• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κλειστοί Ναοί: Μια πορεία με Σταύρωση αλλά χωρίς προοπτική “Ανάστασης”…!

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Το Βήμα της Ενορίας
6 Απριλίου 2020
byPoimin.gr Team
Τί θά γίνει μέ τά ἐφημεριακά κενά; Πρόβλημα, πού χρήζει ἀμέσου ἀντιμετωπίσεως!
Share on FacebookShare on Twitter

του π. Αντωνίου Χρήστου

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, θέλω να πιστεύω ότι διαβάζοντας τις γραμμές αυτές είστε όλοι υγιείς, γεροί και δυνατοί ή τουλάχιστον και να μη συμβαίνει αυτό για εσάς ή τους οικείους σας, ότι είστε έστω αισιόδοξοι και με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο! Στο προηγούμενο άρθρο μας ευχηθήκαμε να μη χρειαστεί να ξαναγράψουμε για τον Κορονοϊό και τις συνέπειες του, οι τελευταίες όμως εξελίξεις μας αναγκάσουμε να ξανά ασχοληθούμε μαζί του έστω και έμμεσα.

Τι στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020) με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 21285/2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1082/Β/29-3-2020 παρατάθηκαν τα μέτρα που προβλέπονταν στην κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με αρ. 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) έως τις 11.4.2020, για Ιερούς Ναούς ουσιαστικά κλειστούς αφού δεν επιτρέπονται οι  Ιερές Ακολουθίες για τον κόσμο . Η διαφορά είναι ότι θα επιτρέπεται η διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας μόνο από το ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει και την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή (με ένα ιερέα και ένα ψάλτη σύμφωνα με διευκρινήσεις της Υπουργού) και εννοείται χωρίς πιστούς. Τέλος αυτή τη στιγμή (31/3/2020 και ώρα 9.52 μ.μ.) έχουμε φτάσει ήδη τους 43 νεκρούς στη χώρα μας και τα 1212 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτά είναι τα δεδομένα που βιώνουμε που κανείς δεν περίμενε όταν μπήκαμε στο μήνα Μάρτιο του 2020, ότι ένα τόσο απειροελάχιστο μικρόβιο-Κορονοϊός που ίσα που διακρίνεται με το μικροσκόπιο, ότι θα άλλαζε τόσο όχι μόνο την ζωή και την καθημερινότητά μας, αλλά όλης της χώρας, της ηπείρου αλλά και του κόσμου ολόκληρου!

Η Εκκλησία μας όμως έχει την δική της πραγματικότητα και κυρίως προοπτική, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται ή δε βιώνει με πόνο όλα αυτά που της έχουν επιβληθεί, αλλά και την αγωνία του ποιμνίου της και «της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Την Πέμπτη αυτή που βγαίνει το φύλλο μας, είναι του Μεγάλου Κανόνος και η εβδομάδα αυτή Ε΄ Νηστειών είναι η μετάβαση από τον Άγιο Ιωάννη και το Βιβλίο του η «Κλίμαξ των Αρετών», στο πρόσωπο και τη μετάνοια της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Για όλα αυτά  έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν με αναλυτικά άρθρα μας, με τη διαφορά ότι δεν είχαμε όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις τις οποίες όλοι βιώνουμε! Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Άραγε μπορούμε να ωφεληθούμε από την προοπτική της Εκκλησίας; Μπορεί να προσφέρει κάτι στο σύγχρονο άνθρωπο; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω, αφήνοντας για επίλογο τον τίτλο μας που είναι ακόμη και σημαντικότερο.

Ποια είναι η βασικότερη συνέπεια που μας έχει επιβληθεί για το κοινό καλό; Το μένουμε μέσα στο σπίτι μας! Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο μεγάλο και άνετο να είναι αυτό, όσες ανέσεις και αν μας παρέχει, μετά από ένα χρονικό διάστημα μας πνίγει και το αισθανόμαστε φυλακή, όσο σπιτόγατοι και αν ήμασταν πριν! Αυτό ο περιορισμός όμως εκτός από τα κακά του έχει και τα καλά του. Μας περιορίζει στο ελάχιστο να βρισκόμαστε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή με ότι αυτό συνεπάγεται, να επανεκτιμήσουμε όλα αυτά που τα έχουμε, τα υποτιμούσαμε και θεωρούσαμε δεδομένα ότι αυτά μας χρειάζονται για να ζούμε έστω και ως επιβίωση, αλλά και το πιο ευεργετικό ακόμη να κλειστούμε λίγο «στο ταμείο μας» και να δούμε όλα τα «εντός μας», χωρίς το άγχος και την ιλιγγιώδη ταχύτητα της καθημερινότητας πριν τον Κορονοϊό. Τώρα που οι ταυτότητές μας περιορίστηκαν, από το να είμαστε δηλαδή π.χ. Προϊστάμενος κάποιων, Πρόεδρος ή Υπεύθυνος συλλόγων κτλ και τόσους άλλους παράλληλους ρόλους και ταυτότητες που  έχουν πλέον σταματήσει την λειτουργία τους και μας έμεινε ουσιαστικά για τους περισσότερους μόνο ο οικογενειακός μας ρόλος και κυρίως όταν τα παιδιά και η σύζυγος κοιμούνται (για τις οικογένειες εννοείται) ο προσωπικός μόνο εσωτερικός διάλογος για το ποιοι πραγματικά είμαστε, για το τι νομίζαμε ότι ήμασταν και το τι κάνουμε και πως πορευόμαστε τώρα…!

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, είναι ακριβώς που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ελπίδα να ζήσει και να αφουγκραστεί το μήνυμα και την αναμορφωτική πραγματικότητα της Εκκλησίας! Για να είμαστε πιο ακριβής το προϋποθέτει και έχει να κάνει με την ασκητική της και το στάδιο της αυτογνωσίας και καθάρσεως που χρειάζεται, για να έχουμε ελπίδα και προοπτική σωτηρίας! Να μιμηθούμε αυτό που είχε και ο τελώνης δηλαδή, γιατί αλλιώς θα είμαστε συνεχώς φαρισαίοι…! Τώρα που αναφέραμε ασκητική είναι ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε και να τη ζήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το καιρό. Όλοι μεταξύ σοβαρού και αστείου ομολογούν ότι με τον περιορισμό κίνησης και σωματικής άσκησης λόγω του εγκλεισμού, όλοι έχουν επιδοθεί στο φαγητό και μάλιστα το ανθυγιεινό τρώγοντας πατατάκια κτλ μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και την παρακολούθηση πολλών ταινιών! Αν είχε ένα επιχείρημα ο σύγχρονος άνθρωπος ότι λόγω της εργασίας και του ωραρίου του δεν μπορούσε να νηστέψει, τώρα με τον  εγκλεισμό χάθηκε και αυτό γιατί πλέον είμαστε κύριοι του ευατού μας περισσότερο από ποτέ. Επομένως ας εγκρατευτούμε και από τα αρτύσιμα σε είδος, αλλά και από τα νηστίσιμα σε ποσότητα! Σε συνδυασμό με πολλή προσευχή και μετάνοιες κατά την προσευχή μας θα είναι το καλύτερο αντίδοτο και για την παχυσαρκία, αλλά και για τους πειρασμούς της καθιστικής ζωής και τους λογισμούς που μας στέλνει ο διάβολος για να μας απομακρύνει από όλα αυτά!

Σχετικά με τις Ιερές Ακολουθίες, όλοι μπορούμε να τις τελέσουμε στο σπίτι μας και να μελετήσουμε την Αγία Γραφή, τους Βίους των Αγίων και τα Πατερικά κείμενα και τόσα άλλα ψυχωφέλιμα βιβλία! Έχουμε το χρόνο και είναι πιο ουσιαστική διέξοδος από το να απορροφούμαστε μπροστά από τις οθόνες μας ακόμη και αν από εκεί τα μελετάμε αυτά! Όμως όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί :  «Η Εκκλησία ηττημένη, πάλι νικά», ακόμη και αν ισχύει αυτό που είπε ο Πατριάρχης μας ότι δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί, σίγουρα εκ τους αποτελέσματος κάποιοι ευχαριστιούνται και ικανοποιούνται με τις κλειστές Εκκλησίες και έγιναν μάλιστα «για το γενικό καλό» χωρίς να ανοίξει ρουθούνι…ενώ παλιά συνέβαινε μόνο κάτω από διωγμούς και από αποφάσεις απολυταρχικών καθεστώτων! Όμως τώρα με το διαδίκτυο και τις τόσες αναμεταδόσεις από όλα τα Μ.Μ.Ε και τα κοινωνικά δίκτυα κατάφερε η Εκκλησία και οι Ιερές Ακολουθίες να εισβάλουν ξανά στα σπίτια και να γίνουν ανάγκη και σε πολλούς αδιάφορους και χλιαρούς χριστιανούς και όχι μόνο στους συνειδητούς Χριστιανούς!

Όμως όσο ωραία να είναι όλα αυτά, η Θεία Κοινωνία ο ίδιος ο Χριστός δεν μπορεί να μεταδοθεί αλλιώς! Θα υποστηρίξει κανείς δεν πειράζει, λεπτομέρειες αφού έχουμε όλα τα άλλα αρκεί! Όχι αδελφοί μου δεν είναι λεπτομέρειες, είναι η ουσία της πίστης μας, αυτό που μας διαφοροποιεί από κάθε άλλη Ομολογία (στη πράξη τουλάχιστον) θρησκεία και δοξασία αυτού του κόσμου!  Καταλαβαίνουμε για την επιθετικότητα του ιού που δεν ευνοούν τις συναθροίσεις, καταλαβαίνουμε για τα απαραίτητα μέτρα κτλ, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως γίνεται διαχωρισμός να τρώμε από τα προϊόντα των ραφιών των σούπερ μάρκετ, όχι όμως από το να μεταλαμβάνουμε τον ίδιο τον Κύριο! Κάποιοι τα έβαλαν με αυτούς που τολμούν να κοινωνούν (όπως είδαμε από την μετάδοση στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών), ενώ το σωστό κατά τη γνώμη μας είναι το ακριβώς αντίθετο : ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ; Αυτός  έπαθε- σταυρώθηκε και αναστήθηκε  για εμάς για να μετέχουμε και ποιοι είστε εσείς όσο ψηλά και να είστε, κυβερνητικοί, ρασοφόροι και μη, να μου πείτε για το αντίθετο; Χωρίς Αυτόν που πέρασε σχεδόν μήνας, πως θα έχουμε τα «αντισώματα» για όλα τα «πνευματικά μικρόβια» και τον ίδιο τον διάβολο; Ποιος μας εγγυείται ότι θα ζούμε όταν θα περάσει όλο αυτό και πόσο διάστημα θα είναι ακριβώς για να περιμένουμε;

Συγχωρέστε με αδελφοί μου για το ύφος, συγχωρέστε με για τα λεγόμενα, αλλά έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει τόσα και πραγματικά μας ξεπερνά, να ακούμε θεολογικά επιχειρήματα για να μη ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ! Ενώ όλη η Αγία Γραφή όλα τα κείμενα είναι για το ακριβώς αντίθετο! Χωρίς Θεία Κοινωνία και Θεία Ευχαριστία δεν υπάρχει Εκκλησία, είμαστε ένα ακόμη απλό σωματείο, ένα απλά Ν.Π.Δ.Δ. στο γρανάζι  της κρατικής μηχανής που μας κλείνει και μας ανοίγει όποτε θέλει και όσο χρονικό διάστημα θέλει, που ουσιαστικά (για να πάμε στο τίτλο μας) μας βασανίζει, μας πληγώνει, μας σταυρώνει και μας αποκαθηλώνει για άλλη μια φορά … χωρίς όμως έτσι να έχουμε και ελπίδα ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!  Ανάσταση δεν είναι τα ήθη και τα έθιμα που θα αναβιώσουμε και από ότι δείχνει όλοι στις πόλεις μας πλέον, αλλά κυρίως η μετοχή στο μόσχο τον ΣΙΤΕΥΤΟ! Έχουμε το παράδειγμα εκείνου του μάρτυρα των πρώτων αιώνων που τέλεσε στην Θεία Λειτουργία μέσα  στη  φυλακή, πήρε το λιγοστό ψωμί και το κρασί, έκανε το σώμα του Αγία Τράπεζα είπε τα λόγια και κοινώνησε Χριστό. Δεν είπε ὀλες αυτές τις δικαιολογίες που δυστυχώς διαβάσαμε και σε εγκυκλίους εκκλησιαστικές, κλεισμένος είμαι μέσα, τι να κάνουμε αν με αφήσουν ελεύθερο θα πάω να κοινωνήσω! Γιατί ξέρει ο πνευματικός άνθρωπος ότι χωρίς Χριστό δεν ζω, με όλα τα άλλα και να έχω απλά επιβιώνω!

Ας τελειώνουμε λοιπόν : Όλους τους ναούς κλείσατε, τόσα αντισηπτικά, γάντια και μάσκες  βάλατε. Όλα τα επιστημονικά σας μέτρα τα πήρατε και όμως πάλι κολλήσατε και κάποιοι  ήδη έχετε κοιμηθεί! Αφήστε την Εκκλησία να είναι όντως Εκκλησία, να τελεί την αποστολή της με όλα τα πνευματικά της εφόδια, σας προκαλώ δοκιμάστε το έστω και τώρα έστω και από περιέργεια για το τι  μπορεί να κάνει, να αλλάξει και να γίνει και θα δείτε την διαφορά! Κάντε εμάς τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς  συμμάχους σας, μη μας έχετε απέναντί σας! Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις σας, αμφισβητούμε όμως τα αποτελέσματά σας και την μονοδιάσταση πρακτική σας  να περιμένετε από το επιστητό και το κτιστό και δεν αφήνετε το ύπερ αισθητό και το Άκτιστο να ενεργήσει…! Αν δεν έχει την συγκατάβασή μας, την αποδοχή μας ως άνθρωποι ο Θεός δεν θα το κάνει από μόνος του ποτέ! Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι, για να έρθει η Ανάσταση και η σωτηρία  στη  ζωή μας, αλλά και να απαλλαγούμε από όλα τα δεινά μας ουσιαστικά. Αμήν!

Υ.Γ. Το άρθρο έχει γραφτεί 2 μέρες πριν την Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1ης Απριλίου 2020 και την απαγόρευσή της για δημοσίες τοποθετήσεις των Κληρικών.

Πρόσφατα Άρθρα

Μητροπολίτης Φλωρίνης: «Η αληθινή χαρά του χριστιανού βρίσκεται κοντά στον Χριστό»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Φλωρίνης: «Η αληθινή χαρά του χριστιανού βρίσκεται κοντά στον Χριστό»

18 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του...

Read more
Συγκίνηση για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκίνηση για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Λάρισα

18 Οκτωβρίου 2026

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 και η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού....

Read more
Συγκίνηση στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης – Η ιστορική εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας επέστρεψε στον τόπο της και εγκαινιάστηκε το νέο Κειμηλιαρχείο
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκίνηση στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης – Η ιστορική εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας επέστρεψε στον τόπο της και εγκαινιάστηκε το νέο Κειμηλιαρχείο

18 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και...

Read more
Αρχιερατική θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την 114η επέτειο απελευθερώσεως της Αλεξάνδρειας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την 114η επέτειο απελευθερώσεως της Αλεξάνδρειας

18 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Εκκλησιαστική Αποστολή από την Πιερία στη Ρουμανία
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησιαστική Αποστολή από την Πιερία στη Ρουμανία

18 Οκτωβρίου 2026

Από 13 έως 17 Οκτωβρίου Εκκλησιαστική Αποστολή από την Πιερία επισκέφθηκε τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας...

Read more
«Η υπεράσπιση της χαράς στη ζωή μας» στο επίκεντρο της πρώτης επιστημονικής διάλεξης της I.M. Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η υπεράσπιση της χαράς στη ζωή μας» στο επίκεντρο της πρώτης επιστημονικής διάλεξης της I.M. Θεσσαλιώτιδος

18 Οκτωβρίου 2026

 Με ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιαστικό για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου ξεκίνησε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, για...

Read more
Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαριάς: Ας πάρουμε ξανά ένα νέο μολύβι και μία νέα σελίδα και να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε το όνομά μας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαριάς: Ας πάρουμε ξανά ένα νέο μολύβι και μία νέα σελίδα και να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε το όνομά μας

18 Οκτωβρίου 2026

Έρχεται λοιπόν ο Χριστός και μας λέει σήμερα, "Εγώ δεν θέλω μεγάλη λαμπάδα. Εγώ θέλω τη φλόγα της ψυχής σας."...

Read more
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»
Κηρύγματα

«Λουκάς εστί μόνος μετ´εμού»

18 Οκτωβρίου 2026

Από την ημέρα που ο Απόστολος Λουκάς σαγηνεύθηκε εκ των λόγων του Αποστόλου Παύλου, παρέμεινε πιστός ακόλουθό του. Και αυτό...

Read more
Στον I.N. Αγίου Γερασίμου στο Ληξούρι λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λέρου  Παΐσιος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Στον I.N. Αγίου Γερασίμου στο Ληξούρι λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λέρου Παΐσιος

18 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, υπέρτιμος και έξαρχος Σποράδων Νήσων κ. Παΐσιος (κατά κόσμον...

Read more
Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης

18 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία  εν όψει της επικείμενης...

Read more
Ὁ Ναυπάκτου Ἱερόθεος στό 3ο Συνέδριο Βιοηθικῆς
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Ναυπάκτου Ἱερόθεος στό 3ο Συνέδριο Βιοηθικῆς

18 Οκτωβρίου 2026

Τό Σάββατο, 17 Ὀκτωβρίου 2026, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁμίλησε στό 3ο Συνέδριο τοῦ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η μαθητεία στο ‘’Αλφαβητάρι’’ της πίστεως, το ασφαλές εφόδιο της κατηχήσεως»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η μαθητεία στο ‘’Αλφαβητάρι’’ της πίστεως, το ασφαλές εφόδιο της κατηχήσεως»

18 Οκτωβρίου 2026

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, έλαβε χώρα η...

Read more
Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πέτρας» Καταφυγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πέτρας» Καταφυγίου

18 Οκτωβρίου 2026

  Σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής χαράς τελέσθηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πέτρας»...

Read more
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Βασιλικό και μνημόσυνα των γονέων του Μητροπολίτη Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Βασιλικό και μνημόσυνα των γονέων του Μητροπολίτη Χαλκίδος

18 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2027, στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ....

Read more
Σεμινάριο ψηφιδωτού στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» της Ι.Μ. Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Σεμινάριο ψηφιδωτού στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» της Ι.Μ. Κίτρους

18 Οκτωβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνει τη διοργάνωση και για τη φετινή χρονιά σεμιναρίου ψηφιδωτού στο Πνευματικό Κέντρο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»
Κηρύγματα

«Λουκάς εστί μόνος μετ´εμού»

18 Οκτωβρίου 2026

Από την ημέρα που ο Απόστολος Λουκάς σαγηνεύθηκε εκ των λόγων του Αποστόλου Παύλου, παρέμεινε πιστός ακόλουθό του. Και αυτό...

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

17 Οκτωβρίου 2026
Η δράση του π. Αὐγουστίνου Καντιώτη τα χρόνια της Κατοχής (1942-46) στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Έπαινος χηρών

17 Οκτωβρίου 2026
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

17 Οκτωβρίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ «Ὁ Θεός καί πατήρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ οἶδεν…»

19 Οκτωβρίου 2025

Aποστολικό Μηνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά –Ο Μεγάλος Παιδαγωγός

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Η έννοια της ζωής και του θανάτου

18 Οκτωβρίου 2025
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Ο θάνατος στην οικογένεια – Κυριακή Γ’ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

«Καὶ ἰδὼν αὐτὴν ὁ Κύριος ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτῇ καὶ εἶπεν αὐτῇ· μὴ κλαῖε»

5 Οκτωβρίου 2024
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

17 Οκτωβρίου 2023
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

5 Οκτωβρίου 2019
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

5 Οκτωβρίου 2019
Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Οι άνθρωποι που κάμουν τον Σταυρόν τους… γλύτωσαν από πολλές δυσκολίες!

Γιατί κάνουμε το σταυρό μας με το δεξί μας χέρι;

Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Θέλω να δω το Θεό

Ιερομόναχος στον κόσμο;

Τι να κάνω πού με στενοχωρεί η γλώσσα μου;

Κορονοϊός: Πρόστιμα σε πιστούς που έβγαιναν από την εκκλησία!

Κορονοϊός: Πρόστιμα σε πιστούς που έβγαιναν από την εκκλησία!

Πρέπει να προβληματιστούμε που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στον ναό, να κοινωνήσουμε, να εκκλησιαστούμε!

Πρέπει να προβληματιστούμε που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στον ναό, να κοινωνήσουμε, να εκκλησιαστούμε!

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist