• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Μακαριστός Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς: Ένας Ομολογητής και συκοφαντημένος Αρχιερέας!

in Ελλάδα Κόσμος
7 Ιανουαρίου 2022
byPoimin.gr Team
Λόγια που αγγίζουν την καρδιά μας από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά
Share on FacebookShare on Twitter

του Χαρ. Ν. Βραμπίδη, καθηγητού Δευτ/μιας Εκπ/σης

Με αισθήματα θλίψης και κατ΄άνθρωπον λύπης αλλά και την χαρά και παρηγορία ότι θα έχουμε έναν νέο Άγιο να πρεσβεύει για εμάς στον θρόνο του Θεού αποχαιρετίσαμε τον πράο, ταπεινό, ομολογητή, γεμάτο αγάπη και συγχωρητικότητα πνευματικό μας πατέρα Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρό Κοσμά.

Όσα και να αναφερθούν για τον ίδιο και το πολυδιάστατο έργο του δεν θα είναι αρκετά. Αγάπησε τον Χριστό και την Εκκλησία Του, ενώθηκε μαζί Του, παραμένοντας πιστός σ΄ Εκείνον μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του.

Στολισμένος με όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος διακόνησε την Εκκλησία ως φλογερός Ιεροκήρυκας αλλά και ως θαυμαστός Επίσκοπος, γνωρίζοντας πως στο τίμιο κεφάλι του δεν θα στηριχθεί αδαμαντοκόλλητη μίτρα αλλά ακάνθινο στεφάνι.

 Άνθρωπος της προσευχής και της συνεχούς επικοινωνίας με τον Ουρανό, ζητούσε και λάμβανε την θεία ενίσχυση. Φίλος του Χριστού και φίλοι του οι Άγιοι! Εμπνευστής του και συνοδοιπόρος του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την διδασκαλία και το έργο του οποίου μιμήθηκε.

Πονάμε, ο πιστός λαός της Αιτωλοακαρνανίας γιατί μείναμε ορφανοί από πατέρα συμπονετικό, φιλάνθρωπο και γεμάτο αγάπη σε καιρούς δύσκολους και πονηρούς, σε καιρούς διωγμού της πίστεως.

Πονάμε όμως γιατί ο πνευματικός πατέρας μας έφυγε συκοφαντημένος αλλά και μετά την κοίμησή του συνεχίζει να συκοφαντείται.

Η καρδιά ματώνει, τα μάτια βουρκώνουν, η σκέψη θολώνει όταν αναλογίζεται ότι το ανθρώπινο στοιχείο πλέκεται μέσα στο θεϊκό της Εκκλησίας μας. Και είναι κάποτε τόσο έντονες και αποκρουστικές οι ανθρώπινες μικρότητες.

Λίγες ώρες μετά την εκδημία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «ξερόλα» συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το προηγούμενο παραλήρημα του, όταν ο Δεσπότης μας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τις δημόσιες άστοχες και ανεπίτρεπτες στο πρόσωπο, του προ ολίγων ωρών κεκοιμημένου επικρίσεις, μιμήθηκε ο  εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος λέγοντας μεταξύ των άλλων «Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και όλους τους άλλους που αφήνει πίσω του να τους διδάξει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πολύ και να λαμβάνουμε μέτρα».

Την πονεμένη και αγανακτισμένη για τις ανωτέρω συκοφαντίες απάντησή μας, την δίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος που λέει ότι: «Δεν υπάρχουν άνθρωποι άσχημοι, αλλά άνθρωποι που δεν μπορούν να δείξουν την ομορφιά τους. Και δεν μπορούν να δείξουν την ομορφιά τους γιατί δεν αγαπούν και δεν αγαπιώνται».

Στις Ποιμαντορικές Εγκυκλίους του και στους λόγους του ποτέ δεν τοποθετήθηκε κατά της Ιατρικής Επιστήμης και των υπευθύνων. Αντιθέτως αναφέρει στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο προς τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως του (Νοέμβριος 2020) «Ὑπάρχει, ἀγαπητοὶ μου,  ἕνας μεγάλος πειρασμός.  Ὑπάρχει μία ἐπιδημία, μιὰ λοιμικὴ νόσος. Βέβαια, ὀφείλουμε ὡς ἄνθρωποι νὰ προσέχουμε. Μὲ ταπείνωσι νὰ ἀκούσουμε τὶς ὁδηγίες τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης καὶ νὰ τηροῦμε τοὺς ὅρους τῆς ὑγιεινῆς», καθώς και σε άλλη Εγκύκλιο σημειώνει: «Υπάρχει, αγαπητοί, μία πανδημία όπως ονομάζεται. Επί ένα χρόνο τώρα, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την σωματική μας υγεία…. Κανείς δεν κατηγορεί τους υπευθύνους για την ανησυχία και την φροντίδα τους, όσον αφορά στον κίνδυνο της υγείας του ελληνικού λαού, όσο υπάρχει η επιδημία» (Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021).

Καθώς και ο ίδιος επιστήμων και κάτοχος δυο πανεπιστημιακών τίτλων αυτών της Πολιτικής Επιστήμης και της Θεολογίας, ποτέ του δεν αμφισβήτησε καμία επιστήμη, ιδιαιτέρως την Ιατρική.

Μας λύπησε βαθύτατα ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ιερόθεος, όταν στον επικήδειο λόγο του χαρακτήρισε την κοίμηση του Δεσπότη μας ως «οδυνηρό θάνατο» επειδή κοιμήθηκε εξαιτίας των επιπλοκών που προκλήθηκαν από τον κορωναϊό με τον οποίο είχε προσβληθεί.

Στο λεξικό του ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης στο λήμμα «οδυνηρός» σημειώνει: «1. Αυτός που προκαλεί σωματικό ή ψυχικό πόνο. 2. (μτφ) για κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για κάποιον».

Στο βιβλίο «Η ζωή μετά τον θάνατο» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου αναφέρεται: «Η έξοδος της ψυχής από το σώμα γίνεται βιαίως, και αυτό είναι το μυστήριο του θανάτου» (σελ.55).

Προφανώς και δεν εννοούσε στον επικήδειο λόγο του, ως «οδυνηρό θάνατο» το μυστήριο της διάσπασης της ενότητας ψυχής και σώματος, γιατί έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζει κάθε θάνατο ως οδυνηρό. Περισσότερο υπονοούσε το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, δεν είχε εμβολιαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως κάθε θάνατο ανεμβολίαστου από κορωναϊό ως «οδυνηρό». Είναι μέσα στα γενικότερο πλαίσιο «δαιμονοποίησης» των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα δυο τελευταία χρόνια, που έχουμε εισέλθει στην εποχή της Covid-19, παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια παραποίησης και στρέβλωσης της Εκκλησιολογίας και κατά συνέπεια συνολικά της Δογματικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, καθώς και αποϊεροποίηση των πάντων.

Ολόκληρη η Βιβλική και Πατερική Θεολογία είναι σωτηριολογική, δηλαδή θεμελιωμένη στην ενανθρώπηση του Λόγου, έχοντας ως στόχο την σωτηρία και την κατά χάρη θέωση του ανθρώπου. Έτσι, η Δογματική της Εκκλησίας μας εξετάζει και κινείται γύρω από το τρίπτυχο: Θεός, κόσμος και άνθρωπος. Κατά συνέπεια κάθε παραποίηση και στρέβλωσή της συνεπάγεται παραποίηση και στρέβλωση της ανθρωπολογίας και κοσμολογίας.

Οι άγευστοι του εκκλησιαστικού γεγονότος, αποφεύγουν τον συνωστισμό εντός των Ιερών Ναών, με το να συγχέουν την παρουσία και σύναξη στα Ιερά Μυστήρια, με τις λοιπές συνάξεις που γίνονται σε άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Αρνούνται λοιπόν την κατ΄ Ενέργεια παρουσία του Θεού στις λατρευτικές συνάξεις των χριστιανών. Σε αυτές τις καινοτομίες και τους νεωτερισμούς ήταν αντίθετος ο κοιμηθείς Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς, και όχι στην Ιατρική Επιστήμη!

Στην Επιστημονική Διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ στις 12 & 13 Μαρτίου 2021 με θέμα «COVID-19. Πίστη, ελπίδα και όραμα στον καιρό της πανδημίας» ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Ξιώνης, στην εισήγησή του με θέμα «Η Εκκλησία στην εποχή της πανδημίας: Ενδοιασμοί, αμφισβητήσεις και σωτηρία» της οποίας παραθέτουμε τον σύνδεσμο μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Άρνηση της κατ΄ ενέργειας παρουσίας της Θεότητος είναι πολύ πιο σημαντική από την αλλοίωση της πίστεως, η οποία επιχειρείται από την αίρεση. Διότι αυτή δεν είναι μια απλή διαφοροποίηση από την διδασκαλία της Εκκλησίας. Δεν αποτελεί μια διαφορετική ερμηνεία του Δόγματος όπως συμβαίνει με τους αιρετικούς. Η άρνηση της Θεότητος του Ιησού, η οποία στηρίζεται στην αμφιβολία και άρνηση της θεϊκής του δύναμης και η οποία βεβαίως εκφράζεται με την απόδοση των θαυμάτων στις φυσικές δυνάμεις των κτιστών όντων, όπως στην περίπτωση των Φαρισαίων ή με την απόδοση της φθοράς και του θανάτου στο ανακαινισμένο Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία, όπως συμβαίνει σήμερα στην εποχή της Covid-19, σημαίνει βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος και ως εκ τούτου είναι πολύ σοβαρότερο από την αίρεση. Διότι ο Φαρισαίος ή ο κατ΄ όνομα μόνο Χριστιανός δεν προσπαθεί να ερμηνεύσει το μυστήριο όπως κάνει ο αιρετικός αλλά αρνείται αυτό το ίδιο το μυστήριο. Δεν αλλοιώνει την πίστη στην προσπάθειά του να την κατανοήσει αλλά την αναιρεί αντιστρέφοντας την αλήθεια και αποδίδοντας στα έργα της Θεότητος ιδιότητες και συνθήκες της κτιστής φύσεως. Γι΄ αυτό, οι μεν αιρετικοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα λογικά λάθη των ερμηνευτικών τους προϋποθέσεων, να μεταβάλουν το θεωρητικό υπόβαθρο της κακοδοξίας τους και τελικά να μετανοήσουν, οι βλάσφημοι όμως θεωρούν την πίστη και το βίωμα της Εκκλησίας ως υπερβολικά και αντιεπιστημονική αντίληψη της πραγματικότητας. Τοιουτοτρόπως αρνούνται την παρουσία του Θεού και ως εκ τούτου παραμένουν αμετανόητοι. Η άρνηση συνεπώς της Θεότητος είναι μια πράξη δαιμονική και εκφράζει την απόλυτη πνευματική διαστροφή και υπαρξιακή αλλοίωση προς το μη ον και την ανυπαρξία».

Ποτέ, καμία ασθένεια και κανένας ιός, δεν παραποίησε την Εκκλησιολογία και δεν έκανε τους χριστιανούς να φοβηθούν την συμμετοχή τους στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδίως σε αυτό της Θείας Ευχαριστίας, τον ασπασμό των αγίων λειψάνων και των ιερών εικόνων.

Αντιθέτως, οι πανδημίες και κάθε λοιμική νόσος ήταν ευκαιρία για «θαρραλέα ομολογία των χριστιανών μαρτύρων και η προθυμία των πρώτων χριστιανών να μεριμνούν για τους συνανθρώπους τους σε καιρό πανδημιών… και αυτή η στάση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβίωση των χριστιανών και εκείνων που αυτοί περιποιούντο, και αυτό δεν εθεωρείτο τίποτε άλλο παρά θαύμα», αναφέρει στο βιβλίο «Ο ολικός πόνος και η φύση της ίασης» ο Dr Daniel B. Hinshaw,  το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, χαρακτηρίζοντάς το ως «θησαυρό Ορθόδοξης βιοηθικής θεωρίας», μεταξύ των άλλων.

Αυτή η αντιμετώπιση και εκδήλωση της έμπρακτης αγάπης των χριστιανών, αύξανε και πλήθυνε την Εκκλησία, γιατί οι ειδωλολάτρες συγκινημένοι από το παράδειγμα αγάπης και αυτοθυσίας των χριστιανών βαπτίζονταν και οι ίδιοι, αφού έβλεπαν ότι μόνο μια αληθινή πίστη σε έναν αληθινό Θεό αναγεννά τέτοιους ανθρώπους, που μιμούνται το παράδειγμα του Σωτήρα Χριστού!

Αυτή την Θεολογία των Πατέρων και την Παράδοση της Εκκλησίας μας ακολούθησε, βάδισε, δεν έβγαλε από τη ζωή του και δίδαξε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κυρός Κοσμάς!

Αυτή την ιερά Παράδοση, που σε αντίθεση με τον δυισμό σώματος – ψυχής, δεν κατακερματίζει το επιστητό. Αυτή την ιερά Παράδοση, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως όλο, ως ψυχοσωματική οντότητα, με ψυχή αθάνατη, που επιδιώκει την ίαση και την θεραπεία του από την ασθένεια της αμαρτίας αλλά και τις ασθένειες του σώματος. Αυτή την Παράδοση των Πατέρων συνέχισε και με αυτή πορεύθηκε σε ολόκληρη τη ζωή του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά αφού μεγάλωσε σε κολλυβαδική οικογένεια, με πατέρα Ιερέα, τον π. Ευστράτιο, που σήκωνε τα χέρια και επιτελούσε θαύματα (βλ.  βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο, τόμος Α΄»).

Δεν κήρυξε τίποτα νέο και άγνωστο στην Εκκλησία. Τήρησε τον εαυτό του μέσα στην ακραιφνή πίστη, την καθαρά και ανόθευτη διδασκαλία. Πάντα κήρυττε την μετάνοια, την καθαρότητα και την αγάπη!

Κατηγορήθηκε γιατί δεν φορούσε μάσκα. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, τον υποδέχθηκε και συνομίλησε μαζί του χωρίς να φοράει μάσκα ενώ λίγους μήνες νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Αρχιεπίσκοπο να ασπάζεται την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου φορώντας μάσκα. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε όμως! Ω της υποκρισίας!

Κλήθηκε σε απολογία από την Ιερά Σύνοδο μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ, για απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών του Πάσχα, εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών. Η Εκκλησία συμπορευόμενη με τις άγευστες εκκλησιαστικής παραδόσεως αποφάσεις της Πολιτείας, προτίμησε να σκανδαλίσει και να πληγώσει το πλήρωμά της και να καλέσει σε απολογία δύο Ιεράρχες.

Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς πριν λίγες ημέρες, η Πολιτεία έκανε εξαίρεση του μέτρου κλεισίματος της εστίασης από τις 11:00΄ μ.μ στις 2:00΄ π.μ.. Η Ανάσταση όμως δεν μπορούσε να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα, ένεκα απαγόρευσης!

Για τον εμπαιγμό του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών που προκαλείται από τις ανωτέρω διακρίσεις εις βάρος της Εκκλησίας, δυστυχώς δεν είδαμε καμία αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο. Τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί που υποστήριζαν ή δικαιολογούσαν εκείνη την κατρακύλα;

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, ο οποίος για την υπεράσπισή της Ιεράς Παραδόσεως της Εκκλησίας μας και την ομολογία του για το θέμα αυτό, δέχτηκε έντονη επικριτική αντιμετώπιση και χαρακτηρισμούς ταπεινωτικούς από «αδερφούς» Του. Όμως ως νέος Άγιος Μάρκος Ευγενικός, έλεγε πως «σε θέματα πίστεως και αυτό που φαίνεται μικρό δεν είναι μικρό». Οι γενναίοι μιλούν ταπεινά αλλά γενναία!

Η αταλάντευτη και ανόθευτη πίστη στην Ορθοδοξία, καθώς και ορθοπραξία του, είχαν ζωηρή απήχηση στο ορθόδοξο πλήρωμα, το οποίο δεχόταν τους λόγους του με βαθύτατη συγκίνηση και τον περιέβαλλε με σεβασμό απεριόριστο, με εκτίμηση και ειλικρινή αγάπη. Βρέθηκαν βέβαια ορισμένοι, οι οποίοι τον κατηγορούσαν ως φανατικό. Αλλά όταν ο νους και η καρδιά του ανθρώπου σκοτισθούν, τότε εύκολα διαστρέφονται οι λέξεις. Ο περιφρονητής κάθε ευτελούς συμβιβασμού και ο ένθερμος υποστηρικτής της καθαράς αληθείας χαρακτηρίζεται φανατικός και μονόπλευρος.

Απάντηση σε όλους αυτούς; Ο λόγος του! Η τελευταία Ποιμαντορική Εγκύκλιος των Χριστουγέννων 2021, μεστή θεολογικών νοημάτων όπως κάθε άλλη άλλωστε,  αναφέρει: «Θολωμένοι ἀπό τήν ἐγωπάθειά μας, τή φιλαυτία μας καί τήν ὑλοφροσύνη μας, αἰχμάλωτοι τοῦ αἰῶνος τούτου, χάσαμε τήν θερμή καί καθαρή πίστι μας στόν Τριαδικό Θεό μας, τόν Σαρκωθέντα Κύριο, θεοποιήσαμε τή λογική μας καί πορευόμαστε χωρίς χάρι Θεοῦ καί Ἁγιοπνευματική παρουσία. Βρισκόμαστε, ὅπως νομίζουμε, μέσα στό ἀμπέλι τοῦ Χριστοῦ μας, τήν Ἐκκλησία, καί καμμιά σχέσι δέν ἔχουμε μέ τόν Ἀμπελουργό. Ἁμαρτάνουμε καί οὔτε, δυστυχῶς, κἄν συναισθανόμαστε ὅτι εἴμαστε ἄνθρωποι ἀποστασίας».

Σύμφωνα με τη δισχιλιετή εμπειρία της Εκκλησίας μας, έναν άγιο τον αναδεικνύει η συνείδηση του λαού της Εκκλησίας! Ο άγιος είναι πρώτα άγιος στη συνείδηση και στις καρδιές των πιστών, και στη συνέχεια η Εκκλησία προβαίνει στην αγιοκατάταξή του.

Στη συνείδηση και στην καρδιά του πιστού λαού της Αιτωλοακαρνανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς είναι Άγιος! Και αυτή η αγιότητά του είναι καθολικά αναγνωρισμένη απ΄ όλον τον Ορθόδοξο κόσμο! Αν επιτρέψει ο Θεός και ζήσουμε, θα εορτάσουμε πανηγυρικά και την επίσημη αγιοκατάταξή του!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί κλήρος και λαός που συγκεντρώθηκε παρά τις απαγορεύσεις στην εξόδιο Ακολουθία και στην ταφή του και με πίστη φώναξε «Άγιος»!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί η ομολογία του σε θέματα πίστεως!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί η συγχώρεση των συκοφαντών του!

Την αγιότητά του, την καταμαρτυρεί ο μαρτυρικός βίος του!

Την αγιότητά του την καταμαρτυρεί η ευωδία του θαλάμου νοσηλείας του τις τελευταίες ημέρες πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο!

Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό, που μας χάρισε Δεσπότη Άγιο και Ομολογητή!

Πρόσφατα Άρθρα

Θερινή εορτή Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Θερινή εορτή Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

22 Ιουνίου 2026

Η θερινή εορτή των Παιδικών Σταθμών «Ιωνική Αγωγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η κατασκήνωση είναι έργο αγάπης, ευθύνης και προσφοράς της Εκκλησίας στους νέους»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η κατασκήνωση είναι έργο αγάπης, ευθύνης και προσφοράς της Εκκλησίας στους νέους»

22 Ιουνίου 2026

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, την Κυριακή 21...

Read more
Δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλώρινας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δωρεά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλώρινας

22 Ιουνίου 2026

Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης...

Read more
Εκδημία π. Δημητρίου Μαρτσούκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδημία π. Δημητρίου Μαρτσούκου

22 Ιουνίου 2026

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2026 ο συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς...

Read more
Μνημόσυνο Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου στήν Πάτρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου στήν Πάτρα

22 Ιουνίου 2026

Κατ’ ἒτος καί κατά μῆνα Ἰούνιον, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν, ἐπιτελεῖται ἱερό Μνημόσυνο, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
ΙΓ´ Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Το δεύτερον βάπτισμα»
Εκκλησία της Ελλάδος

ΙΓ´ Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Το δεύτερον βάπτισμα»

22 Ιουνίου 2026

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΛΒ΄ Παυλείων, διοργανώθηκε στο Πανελλήνιο ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά η...

Read more
Ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Βασιλείου τοῦ Χιλιοδένδρου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος Βασιλείου τοῦ Χιλιοδένδρου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

22 Ιουνίου 2026

Μέ ἐκκλησιαστική λαμπρότητα καί τή συμμετοχή πλήθους πιστῶν ἑορτάσθηκε τό διήμερο 20 καί 21 Ἰουνίου 2026 ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου...

Read more
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»

22 Ιουνίου 2026

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία,...

Read more
«Η αγία ιερωσύνη είναι αποστολή, μαρτυρία διακονία!»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η αγία ιερωσύνη είναι αποστολή, μαρτυρία διακονία!»

22 Ιουνίου 2026

Στον ιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος....

Read more
«Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»

21 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2026, Γ΄ Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
«Η πραγματική ελπίδα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Χριστός»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πραγματική ελπίδα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Χριστός»

21 Ιουνίου 2026

Στην ακριτική Σάμο βρέθηκε το διήμερο 21-22/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να συμμετάσχει στα ονομαστήρια του οικείου...

Read more
Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αποχαιρετά τον μακαριστό Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο

21 Ιουνίου 2026

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πληροφορηθείσα μετά βαθυτάτης θλίψεως την εις Κύριον αιφνίδια εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ικονίου κυρού Θεολήπτου,...

Read more
Η δικαίωση του ανθρώπου διά του Ιησού Χριστού και η ελπίδα μέσα στις θλίψεις
Εκκλησία της Ελλάδος

Η δικαίωση του ανθρώπου διά του Ιησού Χριστού και η ελπίδα μέσα στις θλίψεις

21 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε...

Read more
Προαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Προαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας

21 Ιουνίου 2026

Με την ολοκλήρωση των προαγωγικών και διπλωματικών εξετάσεων έληξε και η φετινή διδακτική χρονιά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μπούκα Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μπούκα Αιτωλοακαρνανίας

21 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην τοπική Κοινότητα της Μπούκας Αιτωλοακαρνανίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»
Κηρύγματα

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

19 Ιουνίου 2026

Γ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ  «ZHTΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (Ο ΚΥΡΙΟΣ) Ἡ σημερινή Εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Γ´ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ»....

«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

19 Ιουνίου 2026
Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως

«Απελευθέρωση από το άγχος»

19 Ιουνίου 2026
Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

3 Ιουλίου 2022
Η παρουσία του Θεού

«Μήπως δεν βλέπεις καλά;»

27 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου

6 Ιουλίου 2019
Αγάπη χωρίς τέλος

Καταλλαγή καί σωτηρία

16 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

14 Ιουνίου 2018
Next Post
«Να αγαπάς ως κληρικός όλους τους αμαρτωλούς, αλλά να είσαι ασυμβίβαστος με την αμαρτία»

«Να αγαπάς ως κληρικός όλους τους αμαρτωλούς, αλλά να είσαι ασυμβίβαστος με την αμαρτία»

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Καλαβρύτων

Γενναία οικονομική στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και κίνητρα για τις σπουδές από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Γενναία οικονομική στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και κίνητρα για τις σπουδές από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Ο Μητροπολίτης Καστορίας δίπλα στην καστοριανή νεολαία

Ο Μητροπολίτης Καστορίας δίπλα στην καστοριανή νεολαία

Αυστραλίας Μακάριος: Εκεί όπου δεν μπορεί ο άνθρωπος να δώσει λύση, μπορεί η Παναγία

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist