• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Γέρων Δανιήλ Δανιηλίδης ο Γ’ | Εκοιμήθη ο πρύτανης της ψαλτικής και μουσικής παράδοσης του Αγιωνύμου Όρους

in Αφιερώματα
21 Οκτωβρίου 2022
byPoimin.gr Team
Γέρων Δανιήλ Δανιηλίδης ο Γ’ | Εκοιμήθη ο πρύτανης της ψαλτικής και μουσικής παράδοσης του Αγιωνύμου Όρους
Share on FacebookShare on Twitter

Του Καθηγούμενου της  Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά Αρχιμ. Ιωάννη Αρσενιάδη 

Με αισθήματα συγκινήσεως επληροφόρηθη ότι τις πρώτες πρωινές ώρες εκοιμήθη πλήρης ημερών σήμερα 21 Οκτωβρίου 20022 μια από τις μεγαλύτερες σταθερές μορφές του αγιορείτικου μουσικού στερεώματος μέχρι και σήμερα, επί εβδομήκοντα έτη συνεχόμενα  ως προεξάρχων στο δεξιό χορό σε όλα τα επίσημα πανηγύρια Ιερών Μονών στο Άγιον Όρος, ο οσιώτατος γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης ο Γ’ (ο νυν γέροντας του ησυχαστηρίου της αδελφότητας των Δανιηλαίων). Γεννήθηκε το 1931 στο Παλαιοχώρι Καβάλας και ονομαζόταν κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης. Στο Άγιον Όρος εισήλθε σε νεαρή ηλικία το έτος 1949, στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, όπου και έγινε μοναχός το 1952. Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, γέροντες ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη τον μουσικό και Γερόντιο μοναχό, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική το α’μισό του 20ου αιώνα όπου και ο ίδιος συνέχισε αυτή την παράδοση και καλλιέργησε την ψαλτική τέχνη ως ηδύφωνος και καλλικέλαδος αοιδός.

O γέροντας Δανιήλ έψαλλε διά βίου, στις μεγάλες Αγιορείτικες Πανηγύρεις και Αγρυπνίες των Κελιών και των Μοναστηριών και πολλές φορές και εκτός Αγίου Όρους μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική αδελφότητα των Δανιηλαίων (ιερομόναχο π. Γρηγόριο †2016, π. Στέφανο †2015 και π. Ακάκιο). Η φωνή του γέροντα στα ώτα μας αντηχούσε βροντόφωνη και δωρική, με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ηχόχρωμα όπου απέδιδε τα μουσικά μέλη κατά την αγιορείτικη ψαλτική προφορική παράδοση του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς.

O γέροντας Δανιήλ Δανιηλίδης μοναχός ο Γ’ πέρα από την διακονία της ιεροψαλτικής τέχνης την οποία άσκησε επί 70 συναπτά έτη ήταν προικισμένος και με το χάρισμα να ασκεί την τέχνη της αγιογραφίας όπου μαθήτευσε από τους μεγάλους και ονομαστούς σε όλο το Άγιον Όρος  γεροντάδες του, ιερομόναχο Δανιήλ Δανιηλίδη †1951 τον καλλίφωνο ψάλτη και άριστο μουσικό και μελοποιό του α΄μισού του 20ου αιώνα, διάδοχο του νέου αγιοκαταταχθέντος Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτη †1929, τον γέροντα Γερόντιο και γέροντα Νήφων, γέροντα Μόδεστο και τους λοιπούς άλλους πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων στις αρχές του 1950. Εκατοντάδες αγιογραφίες φορητών εικόνων τις οποίες ο ίδιος αγιογράφησε κοσμούν πάμπολλα μοναστήρια, προσκυνήματα και εκκλησίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Πέρα όμως από τα διακονήματα της ψαλτικής και τις αγιογραφίας όπου και διακρίθηκε, ο γέροντας Δανιήλ διετέλεσε για δεκαετίες και ως πρακτικός θα λέγαμε γιατρός στην περιοχή της ερήμου του Αγίου Όρους, στα Κατουνάκια, στα Καρούλια και στις γύρω περιοχές, όπου περιέθαλψε μαζί με τους υπολοίπους πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων παρά πολλούς μοναχούς και οσίους ασκήτες αναπαύοντας σωματικά και ψυχικά διακονώντας θα λέγαμε «τις χρείες των πέριξ ερημιτών πατέρων».

Μπορούμε να πούμε πως ο γέροντας Δανιήλ αποτέλεσε για το Άγιον Όρος, τον τελευταίο εν ζωή πρύτανη της μουσική ψαλτικής παραδόσεως του Αγίου Όρους λόγω του ότι η συνεχόμενη και η επί εβδομήντα και πλέον χρόνια παρουσία του ανελλιπώς στο ιερό αναλόγιο ως προεξάρχων στις ιερές πανηγύρεις του Αγίου Όρους τον κατέστησε διδάσκαλο της αγιορείτικης ψαλτικής παραδόσεως, με την παρουσία του στο ιερό αναλόγιο δίδαξε και μετέφερε και στις επόμενες γενεές μοναχών και ιερομονάχων ακόμα και λαϊκών, την γνήσια και αυθεντική προφορική μουσική παράδοση του Αγίου Όρους.

Ο κύκλος των μεγάλων ψαλτικών προσωπικοτήτων του β΄μισού του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου αιώνα στο Άγιον Όρος επισφραγίζεται στο πρόσωπο του όπου διακόνησε την ψαλτική τέχνη στο περιβόλι της Παναγίας με αγάπη και απόλυτη υπακοή και ταπείνωση.

Θα υπάρξουν πολλοί  στο εγγύς μέλλον που θα γράψουν γύρω από την προσωπικότητα του γέροντος Δανιήλ, αυτή την στιγμή σε αυτές τις λίγες γραμμές ως ένδειξη σεβασμού, θα ανεφερθώ από την προσωπική μου εμπειρία για το πρόσωπο του σεβαστού και μακαριστού πλέον γέροντος.

 Όταν ακόμη ήμουν σπουδαστής της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας  πριν περίπου μία 20ετία είχα την ευλογία να συνδεθώ πνευματικά με την αδελφότητα και ιδιαίτερα με τον γέροντα Δανιήλ  όπου κατά την περίοδο της φοίτησης μου είχα την τιμή να συνοδεύω την αδελφότητα σε πολλές πανηγύρεις Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και να μετέχω και εγώ στον ψαλτικό τους χορό, συν ψάλλοντας και κρατώντας τις περισσότερες φορές το μουσικό βιβλίο στο χέρι από το οποίο θα απέδιδαν τα ιερά μελωδήματα, είτε κρατώντας την αναμμένη λαμπάδα δίπλα τους για να φέγγει στο μουσικό βιβλίο και να είναι ευανάγνωστο για την απόδοση των διαφόρων μελωδημάτων. Η στάση του στο ιερό αναλόγιο άκρως ταπεινή και πνευματική με σεβασμό και φόβο Θεού σε αυτό το οποίο επιτελούσε, στο χέρι του πάντοτε το κομποσχοίνιο κατά την ώρα των ιερών ακολουθιών, στις δε πολύωρες μεγάλες αγιορείτικες αγρυπνίες ως προεξάρχων του ψαλτικού χορού ακλόνητος βράχος στο ιερό αναλόγιο, χωρίς να ξεκουραστεί, χωρίς να ξαποστάσει κάπου παραδίπλα σε κάποιο κάθισμα, όπως συνήθως κάνουν οι περισσότεροι πατέρες ιεροψάλτες για να πάρουν θα λέγαμε μια ανάσα ξεκούρασης έως ότου έρθει και πάλι η σειρά τους για να αποδώσουν τα ιερά μελωδήματα.

Ένα μόνο περιστατικό από τον γέροντα θα διηγηθώ το οποίο παραμένει χαραγαμένο μέσα στην καρδιά μου και το οποίο για εμένα δεικνύει την άριστη πνευματική του και προσευχητική του κατάσταση ως ιεροψάλτου και δει ως πρωτοψάλτου αλλα και μοναχού. Ήταν καλοκαίρι, μήνας Ιούλιος το έτος 2000, εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, η μεγαλύτερη πανήγυρι στο Άγιον Όρος και η μεγαλύτερη αγρύπνια σε διάρκεια ωρών. Κατά την διάρκεια του μεγάλου εσπερινού και μετά από κάποιες ώρες, κατά  την ώρα της λιτής, είθισται να προσφέρετε ένα μικρό κέρασμα στα αρχονταρίκια της μονής με λίγο καφέ, τσάι , χυμούς, ώστε οι πατέρες να πάρουν δύναμη θα λέγαμε για την συνέχιση της αγρυπνίας, εκείνη την ώρα στο ιερό αναλόγιο έμεινε ο γέροντας Δανιήλ και εγώ και ενώ οι περισσότεροι πατέρες κατευθύνθηκαν προς το κέρασμα ο γέροντας παρέμεινε ως στύλος στο κάθισμα του ιερού αναλογίου ενώ συνεχιζόταν η ακολουθία της λιτής. Κάποια στιγμή λέγω στο γέροντα Δανιήλ, γέροντα ας πάμε και εμείς να πιούμε λίγο καφέ για να μας κρατήσει όρθιους και ξύπνιους για την υπόλοιπη αγρυπνία και ο γέροντας ήρεμα και με μεγάλη απλότητα μου απάντησε: παιδάκι μου ήρθαμε για να τιμήσουμε τον προστάτη άγιο μας, τον παππού μας, έτσι αναφερόταν στον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, ήρθαμε για να τον υμνήσουμε και να αγρυπνήσουμε για την μνήμη του και να προσευχηθούμε και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά, ξέρεις παιδάκι μου σε αυτό το στασίδι του ιερού αναλογίου που κάθομαι  πόσοι και πόσοι πατέρες όσιοι και άγιοι έψαλαν και ύμνησαν τον άγιο Αθανάσιο την Κυρία Θεοτόκο την μητέρα μας, σε αυτό το στασίδι που κάθομαι, αιώνες πρίν έψαλε ο μεγάλος μας μουσικός και άγιος της εκκλησίας μας, ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, είναι μεγάλη ευλογία και έχει πολύ χάρι αυτό το ιερό αναλόγιο το οποίο μας δίνει μεγάλη δύναμη πνευματική για να συνεχίσουμε την αγρυπνία. Αυτά ήταν τα λόγια του γέροντα Δανιήλ ο οποίος βίωνε αυτή την κατάσταση πνευματικά πάντοτε κατά την ώρα των ιερών αγρυπνιών και των ιερών ακολουθιών έχοντας το διακόνημα του πρωτοψάλτου. Ζούσε την κάθε στιγμή κατά την ώρα που απέδιδε τα ιερά μελωδήματα πρώτα πνευματικά και προσευχητικά χωρίς επίδειξη των φωνητικών του ικανοτήτων, αλλά πάντοτε ταπεινά με συνοχή καρδίας προσοχής και προσευχής γι’αυτό και οι ψαλμωδίες του μάζι με την υπόλοιπη ψαλτική αδελφότητα αποτελούσαν τον καλύτερο ιεροψαλτικό χορό, θεωρούνταν οι καλύτεροι ψάλτες του Αγίου Όρους χωρίς υπερβολές διότι όταν τους άκουγες  να ψάλλουν νόμιζες πως ψέλνουν Άγγελοι και όχι άνθρωποι.

Ο κύκλος των μεγάλων ψαλτών με τελευταίο τον πρύτανη της μουσικής ψαλτικής παραδόσεως του Αγίου Όρους ολοκληρώνεται και κλείνει στο πρόσωπο αυτής της αγιασμένης οσιακής μορφής, στον  γέροντα Δανιήλ Δανιηλίδη Κατουνακιώτη τον Γ΄ τον και πρωτοψάλτη της ιστορικής  αδελφότητας των Δανιηλαίων φέροντας πάνω του μια παράδοση 100 ετών συνεχόμενης και αδιάκοπης μουσικής ψαλτικής παραδόσεως.

 Αυτή η προσφορά του και η διακονία του στην ψαλτική τέχνη μπορεί να διακόπτεται, δίδοντας όμως την σκυτάλη στου νεότερους, έχοντας αφήσει όμως μεγάλη παρακαταθήκη και στις επόμενες γενεές μονάχων και ιερομονάχων στο Άγιον Όρος αλλά ακόμα και σε ιεροψάλτες έξω στον κόσμο για το ποια ήταν η αυθεντική μουσική προφορική παράδοση της βυζαντινής μουσικής του Όρους αλλά και του αγιορείτικου ύφους την οποία υπηρέτησε πιστά με αγάπη και αφοσίωση.

Ο γέροντας Δανιήλ των Δανιηλαίων αφήνει ποια τα ιερά αναλόγια της στρατευομένης εκκλησίας όπου μεταβαίνει για να συνεχίσει εις την θριαμβεύουσα εκκλησία το ιερό διακόνημα της ψαλτικής στον θρόνο του Θεού ως άγγελος εν ουρανώ. Καλό Παράδεισο γέροντα, Χριστός Ανέστη

Βιβλιογραφία- Πηγές: Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής, Μέρος Β’, Αγιορείτικα Απανθίσματα Α’, εκδ. Κέντρο Ερευνών και Εκδόσεων, Αθήνα 2009, σελ.178,179 ( φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Καθηγουμένου )

Η φωτογραφία από το βιβλίο: Στιβακτάκη Εμμ. Αντωνίου, Μορφές Κρητών Αθωνιτών, εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας σελ,257

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτης Καλλίνικος: «Το καντήλι της πίστεως φωτίζει γενιές ανθρώπων»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Το καντήλι της πίστεως φωτίζει γενιές ανθρώπων»

19 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026, το πρωΐ, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσούντας Άρτης, και...

Read more
Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου

19 Ιουλίου 2026

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος μετέβη στο ορεινό χωριό Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας,...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

19 Ιουλίου 2026

Επί τη μνήμη του αγίου ενδόξου μάρτυρος Αιμιλιανού και τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού...

Read more
Ο Κερκύρας στην ακριτική Ερείκουσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κερκύρας στην ακριτική Ερείκουσα

19 Ιουλίου 2026

Το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, μετέβη στην ακριτική Ερείκουσα, ένα...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου  στη Βρισβάνη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Βρισβάνη

19 Ιουλίου 2026

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη Βρισβάνη, ιερούργησε το Σάββατο, 18 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο...

Read more
Επίσκεψη φοιτητών Αρκαδικής καταγωγής από τον Καναδά στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη φοιτητών Αρκαδικής καταγωγής από τον Καναδά στον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας

19 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος υποδέχθηκε στο Επισκοπείο ομάδα ένδεκα φοιτητών αρκαδικής καταγωγής από...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

18 Ιουλίου 2026

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και στην Μητρόπολή μας...

Read more
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία

18 Ιουλίου 2026

Ἀπὸ τὴν Κυριακὴ 12 ἕως καὶ τοῦ Σαββάτου 18 Ἰουλίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας

18 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη της Αγίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο

18 Ιουλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, συνοδευόμενος από τον πρωτοπρεσβ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην ορεινή...

Read more
Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου

17 Ιουλίου 2026

Αληθής λαοθάσσα πιστών και ευλαβών προσκυνητών Ανδρίων, παρεπιδημούντων και Κυπρίων. οι οποίοι ιδιαιτέρως σέβονται την Ιερά Μονή και τιμούν την...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο

17 Ιουλίου 2026

Με βαθειά πίστη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθε επι τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης στους πανηγυρίζοντες...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας, που βρίσκεται στην περιοχή...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Γέρων Δανιήλ | Ευφρανθήσονται δίκαιοι επί τω Κυρίω

Γέρων Δανιήλ | Ευφρανθήσονται δίκαιοι επί τω Κυρίω

Ο εορτασμός των Ονομαστηρίων του Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ

Ο εορτασμός των Ονομαστηρίων του Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου στο Σύδνεϋ

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην έναρξη του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων Καλαμάτας

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην έναρξη του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων Καλαμάτας

Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Ἅγιος Καλλίνικος | Ἁγιασμὸς γιορτῆς μήλου, τρία χρόνια πρὶν τήν κοίμησή του

Ἅγιος Καλλίνικος | Ἁγιασμὸς γιορτῆς μήλου, τρία χρόνια πρὶν τήν κοίμησή του

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist