• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 6 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Νηστεία – Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων

19 Νοεμβρίου 2025
in Πνευματικές Διδαχές
Νηστεία  – Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης πνευματικής εργασίας και ψυχοσωματικής προετοιμασίας για τον εορτασμό της μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου (κατ’ άλλη παράδοση έως τις 12 Δεκεμβρίου) νηστεύουμε το κρέας, τα γαλακτομικά και τα αυγά και τρώμε ψάρι (εκτός βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής, που νηστεύουμε αυστηρά). Μετά τις 17 (η 12) Δεκεμβρίου νηστεύουμε και το ψάρι. Η νηστεία όμως κατά την υπόδειξη του Κυρίου μας έχει νόημα, όταν συνδυάζεται με προσευχή και ελεημοσύνη. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία με την έναρξη της νηστείας μας προσκαλεί σε εντονότερη λειτουργική ζωή και αγαθοεργία.

Έτσι, η εκκλησιαστική παράδοση προβλέπει για την περίοδο αυτή την καθημερινή αν οι συνθήκες το επιτρέπουν- τέλεση της θείας λειτουργίας, την τέλεση δηλαδή σαρανταλείτουργου. Η τέλεση του σαρανταλείτουργου αποτελεί πολύ μεγάλη ευλογία. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για βίωση της μυστηριακής και λατρευτικής ζωής, για επαφή με τον πλούτο της υμνολογίας και της ακροάσεως των θείων Γραφών, για συχνότερη θεία κοινωνία, για συχνότερη συγκρότηση της εκκλησιαστικής κοινότητας. Ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος μας λέει: «Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι εις ευχαριστίαν θεού και εις δόξαν.

Όταν γαρ πυκνώς επί το αυτό γίνεσθε, καθαιρούνται οι δυνάμεις του σατανά και λύεται ο όλεθρος αυτού», δηλαδή «Προσπαθείστε με σπουδή να έρχεσθε όλοι μαζί στη Σύναξη της Θείας Ευχαριστίας (Θεία Λειτουργία), για να ευχαριστείτε τον Θεό και να Τον δοξολογείτε. Διότι όταν συχνά έρχεσθε στη Σύναξη της Θείας Ευχαριστίας (Θεία Λειτουργία), συντρίβονται οι δυνάμεις του σατανά και λύεται κάθε ολέθρια ενέργεια του». Η δύναμη της Θείας Λειτουργίας δεν είναι μαγική. Είναι η δύναμη της αγάπης και της ενότητας εν Χριστώ. Η Θεία Λειτουργία μας μαθαίνει να συγχωρούμε, να αγαπούμε και να είμαστε ενωμένοι με όλους τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό άλλωστε προσφέρουμε τα Δώρα μας στο Θεό, τον Άρτο και τον Οίνο, προσευχόμενοι για ζώντες και κεκοιμημένους αδελφούς μας. Η μνημόνευση των ονομάτων των ζώντων και κεκοιμημένων προσώπων (ανάγνωση των «Διπτύχων») είναι έργο πολύ σημαντικό και ιερό, που θεσμοθετήθηκε από τους αγίους Αποστόλους και επιτελείται αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες.

Το Ιερό Σαρανταλείτουργο

Το Ιερό Σαρανταλείτουργο, κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, υπέρ υγείας ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας. Στο βιβλίο «Ιωάννης της Κροστάνδης» διαβάζουμε: «Στην Θεία Λειτουργία τελείται το μυστήριο τής αγάπης. Και ή αγάπη στην ουσία της είναι μεταδοτική. Ή αγάπη, ιδιαίτερα ή θεία, σπεύδει να σκορπίσει το φώς της, την χαρά της όλους… Και συμπληρώνει: ώ αγάπη τελειότατη! ώ αγάπη, πού τα πάντα αγκαλιάζεις! Ώ αγάπη ισχυρότατη! Τί να προσφέρουμε σαν ευγνωμοσύνη στον Θεό για την αγάπη Του προς εμάς; Ή αγάπη αυτή βρίσκεται στην θυσία τού Χριστού, πού προσφέρεται για την άπελευθέρωσι όλων από κάθε κακία…».

Και ό μακαριστός π. Παΐσιος, σχετικά με την ανάγκη προσευχής για τούς κεκοιμημένους, έλεγε: «…να αφήνετε μέρος τής προσευχής σας για τούς κεκοιμημένους. Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (για τούς εαυτούς τους). Οι ζωντανοί μπορούν… Να πηγαίνετε στην εκκλησία λειτουργία, δηλαδή πρόσφορο, και να δίνετε το όνομα τού κεκοιμημένου, να μνημονευθή από τον ιερέα στην προσκομιδή. Επίσης, να κάνετε μνημόσυνα και τρισάγια. Σκέτο το τρισάγιο, χωρίς Θεία Λειτουργία, είναι ελάχιστο. Το μέγιστο, πού μπορούμε να κάνουμε για κάποιον, είναι το Σαράντα-Λείτουργο. Καλό θα είναι να συνοδευθή και με ελεημοσύνη. Αν έχεις ένα νεκρό, ό όποιος έχει παρρησία στον Θεό, και τού ανάψεις ένα κερί, αυτός έχει υποχρέωση να προσευχηθεί για σένα στον Θεό.

Αν πάλι, έχεις ένα νεκρό, ό όποιος νομίζεις ότι δεν έχει παρρησία στον Θεό, τότε, όταν τού ανάβεις ένα αγνό κερί, είναι σαν να δίνης ένα αναψυκτικό σε κάποιον πού καίγεται (από δίψα). Οι άγιοι δέχονται ευχαρίστως την προσφορά του κεριού και είναι υποχρεωμένοι να προσευχηθούν γι’ αυτόν πού το ανάβει. Ο Θεός ευχαρίστως το δέχεται…». (Μαρτυρίες προσκυνητών, Ζουρνατζόγλου Νικ.) Για την ωφέλεια από τα Ιερά Σαρανταλείτουργα και τα μνημόσυνα, αξιομνημόνευτο είναι και το περιστατικό πού ακολουθεί από το βιβλίο «Θαύματα και αποκαλύψεις από την Θεία Λειτουργία».

«Κάποιος άρχοντας από τη Νικομήδεια αρρώστησε βαριά και, βλέποντας πώς πλησιάζει στον θάνατο, κάλεσε την γυναίκα του για να τής εκφράσει τις τελευταίες του επιθυμίες: Την περιουσία μου να την μοιράσεις στους φτωχούς και τα ορφανά. Τούς δούλους να τούς ελευθερώσεις. Αλλά στους ιερείς δεν θέλω να δώσεις χρήματα για λειτουργίες. Σ’ αυτή του την μεγάλη θλίψη ό ετοιμοθάνατος επικαλέστηκε με πίστη την ευχή τού άββά Ησαΐα, ενός άγιου μοναχού πού ασκήτευε κοντά στην Νικομήδεια, και αμέσως -ώ τού θαύματος!- έγινε καλά. Σηκώθηκε λοιπόν και πασίχαρος έτρεξε στον όσιο. Εκείνος τον καλοδέχτηκε, δοξάζοντας τον Θεό για το μεγάλο θαύμα.

-Θυμάσαι, παιδί μου, τον ρώτησε, ποιά ώρα συνήλθες από την αρρώστια; -Την ώρα πού επικαλέστηκα την ευχή σου, απάντησε εκείνος. Ό όσιος, με τον φωτισμένο του νου, γνώριζε τί είχε λεχθεί στην διάρκεια τής αρρώστιας του και ξαναρώτησε: -Άφησες, παιδί μου, χρήματα στους ιερείς, να λειτουργούν για την σωτηρία τής ψυχής σου;

-Όχι, γέροντα. Τί θα είχα να ωφεληθώ άν άφηνα κάτι; Δεν θα πήγαινε χαμένο;

-Μην το λες αυτό. Ό άδελφόθεος Ιάκωβος γράφει: «Ασθενεί τις έν ύμίν; προσκαλεσάσθω τούς πρεσβυτέρους της εκκλησίας, και προσευξάσθωσαν έπ’ αυτόν άλείψαντες αυτόν έλαίω έν το ονόματι του Κυρίου και ή ευχή της πίστεως σώσει τον κάμνοντα, και έγερεί αυτόν ό Κύριος καν αμαρτίας ή πεποιηκώς, άφεθήσεται αύτώ». Να λοιπόν πού οι ευχές των ιερέων είναι αποτελεσματικές, για όποιον τις ζητάει με πίστη. Δώσε τώρα κι εσύ ένα ποσό, για λειτουργίες, και θα λάβεις από τον Θεό την πρέπουσα πληροφορία.

Έτσι κι έκανε. Έδωσε χρήματα σ’ έναν ιερέα για να του κάνει σαρανταλείτουργο, και γύρισε στον σπίτι του. Όταν συμπληρώθηκαν οι λειτουργίες, μετά από σαράντα μέρες, κι ενώ σηκωνόταν από τον ύπνο, βλέπει ξαφνικά ν’ ανοίγουν οι πόρτες του σπιτιού του και να μπαίνουν σαράντα άνδρες έφιπποι, λαμπροί και αγγελόμορφοι, είκοσι από δεξιά και είκοσι από αριστερά.

-Κύριοι μου, φώναξε έκπληκτος ό άρχοντας, πώς μπήκατε σε σπίτι ανθρώπου αμαρτωλού;

-Εμείς οι σαράντα, πού βλέπεις, του απάντησαν εκείνοι, αντιπροσωπεύουμε τις λειτουργίες πού έγιναν για σένα στον φιλάνθρωπο Θεό. Μάς έστειλε Εκείνος, για να σε συνοδεύσουμε μέχρι την εκκλησίας.

Πήγαινε μέσα χαρούμενος, χωρίς δισταγμό. Να, με τα πρεσβυτικά χέρια συμπληρώθηκαν οι σαράντα λειτουργίες, πού έγιναν για να ενωθεί ό Χριστός μαζί σου και να κατοικήσει στην καρδιά σου. Ύστερα από αυτά, ό άρχοντας μοίρασε την περιουσία του σε ευλαβείς ιερείς, για να γίνουν λειτουργίες «υπέρ αφέσεως των αμαρτιών αυτού», διακηρύσσοντας πώς οι θείες λειτουργίες και οι αγαθοεργίες μπορούν να ανεβάσουν την ψυχή του ανθρώπου από τα καταχθόνια στα επουράνια. Εἶναι ἡ μέγιστη καὶ πιὸ ἰσχυρὴ προσευχή καθὼς ἀποτελεῖ συμμετοχὴ στὴν προσευχὴ καὶ τὴ θυσία τοῦ Χριστοῦ.

Ὁ ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων διδάσκει σχετικά:«Μέγιστη ὠφέλεια πιστεύουμε ὅτι θὰ λάβουν αὐτοί, γιὰ τοὺς ὁποίους δεόμαστε κατὰ τὴν ἁγία καὶ φοβερὴ θυσία τῆς Θείας Λειτουργίας, ἀκόμα κι ἂν εἶναι ἁμαρτωλοί, ἀφοῦ Χριστὸν ἐσφαγιασμένον ὑπὲρ τῶν ἡμετέρων ἁμαρτημάτων προσφέρομεν ἐξιλεούμενοι ὑπὲρ αὐτῶν τε καὶ ἡμῶν τὸν φιλάνθρωπον Θεόν». Καὶ ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος: «Δὲν νομοθέτησαν τυχαία οἱ Ἀπόστολοι νὰ μνημονεύουμε κατὰ τὰ φρικτὰ μυστήρια (Θεία Λειτουργία) τοὺς κεκοιμημενούς. Γνωρίζουν ὅτι εἶναι πολὺ μεγάλη ἡ ὠφέλεια γι’ αὐτούς».

Ἡ ἐμπειρία μαρτυρεῖ γιὰ τὴ δύναμη αὐτῆς τῆς προσευχῆς, ποὺ δὲν εἶναι «ἀτομικὴ προσευχὴ» ἀλλὰ ἡ προσευχὴ ὁλόκληρης τῆς Ἐκκλησίας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος τίμησε τον προστάτη του Άγιο Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος τίμησε τον προστάτη του Άγιο Εφραίμ

5 Μαΐου 2026

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ιερά μνήμη του Οσίου και...

Read more
Πέμπτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πέμπτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου

5 Μαΐου 2026

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου 2026, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου...

Read more
Προχωρούν οι εργασίες στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας
Εκκλησία της Ελλάδος

Προχωρούν οι εργασίες στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας

5 Μαΐου 2026

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος επισκέφθηκε εκ νέου τη Ρεντίνα, προκειμένου να επιβλέψει από...

Read more
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

5 Μαΐου 2026

Ιστορική προσφορά για τους πιστούς – Δωρεά 300.000 βιβλίων από τη Dekagro Με κεντρικό θέμα τη διαχρονική προσφορά στην πίστη...

Read more
Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, αυτή. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο...

Read more
Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;
Κηρύγματα

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

5 Μαΐου 2026

«Ο Μεσσίας (= Χριστός), όταν η εορτή ήταν στο μέσο, στάθηκε ανάμεσα στους διδασκάλους του μωσαϊκού Νόμου και τους δίδασκε»....

Read more
Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;
Κηρύγματα

Λόγος επί της εορτής της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026

ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑΝ ΕΠΙ Τῌ ΕΟΡΤῌ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (17/5 – 18/5 – 2011)   Τῆς ἑορτῆς μεσούσης, τῆς σῆς Χριστέ...

Read more
Ετιμήθη η 83η επέτειος βομβαρδισμού του Βουργαρελίου Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετιμήθη η 83η επέτειος βομβαρδισμού του Βουργαρελίου Άρτης

5 Μαΐου 2026

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2026, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, στο Ηρώο του Βουργαρελίου...

Read more
Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στη Δραπετσώνα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στη Δραπετσώνα

5 Μαΐου 2026

«Μέσα στην αναστάσιμη φωτοχυσία της χαράς, της αγάπης, της νίκης κατά του θανάτου και της ειρήνης» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς...

Read more
«Η ζωή μου ο άλλος» – Μια μουσική συνάντηση αγάπης και προσφοράς στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η ζωή μου ο άλλος» – Μια μουσική συνάντηση αγάπης και προσφοράς στη Θεσσαλονίκη

5 Μαΐου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της λήξης του κατηχητικού και ιεραποστολικού έτους (2025-2026) διοργανώνει την ιδιαίτερα επιμελημένη μουσική...

Read more
Εσπερίδα αφιερωμένη στην Ιεραποστολή και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερίδα αφιερωμένη στην Ιεραποστολή και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

5 Μαΐου 2026

   Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, παρέστη σε Εσπερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε...

Read more
Ουράνιες αντοχές (Κυριακή Ι΄Λουκά)
Αγίας Βαρβάρας

Ο βίος και το μαρτύριο της αγίας και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

5 Μαΐου 2026

Η Αγία Βαρβάρα βίος-φρικτό μαρτύριο παρακλητικός κανών. Αρχιμ. Πέτρου Γ. Δακτυλίδη, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήναι 1986 αναπληρωτού γενικού διευθυντού  της...

Read more
Η εορτή της Αγίας Ειρήνης στην Αίπεια Μεσηνίας
Αγία Ειρήνη

Η Αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη

5 Μαΐου 2026

Την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ.), ζούσε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας ο Λικίνιος που ήταν ηγεμόνας μιας επαρχίας...

Read more
Ο εσπερινός του Αγίου Νεομάρτυρος Εφραίμ στην 140 Σμηναρχία Ε.Π.Η.Π.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εσπερινός του Αγίου Νεομάρτυρος Εφραίμ στην 140 Σμηναρχία Ε.Π.Η.Π.

5 Μαΐου 2026

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Εφραίμ του Νεοφανούς και Θαυματουργού στην 140 Σμηναρχία Ε.Π.Η.Π. της 110 Πτέρυγας Μάχης,...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Τρία άνθη από τον Άγιο Εφραίμ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Τρία άνθη από τον Άγιο Εφραίμ»

5 Μαΐου 2026

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέσθηκε απόψε ο Αναστάσιμος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, αυτή. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο...

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

5 Μαΐου 2026
Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

Λόγος επί της εορτής της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026
Next Post
Μαθητική Θεία Λειτουργία στη Δαύλεια

Μαθητική Θεία Λειτουργία στη Δαύλεια

Η Συντονίστρια του εν Θεσσαλονίκη Πρωθυπουργικού Γραφείου στον  Μητρ. Ιερισσού

Η Συντονίστρια του εν Θεσσαλονίκη Πρωθυπουργικού Γραφείου στον Μητρ. Ιερισσού

Τα Εισόδια της Θεοτόκου και το προανάκρουσμα της εορτής των Χριστουγέννων

Τα Εισόδια της Θεοτόκου και το προανάκρουσμα της εορτής των Χριστουγέννων

Η Άρτα υπεδέχθη τα Ιερά Λείψανα πέντε μεγάλων και θαυματουργών Αγίων της Εκκλησίας μας

Η Άρτα υπεδέχθη τα Ιερά Λείψανα πέντε μεγάλων και θαυματουργών Αγίων της Εκκλησίας μας

Τα Εισόδια της Θεοτόκου και το προανάκρουσμα της εορτής των Χριστουγέννων

Τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τι, ακριβώς, γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist