• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 7 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Μακαριστός Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς: Ένας Ομολογητής και συκοφαντημένος Αρχιερέας!

7 Ιανουαρίου 2022
in Ελλάδα Κόσμος
Λόγια που αγγίζουν την καρδιά μας από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά
Share on FacebookShare on Twitter

του Χαρ. Ν. Βραμπίδη, καθηγητού Δευτ/μιας Εκπ/σης

Με αισθήματα θλίψης και κατ΄άνθρωπον λύπης αλλά και την χαρά και παρηγορία ότι θα έχουμε έναν νέο Άγιο να πρεσβεύει για εμάς στον θρόνο του Θεού αποχαιρετίσαμε τον πράο, ταπεινό, ομολογητή, γεμάτο αγάπη και συγχωρητικότητα πνευματικό μας πατέρα Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρό Κοσμά.

Όσα και να αναφερθούν για τον ίδιο και το πολυδιάστατο έργο του δεν θα είναι αρκετά. Αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία Του, ενώθηκε μαζί Του, παραμένοντας πιστός σ΄ Εκείνον μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του.

Στολισμένος με όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος διακόνησε την Εκκλησία ως φλογερός Ιεροκήρυκας αλλά και ως θαυμαστός Επίσκοπος, γνωρίζοντας πως στο τίμιο κεφάλι του δεν θα στηριχθεί αδαμαντοκόλλητη μίτρα αλλά ακάνθινο στεφάνι.

 Άνθρωπος της προσευχής και της συνεχούς επικοινωνίας με τον Ουρανό, ζητούσε και λάμβανε την θεία ενίσχυση. Φίλος του Χριστού και φίλοι του οι Άγιοι! Εμπνευστής του και συνοδοιπόρος του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την διδασκαλία και το έργο του οποίου μιμήθηκε.

Πονάμε, ο πιστός λαός της Αιτωλοακαρνανίας γιατί μείναμε ορφανοί από πατέρα συμπονετικό, φιλάνθρωπο και γεμάτο αγάπη σε καιρούς δύσκολους και πονηρούς, σε καιρούς διωγμού της πίστεως.

Πονάμε όμως γιατί ο πνευματικός πατέρας μας έφυγε συκοφαντημένος αλλά και μετά την κοίμησή του συνεχίζει να συκοφαντείται.

Η καρδιά ματώνει, τα μάτια βουρκώνουν, η σκέψη θολώνει όταν αναλογίζεται ότι το ανθρώπινο στοιχείο πλέκεται μέσα στο θεϊκό της Εκκλησίας μας. Και είναι κάποτε τόσο έντονες και αποκρουστικές οι ανθρώπινες μικρότητες.

Λίγες ώρες μετά την εκδημία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «ξερόλα» συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το προηγούμενο παραλήρημα του, όταν ο Δεσπότης μας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τις δημόσιες άστοχες και ανεπίτρεπτες στο πρόσωπο, του προ ολίγων ωρών κεκοιμημένου επικρίσεις, μιμήθηκε ο  εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος λέγοντας μεταξύ των άλλων «Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και όλους τους άλλους που αφήνει πίσω του να τους διδάξει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πολύ και να λαμβάνουμε μέτρα».

Την πονεμένη και αγανακτισμένη για τις ανωτέρω συκοφαντίες απάντησή μας, την δίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος που λέει ότι: «Δεν υπάρχουν άνθρωποι άσχημοι, αλλά άνθρωποι που δεν μπορούν να δείξουν την ομορφιά τους. Και δεν μπορούν να δείξουν την ομορφιά τους γιατί δεν αγαπούν και δεν αγαπιώνται».

Στις Ποιμαντορικές Εγκυκλίους του και στους λόγους του ποτέ δεν τοποθετήθηκε κατά της Ιατρικής Επιστήμης και των υπευθύνων. Αντιθέτως αναφέρει στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο προς τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως του (Νοέμβριος 2020) «Ὑπάρχει, ἀγαπητοὶ μου,  ἕνας μεγάλος πειρασμός.  Ὑπάρχει μία ἐπιδημία, μιὰ λοιμικὴ νόσος. Βέβαια, ὀφείλουμε ὡς ἄνθρωποι νὰ προσέχουμε. Μὲ ταπείνωσι νὰ ἀκούσουμε τὶς ὁδηγίες τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης καὶ νὰ τηροῦμε τοὺς ὅρους τῆς ὑγιεινῆς», καθώς και σε άλλη Εγκύκλιο σημειώνει: «Υπάρχει, αγαπητοί, μία πανδημία όπως ονομάζεται. Επί ένα χρόνο τώρα, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την σωματική μας υγεία…. Κανείς δεν κατηγορεί τους υπευθύνους για την ανησυχία και την φροντίδα τους, όσον αφορά στον κίνδυνο της υγείας του ελληνικού λαού, όσο υπάρχει η επιδημία» (Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021).

Καθώς και ο ίδιος επιστήμων και κάτοχος δυο πανεπιστημιακών τίτλων αυτών της Πολιτικής Επιστήμης και της Θεολογίας, ποτέ του δεν αμφισβήτησε καμία επιστήμη, ιδιαιτέρως την Ιατρική.

Μας λύπησε βαθύτατα ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ιερόθεος, όταν στον επικήδειο λόγο του χαρακτήρισε την κοίμηση του Δεσπότη μας ως «οδυνηρό θάνατο» επειδή κοιμήθηκε εξαιτίας των επιπλοκών που προκλήθηκαν από τον κορωναϊό με τον οποίο είχε προσβληθεί.

Στο λεξικό του ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης στο λήμμα «οδυνηρός» σημειώνει: «1. Αυτός που προκαλεί σωματικό ή ψυχικό πόνο. 2. (μτφ) για κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για κάποιον».

Στο βιβλίο «Η ζωή μετά τον θάνατο» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου αναφέρεται: «Η έξοδος της ψυχής από το σώμα γίνεται βιαίως, και αυτό είναι το μυστήριο του θανάτου» (σελ.55).

Προφανώς και δεν εννοούσε στον επικήδειο λόγο του, ως «οδυνηρό θάνατο» το μυστήριο της διάσπασης της ενότητας ψυχής και σώματος, γιατί έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζει κάθε θάνατο ως οδυνηρό. Περισσότερο υπονοούσε το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, δεν είχε εμβολιαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως κάθε θάνατο ανεμβολίαστου από κορωναϊό ως «οδυνηρό». Είναι μέσα στα γενικότερο πλαίσιο «δαιμονοποίησης» των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα δυο τελευταία χρόνια, που έχουμε εισέλθει στην εποχή της Covid-19, παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια παραποίησης και στρέβλωσης της Εκκλησιολογίας και κατά συνέπεια συνολικά της Δογματικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, καθώς και αποϊεροποίηση των πάντων.

Ολόκληρη η Βιβλική και Πατερική Θεολογία είναι σωτηριολογική, δηλαδή θεμελιωμένη στην ενανθρώπηση του Λόγου, έχοντας ως στόχο την σωτηρία και την κατά χάρη θέωση του ανθρώπου. Έτσι, η Δογματική της Εκκλησίας μας εξετάζει και κινείται γύρω από το τρίπτυχο: Θεός, κόσμος και άνθρωπος. Κατά συνέπεια κάθε παραποίηση και στρέβλωσή της συνεπάγεται παραποίηση και στρέβλωση της ανθρωπολογίας και κοσμολογίας.

Οι άγευστοι του εκκλησιαστικού γεγονότος, αποφεύγουν τον συνωστισμό εντός των Ιερών Ναών, με το να συγχέουν την παρουσία και σύναξη στα Ιερά Μυστήρια, με τις λοιπές συνάξεις που γίνονται σε άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Αρνούνται λοιπόν την κατ΄ Ενέργεια παρουσία του Θεού στις λατρευτικές συνάξεις των χριστιανών. Σε αυτές τις καινοτομίες και τους νεωτερισμούς ήταν αντίθετος ο κοιμηθείς Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς, και όχι στην Ιατρική Επιστήμη!

Στην Επιστημονική Διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις 12 & 13 Μαρτίου 2021 με θέμα «COVID-19. Πίστη, ελπίδα και όραμα στον καιρό της πανδημίας» ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Ξιώνης, στην εισήγησή του με θέμα «Η Εκκλησία στην εποχή της πανδημίας: Ενδοιασμοί, αμφισβητήσεις και σωτηρία» της οποίας παραθέτουμε τον σύνδεσμο μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Άρνηση της κατ΄ ενέργειας παρουσίας της Θεότητος είναι πολύ πιο σημαντική από την αλλοίωση της πίστεως, η οποία επιχειρείται από την αίρεση. Διότι αυτή δεν είναι μια απλή διαφοροποίηση από την διδασκαλία της Εκκλησίας. Δεν αποτελεί μια διαφορετική ερμηνεία του Δόγματος όπως συμβαίνει με τους αιρετικούς. Η άρνηση της Θεότητος του Ιησού, η οποία στηρίζεται στην αμφιβολία και άρνηση της θεϊκής του δύναμης και η οποία βεβαίως εκφράζεται με την απόδοση των θαυμάτων στις φυσικές δυνάμεις των κτιστών όντων, όπως στην περίπτωση των Φαρισαίων ή με την απόδοση της φθοράς και του θανάτου στο ανακαινισμένο Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία, όπως συμβαίνει σήμερα στην εποχή της Covid-19, σημαίνει βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος και ως εκ τούτου είναι πολύ σοβαρότερο από την αίρεση. Διότι ο Φαρισαίος ή ο κατ΄ όνομα μόνο Χριστιανός δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει το μυστήριο όπως κάνει ο αιρετικός αλλά αρνείται αυτό το ίδιο το μυστήριο. Δεν αλλοιώνει την πίστη στην προσπάθειά του να την κατανοήσει αλλά την αναιρεί αντιστρέφοντας την αλήθεια και αποδίδοντας στα έργα της Θεότητος ιδιότητες και συνθήκες της κτιστής φύσεως. Γι΄ αυτό, οι μεν αιρετικοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα λογικά λάθη των ερμηνευτικών τους προϋποθέσεων, να μεταβάλουν το θεωρητικό υπόβαθρο της κακοδοξίας τους και τελικά να μετανοήσουν, οι βλάσφημοι όμως θεωρούν την πίστη και το βίωμα της Εκκλησίας ως υπερβολικά και αντιεπιστημονική αντίληψη της πραγματικότητας. Τοιουτοτρόπως αρνούνται την παρουσία του Θεού και ως εκ τούτου παραμένουν αμετανόητοι. Η άρνηση συνεπώς της Θεότητος είναι μια πράξη δαιμονική και εκφράζει την απόλυτη πνευματική διαστροφή και υπαρξιακή αλλοίωση προς το μη ον και την ανυπαρξία».

Ποτέ, καμία ασθένεια και κανένας ιός, δεν παραποίησε την Εκκλησιολογία και δεν έκανε τους χριστιανούς να φοβηθούν την συμμετοχή τους στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδίως σε αυτό της Θείας Ευχαριστίας, τον ασπασμό των αγίων λειψάνων και των ιερών εικόνων.

Αντιθέτως, οι πανδημίες και κάθε λοιμική νόσος ήταν ευκαιρία για «θαρραλέα ομολογία των χριστιανών μαρτύρων και η προθυμία των πρώτων χριστιανών να μεριμνούν για τους συνανθρώπους τους σε καιρό πανδημιών… και αυτή η στάση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβίωση των χριστιανών και εκείνων που αυτοί περιποιούντο, και αυτό δεν εθεωρείτο τίποτε άλλο παρά θαύμα», αναφέρει στο βιβλίο «Ο ολικός πόνος και η φύση της ίασης» ο Dr Daniel B. Hinshaw,  το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, χαρακτηρίζοντάς το ως «θησαυρό Ορθόδοξης βιοηθικής θεωρίας», μεταξύ των άλλων.

Αυτή η αντιμετώπιση και εκδήλωση της έμπρακτης αγάπης των χριστιανών, αύξανε και πλήθυνε την Εκκλησία, γιατί οι ειδωλολάτρες συγκινημένοι από το παράδειγμα αγάπης και αυτοθυσίας των χριστιανών βαπτίζονταν και οι ίδιοι, αφού έβλεπαν ότι μόνο μια αληθινή πίστη σε έναν αληθινό Θεό αναγεννά τέτοιους ανθρώπους, που μιμούνται το παράδειγμα του Σωτήρα Χριστού!

Αυτή την Θεολογία των Πατέρων και την Παράδοση της Εκκλησίας μας ακολούθησε, βάδισε, δεν έβγαλε από τη ζωή του και δίδαξε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κυρός Κοσμάς!

Αυτή την ιερά Παράδοση, που σε αντίθεση με τον δυισμό σώματος – ψυχής, δεν κατακερματίζει το επιστητό. Αυτή την ιερά Παράδοση, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως όλο, ως ψυχοσωματική οντότητα, με ψυχή αθάνατη, που επιδιώκει την ίαση και την θεραπεία του από την ασθένεια της αμαρτίας αλλά και τις ασθένειες του σώματος. Αυτή την Παράδοση των Πατέρων συνέχισε και με αυτή πορεύθηκε σε ολόκληρη τη ζωή του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά αφού μεγάλωσε σε κολλυβαδική οικογένεια, με πατέρα Ιερέα, τον π. Ευστράτιο, που σήκωνε τα χέρια και επιτελούσε θαύματα (βλ.  βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο, τόμος Α΄»).

Δεν κήρυξε τίποτα νέο και άγνωστο στην Εκκλησία. Τήρησε τον εαυτό του μέσα στην ακραιφνή πίστη, την καθαρά και ανόθευτη διδασκαλία. Πάντα κήρυττε την μετάνοια, την καθαρότητα και την αγάπη!

Κατηγορήθηκε γιατί δεν φορούσε μάσκα. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, τον υποδέχθηκε και συνομίλησε μαζί του χωρίς να φοράει μάσκα ενώ λίγους μήνες νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Αρχιεπίσκοπο να ασπάζεται την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου φορώντας μάσκα. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε όμως! Ω της υποκρισίας!

Κλήθηκε σε απολογία από την Ιερά Σύνοδο μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ, για απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών του Πάσχα, εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών. Η Εκκλησία συμπορευόμενη με τις άγευστες εκκλησιαστικής παραδόσεως αποφάσεις της Πολιτείας, προτίμησε να σκανδαλίσει και να πληγώσει το πλήρωμά της και να καλέσει σε απολογία δύο Ιεράρχες.

Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς πριν λίγες ημέρες, η Πολιτεία έκανε εξαίρεση του μέτρου κλεισίματος της εστίασης από τις 11:00΄ μ.μ στις 2:00΄ π.μ.. Η Ανάσταση όμως δεν μπορούσε να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα, ένεκα απαγόρευσης!

Για τον εμπαιγμό του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών που προκαλείται από τις ανωτέρω διακρίσεις εις βάρος της Εκκλησίας, δυστυχώς δεν είδαμε καμία αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο. Τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί που υποστήριζαν ή δικαιολογούσαν εκείνη την κατρακύλα;

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, ο οποίος για την υπεράσπισή της Ιεράς Παραδόσεως της Εκκλησίας μας και την ομολογία του για το θέμα αυτό, δέχτηκε έντονη επικριτική αντιμετώπιση και χαρακτηρισμούς ταπεινωτικούς από «αδερφούς» Του. Όμως ως νέος Άγιος Μάρκος Ευγενικός, έλεγε πως «σε θέματα πίστεως και αυτό που φαίνεται μικρό δεν είναι μικρό». Οι γενναίοι μιλούν ταπεινά αλλά γενναία!

Η αταλάντευτη και ανόθευτη πίστη στην Ορθοδοξία, καθώς και ορθοπραξία του, είχαν ζωηρή απήχηση στο ορθόδοξο πλήρωμα, το οποίο δεχόταν τους λόγους του με βαθύτατη συγκίνηση και τον περιέβαλλε με σεβασμό απεριόριστο, με εκτίμηση και ειλικρινή αγάπη. Βρέθηκαν βέβαια ορισμένοι, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ως φανατικό. Αλλά όταν ο νους και η καρδιά του ανθρώπου σκοτισθούν, τότε εύκολα διαστρέφονται οι λέξεις. Ο περιφρονητής κάθε ευτελούς συμβιβασμού και ο ένθερμος υποστηρικτής της καθαράς αληθείας χαρακτηρίζεται φανατικός και μονόπλευρος.

Απάντηση σε όλους αυτούς; Ο λόγος του! Η τελευταία Ποιμαντορική Εγκύκλιος των Χριστουγέννων 2021, μεστή θεολογικών νοημάτων όπως κάθε άλλη άλλωστε,  αναφέρει: «Θολωμένοι ἀπό τήν ἐγωπάθειά μας, τή φιλαυτία μας καί τήν ὑλοφροσύνη μας, αἰχμάλωτοι τοῦ αἰῶνος τούτου, χάσαμε τήν θερμή καί καθαρή πίστι μας στόν Τριαδικό Θεό μας, τόν Σαρκωθέντα Κύριο, θεοποιήσαμε τή λογική μας καί πορευόμαστε χωρίς χάρι Θεοῦ καί Ἁγιοπνευματική παρουσία. Βρισκόμαστε, ὅπως νομίζουμε, μέσα στό ἀμπέλι τοῦ Χριστοῦ μας, τήν Ἐκκλησία, καί καμμιά σχέσι δέν ἔχουμε μέ τόν Ἀμπελουργό. Ἁμαρτάνουμε καί οὔτε, δυστυχῶς, κἄν συναισθανόμαστε ὅτι εἴμαστε ἄνθρωποι ἀποστασίας».

Σύμφωνα με τη δισχιλιετή εμπειρία της Εκκλησίας μας, έναν άγιο τον αναδεικνύει η συνείδηση του λαού της Εκκλησίας! Ο άγιος είναι πρώτα άγιος στη συνείδηση και στις καρδιές των πιστών, και στη συνέχεια η Εκκλησία προβαίνει στην αγιοκατάταξή του.

Στη συνείδηση και στην καρδιά του πιστού λαού της Αιτωλοακαρνανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς είναι Άγιος! Και αυτή η αγιότητά του είναι καθολικά αναγνωρισμένη απ΄ όλον τον Ορθόδοξο κόσμο! Αν επιτρέψει ο Θεός και ζήσουμε, θα εορτάσουμε πανηγυρικά και την επίσημη αγιοκατάταξή του!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί κλήρος και λαός που συγκεντρώθηκε παρά τις απαγορεύσεις στην εξόδιο Ακολουθία και στην ταφή του και με πίστη φώναξε «Άγιος»!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί η ομολογία του σε θέματα πίστεως!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί η συγχώρεση των συκοφαντών του!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί ο μαρτυρικός βίος του!

Την αγιότητά του την καταμαρτυρεί η ευωδία του θαλάμου νοσηλείας του τις τελευταίες ημέρες πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο!

Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό, που μας χάρισε Δεσπότη Άγιο και Ομολογητή!

Πρόσφατα Άρθρα

Επίσκεψη νέου Διοικητή ΚΕΣΝ στον  Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη νέου Διοικητή ΚΕΣΝ στον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος

6 Μαΐου 2026

 Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο επισκέφθηκε εθιμοτυπικά, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ο νέος Διοικητής του Κέντρου...

Read more
Έκτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Έκτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου

6 Μαΐου 2026

Ημέρες πνευματικής χαράς και θεομητορικής ευλογίας απολαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Απριλίου...

Read more
Η εορτή της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος στην Καρδίτσα

6 Μαΐου 2026

Την Τρίτη 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Ειρήνη τη Μεγαλομάρτυρα, μία μορφή που...

Read more
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς ΑΠΘ
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς ΑΠΘ

6 Μαΐου 2026

Τήν Τρίτη, 5 Μαΐου 2026, στήν Αἴθουσα Τελετῶν «Ἀλέξανδρος Παπαναστασίου» του παλαιοῦ κτιρίου τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,...

Read more
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

6 Μαΐου 2026

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε η έναρξη του εβδομαδιαίου εορτασμού της ιεράς εφεστίου εικόνος του Μητροπολιτικού Οικήματος της Ι. Μητροπόλεως...

Read more
π. Φίλιππος : Η ευθανασία αποτελεί ύβρη κατά του Δημιουργού
Εκκλησία της Ελλάδος

π. Φίλιππος : Η ευθανασία αποτελεί ύβρη κατά του Δημιουργού

6 Μαΐου 2026

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλοσοφίας, της Β’ Λυκείου, και στην 4η ενότητα του βιβλίου “Αρχές Φιλοσοφίας” γίνεται λόγος για...

Read more
Με Ι. Αγρυπνία εορτάστηκε η Μεσοπεντηκοστή στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με Ι. Αγρυπνία εορτάστηκε η Μεσοπεντηκοστή στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

6 Μαΐου 2026

Με Ιερά Αγρυπνία εορτάστηκε η Μεσοπεντηκοστή, στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής. Την παραμονή της εορτής Τρίτη 5 Μαΐου...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους αποκτά πιστοποίηση ISO 9001 και ενισχύει το πολυσχιδές κοινωνικό της έργο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους αποκτά πιστοποίηση ISO 9001 και ενισχύει το πολυσχιδές κοινωνικό της έργο

6 Μαΐου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, έλαβε την πιστοποίηση κατά το...

Read more
Ιστορική επίσκεψη και προσκύνημα της εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στις Ιερές Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιστορική επίσκεψη και προσκύνημα της εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στις Ιερές Μονές Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων

6 Μαΐου 2026

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου 2026, η ιστορική επίσκεψη και το πρώτο επίσημο προσκύνημα των αντιπροσώπων των...

Read more
Το Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος τίμησε τον προστάτη του Άγιο Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος τίμησε τον προστάτη του Άγιο Εφραίμ

5 Μαΐου 2026

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ιερά μνήμη του Οσίου και...

Read more
Πέμπτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πέμπτη ημέρα του προσκυνήματος της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στην Ι. Π. Μεσολογγίου

5 Μαΐου 2026

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου 2026, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου...

Read more
Προχωρούν οι εργασίες στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας
Εκκλησία της Ελλάδος

Προχωρούν οι εργασίες στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας

5 Μαΐου 2026

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος επισκέφθηκε εκ νέου τη Ρεντίνα, προκειμένου να επιβλέψει από...

Read more
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

5 Μαΐου 2026

Ιστορική προσφορά για τους πιστούς – Δωρεά 300.000 βιβλίων από τη Dekagro Με κεντρικό θέμα τη διαχρονική προσφορά στην πίστη...

Read more
Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, αυτή. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο...

Read more
Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;
Κηρύγματα

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

5 Μαΐου 2026

«Ο Μεσσίας (= Χριστός), όταν η εορτή ήταν στο μέσο, στάθηκε ανάμεσα στους διδασκάλους του μωσαϊκού Νόμου και τους δίδασκε»....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, αυτή. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο...

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

5 Μαΐου 2026
Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

Λόγος επί της εορτής της Μεσοπεντηκοστής

5 Μαΐου 2026
Next Post
«Να αγαπάς ως κληρικός όλους τους αμαρτωλούς, αλλά να είσαι ασυμβίβαστος με την αμαρτία»

«Να αγαπάς ως κληρικός όλους τους αμαρτωλούς, αλλά να είσαι ασυμβίβαστος με την αμαρτία»

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Γενναία οικονομική στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και κίνητρα για τις σπουδές από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Γενναία οικονομική στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και κίνητρα για τις σπουδές από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Ο Μητροπολίτης Καστορίας δίπλα στην καστοριανή νεολαία

Ο Μητροπολίτης Καστορίας δίπλα στην καστοριανή νεολαία

Αυστραλίας Μακάριος: Εκεί όπου δεν μπορεί ο άνθρωπος να δώσει λύση, μπορεί η Παναγία

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist