• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Μεταμόρφωση σημαίνει λαμβάνω μορφή Χριστού στη ζωή μου»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
6 Αυγούστου 2023
byPoimin.gr Team
«Μεταμόρφωση σημαίνει λαμβάνω μορφή Χριστού στη ζωή μου»
Share on FacebookShare on Twitter

Εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν απόψε στο ιστορικό και αγιότοκο Μοναστήρι της Παναγίας του Αγάθωνος, για να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, η οποία ανευρέθη θαυματουργικώς κατά την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον Όσιο Αγάθωνα, τον κτίτορα της Μονής.

          Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τους Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος και άλλους κληρικούς της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

          Τα Ιερά Ψάλματα απέδωσε με αρτιότητα πολυμελής χορός, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ την Ιερά Ακολουθία είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χιλιάδες πιστοί, όπου γης, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, η οποία μεταδόθηκε απευθείας.

           Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          « Η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δεν υπήρξε απλώς ένα ιστορικό γεγονός, όντως πραγματικό γεγονός το οποίο συνέβη στο όρος Θαβώρ, αλλά πρώτιστα υπήρξε ένα πνευματικό, μυστηριακό, θεολογικό γεγονός με προεκτάσεις πνευματικές σε όλη τη ζωή της Εκκλησίας μας, σε όλη την πνευματικότητά μας, σε όλη τη θεολογία μας και κυρίως και κατ’ εξοχήν στην ησυχαστική θεολογία, στην μοναχική ζωή.

          Η Μεταμόρφωση του Χριστού, η οποία ήταν η φανέρωση της δόξας Του στους μαθητές Του και όπως μας λέει πολύ όμορφα το Απολυτίκιο της εορτής: «καθώς ηδύναντο», στο βαθμό που μπορούσαν να δουν, να αντικρίσουν, να γευτούν, να μετάσχουν στη δόξα του Θεού. Αυτό το «καθώς ηδύναντο» κρύβει ένα τεράστιο μεγαλείο, ένα τεράστιο όχι μόνο θεολογικό και πνευματικό μεγαλείο, αλλά και ένα τεράστιο ανθρώπινο μεγαλείο, που έχουμε πολύ ανάγκη να το ενστερνιστούμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας.

Είδαμε ότι ακόμα και όταν αποκαλύπτει και φανερώνει τη Δόξα Του ο Κύριος δεν ασκεί καμία βία, ακόμη και τότε σέβεται την ελευθερία, τη δυνατότητα μετοχής πρόσληψης του Φωτός, το βαθμό στον οποίο μπορούσαν οι μαθητές, οι πρόκριτοι που βρέθηκαν κοντά Του, αλλά και ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι οποίοι και αυτοί συναντήθηκαν και συναντήθηκε όλη η προϊστορία και η ιστορία και η εσχατολογία, όλος ο κόσμος, τα πάντα συναντήθηκαν πάνω στο όρος Θαβώρ σαράντα μέρες πριν από τη Σταύρωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ακριβώς για να φανερωθεί εκ των προτέρων ότι η άνοδος στο Πάθος υπήρξε εκούσια επιλογή, απόφαση ελευθερίας και  αγάπης. Δεν ανέβηκε από κάποια ανάγκη πάνω στο σταυρό και δεν θανατώθηκε ο Κύριός μας από κάποια αναγκαιότητα, γιατί δεν υπάρχει βία στο Θεό, υπάρχει μόνο ελευθερία, αλλά από αγάπη και από έρωτα για τον άνθρωπο και το «καθώς ηδύναντο», στο βαθμό που μπορούσαν, φανερώνει αυτή την αγάπη στο αυτεξούσιο, στην ελευθερία και στη δεκτικότητα του ανθρώπου.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν στη ζωή μας, στην καθημερινότητα, παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες αγνοούν την αδυναμία, αγνοούν την ενδεχομένως περιορισμένη δυνατότητα κάποιου ανθρώπου να προσλάβει, να μετάσχει, να ανταποκριθεί σε διάφορες προκλήσεις ή περιστάσεις της ζωής. Πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν στις σχέσεις μας είμαστε απαιτητικοί, όταν από τους άλλους περιμένουμε τα πάντα, όταν έχουμε αξιώσεις και όταν είμαστε αυστηροί από τους άλλους ενώ αντίθετα κατά κανόνα είμαστε επιεικείς στον εαυτό μας, στις δικές μας δυνατότητες. Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να σκεφτούμε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια όρια, τις ίδιες αντοχές, τις ίδιες υπομονές αλλά ασφαλώς θα πρέπει να ενεργοποιούμε στον κάθε έναν τη διάθεση να δώσει ό τι καλύτερο έχει, να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, να μετάσχει όσο περισσότερο μπορεί στα δώρα της ζωής, στα δώρα του Θεού, στα δώρα της σχέσης της αγαπητικής μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα πρόσωπο το οποίο με όλη τη δύναμη της ψυχής του, με όλη τη δύναμη της ζωής του, με όλη τη δύναμη της καρδιάς του, έγινε μέτοχος των Ακτίστων Δωρεών του Θεού υπήρξε ο Όσιος Αγάθων. Ένας ασκητής, ένας μοναχός από τα δικά μας μέρη, ένας πρόγονός μας, είμαστε πνευματικά του παιδιά όχι μόνο κατά πνεύμα και κατά χάρη, αλλά και  κατά σάρκα και βιολογικά, καθώς προέρχεται από το δικό μας γενεαλογικό δένδρο, από αυτό το σπουδαίο γενεαλογικό δένδρο της πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Υπάτης και Μητροπόλεως Νέων Πατρών, η οποία αποτελεί την κολυμβήθρα, την κοιτίδα του χριστιανισμού στην κατά Φθία Εκκλησία.

Ο Όσιος Αγάθων ευρισκόμενος πάνω εδώ σε αυτό το ύψωμα, σε αυτό το μπαλκόνι, σε αυτή την αετοφωλιά της Οίτης αναζητώντας το Φως του Θεού, αναζητώντας το Φως του Χριστού, αναζητώντας αυτή τη λεπτή αύρα τη μυστική της Χάριτος του Θεού, βρέθηκε μπροστά σε ένα δώρο της Μεταμόρφωσης και αυτό το δώρο ήταν η Εύρεση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, της Εφεστίου και Θαυματουργού Εικόνος, η οποία είχε χαθεί, είχε εξαφανιστεί κι ο πόνος, τα δάκρυα, η προσευχή του Οσίου Αγάθωνος τον αξίωσαν να μετάσχει στο βαθμό που «ηδύνατο» και αυτός, στο βαθμό που ήθελε και μπορούσε να μετάσχει σε αυτό το μεγάλο δώρο και να μας χαρίσει όχι απλώς το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, αλλά μας χαρίζει και το μοναστήρι της Παναγίας μας, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφράζεται παράλληλα και ως Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τους, γιατί ακριβώς η Εύρεση της Ιεράς Εικόνος υπήρξε καρπός ενός μεταμορφωμένου ανθρώπου, ενός ανθρώπου πτωτικού, ενός ανθρώπου πεσμένου, ενός ανθρώπου αμαρτωλού, ο οποίος όμως αγάπησε το Θεό πόθησε και λαχτάρησε το φως του Θεού και έλαμψε έγινε Θεοφόρος, Πνευματοφόρος, μεταμορφώθηκε και ο ίδιος και αξιώθηκε ακριβώς να λάβει αυτό το δώρο της μεταμορφωμένης του ψυχής, της μεταμορφωμένης του καρδιάς, να βρει το εικόνισμα της Παναγίας όχι για τον εαυτό του, όχι για να το καταστήσει ένα προσωπικό κειμήλιο, όχι για να το κρεμάσει σε ένα σαλόνι για να το παρουσιάζει σε γνωστούς και φίλους, ούτε για να τοποθετήσει σε ένα σκευοφυλάκιο μιζέριας και μούχλας και ενός άγονου παρελθοντισμού, αλλά για να το προσφέρει για το παρόν και το μέλλον, για τους αδελφούς του, στην Εκκλησία του Χριστού, για να αξιωνόμαστε και σήμερα να ανηφορίζουμε κατά χιλιάδες εδώ σε αυτό το εικόνισμα, να καταθέτουμε τον πόνο μας, τα βάσανά μας, τις έγνοιες μας, τα προβλήματά μας, τις αγωνίες μας.

Προσέφερε αυτό το εικόνισμα για να σταθεί εδώ στα δύσκολα χρόνια και τα δίσεκτα του Γένους όταν χύθηκε αίμα για την πατρίδα, για την πίστη, για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, όταν ακριβώς εδώ αυτός εδώ ο τόπος έγινε προπύργιο της εθνικής παλιγγενεσίας, αλλά και προπύργιο της εθνικής αντίστασης και προπύργιο της λαϊκής δημοκρατίας και προπύργιο της οικολογικής συνείδησης και προπύργιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και προπύργιο της αγάπης προς πάντας.

          Αυτή εδώ η Μονή του Οσίου Αγάθωνος ακριβώς βιώνει τη Μεταμόρφωση του Χριστού με όλους αυτούς τους τρόπους, αγωνιζόμενη να μεταμορφώσει τον κόσμο, αγωνιζόμενη να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων της ζωή μας από μία ζωή μοναξιάς σε μία ζωή επικοινωνίας, από μία ζωή ατομικότητας σε μία ζωή συλλογικότητας, από μία ζωή ενός ατομοκρατισμού σε ένα μοίρασμα, σε ένα άνοιγμα, σε μία ανοιχτή αγκαλιά προς όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς να ξεχωρίζει σε αυτούς που είναι δυνατοί και σε αυτούς που είναι αδύναμοι, σε αυτούς που δύνανται και σε αυτούς που δεν δύνανται, αλλά αγκαλιάζει και δέχεται τους πάντες και προσφέρει το Φως του Χριστού μέσα από τη ζωή και την ιστορία της Μονής και φυσικά δεν έπαψε η Μεταμόρφωση να δίνει καρπούς ευκλεείς, αγιοπνευματικούς σε αυτόν εδώ τον αγιασμένο τόπο. Καρπός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας είναι και Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης. Το Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σαρκωμένη έκφραση της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μέσα στη σάρκα της ιστορίας και μέσα στη σάρκα μιας ευλογημένης ψυχής, που αγάπησε ολοκληρωτικά τον Θεό, αγάπησε την Παναγία την Αγαθωνίτισσα, αγάπησε τον Όσιο Αγάθωνα, αγάπησε κάθε άνθρωπο, αγάπησε τον φτωχό, αγάπησε τον αμαρτωλό, αγάπησε τον περιθωριακό, αγάπησε τον περιφρονημένο, αγάπησε τον αδικημένο, αγάπησε τον ορφανό, αγάπησε τον πένητα, αγάπησε τον αναγκεμένο, αγάπησε και δόθηκε και έγινε «ευεργετών και ιώμενος» ο Όσιος Βησσαρίων, για όλη τη Φθιώτιδα, για όλη τη Στερεά Ελλάδα, για όλη τη Ρούμελη.

                    Να η Μεταμόρφωση πώς εκφράζεται και πως βιώνεται μέσα στην εμπειρία της ζωής και ιδιαίτερα της μοναστικής ζωής και να πως ο Όσιος Βησσαρίων έγινε Κήρυκας της Μεταμορφώσεως στους έσχατους αυτούς χρόνους και να πως ο Όσιος Βησσαρίων ήλθε στη ζωή μας για να μας καλέσει κι εμάς σε μεταμόρφωση. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τη μεταμόρφωση, προσέξτε, όχι τη μεταμφίεση αλλά τη μεταμόρφωση, όχι απλώς να αλλάξουμε ένα ένδυμα, ούτε να αλλάξουμε ένα προσωπείο, ούτε να αλλάξουμε εμφάνιση, ούτε να αλλάξουμε ένα εξωτερικό περίβλημα για λόγους επικοινωνιακούς ή για λόγους ιδιοτελείς ή για λόγους αδιόρατους, ανεξήγητους που ίσως δεν μπορούμε καν να τους προσεγγίσουμε γιατί αγγίζουν τη σφαίρα του υποσυνειδήτου για να θυμηθούμε και τις θεωρίες της σύγχρονης ψυχολογίας.

Μεταμόρφωση σημαίνει λαμβάνω μορφή Χριστού στη ζωή μου. Γίνομαι Χριστός ο ίδιος. Αυτό σημαίνει μεταμόρφωση. Φανερώνω και αποκαλύπτω το Χριστό μέσα στη ζωή του κόσμου. Αυτό που τόσο όμορφα μας παρουσιάζει ως καθημερινότητα και βίωμα το Γεροντικό της Εκκλησίας. Αυτό είναι το διακύβευμα, το ζητούμενο, η προοπτική της μεταμόρφωσης. «Είδες τον αδερφό σου; Είδες Κύριον τον Θεό σου». Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Κατά πόσο μπορούμε και εμείς να πούμε μέσα από τη σχέση μας με το Χριστό, μέσα από τη ζωή μας στην Εκκλησία, μέσα από το προσκύνημά μας στον Όσιο Αγάθωνα και στον Όσιο Βησσαρίωνα και στην Παναγία μας, μπορούμε να πούμε από σήμερα ότι στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μου βλέπω το Χριστό και στο πρόσωπο του κάθε αδελφού μου φανερώνω το Χριστό. Είναι δυνατόν όμως να φανερώνουμε το Χριστό, όταν δεν έχουμε αγάπη; Είναι δυνατόν να φανερώνουμε το Χριστό, όταν δεν συγχωρούμε, όταν έχουμε κακία, ζήλια, φθόνο, όταν κατακρίνουμε, όταν συκοφαντούμε, όταν μαχαιρώνουμε πισώπλατα τον αδερφό μας, όταν αδικούμε είναι δυνατόν να φανερώνουμε το Χριστό και όταν φερόμεθα με τρόπο που δεν θέλει ο Χριστός που δεν μας έχει υποδείξει ο Χριστός. Πως θα φανερώσουμε λοιπόν το Χριστό και πως θα ζήσουμε τη Μεταμόρφωση και πως θα μετάσχουμε και εμείς στα δώρα της Μεταμορφώσεως γενόμενοι Χριστοί, γενόμενοι άνθρωποι με νουν Χριστού. Αυτό είναι το ζητούμενο και να παρακαλέσουμε και να ζητήσουμε από την προσευχή μας.

          Η ζωή μας όντως έχει πολλά προβλήματα και δεν υπάρχει άνθρωπος ανάμεσά μας εδώ που να μην έχει βάσανα, να μην έχει δυσκολίες, να μην έχει έγνοιες και για αυτό όσο ποτέ άλλο έχουμε ανάγκη να καταφύγουμε στην Παναγία την Αγαθωνίτισσα, να καταφύγουμε στον Όσιο Αγάθωνα, στον Όσιο Βησσαρίωνα που μας χάρισε τόσα δώρα σε αυτούς τους έσχατους χρόνους που ζούμε, που μας χάρισε δώρο το ίδιο του το σώμα, που μας χάρισε δώρο τα ίδια του τα άμφια, που μας χάρισε δώρο το ίδιο του το ευαγγέλιο, που κρατούσε στο χέρι του άφθαρτο, που μας χάρισε απίστευτα δώρα γιατί; Για να πάρουμε δύναμη να μεταμορφωθούμε, να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας, να μεταμορφώσουμε την καθημερινότητά μας και να μεταμορφώσουμε όλο τον κόσμο».

Αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών θα ιερουργήσει στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαυριώτισσας Δαδίου, στην όμορφη περιοχή της Αμφίκλειας, η οποία και αυτή πανηγυρίζει την ημέρα της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

14 χρόνια μας λείπει…
Εκκλησία της Ελλάδος

14 χρόνια μας λείπει…

16 Σεπτεμβρίου 2026

Πριν από δεκατέσσερα χρόνια σαν σήμερα  (2012) εξεδήμησε προς Κύριον ο Πνευματικός Πατέρας, Επίσκοπος και Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και...

Read more
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΤΑ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΤΑ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

16 Σεπτεμβρίου 2026

Τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την οποία εορτάζεται η παγκόσμιος ύψωσις του τιμίου Σταυρού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ....

Read more
Ὁ Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος, Πολιούχου Φιλιππιάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος, Πολιούχου Φιλιππιάδος

16 Σεπτεμβρίου 2026

Μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε τό ἑσπέρας τῆς 14ης  Σεπτεμβρίου ἐ.ἔ., ὁ πανηγυρικός ἑσπερινός τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Βησσαρίωνος πολιούχου Φιλιππιάδος...

Read more
Ο Εσπερινός του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου και Συμπολιούχου Λαρίσης στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου και Συμπολιούχου Λαρίσης στη Λάρισα

16 Σεπτεμβρίου 2026

Στο κομψό και αισθητικά μοναδικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Βησσαρίωνος, Αρχιεπισκόπου και Συμπολιούχου Λαρίσης, του Θαυματουργού, χοροστάτησε απόψε Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου...

Read more
Με πλήθος Αρχιερέων και πιστών τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλήθος Αρχιερέων και πιστών τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου

16 Σεπτεμβρίου 2026

 Το απόγευμα της Δευτέρας, 14ης Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί...

Read more
«Δεν ήταν πρωτεργάτης» – Η Μητρόπολη Βεροίας ξεκαθαρίζει για τον «Δήμο Αιγών»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δεν ήταν πρωτεργάτης» – Η Μητρόπολη Βεροίας ξεκαθαρίζει για τον «Δήμο Αιγών»

16 Σεπτεμβρίου 2026

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής για τη δημιουργία του νέου «Δήμου Αιγών» στην Ημαθία, σχετικά με την...

Read more
Κιλκισίου: Ο Άγιος Νικήτας προστατεύει τους Εφέδρους Αξιωματικούς της πατρίδος μας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κιλκισίου: Ο Άγιος Νικήτας προστατεύει τους Εφέδρους Αξιωματικούς της πατρίδος μας

16 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου...

Read more
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου

16 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής...

Read more
Η Πανήγυρη του Οσίου Γερασίμου του Νέου στο Λεοντάρι Μεγαλοπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Πανήγυρη του Οσίου Γερασίμου του Νέου στο Λεοντάρι Μεγαλοπόλεως

16 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε κατά το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου ε.έ. στη γενέτειρά του,...

Read more
Ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Άνδρο
Πνευματικές Διδαχές

Η Αγία Σοφία και οι Αγίες κόρες της, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη {17 Σεπτεμβρίου}

16 Σεπτεμβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην...

Read more
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης ἐνάντια στή Βία καί τήν Παραβατικότητα
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης ἐνάντια στή Βία καί τήν Παραβατικότητα

15 Σεπτεμβρίου 2026

Συνῆλθε σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 2026, σέ συνεδρία στό Ἡράκλειο, καί συγκεκριμένα στό Μέγαρο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης, ἡ Ὀργανωτική καί...

Read more
Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Ο Σταυρός του Κυρίου είναι η αφετηρία και της δικής μας πνευματικής νίκης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Ο Σταυρός του Κυρίου είναι η αφετηρία και της δικής μας πνευματικής νίκης»

15 Σεπτεμβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών, τελέσθηκε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026, πανηγυρικό, Αρχιερατικό συλλείτουργο, συνιερουργησάντων των Σεβ. Μητροπολιτών...

Read more
Ο «Χρυσός Σταυρός» που πήρε πίσω η Ιερά Σύνοδος – Το παρασκήνιο με τον Αμβρόσιο
Συνοπτικός

«Δεν με ενδιαφέρει ο Χρυσός Σταυρός…» – Η επόμενη κίνηση του Αμβροσίου

15 Σεπτεμβρίου 2026

Και τώρα τι; Η απόφαση ανακλήθηκε, η τιμητική διάκριση δεν θα απονεμηθεί και η υπόθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί λήξασα....

Read more
Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΑΣΣΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΑΣΣΟ

15 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026, επισκέφθηκε  την Ενορία αγ. Νικολάου Νέας Συνασσού,...

Read more
«Έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ενότητα της Εκκλησίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ενότητα της Εκκλησίας»

15 Σεπτεμβρίου 2026

Η μνήμη του τοπικού μας Αγίου Γερασίμου του Νέου εορτάστηκε και φέτος ιεροπρεπώς στην ομώνυμη Ιερά Μονή στη Μακρινίτσα. Στον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Γιατί εκδηλώνονται οι κακίες στον άνθρωπο;
Κηρύγματα

Κυριακή μετά την Ύψωση. Ο Σταυρός στη ζωή μας.

20 Σεπτεμβρίου 2025

“Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι.“ Στην επί του Όρους ομιλία...

Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Τα αληθινά κέρδη ή οι ζημιές φαίνονται μόνο με τα μέτρα της αιωνιότητας

20 Σεπτεμβρίου 2025
Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει

Ἡ ὑψίστη ἀξία τοῦ ἀνθρώπου

19 Οκτωβρίου 2023
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Όχι επανάσταση, αλλά ανάσταση (Κυριακή μετά την Ύψωση)

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Θέλει αυταπάρνηση

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Η Σωτηρία προέρχεται από το Χριστό

19 Σεπτεμβρίου 2021
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

18 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;»

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

19 Σεπτεμβρίου 2020
“Μη τοίνυν επαισχυνθής τοσούτον αγαθόν”

Η Θεολογία του Σταυρού και του Εσταυρωμένου Κυρίου μας

15 Σεπτεμβρίου 2018
Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Ιωνία

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

15 Σεπτεμβρίου 2018
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Σταυρώθηκε για μένα (Αποστολικό Ανάγνωσμα)

14 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Aγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Το ζωηφόρο “σκάνδαλο” του Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακής μετά την Ύψωση Αποστολικό ανάγνωσμα

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ Ευαγγέλιο : Μαρκ. 8,34-9,1 ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Μαρκ, 8,34,9-1 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 8,34 – 9, 1 (16-9-2012)

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Τί συμβολίζει ὁ Σταυρός (β΄)

16 Νοεμβρίου 2023

Σωτήρια υπέρβαση Toυ Χρηστάκι Ευσταθίου Θεολόγου

21 Αυγούστου 2014

Προς αναζήτηση νοήματος για τη ζωή-Κυριακή μετά την Ύψωσιν

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την ύψωση του Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή Μετά την Ύψωσιν Το Ευαγγέλιο της εορτής, η απόδοσή του στην νεοελληνική.

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση

21 Αυγούστου 2014

15 Σεπ 2012 Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού -«Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν».

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

«Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τό ὄρος Κυρίου … καί θεασώμεθα τήν δό­ξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ»

«Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τό ὄρος Κυρίου … καί θεασώμεθα τήν δό­ξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ»

Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου

6 Αυγούστου – Ο στόχος και ο σκοπός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6 Αυγούστου - Ο στόχος και ο σκοπός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist