• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Γέρων Δανιήλ Δανιηλίδης ο Γ’ | Εκοιμήθη ο πρύτανης της ψαλτικής και μουσικής παράδοσης του Αγιωνύμου Όρους

in Αφιερώματα
21 Οκτωβρίου 2022
byPoimin.gr Team
Γέρων Δανιήλ Δανιηλίδης ο Γ’ | Εκοιμήθη ο πρύτανης της ψαλτικής και μουσικής παράδοσης του Αγιωνύμου Όρους
Share on FacebookShare on Twitter

Του Καθηγούμενου της  Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά Αρχιμ. Ιωάννη Αρσενιάδη 

Με αισθήματα συγκινήσεως επληροφόρηθη ότι τις πρώτες πρωινές ώρες εκοιμήθη πλήρης ημερών σήμερα 21 Οκτωβρίου 20022 μια από τις μεγαλύτερες σταθερές μορφές του αγιορείτικου μουσικού στερεώματος μέχρι και σήμερα, επί εβδομήκοντα έτη συνεχόμενα  ως προεξάρχων στο δεξιό χορό σε όλα τα επίσημα πανηγύρια Ιερών Μονών στο Άγιον Όρος, ο οσιώτατος γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης ο Γ’ (ο νυν γέροντας του ησυχαστηρίου της αδελφότητας των Δανιηλαίων). Γεννήθηκε το 1931 στο Παλαιοχώρι Καβάλας και ονομαζόταν κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης. Στο Άγιον Όρος εισήλθε σε νεαρή ηλικία το έτος 1949, στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, όπου και έγινε μοναχός το 1952. Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, γέροντες ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη τον μουσικό και Γερόντιο μοναχό, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική το α’μισό του 20ου αιώνα όπου και ο ίδιος συνέχισε αυτή την παράδοση και καλλιέργησε την ψαλτική τέχνη ως ηδύφωνος και καλλικέλαδος αοιδός.

O γέροντας Δανιήλ έψαλλε διά βίου, στις μεγάλες Αγιορείτικες Πανηγύρεις και Αγρυπνίες των Κελιών και των Μοναστηριών και πολλές φορές και εκτός Αγίου Όρους μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική αδελφότητα των Δανιηλαίων (ιερομόναχο π. Γρηγόριο †2016, π. Στέφανο †2015 και π. Ακάκιο). Η φωνή του γέροντα στα ώτα μας αντηχούσε βροντόφωνη και δωρική, με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ηχόχρωμα όπου απέδιδε τα μουσικά μέλη κατά την αγιορείτικη ψαλτική προφορική παράδοση του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς.

O γέροντας Δανιήλ Δανιηλίδης μοναχός ο Γ’ πέρα από την διακονία της ιεροψαλτικής τέχνης την οποία άσκησε επί 70 συναπτά έτη ήταν προικισμένος και με το χάρισμα να ασκεί την τέχνη της αγιογραφίας όπου μαθήτευσε από τους μεγάλους και ονομαστούς σε όλο το Άγιον Όρος  γεροντάδες του, ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη †1951 τον καλλίφωνο ψάλτη και άριστο μουσικό και μελοποιό του α΄μισού του 20ου αιώνα, διάδοχο του νέου αγιοκαταταχθέντος Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτη †1929, τον γέροντα Γερόντιο και γέροντα Νήφων, γέροντα Μόδεστο και τους λοιπούς άλλους πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων στις αρχές του 1950. Εκατοντάδες αγιογραφίες φορητών εικόνων τις οποίες ο ίδιος αγιογράφησε κοσμούν πάμπολλα μοναστήρια, προσκυνήματα και εκκλησίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Πέρα όμως από τα διακονήματα της ψαλτικής και τις αγιογραφίας όπου και διακρίθηκε, ο γέροντας Δανιήλ διετέλεσε για δεκαετίες και ως πρακτικός θα λέγαμε γιατρός στην περιοχή της ερήμου του Αγίου Όρους, στα Κατουνάκια, στα Καρούλια και στις γύρω περιοχές, όπου περιέθαλψε μαζί με τους υπολοίπους πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων παρά πολλούς μοναχούς και οσίους ασκήτες αναπαύοντας σωματικά και ψυχικά διακονώντας θα λέγαμε «τις χρείες των πέριξ ερημιτών πατέρων».

Μπορούμε να πούμε πως ο γέροντας Δανιήλ αποτέλεσε για το Άγιον Όρος, τον τελευταίο εν ζωή πρύτανη της μουσική ψαλτικής παραδόσεως του Αγίου Όρους λόγω του ότι η συνεχόμενη και η επί εβδομήντα και πλέον χρόνια παρουσία του ανελλιπώς στο ιερό αναλόγιο ως προεξάρχων στις ιερές πανηγύρεις του Αγίου Όρους τον κατέστησε διδάσκαλο της αγιορείτικης ψαλτικής παραδόσεως, με την παρουσία του στο ιερό αναλόγιο δίδαξε και μετέφερε και στις επόμενες γενεές μοναχών και ιερομονάχων ακόμα και λαϊκών, την γνήσια και αυθεντική προφορική μουσική παράδοση του Αγίου Όρους.

Ο κύκλος των μεγάλων ψαλτικών προσωπικοτήτων του β΄μισού του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου αιώνα στο Άγιον Όρος επισφραγίζεται στο πρόσωπο του όπου διακόνησε την ψαλτική τέχνη στο περιβόλι της Παναγίας με αγάπη και απόλυτη υπακοή και ταπείνωση.

Θα υπάρξουν πολλοί  στο εγγύς μέλλον που θα γράψουν γύρω από την προσωπικότητα του γέροντος Δανιήλ, αυτή την στιγμή σε αυτές τις λίγες γραμμές ως ένδειξη σεβασμού, θα ανεφερθώ από την προσωπική μου εμπειρία για το πρόσωπο του σεβαστού και μακαριστού πλέον γέροντος.

 Όταν ακόμη ήμουν σπουδαστής της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας  πριν περίπου μία 20ετία είχα την ευλογία να συνδεθώ πνευματικά με την αδελφότητα και ιδιαίτερα με τον γέροντα Δανιήλ  όπου κατά την περίοδο της φοίτησης μου είχα την τιμή να συνοδεύω την αδελφότητα σε πολλές πανηγύρεις Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και να μετέχω και εγώ στον ψαλτικό τους χορό, συν ψάλλοντας και κρατώντας τις περισσότερες φορές το μουσικό βιβλίο στο χέρι από το οποίο θα απέδιδαν τα ιερά μελωδήματα, είτε κρατώντας την αναμμένη λαμπάδα δίπλα τους για να φέγγει στο μουσικό βιβλίο και να είναι ευανάγνωστο για την απόδοση των διαφόρων μελωδημάτων. Η στάση του στο ιερό αναλόγιο άκρως ταπεινή και πνευματική με σεβασμό και φόβο Θεού σε αυτό το οποίο επιτελούσε, στο χέρι του πάντοτε το κομποσχοίνιο κατά την ώρα των ιερών ακολουθιών, στις δε πολύωρες μεγάλες αγιορείτικες αγρυπνίες ως προεξάρχων του ψαλτικού χορού ακλόνητος βράχος στο ιερό αναλόγιο, χωρίς να ξεκουραστεί, χωρίς να ξαποστάσει κάπου παραδίπλα σε κάποιο κάθισμα, όπως συνήθως κάνουν οι περισσότεροι πατέρες ιεροψάλτες για να πάρουν θα λέγαμε μια ανάσα ξεκούρασης έως ότου έρθει και πάλι η σειρά τους για να αποδώσουν τα ιερά μελωδήματα.

Ένα μόνο περιστατικό από τον γέροντα θα διηγηθώ το οποίο παραμένει χαραγαμένο μέσα στην καρδιά μου και το οποίο για εμένα δεικνύει την άριστη πνευματική του και προσευχητική του κατάσταση ως ιεροψάλτου και δει ως πρωτοψάλτου αλλα και μοναχού. Ήταν καλοκαίρι, μήνας Ιούλιος το έτος 2000, εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, η μεγαλύτερη πανήγυρι στο Άγιον Όρος και η μεγαλύτερη αγρύπνια σε διάρκεια ωρών. Κατά την διάρκεια του μεγάλου εσπερινού και μετά από κάποιες ώρες, κατά  την ώρα της λιτής, είθισται να προσφέρετε ένα μικρό κέρασμα στα αρχονταρίκια της μονής με λίγο καφέ, τσάι , χυμούς, ώστε οι πατέρες να πάρουν δύναμη θα λέγαμε για την συνέχιση της αγρυπνίας, εκείνη την ώρα στο ιερό αναλόγιο έμεινε ο γέροντας Δανιήλ και εγώ και ενώ οι περισσότεροι πατέρες κατευθύνθηκαν προς το κέρασμα ο γέροντας παρέμεινε ως στύλος στο κάθισμα του ιερού αναλογίου ενώ συνεχιζόταν η ακολουθία της λιτής. Κάποια στιγμή λέγω στο γέροντα Δανιήλ, γέροντα ας πάμε και εμείς να πιούμε λίγο καφέ για να μας κρατήσει όρθιους και ξύπνιους για την υπόλοιπη αγρυπνία και ο γέροντας ήρεμα και με μεγάλη απλότητα μου απάντησε: παιδάκι μου ήρθαμε για να τιμήσουμε τον προστάτη άγιο μας, τον παππού μας, έτσι αναφερόταν στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ήρθαμε για να τον υμνήσουμε και να αγρυπνήσουμε για την μνήμη του και να προσευχηθούμε και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά, ξέρεις παιδάκι μου σε αυτό το στασίδι του ιερού αναλογίου που κάθομαι  πόσοι και πόσοι πατέρες όσιοι και άγιοι έψαλαν και ύμνησαν τον άγιο Αθανάσιο την Κυρία Θεοτόκο την μητέρα μας, σε αυτό το στασίδι που κάθομαι, αιώνες πρίν έψαλε ο μεγάλος μας μουσικός και άγιος της εκκλησίας μας, ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, είναι μεγάλη ευλογία και έχει πολύ χάρι αυτό το ιερό αναλόγιο το οποίο μας δίνει μεγάλη δύναμη πνευματική για να συνεχίσουμε την αγρυπνία. Αυτά ήταν τα λόγια του γέροντα Δανιήλ ο οποίος βίωνε αυτή την κατάσταση πνευματικά πάντοτε κατά την ώρα των ιερών αγρυπνιών και των ιερών ακολουθιών έχοντας το διακόνημα του πρωτοψάλτου. Ζούσε την κάθε στιγμή κατά την ώρα που απέδιδε τα ιερά μελωδήματα πρώτα πνευματικά και προσευχητικά χωρίς επίδειξη των φωνητικών του ικανοτήτων, αλλά πάντοτε ταπεινά με συνοχή καρδίας προσοχής και προσευχής γι’αυτό και οι ψαλμωδίες του μάζι με την υπόλοιπη ψαλτική αδελφότητα αποτελούσαν τον καλύτερο ιεροψαλτικό χορό, θεωρούνταν οι καλύτεροι ψάλτες του Αγίου Όρους χωρίς υπερβολές διότι όταν τους άκουγες  να ψάλλουν νόμιζες πως ψέλνουν Άγγελοι και όχι άνθρωποι.

Ο κύκλος των μεγάλων ψαλτών με τελευταίο τον πρύτανη της μουσικής ψαλτικής παραδόσεως του Αγίου Όρους ολοκληρώνεται και κλείνει στο πρόσωπο αυτής της αγιασμένης οσιακής μορφής, στον  γέροντα Δανιήλ Δανιηλίδη Κατουνακιώτη τον Γ΄ τον και πρωτοψάλτη της ιστορικής  αδελφότητας των Δανιηλαίων φέροντας πάνω του μια παράδοση 100 ετών συνεχόμενης και αδιάκοπης μουσικής ψαλτικής παραδόσεως.

 Αυτή η προσφορά του και η διακονία του στην ψαλτική τέχνη μπορεί να διακόπτεται, δίδοντας όμως την σκυτάλη στου νεότερους, έχοντας αφήσει όμως μεγάλη παρακαταθήκη και στις επόμενες γενεές μονάχων και ιερομονάχων στο Άγιον Όρος αλλά ακόμα και σε ιεροψάλτες έξω στον κόσμο για το ποια ήταν η αυθεντική μουσική προφορική παράδοση της βυζαντινής μουσικής του Όρους αλλά και του αγιορείτικου ύφους την οποία υπηρέτησε πιστά με αγάπη και αφοσίωση.

Ο γέροντας Δανιήλ των Δανιηλαίων αφήνει ποια τα ιερά αναλόγια της στρατευομένης εκκλησίας όπου μεταβαίνει για να συνεχίσει εις την θριαμβεύουσα εκκλησία το ιερό διακόνημα της ψαλτικής στον θρόνο του Θεού ως άγγελος εν ουρανώ. Καλό Παράδεισο γέροντα, Χριστός Ανέστη

Βιβλιογραφία- Πηγές: Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής, Μέρος Β’, Αγιορείτικα Απανθίσματα Α’, εκδ. Κέντρο Ερευνών και Εκδόσεων, Αθήνα 2009, σελ.178,179 ( φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Καθηγουμένου )

Η φωτογραφία από το βιβλίο: Στιβακτάκη Εμμ. Αντωνίου, Μορφές Κρητών Αθωνιτών, εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας σελ,257

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης στη Λαγούτα Μονοφατσίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης στη Λαγούτα Μονοφατσίου

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας μετέβη στη Λαγούτα Μονοφατσίου, όπου τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό της...

Read more
Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη στην Αμφιλοχία
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη στην Αμφιλοχία

24 Ιουλίου 2026

Το ιερό λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Δημητρίου του Νέου, του Γκαγκαστάθη υποδέχθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση...

Read more
Ἁγιολογικό ἀφιέρωμα Δ΄ Ἑβδομάδος μηνός Ἰουλίου
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς

24 Ιουλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Μεγαλομάρτυρες της Εκκλησίας μας δεν υπήρξαν μόνον άνδρες, αλλά και γυναίκες, οι οποίες τους...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 205η επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 205η επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη  23 Ιουλίου 2026 η Μονεμβάσια εόρτασε την 205η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Το πρωί, στον...

Read more
Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στην Πτολεμαΐδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στην Πτολεμαΐδα

24 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, όπου είχε σειρά...

Read more
Δωρεά ενός υπερσύγχρονου καρδιακού υπερηχογράφου από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών στο Γεν. Νοσοκομείο Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Δωρεά ενός υπερσύγχρονου καρδιακού υπερηχογράφου από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών στο Γεν. Νοσοκομείο Σερρών

24 Ιουλίου 2026

Στην δωρεά ενός υπερσύγχρονου ιατρικού μηχανήματος φορητού καρδιακού υπερηχογράφου προχώρησε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης προς το Γεν. Νοσοκομείο...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Νεκτάριος, μέγα κεφάλαιο πίστεως, αγάπης, μακροθυμίας και συγχωρητικότητος»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Νεκτάριος, μέγα κεφάλαιο πίστεως, αγάπης, μακροθυμίας και συγχωρητικότητος»

23 Ιουλίου 2026

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών, με τιμή, ευλαβικό...

Read more
ΛΗΞΗ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΛΗΞΗ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

23 Ιουλίου 2026

Με τη χάρη του Θεού και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, η Γ’ Κατασκηνωτική...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως

23 Ιουλίου 2026

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της...

Read more
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΓΑΒΡΙΑΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΓΑΒΡΙΑΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

23 Ιουλίου 2026

Η Ιερά μας Μητρόπολις έχει την τιμή την ιδιαίτερη μέσα στα ιερά χώματα της Χαλκιδικής και μάλιστα στην περιοχή των...

Read more
Xειροθεσία αναγνώστου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Xειροθεσία αναγνώστου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος

23 Ιουλίου 2026

Tο πρωί της Κυριακής, 19 Ιουλίου 2026 τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη επετείω των Εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και χειροθεσία νέου Αναγνώστη
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη επετείω των Εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και χειροθεσία νέου Αναγνώστη

23 Ιουλίου 2026

 Με τη συμμετοχή των ευσεβών πιστών της ενορίας τελέσθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό...

Read more
Ἐκλογὴ τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Καναδᾶ
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκλογὴ τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Καναδᾶ

22 Ιουλίου 2026

Ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον, 22αν Ἰουλίου 2026, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου...

Read more
«Ἡ ἐξέλιξη τῆς Νομοθεσίας στο θέμα τῆς καύσης τῶν νεκρῶν. Κανονική Θεώρηση»
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος: «Η δυτική εκκλησία σε σχίσμα»

22 Ιουλίου 2026

Μπορεῖ οἱ Ἕλληνες νά μήν ἔχουμε ἐνδιαφέρουν γιά τά ὅσα συμβαίνουν στην ἐκκλησία τῆς Ρώμης καί γενικότερα στόν Ρωμαιοκαθολικό κόσμο,...

Read more
31η ἐπέτειος τῆς εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

31η ἐπέτειος τῆς εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου

24 Ιουλίου 2026

Ἐπὶ τῇ μνήμῃ τῆς Ἁγίας Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρκέλλης τῆς Χιοπολίτιδος πανηγύρισε σήμερα τὸ ὁμώνυμο Ἱερὸ Παρεκκλήσιο τῆς πόλεως Σάμου. Τὴ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2025

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Γέρων Δανιήλ | Ευφρανθήσονται δίκαιοι επί τω Κυρίω

Γέρων Δανιήλ | Ευφρανθήσονται δίκαιοι επί τω Κυρίω

Ο εορτασμός των Ονομαστηρίων του Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ

Ο εορτασμός των Ονομαστηρίων του Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην έναρξη του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων Καλαμάτας

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην έναρξη του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων Καλαμάτας

Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Ἅγιος Καλλίνικος | Ἁγιασμὸς γιορτῆς μήλου, τρία χρόνια πρὶν τήν κοίμησή του

Ἅγιος Καλλίνικος | Ἁγιασμὸς γιορτῆς μήλου, τρία χρόνια πρὶν τήν κοίμησή του

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist