• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Στους δύσκολους χειμώνες που έρχονται, θα τα καταφέρουμε μόνο με αγάπη και ενότητα»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
28 Οκτωβρίου 2022
byPoimin.gr Team
Φθιώτιδος  Συμεών: «Στους δύσκολους χειμώνες που έρχονται, θα τα καταφέρουμε μόνο με αγάπη και ενότητα»
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε σε πολλούς Ενοριακούς Ιερούς Ναούς στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου το διήμερο 25 & 26 Οκτωβρίου 2022.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε στο μικρό χωριό Σφάκα των 50 κατοίκων στην Λοκρίδα και στην πολυπληθή Ενορία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλεως Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος στην Σφάκα, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, αναφέρθηκε στον στίχο της Προφητείας του Ιερεμίου: «ἐμνήσθην ἐλέους νεότητός σου καὶ ἀγάπης τελειώσεώς σου» συσχετίζοντάς τόσο με το πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου όσο και με την σύγχρονη πραγματικότητα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι αλήθεια ότι όταν είναι κανείς νέος, έχει δυνάμεις να προσευχηθεί, να νηστέψει, να σταθεί όρθιος, να διακονήσει, να δουλέψει, να εργαστεί, να κοπιάζει, να τρέξει. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ένα μεγάλο έλεος, γι’ αυτό και απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νεότερους στην ηλικία τονίζοντας ότι είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τα νιάτα μας, τη δύναμη που έχουμε, την υγεία που έχουμε, την όρεξη που έχουμε, τον ενθουσιασμό που έχουμε.

          Μια νεότητα που δεν αγαπά τον αγώνα, την προσπάθεια, τη θέληση να προχωρήσει πιο μπροστά, να ανοίξει δρόμους, μια νεότητα που δεν αγαπά την «τελείωση», μια τέτοια νεότητα δεν έχει έλεος και μια τέτοια νεότητα γίνεται μια πρόωρη γήρανση και αυτή είναι η μεγάλη δυστυχία της εποχής μας: όταν βλέπουμε νέα παιδιά μαραμένα απογοητευμένα.

Αναμφισβήτητα φταίμε και εμείς οι μεγάλοι, φταίνε και οι συνθήκες, που επιδεινώνουν και επιβαρύνουν την κατάσταση. Ένα νέο παιδί που σπουδάζει, κουράζεται και βλέπει κλειστές τις πόρτες της αγοράς εργασίας, όταν βλέπει αναξιοκρατία, όταν βλέπει ότι για να προχωρήσεις πρέπει να πατήσεις πάνω σε πτώματα, ή πρέπει να κάνεις ανηθικότητες ή οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις, είναι φυσικό να απογοητεύεται έτσι ένας νέος άνθρωπος.

Εμείς όμως οφείλουμε να μην δούμε αυτόν τον κόσμο αλλά να δούμε αυτό τον κόσμο που καλούμαστε όλοι μας να δημιουργήσουμε, να διαφυλάξουμε, να περιφρουρήσουμε και αυτός είναι ο κόσμος του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος έδωσε θάρρος στο Νέστορα, έδωσε κουράγιο, έδωσε δύναμη, έδωσε πνοή, έδωσε ενθουσιασμό, έδωσε τόλμη και τον στήριξε και πραγματικά αντιμετώπισε και νίκησε έναν παντοδύναμο για τα δεδομένα της εποχής Λυαίο.

Αυτό είχε ανάγκη η κοινωνία κι η νεότητα σήμερα. Αυτή τη στήριξη, αυτό το θάρρος και αυτή τη τόλμη, έστω και αν ζούμε σε έναν κόσμο που έχει αδικία, που έχει ανισότητα, που έχει άνιση κατανομή πλούτου, που δεν δίνει ίδιες ευκαιρίες σε όλους, που έχει τόσες στρεβλώσεις, τόσες παθογένειες, που έχει τόσα προβλήματα.

Εμείς δεν θα υποταχτούμε στα προβλήματα, δε θα υποταχτούμε και δεν θα γίνουμε δέσμιοι των προβλημάτων και των παθογενειών, αλλά ο καθένας από τη δική του πλευρά, θα ενώσει τη δύναμή του, θα στηρίξει ο ένας τον άλλον, θα ενδυναμώσει ο ένας τον άλλο και θα δώσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά ενωμένοι όλοι μαζί για, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και πνευματικά και κοινωνικά και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά και οικονομικά και θεσμικά.

Μονάχα έτσι μπορούμε να ακολουθήσουμε με αυτή την αγάπη της τελειώσεως και όχι με τον μαρασμό της παραιτήσεως, μπορούμε να πορευθούμε στις δύσκολες συνθήκες και στις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες όντως έχουμε μπροστά μας.

          Ο Άγιος Δημήτριος μπορεί να μας δώσει πολύ κουράγιο, να μας δώσει πολύ θάρρος, να μας δώσει πολλή δύναμη, να μας παρηγορήσει και να μας πληροφορήσει εσωτερικά και να μυρώσει τη ζωή μας ως μυροβλύτης, να τη γεμίσει ευωδία πνευματική για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο της ζωής».

          Ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού απένειμε τον οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο της Ενορίας π. Άγγελο Τσαπρούνη, ο οποίος διάγει το 37ο έτος ιερωσύνης, ευχόμενος πατρικώς δύναμη, υγεία και ευλογία στην διακονία του.

          Ο κ. Συμεών ευρισκόμενος στο χωριό Σφάκα είχε την ευκαιρία μιας όμορφης και πνευματικής επικοινωνίας με όλους τους κατοίκους του χωριού.

          Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αλλά και τον μεθέορτο Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλεως Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα του Αποστόλου Παύλου χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Οι Άγιοι ήταν και είναι υπαρκτά πρόσωπα στη ζωή μας, υπαρκτά όχι μόνο στον ιστορικό χρόνο που έζησαν, αλλά υπαρκτά στο χρόνο του σήμερα και γι ΄ αυτό με πολλούς τρόπους κάθε άνθρωπος νιώθει την παρουσία ενός Αγίου στη ζωή του. Κι αν πλησιάσουμε και μιλήσουμε με κάθε άνθρωπο και με κάθε χριστιανό όλο και κάποια εμπειρία έχει να καταθέσει ο κάθε άνθρωπος από κάποια εμφάνιση ή κάποια παρουσία ή κάποια παρέμβαση ενός Αγίου στη ζωή του, είτε παρηγορώντας σε μια θλίψη, είτε προσφέροντας λύσεις σε μια δυσκολία, είτε αποτελώντας συντροφιά στη μοναξιά είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο…

Και ιδιαίτερα ο άνθρωπος ο αδύναμος, ο άνθρωπος ο οποίος αισθάνεται να καταρρέει, ο άνθρωπος ο οποίος αισθάνεται να είναι εγκαταλελειμμένος, ο άνθρωπος ο οποίος αισθάνεται όχι τόσο να τον εγκαταλείπουν οι άλλοι, όσο κυρίως να τον εγκαταλείπει ο ίδιος του εαυτός… Άλλωστε αυτή είναι η πιο δύσκολη μορφή εγκατάλειψης, όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορεί να σε υποστηρίξει ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός, δεν έχεις τη δύναμη να πορευθείς, να αντέξεις, να διαχειριστείς συναισθήματα, καταστάσεις, προβλήματα, όταν αισθάνεσαι ότι έχεις μπροστά σου πελώρια βουνά και τεράστια κύματα και δεν ξέρεις πώς να σταθείς, πώς να πορευθείς, πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την πραγματική ατμόσφαιρα που βιώνει ο κάθε άνθρωπος, μέσα στον εσωτερικό του κόσμο έρχεται ο Άγιος Δημήτριος και μας λέει: «ἐνδυναμοῦ ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ».

Πόσοι άνθρωποι πονεμένοι, δυσκολεμένοι, πόσοι άνθρωποι που έχουν τσακιστεί από αρρώστιες, από ασθένειες ή από ατυχίες, από δυσκολίες, πόσοι άνθρωποι που είναι βυθισμένοι στο πένθος, στην ορφάνια, στη χηρεία, πόσοι άνθρωποι, οι οποίοι παλεύουν με τη φτώχεια και μάλιστα στην ακραία της έκφραση, πόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς θα ξημερώσουν και αν ξημερώσουν, πόσοι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν μέσα σε μια τεράστια ανασφάλεια, αβεβαιότητα και αγωνία δεν έχουν στηριχθεί και δεν έχουν λάβει δύναμη όχι μόνο από το λόγο του Αγίου Δημητρίου, αλλά κυρίως από τη ζωντανή σχέση μαζί του.

Σε έναν κόσμο λοιπόν που έρχεται και υπόσχεται και τάζει, αλλά χωρίς να το προσφέρει τελικά, έρχεται ο Αγιος Δημήτριος δια του Αποστόλου Παύλου και μας λέει:

«Σὺ οὖν κακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης Ἰησοῦ Χριστοῦ».

          Δεν μπορεί να σταθεί η οικογένεια χωρίς κακοπάθεια, δεν μπορεί να σταθεί επιχείρηση χωρίς κακοπάθεια, δεν μπορεί να σταθεί σώμα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, αν δεν υπάρχουν κάποιοι που είναι αποφασισμένοι να στερούνται, να κακοπαθούν, να μην σκέφτονται το συμφέρον τους, την καλοπέρασή τους, την ευζωία τους. Δεν μπορεί να υπάρξει μία σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων αν δεν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να υποφέρουν ο ένας για τον άλλον, να στερούνται κάποια πράγματα για την αγάπη του άλλου, να μπαίνουν σε διαδικασία μιας ασκητικής προσέγγισης της ζωής. Αποδεικνύουν συνέχεια τα πράγματα ότι αυτό που μας έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Τά ἀγαθά κόποις κτῶνται καί πόνοις κατορθοῦνται».

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της ζωής, αλλά και μόνο ένα κατόρθωμα, το οποίο έχει προκύψει από κόπο και από πόνο προσφέρει αληθινή χαρά. Όσοι τα λαμβάνουν στη ζωή τους τα πάντα έτοιμα, δεν χαίρονται τίποτα. Οι γαλαζοαίματοι αυτού του κόσμου που νομίζουν ότι τα πάντα τους οφείλονται, δεν μπορούν να χαρούν. Μονάχα όσοι έχουν κοπιάσει, όσοι έχουν ιδρώσει, έχουν κλάψει, έχουν ματώσει, έχουν πασχίσει, έχουν αγωνιστεί, αυτοί πραγματικά χαίρονται μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις, μικρές ή μεγάλες χαρές.

«Διὰ τοῦτο πάντα ὑπομένω διὰ τοὺς ἐκλεκτούς».

Ναι αξίζει. Ναι αξίζει κανείς και να κακοπαθεί και να αγωνίζεται και να προσφέρει και να δίνεται και να πορεύεται νόμιμα και κανονικά και να πορεύεται με καθαρό το μέτωπο και με καθαρή καρδιά και με το σταυρό στο χέρι και με τον σταυρό στην καρδιά και με την πίστη του Χριστού. Αξίζει! Αξίζει! Αξίζει κανείς να αγαπά και να θυσιάζεται, διότι έστω και ένας, έστω και μία ψυχή να νιώσει την αγάπη μας, έστω και ένας άνθρωπος να καταλάβει τι είμαστε για αυτόν, και μόνο για αυτόν τον έναν αξίζει κανείς να έχει θυσιαστεί και αξίζει να έχει και συκοφαντηθεί ακόμα από όλους τους άλλους και κανείς να μην καταλάβει, αν σε καταλάβει και έστω και ένας και κυρίως αν σε καταλάβει και σε αναπαύσει η συνείδησή σου, η αίσθηση ότι έκανες το χρέος, έκανες το καθήκον σου, ότι πορεύτηκες όπως αρμόζει σε έναν πατέρα, σε μια μάνα, σε έναν σύζυγο, σε μια σύζυγο, όπως αρμόζει σε ένα πνευματικό πατέρα, σε ένα ποιμένα, σε έναν οποιοδήποτε άνθρωπο, ο οποίος διαχειρίζεται οποιαδήποτε διακονία, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικά γεμάτος, αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικά ευτυχισμένος είτε τον κατάλαβε η εποχή του είτε όχι, είτε μπόρεσε να τον ακολουθήσει η εποχή του είτε όχι, είτε η εποχή του τον λιθοβόλησε είτε η εποχή του τον έστειλε στο απόσπασμα, είτε η εποχή του προτίμησε να μείνει στο βάλτο της, στη λάσπη της, στην κακομοιριά της, στη μιζέρια της, στην νωχελικοτητά της. Αν κάποιος έκανε το καθήκον του, έδειξε το δρόμο, βάδισε το δρόμο, αυτός είναι ο πραγματικά γεμάτος, ο πραγματικά ευτυχής και αυτός μένει στην ιστορία. Μη ξεχάσετε.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο νικητής, αυτός είναι αυτός, ο οποίος μετά από τόσους αιώνες προσκυνούμε, λατρεύουμε, αγαπιέται γίνεται αντικείμενο προσευχής για τους ανθρώπους, αυτός είναι που το 1912 ελευθέρωσε τη Μακεδονία, αυτός είναι που μπήκε ως στρατηλάτης μέσα στη συνβασιλεύουσα των πόλεων, στη Θεσσαλονίκη και ύψωσε την Ελληνική Σημαία μέσα στην Νύφη του Θερμαϊκού, αυτός είναι που απελευθερώνει τους ανθρώπους, αυτός είναι που στέκεται παρών στη ζωή μας, αυτός ναι που φαινομενικά έχασε τότε, είναι ο πραγματικός νικητής, διότι υπέμεινε δια τους εκλεκτούς, υπέμεινε και κακοπάθησε, γιατί αγάπησε και αυτή η αγάπη είναι τελικά που νικά και δημιουργεί και γράφει  ιστορία μέσα στον κόσμο.

          Γι’ αυτό να μην απογοητευόμαστε αν κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι, να μην απελπιζόμαστε αν κάποιες φορές νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν ούτε οι γύρω μας, να μην το βάζουμε κάτω αν ακόμα νιώθουμε και τα ίδια μας τα παιδιά ίσως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το τι έχουμε κάνει για αυτά ή οι γονείς μας ή τα αδέλφια μας ή οι οικείοι μας, οι συγγενείς μας.

Η  χειρότερη ήττα είναι η απελπισία και η μεγαλύτερη νίκη είναι η τόλμη και αυτή η εποχή όσο ποτέ άλλοτε, είναι μια εποχή που μας προκαλεί σε τόλμη, να τολμήσουμε και θα τα καταφέρουμε. Η εποχή που έρχεται είναι πράγματι δύσκολη, οριακή, είναι ένα μεγάλο διακύβευμα. Ή θα επιλέξουμε την παραίτηση ή θα επιλέξουμε τη μιζέρια ή θα επιλέξουμε τη συντήρηση ή θα επιλέξουμε δηλαδή την οπισθοδρόμηση και καταστροφή ή θα επιλέξουμε την τόλμη, τον αγώνα, την προσπάθεια, την αγάπη, την εξωστρέφεια, το θάρρος, να πιστέψουμε στον εαυτό μας, τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε και να κακοπαθήσουμε και να υποφέρουμε και να αθληθούμε για τους εκλεκτούς και οι εκλεκτοί δεν είναι λίγοι είναι πολλοί και εκλεκτοί είστε όλοι είναι ο λαός του Θεού, εκλεκτοί είναι όλοι άνθρωποι και γι’ αυτό να δώσουμε τη μάχη και με τη δύναμη του Αγίου Δημητρίου θα την καταφέρουμε και θα τη νικήσουμε!»

          Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Αγίους Πατέρες, τους Άρχοντες και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές για την αθρόα συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του προστάτου και εφόρου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απονείμει τον επιστήθιο σταυρό και την τιμητική πλακέτα στον πολιό Εφημέριο του Ναού Πρωτ. π. Δημοσθένη Κουτρομάνο επί τη συμπληρώσει του χρυσού Ιωβηλαίου των 50 ετών ιερωσύνης, προσφοράς και διακονίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

          Ο π. Δημήτριος ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του π. Δημοσθένους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας για την διακονία του στον Αμπελώνα του Χριστού.

          Ο Σεβασμιώτατος αναφώνησε και μαζί του σύσσωμο το πλήρωμα της Εκκλησίας το Άξιος στον π. Δημοσθένη, σημειώνοντας ότι: «Αυτή η τιμή και η έκφραση αγάπης και σεβασμού της τοπικής Εκκλησίας και της Ενορίας δεν είναι το επιστέγασμα της διακονίας αλλά μια νέα αρχή προσφοράς στην Εκκλησία και στην Ενορία.

          Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας και ακολούθως προηξήρχε της πάνδημης Ιεράς Λιτανείας στους δρόμους της Ενορίας στο κέντρο της πόλεως Λαμίας, της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου Λαμίας και του αποτμήματος της Τιμίας Καράς του Οσίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Προστάτου των Καρκινοπαθών, το οποίο φιλοξενήθηκε στον Ιερό Ναό ενόψει της Ιεράς Πανηγύρεως.

Η Ιερά Λιτανεία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από συστάσεως της Ενορίας και την συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων, Ιππείς, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίοι εδρεύουν εντός των ορίων της Ενορίας, του Λυκείου των Ελληνίδων, του αναβιωτικού ιστορικού αγήματος «Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας» υπό του διδασκάλου Πολεμικών Τεχνών κ. Παναγιώτου Σταμέλου, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος «Ο Κατσαντώνης» και της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος ενδεδυμένοι με Παραδοσιακές στολές, οι άρχοντες του τόπου, καθώς και πλήθος πιστών.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική δέηση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και ευλόγησε όλη την πόλη της Λαμίας και τους κατοίκους της.

          Στα προπύλαια του Ιερού Ναού ο κ. Συμεών συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη, τους ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές της Ενορίας για την άρτια διεξαγωγή της λαμπράς Πανηγύρεως και απέστειλε για μία φορά ακόμη ένα μήνυμα ενότητος και συναλληλίας σημειώνοντας:

          «Στα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας, όχι μόνο στον δύσκολο χειμώνα, γιατί ο χειμώνας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την περίοδο των χειμερινών μηνών, στα δύσκολα της ζωής μας, αν έχουμε αγάπη μεταξύ μας, κατανόηση, σεβασμό, αλληλεγγύη, ανεκτικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε»!

          Τέλος, η Ιερά Λιτανεία επισφραγίστηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική και έψαλλαν άπαντες.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή,  η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμιέων και Αμφίκλειας Ελάτειας, o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος,  ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ.Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης,  η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου, Λάμπρος Χαραλάμπους, Γεώργιος Μπιστιόλας

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Η Μνήμη του Αγίου Θεράποντος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μνήμη του Αγίου Θεράποντος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

14 Μαΐου 2026

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παύλου στον Ι....

Read more
Ο υπαίθριος προεόρτιος Εσπερινός στην Αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο υπαίθριος προεόρτιος Εσπερινός στην Αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου

14 Μαΐου 2026

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε απόψε Τέταρτη 13 Μαΐου 2026, τον προεόρτιο Εσπερινό της ιεράς μνήμης του Αγίου Ενδόξου Πατρός Ημών Αχιλλίου,...

Read more
Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού

14 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο...

Read more
Η εορτή του αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα

14 Μαΐου 2026

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε κατά το διήμερο 13 και 14 Μαΐου η μνήμη του Αγίου Θεράποντος στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό...

Read more
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

14 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Τετάρτης, 13ης Μαΐου 2026, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῶν Ἐλευθερίων τῆς πόλεως τῆς Κομοτηνῆς ἐκ τοῦ Δημαρχιακοῦ Μεγάρου...

Read more
Εορτασμός Αγίου Θεράποντος στην Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός Αγίου Θεράποντος στην Μητρόπολη Άρτης

14 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026, το απόγευμα, ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων Άρτης,...

Read more
Ο θαυματουργός Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης
Πνευματικές Διδαχές

Ο θαυματουργός Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

14 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού.  Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και...

Read more
«Η δυναμική της προσευχής στη σύγχρονη εποχή»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

«Η δυναμική της προσευχής στη σύγχρονη εποχή»

14 Μαΐου 2026

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Σάββατο,...

Read more
Ελλάδα Κόσμος

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

14 Μαΐου 2026

Εμφανίστηκε προ ημερών ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στον διορισμό αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα από το  λεγόμενο “Πατριαρχείου Κιέβου”. Ο διορισμός...

Read more
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

13 Μαΐου 2026

Τὸ πρωΐ τῆς Τρίτης, 12ης Μαΐου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ὑποδέχθηκε στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς φοιτητὲς...

Read more
Ὁ Μάνης στὸν ἑορτασμὸ συμπλήρωσης 95 ἐτῶν τῆς Πολεμικῆς Ἀεροπορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Μάνης στὸν ἑορτασμὸ συμπλήρωσης 95 ἐτῶν τῆς Πολεμικῆς Ἀεροπορίας

13 Μαΐου 2026

Κατόπιν τιμητικῆς προσκλήσεως τοῦ Ἀρχηγοῦ Γ.Ε.Α. Ἀντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' μετέβη τὴν Κυριακὴ...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Γλυκερίας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Γλυκερίας στη Θεσσαλονίκη

14 Μαΐου 2026

  Την Τετάρτη 13 Μαΐου, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας,...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

13 Μαΐου 2026

Με Αρχιερατικό Εσπερινό και λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας Ελεούσης ολοκληρώθηκε ο ετήσιος εορτασμός της στην Έδεσσα. Την Τρίτη...

Read more
Πρόγραμμα λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Αχιλλίου, Πολιούχου Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρόγραμμα λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Αχιλλίου, Πολιούχου Λαρίσης

13 Μαΐου 2026

Πανηγυρίζει και φέτος η Ιερά μας Μητρόπολη τον Πολιούχο της, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων: ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ....

Read more
Η φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΔΩΛ – Βραβεύσεις μαθητικού διαγωνισμού της I.M. Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΔΩΛ – Βραβεύσεις μαθητικού διαγωνισμού της I.M. Λαρίσης

14 Μαΐου 2026

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου εκδήλωση της Ιεράς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Ἀτενίζοντες… εἰς τὸν Οὐρανὸν»
Αναλήψεως

«Ἀτενίζοντες… εἰς τὸν Οὐρανὸν»

29 Μαΐου 2025

Σὲ ὥρα ποὺ δὲν περίμεναν. Μὲ τρόπο ποὺ δὲν εἶχαν φαν­τασθεῖ… Σὲ τόπο ποὺ δὲν ὑποπτεύονταν, ἀξιώθηκαν οἱ Μαθητὲς τοῦ...

“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Η Θεία Ανάληψη

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἀνάληψη: Μιά κάπως ἄγνωστη δεσποτική γιορτή

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

O Αναληφθείς Χριστός, το σωτήριο χελιδόνι που μας οδηγεί στην Αιώνια Άνοιξη

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση στὴν Ἀνάληψη

12 Ιουνίου 2024
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Γιατί η Εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Ιησού Χριστού;

12 Ιουνίου 2024
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η Ένδοξος Ανάληψις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

12 Ιουνίου 2024
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

«Ανελήφθης εν δόξη, ο τά σύμπαντα πληρών»

6 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

«Ἀνέβη ὁ Θεός ἐν ἀλαλαγμῷ, Κύ­ριος ἐν φωνῇ σάλπιγγος»

28 Μαρτίου 2020
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ο Αναλαμβανόμενος εις τους ουρανούς

5 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ο Μητροπολίτης Μάνης περί της εορτής της Αναλήψεως

5 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

«Καί ἔσεσθέ μοι μάρτυρες … ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς».

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

16 Μαΐου 2018
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Κατήχησις εις την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

16 Μαΐου 2018
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Η σημασία της εορτής της Αναλήψεως του Χριστού

16 Μαΐου 2018
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Πέμπτη τῆς Ἀναλήψεως

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἡ Ἀνάληψη (Πρ. 1. 1-12, Λκ. 24.36-53)

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Πέμπτη της Αναλήψεως Στους ουρανούς

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Λόγος εις την Ανάληψιν του Χριστού – Γρηγορίου του Παλαμά

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ – Σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η Ανάληψις του Κυρίου

24 Μαΐου 2017
Next Post
Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο

Ο Λουπουσάκειος Άγιος Δημήτριος με Πετραχήλι

Ο Λουπουσάκειος Άγιος Δημήτριος με Πετραχήλι

Χειροτονία νέου Κληρικού από τον Μητροπολίτη Πρεβέζης

Χειροτονία νέου Κληρικού από τον Μητροπολίτη Πρεβέζης

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον πολιούχο του Βουκουρεστίου

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον πολιούχο του Βουκουρεστίου

Τό τριήμερο τοῦ Ἁγίου Δημητρίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Τό τριήμερο τοῦ Ἁγίου Δημητρίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist