• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
15 Ιουλίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος
Share on FacebookShare on Twitter

(1854 -1860 ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ)

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, συνεχίζει να αναζητά καινούρια πρόσωπα, που θα στελεχώσουν το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων. Αναζητά Ιερείς, που θα τους διορίσει σε θέσεις μέσα στο στράτευμα, προκειμένου να καλύπτουν τις πνευματικές ανάγκες των υπηρετούντων σε αυτό. Πρόσωπα με κύρος, με εμπειρία, με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, με ιεραποστολικό ζήλο και με μια φλόγα που είχαν αναμμένη μέσα στην καρδιά τους, που αυτή δρόσιζε και φώτιζε τις ψυχές των ανθρώπων, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που συνέθεταν, την προσωπικότητα, που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις εκείνες, προκειμένου το Υπουργείο να εισηγηθεί τον διορισμό του και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, να προχωρήσει με την έγκρισή της στο διορισμό του ενδιαφερομένου και προτεινομένου κληρικού.

Οι αναφορές που κατατίθενται ήταν αρκετές. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, όπως έχουμε επισημάνει μέσα από τα σχετικά έγγραφα που έχουμε συναντήσει και παρουσιάσει. Κάποιες από αυτές οδηγήθηκαν μέσα από την κανονική οδό, μέχρι την Ιερά Σύνοδο, όπου άλλες εγκρίθηκαν, άλλες απορρίφθηκαν και άλλες αντικατεστάθησαν από άλλα πρόσωπα. Υπήρξαν όμως και αρκετές αναφορές, που εξ’ αρχής τέθηκαν στο αρχείο, χωρίς να υπάρξει καμία ελπίδα για τους ενδιαφερομένους. Κάποιοι εξ’ αυτών, επανήλθαν με νεώτερες αναφορές, διεκδικώντας μια θέση μέσα στο στράτευμα, αλλά και πάλι δεν ευοδώθηκαν και δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι ενέργειές τους, παρ’ όλη την επιθυμία τους.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1854, ο Ιερομόναχος Ζωσιμάς, αποστέλλει αναφορά στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, με την οποία ζητούσε να διοριστεί ως Στρατιωτικός Ιερέας, στη θέση του αποθανόντος Ιερέα Λύτσικα. Από αυτή την αναφορά πληροφορούμαστε το θάνατο ενός εν ενεργεία Στρατιωτικού Ιερέως, τον οποίο τον είχαμε συναντήσει σε προηγούμενες αναφορές μας. Διαβάζοντας την αναφορά του αυτή γνωρίζουμε, ότι και αυτός εξ’ αρχής του αγώνα πολέμησε και προσέφερε ότι μπορούσε για την πατρίδα. Επί Κυβερνήτου Καποδίστρια, υπηρέτησε ως παιδαγωγός για πέντε χρόνια.

Με την αναφορά του αυτή ζητούσε, λόγω των προβλημάτων υγείας, αλλά και της προχωρημένης ηλικίας του, να διοριστεί στη θέση του αποθανόντος, προκειμένου:« ίνα δώσω τελευταία δήγματα ζήλου και δραστηριότητας». Τελειώνοντας την αναφορά του τόνιζε, ότι θα ήταν αντάξιος διάδοχος του Λύτσικα και αν ήθελαν περισσότερες πληροφορίες, να απευθύνονταν στην Ιερά Σύνοδο, ως την «μόνην αρμόδια πηγή». Δεν ξέρουμε την τύχη της αναφοράς αυτής, γιατί δεν υπάρχουν σχόλια στο πλάι, επομένως θα περιμένουμε μήπως στην πορεία μας, συναντήσουμε κάποιο στοιχείο που θα μας διαφωτίσει για την εξέλιξη του θέματος.

Συνεχίζοντας την σημερινή μας παρουσίαση, συναντούμε ένα έγγραφο του Υπουργείου των Στρατιωτικών, στις 5 Οκτωβρίου 1854, με το οποίο ζητά από το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, να διαβιβάσει το φάκελο του Ιερέως Παναγιώτη, του οποίου το επίθετο είναι δυσανάγνωστο, προκειμένου να τον διορίσουν μαζί με έναν άλλο Ιερέα που είχαν προτείνει με παλαιότερο έγγραφό τους, ονόματι Ασπρογέρακα. Το επίθετο του Ιερέως Παναγιώτη που στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι ευανάγνωστο, πρέπει να ήταν Πλατύκας, διότι όπως θα δούμε στη συνέχεια, σε έγγραφα που ακολουθούν και προέρχονται από την Ιερά Σύνοδο και αφορούσαν διορισμούς Στρατιωτικών Ιερέων, ένας εξ’ αυτών που διορίστηκε, ήταν ένας Ιερέας, ονόματι Παναγιώτης Πλατύκας.

Στο τέλος του έτους 1854, συναντούμε τέσσερα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου του Βασιλείου της Ελλάδας και αφορούσαν, διορισμούς Ιερέων, που είχε προτείνει το Υπουργείο των Στρατιωτικών. Στα έγγραφα αυτά, που αποστέλλονται στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, η Ιερά Σύνοδος αποφαίνεται θετικά, υπέρ των προτεινομένων προσώπων, προκειμένου και με την άδεια των τοπικών Επισκόπων, να διατεθούν στη διακονία του στρατεύματος, αφού ήταν κληρικοί που καλούνταν, αξιοποιώντας τις ψυχοπνευματικές τους ικανότητες και προσόντα, να καταστούν δοχεία της χάριτος του Θεού, ενθαρρύνοντας, στηρίζοντας, βοηθώντας, παρηγορώντας, προσφέροντας ελπίδα και χαρά, «παντί τω αιτούντι».

Το πρώτο έγγραφο έχει ημερομηνία, 16 Οκτωβρίου 1854, με το οποίο εγκρίνει την πρόσληψη και τον διορισμό του Κυπριανού Κατελάνου. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται, ότι ο εν λόγω Ιερέας, είναι άξιος και ικανός και δεν έχουν να αναφέρουν κάτι μεμπτό για τη διαγωγή του, ενώ σημειώνουν, ότι στο παρελθόν, είχε προταθεί για να διοριστεί ο εξ’ Άνδρου πρεσβύτερος, Δημήτριος Κουμαριανός. Το έγγραφο αυτό το υπογράφουν: ο Αθηνών Νεόφυτος πρόεδρος, ο Πατρών Μισαήλ, ο Αργολίδος Γεράσιμος, ο Φθιώτιδος Καλλίνικος, ο Άνδρου και Κέας Προκόπιος και ο γραμματέας Αρχιμ. Ζ. Μαθάς.

Το δεύτερο έγγραφο έχει ημερομηνία, 25 Οκτωβρίου 1854 και αναφέρεται στον διορισμό του Ιερέως Νικόλαου Ασπρογέρακα. Το τρίτο έγγραφο και αυτό έχει την ίδια ημερομηνία και αναφέρεται στο διορισμό του πρεσβυτέρου Παναγιώτη Πλατύκα. Το τέταρτο έγγραφο έχει ημερομηνία, 2 Δεκεμβρίου 1854 και αναφέρεται στον Ιερομόναχο Άνθιμο Χατζή Σμυρναίο. Και στα τρία αυτά έγγραφα, υπογράφουν οι ίδιοι Αρχιερείς, πλην του Άνδρου Προκοπίου.

Το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, άμα τη λήψη των παραπάνω εγγράφων, τα αποστέλλει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, ως το αρμόδιο πλέον Υπουργείο, για να προβεί στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνταν, βάσει του Νόμου, προκειμένου να ενημερώσουν τους ανωτέρω κληρικούς για την νέα τους τοποθέτηση, να διοριστούν, να τοποθετηθούν στις οργανικές τους θέσεις και να εκδοθούν φυσικά και τα αντίστοιχα Βασιλικά διατάγματα, που πλέον θα εντάσσονταν στη δύναμη του Στρατού, ως Στρατιωτικοί Ιερείς.

Μετά τα ανωτέρω έγγραφα συναντούμε με ημερομηνία, 7 Δεκεμβρίου 1854, το Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνος, με το οποίο ορίζει τους κληρικούς που αναγράφονταν στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ως Στρατιωτικούς Ιερείς Β΄ Τάξεως και τους τοποθετεί στις οργανικές τους θέσεις. Όμως όπως θα διαπιστώσουμε με βάση το διάταγμα, δεν διορίζονται τέσσερις Ιερείς, αλλά πέντε. Μεταξύ των διοριζομένων, συμπεριλήφθηκε και το όνομα του Ιερέως Δημητρίου Κουμαριανού, ο οποίος και αυτός έλαβε τον περιπόθητο διορισμό, ύστερα από πρόταση της Ιεράς Συνόδου.

Οι ανωτέρω κληρικοί τοποθετήθηκαν στις ακόλουθες θέσεις : α) ο Δημήτριος Κουμαριανός στο Φρουραρχείο του Ναυπλίου, β) ο πρεσβύτερος και οικονόμος Νικόλαος Ασπρογέρακας στο 4ο Πεζικό Τάγμα, γ) ο Κυπριανός Κατελάνος στο 5ο Πεζικό Τάγμα, δ) ο Παναγιώτης Πλατύκας στο 6ο Πεζικό Τάγμα και ε) ο Ιερομόναχος Άνθιμος Χατζής ο Σμυρναίος διορίζεται για την θρησκευτική υπηρεσία της Μοίρας του Ιππικού και του Πυροβολικού.

Μετά την έκδοση του Βασιλικού Διατάγματος, αυτό κοινοποιήθηκε στα Τάγματα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν και να καλέσουν τους κληρικούς να αναλάβουν υπηρεσία, αφού προηγουμένως διεκπεραιωθεί όλη η απαιτούμενη από το Νόμο γραφειοκρατία, η οποία υπάρχει σε όλες τις εποχές, με διαφορετικές μορφές και απαιτήσεις. Έτσι στη συνέχεια θα συναντήσουμε πρώτα ένα πρωτόκολλο ορκωμοσίας και ένα φύλλο Μητρώου του Ιερέως Νικολάου Ασπρογέρακα.

Από το φύλλο μητρώου του εν λόγω κληρικού, συλλέγουμε τις εξής πληροφορίες για αυτόν : Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1812. Ήταν έγγαμος κληρικός, αλλά είχε αποβιώσει η πρεσβυτέρα του. Είχε τέσσερα παιδιά και κατατάχθηκε στο στρατό στις 8 Δεκεμβρίου 1854. Το μητρώο αυτό θεωρήθηκε και υπογράφτηκε από τη Διοίκηση της Β΄ Μοίρας του Πεζικού και υπογράφεται επίσης και από τον Διοικητή του 4ου Τάγματος.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1854, ο Ασπρογέρακας ενώπιον της επιτροπής που είχε ορισθεί, έδωσε τον στρατιωτικό όρκο και πλέον ονομάστηκε Στρατιωτικός Ιερέας. Υπάρχει το πρακτικό ορκωμοσίας του, με αυτή την ημερομηνία και στο οποίο υπογράφει ο διορισθείς Ιερέας, ο Ιερέας που έκανε την ορκωμοσία, τα τρία μέλη της επιτροπής και ο Γραφέας. Με την σύνταξη και υπογραφή του πρακτικού, η Β΄ Μοίρα του Τάγματος της Γραμμής, στις 18 Δεκεμβρίου 1854, το αποστέλλει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να επαναλάβουμε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ορκωμοσίας και της τοποθετήσεως των Ιερέων, το Υπουργείο των Στρατιωτικών, θα ενημερώσει το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, προκειμένου και αυτό να ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεως και τοποθετήσεως, κάτι το οποίο σημειωνόταν στα έγγραφα που προηγήθηκαν, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό, αλλά να είναι σαφής η θέση και η διακονία των προσώπων αυτών, ανά πάσα στιγμή, που θα ζητηθούν περισσότερες πληροφορίες.

Συνεχίζεται {66}

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Λουκά Πολιούχου Λαμίας

17 Οκτωβρίου 2026

Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου Λαμίας,...

Read more
Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου π. Χρήστου Χίλια στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου π. Χρήστου Χίλια στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

17 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέσθηκαν σήμερα, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία...

Read more
Θρίλερ με τον μοναχό Ιωσήφ που είχε διακονήσει στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας – Αναζητείται στον Πόντο
Εκκλησία της Ελλάδος

Θρίλερ με τον μοναχό Ιωσήφ που είχε διακονήσει στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας – Αναζητείται στον Πόντο

17 Οκτωβρίου 2026

Σοκ και βαθιά ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Τσαριτσάνης, της Ελασσόνας αλλά και του Τυρνάβου η είδηση για...

Read more
Ο Φθιώτιδος Συμεών στις Φυλακές Δομοκού
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Φθιώτιδος Συμεών στις Φυλακές Δομοκού

17 Οκτωβρίου 2026

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Κλειστών Ανδρικών Φυλακών Δομοκού και στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ιερούργησε σήμερα Παρασκευή 16...

Read more
Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

17 Οκτωβρίου 2026

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Συχνά μέσα από τα Ευαγγέλια ακούμε την φωνή του...

Read more
Η δράση του π. Αὐγουστίνου Καντιώτη τα χρόνια της Κατοχής (1942-46) στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κηρύγματα

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Έπαινος χηρών

17 Οκτωβρίου 2026

«Καὶ αὕτη ἦν χήρα»(Λουκ. 7,12) Ἀδελφοί, ἡ γῆ αὐτὴ ποὺ πατοῦμε εἶνε ποτισμένη μὲ δάκρυα, εἶνε «κοιλὰς κλαυθμῶνος»(Ψαλμ. 83,7). Ὁ...

Read more
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»
Κηρύγματα

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

17 Οκτωβρίου 2026

Εἶναι γνωστό τοῖς πᾶσι ὅτι τόν Ἀπόστολο Παῦλο τόν ἐβασάνιζε μία ἀσθένεια, μία ἀρρώστια, ὅπως ἄλλωστε καί ὁ ἴδιος τό...

Read more
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

16 Οκτωβρίου 2026

Όλα τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΣ για το φιλανθρωπικό έργο το 2025 στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή 18...

Read more
Με λαμπρότητα η εορτή πάντων των εν Βεροία Αγίων και τα Ελευθέρια της πόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η εορτή πάντων των εν Βεροία Αγίων και τα Ελευθέρια της πόλεως

16 Οκτωβρίου 2026

Το πρωί της Παρασκευής, 16ης Οκτωβρίου, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Η ειρήνη είναι η δύναμη που νικά τη βία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Η ειρήνη είναι η δύναμη που νικά τη βία»

16 Οκτωβρίου 2026

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος τέλεσε Αγιασμό στο Αστυνομικό Μέγαρο Άρτας, ενόψει της εορτής...

Read more
Η εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

17 Οκτωβρίου 2026

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Λογγίνου...

Read more
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου

16 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή Αρχιερέων, κληρικών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας,...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην αφήνετε τη ρουτίνα να σας απομακρύνει

16 Οκτωβρίου 2026

Η ρουτίνα μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους χωρίς καν να το καταλάβουν. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και τα...

Read more
Εορτάστηκαν στη Νάξο τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτάστηκαν στη Νάξο τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου

17 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε στη Νάξο η Ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, ημέρα...

Read more
Αντίγραφο της Παναγίας Πορταΐτισσας  στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αντίγραφο της Παναγίας Πορταΐτισσας στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου

17 Οκτωβρίου 2026

Αντίγραφο της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Όρους...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

17 Οκτωβρίου 2026

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Συχνά μέσα από τα Ευαγγέλια ακούμε την φωνή του...

Η δράση του π. Αὐγουστίνου Καντιώτη τα χρόνια της Κατοχής (1942-46) στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Έπαινος χηρών

17 Οκτωβρίου 2026
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

17 Οκτωβρίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ «Ὁ Θεός καί πατήρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ οἶδεν…»

19 Οκτωβρίου 2025

Aποστολικό Μηνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά –Ο Μεγάλος Παιδαγωγός

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Η έννοια της ζωής και του θανάτου

18 Οκτωβρίου 2025
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Ο θάνατος στην οικογένεια – Κυριακή Γ’ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

«Καὶ ἰδὼν αὐτὴν ὁ Κύριος ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτῇ καὶ εἶπεν αὐτῇ· μὴ κλαῖε»

5 Οκτωβρίου 2024
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

17 Οκτωβρίου 2023
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

5 Οκτωβρίου 2019
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

5 Οκτωβρίου 2019
Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Καπερναούμ

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Καπερναούμ

«Έλεγχος και ανατροπή» του Αρκαλοχωρίου Ανδρέου

«Έλεγχος και ανατροπή» του Αρκαλοχωρίου Ανδρέου

Αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Λέσβου από την Ι. Μητρόπολη Χίου

Αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Λέσβου από την Ι. Μητρόπολη Χίου

Η ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στα σχολεία της Σαμοθράκης

Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος τρίτου τέκνου από την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

Η πανήγυρη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Νάξο

Η πανήγυρη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Νάξο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist