• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η πορεία των Στρατιωτικών Ιερέων την εποχή του Όθωνα {Β΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
15 Ιανουαρίου 2017
byPoimin.gr Team
Η πορεία των Στρατιωτικών Ιερέων την εποχή του Όθωνα {Β΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)  

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Βρισκόμενοι στο δεύτερο μέρος της πορείας των Στρατιωτικών Ιερέων στην περίοδο του Όθωνα και συγκεκριμένα στο 1850, βρίσκουμε μια αναφορά από το Βασιλικό Φρουραρχείο της Ναυπλίας, στις 12 Μαΐου 1850, την οποία αποστέλλει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, με την οποία ζητά να εξετασθεί το ενδεχόμενο αυξήσεως του μισθού του Ιερώς τη φρουράς Στεφάνου Σολίτη, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις οικογενειακές του απαιτήσεις και να ζει με αξιοπρέπεια, όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, αφού με πολύ ζήλο και υπευθυνότητα, είναι οι δύο λέξεις που υπάρχουν στο κείμενο αυτό και έτσι χαρακτηρίζουν την προσφορά του Ιερέως μέσα στο στράτευμα, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του. Η αναφορά αυτή όταν παρελήφθη από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου που την εξέτασαν, την  έθεσαν στο αρχείο όπως έκριναν, βάσει των σχολίων που υπάρχουν στο πλάι αυτής της αναφοράς.

Η προσπάθεια του Φρουραρχείου να ικανοποιήσει το αίτημα του Ιερέως, αλλά και να τον ανταμείψει υλικά, για ότι προσέφερε για αυτούς, πέραν της ανταμοιβής του πνευματικά από τον δικαιοκρίτη Θεό, πέφτει στο κενό, χωρίς αυτό όμως να αλλάζει την αγαπητική και θυσιαστική προσφορά του Ιερέως, στην ενάσκηση της ποιμαντικής του διακονίας, μέσα στον πνευματικό αγρό που τον έταξε η Εκκλησία, να διακονεί με φόβο και αγάπη Θεού τα παιδιά Του, μεταδίδοντάς τους τον Λόγο, την χάρη και την ευλογία Του, μέσα από την μυστηριακή και όχι μόνο ζωή της Εκκλησίας Του, αλλά και με την συνεχή παρουσία του στο χώρο του στρατεύματος.

thourios_rigaΣτις 15 Μαΐου 1850, κατατίθεται μια αναφορά από τον Ιερέα Νικόλαο Ιωαννίδη, στο Φρουραρχείο της Χαλκίδας, με την οποία ζητά να του χορηγείται ο ίδιος μισθός, όπως και στους άλλους  Στρατιωτικούς Ιερείς. Το Φρουραρχείο αποστέλλει την αναφορά αυτή στο Υπουργείο των Στρατιωτικών,  το οποίο απαντά στις 22 του μηνός αυτού του ιδίου έτους. Στην απάντηση αυτή το Υπουργείο καλεί το Φρουραρχείο να κοινοποιήσει την απάντηση του στο ενδιαφερόμενο Ιερέα και παράλληλα καλεί το Φρουραρχείο να μην επιτρέψει ξανά στον εν λόγω κληρικό, να επανέλθει στο ίδιο θέμα και να μην αποσταλεί ξανά εκ νέου νέα αναφορά που θα έχει να κάνει με τις αποδοχές του.

Στο κείμενο αυτό απαντά το Υπουργείο λέγοντας, ότι αυτό που ζητά ο Ιερέας Νικόλαος, δηλαδή να του γίνει αύξηση μισθού και να αμείβεται, όπως και οι

λοιποί Στρατιωτικοί Ιερείς,  δεν μπορεί να γίνει, διότι αυτός δεν έχει διοριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι συνάδελφοί του Ιερείς και επίσης δεν έχει υπάρξει και  η σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, όπως προβλεπόταν. Ακόμα όταν προσελήφθη από το  Υπουργείο και στη συνέχεια διορίστηκε, η συμφωνία θα λέγαμε ή ο όρος που τέθηκε, ήταν να παίρνει είκοσι δραχμές αντιμισθία μηνιαίως. Αν τώρα αυτό δεν τον ικανοποιεί τον Ιερέα και δεν είναι ευχαριστημένος με τις αποδοχές που λαμβάνει, τότε καλεί το Υπουργείο μέσα από το έγγραφο αυτό, τον Ιερέα Ιωαννίδη, να  απευθυνθεί στο Υπουργείο και να ζητήσει την αντικατάστασή του.

Μέσα από το κείμενο αυτό, βλέπουμε για μια ακόμα φορά, ότι το Υπουργείο των Στρατιωτικών, δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία για την πρόσληψη και τον διορισμό Ιερέως στο στράτευμα. Για μια ακόμα φορά στο πρόσωπο του Ιερέως Ιωαννίδη, δεν ζητήθηκε η γνώμη και η έγκριση της ιεράς Συνόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες και αγκυλώσεις σε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών, όπως βλέπουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην μισθοδοσία, όπως επικαλούνται στο έγγραφο αυτό.

 Μπορεί σε τελική ανάλυση, να μην υπήρχε πρόβλημα να του γίνει μια σχετική αύξηση, παρ’ όλο που δεν ήταν διορισμένος κανονικά, αλλά βρίσκοντας αυτό σαν δικαιολογία, δηλαδή τον μη νόμιμο και έγκυρο διορισμό του, όπως το επικαλούνται, που φυσικά δεν ήταν δικό του θέμα και δική του παράλειψη, πατούσαν επάνω σε αυτή την αληθοφανή δικαιολογία και πρόφαση και έτσι δεν ικανοποιούσαν το αίτημά του.

Βεβαίως ο πρωτοσύγκελος Ιωαννίδης, δεν στάθηκε σε αυτή την απάντηση και ούτε εφάρμοσε αυτό που του συνέστησαν, δηλαδή  να μην επανέλθει ξανά με νεότερη αναφορά του στο θέμα αυτό. Λίγες ημέρες μετά την απάντηση που του κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο, καταθέτει νέα αναφορά, την οποία αποστέλλει απευθείας στο Υπουργείο, με την οποία ζητά, να εξετάσουν εκ νέου το αίτημά του. Βλέπουμε τον Ιερέα να επιμένει και να χτυπά και πάλι με την αναφορά του την πόρτα του Υπουργείου, που αυτή την φορά  δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σχετική απάντηση από το Υπουργείο, που προφανώς έθεσε το θέμα στο αρχείο, όπως πολλές φορές έπραττε σε παρόμοιες περιπτώσεις ή και σε άλλα θέματα,  που έκρινε ότι για αυτό είχαν κλείσει και δεν έχρηζε περαιτέρω εξέταση από αυτούς.

Μία παρόμοια περίπτωση με τις παραπάνω, συναντούμε και στην αναφορά του Ιερομονάχου Γερασίμου Μπάρκα, στις 16 Μαΐου 1850, την οποία καταθέτει στην Διοίκηση του 5ου Τάγματος στο οποίο ανήκει και αυτή με την σειρά της αυθημερόν, την αποστέλλει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών.  Στην αναφορά αυτή ο εν λόγω Ιερέας ζητά να του γίνει αύξηση στο μισθό του, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η Διοίκησή του. Το Υπουργείο στις 24 Μαΐου 1850,απαντά όπως είναι φυσικό και σε αυτό το αίτημα, με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο ύφος, όπως και στα προηγούμενα.

simea_manisΑναφέρει το Υπουργείο στον Ιερομόναχο Γεράσιμο, ότι όταν προσελήφθη, διορίστηκε  και ελάμβανε τον μισθό των εξήντα δραχμών. Η οποιαδήποτε αύξηση δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου το αίτημα αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Συνεχίζοντας το Υπουργείο αναφέρει στον Ιερέα, ότι αν ο μισθός του δεν τον έφθανε εξ’ αρχής, δεν θα έπρεπε να είχε αποδεχτεί την θέση αυτή και να διοριζόταν ως Ιερέας του στρατεύματος. Αν παρά ταύτα επιμένει στο αίτημα αυτό, λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετώπιζε, να ζητήσει από το Υπουργείο να απαλλαγεί των καθηκόντων του, ώστε αυτό με τη σειρά του να ενεργήσει και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες που απαιτούνταν, για την αντικατάστασή του.

 Αυτή την αντιμετώπιση και στάση του Υπουργείου την έχουμε ξανασυναντήσει και στο παρελθόν, οπότε δεν μας ξενίζει και δεν μας προβληματίζει, αυτή η στάση των αρμοδίων, πάνω σε τέτοια θέματα τα οποία τα εξετάζουν σύμφωνα με τους νόμους, τις διατάξεις και τους κανονισμούς που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει το προσωπικό στοιχείο και η προσωπική επικοινωνία. Στην αλληλογραφία που παρουσιάσαμε, κυριαρχεί μια απρόσωπη και επιφανειακή σχέση, που δεν φέρει όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν επιλύει τα προβλήματα, απεναντίας τα μεγαλώνει, οδηγεί σε αδιέξοδα με άσχημες καταλήξεις και βεβαίως μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του προϊσταμένου με τον υφιστάμενο, χωρίς να αφήνει περιθώρια να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές κατά το δυνατόν.

Ο Ιερέας Βησσαρίων Λάσκαρης, απευθυνόμενος στο Βασιλικό Φρουραρχείο της Τριπόλεως, στις 22 Ιουλίου 1850, ζητά μια παράταση της αδείας του κατά δέκα ημέρες, προσκομίζοντας και τη σχετική ιατρική βεβαίωση του ιατρού της φρουράς, για την κλονισμένη υγεία του. Εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετώπιζε και όπως έχει διαγνωσθεί, ζητά να παραμείνει εκεί που βρίσκεται  και να μην μπει στη διαδικασία της επιστροφής στη θέση του πριν αποκατασταθεί η υγεία του, αφού άλλωστε δεν μπορεί και να   οδοιπορήσει. Το αίτημα αυτό εγκρίνεται στις 29 Ιουλίου 1850, αναφέροντας αυτό που διεγνώσθη από τον ιατρό της φρουράς, ότι πάσχει από δυσεντερία.

Ολοκληρώνοντας την σημερινή μας αναφορά στους Στρατιωτικούς Ιερείς, μέσα από τα έγγραφα τα οποία σχολιάσαμε, θα  παρουσιάσουμε και μια ακόμα ιατρική αναφορά για τον Ιερέα Αθανάσιο Νικολάου, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 1850, στην οποία αναφέρεται ότι χρήζει αναρρωτικής αδείας δύο μηνών, προκειμένου να μεταβεί σε ιαματικά λουτρά. Πριν από αυτήν, υπάρχει μια παλαιότερη γνωμάτευση, που αναγράφεται ως «ένδειξη ιατρική», με ημερομηνία, 15 Ιουνίου 1850 και στην οποία γίνεται λόγος ότι ο Ιερέας Αθανάσιος, πάσχει από χρόνιους ρευματισμούς.

 Σε συνέχεια αυτών των γνωματεύσεων, ακολουθεί μια αναφορά του εν λόγω Ιερέως, με την οποία ζητά να του χορηγηθεί άδεια δύο μηνών με αποδοχές,  προκειμένου να μεταβεί και να κάνει τα ιαματικά λουτρά τα οποία συνιστούν οι ιατροί που υπογράφουν τα αντίστοιχα έγγραφα και είναι προφανώς διαφορετικά πρόσωπα. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται χωρίς να είμαστε και σίγουροι,  βλέποντας τις υπογραφές που υπάρχουν σε αυτά τα κείμενα, που είναι διαφορετικές καθ’ όσον τα ονόματα είναι δυσανάγνωστα. Το 3ο Ελαφρύ Τάγμα Οροφυλακής, μετά την αναφορά του Ιερέως του, στις 8 Αυγούστου 1850, ξαναστέλνει την αναφορά του, καθ’ όσον το Υπουργείο δεν είχε απαντήσει μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο.

Συνεχίζεται {42}

Πρόσφατα Άρθρα

Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου

19 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και πνευματική αγαλλίαση τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου...

Read more
Ο Γέροντας Νεκτάριος με μοναχούς σε προσκυνηματική επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Κόνιτσας και της Ηπείρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Γέροντας Νεκτάριος με μοναχούς σε προσκυνηματική επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Κόνιτσας και της Ηπείρου

19 Ιουνίου 2026

Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Αλεξίου επισκέφθηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης όπου εκεί εκκλησιαζόταν ο...

Read more
Εορτασμός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Δ.Ι.Σ. για τη μισθοδοσία των Αρχιερέων

19 Ιουνίου 2026

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ερωτηθείς κατά τις τελευταίες ημέρες από αρκετούς...

Read more
Τα Καλογριανά τίμησαν τον Άγιο Αρσένιο τον εκ Καλογραιανών
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Καλογριανά τίμησαν τον Άγιο Αρσένιο τον εκ Καλογραιανών

19 Ιουνίου 2026

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026, παραμονή της εορτής της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Αρσενίου, Αρχιεπισκόπου...

Read more
Πόση ώρα να Προσεύχομαι; (Υπέροχο δίδαγμα)
Πνευματικές Διδαχές

Τι σημαίνει να συμφωνεί πράξη και Προσευχή;

19 Ιουνίου 2026

Είπε ο αββάς Μωυσής: «Εάν δεν συμφωνήσει η πράξη με την προσευχή, είναι χαμένος ο κόπος σου».   Και τον...

Read more
«Ἡ δέ γυνή ἵνα φοβῆται τόν ἄνδρα»
Πνευματικές Διδαχές

«Ἡ δέ γυνή ἵνα φοβῆται τόν ἄνδρα»

19 Ιουνίου 2026

Θεολογικός σχολιασμός στο Εφεσ. 5, 3, Ἁγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως,  Αθήνα 1902 Περί του τις η αληθής ερμηνεία Αφού ο...

Read more
Η ελευθερία μας και ο σκανδαλισμός του άλλου
Πνευματικές Διδαχές

Η ελευθερία μας και ο σκανδαλισμός του άλλου

19 Ιουνίου 2026

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ιωάννη: -Αν κάνω μια δουλειά με τρόπο που θεωρώ σωστό, και κάποιος, χωρίς να έχει...

Read more
Και αν εγώ κουράζομαι στην προσευχή μου…
Πνευματικές Διδαχές

«Σώθηκα! Τώρα είμαι καλά. Αλλά κάνε λίγο αγώνα, αδελφέ μου, να πάω και καλύτερα…!»

19 Ιουνίου 2026

Το αφηγήθηκε ένας στρατιωτικός της Ελληνικής Αεροπορίας, όταν ήρθε για προσκύνημα στην Παναγία με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν...

Read more
Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ανακοινωθέν για την ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Θεολήπτου

18 Ιουνίου 2026

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης καί οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες  Ἀρχιερεῖς μετά βαθυτάτης λύπης ἀγγέλλουσι τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τοῦ ἀειμνήστου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ...

Read more
Ψηφιακή Επαγρύπνηση. Η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής εγρήγορσης
Ελλάδα Κόσμος

Ψηφιακή Επαγρύπνηση. Η ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής εγρήγορσης

18 Ιουνίου 2026

Γράφει ο Γεώργιος Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. Πιστεύετε ότι η ψηφιοποίηση αφορά μόνο την ευκολία μας; Σκεφτείτε ξανά. Όταν...

Read more
Πειραιώς Σεραφείμ: Οι δαίμονες μόνο σκέπτονται και καθυβρίζουν έτσι όπως ο Μόσιαλος
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

19 Ιουνίου 2026

Δημοσιοποιήθηκε σε ἡμερήσια ἐφημερίδα τῶν Ἀθηνῶν (Καθημερινή 26/4/2026), φωτογραφική σειρά τῶν ἐσωτερικῶν χώρων τοῦ Τεκτονικοῦ Μεγάρου Ἀθηνῶν ἐπί τῶν ὁδῶν...

Read more
«Ορθόδοξη πνευματικότητα και σύγχρονη κοινωνική ζωή»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ορθόδοξη πνευματικότητα και σύγχρονη κοινωνική ζωή»

19 Ιουνίου 2026

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου το πρωί διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ΛΒ΄ Παυλείων, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και...

Read more
Τά Ἰωάννινα τίμησαν τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Τά Ἰωάννινα τίμησαν τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο

19 Ιουνίου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης, 17 Ἰουνίου 2026, ἡ Ἑταιρεία Ἠπειρωτικῶν Μελετῶν πραγματοποίησε ἐκδήλωση τιμῆς, στήν Αἴθουσα Ἐκδηλώσεών της στά Ἰωάννινα,...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών επέστρεψε στην επαρχία του
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών επέστρεψε στην επαρχία του

18 Ιουνίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών έλαβε σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μετά την...

Read more
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ: Ἡ ἀγωνία τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Συμεών
Απόψεις - Γνώμες

Ὁ Μη­τρο­πο­λί­της Νέ­ας Σμύρ­νης γι­ά τό θέ­μα τῆς αὔ­ξη­σης τῶν ἀποδοχῶν τῶν Μη­τρο­πο­λι­τῶν

18 Ιουνίου 2026

Προ­βλη­μα­τί­στη­κα πο­λύ ἄν ἔ­πρε­πε νά γρά­ψω κά­τι ἤ νά σι­ω­πή­σω γι­ά τό ζή­τη­μα τῆς κυ­βερ­νη­τι­κῆς πρω­το­βου­λί­ας γι­ά τήν αὔ­ξη­ση τῶν...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κωλύματα Ιερωσύνης | Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας
Κηρύγματα

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

3 Ιουλίου 2022

«Ο Λύχνος του σώματος» Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η οποία αποτελεί απόσπασμα της Επί του Όρους Ομιλίας του Κυρίου μας,...

Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού και κοινωνία Θεώσεως

«Απελευθέρωση από το άγχος»

2 Ιουλίου 2022
«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

2 Ιουλίου 2022
Η παρουσία του Θεού

«Μήπως δεν βλέπεις καλά;»

27 Ιουνίου 2020
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

6 Ιουλίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου

6 Ιουλίου 2019
Αγάπη χωρίς τέλος

Καταλλαγή καί σωτηρία

16 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Γ’ Ματθαίου – Η πρόνοια του Θεού

14 Ιουνίου 2018
Next Post
Τι είναι η Εκκλησία;

Τι είναι η Εκκλησία;

«Σώθηκα! Τώρα είμαι καλά. Αλλά κάνε λίγο αγώνα, αδελφέ μου, να πάω και καλύτερα…!»

«Ἡ Εὐχή – Προφορική καί Νοερά»

Το Αγιον Δωδεκαήμερον στην Ιερά Μητρόπολη Καρθανης

Το Αγιον Δωδεκαήμερον στην Ιερά Μητρόπολη Καρθανης

Χειροτονία Διακόνου στον Ιδρυματικό Ναό των Τριών Ιεραρχών Ερμουπόλεως

Χειροτονία Διακόνου στον Ιδρυματικό Ναό των Τριών Ιεραρχών Ερμουπόλεως

Κοπή Βασιλόπιτας στην Εκκλησία της Εσθονίας

Κοπή Βασιλόπιτας στην Εκκλησία της Εσθονίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist