• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Δ΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
30 Απριλίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Δ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Οι ανάγκες για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών των διαφόρων Σχηματισμών και Φρουρών ανά την επικράτεια, με τα δεδομένα της εποχής εκείνης που εξετάζουμε, όλο και αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα αιτήματα τα οποία έφθαναν στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, ζητώντας Στρατιωτικό Ιερέα ή τον διορισμό κάποιου άλλου κληρικού, από την ευρύτερη περιοχή, να είναι μια καθημερινή απασχόληση και μέριμνα των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου, εξετάζοντας ξεχωριστά κάθε μια περίπτωση, δίνοντας την λύση εκείνη, με την οποία θα εξυπηρετείτο με τον καλύτερο τρόπο το αίτημα και η ανάγκη που υπήρχε και το κενό εκείνο δεν θα υφίστατο.

Το Φρουραρχείο του Μεσολογγίου, απευθυνόμενο στις 20 Οκτωβρίου 1852, στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, αναφέρει ότι στη Φρουρά εκείνη δεν υπήρχε Στρατιωτικός Ιερέας. Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που προέκυπταν, απευθύνθηκαν στον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας την συνδρομή του, διαθέτοντας κάποιον κληρικό του, προκειμένου να καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες της Φρουράς. Ο Μητροπολίτης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Φρουράς και έρχεται τώρα το Φρουραρχείο με το εν λόγω έγγραφό του, να ζητήσει από το Υπουργείο να διορίσουν τον Ιερέα που διέθεσε ο Επίσκοπος της περιοχής, με αντιμισθία είκοσι δραχμών.

Το Υπουργείο, εξετάζοντας το αίτημα του Φρουραρχείου του Μεσολογγίου, απαντά με έγγραφό του, ότι εγκρίνει τον διορισμό του Ιερέως που προτείνεται από την Μητρόπολή Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της εν λόγω Φρουράς, με αντιμισθία δεκαπέντε δραχμών.

Στη συνέχεια των εγγράφων που εξετάζουμε, βρίσκουμε μια επιστολή με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 1852, από έναν Ιερέα ονόματι Παντολέων, του οποίου το επίθετο είναι δυσανάγνωστο, την οποία απευθύνει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών. Με την επιστολή του αυτή, ο εν λόγω κληρικός, ζητά να διοριστεί Ιερέας της Διλοχίας της περιοχής εκείνης που βρίσκεται, χωρίς να ζητά κάποια συγκεκριμένη αμοιβή, αλλά ότι εγκρίνει το Υπουργείο. Στην επιστολή του αυτή αναφέρει, ότι με εντολή του Υπουργείου της Δικαιοσύνης, εκτελούσε τα καθήκοντα του Ιερέως των φυλακών της περιοχής εκείνης, για τρία χρόνια, «προθύμως και ευχαρίστως». Η επιστολή αυτή επιστρέφεται στο Φρουραρχείο του Μεσολογγίου προκειμένου να εξετασθεί και στη συνέχεια να  γνωμοδοτήσουν επ’ αυτής.

Με το ανωτέρω έγγραφο, ολοκληρώθηκε το έτος 1852 και εισερχόμαστε στο επόμενο έτος και στην εξέταση-παρουσίαση των εγγράφων που διακινήθηκαν το 1853 και τα οποία θα παρουσιάσουμε, συλλέγοντας τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το θέμα το οποίο μελετούμε και είναι οι Στρατιωτικοί Ιερείς και το έργο αυτών. Τα έγγραφα αυτά πιστεύουμε ότι μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων και την προσφορά τους στην εποχή εκείνη. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί και να υπήρξαν και άλλα έγγραφα, που μέσα στο διάβα του χρόνου χάθηκαν ή καταστράφηκαν και τα οποία και αυτά αν υπήρχαν, θα είχαν να μας προσφέρουν και άλλες πολύτιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά, που φυσικά δεν έχουν ανάγκη την δική μας παρουσίαση και προβολή και ούτε ότι έκαναν το έκαναν για να εισπράξουν από το μέλλον επευφημίες και επαίνους.

Το πρώτο έγγραφο του έτους 1853, προέρχεται από το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και το οποίο το αποστέλλει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 1853. Σε αυτό το έγγραφο αναφέρεται ότι περιήλθε στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών ένα έγγραφο από το Υπουργείο των Εσωτερικών, στο οποίο αναφέρεται στην ανάρμοστη συμπεριφορά ενός Ιερέως ονόματι Βασίλαρου, ο οποίος δήλωνε ότι ήταν Στρατιωτικός Ιερέας.

Μέσα από την αναζήτηση και έρευνα που έκανε το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών στο αρχείο του, ως αρμόδιο Υπουργείο, διαπίστωσε ότι ο εν λόγω κληρικός, δεν ανήκε στις τάξεις των Στρατιωτικών , διότι το όνομά του δεν ήταν μεταξύ των ονομάτων των λοιπών Ιερέων του Στρατού, ούτε είχε προταθεί από το Υπουργείο, προκειμένου να καταλάβει κάποια κενή θέση που υπήρξε στο παρελθόν και είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την κάλυψη της εν λόγω θέσης, αλλά ούτε και είχε προταθεί και εγκριθεί υπό της Ιεράς Συνόδου του Βασιλείου της Ελλάδος, ως του αρμοδίου οργάνου, διορισμού Στρατιωτικών Ιερέων.

Κατόπιν τούτων, το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, ζητά από το Υπουργείο των Στρατιωτικών, να του γνωστοποιήσει, εάν ο συγκεκριμένος κληρικός ήταν Στρατιωτικός και με ποια απόφαση και διαταγή έγινε αυτό. Αυτό το κάνει το Υπουργείο, διότι και παλαιότερα υπήρξαν περιπτώσεις που το Υπουργείο προέβαινε σε διορισμούς Ιερέων, χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου, όπως δήλωνε το έκανε εξαιτίας επείγουσας ανάγκης ή έχουμε και περιπτώσεις όπως είδαμε και στην σημερινή μας αναφορά, που ζητούσαν κάποιοι Σχηματισμοί να εγκρίνουν τον διορισμό κάποιου Ιερέως που είχε προταθεί από την Μητρόπολη, προκειμένου εκ παραλλήλου με τα εφημερειακά του καθήκοντα να καλύπτει και τις ανάγκες του στρατεύματος.

Παράλληλα το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών απευθυνόμενο προς την Ιερά Σύνοδο ζητά, να ενεργήσει τα κατά τον νόμο προβλεπόμενα και να εκδικάσει τις εκκλησιαστικές παραβάσεις του συγκεκριμένου κληρικού, βάσει των Ιερών Κανόνων, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για Στρατιωτικό ή μη Ιερέα, αφού οι Κανόνες της Εκκλησίας ισχύουν και για τους μεν και για τους δε. Στην περίπτωση που θα επρόκειτο για Στρατιωτικό, μετά την εκδίκαση των υποθέσεών του από τα Εκκλησιαστικά όργανα, θα επιλαμβανόταν και τα στρατιωτικά, κάτι το οποίο γίνεται μέχρι και σήμερα, αφού ο Στρατιωτικός Ιερέας έχει διπλή ιδιότητα.

Στη συνέχεια βρίσκουμε έγγραφο του Βασιλέως Όθωνα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 1853, με το οποίο διορίζει Στρατιωτικό Ιερέα του 5ου Ελαφρύ Τάγματος της Οροφυλακής, τον Ιερέα Γεράσιμο Λιπάρκα, με μηνιαία αντιμισθία εκατό δραχμές. Βλέπουμε με αυτό τον διορισμό που τον υπογράφει ο ίδιος ο Όθων να προστίθεται και ένας νέος κληρικός στις τάξεις των Ιερέων του Στρατού.

Σε αρκετές Φρουρές, Σχολές ή και Νοσοκομεία, υπήρχαν Ιεροί Ναοί, οι οποίοι κάλυπταν τις λειτουργικές ανάγκες των υπηρετούντων στο Στρατό, από τους υπηρετούντες εκεί Στρατιωτικούς Ιερείς. Τα λειτουργικά έξοδα που είχε κάθε Ναός, καλύπτονταν με μέριμνα των αρμοδίων και υπευθύνων, κατόπιν υποδείξεων των Ιερέων που γνώριζαν τις ανάγκες που είχε ο Ναός και ανάλογα την περίοδο που διένυαν. Ο Ιερομόναχος Θεοδώρητος Κτενάς, καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής, με αναφορά του προς την Διοίκηση του, αναφέρει ότι το ποσό που του έχει εγκριθεί και χορηγηθεί είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί για τα λειτουργικά έξοδα της Μεγάλης Εβδομάδας, για το παρεκκλήσιο της Σχολής.

Η αναφορά του αυτή διαβιβάστηκε στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, στις 28 Μαρτίου 1853 και το Υπουργείο αφού εξέτασε άμεσα το συγκεκριμένο θέμα, στις 31 Μαρτίου 1853, εγκρίνει να χορηγηθεί για τις ανάγκες του παρεκκλησίου της σχολής εν όψει των εορτών του Πάσχα, το ποσό των εικοσιπέντε δραχμών επιπλέον αυτών που είχαν χορηγηθεί αρχικά.

Το 3ο Τάγμα στις 22 Απριλίου 1853, απευθυνόμενο στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, αναφέρει ότι επειδή δεν υπήρχε στην πόλη του Καρπενησίου κάποιος πνευματικός, προσκάλεσαν τον πνευματικό και Ηγούμενο Ιγνάτιο, από μια Μονή μακριά από την πόλη δύο ώρες, προκειμένου να εξομολογήσει τους άνδρες του Τάγματος. Μέσα από αυτό το έγγραφο βλέπουμε την ανάγκη της παρουσίας κάποιου πνευματικού μέσα στο χώρο του στρατεύματος. Διαπιστώνουμε την ανάγκη να έχει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε επιθυμεί, να αφήσει μέσα στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, ότι βάρος έχει, ότι τον κρατά δεσμευμένο και δεν τον αφήνει να δει με καθαρά μάτια το πρόσωπο του Θεού και στη συνέχεια ανάλαφρος να πορεύεται στην καθημερινότητά του.

Η αναζήτηση πνευματικού και η ανάγκη της παρουσίας του στο χώρο του Στρατεύματος, οδήγησε τα βήματα των υπευθύνων του 3ου Τάγματος, στον Ηγούμενο Ιγνάτιο, παραμερίζοντας προβλήματα και δυσκολίες, αποστάσεις και κούραση, ζητώντας την ανάπαυση της ψυχής και την αποβολή των πνευματικών εκείνων βαρών, μάλιστα και σε ημέρες που πλησίαζε το Πάσχα, ώστε έτοιμοι και καθαροί να υποδεχτούν στην ζωή τους το μήνυμα της Σταυρώσεως και Αναστάσεως του Ζωοδότου Χριστού και να μεταλάβουν του Σώματος και Αίματος Του, «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Συνεχίζεται {55}

Πρόσφατα Άρθρα

Λήξη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής  στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Λήξη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

29 Μαΐου 2026

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαΐου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού, πραγματοποιήθηκε η Λήξη των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής...

Read more
Ιερά Αγρυπνία για την Ανάληψη και την Άλωση της Πόλεως στην Ευαγγελίστρια Καρδίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερά Αγρυπνία για την Ανάληψη και την Άλωση της Πόλεως στην Ευαγγελίστρια Καρδίτσης

29 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη πνευματική κατάνυξη και μέσα σε ατμόσφαιρα προσευχής τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου 2026 η ιερά Αγρυπνία...

Read more
Ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Πόλης και της ηρωικής θυσίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Πόλης και της ηρωικής θυσίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

29 Μαΐου 2026

Ημέρα τιμής και μνήμης η 29η Μαΐου, με  τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από...

Read more
Σταθμοί της ιστορίας του πρωτοκορυφαίου θρόνου της Ορθοδοξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

29 Μαΐου 2026

Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη,...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και χειροτονία στον Ι. Ναό Αγίου Λουκά Βέροιας
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και χειροτονία στον Ι. Ναό Αγίου Λουκά Βέροιας

29 Μαΐου 2026

Το πρωί της Παρασκευής, 29ης Μαΐου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά...

Read more
Τα κειμήλια της Σερραϊκής Εκκλησίας στο επίκεντρο της συναντήσεως του Μητροπολίτου Σερρών με τον Πρωθυπουργό
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα κειμήλια της Σερραϊκής Εκκλησίας στο επίκεντρο της συναντήσεως του Μητροπολίτου Σερρών με τον Πρωθυπουργό

29 Μαΐου 2026

Σε κλίμα εγκαρδιότητος, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαΐου 2026, στις 10:00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, η συνάντηση...

Read more
Γ’ Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Γ’ Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

29 Μαΐου 2026

Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2026 στην Κροκίδειο Αίθουσα της Μητροπόλεως Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη (Γ’) προγραμματισμένη Ιερατική Σύναξη, με τη...

Read more
Η πτώση της αυτοκρατορίας
Αφιερώματα

Η πτώση της αυτοκρατορίας

29 Μαΐου 2026

Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνοῦ   Τά αἴτια τῆς πτώσης Ἀπό τά παραπάνω γίνεται φανερό, ὅτι ἡ πτώση τῆς Πόλης τό 1453...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Ροβιές Ευβοίας

29 Μαΐου 2026

 Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης κατά τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 2ας Μαρτίου 2026, θα διοργανωθεί από 3 έως...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Δ.Σ. Συνταξιούχων Εμπόρων στον Μητρ. Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Δ.Σ. Συνταξιούχων Εμπόρων στον Μητρ. Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο

29 Μαΐου 2026

 Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη...

Read more
«Δέσποτα Χριστέ, φώτισε την μαθητιώσα νεολαία σου»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δέσποτα Χριστέ, φώτισε την μαθητιώσα νεολαία σου»

29 Μαΐου 2026

Το απόγευμα της Πέμπτης 28ης Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό...

Read more
Εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω» στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω» στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης

29 Μαΐου 2026

Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο «Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου» της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης,...

Read more
Υποδοχή τιμίας Κάρας Οσ. Δαβίδ του εν Ευβοία και πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγ. Λουκά Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή τιμίας Κάρας Οσ. Δαβίδ του εν Ευβοία και πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγ. Λουκά Βεροίας

29 Μαΐου 2026

Την Πέμπτη 28 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων υποδέχθηκε, προ του ιερού Ναού...

Read more
Επίσκεψη του Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

29 Μαΐου 2026

Σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εγκαρδιότητας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 η επίσκεψη του Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων...

Read more
Το μήνυμα τής 29ης Μαΐου 1453:  Πομποί και δέκτες τού μηνύματος
Αφιερώματα

Το μήνυμα τής 29ης Μαΐου 1453: Πομποί και δέκτες τού μηνύματος

29 Μαΐου 2026

Ομότιμος Καθηγητής Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας, Μεγάλη αίθουσα τελετών φιλολογικού  Συλλόγου «Παρνασσός», 29.5.2012 1. Θεματικοί άξονες τής ομιλίας Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Οικουμενική Προσευχή για την αγάπη και την ενότητα στο Κάιρο

Οικουμενική Προσευχή για την αγάπη και την ενότητα στο Κάιρο

Τον Προστάτη της Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη τίμησε η πόλη των Θηβών

Τον Προστάτη της Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη τίμησε η πόλη των Θηβών

Προσκύνημα στα Μοναστήρια της Ρουμανίας

Προσκύνημα στα Μοναστήρια της Ρουμανίας

Χειροτονία Διακόνου στο Παραλίμνι

Χειροτονία Διακόνου στο Παραλίμνι

«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

«Ταῖς μυροφόροις Γυναιξί, παρὰ τὸ μνῆμα ἐπιστάς»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist