• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ο κληρικός είναι το εκούσιο εξιλαστήριο θύμα σε κοινωνίες ενοχικές αλλά αμετανόητες»

in Εκκλησία της Ελλάδος
6 Δεκεμβρίου 2023
byPoimin.gr Team
«Ο κληρικός είναι το εκούσιο εξιλαστήριο θύμα σε κοινωνίες ενοχικές αλλά αμετανόητες»
Share on FacebookShare on Twitter

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών, ανάμεσά τους και πολλών μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Λαμίας,  τελέσθηκε σήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της ομωνύμου Ενορίας της πόλεως Λαμίας.

          Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του αδελφού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, π. Δαμασκηνού Καρδαρά, παρουσία του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη και του πνευματικού του πατέρα, Αρχιμ. π. Ιερεμία Ξαγάρα, επίσης αδελφού της Ιεράς Μονής.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Ο νέος Διάκονος π. Δαμασκηνός στον σύντομο και γεμάτο συγκίνηση λόγο του, αναφέρθηκε στους βασικούς σταθμούς της ζωής του, με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθητικά του χρόνια και στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, από όπου και αποφοίτησε, αλλά και ακολούθως στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, της οποίας τυγχάνει Πτυχιούχος.

          Ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής π. Γερμανό, τον Πνευματικό του Πατέρα π. Ιερεμία και όλη την Αδελφότητα της Μονής Αγάθωνος και όλους όσους εστήριξαν την επιλογή του και με λόγια ευγνωμοσύνης και άπειρου υιικού σεβασμού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και Πατέρα του κ. Συμεών για την πολλή του πατρική αγάπη, με την οποία τον περιέβαλε και τον περιβάλλει, εκζητώντας τις ευχές όλων.

           Ο Σεβασμιώτατος στον πατρικό του λόγο προς τον μοναχό π. Δαμασκηνό τόνισε:

          «Χαίρομαι που αυτό το ταξίδι το ξεκίνησες με ευχαριστία και με ευγνωμοσύνη κι ο Θεός προβλέποντας αυτή σου την ευχαριστιακή διάθεση, αυτό σου το ήθος, την καλοσύνη σου, αυτή την παιδικότητα που έχεις, έστω και αν είσαι ώριμος στην ηλικία, προσβλέποντας λοιπόν και προβλέποντας ο Παντογνώστης Κύριος, σου επεφύλαξε ευλογίες και δώρα για να ξεκινήσεις αυτό το δρόμο.

Η πρώτη και μεγάλη ευλογία είναι ότι ανήκει στη μεγάλη μάντρα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος. Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι Αγαθωνίτης. Είδες ότι πρόσφατα η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί αυτόν Ιερά  Σύνοδος κατέταξε στις 14 Ιουνίου του 2022 τον Όσιο Βησσαρίωνα στην Δέλτο των Αγίων. Αλλά πώς τον κατέταξε; Όχι απλώς, ο Όσιος Βησσαρίων, αλλά ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και για την Μονή και για τον τόπο μας. Σ αυτή λοιπόν τη χορεία των Αγαθωνιτών Πατέρων συγκαταλέγεσαι κι αυτό φυσικά δεν είναι αφορμή καυχήσεως αλλά είναι βατήρας ευθύνης, για να αποδειχθείς άξιος αυτής της αγαθωνίτικης παραδόσεως. Και η παρουσία άλλωστε σήμερα εδώ του Αγίου Καθηγουμένου, αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Γερμανού και του πνευματικού σου πατρός, π. Ιερεμία, ήρθε να επισφραγίσει και να επιβεβαιώσει αυτή σου την αποστολή. Να είσαι πάντοτε στη ζωή σου, σε όποια διακονία κι αν έχεις μέσα στην Εκκλησία, ένας αγαθωνίτης μοναχός, να έχεις την αναφορά σου στην Παναγία την Αγαθωνίτισσα, στον Όσιο Αγάθωνα, στον Όσιο Βησσαρίωνα, στον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, τον οποίο σήμερα ιδιαιτέρως ενθυμούμεθα, τον καθηγούμενο Δαμασκηνό Ζαχαράκη, στον μακαριστό καθηγούμενο Γερμανό, τον παπά Ανυπόμονο, τον θρυλικό καθηγούμενο των αγώνων και της δικαιοσύνης, αλλά και όλους τους πατέρες που μέσα στο διάβα των αιώνων της ιστορίας της Μονής έδωσαν την καλή μαρτυρία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σου επιφύλαξε όμως η χάρις του Θεού και άλλα δώρα: σε περιστοιχίζουν εκλεκτοί Πατέρες, χειροτονείσαι στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας, εμβληματικό ναό της Μητροπόλεως μας και χειροτονείσαι την μέρα της εορτής, γιατί σήμερα συνεορτάζουμε μαζί με την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, του οποίου φέρεις το όνομα, αλλά και τον σπουδαίο Εθνομάρτυρα, Νεομάρτυρα και Ιερομάρτυρα τον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναριού και Νεοχωρίου. Από όλους αυτούς τους Αγίους έχεις ανάγκη να εμπνευστείς, να πάρεις μηνύματα, προτάγματα και να ακολουθήσεις τα βήματά τους, διότι και την μαρτυρία, τη γενναιότητα και τη λεβεντιά της Αγίας Βαρβάρας έχεις ανάγκη στο δρόμο σου και την πιστότητα στην παράδοση και στο χρέος απέναντι στην Εκκλησία και στην πατρίδα του Αγίου Σεραφείμ. Έχεις ανάγκη να λάβεις μαζί σου και την ακρίβεια στη δογματική πίστη, στην ορθοδοξία και στην ορθοπραξία του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, αλλά και τον τρόπο έκφρασης αυτής της πίστης μέσα από την τέχνη, τη φιλοκαλία και την ομορφιά έχεις επίσης μεγάλη ανάγκη στη ζωή σου.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανάμεσα στα έργα του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού υπάρχουν έργα γνωστά και υπάρχουν έργα άγνωστα. Τη σημερινή ημέρα θα σου χαρίσω κι αυτό θα είναι το δώρο για τη χειροτονία σου, θα σου χαρίσω το Εγκώμιο του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην Αγία Βαρβάρα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός εγκωμίασε την Αγία Βαρβάρα. Ο 12ος  αγιολογικός του λόγος είναι ένα Εγκώμιο στην Αγία Βαρβάρα. Μιλάει με πολλή αγάπη για το πρόσωπο της Μάρτυρος, μιλάει με πολύ θαυμασμό, μας μεταφέρει σχεδόν σαν να είναι ένας σύγχρονος σεναριογράφος και σκηνοθέτης τολμώ να πω, και διευθυντής φωτογραφίας το σκηνικό του Μαρτυρίου της, λεπτό προς λεπτό, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας και θεολογώντας σε κάθε στιγμιότυπο αυτής της μαρτυρικής της πορείας. Εκ Πνεύματος Αγίου φωτισμένος από το Θεό, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας παραδίδει τις προσευχές της Αγίας την ώρα του Μαρτυρίου, το πώς η Αγία Βαρβάρα προσευχήθηκε την ώρα που θυσιαζόταν άδικα, την ώρα που κατακρεουργείτο, την ώρα που έδινε τη ζωή της σαν κακούργος κι εγκληματίας, χωρίς να έχει αδικήσει, χωρίς να έχει πειράξει, χωρίς να έχει βλάψει κανέναν. Η Αγία την ώρα του μαρτυρίου συγχωρεί, η Αγία την ώρα του μαρτυρίου αγαπά, η Αγία την ώρα του μαρτυρίου το πιο φοβερό και συγκλονιστικό σκανδαλίζεται και λυπάται από το κατάντημα των βασανιστών της, των διωκτών της, στενοχωρείται γιατί θα χάσουν την αιώνια ζωή, στεναχωρείται και θλίβεται, γιατί θα χάσουν την Αιώνια Βασιλεία, την αιώνια τρυφή, αλλά συγχρόνως προσεύχεται και για σένα η Αγία Βαρβάρα, προσεύχεται για όλους μας. Την ώρα του Μαρτυρίου της μας παραδίδει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ότι προσευχόταν και δεόταν στο Θεό να δίνει μεγάλη παρρησία, να δίνει μεγάλη παρηγορία η αγάπη του Θεού σε όσους θα τιμούν το Μαρτύριο της μέσα στους αιώνες, σε όσους τιμούν τη μνήμη της μέσα στους αιώνες, όχι γιατί η ίδια είχε ανάγκη μιας εγωιστικής ικανοποιήσεως από την τιμή των ανθρώπων, αλλά γιατί ήξερε ότι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να τιμούμε τους Αγίους, οι άνθρωποι εμείς οι ταλαίπωροι, έχουμε ανάγκη να προστρέχουμε τους Αγίους.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παρακαλεί την Αγία Βαρβάρα, της προσφέρει τις αδυναμίες του, της προσφέρει τις ελλείψεις του, της προσφέρει την ταπείνωση του, της προσφέρει τα χτυπήματα του βίου αυτού, διότι η ζωή μας, π. Δαμασκηνέ, είναι δεδομένο ότι δεν είναι βίος ανθόσπαρτος, δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Σήμερα όλοι θα αναφωνήσουν το «Άξιος», θα σε χειροκροτήσουν, αλλά ενδεχομένως αύριο μπορεί κάποιοι να σε σταυρώσουν, κάποιοι να σε λιθοβολήσουν, κάποιοι να σε παρεξηγήσουν, κάποιοι να μην σε κατανοήσουν. Έτσι είναι η ζωή του ιερέα, έτσι είναι η ζωή του κληρικού και πολύ περισσότερο του Επισκόπου μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Ο κληρικός είναι το αλεξικέραυνο που δέχεται πάνω του όλους τους κεραυνούς, ο κληρικός είναι ο κυματοθραύστης που δέχεται όλα τα κύματα, ο κληρικός είναι το εκούσιο εξιλαστήριο θύμα και ιδιαίτερα για κοινωνίες ενοχικές, οι οποίες δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος της μετανοίας, την πρόκληση της μετανοίας και προτιμούν τη μετάθεση των ευθυνών προκειμένου να εθελοτυφλούν μπροστά στα προτάγματα της ζωής.

Εσύ, π. Δαμασκηνέ, δεν θα επηρεαστείς από όλα αυτά. Εσύ σήμερα καλείσαι όχι για τα ανθρώπινα, αλλά για τα θεϊκά. Σήμερα προσκαλείσαι όχι να βλέπεις στις έριδες, στους ψιθυρισμούς, στα μικροσυμφέροντα, στις μικρότητες αυτού του κόσμου, αλλά εσύ θα βλέπεις το μεγαλείο του Θεού, θα βλέπεις το μεγαλείο της αγάπης του Θεού που εσένα ένα καλό παιδί σε εξέλεξε, σε διάλεξε ως αγαθό ισραηλίτη, σε διάλεξε, για να σε φέρει στην Αγία Τράπεζα, στο Θυσιαστήριο να σε κάνει διάκονο της Εκκλησίας, διάκονο του Θεού και διάκονο του ανθρώπου.

Αυτή την τιμή και την ευλογία θα έχεις πάντοτε μέσα στην καρδιά σου και αυτό δεν σε γεμίζει ευτυχία και δύναμη, με αυτό θα σκουπίζεις τα δάκρυά σου, με την αγάπη του Θεού και όποτε θλίβεσαι, δύο πράγματα να ενθυμείσαι. Πρώτον θα ενθυμείσαι ότι ο Θεός σε αγαπά, ότι ο Θεός σε αγαπά σκανδαλιστικά, όπως μας αγαπά όλους όπως έλεγε ένας μεγάλος θεολόγος: «Είναι τρελλή η αγάπη του Θεού». Η αγάπη του Θεού είναι μωρία για τους κοσμικούς, είναι σκάνδαλο για αυτούς που είναι μακριά από την Εκκλησία, θα ενθυμείσαι τον Εσταυρωμένο που είναι εκεί για σένα, που σε αγαπά, που σταυρώθηκε για σένα και θα τρέχεις να ακουμπάς και να ξεκουράζεσαι πάνω στις πληγές του Εσταυρωμένου. Επίσης, όσες φορές και αν δυσκολευτείς στη διακονία σου, θα υπάρξουν εντάσεις, πικρίες, δυσκολίες, θα υπάρξουν προβλήματα, μέσα στην ζωή είναι όλα αυτά, να ξέρεις ότι έχεις μια αγκαλιά που σε περιμένει κι αυτή είναι η αγκαλιά του Επισκόπους σου. Εδώ θα έρχεσαι να ξεκουράζεσαι και να παίρνεις δύναμη, για να συνεχίζεις εσύ και εγώ και όλοι μαζί να συνεχίζουμε τον αγώνα της πίστεως, την ομολογία του Ευαγγελίου και τη διακονία των αδελφών μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διακονούμε ανεξαρτήτως, απροϋποθέτως, απροκαταλήπτως, δεν θα μας επηρεάσουν οι αδυναμίες των ανθρώπων. Όποιος δεν μπορεί να αποδεχτεί την αγάπη μας και δεν είναι έτοιμος για αυτήν, θα τον σεβαστούμε, θα τον κατανοήσουμε, αλλά δεν θα κάνουμε έκπτωση στην αγάπη. Θα συνεχίσουμε να αγαπάμε, γιατί η μοναδική μας αποστολή είναι μόνο αυτή. Μία αποστολή έχουμε στον κόσμο, μονάχα να αγαπούμε. Μία εξουσία, την εξουσία της αγάπης. Μία δύναμη, τη δύναμη της αγάπης».

Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης η εις Διάκονον Χειροτονία του π. Δαμασκηνού, σύσσωμου του εκκλησιάσματος αναφωνούντος την ιαχή και την ευχή «Άξιος»!

Τέλος, ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαμασκηνός δέχθηκε τις ευχές όλων για την από Θεού δύναμη στην νέα του διακονία και ζωή.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Δυναμική επάνοδος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στα ποιμαντικά του καθήκοντα
Εκκλησία της Ελλάδος

Δυναμική επάνοδος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στα ποιμαντικά του καθήκοντα

5 Αυγούστου 2026

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της αποθεραπείας του μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κηρύγματα

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

του αρχιμ.  Γρηγορίου   Κωνσταντίνου, Διδάκτορος  Θεολογίας Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την οποία η  Εκκλησία μας γηθοσύνως...

Read more
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά στην Ορθόδοξη Αλήθεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά στην Ορθόδοξη Αλήθεια

5 Αυγούστου 2026

Διαβάστε στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί και αυτή την Τετάρτη σε όλα τα περίπτερα. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά για...

Read more
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρ. Νικολάου Βιτζηλαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρ. Νικολάου Βιτζηλαίου

5 Αυγούστου 2026

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, τελέσθηκε σήμερα Τρίτη 4-8-2026 το μεσημέρι, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής-Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης...

Read more
Η Μεγάλη Παράκληση στην Καρίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μεγάλη Παράκληση στην Καρίτσα

5 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρίτσας μετέβη απόψε Τρίτη 4 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος,...

Read more
«Η μετάνοια συναντά τη μητρική μεσιτεία της Παναγίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η μετάνοια συναντά τη μητρική μεσιτεία της Παναγίας»

5 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού...

Read more
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026

Στις έξι Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει το θείο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έγινε μερικές εβδομάδες...

Read more
Η εορτή του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός: Ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους

5 Αυγούστου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού      Πολλοί από τους αγίους της Εκκλησίας μας υπήρξαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας...

Read more
”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”
Εκκλησία της Ελλάδος

”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”

4 Αυγούστου 2026

Με αναφορά στον ιδιαίτερο πνευματικό χαρακτήρα του μηνός Αυγούστου ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ....

Read more
Να πάψει να αποτελεί η Εκκλησία την εύκολη λύση για την αλλαγή της ατζέντας  όταν οι πολιτικοί περιέρχονται σε δύσκολη θέση
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Διονυσίου Δ΄

4 Αυγούστου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου αναγγέλλει ότι, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Ποιμενάρχου της,...

Read more
Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου

4 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2026, στην Ιερά Μονή Καστρίου στον Ταϋγετο, τελέσθηκε η πρώτη Ιερά Παράκληση προς την...

Read more
Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας
Χωρίς κατηγορία

Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

4 Αυγούστου 2026

Τήν Δευτέρα 3 Αὐγούστου 2026, ἡ Ὑπουργός Πολιτισμοῦ κ. Λίνα Μενδώνη παρέδωσε δύο ἀκόμη ἔργα τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ, διά τῆς...

Read more
«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»

4 Αυγούστου 2026

Στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς...

Read more
Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας

4 Αυγούστου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 1η Αυγούστου 2026, στον Άγιο Ιωάννη Απιδέας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό...

Read more
«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

4 Αυγούστου 2026

«Εὐχαρίστως βοῶ Σοι· χαῖρε Μητροπάρθενε». Παράδοξος φαίνεται καί ἀνθρωπίνως ἀκατανόητος ἡ ὀνομασία αὕτή, τήν ὁποίαν ἀπευθύνει πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ἡ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κηρύγματα

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

του αρχιμ.  Γρηγορίου   Κωνσταντίνου, Διδάκτορος  Θεολογίας Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την οποία η  Εκκλησία μας γηθοσύνως...

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

5 Αυγούστου 2024

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

5 Αυγούστου 2024

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
Next Post
Η Ι.Μ. Κίτρους σε έκθεση-φεστιβάλ στην Σερβία για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

Η Ι.Μ. Κίτρους σε έκθεση-φεστιβάλ στην Σερβία για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού

Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων

Ο Γέροντας Νεκτάριος αύριο θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Καρέα

Ο Γέροντας Νεκτάριος τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για ομιλίες

Ενθουσιασμός και συγκίνηση από την παράσταση «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» στην Άμφισσα

Ενθουσιασμός και συγκίνηση από την παράσταση «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» στην Άμφισσα

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Νικολάου στην Άρτα

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Νικολάου στην Άρτα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist