• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς συνεχίζοντας την θυσιαστική πορεία και προσφαρά τους στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
5 Νοεμβρίου 2017
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Γ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

(1856 -1860, Β ΄ ΜΕΡΟΣ)

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

 

Κάθε φορά στην έρευνα που κάνουμε συναντώντας ένα νέο έγγραφο, ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο. Ανακαλύπτουμε μέσα από τα γραφόμενα, αλλά ακόμα και από τον τρόπο της γραφής, όσο και  αν αυτό φαίνεται περίεργο, στοιχεία που μπορεί να μας γεμίσουν με απορίες, να προκαλέσουν τον θαυμασμό μας, να φέρουν στο προσκήνιο ερωτηματικά, στα οποία προς στιγμή θα σταθούμε προβληματιζόμενοι, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα αρχίσουμε έναν εσωτερικό διάλογο για το τι συμβαίνει πραγματικά, αλλά στο τέλος θα προχωρήσουμε για ένα καινούριο κείμενο, για ένα καινούριο έγγραφο, για μια καινούρια πρόκληση, φτάνοντας στο τέλος στο στόχο μας.

Ενώ βρισκόμαστε στο έτος 1856, σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα έγγραφο από το προηγούμενο έτος, που η υπόθεσή του φτάνει στη χρονιά που διανύουμε, χωρίς βεβαίως να καταλήγει πουθενά. Έχουμε γράψει και άλλες φορές ότι σκοπός μας, δεν είναι να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις και να βγάζουμε συμπεράσματα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μέσα από την παρουσίαση των διαφόρων εγγράφων που έχουν διασωθεί και φέρουμε στη δημοσιότητα, προσπαθούμε να αναδείξουμε το έργο και την προσφορά των Στρατιωτικών Ιερέων, σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη, με πολλές προεκτάσεις για το μέλλον και την πορεία αυτού του λαού, που καλείτο να αξιοποιήσει το μεγάλο δώρο της ελευθερίας του, μετά από τα  τετρακόσια χρόνια  σκληρής σκλαβιάς. Ένα δώρο που δεν του χαρίστηκε, αλλά το κατέκτησε, με τον τίμιο αγώνα του, παρ’ όλο που οι φίλοι και οι μεγάλες δυνάμεις, δεν το έβλεπαν με καλό μάτι.

Σε αυτή την πορεία των Στρατιωτικών Ιερέων, έχουμε συναντήσει μέσα από παλαιότερα έγγραφα, κάποιες καταστάσεις που δεν είναι και τόσο ευχάριστες για κανέναν. Έχουμε παρουσιάσει γεγονότα, που μέσα από τα γραφόμενα, φαίνεται το πρόσωπο του Ιερέως που δεν ανταποκρίνεται, και δεν ταιριάζει στην εικόνα, στο έργο και στην αποστολή ενός κληρικού, που σαν έργο του είναι να παιδαγωγεί ακόμα και μέσα από το προσωπικό παράδειγμα, μέσα από την καθημερινότητά του και όχι μόνο από την πνευματική διάσταση του λειτουργήματος του, που είναι ένα μέρος και όχι το σύνολο που κοιτάζει ο απλός άνθρωπος και αναζητεί, προκειμένου να πιαστεί, να ακουμπήσει, να εμπνευστεί, για  να συνεχίσει την πορεία του.

Θα μπορούσαμε αυτά τα έγγραφα να μην τα παρουσιάζαμε, να μην ασχολούμασταν με αυτά. Θέλουμε όμως να είμαστε συνεπής σε αυτό που έχουμε αναλάβει να κάνουμε και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να μας φοβίζει η αλήθεια και χωρίς να θέλουμε να αποκρύψουμε την αλήθεια ή ακόμα και το ψέμα, μέσα από τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται. Μπορεί μέσα από τα έγγραφα αυτά να αποκαλύπτεται μόνο η μια πλευρά των γεγονότων και να μην είναι ολοκληρωμένη. Μπορεί αυτά που γράφονται να αδικούν κάποιες φορές τα πρόσωπα με τα οποία ασχολούμαστε. Άλλες φορές μπορεί αυτά τα οποία γράφονται να είναι ψέματα και κακοήθειες κάποιων ανθρώπων, που μόνο το κακό έχουν στο μυαλό, στην καρδιά και στη γλώσσα τους. Μπορεί στην πορεία αυτών των υποθέσεων, να υπήρξε μια άλλη τροπή, που να αποκαθιστούσε την αλήθεια και να έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, την οποία εμείς αγνοούμε, διότι τα στοιχεία αυτά έχουν χαθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα, εμείς θα επαναλάβουμε ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε  κριτές κανενός, γιατί κριτής είναι μόνο ο Θεός. Εμείς ακόμα και αν μας θλίβουν κάποια γεγονότα όπως περιγράφονται, δεν τα αποσιωπούμε, δεν τα αποκρύβουμε, δεν τα ωραιοποιούμε,  τα παρουσιάζουμε απλά, χωρίς περισσότερες επεξηγήσεις, χωρίς σχόλια και ο καθένας ας βγάλει εάν θέλει και αν αυτός είναι ο σκοπός του,  μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων, από μόνος του, τα συμπεράσματα που επιθυμεί. Αυτό που είναι σίγουρο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει είναι ότι δεν μπορούμε να ζητούμε την αγιότητα από κανέναν, ακόμα και από τους κληρικούς μας, εάν εμείς οι ίδιοι δεν αγωνιζόμαστε να την κατακτήσουμε ή έστω να την πλησιάσουμε και να την ακουμπήσουμε αυτή την αγιότητα, που προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως, προκειμένου κάτι να κερδίσουμε γευόμενοι τα καλά και όχι μένοντας στα κακά, που δεν προσφέρουν τίποτα και μας κρατούν στάσιμους πνευματικά.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιβραβεύσουμε αυτά που συνέβησαν, εάν συνέβησαν. Γεγονότα που θλίβουν την Εκκλησία μέσα από τις αστοχίες των λειτουργών Της, πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε δυστυχώς θα υπάρχουν. Όλες οι εποχές έχουν να παρουσιάσουν κάποια πρόσωπα, που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της εποχής των. Παρά ταύτα η Εκκλησία συνεχίζει να προχωρά, να πορεύεται και να προσφέρει τα Λόγο του Σταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού και να προσκαλεί τα πιστά μέλη Της, στον αγιασμό και στη σωτηρία, αφήνοντας στην άκρη ότι μικρό και φθηνό έρχεται να ταράξει την ησυχία και την γαλήνη της ειρηνικής Της πορείας, για την κατάκτηση της Βασιλείας των Ουρανών.

Στις 30 Οκτωβρίου 1850, συναντούμε ένα έγγραφο που απευθύνεται προς την Ιερά Σύνοδο. Το έγγραφο αυτό, το αποστέλλει  ένας Λοχαγός, του οποίου το όνομα είναι δυσανάγνωστο,  από την υπογραφή την οποία φέρει επί των αναγραφομένων  στο έγγραφο που καταθέτει. Σκοπός αυτής της επιστολής- εγγράφου, όπως εκφράζεται από τον συντάκτη, είναι η παραδειγματική τιμωρία ενός Στρατιωτικού Ιερέως, εξαιτίας της σκανδαλώδης του συμπεριφοράς.

Ο Λοχαγός αναφέρει, ότι ο Αρχιμ. Νικηφόρος Μωραϊτάκης, προκαλούσε με την εν γένει συμπεριφορά του και στο παρελθόν πάλι, είχε απασχολήσει την τοπική Εκκλησία. Σημειώνει ότι ο Μητροπολίτης Ευβοίας Νεόφυτος, του είχε επιβάλλει αργία από κάθε ιεροπραξία στη Χαλκίδα. Μετά το θάνατό  του Μητροπολίτη όμως επανήλθε. Μέσα από την διαγωγή του Αρχιμανδρίτου, ο εν λόγω Αξιωματικός, όπως αναφέρει τα γεγονότα, είναι άμεσα θιγόμενος  και γι’ αυτό ζητά από την Εκκλησία και δη το ανώτατο όργανό της, να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, για να μην προβεί ο ίδιος σε κάποιο ατόπημα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο τέλος της επιστολής του.

Νωρίτερα στις 18 Οκτωβρίου 1855, ο ίδιος Αξιωματικός, είχε αποστείλει παρόμοια επιστολή στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών για το ίδιο θέμα, αναφέροντας τα ίδια ακριβώς πράγματα όπως και στο προηγούμενο έγγραφο. Επίσης ζητά από το Υπουργείο, να εξετάσει τα αρχεία της Ιεράς Συνόδου, όπου θα βρει όπως ό ίδιος υποστηρίζει, ουσιώδη έγγραφα της διαγωγής του εν λόγω κληρικού. Προφανώς γνώριζε κάποια πράγματα και μάλλον είχε στοιχεία για τον Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο. Έτσι τους καλεί να τα ανασύρουν από το αρχείο και να τα επαναφέρουν εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονταν,  προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον καταγγέλλοντα. Ζητήθηκε ακόμα εκ νέου από  τον νέο Μητροπολίτη Ευβοίας, να πράξει τα δέοντα για τον συγκεκριμένο κληρικό, δηλαδή να του επιβάλλει κάποια ποινή όπως έκανε ο προηγούμενος Μητροπολίτης, αλλά εκείνος απήντησε ότι επειδή δεν  αποτελεί ꞉ «μέρος της αυλής του καθότι εν αργία ουδέν δύναται να ενεργήση κατ’ αυτού».

Και πάλι σε αυτή την επιστολή ο θιγόμενος Λοχαγός, ζητά την παραδειγματική τιμωρία του Ιερέως, διότι όπως αναφέρει η προσβαλλομένη του τιμή, μπορεί να τον οδηγήσει σε κάποιο ατόπημα ꞉ « το οποίον βεβαίως ο κ. Υπουργός σεβόμενος την ηθικήν θέλη προλάβη δια της σεβαστικής προνοίας Του». Στο τέλος της επιστολής του υπογράφει ꞉  «ευπειθέστατος και ταπηνός δούλος».

Λαμβάνοντας το έγγραφο αυτό ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών,  στις 25 Φεβρουαρίου 1856,  μετά από τέσσερις μήνες, το αποστέλλει στο Υπουργείο της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός όμως λαμβάνοντάς το, μετά από δύο ημέρες στις 27 Φεβρουαρίου 1856, το επιστρέφει στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, προκειμένου όλη η ανωτέρω αλληλογραφία όπως σημειώνει να αποσταλεί στον Εισαγγελέα, από αυτόν.

Στις 12 Μαρτίου 1856, το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, ως όφειλε, απέστειλε όλη την αλληλογραφία στον Εισαγγελέα, υπογράφοντας το διαβιβαστικό έγγραφο ο ίδιος ο Υπουργός. Στη συνέχεια το Υπουργείο της Δικαιοσύνης, στις 15 Μαρτίου 1856, απευθυνόμενο στον εν Αθήναις Εφέταις Εισαγγελέα, τον παρακαλεί εν καιρώ, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που θα διεξάγει, να επιστρέψει τις αναφορές που προηγήθηκαν και προφανώς και το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει.

Άξιο απορίας είναι ότι σε αυτή την υπόθεση αν και αφορά έναν Στρατιωτικό Ιερέα, που έχει και την ιδιότητα του Αξιωματικού, από την αλληλογραφία που παρουσιάσαμε, απουσιάζει παντελώς το Υπουργείο των Στρατιωτικών. Πουθενά στα έγγραφα αυτά δεν υπάρχει κάποια κοινοποίηση ή κάποια αναφορά από τους συντάκτες των εγγράφων αυτών, ότι το Στρατιωτικών έλαβε γνώση ή θέση, επί του θέματος. Προφανώς μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και της μελέτης της δικογραφίας, αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα ανωτέρω έγγραφα, από τον εισαγγελέα και εφ’ όσον προέκυπταν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Ιερέα, τότε και το Υπουργείο των Στρατιωτικών θα καλείτο να πάρει θέση και να επιβάλλει και αυτό με τη σειρά του ποινή ή ποινές, σε πράξεις που αντιβαίνουν  το στρατιωτικό αξίωμα που έφερε παράλληλα με το ιερατικό.

Πάντως η υπόθεση αυτή, μέσα από την αλληλογραφία που μέχρι σήμερα έχουμε προσωπικά μελετήσει, δεν είχε συνέχεια, αφού δεν υπάρχουν κάποια άλλα έγγραφα με αυτό το θέμα. Ας ευχηθούμε το ήρεμο αυτό τέλος όπως αποτυπώνεται μέσα από τα έγγραφα, να είχε και στην πραγματικότητα, έχοντας ηρεμήσει και ο θιγόμενος Λοχαγός, αλλά και ο Ιερέας να έπαυσε να αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, εάν είχε γίνει, εξαιτίας της στάσεως και διαγωγής του, όπως ισχυριζόταν ο καταγγέλλων στρατιωτικός.

Συνεχίζεται {78}

Πρόσφατα Άρθρα

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Read more
Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία
Κηρύγματα

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ἐξαιρετική, ἐπιβλητική, μεγάλη μορφή τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ Τίμιος Πρόδρομος! Σάν οὐράνιο τόξο μέ πολυσύνθετο καί πολύ...

Read more
Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»

28 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κλίμα χαράς και οικογενειακής θαλπωρής πραγματοποιήθηκε καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος» του Ιερού Μητροπολιτικού...

Read more
Απόψεις - Γνώμες

Φανουρόπιτα μία μαγική συνήθεια

28 Αυγούστου 2026

Ιωάννου Μπουγά Θεολόγου  Η προσκόμιση της πίτας του Αγίου Φανουρίου στον ναὸ για ευλόγηση αυτής, προς εξεύρεση διαφόρων απωλεσθέντων αντικειμένων και...

Read more
Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου

28 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Επισκοπή Χώρας πραγματοποιήθηκε το 3ο Northcote Festival, το οποίο απετέλεσε και την κορυφαία επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Ιουνίου 2026 Συνοδικής Αποφάσεως, η Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος διοργανώνει το...

Read more
Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»

28 Αυγούστου 2026

Από τη Πέμπτη 20 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Αυγούστου  2026 πραγματοποιήθηκε για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών που  διοργάνωσε...

Read more
Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο    της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”
Εκκλησία της Ελλάδος

Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Μαΐου 2026 αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα διεξαχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα...

Read more
Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας

28 Αυγούστου 2026

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

28 Αυγούστου 2026

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026, επί τη ενάρξει του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, στο Ιερό...

Read more
Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία

28 Αυγούστου 2026

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε...

Read more
“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”

27 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια

27 Αυγούστου 2026

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας Ελάτειας, στις υπόροιες του Κισσάβου, μετέβη απόψε Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, ο...

Read more
Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως

27 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη

27 Αυγούστου 2026

Tὸ ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης, 26ης Αὐγούστου 2026, ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ο χορός της Σαλώμης «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος»

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το Συναξάρι της Aποτομής

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος». (Ἱ. Χρυσόστομος) +Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυουστίνος

23 Ιουνίου 2020
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Κήρυγμα εις την Αποτομή του Προδρόμου

28 Αυγούστου 2018
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ομιλία στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ἡ ἀποτομὴ τῆς κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το «κεράκι» πριν από το Ευαγγέλιο. Μνήμη αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στον Τίμιο Πρόδρομο

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

Η εορτή του Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Η εορτή του Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Γρηγόριος ο Αρχιπελαγίτης: Τι λέει για Επισκόπους και Ιερείς  η ενότης εν τη Ευχαριστία

Πως θωρώ την Εκκλησία και την Ελλάδα

Η Αριδαία εόρτασε τους πολιούχους αγίους της και τα 105α ελευθέρια

Η Αριδαία εόρτασε τους πολιούχους αγίους της και τα 105α ελευθέρια

«Καστορίας σεμνύνεται τοις σπαργάνοις σου»

«Καστορίας σεμνύνεται τοις σπαργάνοις σου»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist