• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Φιλοξενία του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

4 Δεκεμβρίου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Φιλοξενία του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης» στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του Θ΄ Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης», που έλαβε χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σεπτής ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, η οργανωτική μέριμνα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την διεύθυνση του Διευθυντού του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γρηγορίου Αναστασίου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έδωσε την δυνατότητα σε εκατοντάδες ιεροψάλτες, μουσικολόγους και μαθητές της βυζαντινής μουσικής να βρεθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουν τόσο τις εργασίες του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», όσο και τις μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μνημειακούς Ναούς της πόλεως.

Το συνέδριο χαιρέτησαν δια σχετικής επιστολής τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Πατριαρχεία (Οικουμενικό, Αντιοχείας, Ρουμανίας, Σερβίας), Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Αλβανίας), Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις του εξωτερικού (Αμερικής, Ουκρανίας, Αυστρίας κ.α.) και περισσότερες από τριάντα Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσωπήθηκαν είτε με εισηγητές είτε με απεσταλμένους στις εργασίες του Συνεδρίου. Εκφωνήθηκαν εξήντα οκτώ ομιλίες σε συνολικά δεκαοκτώ συνεδρίες που κάλυψαν μια πληθωρική θεματολογία. Ιστορικά της ψαλτικής διδασκαλίας, σύγχρονη παιδαγωγική και διδασκαλία της ψαλτικής, ειδική αγωγή στην ψαλτική τέχνη, σύγχρονες τεχνολογίες και πρόσληψή τους στην διδασκαλία της ψαλτικής, τοπικές σχολές και παραδόσεις στη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής και ρεπερτόριο διδασκαλίας της ψαλτικής τέχνης ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., ΠΑ.ΜΑΚ, Ε.Κ.Π.Α, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Pittsburg, Holy Cross, Cluj, Balamand, Vienna, κ.α), Διευθυντές Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, καθηγητές και φοιτητές μουσικής και μουσικολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν και οι εσπερινές εκδηλώσεις σε μνημειακούς Ναούς της πόλης εν είδη Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, όπου έψαλλαν χορωδίες από όλο τον κόσμο. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου η εσπερινή ψαλτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος απηύθυνε προσφώνηση προς τους συνέδρους και τον φιλόμουσο λαό της Θεσσαλονίκης που κατέκλεισε τον Ναό. Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης περιγράφοντάς την ως σημαντικό κέντρο του Βυζαντινού Πολιτισμού και κυρίως της μουσικής του παράδοσης. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο και το έργο του Ομότιμου καθηγητή Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη εξαίροντας την προσφορά του στην Βυζαντινή μουσική και ψαλτική τέχνη και επιστήμη. Ακολούθησαν η ομιλία του Ομότιμου καθηγητή Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γρηγορίου Στάθη με θέμα: «Συν Θεώ αρχαί των μελωδημάτων», η ψαλμώδηση του  Μεγάλου Ίσου από τον χορό ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Αχιλλέως Χαλδαιάκη και τέλος η τιμητική διάκριση προς τον κ. Γρηγόρη Στάθη από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με τον σταυρό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολη παραχώρησε γεύμα στους συνέδρους, στο οποίο παρουσιάστηκε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με οργανική απόδοση ψαλμών και εν συνεχεία παραδοσιακής μουσικής από νέους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Π.Α.Μ.Α.Κ, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου Καθηγητή κ. Γεωργίου Πατρώνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 28.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 28.11

Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, η ψαλτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης, όπου έψαλλαν οι χοροί ψαλτών : «Εργαστήρι Παρασημαντικής» με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Δεσπότη, «Ιάκωβος Πρωτοψάλτης» της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με χοράρχη τον κ. Πέτρο Παπαεμμανουήλ και «Άγιος Δημήτριος» με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Χριστοδούλου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 29.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 29.11

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, τρίτη κατά σειρά ημέρα του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε το μέρος των εισηγήσεων και ανανεώθηκε η συνάντηση για το 2027, οπότε και συν Θεώ θα πραγματοποιηθεί το Ι΄ Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο. Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικολογίας κ. Γρηγόριος Αναστασίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και τους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την καθ’ όλα άρτια φιλοξενία του Συνεδρίου, και όλους τους συνέδρους για την παρουσία και προσφορά τους. Ανακοίνωσε δε την υπό συζήτηση θεματική του επόμενου Συνεδρίου που θα σχετίζεται με την εξωτερική – λόγια βυζαντινή μουσική. Η ψαλτική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, όπου έψαλλαν τα ψαλτικά σύνολα: «Ευ Νεάνιδες» του εργαστηρίου Ποιητικής του ΠΑ.ΜΑΚ. και «Ευδρομούντες» του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος υπό την διεύθυνση του επίκουρου Καθηγητή κ. Γεωργίου Πατρώνα, «Αγία Ανυσία» του ΕΕΜΕ υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. κ. Μαρίας Αλεξάνδρου και «Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός» του Εργαστηρίου Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασίλειου Βασιλείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 30.11

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 30.11

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου οι σύνεδροι κληρικοί και ιεροψάλτες λειτουργήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά χοροστατούντος του Όρθρου και ιερουργούντος της Θείας Λειτουργίας του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Τα ιερά αναλόγια υπηρέτησαν οι ψαλτικοί χοροί: «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», υπό την διεύθυνση του επίκουρου Καθηγητή του Α.Π.Θ και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ιωάννου Λιάκου, και «Φιλαθωνίται», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Διδάκτωρος κ. Δημητρίου Μανούση, ψάλλοντας μέλη επιλεγμένα από τα ποιήματα του Καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη. Στο τέλος ο Παναγιώτατος πλαισιούμενος από κλήρο και λαό τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ αναπαύσεως των δούλων του Θεού Χρυσάνθου, Αθανασίου, Χαριλάου και πάντων των απ’ αιώνος ευαρεστησάντων και ψαλάντων τω Θεώ και τοις θαυμασίοις αυτού, εν ταις αγίαις Εκκλησίαις, εν πόλεσι και χωρίοις και ερημίαις και ασκητηρίοις και απανταχού γης», μνημονεύοντας έτσι ως πρώτους τους τρεις μεγάλους σύγχρονους δασκάλους της Ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Αθανάσιο Καραμάνη και Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1.12

ΒΙΝΤΕΟ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1.12

Το απόγευμα της ίδια ημέρας στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου πραγματοποιήθηκε η τελευταία ψαλτική εκδήλωση του Συνεδρίου. Στην τελευταία αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα  το δρώμενο «Βιώνοντας τον Βυζαντινό Χορό ΙΙ» που επιμελήθηκαν η κ. Ευαγγελία Σπυράκου και ο κ. Σπυρίδων Πλούμπης. Στό δρόμενο έλαβαν μέρος και οι ψαλτικοί χοροί της πόλης σε συνεργασία με τους οργανωτές. Επίσης στην ίδια εκδήλωση έψαλλαν: o χορός ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής «SBM Choir» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Γεωργίου Θεοδώρου και ο χορός «Εύφωνον» υπό τον κ. Στυλιανό Ζαχαρίου πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης αυτής, ο Παναγιώτατος κήρυξε την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου εκφράζοντας την επιθυμία η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει και το επόμενο Μουσικολογικό Συνέδριο του Ιδρύματος. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Παναγιώτατος αναφερόμενος στο Συνέδριο τόνισε εμφατικά, ότι η Ψαλτική Τέχνη, όπως περίτρανα αποδεικνύεται, δεν είναι τέχνη του παρελθόντος, χωρίς ζωή στο παρόν, αλλά είναι τέχνη ζωντανή στο σήμερα με πολλούς και νέους ανθρώπους να την υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση. Αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, τους συνέδρους, τους χορούς που συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις, τους καθηγητές κ. Γρηγόριο Στάθη και Γρηγόριο Αναστασίου με τους συνεργάτες τους, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε και τους δικούς του συνεργάτες, κυρίως δε τους Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Χαματζόγλου και κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινάκη, που βοήθησαν στην διεξαγωγή του Θ΄ Βυζαντινού Μουσικολογικού Συνεδρίου και ευχήθηκε κάθε αγαθό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1.12

ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1.12

Μετά την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου και συγκεκεριμένα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με την παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητού κ. Χαράλαμπου Φείδα, του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, εκπροσώπων των Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτοπρεσβ. Αθανασίου Γκίκα, Καθηγητριών και καθηγητών της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κληρικών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την Εκδήλωση προλόγισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού κ. Απόστολος Φ. Κραλίδης, ενώ τον έπαινο του τιμηθέντος καθηγητού εκφώνησε ο μαθητής του, επίκουρος καθηγητής κ. Ιωάννης Λιάκος.

Ο Καθηγητής κ. Στάθης, συγκινημένος, μετά την αναγόρευσή του, μίλησε στο ακροατήριο με θέμα: «Ψάλατε συνετῶς (Ψαλμ. 46,8)», γοητεύοντας όλους όσοι παρέστησαν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 2.12

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην αλλαγή διοίκησης στο ΚΕΥΠ Λαμίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην αλλαγή διοίκησης στο ΚΕΥΠ Λαμίας

16 Απριλίου 2026

Την Τελετή παράδοσης Παραλαβής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου ευλόγησε σήμερα Τετάρτη της Διακαινησίμου 15 Απριλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Ημέρα μνήμης και τιμής στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ημέρα μνήμης και τιμής στην Καλαμάτα

16 Απριλίου 2026

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.  Χρυσοστόμου,  την Πέμπτη 16 Απριλίου,  ημέρα κατά την οποία εκοιμήθη ο μακαριστός...

Read more
ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

16 Απριλίου 2026

Το διήμερο Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τη Βόρειο...

Read more
Πανήγυρη Παναγίας Καμαριώτισσας Σαμοθράκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρη Παναγίας Καμαριώτισσας Σαμοθράκης

16 Απριλίου 2026

Κάθε χρόνο, την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, έχει οριστεί από την Εκκλησία μας να εορτάζει και να πανηγυρίζει η Ιερά...

Read more
Η μνήμη του Αγίου Λεωνίδου στο κέντρο της Τσακωνιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Η μνήμη του Αγίου Λεωνίδου στο κέντρο της Τσακωνιάς

16 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε Αναστάσιμο κλίμα εορτάσθηκε σήμερα, ο Άγιος Λεωνίδας Επίσκοπος Αθηνών στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Στον ομώνυμο Ιερό...

Read more
Λαμπρά Πανήγυρις την Τρίτη του Πάσχα στην Ελάτεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρά Πανήγυρις την Τρίτη του Πάσχα στην Ελάτεια

16 Απριλίου 2026

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, άλλο ένα γεγονός χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο έγινε αιτία συγκίνησης και εορτής...

Read more
Πανηγυρικὸς ἐορτασμὸς τῆς Νέας Τρίτης στὸ Καρλόβασι Σάμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικὸς ἐορτασμὸς τῆς Νέας Τρίτης στὸ Καρλόβασι Σάμου

15 Απριλίου 2026

Μὲ ἐκκλησιαστικὴ μεγαλοπρέπεια ἑορτάστηκε ἡ «Νέα Τρίτη» στὸ Καρλόβασι τῆς Σάμου, ὅπου, σύμφωνα μὲ τὴ ζωηρὴ παράδοση τοῦ Νησιοῦ μας,...

Read more
Α’ Σύναξη Φοιτητών και Νέων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Α’ Σύναξη Φοιτητών και Νέων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου

15 Απριλίου 2026

Μία νέα σελίδα για την ποιμαντική των νέων ανοίχθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου, με την...

Read more
Ανάμνηση εγκαινίων του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τρικόρφου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανάμνηση εγκαινίων του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τρικόρφου

15 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και αναστάσιμη χαρά πανηγυρίστηκε σήμερα, Τετάρτη της Διακαινησίμου 15 Απριλίου 2026, η επέτειος των εγκαινίων του Καθολικού...

Read more
Η εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως

15 Απριλίου 2026

Την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος 14 Απριλίου 2026 η Εκκλησία μας, εκ μεταθέσεως, εόρτασε τη μνήμη των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ,...

Read more
Ο εορτασμός των Οσίων Αυταδέλφων Θεοχάρους και Αποστόλου στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Οσίων Αυταδέλφων Θεοχάρους και Αποστόλου στην Άρτα

15 Απριλίου 2026

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 15 Απριλίου 2026, το πρωΐ, επί τη μνήμη των Οσίων Αυταδέλφων Θεοχάρους και Αποστόλου των εν...

Read more
Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Πυργετό
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Πυργετό

15 Απριλίου 2026

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πυργετού μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, σήμερα...

Read more
Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια

15 Απριλίου 2026

Την Τρίτη της Διακαινησίμου (14 Απριλίου) το απόγευμα στον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως στην Ιερά Μονή...

Read more
«Φῶς Καππαδοκίας» – Η πορεία των Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου συγκίνησε την Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

«Φῶς Καππαδοκίας» – Η πορεία των Αγίων Αρσενίου και Παϊσίου συγκίνησε την Καρδίτσα

15 Απριλίου 2026

  Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη της Διακαινησίμου, 14 Απριλίου 2026 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού...

Read more
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ της Ι.Μ. Ζερμπίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ της Ι.Μ. Ζερμπίτσης

15 Απριλίου 2026

Την μνήμη των Αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης τίμησε την Τρίτη της Διακαινησίμου, 14 Απριλίου 2026, η Εκκλησία...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται
Έγερσις του Λαζάρου

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

4 Απριλίου 2026

τοῦ Ἀρχιμ. Βαρλαὰμ Μετεωρίτου Στὴν ἥσυχη κωμόπολη τῆς Βηθανίας, στὴν ἄκρη τοῦ ἱεροῦ δρόμου ποὺ ὁδηγεῖ στὴν Ἱερουσαλήμ, ἕνας θρῆνος...

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

4 Απριλίου 2026
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – «Ιδού αναβαίνομεν…».

13 Απριλίου 2025

Το Ωσαννά. . . και ο Σταυρωμένος Βασιλιάς

13 Απριλίου 2025
Ο Φόβος των Αρχιερέων

Ο Φόβος των Αρχιερέων

13 Απριλίου 2025
Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

13 Απριλίου 2025
Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

11 Απριλίου 2025
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Προ έξι ημερών του Πάσχα»

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

(†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου: Ὁμιλία εἰς τὰ Βάϊα

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Πώς μπορώ να κρατήσω σήμερα την ψυχική μου γαλήνη και ειρήνη»

27 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

Σάββατο του Λαζάρου

26 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

26 Απριλίου 2024
«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

26 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – Το Δείπνον του Χριστού

9 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Η θριαμβευτική είσοδος του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ

9 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η εκ νεκρών έγερσις του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου – σύμβολο της κοινής Αναστάσεως

8 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

7 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία για την Κυριακή των Βαΐων από το Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

16 Απριλίου 2022
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

Κυριακή των Βαϊων Ευαγγέλιον

12 Απριλίου 2020
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

Ένας αλλιώτικος παράδοξος βασιλιάς…

23 Απριλίου 2019
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία εις την Κυριακήν των Βαΐων – Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου»

20 Απριλίου 2019

«Εσύ που ανήκεις;»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κήρυγμα εις την Κυριακήν των Βαΐων

20 Απριλίου 2019
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

31 Μαρτίου 2018
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

“‘Ιδες, αγαπητέ, της εορτής το μυστήριον;”

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

16 Νοεμβρίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Η ψυχολογία των μεταπτώσεων»

8 Απριλίου 2017
Next Post
Η Καλαμάτα υποδέχεται την Θαυματουργό Παναγία Σουμελά

Η Καλαμάτα υποδέχεται την Θαυματουργό Παναγία Σουμελά

Ιερατική Σύναξη στην «Κροκίδειο Αίθουσα» με θέμα: «Χριστούγεννα, αφορμή Ιερατικής αυτογνωσίας»

Ιερατική Σύναξη στην «Κροκίδειο Αίθουσα» με θέμα: «Χριστούγεννα, αφορμή Ιερατικής αυτογνωσίας»

Κατανυκτική Αγρυπνία για τον Όσιο Πορφύριο, στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Εβραΐδος της Καστοριάς

Κατανυκτική Αγρυπνία για τον Όσιο Πορφύριο, στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Εβραΐδος της Καστοριάς

Πάνδημη η συμμετοχή κατά την υποδοχή στην Σπάρτη του Οικ Πατριάρχη

Θερμή ευχαριστήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης

Χειροτονίες στη Μητρόπολη Δράμας

Χειροτονίες στη Μητρόπολη Δράμας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist