• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φιλοξενία του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

in Εκκλησία της Ελλάδος
4 Δεκεμβρίου 2024
byPoimin.gr Team
Φιλοξενία του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», που έλαβε χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεπτής ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, η οργανωτική μέριμνα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την διεύθυνση του Διευθυντού του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γρηγορίου Αναστασίου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έδωσε την δυνατότητα σε εκατοντάδες ιεροψάλτες, μουσικολόγους και μαθητές της βυζαντινής μουσικής να βρεθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουν τόσο τις εργασίες του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», όσο και τις μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μνημειακούς Ναούς της πόλεως.

Το συνέδριο χαιρέτησαν δια σχετικής επιστολής τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Πατριαρχεία (Οικουμενικό, Αντιοχείας, Ρουμανίας, Σερβίας), Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Αλβανίας), Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις του εξωτερικού (Αμερικής, Ουκρανίας, Αυστρίας κ.α.) και περισσότερες από τριάντα Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσωπήθηκαν είτε με εισηγητές είτε με απεσταλμένους στις εργασίες του Συνεδρίου. Εκφωνήθηκαν εξήντα οκτώ ομιλίες σε συνολικά δεκαοκτώ συνεδρίες που κάλυψαν μια πληθωρική θεματολογία. Ιστορικά της ψαλτικής διδασκαλίας, σύγχρονη παιδαγωγική και διδασκαλία της ψαλτικής, ειδική αγωγή στην ψαλτική τέχνη, σύγχρονες τεχνολογίες και πρόσληψή τους στην διδασκαλία της ψαλτικής, τοπικές σχολές και παραδόσεις στη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής και ρεπερτόριο διδασκαλίας της ψαλτικής τέχνης ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., ΠΑ.ΜΑΚ, Ε.Κ.Π.Α, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Pittsburg, Holy Cross, Cluj, Balamand, Vienna, κ.α), Διευθυντές Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, καθηγητές και φοιτητές μουσικής και μουσικολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν και οι εσπερινές εκδηλώσεις σε μνημειακούς Ναούς της πόλης εν είδη Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, όπου έψαλλαν χορωδίες από όλο τον κόσμο. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου η εσπερινή ψαλτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος απηύθυνε προσφώνηση προς τους συνέδρους και τον φιλόμουσο λαό της Θεσσαλονίκης που κατέκλεισε τον Ναό. Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης περιγράφοντάς την ως σημαντικό κέντρο του Βυζαντινού Πολιτισμού και κυρίως της μουσικής του παράδοσης. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο και το έργο του Ομότιμου καθηγητή Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη εξαίροντας την προσφορά του στην Βυζαντινή μουσική και ψαλτική τέχνη και επιστήμη. Ακολούθησαν η ομιλία του Ομότιμου καθηγητή Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γρηγορίου Στάθη με θέμα: «Συν Θεώ αρχαί των μελωδημάτων», η ψαλμώδηση του  Μεγάλου Ίσου από τον χορό ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Αχιλλέως Χαλδαιάκη και τέλος η τιμητική διάκριση προς τον κ. Γρηγόρη Στάθη από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με τον σταυρό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολη παραχώρησε γεύμα στους συνέδρους, στο οποίο παρουσιάστηκε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με οργανική απόδοση ψαλμών και εν συνεχεία παραδοσιακής μουσικής από νέους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Π.Α.Μ.Α.Κ, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου Καθηγητή κ. Γεωργίου Πατρώνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 28.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 28.11

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, η ψαλτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης, όπου έψαλλαν οι χοροί ψαλτών : «Εργαστήρι Παρασημαντικής» με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Δεσπότη, «Ιάκωβος Πρωτοψάλτης» της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με χοράρχη τον κ. Πέτρο Παπαεμμανουήλ και «Άγιος Δημήτριος» με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Χριστοδούλου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 29.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 29.11

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, τρίτη κατά σειρά ημέρα του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε το μέρος των εισηγήσεων και ανανεώθηκε η συνάντηση για το 2027, οπότε και συν Θεώ θα πραγματοποιηθεί το Ι΄ Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο. Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικολογίας κ. Γρηγόριος Αναστασίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και τους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την καθ’ όλα άρτια φιλοξενία του Συνεδρίου, και όλους τους συνέδρους για την παρουσία και προσφορά τους. Ανακοίνωσε δε την υπό συζήτηση θεματική του επόμενου Συνεδρίου που θα σχετίζεται με την εξωτερική – λόγια βυζαντινή μουσική. Η ψαλτική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, όπου έψαλλαν τα ψαλτικά σύνολα: «Ευ Νεάνιδες» του εργαστηρίου Ποιητικής του ΠΑ.ΜΑΚ. και «Ευδρομούντες» του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος υπό την διεύθυνση του επίκουρου Καθηγητή κ. Γεωργίου Πατρώνα, «Αγία Ανυσία» του ΕΕΜΕ υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. κ. Μαρίας Αλεξάνδρου και «Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός» του Εργαστηρίου Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασίλειου Βασιλείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 30.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 30.11

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου οι σύνεδροι κληρικοί και ιεροψάλτες λειτουργήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά χοροστατούντος του Όρθρου και ιερουργούντος της Θείας Λειτουργίας του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Τα ιερά αναλόγια υπηρέτησαν οι ψαλτικοί χοροί: «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», υπό την διεύθυνση του επίκουρου Καθηγητή του Α.Π.Θ και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ιωάννου Λιάκου, και «Φιλαθωνίται», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Διδάκτωρος κ. Δημητρίου Μανούση, ψάλλοντας μέλη επιλεγμένα από τα ποιήματα του Καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη. Στο τέλος ο Παναγιώτατος πλαισιούμενος από κλήρο και λαό τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ αναπαύσεως των δούλων του Θεού Χρυσάνθου, Αθανασίου, Χαριλάου και πάντων των απ’ αιώνος ευαρεστησάντων και ψαλάντων τω Θεώ και τοις θαυμασίοις αυτού, εν ταις αγίαις Εκκλησίαις, εν πόλεσι και χωρίοις και ερημίαις και ασκητηρίοις και απανταχού γης», μνημονεύοντας έτσι ως πρώτους τους τρεις μεγάλους σύγχρονους δασκάλους της Ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Αθανάσιο Καραμάνη και Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1.12

ΒΙΝΤΕΟ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1.12

Το απόγευμα της ίδια ημέρας στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου πραγματοποιήθηκε η τελευταία ψαλτική εκδήλωση του Συνεδρίου. Στην τελευταία αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα  το δρώμενο «Βιώνοντας τον Βυζαντινό Χορό ΙΙ» που επιμελήθηκαν η κ. Ευαγγελία Σπυράκου και ο κ. Σπυρίδων Πλούμπης. Στό δρόμενο έλαβαν μέρος και οι ψαλτικοί χοροί της πόλης σε συνεργασία με τους οργανωτές. Επίσης στην ίδια εκδήλωση έψαλλαν: o χορός ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής «SBM Choir» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Γεωργίου Θεοδώρου και ο χορός «Εύφωνον» υπό τον κ. Στυλιανό Ζαχαρίου πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης αυτής, ο Παναγιώτατος κήρυξε την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου εκφράζοντας την επιθυμία η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει και το επόμενο Μουσικολογικό Συνέδριο του Ιδρύματος. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Παναγιώτατος αναφερόμενος στο Συνέδριο τόνισε εμφατικά, ότι η Ψαλτική Τέχνη, όπως περίτρανα αποδεικνύεται, δεν είναι τέχνη του παρελθόντος, χωρίς ζωή στο παρόν, αλλά είναι τέχνη ζωντανή στο σήμερα με πολλούς και νέους ανθρώπους να την υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση. Αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, τους συνέδρους, τους χορούς που συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις, τους καθηγητές κ. Γρηγόριο Στάθη και Γρηγόριο Αναστασίου με τους συνεργάτες τους, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και τους δικούς του συνεργάτες, κυρίως δε τους Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Χαματζόγλου και κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινάκη, που βοήθησαν στην διεξαγωγή του Θ΄ Βυζαντινού Μουσικολογικού Συνεδρίου και ευχήθηκε κάθε αγαθό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1.12

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1.12

Μετά την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου και συγκεκεριμένα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με την παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητού κ. Χαράλαμπου Φείδα, του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, εκπροσώπων των Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτοπρεσβ. Αθανασίου Γκίκα, Καθηγητριών και καθηγητών της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κληρικών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την Εκδήλωση προλόγισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού κ. Απόστολος Φ. Κραλίδης, ενώ τον έπαινο του τιμηθέντος καθηγητού εκφώνησε ο μαθητής του, επίκουρος καθηγητής κ. Ιωάννης Λιάκος.

Ο Καθηγητής κ. Στάθης, συγκινημένος, μετά την αναγόρευσή του, μίλησε στο ακροατήριο με θέμα: «Ψάλατε συνετῶς (Ψαλμ. 46,8)», γοητεύοντας όλους όσοι παρέστησαν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 2.12

Πρόσφατα Άρθρα

Με επιτυχία η πρώτη συνάντηση του «Σχολείου Πατερικής Θεολογίας» της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία η πρώτη συνάντηση του «Σχολείου Πατερικής Θεολογίας» της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου

22 Οκτωβρίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου, η πρώτη συνάντηση του...

Read more
Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας για τη νέα σχολική χρονιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας για τη νέα σχολική χρονιά

22 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέστηκε εχθές, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026, ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του...

Read more
Γενική Ιερατική Σύναξη στην Κέρκυρα με θέμα τις σύγχρονες αιρέσεις και τις καταστροφικές λατρείες
Εκκλησία της Ελλάδος

Γενική Ιερατική Σύναξη στην Κέρκυρα με θέμα τις σύγχρονες αιρέσεις και τις καταστροφικές λατρείες

22 Οκτωβρίου 2026

Γενική Ιερατική Σύναξη διεξήχθη το πρωί της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, υπό την...

Read more
Πάνδημη συμμετοχή στην εορτή του νεομάρτυρα Αγ. Ιωάννη στο Γεράκι – Τιμήθηκε ο επί 45 χρόνια εφημέριος Πρωτ. Ιωάννης Χαραμής
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημη συμμετοχή στην εορτή του νεομάρτυρα Αγ. Ιωάννη στο Γεράκι – Τιμήθηκε ο επί 45 χρόνια εφημέριος Πρωτ. Ιωάννης Χαραμής

22 Οκτωβρίου 2026

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη. Στο ιστορικό Γεράκι,...

Read more
Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Προσφόρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Προσφόρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος

22 Οκτωβρίου 2026

Με την ακολουθία του Αγιασμού  ξεκίνησαν για 5η συνεχή χρονιά τα μαθήματα  της Πρότυπης Σχολής Σπουδής Παρασκευής Προσφόρου της Ιεράς...

Read more
«Ας κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της πίστεως στους ναούς και στις καρδιές»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ας κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της πίστεως στους ναούς και στις καρδιές»

22 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίου Μερκουρίου, στο Επισκοπείο Άρτης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2026,...

Read more
Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, προστάτου του Ράδιο ΕΛΠΙΔΑ 96,1
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, προστάτου του Ράδιο ΕΛΠΙΔΑ 96,1

22 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και πνευματική χαρά τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, επισκόπου Λαμπούσης της Κύπρου και προστάτη του Ραδιοφωνικού...

Read more
Αγιασμός για την έναρξη των δραστηριοτήτων της «Χριστιανικής Αγωγής» Καρδίτσας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για την έναρξη των δραστηριοτήτων της «Χριστιανικής Αγωγής» Καρδίτσας

22 Οκτωβρίου 2026

Μια νέα περίοδος πνευματικών συναντήσεων και δραστηριοτήτων ξεκινά για τον Σύλλογο Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής Καρδίτσας, με επίκεντρο τη μελέτη του...

Read more
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

22 Οκτωβρίου 2026

Στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου 2026 τα μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου...

Read more
Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγ. Γερασίμου στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Μύλων Πελασγίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγ. Γερασίμου στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Μύλων Πελασγίας

22 Οκτωβρίου 2026

Στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας εορτάσθηκε φέτος η Ιερά Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του Νέου...

Read more
«”Μαρτύριο και Μαρτυρία” – Το Μεσολόγγι ως σύμβολο της ελευθερίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«”Μαρτύριο και Μαρτυρία” – Το Μεσολόγγι ως σύμβολο της ελευθερίας»

22 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 η όγδοη Επετειακή...

Read more
Αγιασμός για την έναρξη λειτουργίας του «Σπιτιού Αγάπης» στο Αγναντερό
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για την έναρξη λειτουργίας του «Σπιτιού Αγάπης» στο Αγναντερό

22 Οκτωβρίου 2026

Tην ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει λειτουργίας του «Σπιτιού Αγάπης» στο Αγναντερό τέλεσε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 ο...

Read more
Ο Επίσκοπος Τανάγρας  Απόστολος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ηθική Διακυβέρνηση στην Κοινωνία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ηθική Διακυβέρνηση στην Κοινωνία»

21 Οκτωβρίου 2026

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Αποστολος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη ΕΕ συμμετείχε με...

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

21 Οκτωβρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων του Τήρωνος και Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου στη Στρατιά Γαρίτσας στην Κέρκυρα εορτάστηκε το πρωί...

Read more
«Σέ μιά ἐποχή πού ὁ Σατανᾶς ὀργιάζει, οἱ Ἕλληνες βρίσκονται σέ νάρκη»
Πνευματικές Διδαχές

«Σέ μιά ἐποχή πού ὁ Σατανᾶς ὀργιάζει, οἱ Ἕλληνες βρίσκονται σέ νάρκη»

21 Οκτωβρίου 2026

Ο Όσιος Παΐσιος στα θέματα της Πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοὶ να είναι αδιάφοροι. Πολὺλυπόταν που έβλεπε πνευματικοὺς ἀνθρώπους νὰ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»
Κηρύγματα

«Λουκάς εστί μόνος μετ´εμού»

18 Οκτωβρίου 2026

Από την ημέρα που ο Απόστολος Λουκάς σαγηνεύθηκε εκ των λόγων του Αποστόλου Παύλου, παρέμεινε πιστός ακόλουθό του. Και αυτό...

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

17 Οκτωβρίου 2026
Η δράση του π. Αὐγουστίνου Καντιώτη τα χρόνια της Κατοχής (1942-46) στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Έπαινος χηρών

17 Οκτωβρίου 2026
«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

«Ἡ ἀσθένεια εὐεργετική στήν ζωή τοῦ ἀνθρώπου»

17 Οκτωβρίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ «Ὁ Θεός καί πατήρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ οἶδεν…»

19 Οκτωβρίου 2025

Aποστολικό Μηνυμα της Κυριακής Γ΄ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά –Ο Μεγάλος Παιδαγωγός

18 Οκτωβρίου 2025
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Κυριακή Γ΄ Λουκά – Η έννοια της ζωής και του θανάτου

18 Οκτωβρίου 2025
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Ο θάνατος στην οικογένεια – Κυριακή Γ’ Λουκά

18 Οκτωβρίου 2025
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

«Καὶ ἰδὼν αὐτὴν ὁ Κύριος ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτῇ καὶ εἶπεν αὐτῇ· μὴ κλαῖε»

5 Οκτωβρίου 2024
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς

17 Οκτωβρίου 2023
Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

Οι επισκέψεις του Θεού στη Ζωή μας

5 Οκτωβρίου 2019
Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

Η ευσπλαχνία του Τριαδικού Θεού στον άνθρωπο

5 Οκτωβρίου 2019
Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

Το μήνυμα της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Η Καλαμάτα υποδέχεται την Θαυματουργό Παναγία Σουμελά

Η Καλαμάτα υποδέχεται την Θαυματουργό Παναγία Σουμελά

Ιερατική Σύναξη στην «Κροκίδειο Αίθουσα» με θέμα: «Χριστούγεννα, αφορμή Ιερατικής αυτογνωσίας»

Ιερατική Σύναξη στην «Κροκίδειο Αίθουσα» με θέμα: «Χριστούγεννα, αφορμή Ιερατικής αυτογνωσίας»

Κατανυκτική Αγρυπνία για τον Όσιο Πορφύριο, στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Εβραΐδος της Καστοριάς

Κατανυκτική Αγρυπνία για τον Όσιο Πορφύριο, στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Εβραΐδος της Καστοριάς

Πάνδημη η συμμετοχή κατά την υποδοχή στην Σπάρτη του Οικ Πατριάρχη

Θερμή ευχαριστήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης

Χειροτονίες στη Μητρόπολη Δράμας

Χειροτονίες στη Μητρόπολη Δράμας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist