• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Γ΄ ΜΕΡΟΣ}

9 Απριλίου 2017
in Στρατιωτικοί Ιερείς
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Γ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στη σημερινή μας αναφορά, θα ξεκινήσουμε με ένα έγγραφο του Υπουργείου των Εκκλησιαστικών, που το απευθύνει, στις 3 Ιουνίου 1852, στο Υπουργείο των Στρατιωτικών. Το έγγραφο αυτό, δεν έχει να κάνει απόλυτα με τους Στρατιωτικούς Ιερείς και το έργο τους, αλλά αφορά γενικά τον κλήρο και σε κάποιες κατευθύνσεις που δίνει, σε συνέχεια οδηγιών της Ιεράς Συνόδου. Το έγγραφο αυτό, υπάρχει στο φάκελο τον οποίο εξετάζουμε και παρουσιάζουμε και κρίνουμε σκόπιμο μέσα από τη σχετική αλληλογραφία που έχει διασωθεί, να γνωρίσουμε και κάτι παραπάνω για την εποχή που βρισκόμαστε, μέσα από αυτά τα ιστορικά κείμενα.

Στο έγγραφο αυτό, το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών αναφέρει, ότι έχουν περιέλθει παράπονα στο Υπουργείο, αλλά και στην Ιερά Σύνοδο, σχετικά με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών ενώπιον της Διοικητικής αστυνομίας ή Χωροφυλακής, είτε ακόμα της Διεύθυνσης της Διοικητικής Αστυνομίας ή και της Ανακριτικής αρχής, προκειμένου να εξεταστούν ή να ακολουθήσουν την διαδικασία της προανάκρισης. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο ο τρόπος με τον οποίο προσάγεται ο κληρικός, ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν είναι σωστός ꞉ «απάδοντα προς το ιερόν σχήμα με τον οποίον ο κληρικός είναι περιβεβλημένος και δια τούτο προξενούντα κακήν εντύπωση εις τον λαόν».

Το έγγραφο αυτό που συντάχθηκε εξαιτίας κάποιων παραπόνων που εκφράστηκαν είτε προφορικά είτε γραπτά, προς τα αρμόδια όργανα, όπως προαναφέραμε, δεν είχε σκοπό να ζητήσει διαφορετικά μέτρα που θα ίσχυαν στους κληρικούς, ούτε ζητούσε να αλλάξει ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης, κάτι τέτοιο που δεν προβλεπόταν και δεν προβλέπεται μέχρι και σήμερα από το Νόμο. Αυτό που ζητούσε το Υπουργείο μέσα από το έγγραφό του ήταν, να υπάρχει ίση αντιμετώπιση από τα υπηρεσιακά όργανα και στους κληρικούς, χωρίς να υποτιμάται τόσο το πρόσωπο τους, όσο και το σχήμα το οποί έφεραν.

Αναφέρεται στο έγγραφο ότι πρέπει, ότι ισχύουν για τους λαϊκούς κατά την απονομή της δικαιοσύνης και μέχρι να αποδοθεί αυτή σε αυτούς, τα ίδια να ισχύουν και στους κληρικούς. Όπως σε έναν απλό πολίτη πριν αποδειχθεί κατά τον Νόμο η ποινική ή εγκληματική του πράξη και ενοχή, δεν θεωρείται ένοχος, αλλά περιμένουν να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διεργασίες, για να καταλήξουν και να αποφανθούν επισήμως και τελεσίδικα, έτσι τα ίδια πρέπει να ισχύουν και στον κληρικό, χωρίς καμία διάκριση και με οποιαδήποτε μορφή μεροληψίας.

Έτσι ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών, παρακαλεί τον συνάδελφό του Υπουργό των Στρατιωτικών, να διατάξει τους «υπαλλήλους» του, όπως καταγράφεται στο έγγραφο αυτό, να συμπεριφέρονται ꞉ «με ηπιώτερον και προσηνέστερον τρόπον», αποφεύγοντας οποιονδήποτε υβριστικό λόγο όταν συνοδεύουν ꞉ «προσαγόμενον ενώπιον της προϊσταμένης αρχής είτε ιερέα είτε διάκονον είτε μοναχόν». Προσέχοντας έτσι τον τρόπο της προσαγωγής των κληρικών, ανεξαρτήτου βαθμού, αποφεύγουν την εκδήλωση παραπόνων εκ νέου από οποιαδήποτε πλευρά στο μέλλον, αλλά και τον σκανδαλισμό των πιστών, που σέβονται και ευλαβούνται το τίμιο και αγιασμένο ράσο. Τελειώνοντας το έγγραφο αυτό, παρακαλεί ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών, να του κοινοποιήσουν τις εκδοθησόμενες διαταγές, προς επίλυση του εν λόγω θέματος ή και προβλήματος, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε.

Η ύπαρξη αυτού του εγγράφου μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι μάλλον θα υπήρξαν στο παρελθόν κάποιες ακρότητες από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων, ως προς την συμπεριφορά τους και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας που είχαν απέναντι των κληρικών κατά την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Μέσα από αυτά που καταγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, φαίνεται ότι δεν έδειχναν οι αρμόδιοι, τον απαιτούμενο σεβασμό στον κληρικό που είχαν ως κατηγορούμενο αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι.

simea_souliouΜάλλον κάποιες φορές, μπορεί τον κληρικό που ενδεχομένως να ήταν και ένοχος, να του συμπεριφέρονταν με τέτοιο τρόπο, όπως θα συμπεριφέρονταν στον χειρότερο εγκληματία και κακοποιό, μη σεβόμενοι την ιεροσύνη την οποία έφερε ακόμα και αναξίως. Μέσα από αυτή την διαφορετική αντιμετώπιση και συμπεριφορά όπως καταγράφεται, φαίνεται ότι υπήρχε από την πλευρά της εξουσίας κάποια μεροληψία χωρίς να κρατούν τα προσχήματα και τη θέση τους, αποκαλύπτοντας μια στάση που δεν αρμόζει όχι μόνο σε κληρικό, αλλά σε οποιοδήποτε πολίτη, που επιθυμεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, να του αποδοθεί το δίκαιό του, χωρίς την οποιαδήποτε περίπτωση σπίλωσης της προσωπικότητας και του έργου του.

Ο κληρικός από την άλλη δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο και ούτε συγκαταλέγεται μέσα στη μάζα, που βεβαίως αυτό δεν ισχύει για κανέναν άνθρωπο. Είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό εξαιτίας του έργου και της διακονίας του μέσα στο λαό του Θεού. Είναι το πρόσωπο εκείνο που με την πίστη και την αφοσίωση του στο Θεό, μεταφέρει το Λόγο Του στους ανθρώπους και αντίστροφα μεταφέρει στο Θεό μέσα από τη μυστηριακή και λοιπή λειτουργική ζωή, τα αιτήματα των ανθρώπων στο Θεό. Ο κληρικός οφείλει σε όλη του την ζωή να είναι προσεκτικός, η ζωή του να είναι υποδειγματική, προκειμένου να μην προκαλεί κανέναν και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί.

Πολλές φορές ακόμα και αν ο κληρικός είναι σωστός και η ζωή του όπως πρέπει να είναι, δεν λείπουν και οι καταστάσεις εκείνες, που ο κληρικός θα συκοφαντηθεί, θα αδικηθεί, θα διωχθεί, θα δεχτεί τα σχόλια εκείνα που θα πληγώσουν την καρδιά του και θα συρθεί ακόμα και ενώπιον της δικαιοσύνης, πολλές φορές άδικα, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του και να αποκαταστήσει όχι τόσο το όνομά του, όσο το τίμιο και αγιασμένο σχήμα που φέρει. Καλείται σε αυτές τις καταστάσεις με ηπιότητα, πραότητα και με πολλή πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό, να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις αγωνιζόμενος να διαλύσει τις οποιεσδήποτε κατηγορίες και συκοφαντίες που στρέφονται εναντίον του προσώπου του.

Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες και άγνωστες μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα εκείνα, που αγιασμένες μορφές, σύρθηκαν στα δικαστήρια, διαπομπεύτηκαν, κατηγορήθηκαν, γελοιοποιήθηκαν, έγιναν στόχος για να βγάλουν κάποιοι το μίσος και την κακία τους, προς την Εκκλησία και στα πρόσωπα των λειτουργών Της. Δυστυχώς δεν είναι και λίγες οι φορές, που και εμείς οι ίδιοι, ρίχνουμε την πέτρα του αναθέματος στον αδελφό μας, χωρίς να είμαστε προσεκτικοί, χωρίς να σιωπούμε προσευχόμενοι και μόνο, και χωρίς να περιμένουμε να δούμε την αλήθεια, η οποία έστω και καθυστερημένα, πολλές φορές έρχεται να δικαιώσει τον άνθρωπο και να φανερώσει την αθωότητά του και την ιεροπρεπή του στάση που επέδειξε σε όλη αυτή του την περιπέτεια και πορεία.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας καλούν τους κληρικούς να είναι ειρηνικοί πράοι, γαλήνιοι, ακόμα και αν οι αδικίες και οι συκοφαντίες είναι άδικες, γνωρίζοντας ότι και ο Χριστός συκοφαντήθηκε, αδικήθηκε και σταυρώθηκε από τους ίδιους τους ευεργέτες Του. Ο Κύριος μας, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προσευχόταν και ευλογούσε, χωρίς να καταράται ή να κρατεί κακία απέναντι αυτών. Ένας εκ των Αγίων Πατέρων μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εύρισκε τη δύναμη να προσεύχεται και να έχει υπομονή μπροστά σε όλα αυτά που αντιμετώπιζε. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν• ου γαρ παύσομαι τούτο επιλέγων αεί επί πάσι μοι τοις συμβαίνουσι». Αυτά είναι λόγια, που χαρακτηρίζουν την αγαπώσα καρδία του Αγίου Χρυσοστόμου. Είναι λόγια που φανερώνουν το μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου, που είχε δοθεί ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού και γνώριζε ότι δεν θα χάσει, αλλά θα κερδίσει από Εκείνον που ανταμείβει και στεφανώνει, τον αγωνιστή εκείνο, που αγωνίζεται τίμια και ευσυνείδητά.

Το χάρισμα της υπομονής και της καρτερικότητας, είναι εκείνα, που μεταξύ των άλλων, σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να διακρίνουν τον κληρικό. Πάλι ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει ότι οι θλίψεις και οι στεναχώριες της ζωής υπηρετούν το σχέδιο του Θεού και χρειάζεται από εμάς να έχουμε πολύ υπομονή προκειμένου να γευτούμε το έλεος και την αγάπη του Θεού. «Ας βαδίζομε με ορθωμένο το μέτωπο στις δυσχέρειες της ζωής και όχι μόνο με αυταπάρνηση, αλλά με χαρά και ευγνωμοσύνη προς την Θεία Πρόνοια, που μας οδηγεί πάντοτε στην ευτυχία, όταν εμείς αγαπούμε το αγαθό».

Μετά τα ανωτέρω που αναφέραμε, συνεχίζοντας την έρευνά μας στο αρχείο που μελετούμε, βρίσκουμε ένα νέο έγγραφο, στις 4 Ιουνίου 1852, από το Υπουργείο των Στρατιωτικών, που το αποστέλλει στο 1ο Τμήμα του Υπουργείου, γραφείο Χωροφυλακής, στο οποίο δίνει οδηγίες, με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών, είτε ως μαρτύρων είτε ως κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης. Το έγγραφο αυτό, το κοινοποιεί και στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, προκειμένου να λάβει γνώση των ενεργειών που έλαβαν μετά την γνωστοποίηση του εν λόγω θέματος.

Η Μοιραρχία Αττικής, την επομένη ημέρα, στις 5 Ιουνίου 1852, προς το 1ο Τμήμα του Υπουργείου των Στρατιωτικών Γραφείο Χωροφυλακής, αναφέρει ότι οι άνδρες της Μοιραρχίας αυτής, συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο όταν συνοδεύουν κάποιο κληρικό ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε συνέχεια της παραπάνω αλληλογραφίας, έρχεται στις 7 Ιουνίου 1852, το Υπουργείο των Εσωτερικών, απευθυνόμενο στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, να αποστείλει αντίγραφο της δικής του εγκυκλίου, που είχε αποστείλει προς τους Νομάρχες και τις Διευθύνσεις της Διοικητικής αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς, σχετικά με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών. Μέσα στην εγκύκλιο αυτή, μεταξύ των άλλων, ζητά να εκδώσει το Υπουργείο ανάλογες διαταγές προς την Βασιλική Χωροφυλακή. Το Υπουργείο απαντά, στις 12 Ιουνίου 1852, ότι ήδη έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έχουν εκδοθεί οι ανάλογες διαταγές.

Συνεχίζεται {54}

Πρόσφατα Άρθρα

Ετήσια γενική συνέλευσης του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσια γενική συνέλευσης του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

6 Φεβρουαρίου 2026

Με την προβλεπόμενη από το καταστατικό του Συνδέσμου απαρτία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος την...

Read more
Ο Πατριάρχης Φώτιος και η δυτική γραμματεία
Πνευματικές Διδαχές

Μ. Φώτιος: Μια μεγάλη πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας

6 Φεβρουαρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στις 6 Φεβρουαρίου εορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη του Μεγάλου Φωτίου. Πρόκειται για μια...

Read more
5η ΗΜΕΡΑ ΥΠΑΠΑΝΤΙΩΝ: Η πολύαθλη Αργυρώ της Σπιναλόγκας
Εκκλησία της Ελλάδος

5η ΗΜΕΡΑ ΥΠΑΠΑΝΤΙΩΝ: Η πολύαθλη Αργυρώ της Σπιναλόγκας

6 Φεβρουαρίου 2026

Οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις τῆς ἡμέρας ξεκίνησαν μὲ Ὄρθρο καὶ θεία Λειτουργία. Στὶς 12 τὸ μεσημέρι ἔγινε Ἱερὰ Παράκληση στὴν Ἁγία...

Read more
Ο ιερός Φώτιος και το Σχίσμα
Αιρέσεις

Ο ιερός Φώτιος και το Σχίσμα

6 Φεβρουαρίου 2026

Ανδρέα Θεοδώρου, Η προσωπικότητα και η θεολογία του Μεγάλου Φωτίου, Επίσημοι Λόγοι Εκφωνηθέντες επί τη Ιερά  Μνήμη του κατά τα έτη...

Read more
Ἐπικοινωνία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου μέ τά Σχολεῖα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐπικοινωνία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου μέ τά Σχολεῖα

5 Φεβρουαρίου 2026

Ἔχει καθιερωθῆ, ἀπό πολλῶν ἐτῶν, νά ἐπισκέπτεται ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος τά Γυμνάσια καί τά Λύκεια τῆς πόλεως τουλάχιστον...

Read more
Ευλόγησις της αγιοβασιλειόπιτας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλόγησις της αγιοβασιλειόπιτας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών

5 Φεβρουαρίου 2026

Με την παρουσία του Πρυτάνεως κ. Σταματίου Αγγελοπούλου, των Αντιπρυτάνεων, μελών του Συμβουλίου Διοικήσεως, του Εκτελεστικού Διευθυντού, διοικητικών στελεχών και...

Read more
Προκλητικὴ… θρασύτης!
Εκκλησία της Ελλάδος

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

5 Φεβρουαρίου 2026

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἰωάννου Κ. Διώτη, Θεολόγου- Δημοσιογράφου-Συγγραφέως - Ἐκδότου, ὅπως ἐτίμησεν αὐτὸν ἡ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν. Κατὰ τὴν πολύλογον δημοσίαν...

Read more
Μαθητές από την Κεφαλονιά γνώρισαν το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ
Ελλάδα Κόσμος

Μαθητές από την Κεφαλονιά γνώρισαν το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

5 Φεβρουαρίου 2026

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η Γ΄ Λυκείου του 1 Γενικού...

Read more
Ελλάδα Κόσμος

Αντίθετο το Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ στο εναλλακτικό μάθημα «Ηθικής»

5 Φεβρουαρίου 2026

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 Η Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

6 Φεβρουαρίου 2026

Σχολιασμός εσφαλμένων ερμηνειών των Ιερών Κανόνων που αφορούν τις συμπροσευχές με αιρετικούς. Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου, Θεολόγου - συγγραφέως Ι. Μ....

Read more
Οι άγνωστοι κρυπτοχριστιανοί στο Ιράν
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Οι άγνωστοι κρυπτοχριστιανοί στο Ιράν

6 Φεβρουαρίου 2026

Ο π. Νικηφόρος Κουνάλης μιλά για τον μοναδικό ορθόδοξο ναό στην Τεχεράνη και τις πρωτόγνωρεςστιγμές που βίωσε. «Δεν ξέρετε πόσο...

Read more
2 νέοι Αρχιμανδρίτες στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία
Εκκλησία της Ελλάδος

Διορισμός πρωτοσυγκέλλου στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

5 Φεβρουαρίου 2026

Συνήλθε την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
…πολύ πικρὸ γιὰ τὸν πιστὸ
Συνοπτικός

Ο «Συνοπτικός» αποκαλύπτει το έγγραφο του Μητρ. Φωκίδος προς τους Μητροπολίτες για την ακοινωνησία μοναχής

5 Φεβρουαρίου 2026

Αναταράξεις προκαλεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε ο Μητροπολίτης Φωκίδος προς το σύνολο των Μητροπολιτών, με...

Read more
Η Δ.Ι.Σ. προσευχήθηκε για τα θύματα του εργατικού δυστυχήματος και του τροχαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Δ.Ι.Σ. προσευχήθηκε για τα θύματα του εργατικού δυστυχήματος και του τροχαίου

5 Φεβρουαρίου 2026

Συνήλθε την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
Η Γιορτή της Μητέρας στην Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Γιορτή της Μητέρας στην Μητρόπολη Άρτης

5 Φεβρουαρίου 2026

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026, το απόγευμα, η Γιορτή της Μητέρας, που διοργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, οι Κύκλοι Μελέτης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών
Κηρύγματα

Η Υπαπαντή του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου)

1 Φεβρουαρίου 2026

του Κων. Α. Οικονόμου, δασκάλου. Ο “ΤΥΠΟΣ” ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: Στην Παλαιά Διαθήκη ((Εξ. ιγ', 9,Λευιτ. ιβ', 1-6),...

Καστορίας  Σεραφείμ: “Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

Καστορίας Σεραφείμ: “Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

1 Φεβρουαρίου 2025
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον  Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

«Το μεγαλείο της Ιερωσύνης»

1 Φεβρουαρίου 2025

Εσύ που προσφέρεις το παιδί σου;

1 Φεβρουαρίου 2025
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Εορτή της Υπαπαντής: Ο Χριστός στα χέρια μας!

1 Φεβρουαρίου 2025
Η γιορτή της Υπαπαντής η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Υπαπαντής η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας

1 Φεβρουαρίου 2025
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

«Φως εις αποκάλυψιν εθνών»

2 Φεβρουαρίου 2024
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

2 Φεβρουαρίου 2024
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Στην δεσποτική εορτή της Υπαπαντής και οι πνευματικές προκλήσεις

1 Φεβρουαρίου 2024

«Είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριον σου»

1 Φεβρουαρίου 2023
«Στην Μητέρα»

«Στην Μητέρα»

2 Φεβρουαρίου 2022
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου μας – Σταθμός της Θείας Οικονομίας

1 Φεβρουαρίου 2022
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2022
Η εορτή της Υπαπαντής

Η εορτή της Υπαπαντής

4 Σεπτεμβρίου 2019
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

“Ω μεγάλης και τεθαυμασμένης οικονομίας”

1 Φεβρουαρίου 2018
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

“Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Ο Συμεών ο Θεοδόχος και η διπλή προφητεία του κατά την Υπαπαντή του Κυρίου

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου «Ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών»

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Ὑπαπαντὴ τοῦ Κυρίου.Θέλεις νὰ δῇς τὸ Χριστό;

16 Νοεμβρίου 2023
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου μας

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Στην Υπαπαντή του Κυρίου

1 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Συνταγματάρχης και «Παπαφλέσσας» ο ιερέας που είπε ακροαριστερό τον Τσίπρα

Συνταγματάρχης και «Παπαφλέσσας» ο ιερέας που είπε ακροαριστερό τον Τσίπρα

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist