρεως. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και την Πατριαρχική Σύνοδο για την αγιοκατάταξη του Αγίου μας, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης τους συνεργάτες του και όλους όσους συνετέλεσαν στην ετοιμασία της πανηγύρεως.

Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε πως «δεν πρέπει να παραλείψουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον αείμνηστο, πολυσέβαστο ιεροκήρυκα και πνευματικὸ Γέροντα Αρχιμ. Αυγουστίνο Κατσαμπίρη, στον οποίο οφείλουμε την ιδιαιτέρα γνωριμία με τον Άγιο Βλάσιο. Οι κόποι του, οι προσευχές του, οι συγγραφὲς του, ετοίμασαν το έδαφος για να προχωρήσουμε στην πολυπόθητη αγιοκατάταξι».

Τέλος, ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, ζήτησε να προσευχηθούν, ώστε «να μη μείνουμε στην εξωτερικὴ λάμψι της πανηγύρεως. Να μη μείνουμε στις επισημότητες και τις τελετές. Η αγιοκατάταξι του Αγίου Βλασίου και η επίσημη ένταξίς του στους τοπικοὺς μεγάλους Αγίους της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας ευχηθείτε νά μας αφυπνίση, να μας οδηγήση στη νήψι και τον συνειδητὸ πνευματικὸ αγώνα για να ασχοληθούμε, στις προδοτικὲς ημέρες μας, σοβαρὰ και υπεύθυνα με την σωτηρία μας.

Εύχεσθε να μιμηθούμε την θερμὴ πίστι του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων συνασκητών του, την φλογερὴ αγάπη στον Αναστάντα Κύριο, την αγάπη τους στην λατρευτικὴ και μυστηριακὴ ζωή, να μιμηθούμε την ομολογία τους. Με αυτόν τον τρόπο η αγιοκατάταξι δεν θα είναι μία ανάμνησι εκδηλώσεων αλλὰ πνευματικὸς σταθμὸς άγιος, ο οποίος θα φέρη συνεχώς στην πορεία μας τον Άγιο Βλάσιο, ώστε μαζί του να πορευόμαστε προς την κατὰ χάριν θέωσι. Αμήν».

Με πάνδημη τη συμμετοχή των πιστών, το απόγευμα της Παρασκευῆς, στην κωμόπολη Πάλαιρος Ακαρνανίας, τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια έγινε η ιερά λειτάνευση της Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων Αγίων. Να υπογραμμίσουμε ότι τόσο η Εικόνα των τοπικών μας Αγίων, όσο και τα Ιερά Λείψανα αυτών θα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου.

====================

Λίγα λόγια για τον Άγιο Βλάσιο

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Σκλαβαίνων Αιτωλοακαρνανίας. Την 24η Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο (7 Ιουλίου με το νέο ημερολόγιο) του έτους 1006 μ.Χ., ο Άγιος Βλάσιος με την συνοδεία του και τους κατοίκους του χωρίου Σκλάβαινα, τελούσαν αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής για την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου. Αγαρηνοί πειρατές εισέβαλλαν στην Μονή, μετέφεραν όλους στην πλατεία του τότε χωρίου, και κατέσφαξαν τον Ηγούμενο, τους εξι πατέρες και τους πιστούς, αφού πρώτα τους βασάνισαν φρικτά. Τον Άγιο Βλάσιο τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν στο σημείο της καρδιάς του πέντε σιδερένια καρφιά. Στη συνέχεια λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το Μοναστήρι. Όσοι διασώθηκαν έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο με ευλάβεια, καθώς και τους έξι πατέρες και τους υπόλοιπους χριστιανούς.

Το μαρτύριο των Αγίων με την πάροδο των χρόνων και την εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους παραδόθηκε στη λήθη του χρόνου. Το 1923 ο Άγιος Βλάσιος εμφανίστηκε σε μια ευλαβέσταση γερόντισσα, την Ευφροσύνη Κατσαρά, κάτοικο των Σκλαβαίνων, καθώς και σε άλλους ευλαβείς ανθρώπους και αποκάλυψε τα του μαρτυρίου του και τον τόπο όπου ήταν θαμμένα τα άγια λείψανά του. Μέχρι και σήμερα οι εμφανίσεις και τα θαύματα του Αγίου είναι πάμπολλα.

Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν Ναό στον τόπο που βρέθηκε ο τάφος του και τιμούσαν τον Άγιο Βλάσιο. Ιδιαιτέρως ασχολήθηκε με την προβολή του Αγίου και την καταγραφή του μαρτυρίου και των θαυμάτων του ο μακαριστός ιεροκήρυκας αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και υπέβαλλε τον φάκελο δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να αποφασίσει για την αγιοκατάταξι των Αγίων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο την αναγραφή των ονομάτων «του Αρχιμανδρίτου Βλασίου, Ηγουμένου της εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου, και των συν αυτώ Αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου, Ιερομονάχων Συμεών και Ιγνατίου και Μοναχών Νικηφόρου, Χαρίτωνος και Παντελεήμονος» στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίσθηκε να τιμάται η ιερά μνήμη τους την 7η Ιουλίου, ημέρα του μαρτυρίου τους με το νέο ημερολόγιο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Πρόσφατα Άρθρα

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Κόρινθο

16 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέσθηκαν το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου 2026...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην ιστορική Καθέδρα της Υπάτης και Νέων Πατρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην ιστορική Καθέδρα της Υπάτης και Νέων Πατρών

16 Αυγούστου 2026

Με την χειροτονία ενός ακόμη διακόνου τιμήθηκε φέτος η εορτή της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Υπάτης, από του...

Read more
Κερκύρας: «Η κατάσταση της εποχής μας ομοιάζει με αυτήν του Νώε»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας: «Η κατάσταση της εποχής μας ομοιάζει με αυτήν του Νώε»

16 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2026, ΙΑ΄ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Πανηγυρικά η Πάρος εόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου και την επέτειο των 1700 ετών της Εκατονταπυλιανής
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικά η Πάρος εόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου και την επέτειο των 1700 ετών της Εκατονταπυλιανής

16 Αυγούστου 2026

Πανηγυρικά η νήσος Πάρος εόρτασε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, το οποίο κατά την...

Read more
Κτητορικό μνημόσυνο στην Παναγία Σουμελά
Εκκλησία της Ελλάδος

Κτητορικό μνημόσυνο στην Παναγία Σουμελά

16 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 16 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά αρχιερατική θεία Λειτουργία και εν συνεχεία κτητορικό...

Read more
ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΩΜΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ

16 Αυγούστου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Θεομητορικῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τήν ἀκολουθία τοῦ μεθέορτου ἑσπερινοῦ στόν...

Read more
«Κινδυνεύουμε από έναν σύγχρονο μηδενισμό»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Κινδυνεύουμε από έναν σύγχρονο μηδενισμό»

16 Αυγούστου 2026

Την μνήμη του τοπικού μας Αγίου Αποστόλου του Νέου, εξ Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, εόρτασε η Εκκλησία της Δημητριάδος το διήμερο...

Read more
“Η μνήμη του μαρτυρίου γίνεται δρόμος ειρήνης”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Η μνήμη του μαρτυρίου γίνεται δρόμος ειρήνης”

16 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τη Θεία...

Read more
«Η Κυρία Θεοτόκος, πνευματική Μητέρα και   αδιάσειστο στήριγμα της Εκκλησίας μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Κυρία Θεοτόκος, πνευματική Μητέρα και αδιάσειστο στήριγμα της Εκκλησίας μας»

16 Αυγούστου 2026

Στον ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρών, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή 16 Αυγούστου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος....

Read more
Κουρά νέου Μοναχού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά νέου Μοναχού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

16 Αυγούστου 2026

Ένας ακόμη μοναχός της αγγελικής μοναστικής πολιτείας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος προστέθηκε απόψε, ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής της Ζωοκοιμήτου Μεταστάσεως...

Read more
Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο Εσπερινός στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο Εσπερινός στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου

16 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τελέσθηκε την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 το εσπέρας, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της...

Read more
Μεθέορτος  Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεθέορτος Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας

16 Αυγούστου 2026

Μέσα στό πανηγυρικό κλίμα τῆς μεγάλης Θεομητορικῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 15 Αὐγούστου 2026,...

Read more
Ο Επιτάφιος της Παναγίας στα Λέϊκα Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στα Λέϊκα Καλαμάτας

16 Αυγούστου 2026

Με την παρουσία πλήθους πιστών, από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο...

Read more
Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου  στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

16 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την παραμονή...

Read more
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

16 Αυγούστου 2026

Τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εόρτασε το πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος σε μεγάλους Ενοριακούς Ι. Ναούς,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν
Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν

15 Αυγούστου 2026

Έφθασε και πάλι το Πάσχα του Καλοκαιριού. Από τις αρχές του μηνός Αυγούστου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου ο υδράργυρος της...

«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Φώτης Κόντογλου. «Ἐπὶ σοὶ Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πᾶσα ἡ κτίσις»

15 Αυγούστου 2026
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΚΥΜΙΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

15 Αυγούστου 2026
Κοίμηση και όχι θάνατος

Κοίμηση και όχι θάνατος

14 Αυγούστου 2025
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

14 Αυγούστου 2024
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Η Πανάχραντος μετέστη προς την ζωή

14 Αυγούστου 2023
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

«Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι, ἐν σοὶ Παρθένε ἄχραντε»

15 Αυγούστου 2021
Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

15 Αυγούστου 2021
Παρακλητικοί κανόνες τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου

Η Παναγία του Καλοκαιριού

14 Αυγούστου 2021
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Η κατακλυσμού της αμαρτίας, σώσασα κόσμον»

15 Αυγούστου 2020
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τον θάνατο

15 Αυγούστου 2020
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ»

14 Αυγούστου 2020
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

12 Αυγούστου 2020
Συ Υπέρ τον Φαίνοντα Ήλιον

Η Κυρία Θεοτόκος και οι Παρακλητικοί Κανόνες προς τιμήν της

31 Ιουλίου 2020
Ιερά Αγρυπνία – Εγκώμια Παναγίας – Λιτανεία Επιταφίου  στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Υμηττού

Η Κοίμηση της Παναγίας

20 Αυγούστου 2019
«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Το Θεομητορικό μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Η Μάνα μας. Κοντά μας, κι ας είναι η Βασίλισσα των ουρανών. Οικεία, κι ας δοξάζεται πολύ πιο πάνω από τους Αγγέλους.

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Μήνυμα Δημητριάδος Ιγνατίου επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

15 Αυγούστου 2019
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ

15 Αυγούστου 2019
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

Κοίμησις, Ταφή, Ανάστασις, Ανάληψις της Θεοτόκου

15 Αυγούστου 2019

Τό Δεύτερο Πάσχα τῶν Ὀρθοδόξων

13 Αυγούστου 2019

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Κοίμηση της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Εγκώμιο Α΄ στην πάνσεπτη Κοίμηση της Μητέρας του Θεού. Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

12 Αυγούστου 2019
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

«Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου» – Μάνης Χρυσόστομος

14 Αυγούστου 2018
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

15 Αυγούστου 2018
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ἁμαρτωλοί καί ταπεινοί ἄς προσπέσωμε ἐν μετανοίᾳ κρά­ζοντες ἐκ βάθους ψυχῆς: «Δέσποινα βοήθησον…»

14 Αυγούστου 2018
«Ὁ Θεός ἐπέβλεψε ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ».

Λόγος στην Κοίμηση της Θεοτόκου – Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

14 Αυγούστου 2018
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: «Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου»

14 Αυγούστου 2018
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Τη ενδόξω Κοιμήσει Σου ουρανοί επαγάλλονται»

14 Αυγούστου 2018
Next Post
Γιατί ο άνθρωπος δε γνώρισε τον Ιησού ως εραστή αλλά ως ένα νομοθέτη Θεό – Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Ο Ήλιος της Ζωής

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Πύργο

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Πύργο

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Δρόσου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως π. Ιωάννου Δρόσου

Μνημόσυνο Οὐρανίας Σπανοῦ

Μνημόσυνο Οὐρανίας Σπανοῦ

Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Προκοπίου στην Βέροια

Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Προκοπίου στην Βέροια

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist