• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε καί μαστοί οὕς ἐθήλασας»

in Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
22 Αυγούστου 2020
byPoimin.gr Team
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”
Share on FacebookShare on Twitter

Αποστολικά Μηνύματα

Λόγος εις την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κυριακή 23/8/2020

«Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε καί μαστοί οὕς ἐθήλασας».

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου.

Σήμερα είναι η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή. Τι σημαίνει απόδοση εορτής; Είναι ένα εβραϊκό έθιμο το οποίο η Εκκλησία μας το διατήρησε και για τις χριστιανικές εορτές. Οι Εβραίοι έως και σήμερα πανηγυρίζουν κάθε μεγάλη εορτή τους επί οκτώ  ημέρες. Διά του τρόπου αυτού δείχνουν πόσο σημαντική είναι η εορτή την οποία τιμούν για την ζωή τους. Μάλιστα την όγδοη ημέρα που τελείωναν οι εορταστικές εκδηλώσεις, έκαναν πάλι μεγάλη πανήγυρη για να αποχαιρετήσουν την τιμομένη εορτή που έφευγε. Απέδιδαν δε στην εορτή τα ίσα με την πρώτη ημέρα της πανηγύρεως.

Αυτό το έθιμο άρεσε στην χριστιανική μας Εκκλησία, γι’ αυτό και διατηρεί για τις μεγάλες χριστιανικές της εορτές την πανηγυρική τους απόδοση, που συνήθως τελείται εντός οκτώ ημερών από την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.

Απόδοση λοιπόν σημαίνει το πανηγυρικό κλείσιμο κάποιας μεγάλης εορτής μετά από οκτώ ημέρες. Έτσι σήμερα, 23 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, συμπληρώνονται οκτώ ημέρες από την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ολοκληρώνουμε δηλαδή σήμερα τις τιμητικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις προς το άγιο πρόσωπο της μητέρας του Κυρίου μας, που έγιναν με αφορμή την Κοίμησή της. Στην απόδοση των εορτών διαβάζονται τα ίδια ιερά γράμματα που διαβάστηκαν και την πρώτη ημέρα της πανηγυρικής εορτής. Γι’ αυτό ομοίως ακούσαμε τα ίδια ιερά κείμενα του Αποστόλου αλλά και του Ευαγγελίου.

Ας δούμε ωστόσο και πάλι ποιο είναι το τιμώμενο πρόσωπο που επί οκτώ συνεχείς ημέρες εορτάζουμε. Είναι η Παναγία μας, η μητέρα του Κυρίου και διδασκάλου μας. Είναι η μάνα του Ιησού Χριστού, του ενανθρωπήσαντος δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Είναι το Σκεύος που επέλεξε ο ίδιος ο Θεός για να σαρκωθεί. Έγινε άνθρωπος εντός της αγνής και παρθένου μήτρας της, όμοιος με εμάς σε όλα, πλην της αμαρτίας. Γι’ αυτό και Θεάνθρωπος καλείται ο Ιησούς Χριστός. Η δε μητέρα Του, αφού γέννησε τον σαρκωθέντα Θεό, δικαίως ονομάζεται Θεοτόκος.

Ο Απόστολος Παύλος σήμερα στην προς Φιλιππησίους επιστολή του τονίζει την ταπείνωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Ο Υιός, δικαιωματικά είναι ίσος με τον Πατέρα Του, και ουδέποτε θεωρήθηκε η ισότητα αυτή ως αρπαγή. Γι΄ αυτό εξάλλου δεν φοβήθηκε να ταπεινωθεί γενόμενος άνθρωπος, αλλά και να πάθει ως άνθρωπος, για να σώσει τον αμαρτήσαντα επί της γης άνθρωπο. Αυτή είναι η άκρα ταπείνωση, ο Θεός να γίνεται άνθρωπος, θέλοντας να σώσει τον άνθρωπο.  Αυτή η μεγάλη ταπείνωση του Κυρίου και Θεού μας αναζητούσε και το αντίστοιχο σκεύος εκλογής επί της γης για να σαρκωθεί. Ζητούσε η Θεότητα κάποιον άνθρωπο πάλι της άκρας ταπεινώσεως. Γι’ αυτό και σαρκώθηκε μόνο όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Όταν δηλαδή εμφανίστηκε επί της γης η Παναγία μας, γόνος αγίων γονέων, του Ιωακείμ και της Άννας, που την απέκτησαν θαυματουργικά σε μεγάλη ηλικία, όταν ήταν και οι δύο τους ήδη γέροντες. Έδωσαν δε στο παιδί τους το όνομα Μαριάμ, που ήταν το όνομα της μητέρας της αγίας Άννας.

Η Παναγία μας μεγάλωσε μέσα στα Άγια των Αγίων του Ναού του Σολομώντα από τριών ετών, από τότε που οι γέροντες γονείς της αφιέρωσαν το παιδί τους στον Ιερό Ναό για να το μεγαλώσουν οι ιερείς και οι αρχιερείς. Πίσω από τα Άγια των Αγίων υπήρχε παρθεναγωγείο για τα κορίτσια που οι γονείς τα αφιέρωναν στο Ναό. Εκεί έζησε η Παναγία μας έως τα δεκαπέντε χρόνια της. Εκεί μεγάλωσε η μικρή Μαρία εν Πνεύματι Αγίω. Εκεί απέκτησε σε ύψιστο βαθμό όλες τις ανθρώπινες άγιες αρετές. Και ο Θεός μας αυτήν επέλεξε ως το καλύτερο σκεύος για να σαρκωθεί ο Υιός Του, και από Υιός Θεού να γίνει Υιός ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός, ως άναρχος και προαιώνιος Θεός, δεν έχει μητέρα. Είναι αμήτωρ. Επίσης ο Ιησούς Χριστός, ως άνθρωπος, δεν έχει πατέρα. Είναι απάτωρ.

Μέγα το μυστήριο τούτο της σαρκώσεως και ταπεινώσεως του Κυρίου και Θεού μας. Ο Θεός να γίνεται άνθρωπος και να θυσιάζεται για να κάνει τον άνθρωπο θεό, να τον ξανακάνει μέτοχο των αιωνίων αγαθών της Βασιλείας Του. Στο έργο αυτό της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, όπως είναι πλέον κατανοητό, έπαιξε σημαντικό ρόλο η Παναγία. Η ταπεινή και αγνή Μαριάμ, που επιλέχθηκε ως άξιο σκεύος εκλογής από τον Θεό, για να γίνει η σάρκωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Δεν είμαστε μόνο εμείς που τιμούμε, μακαρίζουμε και ανυμνούμε την Παναγία μας. Πρώτα την τίμησε ο Θεός, που την επέλεξε για να σαρκωθεί. Ύψιστη τιμή για την νεαρή κόρη της Ναζαρέτ. Την τίμησαν επίσης οι άγγελοι αποκαλώντας την «ευλογημένη μεταξύ όλων των γυναικών». Την τίμησε η μητέρα του Ιωάννου του Προδρόμου, αποκαλώντας την Μητέρα του Κυρίου της και Θεού της. Την τιμά διαχρονικά ο Ευαγγελιστής Λουκάς, γράφοντας ότι κάποια γυναίκα από τον όχλο που άκουγε να μιλά ο Χριστός στην Βηθανία, σηκώθηκε όρθια και φώναξε, «ευτυχισμένη και μακάρια να είναι η κοιλία που σε βάσταξε και οι μαστοί από τους οποίους θήλασες». Η γυναίκα αυτή που απέδωσε τιμή διά των λόγων της στην μητέρα του Ιησού, θέλει η ορθόδοξη παράδοση να είναι η Μαρία η Μαγδαληνή.

Αλλά και όλοι εμείς οι πιστοί, συγκεντρωμένοι στους Ιερούς Ναούς μας από τις 15 έως και σήμερα 23 Αυγούστου, εδώ και 2000 χρόνια τιμούμε και μακαρίζουμε συνεχώς την μητέρα του Κυρίου μας. Την αγνή Μαριάμ, την Παρθένο Δέσποινα, την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, την Παναγία μας και μητέρα όλων μας. Ναι, εμείς οι Ορθόδοξοι πιστοί τιμούμε και μακαρίζουμε αυτήν εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, όπως η ίδια το προφήτευσε ενώπιον της αγίας Ελισάβετ, λέγοντας ότι από του νυν, από σήμερα δηλαδή, θα με μακαρίζουν όλες οι γενεές.

Αδελφοί μου. Ζούμε σε έναν αιώνα απατεώνα. Μια απατηλή εποχή που διαστρέφει τα πάντα προωθώντας τα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης. Τα πάντα διαλύονται, όμως εμείς μπορούμε να αντέξουμε, να σταθούμε όρθιοι στο ισοπέδωμα των εθνών και των λαών που απεργάζονται τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων και του ερχόμενου Αντιχρίστου. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Όπως το πέτυχαν οι προπάτορες και οι πρόγονοί μας. Πρώτον, παραμένοντας πιστοί στον μόνο Αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό. Δεύτερον, παραμένοντας μέσα στην Κιβωτό που αποτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός. Βιώνοντας πραγματικά την μυστηριακή, ανακαινιστική ζωή που προσφέρει η Εκκλησία μας σε όλα τα μέλη της, όσα είναι ενεργοί χριστιανοί και όχι τυπικοί ως πανηγυρτζίδες. Τρίτον, μένοντας κοντά στην Θεοτόκο, την Παναγία Μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων μας. Μιμούμενοι τις αρετές της, θα γίνουμε κι εμείς σκεύη εκλογής αγιασμένα από τον Κύριό μας. Ας μιμηθούμε προπαντός την ταπείνωσή Της. Η Παναγία δεν γνώριζε τι σημαίνει εγωιστικό θέλημα.

Ο ψεύτικος και αντίχριστος αιώνας που ζούμε μας καλλιεργεί από μικρά παιδιά τον καταραμένο και σατανικό εγωισμό, την φιλαυτία, την φιλαρχία, την φιλαρέσκεια και την εκπλήρωση όλων των προσωπικών μας θελημάτων. Ό,τι δεν θέλει ο Κύριός μας, αυτό καλλιεργεί η σύγχρονη εποχή. Οδηγεί έτσι τα βήματά μας μακριά από τον Ιησού Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του. Έτσι η Νέα Τάξη επιτυγχάνει τους απάνθρωπους στόχους της. Αν θέλουμε να μείνουμε όρθιοι στο ισοπέδωμα των λαών, ας ταπεινωθούμε, ακολουθώντας το άγιο θέλημα του Θεού, και ας αρνηθούμε τις αισχρές και αντίθεες προκλήσεις της Νέας Εποχής.

Ας μιμηθούμε την αγνότητα και την παρθενία της Θεοτόκου. Οι αντίχριστες δυνάμεις πέτυχαν μέσα σε λίγα χρόνια να καλλιεργήσουν τον πανσεξουαλισμό, την άσωτη ζωή στις ψυχές σχεδόν όλων των νέων μας, αλλά και των μεγαλυτέρων. Στις ημέρες μας τα αισχρά ήθη τα διδάσκουν ακόμα  και στα μικρά παιδιά, που τα διαφθείρουν κι αυτά έως του μυελού των οστών. Η αρετή της αγνότητας και της παρθενίας σε γυναίκες και άνδρες χάθηκε στον αιώνα τούτο. Τα Σόδομα είναι ενώπιόν μας, σπάνια πλέον συναντάς νέο ή νέα με ψυχική και σωματική αγνότητα. Οι αρετές που στόλιζαν την Παναγία μας περιφρονήθηκαν χωρίς προηγούμενο από τους σημερινούς ανθρώπους.

Τα κάστρα έπεσαν και πέφτουν. Η ταπείνωση, η αγνότητα και η παρθενία χάθηκαν και ποδοπατήθηκαν από τους υιούς του διαβόλου στην σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, αν θέλουμε να σώσουμε τις ψυχές μας στο γενικό χαμό, αν ακόμα θέλουμε να αποτελούμε εμείς τον νέο Ισραήλ, τον νέο περιούσιο λαό του Θεού που το ισχυρό χέρι Του θα μας διαφυλάξει από την επερχόμενη καταστροφή, ας μείνουμε πιστοί στον Ιησού Χριστό. Ας ζούμε πνευματική ζωή, σαν ζωντανά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ας μείνουμε στην αγκαλιά της Θεοτόκου μιμούμενοι τις αρετές της.

Ναι αδελφοί μου, ακούγοντας τα λόγια του Θεού και επικαλούμενοι την βοήθεια της Παναγίας μας, θα μείνουμε όρθιοι. Θα αποτελέσουμε το μικρό ποίμνιο του Χριστού και θα γίνουμε ξανά, ως λαός του Θεού, το Φως, που θα οδηγήσει και άλλα έθνη στην Βασιλεία Του· Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λουτρού για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λουτρού για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής

27 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 σε όλη την έκταση της μητροπολιτικής περιφέρειας Λαρίσης και Τυρνάβου, είτε σε ενοριακούς ναούς, είτε...

Read more
Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου

27 Ιουλίου 2026

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου  Με αισθήματα συγκίνησης και...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονος στην Περάνθη Άρτης

27 Ιουλίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Περάνθης Άρτης, χοροστατούντος του...

Read more
Ὁ Ἅγιος Παντελεήμων
Αγίου Παντελεήμονος

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός Παντελεήμων {27 Ιουλίου}

27 Ιουλίου 2026

Ενός νέου ανθρώπου και γιατρού την ιερή μνήμη εορτάζει και τιμά σήμερα η Εκκλησία, του αγίου μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονος....

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος

27 Ιουλίου 2026

Το εσπέρας της Κυριακής, 26ης Ιουλίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη...

Read more
Η Ιερά πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου

27 Ιουλίου 2026

Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάζεται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου 2026, η σεβάσμια μνήμη της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Read more
Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Κέρκυρα

27 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2026, Η’ Ματθαίου και εορτή της Αγίας Ενδόξου Οσιομάρτυρος Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και...

Read more
Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στους Σοφάδες
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στους Σοφάδες

27 Ιουλίου 2026

  Με λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης εορτάσθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Read more
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

27 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλoακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην Ι. Μ. Αιτωλoακαρνανίας

27 Ιουλίου 2026

Το Ιερό Λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αρσενίου του Καππαδόκου, προερχόμενο από το ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο της Ιεράς...

Read more
ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

27 Ιουλίου 2026

Την πολιούχο της, αγία Παρασκευή, τίμησε η Χαλκίδα κατά το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2026, με πάνδημη προσέλευση των...

Read more
Πάνδημος εορτασμός της μνήμης της Αγ. οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Εκκλησία των Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός της μνήμης της Αγ. οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Εκκλησία των Σερρών

26 Ιουλίου 2026

Στην εορτάζουσα ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών, όπου από της παρελθούσης Τετάρτης 22 Ιουλίου 2026, ευρίσκεται προς προσκύνηση και...

Read more
Με λαμπρότητα ἑόρτασε ἡ Ναύπακτος τὴν Ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ἑόρτασε ἡ Ναύπακτος τὴν Ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή

26 Ιουλίου 2026

Τό διήμερο, 25 καί 26 Ἰουλίου 2026, ἡ Ναυπακτία τιμᾶ μία ἀπό τίς πιό ἀγαπητές Ἁγίες της, τήν ἁγία Ὁσιοπαρθενομάρτυρα...

Read more
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία γιὰ τὴν Ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στὴν Κομοτηνή
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία γιὰ τὴν Ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στὴν Κομοτηνή

27 Ιουλίου 2026

Τὴν κυριώνυμη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, Κυριακή 26 Ἰουλίου 2026, τελέσθηκε ὁ Ὂρθρος στόν ὁποῖον χοροστάτησε ὁ Σεβασμιω­τάτος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ....

Read more
Εορτή Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγίας Παρασκευής στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγίας Παρασκευής στη Ν. Ιωνία

27 Ιουλίου 2026

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη  της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, που...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2026

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2026
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά από 120 χρόνια: «Μας χάρισε απόψε ο Θεός μία γεύση από τον Παράδεισο»

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά από 120 χρόνια: «Μας χάρισε απόψε ο Θεός μία γεύση από τον Παράδεισο»

Περί της ανησυχητικής εξαπλώσεως του covid-19 στην Καρδίτσα

Περί της ανησυχητικής εξαπλώσεως του covid-19 στην Καρδίτσα

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Καλαφάτη

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Καλαφάτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αγανάκτηση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Ρασοφορία νέου Μοναχού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ρασοφορία νέου Μοναχού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist