• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Συνείδηση βελούδινη και χωρίς τίμημα δεν υπάρχει»

29 Ιανουαρίου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Φθιώτιδος Συμεών: «Συνείδηση βελούδινη και χωρίς τίμημα δεν υπάρχει»
Share on FacebookShare on Twitter

Στον περικαλλή Ναό της πολυπληθούς Ενορίας Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο χάρισμα της λεπτότητος, το οποίο διακρίνει τον χριστιανό και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία έρχεται μέσα από τη διδασκαλία της από το Αποστολικό Ανάγνωσμα, από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, αλλά και μέσα από τα πρόσωπα τα οποία τιμά, να μας μιλήσει μεταξύ των άλλων για μία πολύ όμορφη αρετή, για ένα χαρακτηριστικό των Αγίων και των χριστιανών, για το οποίο ιδιαίτερα έχει μιλήσει με την ισχνή και βραχνή φωνή του και ο δικός μας Άγιος, ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

Ο Όσιος Βησσαρίων δίδασκε ότι οι χριστιανοί είναι ψυχές λεπτές και ευαίσθητες, ότι ένας χριστιανός δεν μπορεί να είναι σκληρός και αναίσθητος, ένας αληθινός χριστιανός δεν μπορεί να μην έχει λεπτά αισθητήρια, ένας χριστιανός δεν μπορεί να μην είναι ευγενής, να μην έχει ωραίους τρόπους, να μην έχει μία αρχοντιά, να μην είναι ένας αριστοκράτης, όχι με την ελιτίστικη ταξική έννοια αλλά με την βαθύτατη πνευματική έννοια. Γι’ αυτό μάλιστα, έλεγε ο Όσιος Βησσαρίων, επειδή οι ψυχές των χριστιανών είναι λεπτές και ευαίσθητες, ο διάβολος θεωρεί ότι είναι ευάλωτες. Όμως είναι άλλο πράγμα το ευαίσθητος και λεπτός και άλλο πράγμα το ευάλωτος και αδύναμος. Δεν σημαίνει μία ψυχή, που είναι λεπτή και ευαίσθητη, ότι είναι μία ψυχή, η οποία είναι επιρρεπής, είναι ασθενής, είναι αδύναμη, δεν έχει μέσα της αυτοπεποίθηση.

Η λεπτότητα δεν σημαίνει έλλειψη αυτοεκτίμησης και ηττοπάθεια. Η λεπτότητα, ίσα ίσα, φανερώνει αυτοκυριαρχία, η λεπτότητα προϋποθέτει υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας. Η  λεπτότητα χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, που έχουν ισορροπία μέσα τους, που ξέρουν τι θέλουν, τι γυρεύουν στη ζωή τους, που έχουν συνομιλήσει με ειλικρίνεια με τον εαυτό τους, που έχουν συμφιλιωθεί με την προσωπική τους αλήθεια και κυρίως έχουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους, ξέρουν τι θέλουν, τι ψάχνουν, τι γυρεύουν και πως το αποζητούν.

Όλα αυτά τα βλέπουμε σήμερα, τα βλέπουμε στο πρόσωπο του Ζακχαίου. Ένας τελώνης, ένας εκμεταλλευτής των ανθρώπων, ένας άνθρωπος, ο οποίος στη ζωή του υπήρξε σκληρός, ανάλγητος, αποδεικνύεται στη συνάντησή του με το Χριστό, ότι έκρυβε πολλή λεπτότητα μέσα του, ότι έκρυβε μέσα του έναν κρυμμένο εσωτερικό κόσμο, είχε ευαισθησίες, είχε φιλότιμο, είχε μέσα του στοιχεία, τα οποία μπορεί να ήταν απενεργοποιημένα μέσα στην καθημερινότητα της ζωής, μπορεί να ήταν κρυμμένα κάτω από πάθη και αδυναμίες, αλλά όταν ο άνθρωπος συναντά το Χριστό, τότε φανερώνεται αυτό που έχει μέσα του, είτε αυτό είναι αρετή, είτε είναι κακία κι ο Ζακχαίος έκρυβε αρετή, έκρυβε μία ευαίσθητη και ευγενική ψυχή. Γι’ αυτό, επειδή ήταν μικρός στο ανάστημα, προτίμησε, σιωπηλά να ανέβει σε ένα σημείο ψηλό για να δει το Χριστό και συγχρόνως στο διάλογο με τον Χριστό αποδεικνύει την ταπεινότητα του.

 Ο Χριστός έχει διάθεση να επισκεφτεί το σπίτι του, να μείνει κοντά του, να τον ευλογήσει, γνωρίζει και βλέπει ότι μπροστά του δεν είναι ένας σκληρός άνθρωπος της αγοράς και της καθημερινότητας αλλά μία ευαίσθητη και λεπτή ψυχή και αυτό δεν αργεί να επιβεβαιωθεί. Και πώς επιβεβαιώνεται; Με την απόφαση του «τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων του» να τα μοιράσει και να τα δώσει στους φτωχούς «καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν». Αυτό δείχνει το μέγεθος της λεπτότητας, της ευσυνειδησίας και της φιλοτιμίας του χριστιανού. Τοκίζει ο ίδιος τον εαυτό του γιατί αισθάνεται την ανάγκη όχι απλώς να δημιουργήσει έναν ισολογισμό σχέσεων, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να ζήσει το πλεόνασμα της αγάπης, να ζήσει το πλεόνασμα της σχέσης, να αποκατασταθεί η φτώχεια του με τον πλούτο της σχέσης της αγάπης και της κοινωνίας.

Την ίδια λεπτότητα διακρίνουμε και στον γραπτό διάλογο του Αποστόλου Παύλου με τον Επίσκοπο Τιμόθεο. Είδατε τι όμορφα του λέει εκεί ότι : «εις τούτον κοπιώμεν και ονειδιζόμεθα», σε αυτό λέει κοπιάζουμε και ονειδιζόμαστε, δεχόμαστε ονειδισμούς, συκοφαντίες, αμφισβητήσεις, κοροϊδίες από τους ανθρώπους διότι «η ελπίδα μας είναι σε ένα Θεό ζωντανό, ο οποίος είναι ο σωτήρας πάντων των ανθρώπων». Ο χριστιανός που αγαπά τον Θεό  δεν λογαριάζει κόπους, δεν λογαριάζει δοκιμασίες, δεν λογαριάζει βάσανα. Η  ψυχή του είναι τόσο λεπτή και ευαίσθητη, που είναι αλλοιωμένη από την αγάπη του Θεού, είναι «τετρωμένη» από την αγάπη του Θεού κι για αυτό και μπορεί ο κόσμος γύρω του να είναι όλος ενάντιος, μπορεί ο κόσμος γύρω του να μην τον κατανοεί τον χριστιανό, μπορεί ο κόσμος να κάνει άλλες επιλογές, να λαμβάνει άλλες αποφάσεις κόντρα στο θέλημά του Χριστού και κόντρα στην επιλογή του Χριστού αλλά ο  χριστιανός έχει λεπτότητα, ευαισθησία και αρχοντιά και μένει αφοσιωμένος στην αγάπη του Θεού, μένει αφοσιωμένος στο δρόμο προς το Θεό, στο δρόμο προς τη Βασιλεία.

Μία τέτοια λεπτή και ευαίσθητη ψυχή ήταν και Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα, ένας Άγιος, ο όποιος μεγάλωσε με την πιο συγκλονιστική προσωπική ταυτότητα, «συγγενής Μαρτύρων ειμί» έλεγε ο Όσιος  Εφραίμ. Έζησε τον 4ο αιώνα, έζησε ακριβώς την εποχή που το χριστιανικό βιογραφικό είχε μονάχα ένα χρώμα, το χρώμα του αίματος, του αίματος των Μαρτύρων. Οι γονείς του μαρτύρησαν για τον Χριστό, έμεινε ορφανός, έμεινε μόνος, αλλά δεν έχασε τον Χριστό. Αυτή η μοναξιά, αυτή η δυσκολία, αυτή η δοκιμασία δεν τον οδήγησε σε σκληροκαρδία, δεν τον οδήγησε σε απογοήτευση, δεν τον οδήγησε σε άρνηση.

Πολλές φορές, όταν μας βρίσκουν δυσκολίες μέσα στη ζωή μας αντί η καρδιά μας να μαλακώσει, σκληραίνει, αντί η καρδιά μας να αναζητήσει φίλους ψάχνει για εχθρούς, αντί η καρδιά μας να αναζητήσει στηρίγματα, αντί η καρδιά μας να αναζητήσει μια αγκαλιά να κουρνιάσει και να ξεκουραστεί κλείνεται στον εαυτό της, απομακρυνόμεθα από τους άλλους και οδηγούμαστε σε απομόνωση. Ο Όσιος Εφραίμ μπροστά σε αυτή την τραγική, μεγάλη, κορυφαία δυσκολία της ζωής του να  χάσει τους γονείς του, οι οποίοι μαρτύρησαν για τον Χριστό., επιλέγει να ανοιχτεί έτι περισσότερο στην αγκαλιά του Θεού και να είναι και ο ίδιος μάρτυρας, μάρτυρας όχι αίματος, αλλά μάρτυρας συνειδήσεως, να ζήσει την ασκητική ζωή και φυσικά να δοκιμαστεί σε όλη την πορεία του ασκητικού του βίου, άλλωστε όπως είπαμε στην αρχή και όπως μας έλεγε τόσο όμορφα ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης «ο δικός μας Άγιος», αυτές ακριβώς τις λεπτές ψυχές είναι, που ο διάβολος θέλει να πειράζει, θέλει να δοκιμάζει γιατί θεωρεί ότι είναι ετοιμόρροπες και αδύναμες και ότι είναι εύκολη βορά στα δικά του σχέδια που σχέδια του διαβόλου είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στην απελπισία, να τον οδηγήσει μακριά από τον Θεό.

Και για να παραμείνουμε στον Όσιο Βησσαρίωνα: Ο Όσιος Βησσαρίων μας δίδασκε ότι αυτή λεπτότητα, αυτή η πνευματική αρχοντιά καλλιεργείται και περιφρουρείται με τρεις μεγάλους φράχτες.

Ο πρώτος φράχτης είναι η συνείδηση, ο δεύτερος φράχτης είναι ο φόβος του Θεού και ο τρίτος φράχτης η ντροπή του κόσμου. Ο εσωτερικός νόμος, ο οποίος φανερώνεται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται ενώπιον κόστους, τότε φανερώνεται τι συνείδηση έχει ο καθένας, όταν από την επιλογή την οποία θα κάνει, καλείται να πληρώσει τίμημα. Συνείδηση χωρίς τίμημα και συνείδηση βελούδινη δεν υπάρχει. Αποφάσεις που καταξιώνουν τη συνείδηση και φανερώνουν την εσωτερική ποιότητα ενός ανθρώπου, κατά πόσο δηλαδή έχει πραγματική λεπτότητα ή κατά πόσο είναι προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε ιδιοτέλεια ή επιδιώξεις φανερώνεται στην οριακή στιγμή που καλείται να πράξει κατά συνείδηση κι αυτός που επιλέγει να τιμήσει τη συνείδησή του με το κόστος και με το τίμημα που φέρει η επιλογή του, αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικός χριστιανός, αυτός ο άνθρωπος έχει πραγματική λεπτότητα και δεν είναι ένας αμοραλιστής, εγκλωβισμένος στη φιλαυτία του, στην απάθεια και στο πρόσκαιρο συμφέρον. Αλλά και ο φόβος το Θεού δεν είναι μία σχέση δουλική με το Θεό, αλλά είναι ο πανάρχαιος, ο πανακήρατος, ο άγιος θεσμός του ιερού, της αίσθησης του ιερού, του να υποκλίνεται ο άνθρωπος μπροστά στο ιερό.

Ο άνθρωπος ο λεπτός και ευγενής συστέλλεται μπροστά στο θέλημα του Θεού, αναρωτιέται σε κομβικά και καίρια ζητήματα, τι θα ανέπαυε το θέλημα του Θεού, τι θα ήθελε ο Θεός να πράξω τούτη την ώρα, τι θα ήθελε η Αγία Παρασκευή, οι Άγιοι της Εκκλησίας τι θα έπραττε ένας Άγιος αν ήταν στη θέση μου, ποια επιλογή θα έκανε;

Και φυσικά το τρίτο, το οποίο τόσο όμορφα το τόνιζε ο Όσιος Βησσαρίων, η ντροπή του κόσμου, όχι σαν μία διαδικασία υποταγής στον κοινωνικό στιγματισμό ή στην κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά σαν μία δυνατότητα, σαν εξασφάλιση της δυνατότητας, να μπορείς να κοιτάς τους αδελφούς σου, τους συμπολίτες σου στα μάτια, να τους κοιτάς όπως λέγανε οι παππούδες κι οι γιαγιάδες «με καθαρό το κούτελο», με καθαρό το μέτωπο, να μπορείς να περπατάς μέσα στο δρόμο και να μπορείς να είσαι βέβαιος, ότι έκανες το καθήκον σου, έπραξες το χρέος σου. Μπορεί ενδεχομένως κάποιοι να επιχειρούν να αμβλύνουν το αίσθημα της ντροπής, να εξαφανίσουν και ντροπή, να μας φέρουν σε μία οικειότητα με πράγματα που κάποτε κοκκινίζαμε και μόνο αν τα ακούγαμε, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι οι αξίες παύουν να είναι αξίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχές παύουν να είναι αρχές, αυτό δε σημαίνει ότι τα ιδανικά παύουν να είναι ιδανικά.

Μπορεί ο κόσμος να μεταβάλλεται, οι συνθήκες να μεταβάλλονται αλλά υπάρχει μια «μαγιά» όπως έλεγε ο μεγάλος Μακρυγιάννης, η  οποία παραμένει, η οποία λειτουργεί μυστικά και σιωπηλά κι η οποία κάποια στιγμή φουσκώνει, γίνεται ζύμη, γίνεται Άρτος Ζωής. Γι’ αυτό κανείς μην επαναπαύεται στις πρόσκαιρες μεταβολές των καιρών. Έρχονται και παρέρχονται τα κύματα της μόδας, έρχονται και παρέρχονται διάφορα ρεύματα, η ιστορία κάνει κύκλους και το ρολόι γυρίζει, για αυτό να προσέξουμε  σε ποιο δείκτη της ιστορίας θα βρεθούμε.

Η λεπτότητα,  η ευγένεια και η ευαισθησία είναι αρετές που δοκιμάζονται κάθε μέρα από όλους μας, προς όλους μας και για όλους μας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπέβαλλε τις πατρικές του προσρήσεις και ευχές προς τον άγοντα τα ονομαστήρια του Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, αλλά και στους πατέρες του Ναού, π. Αθανάσιο Κυρίτση και π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο για την προ δέκα ημερών προλαβούσα εορτή τους.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Σε κλίμα συγκίνησης το “Μεγάλο Μήνυμα” του νέου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Σε κλίμα συγκίνησης το “Μεγάλο Μήνυμα” του νέου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων

14 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη επισημότητα και συγκίνηση, ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ιωακείμ Καρανδινός απηύθυνε το απόγευμα του Σαββάτου...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Είσαι αυτό που δείχνεις;

14 Φεβρουαρίου 2026

Είσαι αυτό που δείχνεις; Άλλος στον δρόμο, άλλος στο σπίτι, άλλος “μπροστά στους άλλους”. Και κάπου εκεί γεννιέται το πιο...

Read more
Λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου Δαμιανού στην Αγία Τριάδα και έναρξη του εορτασμού της μνήμης του
Εκκλησία της Ελλάδος

Λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου Δαμιανού στην Αγία Τριάδα και έναρξη του εορτασμού της μνήμης του

14 Φεβρουαρίου 2026

  Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2026, μέσα στο κατανυκτικό κλίμα του Ψυχοσαββάτου και επ’ ευκαιρία της εκ μεταθέσεως...

Read more
Το Ψυχοσάββατο στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Ψυχοσάββατο στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

14 Φεβρουαρίου 2026

Στους «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» πεσόντες εν καιρώ πολέμου και στους εν ώρα υπηρεσίας θυσιασθέντες και κεκοιμημένους εν καιρώ ειρήνης...

Read more
Τιμήθηκε η μνήμη των Μεσσηνίων πεσόντων Αξιωματικών
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμήθηκε η μνήμη των Μεσσηνίων πεσόντων Αξιωματικών

14 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Δημοτικού Κοιμητηρίου Καλαμάτας, τελέσθηκε το πρωί του Ψυχοσαββάτου, 14 Φεβρουαρίου ε.έ., το καθιερωμένο...

Read more
Άρτα: Μνημόσυνα υπέρ πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών και Στρατιωτικών
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Μνημόσυνα υπέρ πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών και Στρατιωτικών

14 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, το πρωί, στο μνημείο πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Αστυνομικών, στο προαύλιο του Αστυνομικού...

Read more
Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια

14 Φεβρουαρίου 2026

Τό πρωΐ τῆς Παρασκευῆς, 13 Φεβρουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ Γ΄ Συνεδρία τῆς τρίτης ἡμέρας τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

14 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,...

Read more
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».
Κηρύγματα

Πως κρίνονται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού

14 Φεβρουαρίου 2026

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Εν ολίγοις Στην ωραία παραβολή της τελικής Κρίσης  που θα ακούσουμε στους...

Read more
Ἡ Β΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων μὲ τὴν παρουσία καὶ την εἰσήγηση τῆς Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ κ. Λίνας Μενδώνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Β΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων μὲ τὴν παρουσία καὶ την εἰσήγηση τῆς Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ κ. Λίνας Μενδώνη

13 Φεβρουαρίου 2026

Τὸ ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 12 Φεβρουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ Β΄ Συνεδρία, τῆς δεύτερης ἡμέρας τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Πρώτη Διδακτορική Διατριβή για τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη Διδακτορική Διατριβή για τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη

13 Φεβρουαρίου 2026

Στη Θεολογική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες 12/2, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να παρακολουθήσει την κρίση...

Read more
Γνωριμία με τον Όσιο Χριστοφόρο τον «Παπουλάκο» στον Άγιο Νικόλαο Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Γνωριμία με τον Όσιο Χριστοφόρο τον «Παπουλάκο» στον Άγιο Νικόλαο Βόλου

13 Φεβρουαρίου 2026

Mε εξαιρετική επιτυχία συνεχίστηκε ο Γ΄ κύκλος των Αγιολογικών Διαλέξεων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, που είναι αφιερωμένες...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Αστυνομικής Διευθύντριας στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Αστυνομικής Διευθύντριας στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών

13 Φεβρουαρίου 2026

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Επισκοπείο...

Read more
Άνοιξε τους ναούς ο Μητροπολίτης Κυθήρων – Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

14 Φεβρουαρίου 2026

Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου  Θεολόγου - συγγραφέως  Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων Εν Κυθήροις τη 13η Φεβρουαρίου 2026     Είναι...

Read more
Μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο η θεματική ημερίδα «Μητέρα: Η μήτρα του Γένους» στα «Φώτια 2026» της Ι.Μ. Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο η θεματική ημερίδα «Μητέρα: Η μήτρα του Γένους» στα «Φώτια 2026» της Ι.Μ. Κίτρους

13 Φεβρουαρίου 2026

Στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Φώτια 2026» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».
Κηρύγματα

Πως κρίνονται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού

14 Φεβρουαρίου 2026

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Εν ολίγοις Στην ωραία παραβολή της τελικής Κρίσης  που θα ακούσουμε στους...

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου»

22 Φεβρουαρίου 2025
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Tο Ευαγγέλιο της Κρίσεως

9 Μαρτίου 2024
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Ο σκανδαλισμός των αδυνάτων

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Μη γίνεσθε αιτία σκανδάλου»

9 Μαρτίου 2024
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Ένας Κλέφτης και Δραπέτης Δούλος Έγινε Δεσπότης

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η μέλλουσα Κρίση

9 Μαρτίου 2024
Το μυστήριο του αδελφού

Το μυστήριο του αδελφού

6 Μαρτίου 2021
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το ύψιστο κριτήριο της Μεγάλης Κρίσεως

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η διακονία των αδελφών

3 Απριλίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το σκάνδαλο και «η εξορία του Θεού»

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ἡ παραβολή τῆς μελλούσης Κρίσεως

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή «Της ΑΠΟ-ΚΡΕΩ»

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Ας ξαναγαπήσουμε την…ΑΓΑΠΗ»

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγάπη ΝΑΙ αλλά ποιά ΑΓΑΠΗ;

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ώρα της κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Να μοιρασθούμε ό,τι έχουμε μ’αυτούς που δεν έχουν

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ο Χριστός επανέρχεται…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το Θανασιμότερο αμάρτημα…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ζωή του Μέλλοντος…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Μελλούσης Κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγαπη και Κρίση

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το μυστήριο του συνανθρώπου

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Και αφοριεί αυτούς απ’ αλλήλων

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
«Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Ένα πολυτίμητο δώρο του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα!»

«Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Ένα πολυτίμητο δώρο του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα!»

Φθιώτιδος Συμεών: «Η λέξη «ΜΑΝΑ» δεν θα εξαφανιστεί ποτέ»

Φθιώτιδος Συμεών: «Η λέξη «ΜΑΝΑ» δεν θα εξαφανιστεί ποτέ»

Κορίνθου προς μαθητές: Να θεμελιώσετε την ζωή σας πάνω στις αρχές και στις αξίες που διέπουν την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας

Κορίνθου προς μαθητές: Να θεμελιώσετε την ζωή σας πάνω στις αρχές και στις αξίες που διέπουν την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας

Τα ονομαστήρια του Μητρ. Δημητριάδος Ιγνατίου

Τα ονομαστήρια του Μητρ. Δημητριάδος Ιγνατίου

Ναύπακτος: Ὑποτροφίες ἀπὸ τὰ Ἰδρύματα τῆς πόλης

Ναύπακτος: Ὑποτροφίες ἀπὸ τὰ Ἰδρύματα τῆς πόλης

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist