«Σήμερα μας καλεί ο άγιος Στυλιανός να βρούμε τη χαμένη παιδικότητα , το πρότερον κάλλος όπως λένε οι πατέρες. Να βγάλουμε όλοι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και αν θέλουμε να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας του Θεού να γίνει η καρδιά μας ξανά παιδική».

Με αυτά τα πολύ όμορφα και διδακτικά λόγια παρότρυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών τους εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης 26 Νοεμβρίου κατέκλυσαν το Πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, συμμετέχοντας ευλαβικά στην κατανυκτική και συνάμα Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν του Προστάτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας , αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοισολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, Ιερείς των ομόρων Ενοριών, αποφοίτων της Σχολής και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη.

Το Ιερό αναλόγιο πλαισίωσε χορός μαθητών υπό την άρτια καθοδήγηση της   Καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής, καλλικελάδου  κ. Βασιλικής Γούση, τη συμμετοχή του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ,  του εορτάζοντος τ.  Σχολάρχου, Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Μαστρογιάννη, του Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτου κ. Αναργύρου Βλάχου και του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Παλιούρα.

 Το πολυπληθές Εκκλησίασμα, αποτελούταν κυρίως από παιδιά, μαθητές της Σχολής, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μαγνησίας και του Νηπαιγωγείου, οι οποίοι υποδειγματικά συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και κοινωνήσαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Ποιμενάρχης μας με απλά λόγια, βγαλμένα από την καρδιά του εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς, αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), ομιλώντας για τον τιμώμενο άγιο Στυλιανό και εξήγησε για πιο λόγο ο Θεός τον προίκισε με το σπουδαίο χάρισμα της Προστασίας των παιδιών και ιδιαίτερα των νεογνών.

«Αγαπητά μου παιδιά, χαίρομαι πολλή σήμερα που βρίσκεστε ανάμεσά μας, διότι βλέπω χαρούμενα πρόσωπα, αγαθά βλέμματα και καλή διάθεση.

Ο άγιος Στυλιανός είναι προστάτης των παιδιών,  όχι μόνο γιατί κάνει θαύματα στα παιδιά και στις μητέρες, αλλά κυρίως γιατί ο Θεός του έδωσε το χάρισμα αν και ασκητής στην έρημο να μην αγριέψει,  αλλά να διατηρήσει την παιδικότητα στην καρδιά του, όπως μας συμβουλεύει και ο Απόστολος Παύλος: «να γίνουμε παιδιά στην καρδιά και όχι στα μυαλά. Το μυαλό πρέπει να ωριμάζει,  αλλά η καρδιά να μένει πάντα παιδική».

Σήμερα δυστυχώς πολλοί βλέπουν με επιπολαιότητα την ζωή και την γεμίζουν με αμαρτίες και πάθη. Ο άγιος όμως κράτησε πάντα τη καρδιά του παιδική,  ήταν και παρέμεινε παιδί του Χριστού και έτσι έβλεπε όλο τον κόσμο. Στο κάθε άνθρωπο έβλεπε ένα κρυμμένο παιδί. Σήμερα μας καλεί ο άγιος να βγάλουμε τη χαμένη παιδικότητα να βρούμε το πρότερον κάλλος όπως λένε οι πατέρες. Εύχομαι Χρόνια πολλά σε όλους και σε σας παιδιά μου καλή πρόοδο».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κτητόρων, εφόρων, ευεργετών, διδασκάλων, μαθητών, αποφοίτων  και του προσωπικού  της Σχολής.

Στην Ιερά Πανήγυρη μεταξύ των πολλών πιστών παρέστησαν: 1. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραΐσκος Ευθύμιος, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων κ. Σταυρογιάννης Νικόλαος, ο  Αντιδήμαρχος κ. Μουστάκας Κωνσταντίνος, η πρώην Αντιδήμαρχος κ. Αργύργη Βίβιαν ο εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Παπαχρήστος, Η Δημοτική Σύμβουλος του Δ. Λαμιεών κ. Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη Ευμορφία, ο κ. Κωνσταντίνος  Καραγιάννης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαιδεύσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής Β/ θμιας Εκπαιδεύσης Φθιώτιδος κ. Σπύρος Πιλιτζίδης, ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου των Θεολόγων του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου των Δασκάλων του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Τσαπρούνης, ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Λαμίας κ. Ανδρέας Αγγελακόπουλος,  ο Διευθυντής του 6ου Λυκείου Λαμίας κ. Δημήτριος Φύκας,  ο  Διευθυντής του 5ου Λυκείου Λαμίας κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Λαμίας (Ροδίτσας) κ. Πάλλας Δήμος, ο  Διευθυντής κ. Γεώργιος Μπαχλαβάς και τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού  Σχολείου  Λαμίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής  Παναγίας Προυσού Ευρυτανίας, απόφοιτος του Σχολείου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γεράσιμος Τσιρώνης, πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας, απόφοιτοι του Σχολείου, σύσσωμος ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Πέτρος Κόρδας, ο πρώην Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, παλαιοί απόφοιτοι της Σχολής μας, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και το προσωπικό του Σχολείου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.