• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Λήξη των εργασιών του H΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
20 Οκτωβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

Συνεχίσθηκαν χθες 20 Oκτωβρίου οι εργασίες του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το ο­ποί­ο δι­ορ­γα­νώ­νει η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Οι με­γά­λες Προ­σω­πι­κό­τη­τες της Ελ­λη­νι­κῆς Επα­να­στά­σεως – Ομο­ψυ­χία και δι­χό­νοια κατά την Επα­νά­σταση».

Το παρόν Συνέδριο εντάσσεται σ’ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με  γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επι­στη­μο­νικά Συ­νέ­δρια για τα  200 χρό­νια της Ελ­λη­νι­κῆς Επα­νά­στα­σης». Συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συμποσίου σε δεύτερη καί τρίτη συνεδρία με Προεδρεύοντες αντίστοιχα τους: κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας καί Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καί  Κωνσταντίνο Χολέβα, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Ομίλησαν οι παρακάτω εισηγητές αναφερόμενοι στα εξής θέματα:

Ο πρώτος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Σαραντάκης, Ιστορικός ανέπτυξε το θέμα : «Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Από τη δράση του στο Βουκουρέστι μέχρι την Α΄Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1812 – 1822)».  Ο ομιλητής ανάμεσα στά άλλα ανέφερε πως «…Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος υπήρξε μια έντονη προσωπικότητα του 1821… Εμποτισμένος με εθνικό φρόνημα καί πατριωτισμό, οργανώνει μαζί με άλλους ομογενείς Έλληνες την κάθοδο προς τά πάτρια εδάφη. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι αυτός που εφάρμοσε την πολιτειολογία του Γεώργιου Σέκερη καί μετέστρεψε τήν «εικόνα» των επαναστατημένων Ελλήνων στην Ευρώπη. Με την διακήρυξη του Προσωρινού Πολιτεύματος δε, έθεσε τις βάσεις του μετέπειτα σύγχρονου ελληνικού κράτους …»

 Ο δεύτερος εισηγητής, Αξιότιμος κ. Γεώργιος Καραμπάτσος, παρουσίασε το θέμα: «Το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αργολίδος Γερασίμου Παγώνη». Ο  ομιλητής τόνισε ότι : «..Ο Γεράσιμος κατά κόσμον Γεώργιος Παγώνης ή Παγωνόπουλος γεννήθηκε το 1792 στην Μικρή Μαντίνεια Αβίας, κοντά στην Καλαμάτα… Συμμετείχε ενεργά τόσο στην επίλυση εκκλησιαστικών όσων καί πολιτικών ζητημάτων, έως ότου εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αργολίδος το 1852. Απεβίωσε την 30ή Μαρτίου του 1867…».

Ο τρίτος εισηγητής, Δρας κ. Ιωάννης Μπουγάς, ανέπτυξε το θέμα «Ο Επίσκοπος Μεσσήνης Ιωσήφ (ο από Ανδρούσης). Ο πρώτος μινίστρος της Θρησκείας καί του Δικαίου της ελευθέρας Ελλάδας» και ανέφερε ότι: «…υπήρξε Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, διάδοχος των Αποστόλων καί των μεγάλων εκκλησιαστικών μορφών της Ορθοδοξίας… υπήρξε  εκ των πρώτων, ίσως καί ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας ο οποίος αντιτάχθηκε στη αλλοτρίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τους Βαυαρούς αντιβασιλείς…».

Ο τέταρτος εισηγητής Δρας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, παρουσίασε το θέμα : «Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Σπυρίδωνος Τρικούπη μέσα από τους σωζόμενους πανηγυρικούς λόγους του». Ο εισηγητής επισήμανε πως «…Η μελέτη των λόγων του Τρικούπη μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τό κλίμα εκείνης της περιόδου – ειδικότερα των ετών 1825 – 1827, τους πρωταγωνιστές καί τα κινητρά τους, αλλά καί να αντιληφθούμε τη θέση και τη στάση του πολιτικού απέναντι στα όσα δραματικά συνέβησαν στους τελευταίους χρόνους της Επανάστασης. Οι σωζόμενοι λόγοι του αποτελούν άμεση πηγή στην προσπάθεια ανασύνθεσης της ιστορικής πραγματικότητας  κατά την περίοδο της Επανάστασης… » .

Ο πέμπτος εισηγητής, Αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Σπανός, απουσίαζε καί η ομιλία του με θέμα «Η πατρίδα του Ιωσήφ των Ρωγών (Τσαριτσανιώτης καί όχι Αμπελακιώτης)», θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Ο έκτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ηλίας Δροσινός, παρουσίασε το θέμα: « Ο Αγωνιστής, Φιλικός καί Ιατρός Χρονίας Ι. Δροσινός (Αμπελάκια 1792 – Πόρος 1866). Η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας».

Ο έβδομος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, παρουσίασε το θέμα: «Το πολιτικό όραμα του Ρήγα Φεραίου. Η περίπτωση της Νέας Πολιτικής Διοίκησης».

Η  όγδοη εισηγήτρια, Δρ. Ειρήνη Αρτέμη, παρουσίασε το θέμα: «Ιωσήφ Ρωγών, ο ματωμένος επίσκοπος στην πολιορκία του Μεσολογγίου». Η ομιλήτρια ανέφερε: «…Ο ρόλος της θρησκείας καί κατά συνέπεια της Εκκλησίας για τη συντήρηση της ιδιοπροσωπίας των υπόδουλων Ελλήνων υπήρξε αποφασισ-τικός: στις συνθήκες της μακραίωνης Κατοχής, ο ελληνισμός επιβίωσε διά της ορθοδοξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε ο Ιωσήφ επίσκοπος Ρωγών».

Ο  εισηγητής κ. Ιωάννης Καργάκος, μίλησε με θέμα: «Ο Λάμπρος Κατσώνης σήμερα».

Ο Αξιότιμος κ. Γεώργιος Καραμπελιάς ομίλησε με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη ως νευραλγικό κέντρο του Ελληνισμού για την Φιλική Εταιρεία: Εγκατάσταση της ηγεσίας, σχέδια απελευθερώσεως, προσπάθειες, έκβαση». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με ιστορική ενάργεια στην εξαιρετικά σημαντική αυτή πτυχή της προετοιμασίας της Επανάστασης.

Η Αξιότιμη  κ. Κωνσταντίνα Παναγάκη, ομίλησε με θέμα: «Η εισβολή του Ιμπραήμ πασά στη λακωνική γη καί η θυσία των κατοίκων στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά».

Η Αξιότιμη κ. Μαρίνα Μπάντιου, είχε ως θέμα: «Οι εξελίξεις της ελληνικής επανάστασης κατά τό 1828 -1829 όπως αποτυπώθηκαν στη γαλλόφωνη εφημερίδα Courrier d’ Orient». Η εισηγήτρια απουσίαζε καί η ομιλία της θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Μετά τη συζήτηση και το  διάλειμμα επαναλήφθηκαν οι εργασίες με την Τρίτη Συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Ο πρώτος εισηγητής, Ελλογιμώτατος κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ανέπτυξε το θέμα: «Η διχόνοια ως βασική αρνητική σταθερά του Ελληνισμού». Ο Ελλογιμώτατος αναφέρθηκε στους λόγους που οδηγούν τους Έλληνες στη διχόνοια. Έκανε απολογισμό των συνεπειών της στα εθνικά ζητήματα, την κοινωνία καί τους Έλληνες, παραπέμποντας τόσο στην ιστορική καί κοινωνική εμπειρία, όσο καί σε γνώμες των αρχαίων φιλοσόφων καί εκκλησιαστικών συγγραφέων. Τέλος έκανε περιγραφή των τρόπων υπέρβασης καί οικοδόμησης της εθνικής ομόνοιας.

Η δεύτερη  Ει­σή­γη­ση είχε ως θέ­μα: «Από τα δύο Συντάγματα στους δυο Εμφυλίους της Επανάστασης» καί εισηγητή τόν Ελλογιμώτατο κ.Αριστείδη Χατζή.  Ο κ. Χατζής δεν κατάφερε να παρευρίσκεται καί η εισήγησή του θα κατατεθεί στα πρακτικά.

Η τρίτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Η πολεμική δράση του Παναγιώτη Καρατζά στον απελευθερωτικό Αγώνα, του πρώτου θύματος τοπικών ερίδων στην Αχαΐα». Ο Εισηγητής Ελλογιμώτατος κ. Νικόλαος Τόμπρος, αναφέρθηκε στον επιφανέστερο μεταξύ των αξιόμαχων στρατιωτικών Παναγιώτη Καρατζά, ο οποίος υπήρξε τό πρώτο «πολιτικό» θύμα εξαιτίας των τοπικών αντιπαλοτήτων που επικρατούσαν στην Αχαΐα.

Η τέταρτη εισήγηση αναφέρθηκε στο θέμα: «Ιστορία της Δυτικής Χ:{έρσου} Ελλάδος – ποίημα απλούν, εν Μεσολογγίω 1824 ανωνύμου ποιητού: Πρώτη υπό του υπογραφομένου χρήση ως ιστορική πηγή που διαφωτίζει πτυχές της διχόνοιας καί της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ Πολιτικών καί Στρατιωτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821». Ο Εισηγητής κ. Ιωάννης Νεράτζης λόγω ασθενείας κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά.

Ο πέμπτος εισηγητής Ελλογιμώτατος κ. Δημήτριος Μαλέσης, ανέπτυξε το θέμα: «Η οργάνωση του ενόπλου αγώνα: τακτικός ή άτακτος στρατός; Προτεραιότητες καί εμφύλιες διαμάχες». Ο ομιλητής αναπτύσσοντας το θέμα του αναφέρθηκε στα ζητήματα πειθαρχίας, επιμελητείας των στρατευμάτων καί απονομής αξιωμάτων, τα οποία πυροδότησαν αντιπαραθέσεις όταν διακυβευόταν η ίδια η εθνική απελευθέρωση.

Ο έκτος εισηγητής Αξιότιμος κ. Κωνσταντίνος Δανούσης, ανέπτυξε το θέμα: «Κοινωνικές, Πολιτικές καί Θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στην Τήνο της Επανάστασης (1821-1827)». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Στην Τήνο οι προεπαναστατικές αντιθέσεις, κατά κύριο λόγο πολιτικές καί ριζοσπαστικά κοινωνικές, στα χρόνια της Επανάστασης έλαβαν νέα διάσταση εξαιτίας της μόνιμης καχυποψίας των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων ένα φαινόμενο που διάρκεσε πολλές δεκαετίες ακόμη».

Ο έκτος εισηγητής Δρας κ. Ελευθέριος Περρωτής, ανέπτυξε το θέμα: «Η ερμηνεία καί η αποδόμηση» του Εμφυλίου Πολέμου στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και η συμμετοχή του σε αυτό το γεγονός».

Ο έβδομός εισηγητής κ. Γ. Τσούτσος, ανέπτυξε τό θέμα: «Η διχόνοια των Ελλήνων για τον χαρακτήρα του νέου Ελληνικού κράτους πριν καί μετά από τον Εμφύλιο Πόλεμο 1823 -1825». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διάκριση των ενδογενών καί εξωγενών στοιχείων διαιρέσεως των υποδούλων Ελλήνων, στα ιδεολογικά καί πολιτικά ρεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην εξωτερική πολιτική καί διπλωματία των Μεγάλων Δυνάμεων καί στον χαρακτήρα της υπαρξιακής αναζήτησης για τη δημιουργία ενός κράτους, το οποίο δεν θα εξασφαλίζει μόνο τις πολιτικές ελευθερίες αλλά καί την πνευματική ιδιοσυστασία του Νέου Ελληνισμού.

Η ένατη εισήγηση είχε ως θέμα: «Οι στρατηγικές καί πολιτικές αντιπαραθέσεις του Ανδρέα Λόντου με τον Θ. Κολοκοτρώνη, τον Ι. Καποδίστρια καί τον Βασιλέα Όθωνα». Ομιλήτρια ήταν η αξιότιμη κ. Ευανθία Μπεντεβή –Σπυροπούλου.

Η δέκατη εισήγηση είχε ως θέμα: «Οι εμφύλιες διαμάχες κατά την Επανάσταση του 1821 καί η αποτύπωσή τους στα κείμενα των ιστοριογράφων καί απομνημονευματογράφων του Αγώνα». Το θέμα εισηγήθηκε η Αξιότιμη κ. Σοφία Καρύμπαλη –Κυριαζή, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «οι διενέξεις καί οι εμφύλιες συρράξεις της περιόδου 1823 – 1825, έπληξαν ανεπανόρθωτα την φιλοπατρία των αγωνιστών καί παραλίγο να οδηγήσουν στην οριστική καταστολή της Επαναστάσεως».

Η ενδεκάτη εισήγηση είχε ως θέμα: «Της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας: Ναυμαχία της Σαλαμίνας καί Μάχη στα Δερβενάκια. Θεμιστοκλής καί Ευρυβιάδης – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καί Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης». Η εισηγήτρια δρ. Όλγα Δάσιου, αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των προσωπικοτήτων της Αρχαιότητος καί της Νεότερης Ιστορίας καθώς και στις διαφορές τους αναδεικνύοντας τα διαχρονικά προβλήματα της διχόνοιας, της εγωκεντρικές βλέψεις αλλά και τις ευεργεσίες της ομοψυχίας».

Κα­τά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου πα­ρέ­στη­σαν, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Λήδρας κ. Επιφάνιος καί Ρωγών κ. Φιλόθεος και οι εκπρόσωποι των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Αρχιμ. Νικόλαος Λιόλιος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, Πρωτοπρ. Χρήστος Μπάρδης και Πρωτοπρ. Γεώργιος Σχοινάς εκπρόσωποι του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Αρχιμ. Σεραφείμ Γκόνος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Αθανάσιος Ντέτσικας, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου καί Ωρωπού κ. Κυρίλλου ,   Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Πρωτοπρ. Νεκτάριος Δημητριάδης εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος και Αρχιμ. Παύλος Κίτσος εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Επίσης παρέστησαν ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, ελλογιμώτατοι καθηγητές, κληρικοί φοιτητές και πλή­θος κό­σμου.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας  της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής  Πολιτιστικής Ταυτότητος, ευχαρίστησε εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος καί Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της  Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους εισηγητές του συνεδρίου, τους Ιεράρχες, τους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών καί Πολιτικών αρχών, που παραβρέθηκαν στις εργασίες του καθώς  επίσης καί το φιλίστορο ακροατήριο.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς  κ. Σεραφείμ για τη ραδιοφωνική μετάδοση του Συνεδρίου καί τον κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προβολή  του.

Επίσης, ευχαρίστησε τά μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καί τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στην έκδοση των Πρακτικών του Ζ’ Επιστημονικού Διεθνούς Συνεδρίου. Ο τόμος διατίθεται κεντρικά από τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ  καθώς και σε κάθε βιβλιοπωλείο.

Τέλος ανακοίνωσε τα θέματα του Θ’ καί του Ι’    Επιστημονικών Διεθνών Συνεδρίων, που έχουν ως εξής:

Α)  Θ’ Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο: «Τα οικονομικά του Αγώνος – Η επίτευξη καί η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» καί  χρόνος διεξαγωγής του, τό φθινόπωρο του 2020.

Β) Ι’ Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο: «Η επίδραση του 1821 στη Λογοτεχνία, την Ποίηση καί την Τέχνη» καί  χρόνος διεξαγωγής του, τό φθινόπωρο του 2021.

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου, βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο intv.gr.

Πρόσφατα Άρθρα

Με λαμπρότητα η επίσημη έναρξη των «Παυλείων 2026» στην  Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η επίσημη έναρξη των «Παυλείων 2026» στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

15 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2026 η επίσημη έναρξη...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου

15 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Ιουστίνου Πόποβιτς και Λουκά του Ιατρού στη Ναύπακτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Ιουστίνου Πόποβιτς και Λουκά του Ιατρού στη Ναύπακτο

14 Ιουνίου 2026

Τήν Κυριακή, 14 Ἰουνίου 2024, ἑορτάσθηκε στήν Ναύπακτο ἡ κοινή μνήμη τῶν ἁγίων Ἰουστίνου (Πόποβιτς), τοῦ Νέου Ὁμολογητοῦ, καί Λουκᾶ...

Read more
Στα Λεΐκα Καλαμάτας λειτούργησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στα Λεΐκα Καλαμάτας λειτούργησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

14 Ιουνίου 2026

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της συνοικίας των Λεΐκων Καλαμάτας μετέβη, την Κυριακή  14 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Εκδήλωση ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στο τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Νιγρίτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στο τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Νιγρίτης

14 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026, στις 8:00 το απόγευμα, στον ιερό...

Read more
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος στον Άγιο Βησσαρίωνα Σοφάδων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος στον Άγιο Βησσαρίωνα Σοφάδων

14 Ιουνίου 2026

   Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2026 η υποδοχή της Τιμίας...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

14 Ιουνίου 2026

Ένα νέο μέλος συναριθμείται, από σήμερα, στην ιερατική οικογένεια της τοπικής Εκκλησίας της Χαλκίδος. Πρόκειται για τον ευλαβέστατο διάκονο Θεολόγο...

Read more
«Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά μετανοούντες»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά μετανοούντες»

14 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νηλείας λειτούργησε την Κυριακή 14/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Ζέττα Μακρή...

Read more
Κτητορικό μνημόσυνο στον Άγιο Λουκά Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κτητορικό μνημόσυνο στον Άγιο Λουκά Βεροίας

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου το πρωί , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, το πρωΐ, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της...

Read more
Η Κυριακή Β´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή Β´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη

14 Ιουνίου 2026

  Την Κυριακή Β´ Ματθαίου (14 Ιουνίου) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου....

Read more
Η Κυριακή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων στη Λάρισα

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία...

Read more
«Ἡ ἐξέλιξη τῆς Νομοθεσίας στο θέμα τῆς καύσης τῶν νεκρῶν. Κανονική Θεώρηση»
Απόψεις - Γνώμες

Τρύπιες τσέπες

14 Ιουνίου 2026

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου  Ὅσο κι ἄν θέλω νά ἐκμεταλλεύομαι τή φιλόξενη στήλη τῆς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ γιά...

Read more
Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Αντώνιο Ζούπη στο Πήλιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Αντώνιο Ζούπη στο Πήλιο

13 Ιουνίου 2026

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο, με την συμπλήρωση εννέα ετών από την εις Κύριον εκδημία του Πρωτ. Αντωνίου Ζούπη,...

Read more
«Aλιείς ανθρώπων»
Κηρύγματα

Το Ευαγγέλιον της Βασιλείας

13 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Καί περιῆγεν ὅλην τήν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καί κηρύσσων τό Εὐαγγέλιον τῆς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Aλιείς ανθρώπων»
Κηρύγματα

Το Ευαγγέλιον της Βασιλείας

13 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Καί περιῆγεν ὅλην τήν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καί κηρύσσων τό Εὐαγγέλιον τῆς...

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Οι πειρασμοί του Κυρίου, η Κλήση των Μαθητών και η Αποστολή της Εκκλησίας

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

«Θα έλθει καιρός που θα βαδίζετε μέρες για να βρείτε καλό ιερέα»

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

Κυριακή Β’ Ματθαίου: Η κλήση των αποστόλων (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ο Χριστός δεν σταματά ποτέ να απευθύνει τις προσκλήσεις του

17 Ιουνίου 2023
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

17 Ιουνίου 2018
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Άς μαθητεύσωμεν εις τον Κύριον και Θεόν μας

10 Ιουνίου 2018
«Aλιείς ανθρώπων»

«Aλιείς ανθρώπων»

9 Ιουνίου 2018
Next Post
Θυρανοίξια Παρεκκλησίου των Αγίων Πηνελόπης και Νικολάου στη Μύκονο

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου των Αγίων Πηνελόπης και Νικολάου στη Μύκονο

Η εορτή των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου στη Μύκονο

Η εορτή των Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου στη Μύκονο

Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019»

Μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019»

Η εορτή του Αγίου Αρτεμίου στην Τρίπολη

Η εορτή του Αγίου Αρτεμίου στην Τρίπολη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η Επέτειος Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η Επέτειος Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist