• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φθιώτιδος Συμεών: «Ανοίγει σήμερα μία νέα σελίδα για την Λοκρίδα»

in Εκκλησία της Ελλάδος
19 Νοεμβρίου 2023
byPoimin.gr Team
Φθιώτιδος Συμεών: «Ανοίγει σήμερα μία νέα σελίδα για την Λοκρίδα»
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα, με την παρουσία των αρχών, πλειάδος κληρικών και πλήθους λαού πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου κόμβου εκκλησιαστικής εξυπηρέτησης των πολιτών της περιφέρειας, του πρώτου Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας για τους πιστούς που κατοικούν στην εδαφική περιοχή του Δήμου Λοκρών και του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΘιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε σήμερα τον Αγιασμό για την λειτουργία του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος συνευχομένων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου.

Η σχετική αναθηματική πλάκα στην είσοδο του κτιρίου αναγράφει χαρακτηριστικά: «οίκος Αθανασίας. Ο ιστορικός και εμβληματικός ούτος οίκος της μακαριστής αδελφής Αθανασίας Σάμαρη (1933-2020) παρεχωρήθη ευλαβώς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Φθιώτιδος υπό της Αδελφότητος “Πανελληνίου Ενώσεως Ορθοδόξων Χριστιανών ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”, προεδρευούσης του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής της εριτίμου κ. Κωνσταντίνας Μιχάλη, δια την στέγασιν του Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας, ήτοι του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, προς εξυπηρέτησιν του ευσεβούς πληρώματος απάσης της Λοκρίδος.

Το Ιερόν Επισκοπείον Ταλαντίου και Λοκρίδος (ΦΕΚ Β’ 4449/12-7-2023) ανεκαινίσθη και εξωπλίσθη τη συνδρομή της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδος, του Δήμου Λοκρών και της εριτίμου κ. Ζαφειρίας Λαυρεντιάδου, ενεκαινιάσθη δε επισήμως υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλαντίου, Λοκρίδος και πάσης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών του Α΄ τη ιθ΄ Νοεμβρίου σωτηρίου έτους βκγ’».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ιδιαίτερα συγκινημένος, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ίδρυσης αυτού του πρώτου Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Όταν ετέλεσα προ τεσσάρων ετών την πρώτη ενθρονιστήρια Λειτουργία στην Αταλάντη, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ταλαντίου, τίτλο τον όποιο πλέον κατέχει ο παρά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλεγείς και χειροτονηθείς βοηθός Επίσκοπος (του Αρχιεπισκόπου μας) Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, δεσμεύτηκα ότι η περιοχή της Λοκρίδος θα αποτελέσει προτεραιότητα της ποιμαντικής μου μέριμνας.

 Μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας περιοδεύσει πολλές φορές όλη την περιοχή, σπιθαμή προς σπιθαμή, έχοντας ήδη δημιουργήσει νέες εστίες ποιμαντικής φροντίδας στους τομείς της διοικητικής, εκπαιδευτικής και προνοιάκης μέριμνας σε διάφορα σημεία της Λοκρίδας, σήμερα προχωρούμε στο πλέον αποφασιστικό βήμα, εγκαινιάζοντας αυτήν την υποδομή, η οποία θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, θα μειώσει δραστικά τις μετακινήσεις κληρικών και λαϊκών προς το κέντρο της Λαμίας, θα δώσει την δυνατότητα να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από εδώ, από την καρδιά της Λοκρίδας, ποιμαντικές δράσεις και προγράμματα προς όφελος όλης της περιοχής.

Η νόμιμη και κανονική ίδρυση του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος δεν θα ήταν εφικτή δίχως την σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την δημοσίευσή της τόσο στο επίσημο Δελτίο «Εκκλησία», όσο και κυρίως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος έχει το δικό του ΦΕΚ και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη και πλήρωση  οργανικών θέσεων προσωπικού είναι ήδη στην θέση να παρέχει υπηρεσίες και διακονία στους αδελφούς μας στην περιοχή της Λοκρίδος.

Δεν θα φτάναμε όμως σήμερα σε αυτήν την ευλογημένη ημέρα εάν η Ιεραποστολική Αδελφότητα της μακαριστής και εμβληματικής αδελφής Αθανασίας (Σάμαρη) δεν προχωρούσε στην δωρεάν παραχώρηση προς την Μητρόπολη μας της μακροχρόνιας χρήσεως αυτού του ιστορικού κτιρίου, για να στεγαστεί το Ιερό μας Επισκοπείο. Το πρόσωπο της μακαριστής αδελφής Αθανασίας βρίσκει σε αυτό πλέον το κτίριο μια διαρκή και ζωντανή μαρτυρία και απόδειξη της εκκλησιολογικής της αυτοσυνειδησίας και της προσφοράς της στην Εκκλησία. Μετ’ εγκωμίων την μακαρίζω και ευγνωμόνως ευλογώ την νυν ερίτιμη Πρόεδρο, κ, Κωνσταντίνα Μιχάλη, και όλα τα μέλη της αδελφότητας “Παναγία Φανερωμένη”.

Ωσαύτως θερμές ευχαριστίες οφείλω σε δύο κορυφαίους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και σε τρία πρόσωπα τα οποία, μαζί με πολλά άλλα, επάξια τους διακονούν. Αναφέρομαι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στον Δήμο Λοκρών και στα αξιοσέβαστα και λίαν αγαπητά μου πρόσωπα του κ. Φάνη Σπανού, Περιφερειάρχη, κ. Ηλία Σανίδα, Αντιπεριφερειάρχη και του κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, Δημάρχου Λοκρών. Η διάθεση ικανών πόρων ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Τέλος, το έργο αυτό δεν θα έφτανε στην ολοκλήρωσή του, εάν ο τεχνολογικός εσωτερικός εξοπλισμός του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δεν ετύγχανε της οικονομικής χορηγίας της ευεργέτιδος και ανοιχτόκαρδης αρχόντισσας, εριτίμου κ. Ζαφειρίας Λαυρεντιάδου, η οποία, μετά της οικογενείας της και κυρίως του αγαπημένου της υιού, στηρίζουν όχι  μόνο την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας με το εργοστάσιο καλλυντικών και απορρυπαντικών, το οποίο λειτουργεί πλησίον μας.

Τους ευχαριστώ όλους και τους απονέμω σήμερα υψηλή τιμητική διάκριση, το μετάλλιο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου μετά σχετικού ενυπογράφου πιττακίου τιμής.

Πλέον το ευσεβώς πλήρωμα της Λοκρίδος θα μπορεί να συναντά τον Μητροπολίτη και Επίσκοπό του κατά τις ημέρες των ακροάσεων του, εδώ στο Ιερό Επισκοπείο, χωρίς να αναγκάζεται να διανύει πλέον των 100 έως και 200 χιλιομέτρων προς και από την Λαμία. Εδώ θα εκδίδονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, άδειες γάμων και άλλα έγγραφα. Εδώ θα πραγματοποιούνται συνάξεις των κληρικών της περιοχής. Εδώ θα προσκομίζουν τα πρακτικά τους τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια προς έγκριση και επίσης συχνά εδώ στο Ιερό Επισκοπείο θα συνεδριάζει το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και άλλα επιτελικά όργανα της Μητροπόλεως. Τέλος, εδώ θα παρέχεται φιλοξενία στο πλαίσιο των αναγκών της Μητροπόλεως, θα πραγματοποιούνται σεμινάρια και εκδηλώσεις, αλλά συγχρόνως θα υλοποιούνται και άλλες κοινωφελείς δράσεις. Σήμερα λοιπόν ανοίγει μία νέα σελίδα για την Λοκρίδα με τις πρεσβείες των Οσίων της Λοκρίδος, του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εκ Κυπαρισσίου Ταλαντίου και του Οσίου Σεραφείμ του εκ Ζελίου, των Αγίων Θαυματουργών Αναργύρων και του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου”.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος, ο οποίος εκ προσώπου του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, θέλω να συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Επίσκοπό μας, εκείνο τον άνθρωπο που ανοίγει δρόμους, που σκέπτεται, σχεδιάζει και αγωνίζεται για όλους μας. Σας ευχόμαστε πάντα να είστε δυνατός και δημιουργικός. Όλοι εμείς σε όποια προσπάθειά σας, θα είμαστε πάντα κοντά σας».

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

          «Η Λοκρίδα είναι ένας χώρος που έχει ιστορία. Έχει παρελθόν, έχει αγωνιστεί για το Έθνος και η παράδοση που υπάρχει μέσα από τους Επισκόπους, οι οποίοι έφεραν τον τίτλο: «Ταλαντίου» την κατατάσσει σε μία Επισκοπή σημαντικότατη.

          Είναι ιδιαίτερη χαρά, που πολύ πρόσφατα ορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκ νέου Επίσκοπος Ταλαντίου και παράλληλα για εμάς, αυτό το Επισκοπείο, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο θρησκευτικής ακτινοβολίας της ευρύτερης περιοχής και για το σύνολο του Δήμου. Σε μία περίοδο που η περιφέρεια αποψιλώνεται, υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι εγκαθίστανται σε αυτόν τόπο και στηρίζουν με την παρουσία τους την δυναμική που θα πρέπει να έχει η Λοκρίδα.

          Σας συγχαρώ για το μέχρι σήμερα έργο σας και πιστεύω ότι, όπως μέχρι τώρα έχετε αποδείξει το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας για τον τόπο, και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσετε με την ίδια ζέση και στο μέλλον και από το βήμα αυτό θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ  για ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα με την ελπίδα, ότι η συνεργασία μας στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο δυνατή και πιο στερεωμένη για το καλό του τόπου».

Η ερίτιμος κ. Κωνσταντίνα Μιχάλη, Πρόεδρος του ΔΣ της Αδελφότητας “Παναγία Φανερωμένη”, ιδιαίτερα συγκινημένη, ανέφερε:

«Άγιε Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος- Λοκρών και Ταλαντίου κ. κ. Συμεών,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί αδελφοί, σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα όχι μόνο για την περιοχή της Λοκρίδας, όχι μόνο για την εκκλησία μας, αλλά και για το Σωματείο μας Πανελλήνιος Ένωσις Ορθοδόξων Χριστιανών Παναγία η Φανερωμένη που ιδρύθηκε το 1961 με την υπ’ αριθμόν 17069 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ιδρύτρια αυτού του Σωματείου, η Μάνα μας Αδελφή Αθανασία Σάμαρη,  διετέλεσε  Πρόεδρος αυτού από το 1961 μέχρι το 2020 που έφυγε από κοντά μας, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη ένα μεγάλο κοινωνικό έργο αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την «Παναγία την Φανερωμένη», ένα έργο που βασίζεται μέχρι σήμερα στον εθελοντισμό, στην φροντίδα των ηλικιωμένων, στην ανακούφιση του πάσχοντα, βασίστηκε και βασίζεται σε ειλικρινείς και ανιδιοτελείς σχέσεις αγάπης και κοινωνικής προσφοράς προς δόξα Θεού.

Από το ξεκίνημα δημιουργίας αυτού του έργου, ψάχνοντας και διερευνώντας το τεράστιο αρχείο φωτογραφικού υλικού και όχι μόνο που έχουμε αυτή την στιγμή στα χέρια μας διαπιστώνει κανείς ότι η Αδελφή Αθανασία   ήταν πάντα ενταγμένη συνειδητά μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, σεβόμενοι τους εκάστοτε Επισκόπους, τους Ιερείς και τους Εκλεκτούς του Θεού. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την δράση της εδώ στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, με τις αγροτικές καλλιέργειες για την κάλυψη των διατροφικών και οικονομικών αναγκών του Ιδρύματος, με την ανέγερση αρχικά του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου στην παραλία Λιβανατών, με τις κατασκηνώσεις μας και την ανέγερση μετέπειτα του Ιερού ναού Αγίου Πολυκάρπου,  εδώ στην όμορφη Λοκρίδα,   σεβόταν και τιμούσε τον  Επίσκοπό της και πάντα μας έλεγε να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Αγαπούσε πολύ και σεβόταν τον Μητροπολίτη  Φθιώτιδας, τον Μακαριστό κυρό Δαμασκηνό, ο οποίος χειροτόνησε κληρικούς δύο εκ του εθελοντικού προσωπικού του Ιδρύματός μας για τις πνευματικές ανάγκες της αδελφότητας και των τροφίμων του Ιδρύματος. Ο μακαριστός κυρός Δαμασκηνός επισκέφτηκε πολλές φορές την Παναγία την Φανερωμένη, λειτούργησε σε μεγάλες γιορτές του Σωματείου μας στο γηροκομείο μας, στο Παλαιοχώρι Μάνδρας, τέλεσε μυστήρια με ανάδοχο την Μάνα μας,  εγκαινίασε τις  παιδικές κατασκηνώσεις του Σωματείου μας  καθώς και το ταφικό της μνημείο ήδη από το 1983 μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Προκόπιο. και Επίσης ετέλεσε  τα θυρανοίξια στον ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Σωματείου μας τον Μάιο του 1994. Σεβόταν τον μακαριστό Σεβασμιώτατο κυρό Νικόλαο, ο οποίος εγκαινίασε τον Ιερό Ναό  Αγίου Πολυκάρπου που είναι στολίδι  στην περιοχή της Λοκρίδας, ετέλεσε πολλά μυστήρια, γάμους , βαφτίσεις  στους ιερούς ναούς του  Σωματείου μας,  καθώς επίσης χειροτόνησε διάκονο και αργότερα πρεσβύτερο τον σημερινό ιερέα μας, τον πατέρα Νεκτάριο, αλλά και τον μακαριστό ιερέα μας πατέρα Αθανάσιο, στον οποίο είχε απονείμει το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Με την ενθρόνισή σας, Σεβασμιώτατε το 2019  σε αυτή την μεγάλη Μητρόπολη της Φθιώτιδας,  η Μάνα μας λαχταρούσε να έρθει να σας συναντήσει, να σας ευχηθεί εγκάρδια για την μεγάλη αυτή ευθύνη που αναλαμβάνατε, την ευθύνη του Επισκόπου. Αδυνατώντας   λόγω προβλημάτων υγείας να σας επισκεφθεί, έστελνε πάντα αντιπροσώπους της, τον μακαριστό τον θείο μου τον Βύρωνα που σας υπεραγαπούσε μαζί με τον νυν Αντιπρόεδρο του Σωματείου μας, τον αδελφό Χαράλαμπο Πανταζή που σας μετέφεραν την πλούσια δωρεά της αγάπης της. Τον τελευταίο μήνα πριν φύγει ήθελε πολύ να σας συναντήσει στην χάρη του Αγίου Πολυκάρπου, που θα λειτουργούσατε, να σας συναντήσει και να σας υποβάλλει τον σεβασμό και την αγάπη της. Όλα τα είχαμε έτοιμα για να σας υποδεχτούμε, όταν η μάνα μας έφυγε   21 Φεβρουαρίου του 2020 δύο ημέρες πριν λειτουργήσουμε στον Άγιο μας.  Ανήμερα της χάρις του Αγίου Πολυκάρπου ετελέσθη στον χώρο του Ιδρύματος η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Κωνσταντίνο. Και εσείς ήρθατε και τιμήσατε το έργο της Μάνας μας και λειτουργήσατε και στον Άγιο Πολύκαρπο και στον Άγιο Νεκτάριο, και επισκεφτήκατε το ίδρυμά μας, την Μ.φ.Η. του Σωματείου μας και δώσατε χαρά στα γεροντάκια μας και σε  όλους μας. Ήρθατε και αποδώσατε φόρο τιμής στους αγώνες της και στην μεγάλη της αγάπη για προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Αυτός ο χώρος που θα στεγαστεί από σήμερα το Επισκοπείο Λοκρών και Ταλαντίου, όπως αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση της χρήσεώς του προς την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2023,  είναι ένας χώρος    ιστορικής και συναισθηματικής  αξίας. Ήταν πάντα ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων με  την πνευματική τους Μάνα, την Αδελφή Αθανασία, η οποία   τους ενέπνεε και τους μεταλαμπάδευε την αγάπη προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο, την εκκλησία και την πνευματική ζωή. Ήταν ένας χώρος αγάπης, προσευχής, αγώνων και δράσης , ο οποίος δικαίως σήμερα μετατρέπεται  σε χώρο επισκοπικής διακονίας και ποιμαντικής δράσης για την περιοχή της Λοκρίδας. Η μνημόνευση του ονόματος της Μάνας μας Αδελφής Αθανασίας Σάμαρη στην νέα σας αυτή επισκοπική έδρα θα αποτελεί πάντα για εμάς όλα τα παιδιά της και τον κόσμο που την αγάπησε την δικαίωση προς το πρόσωπό της για όλους  τους διωγμούς, τις αγωνίες και τις πικρίες που υπέστη ως άνθρωπος.

Από όλους εμάς Σεβασμιώτατε, την αδελφότητα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχόμαστε να είναι καλορίζικο το νέο Επισκοπείο, να σκορπάει πάντα απλόχερα ευλογίες και την πατρική σας αγάπη προς όλους μας”.

Η ερίτιμος κ. Ζαφειρία Λαυρεντιάδου στον σύντομο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχω λάβει πολλά βραβεία, αλλά αυτό το βραβείο Σεβασμιώτατε είναι μοναδικό. Χαίρομαι πολύ και είμαι ευτυχισμένη και περήφανη για το σπουδαίο αυτό έργο που φτιάχτηκε εδώ. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».

Για την τελετή των εγκαινίων του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος παρεχώρησαν δηλώσεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς.

Ο Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

          «Πριν από λίγες ημέρες η Ιερά Μητρλοπολη Φθιώτιδος ανέλαβε μια πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθούμε όλοι οι πολίτες της Φθιώτιδος στη Μαλεσίνα. Εκεί το μήνυμα της Εκκλησίας ήταν όλη η Φθιώτιδα μια οικογένεια. Λίγες μέρες αργότερα σήμερα η οικογένεια πρέπει να βρει στέγη και η στέγη της οικογένειας αυτής είναι η Εκκλησία. Σήμερα έχουμε την τύχη, την χαρά και την ευτυχία ως πολίτες με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, με την συνδρομή συμπατριωτών μας που έχουν προσφέρει πολλά διαχρονικά στην εκκλησία να αποκτήσουμε ένα ακόμα σπίτι το οποίο θα βοηθήσει την καθημερινότητα του πολίτη, την καλλίτερη σύνδεση του πολίτη, της  πολιτείας με την εκκλησία. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της υποδομής. Εξαιρετική δομή επ’ωφελεία της κοινωνίας και της Εκκλησίας».

Ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς δήλωσε:

«Δεν θα μπορούσα να μην είμαι στο πλευρό της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, όταν βλέπω την προσπάθεια, που κάνει αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να κάνει προς όφελος όλων των πιστών της Φθιώτιδος, της ίδιας της Φθιώτιδος και της προόδου της.

Σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας υλοποιεί ένα άλλο όραμά του, να δημιουργήσει εδώ στη Λοκρίδα, το Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος. Ένα σημαντικό έργο, που πάλι στοχεύει στην εξυπηρέτηση του χριστεπώνυμου λαού, του κόσμου της Λοκρίδος, των απλών πολιτών. Τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και για αυτό και του εύχομαι ολόψυχα να είναι γερός και να συνεχίσει την εμπνευσμένη ποιμαντορία του».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο τέλος παρουσίασε τον Διευθυντή του Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας, τον υπεύθυνο λειτουργίας του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος, τον νέο Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης και Αρχιερατικό Επίτροπο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δημήτριο Ζελιαναίο, ο οποίος αποτελεί καύχημα της περιοχής της Λοκρίδος και άξιος επιτελικός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου. Μάλιστα, κατόπιν αποφάσεως της Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Διευθυντής του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος, Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, έχει νόμιμο δικαίωμα υπογραφής αδειών γάμων και άλλων εγγράφων τη εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Επίσης, ο κ. Συμεών παρουσίασε και τον Υπεύθυνο της Γραμματείας του Ιερού Επισκοπείου Ταλαντίου και Λοκρίδος, καθηγητή θεολόγο κ. Βασίλειο Μακέδο, ευχαριστώντας τον Εξοχ. Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την έγκριση της αποσπάσεως του, ενώ επίσης ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Γεώργιο Δούμα για την συμβολή του, αλλά και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ευστράτιο Αφεντούλη για την επιμέλεια της υλοποίησης του έργου.

Το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος βρίσκεται παρά την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας (από Αθήνα, έξοδος Αταλάντης – από Λαμία, έξοδος Λιβανατών), εξυπηρετεί καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ., ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Διευθυντής του Κέντρου, Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, θα δέχονται ακροάσεις κατόπιν προσυνεννοήσεως (τηλ. +30 2233031933, email: etalantiou@gmail.com)

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη

2 Σεπτεμβρίου 2026

Τό ἑξαήμερο 27 Αὐγούστου μέ 1 Σεπτεμβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη πλέον πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική χαρά εορτάσθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026 η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης,...

Read more
Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε ο καθιερωμένος πρωτομηνιάτικος Αγιασμός στα...

Read more
Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στα Κανάλια Μεσοπύργου Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Της ακολουθίας του αγιασμού των εγκαινίων του πλήρως αναικαινισμένου Κέντρου Υγείας Σουφλίου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...

Read more
Επίσκεψη του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ι.Μ. Μεσσηνίας
Συνοπτικός

Σαμαράς on the road – Ενορίες, Mητροπολίτες και… βλέμμα στη δεξιά πολυκατοικία!!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Πιο κοντά στη βάση και με σαφές δεξιό πρόσημο φαίνεται πως θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς....

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πάτερ, δεν θέλω να εξομολογηθώ, η μητέρα μου, που περιμένει έξω, με έφερε σχεδόν με το ζόρι
Πνευματικές Διδαχές

Ο λογισμός με βασανίζει γέροντα να εγκαταλείψω τον αγώνα

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νέος πήγε με βαριά καρδιά στον Πνευματικό του κι εξομολογήθηκε: - Ο λογισμός με βασανίζει, Γέροντα, να εγκαταλείψω τον...

Read more
Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!
Πνευματικές Διδαχές

Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων

2 Σεπτεμβρίου 2026

 Με ιδιαίτερη πνευματική συγκίνηση τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2026, παραμονή της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, η...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Σερραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Ο λαμπρός εορτασμός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Φλωρίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος εισήχθη σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Η Ινδικτιών και η Ορθόδοξος Εκκλησία

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους»

17 Σεπτεμβρίου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

31 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Τι σημαίνει “Ινδικτιών”

30 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

“Η Αρχή της Ινδίκτου” (κατά Λουκά δ΄16-22)

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Eις την A΄, αρχή της Iνδίκτου, ήτοι του νέου έτους.

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
Προσκυνηματική επίσκεψη του Μητρ. Καλαβρύτων στο Περιβόλι της Παναγίας

Προσκυνηματική επίσκεψη του Μητρ. Καλαβρύτων στο Περιβόλι της Παναγίας

Κυριακή Θ’ Λουκά στην Ενορία Αγίας Κυριακής Κλειδίου Άρτης

Κυριακή Θ' Λουκά στην Ενορία Αγίας Κυριακής Κλειδίου Άρτης

Τα συγχαρητήρια της Ιεράς Συνόδου για το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος

Τα συγχαρητήρια της Ιεράς Συνόδου για το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Βικτώριας

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Βικτώριας

Το αδιαχώρητο στην εσπερινή ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Το αδιαχώρητο στην εσπερινή ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist