• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 31 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Μεταμόρφωση και Μετάνοια ταυτίζονται»

in Εκκλησία της Ελλάδος
5 Αυγούστου 2024
byPoimin.gr Team
Φθιώτιδος Συμεών: «Μεταμόρφωση και Μετάνοια ταυτίζονται»
Share on FacebookShare on Twitter

Σε απομακρυσμένους οικισμούς της όμορφης ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας περιόδευσε τις πρώτες ημέρες του Δεκαπενταυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπου και χοροστάτησε στις Ιερές Παρακλήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο, επικοινωνώντας πνευματικά και ευχετικά με τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών και τους παραθεριστές, οι οποίοι αυτές τις ημέρες ευρίσκονται στο χωριό τους.

          Ο κ. Συμεών την δεύτερη Ιερά Παράκληση για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο τέλεσε στον Πύργο Υπάτης και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου οι κάτοικοι με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο του χωριού κ. Νικόλαο Ζησάκη και εκ μέρους των πιστών τον κ. Αθανάσιο Ραφτόπουλο υποδέχθηκαν με αγάπη και σεβασμό τον Σεβασμιώτατο.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Μέσα λοιπόν σε αυτό τον κυκεώνα της πορείας της ζωής μας έχουμε μία «σταθερά» κι αυτή η «σταθερά» είναι η Παναγία μας. Έχουμε ένα σταθερό λιμάνι, ένα σταθερό καταφύγιο, ένα σταθερό απάγκιο, ένα σταθερό φάρο, έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς το οποίο μας υπενθυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, ότι είμαστε παιδιά μιας μάνας γλυκιάς που μας αγαπά όλους, ότι είμαστε αδέρφια μεταξύ μας κι ότι δεν είμαστε τελείως ορφανοί, ότι δεν έχουμε μείνει τελείως μόνοι αλλά έχουμε την Παναγία να είναι η μεταβολή των θλιβομένων, να είναι η απαλλαγή των ασθενούντων, να είναι η παρηγοριά όλων των πονεμένων ανθρώπων κι αυτό να μην το απεμπολήσουμε ποτέ και ιδιαίτερα σε στιγμές θλίψεως και σε στιγμές απελπισίας. Σε όλους μας κάποια στιγμή μας χτυπάει την πόρτα ο πειρασμός, ο πόνος, η απορία, η διάψευση, το αδιέξοδο. ‘Όλοι μας κάποια στιγμή θα βρεθούμε μπροστά σε γιατί τα οποία δεν θα μπορούμε να απαντήσουμε, μπροστά σε ερωτήματα τα οποία δεν μπορούμε καν να εξηγήσουμε, μπροστά σε προβλήματα τα οποία δεν τα περιμένουμε. Ενώπιον λοιπόν αυτών των βεβαιωμένων προκλήσεων να μην ξεχάσουμε ότι έχουμε «σημείον αναφοράς» και αυτό είναι η Παναγίας μας».

          Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος το κήρυγμά του ανέφερε:

          «Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη θαλερή και από καρδιάς υποδοχή σήμερα. Αισθάνομαι το χρέος και την τιμή να διακονώ τη Θεόσωστο αυτή επαρχία και γι αυτό προσέρχομαι ως ταπεινός προσκυνητής στον Ιερό αυτό Ναό. Είναι για την ταπεινότητά μου ευτυχία να εισέρχομαι και να ιερουργώ στους Ναούς του τόπου μας. Αναψύχεται η καρδιά μας ενώπιον της εικόνος της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μάνας όλων μας. Σε αυτήν προσφεύγουμε σε κάθε στιγμή της βιοτής μας, εναποθέτοντας τις αγωνίες, τις προσευχές, τις ελπίδες μας. Είναι η γλυκιά μάνα που με τη σιωπή της διδάσκει, παραμυθεί, στηρίζει κάθε αναγκεμένη καρδιά. Σε αυτά τα χρόνια διερχόμενος τα χωριά μας αλλά και τις πόλεις της Φθιώτιδας βλέπω καθάριες ψυχές που σέβονται τα νάματα των ιερών παρακαταθηκών μας και δέομαι νυχθημερόν, όπως και όλη η Εκκλησία, για τη κατά Θεόν πρόοδο πάντων ημών. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλες τις μανάδες του κόσμου που κοπιάζουν, που εύχονται και προσεύχονται για κάθε άνθρωπο. Μνεία ποιώ για τους μόνιμους κατοίκους και του χωριού σας, το χέρι των οποίων φιλώ ευλαβικά!»

          Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν  εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος διερμηνεύοντας τα ομόθυμα αισθήματα ευγνωμοσύνης του χωριού, καθώς και ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Νικόλαος Ζησάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού και επέδωσε στον Σεβασμιώτατο δύο συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα παιδιά του χωριού προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο μία όμορφη ανθοδέσμη. Ιδιαίτερα επεσήμαναν οι κάτοικοι του Πύργου ότι η προηγούμενη αρχιερατική ιεροπραξία στην ενορία τους είχε γίνει το 1972, όταν ο μακαριστός Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός εγκαινίασε τον Ναό της Ενορίας.

Ακολούθησε κέρασμα προς όλους στην πλατανοσκέπαστη πλατεία, προσφορά της κας Μαρίας Λαϊνά, Προέδρου του Συλλόγου των Υπαταίων « Οι Αινιάνες», ενώ ο Σεβασμιώτατος διέβη πεζός τους γραφικούς δρόμους του χωριού καταλήγοντας στο μαγαζί του χωριού όπου είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Στην τρίτη Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Μεγάλης Κάψης, όπου και εκεί οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με περισσή αγάπη και σεβασμό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Συγκινούμαι με τους καλούς μας ιερείς, οι οποίοι ολιγάριθμοι μεν διακονούν πολλά χωριά μαζί με τις δυνάμεις που έχουν, βρίσκοντας κατανόηση από εσάς που αναγνωρίζετε τον κόπο τους και την ανάγκη να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν σε περισσότερες απαιτήσεις και σε περισσότερες ανάγκες ιδιαίτερα στην γιορτή της Παναγίας μας και σε άλλες εορτές και γι’ αυτό σας ευχαριστώ και σας επαινώ και σας ευλογώ που έχετε τόσο μεγάλη καρδιά. Άλλωστε Μεγάλη Κάψη μπορεί να σημαίνει μεγάλη καρδιά πάνω απ’ όλα. Καύση καρδιάς εύχομαι να είναι, μεγάλη καύση καρδιάς, Μεγάλη Κάψη να είναι εδώ το χωριό.

Θέλω να συγχαρώ όλους εσάς, οι οποίοι έχετε φροντίσει την εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο με τις υπέροχες τοιχογραφίες, με τις υπέροχες εικόνες, με την υπέροχη τοιχοποιία, τις επιτρόπισσες, τους επιτρόπους, όλους εσάς που όλα είναι καθαρά, αρχοντικά, όμορφα σαν να έχει γάμο το χωριό σήμερα και χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι διότι αυτό που νιώθω όταν βρίσκομαι σε αυτούς εδώ τους ναούς δεν περιγράφεται. Είναι μια μοναδική εμπειρία, γιατί εδώ καταλαβαίνεις ότι η εκκλησία είναι ζωντανή, είναι εδώ, βρίσκεται στα μικρά, βρίσκεται στα ελάχιστα, βρίσκεται στις βουνοκορφές, στις ερημιές, στα ξωκκλήσια, βρίσκεται πάνω σε αυτές τις αετοφωλιές, στα μπαλκόνια και γι’ αυτό μεγάλη χαρά νιώθω σήμερα και σας εύχομαι η Παναγία να σας σκεπάζει, να σας στηρίζει, να ευλογεί εσάς και τις οικογένειές σας, να σας μαζεύει στο χωριό σας με πολλές ευκαιρίες, μικρές και μεγάλες.

Να είστε όλοι γεροί, όλοι δυνατοί και εύχομαι πάντοτε να καταφεύγετε στην Παναγία, να αντλείτε δύναμη, να αντλείτε κουράγιο. Η ζωή μας έχει πολλές δυσκολίες, να μην νομίζουν ότι όσοι μένουν σε μεγάλες πόλεις ότι ζουν σε παραδείσους και εμείς είμαστε οι καημένοι που ζούμε στην επαρχία, εμείς είμαστε οι τυχεροί, εμείς είμαστε οι προνομιούχοι, εμείς που ζούμε σε μικρές πόλεις κι ακόμα πιο πολύ αυτοί που ζουν στα μικρά χωριά που αναπνέουν καθαρό αέρα και έχουν μυαλό πιο πολύ στη θέση του απ’ ότι όλοι εμείς που είμαστε στις μεγαλουπόλεις. Μπορεί εμείς εδώ να είμαστε λίγοι, μπορεί να έχουμε τις ιδιοτροπίες μας, μπορεί καμιά φορά να μας πιάνουν και οι μικρότητες μας, χωρίς λόγο βέβαια και χωρίς δικαιολογία, όμως είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, υπάρχουμε ο ένας μέσα από τον άλλον, ζούμε ο ένας μέσα από τον άλλον, αντλούμε ύπαρξη ο ένας μέσα από τον άλλον.

Αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτό είναι η Ορθοδοξία, αυτό είναι η ελληνική ταυτότητα, αυτό είναι η Πατρίδα μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολις, εκτός από τις καθημερινές Ιερές Παρακλήσεις στην Παναγία, οι οποίες τελούνται κάθε βράδυ στις 21:00 μ.μ., θα τελείται Ιερά Αγρυπνία κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, απόψε το βράδυ, ο ίδιος ο  Σεβασμιώτατος έκανε την έναρξη των Ιερών Αγρυπνιών στον Ιερό Ναό του Οσίου Παΐσίου του Αγιορείτου στην Μακρακώμη, χοροστατώντας αρχικά στην Ακολουθία της Παρακλήσεως και τελώντας Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία, των προεορτίων της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως στην συνέχεια .

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) έψαλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, πλαισιούμενος από μαθητές του Ωδείου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

«Επικαλούμεθα την πρεσβεία και ικεσία του προστάτου μας Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, επικαλούμεθα την πρεσβεία και ικεσία για πάρα πολλά αιτήματα, που έχουν οι καρδιές μας, για πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την ύπαρξή μας, για πάρα πολλά θέματα, τα οποία βασανίζουν τον εαυτό μας. Κυρίως όμως ζητούμε την πρεσβεία και την ικεσία του Οσίου πατρός ημών Παϊσίου γι’ αυτό το οποίο εορτάζουμε σήμερα. Τα προεόρτια της Μεταμορφώσεως. Ζητούμε από τον Όσιο Παΐσιο να μας δείξει το δρόμο, ώστε κι εμείς να «προϋπαντήσωμεν Χριστού την Μεταμόρφωσιν» όπως ψάλλαμε στο απολυτίκιο ακριβώς της προετοιμασίας πριν από τη Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως.

Η κατ’ εξοχήν εορτή των ορθοδόξων μοναχών είναι η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά μοναστηριακά Καθολικά και στο Άγιο Όρος και σε όλη την ορθοδοξία είναι αφιερωμένα στη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κορυφή του Άθωνα βρίσκεται ο Ναός της Μεταμορφώσεως, αλλά και σε πολλά σημεία υψηλά σε διάφορα μοναστικά κέντρα δεσπόζουν Ναοί της Μεταμορφώσεως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νηπτικοί Πατέρες με προεξάρχοντα μορφή τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά κι όχι μόνο, τον Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, και άλλους Πατέρες της Εκκλησίας, κατ’ εξοχήν μας μίλησαν για την εμπειρία του Θείου Φωτός, για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να γίνει μέτοχος του Θείου Φωτός, του Ακτίστου Φωτός και οι μοναχοί αγωνίζονται όλη τους τη ζωή ακριβώς, για να λάβουν τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να λάβουν το Φως του Χριστού, αυτό δηλαδή, που όλοι μας ουσιαστικά είναι ο σκοπός της ζωής μας.

Σκοπός της ζωής μας είναι να φωτιστούμε, να λάβουμε το Φως του Χριστού και όχι μόνο να το λάβουμε σε προσωπικό επίπεδο αλλά να γίνουμε και οι ίδιοι Φως Χριστού μέσα στον κόσμο: «Οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Καλούμεθα να γίνουμε ο καθένας ένα φως να φωτίζει το διπλανό του, να φωτίζει τους γύρω του, να φωτίζει τα σκοτάδια του κόσμου. Ο Όσιος Παΐσιος αυτό υπήρξε μέσα στην επίγεια πορεία του από τότε που ήταν λαϊκός, από τότε που ήταν στρατιώτης εδώ στη Μακρακώμη, ένα σημείο φωτεινό, ένα Φως του Χριστού μέσα στα σκοτάδια, μέσα στην καταχνιά του πολέμου, μέσα στη μελαγχολία του θανάτου, που έφερε ο πόλεμος, μέσα στις δυσκολίες της ζωής, μέσα στις αβύσσους των αμαρτημάτων των ανθρώπων και σε όλη του την πορεία, όπου και αν βρέθηκε, όπου κι αν μόνασε, αναζητούσε αυτήν τη μεταμόρφωση, η οποία  δεν είναι μία μεταμφίεση, αλλά είναι μεταμόρφωση, δεν είναι μία αλλαγή αμφίων, ενδυμάτων, εξωτερικών στοιχείων, περικαλυμμάτων.

Μεταμορφωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που ξαφνικά ντύνεται όμορφα ή στολίζεται όμορφα για να δείχνει όμορφος και ωραίος και διαφορετικός. Μεταμορφωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός, ο οποίος επιτυγχάνει μία σούπερ λαμπερή εμφάνιση μέσα στον κόσμο αλλά μεταμορφωμένος είναι αυτός που η μορφή του αλλοιώνεται με το Φως το αναλλοίωτο: «Φῶς ἀναλλοίωτον Λόγε, φωτὸς Πατρὸς ἀγεννήτου…» θα ψάλλουμε στην εορτή της Μεταμόρφωσης στον Όρθρο.

Μεταμορφωμένος άνθρωπος είναι αυτός, ο οποίος ουσιαστικά αποκαθιστά τη λερωμένη εικόνα του Χριστού την οποία φέρει στο πρόσωπο του. Αυτό σημαίνει Μεταμόρφωση. Ξαναποκτώ την αρχική μου εικόνα. Επιστρέφω στο πρώτο κάλλος, στη πρώτη ομορφιά, στην πρώτη αγάπη, στην πρώτη αθωότητα. Επιστρέφω σε αυτό που είμαι, ξαναγυρίζω στην πατρίδα μου, ξαναγυρίζω στην αφετηρία μου, διορθώνω όλες αυτές τις αποτυχίες, οι οποίες έχουν συμβεί στο διάβα της ζωής μου. Ξαναγίνομαι παιδί. Ξαναγίνομαι νέος, αρχίζω πάλι από την αρχή.

Μεταμόρφωση είναι μία νέα αφετηρία. Είναι ακριβώς ο καρπός της ζωής της Μετανοίας. Μεταμόρφωση και Μετάνοια ταυτίζονται γιατί ακριβώς η Μετάνοια είναι η Μεταμόρφωση.

Ο ιδιοτελής νους, ο φίλαυτος νους, ο άρρωστος νους, η άρρωστη νοοτροπία και άρρωστη ζωή μεταμορφώνεται και επιστρέφει στην υγεία. Ξαναγίνεται φωτεινή, αγαπητική, δοτική, ξαναγίνεται ένα φως, το οποίο θερμαίνει, ζεσταίνει, γλυκαίνει, αγαπά και δεν καταστρέφει, δεν καίει, δεν ρημάζει, δεν οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρή η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης στην Άλλη Μεριά
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρή η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης στην Άλλη Μεριά

31 Αυγούστου 2026

Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάσθηκε ιεροπρεπώς και φέτος στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Εκκλησιαστικού Ξενώνα της Άλλης Μεριάς....

Read more
Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος για γάμο ομοφύλων: «Kαταστρεπτικός για τις ανθρώπινες κοινωνίες»
Εκκλησία της Ελλάδος

Το μεγαλύτερο προνοιακό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα υλοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

31 Αυγούστου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνει την ένταξη ενός μεγάλου έργου με τίτλο «Μελέτη, Κατασκευή, Εξοπλισμός Κέντρου Φροντίδας...

Read more
Η εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου και της Αγίας Ζώνης στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου και της Αγίας Ζώνης στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

31 Αυγούστου 2026

Φθίνοντος του μηνός Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη ενός σπουδαίου και αγωνιστου Ιεράρχου της Βασιλίδος των Πόλεων, του...

Read more
«Παίρνοντας αποφάσεις άγιες και ιερές»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Παίρνοντας αποφάσεις άγιες και ιερές»

31 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στη συνοικία Ταμπάκικα Λαρίσης, χοροστάτησε σήμερα κατά τον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο...

Read more
«Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει»: Το μήνυμα της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου από τον Μητροπολίτη  Τιμόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

«Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει»: Το μήνυμα της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο

31 Αυγούστου 2026

    Στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Καρδίτσης χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 30...

Read more
Με λαμπρότητα πανηγυρίστηκε η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Μητρόπολη Φωκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα πανηγυρίστηκε η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Μητρόπολη Φωκίδος

31 Αυγούστου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών πανηγυρίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος η εορτή της Αποτομής της...

Read more
Μεθέορτος Ἑσπερινός καί πάνδημη Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας τοῦ Ἁγίου Ἀλεξάνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μεθέορτος Ἑσπερινός καί πάνδημη Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας τοῦ Ἁγίου Ἀλεξάνδρου

31 Αυγούστου 2026

Σήμερα τό ἀπόγευμα τελέστηκε ὁ Μεθέορτος Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου. Ἀμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε ἡ μεγαλοπρεπής λιτάνευση...

Read more
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Ελλάδα Κόσμος

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

31 Αυγούστου 2026

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, με αισθήματα της κατ' άνθρωπον θλίψεως και οδύνης αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Φύλαξε τον εαυτό σου από το αχάριστο ήθος των κακών γεωργών!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Φύλαξε τον εαυτό σου από το αχάριστο ήθος των κακών γεωργών!»

30 Αυγούστου 2026

Στον ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου 2026. Κατά...

Read more
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Σπυρίδωνος Βρεττού
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Σπυρίδωνος Βρεττού

30 Αυγούστου 2026

Με αισθήματα βαθειάς συγκινήσεως και εκκλησιαστικού πένθους, τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού π. Σπυρίδωνος Βρεττού, Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου,...

Read more
Η Φωνή του Λόγου, ο Λύχνος του Ηλίου…
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Φωνή του Λόγου, ο Λύχνος του Ηλίου…

30 Αυγούστου 2026

Για μια ακόμη φορά μέσα στη ροή του λειτουργικού χρόνου η Εκκλησία στα τέλη του μηνός Αυγούστου τιμά την μνήμη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  Φιλόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο

31 Αυγούστου 2026

  Την Κυριακή 30 Αυγούστου ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Κατά...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Φερών
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Φερών

30 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Αχίλλειο του Αλμυρού
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Αχίλλειο του Αλμυρού

30 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Αχιλλείου λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πολλών πιστών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε...

Read more
«Με ανιδιοτέλεια, η προσφορά μας αποδίδει ευλογία»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με ανιδιοτέλεια, η προσφορά μας αποδίδει ευλογία»

31 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, το πρωΐ, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θεοδωριάνων Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

29 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ο χορός της Σαλώμης «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος»

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το Συναξάρι της Aποτομής

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος». (Ἱ. Χρυσόστομος) +Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυουστίνος

23 Ιουνίου 2020
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Κήρυγμα εις την Αποτομή του Προδρόμου

28 Αυγούστου 2018
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ομιλία στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ἡ ἀποτομὴ τῆς κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το «κεράκι» πριν από το Ευαγγέλιο. Μνήμη αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στον Τίμιο Πρόδρομο

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ἡ Ἑορτή τῶν Σαμίων Ἁγίων καί Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Ἡ Ἑορτή τῶν Σαμίων Ἁγίων καί Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Κερκύρας Νεκτάριος: Η πολεμική του προσώπου του Ιησού Χριστού συνεχίζεται και στην εποχή μας

Κερκύρας Νεκτάριος: Η πολεμική του προσώπου του Ιησού Χριστού συνεχίζεται και στην εποχή μας

Εσπερινός επί τη αναμνήσει των εγκαινίων του Καθολικού της Μονής Τρικόρφου

Νέοι χωρίς ιδανικά... Έρχεται το τέλος της Ελλάδος;

Ο Φθιώτιδος Συμεών στις Κατασκηνώσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων

Ο Φθιώτιδος Συμεών στις Κατασκηνώσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist