• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Ένδοξος Ανάληψις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

12 Ιουνίου 2024
in Αναλήψεως, Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου
Share on FacebookShare on Twitter
Η εικόνα της Αναλήψεως του Χριστού είναι μεγαλοπρεπής. Οι Μαθηταί εξεπλάγησαν, και με απερίγραπτον χαράν και θαυμασμόν παρακολουθούσαν την Ανάληψιν του Χριστού εις τους ουρανούς. Οι Μαθηταί δεν είδαν την αρχήν της Αναστάσεως, αφού κανείς δεν είδε το Χριστό την ώρα που εξήρχετο από το μνημείον. Μετά όμως από την Ανάστασίν Του, ο Κύριος εμφανίσθηκε πολλές φορές εις αυτούς. Την Ανάληψιν όμως του Κυρίου οι Μαθηταί την είδον από τη αρχήν.
 
Οι Μαθηταί ατενίζουν προς τον ουρανόν και βλέπουν αναλαμβανόμενον τον αγαπητόν τους Διδάσκαλον. Και ενώ αποχωρίζεται από αυτούς ο Κύριος, εις το κέντρον της Συνάξεως των Αποστόλων ευρίσκεται η Παναγία, η Μητέρα του Χριστού1. Η Παναγία είναι το πιο αγαπητόν πρόσωπον εις τον Χριστόν και εις τους Χριστιανούς. Ποτέ δεν διεκδίκησε καμμίαν θέσιν μέσα εις  την Εκκλησίαν. Είναι όμως το κέντρον της θείας λατρείας και ο πιο πολύτιμος θυσαυρός που έχει η Εκκλησία μας.
 
Πάντα ο Κύριος προετοίμαζε τους Μαθητές Του ότι θα φύγη από τον κόσμον αυτόν. Και όταν επλησίαζε η ώρα της Σταυρικής Του θυσίας, έλεγε προς αυτούς ότι ήρθε η ώρα όπου θα «υπάγω προς τον πέμψαντά με»2.
 
Ο χωρισμός όμως αυτός είναι πρόσκαιρος και σας συμφέρει να απέλθω. «Συμφέρει υμίν ινά εγώ απέλθω, εάν γαρ εγώ μη απέλθω, ο παράκλητος ουκ ελεύσεται προς υμάς∙ εάν δε προρευθώ, πέμψω αυτόν προς υμάς»3.
 
Ο Αναστάντας Κύριος έκαμε την τελευταίαν εμφάνισιν Του εις τους Μαθητάς, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς4. Η αιφνίδια όμως εμφάνισης του Κυρίου τους κατετάραξε. Και καταληφθέντες από φόβον, ενόμιζον ότι έβλεπαν ψυχήν αποθαμένου, που ήλθεν από τον Άδην, χωρίς να έχη σώμα. Και ο Κύριος είπεν προς αυτούς: «Διατί είσθε ταραγμένοι; Και διατί διαλογισμοί αμφιβολίας, περί του αν πράγματι είμαι ο αναστάς Διδάσκαλός Σας, γεννώνται εις τα διανοίας σας; Ίδετε τας χείρας μου και τους πόδας μου ότι φέρουν τα σημάδια των καρφιών και βεβαιωθήτε ότι είμαι ο Σταυρωθείς Διδάσκαλός Σας. Ψηλαφήσατε με διά των χειρών σας και βεβαιωθήτε ότι είναι ο Σταυρωθής Διδδάσκαλός Σας. Ψηλαφήσατε με διά των χειρών σας και βεβαιωθήτε, ότι δεν είμαι άσαρκον πνεύμα. Διότι η ψυχή και το φάντασμα του πεθαμένου δεν έχει σώμα και οστά, καθώς βλέπετε και πείθεσθε ότι εγώ έχω. Και αφού είπε τούτο, έδειξε εις αυτούς τα χείρας και τους πόδας»5.
 
Και επειδή οι Μαθηταί ακόμη απιστούσαν από την  χαρά τους, νομίζοντες ότι έβλεπον όνειρον, και εθαύμαζον δια τα πρωτοφανή αυτά και ανέλπιστα, τους είπεν ο Κύριος. «Έχετε εδώ τίποτε φαγώσιμον διά να φάγω και δια να πεισθήτε έτσι ακόμη περισσότερων ότι δεν είμαι πνεύμα; Και οι Μαθηταί του έδωκαν ένα τεμάχιον από ψάρι ψημένον και ολίγην κηρήθραν μέλι. Και αφού τα επήρε, έφαγεν εμπρός εις τους Μαθητάς»6, όχι διότι είχε ανάγκην συντηρήσεως το σώμα Του, αλλ’ έπραξε αυτό δια να βεβαιώση αυτούς ότι όντως ανέστη.
 
 Και μετά από αυτό δίδει προς τους Αποστόλους τας τελευταίας αποχαιρετιστηρίους οδηγίας: «Σας έλεγα ότι, σύμφωνα προς το προκαθωρισμένον σχέδιον του Θεού, πρέπει να πληρωθούν και να πραγματοποιηθούν όλα, όσα έχουν γραφή περί εμού εις τον νόμον του Μωυσέως, και εις τους Προφήτας και τους Ψαλμούς»7. «Τότε διήνοιξεν αυτών τον νουν του συνιέναι τα γραφάς»8.
 
Και αφού ανέπτυξε εις αυτούς τας κυριωτέρας προφητείας, τους είπεν: «Έτσι έχει γραφή προφητικώς εις τα Γραφάς και έτσι έπρεπε, σύμφωνα με τα προφητείας αυτάς να πάθη ο Χριστός και να αναστηθή την τρίτην ημέραν από του θανάτου Του. Σύμφωνα με όσα εδιδάχθητε και εμάθατε δια το όνομά μου, ως του μόνου Σωτήρος και λυτρωτού των ανθρώπων, να κηρυχθή μετάνοια και άφεσις αμαρτιών εις όλα τα Έθνη, να αρχίση δε το κήρυγμα τούτο από την Ιερουσαλήμ. Σεις δε είσθε μάρτυρες όλων αυτών, δηλαδή του κηρύγματός μου, του βίου μου, του Πάθους μου και της Αναστάσεως μου»9.
 
Εις τους Αποστόλους παρουσίασε τον εαυτόν Του ζωντανόν, μετά την Σταυρική Του θυσία. Και δια πολλών αποδείξεων τους εβεβαίωσεν ότι πράγματι ήταν ζωντανός.
 
Παρουσιάζετο δε κατά διαλλείματα επί τεσσαράκοντα ημέρες κατά της οποίας ενεφανίζετο εις αυτούς και ωμίλει περί των αληθειών και μυστηρίων των αναφερομένων εις την βασιλείας του Θεού. Και ενώ έτρωγε μαζύ τους την αυτήν με εκείνους τροφήν, τους έδωκε την παραγγελίαν να μην απομακρύνωνται από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την πραγματοποίησιν της υποσχέσεως περί του Αγίου Πνεύματος. «Ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του πατρός μου εφ’ υμάς… υμείς δε καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ εώς ου ενδύσησθε δύναμιν εξ’ ύψους»10.
 
Και πάλιν: «λήψεσθε δύναμιν επελθόντες του Αγίου Πνεύματος εφ’ υμάς, και εσεσθέ μοι μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης»11.
 
Όταν δε ετελείωσε τας διδασκαλίας Του,  τους έβγαλε έξω από τα Ιεροσόλυμα, έως που επλησίασαν προς την Βηθανίαν. Και αφού ύψωσε τα χείρας Του τους ηυλόγησε. Και συνέβη, ενώ αυτός τους ηυλογεί, εχωρίσθη και απεμακρύνθη από αυτούς και εφέρετο προς τα επάνω, προς τον ουρανόν12. «Και ταύτα ειπών βλεπόντων αυτών επήρθη, και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από των οφθαλμών αυτών, και ως ατενίζοντες ήσαν εις τον ουρανόν πορευομένου αυτού…»13.
 
Κατά τον Μέγαν Αθανάσιον, οι Μαθηταί δεν έβλεπον απλώς τον ανερχόμενον εις τον ουρανόν Κύριον αλλά ήσαν διαρκώς ατενίζοντες. Εστήριζον προσεκτικόν βλέμμα προς τον ουρανόν και απορούσαν από το παράξενον θέαμα14.
 
Και ενώ είχαν καρφωμένα τα βλέμματα τους εις τον ουρανόν, τότε ακριβώς, που ανέβαινεν εκεί ο Κύριος, ιδού δύο Άγγελοι, που εμφανίσθησαν ως άνδρες, εστάθησαν κοντά τους με φορέματα λευκά15.
 
Και είπαν οι Άγγελοι προς αυτούς: «Άνδρες Γαλιλαίοι, διατί στέκεσθε και παρατηρείτε με βλέμμα ακίνητον εις τον ουρανόν; Ο Ιησούς σας, αυτός, ο οποίος ανελήφθη από σας εις τον ουρανόν, θα έλθη κατά τον ίδιο τρόπον, με το σώμα Του, δηλαδή, και καθήμενος επάνω εις σύννεφον, όπως και τώρα γεμάτοι θαυμασμόν και κατάπληξιν είδατε να πηγαίνη εις τον ουρανόν»16.
 
Ο λόγος αυτός των Αγγέλων αναφέρεται εις την Δευτέραν και ένδοξον Παρουσίαν του Χριστού. Ο Ίδιος ο Χριστός, αναφερόμενος εις το θέμα αυτό, είπε: «και όψονται τον υιόν του ανθρώπου ερχόμενον επί των νεφελών του ουρανού μετά δυνάμεως και δόξης πολλής και αποστελλεί τους αγγέλους αυτού μετά σάλπιγγος φωνής μεγάλης και επισυνάξουσι τους εκλεκτούς αυτού εκ των τεσσάρων ανέμων απ’ άκρων ουρανών έως άκρων αυτών»17.
 
Οι Μαθηταί ήσαν ατενίζοντες εις τον ουρανόν από θαυμασμόν προς τον αναλαμβανόμενον Κύριον. Το θέαμα αυτό αποτελεί μία εικόνα αφθάστου μεγαλείου που κρύβει υψηλό πνευματικόν νόημα. Ποίον είναι αυτό.
 
Πάντα οι Μαθηταί του Χριστού, δηλαδή οι Χριστιανοί, πρέπει να έχωμεν τον οφθαλμόν της ψυχής μας, δηλαδή τον νουν, εστραμμένον προς τον ουρανόν. Εις την Θείαν Λειτουργίαν ακούομεν την λειτουργικήν προτροπήν  του Ιερέως «άνω σχώμεν τα καρδίας» καθώς και την προτροπήν του Αποστόλου Παύλου: «ημών γαρ το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει»18. και πάλιν «τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης»19.
 
Αυτή η ενατένισις και η ανύψωσις του νοός μας προς τον Κύριον έχει σχέσιν με την νοεράν ησυχίαν, κατά την οποίαν ο νους αποσπάται από τα γήινα και έλκεται από την μοναδική αγάπην του Κυρίου. Αυτό γίνεται με την επιστροφήν του νοός εις την καρδίαν. Επιστρέφοντες ο νους εις την καρδίαν, αρχίζει να καθαίρεται και να φωτίζεται∙ «και αυτοί προσκυνήσαντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ μετά χαράς μεγάλης»20.
 
 Από την υπερβολικήν χαράν εσκίρτησεν η καρδιά τους δια δύο αίτια∙ πρώτον, δια την ελπίδα ότι έχουν να λάβουν το Άγιον Πνεύμα. Τόσον χαροποιόν είναι το Πνεύμα το Άγιον, ώστε και η ελπίδα ότι θα το λάβη κανείς τον κάνει να σκιρτά και να αγάλλεται. Καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είς την κοιλίαν της μητρός του Ελισάβετ, παρακινούμενος από το Πνεύμα το Άγιον, εσκίρτησεν όταν η παρθένος Μαριάμ έφθασε εις τον οίκον τους. Αυτή η ελπίδα περί της χάριτος του Αγίου Πνεύματος πρέπει να μας συνοδεύη μέχρι την Πεντηκοστήν, αλλά και εις όλην την ζωήν μας.
 
Δεύτερον, εχάρησαν οι Απόστολοι, διότι ηξιώθησαν να γίνουν αυτόπται και αυτήκοοι τοιούτων υπερφυών Μυστηρίων. Αυτή η υπερβολική χαρά δια τα μεγάλας ευεργεσίας και δωρεάς όπου έλαβον είχε ως φυσικόν αποτέλεσμα την ευχαριστίαν και δοξολογίαν προς τον αναληφθέντα Διδάσκαλον των. Δια τούτο: «ήσαν δια παντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν»21. Ας περνά και η ιδική μας ζωή με μια συνεχή ευχαριστίαν και δοξολογίαν της Αγίας Τριάδος, εις την οποία πρέπει δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν.
 
1. [Κύριε, το μυστήριον, το από των αιώνων κεκρυμμένον, και από γενεών, πληρώσας ως αγαθός, ήλθες μετά των Μαθητών σου εν τω όρει των Ελαιών, έχων την Τεκουσάν σε τον Ποιητήν και πάντων δημιουργόν∙ την γαρ εν τω Πάθει σου μητρικώς πάντων υπεραλγήσασαν, έδει και τη δόξη της σαρκός σου υπερβαλούσης απολαύσαι χαράς∙ ης και ημείς μετασχόντες, τη εις ουρανούς ανόδω σου, Δέσποτα, το μέγα σου έλεος, το εις ημάς γεγονός δοξάζομεν]. (Δοξαστικόν Λιτής της Εορτής).
2. Ιωαν. ιστ’, 5.
3. Ιωαν. ιστ’, 7.
4. Λουκ. κδ’, 36-53
5. Λουκ. κδ’, 36-40
6. Λουκ. κδ’, 41-43.
7. Λουκ. κδ’, 44.
8. Λουκ. κδ’, 45.
9. Λουκ. κδ’, 46-48.
10. Λουκ. κδ’, 49.
11. Πραξ. α’, 8.
12. [Κύριε, της οικονομίας πληρώσας το μυστήριον, παραλαβών τους σους Μαθητάς, εις το όρος των Ελιών ανελάμβανες∙ και ιδού, το στερέωμά του ουρανού παρήλθες. Ο δι’ εμέ πτωχεύσας κατ’ εμέ, και αναβάς, όθεν ουκ εχωρίσθης, το πανάγιον σου Πνεύμα εξαπόστειλον, φωτίζον τας ψυχάς ημών]. (Ιδιόμελον Εσπερίων της Εορτής).
13. Πραξ. α’, 9-10.
14. [Ότε ανελήφθης εν δόξη Χριστέ ο Θεός, των Μαθητών ορώντων, αι νεφέλαι υπελάμβανον σε μετά σαρκός∙ πύλαι επήρθησαν αι ουράνιαι∙ ο χορός των Αγγέλων άχαιρεν εν αγαλλιάσει∙ αι ανώτεραιδυνάμεις έκραζον, λέγουσαι∙ Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών, και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης. Οι δε Μαθηταί, αλλα πέμψον ημίν το Πνεύμα του το πανάγιον, το οδηγούν και στηρίζων τας ψυχάς ημων].  (Ιδιόμελον της Λιτής της Εορτής).
15. [Οι Άγγελοι σου Κύριε, τοις Αποστόλοις έλεγον∙ Άνδρες Γαλιλαίοι, τι εστήκατε βλέποντες εις τον ουρανόν; Ουτός έστι Χριστός ο θεός, ο αναληφθείς αφ’ υμών εις τον ουρανόν∙ ούτως ελέυσεται πόλιν, ον τρόπον εθεάσασθε αυτόν, πορευόμενον εις ουρανόν∙ λατρεύσατε αυτώ εν οσιότητι και δικαιοσύνη]. (Ιδιόμελον της Λιτής της Εορτής).
16. Πραξ. α’, 10-11.
17. Ματθ. κδ’, 30-31.
18. Φιλιπ. γ’, 20.
19. Κολ. γ’, 2.
20. Λουκ. κδ’, 52
21. Λουκ. κδ’, 53

Πρόσφατα Άρθρα

Σαρακοστή: Μετάνοια και αφορμή ιλασμού
Πνευματικές Διδαχές

Σαρακοστή: Μετάνοια και αφορμή ιλασμού

24 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ἡ πε­ρί­ο­δος τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς εἶ­ναι, κυ­ρί­ως, σχο­λεῖ­ο...

Read more
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

24 Φεβρουαρίου 2026

Το νερό των θαυμάτων! Την Τετάρτη 25-2 κυκλοφορεί η εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια με κεντρικό θέμα ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό πίστης και...

Read more
Ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν.Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν.Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

24 Φεβρουαρίου 2026

Στα πλαίσια των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΜΙΑ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

24 Φεβρουαρίου 2026

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πειραιῶς ἀγγέλλει μετά βαθυτάτης κατ’ ἄνθρωπον θλίψεως ὅτι μετέστη πρός Κύριον ὁ σεπτός Ἱερομόναχος κυρός Στέφανος Ἀναγνωστόπουλος,...

Read more
Καθαρά Δευτέρα στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Καθαρά Δευτέρα στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

24 Φεβρουαρίου 2026

Σε Ιερές Μονές της Φθιώτιδος χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και...

Read more
Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές και Επαναστάτες του Ολύμπου στην Ιερά Μονή Παναγία Πέτρας Ολύμπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές και Επαναστάτες του Ολύμπου στην Ιερά Μονή Παναγία Πέτρας Ολύμπου

24 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου λειτούργησε η ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου. Πλήθος πιστών από όλη την Πιερία παρακολούθησε με κατάνυξη...

Read more
Χειροποίητη κομψότητα για Εκκλησιαστικούς χώρους
Ελλάδα Κόσμος

Χειροποίητη κομψότητα για Εκκλησιαστικούς χώρους

24 Φεβρουαρίου 2026

Η δημιουργία ενός χώρου που αποπνέει σεβασμό και κομψότητα ξεκινά από τα έπιπλα που τον πλαισιώνουν. Κάθε κομμάτι της Mousas...

Read more
Ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Παροναξίας

24 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε την Κυριακή 22-2-2026 το απόγευμα ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης) στη νήσο Νάξο. Η Ακολουθία...

Read more
Ο Επίσκοπος Πράχοβας Τιμόθεος στον Άγιο Αντώνιο στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Πράχοβας Τιμόθεος στον Άγιο Αντώνιο στη Βέροια

24 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά η τοπική Εκκλησία της Βεροίας υποδέχθηκε τον Επίσκοπο Πράχοβας Τιμόθεο, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη...

Read more
Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

24 Φεβρουαρίου 2026

Με κάθε λαμπρότητα η Νάξος πανηγύρισε τον Ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας της, τον Ιερομάρτυρα Άγιο Πολύκαρπο Επίσκοπο Σμύρνης, την Κυριακή...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γ.Π. Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στoν Μητρ. Γρεβενών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γ.Π. Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στoν Μητρ. Γρεβενών

24 Φεβρουαρίου 2026

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε (20-02-2026)  στη Μητρόπολη Γρεβενών, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος. Κατά τη...

Read more
Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα

23 Φεβρουαρίου 2026

Την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»

23 Φεβρουαρίου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς, 22 Φεβρουαρίου 2026, τελέσθηκε ὁ Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός, τῆς Συγχωρήσεως, στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου...

Read more
Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου 2026 ο Α’ Κατανυκτικός...

Read more
O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελέσθηκε στις 22/2 ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης
Κηρύγματα

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης

21 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος "Πα­ρά­ξε­να πρά­γμα­τα! ὁ ἄν­θρω­πος ἀ­πο­στρέ­φε­ται τόν ἀ­δελ­φό του,...

Γόρτυνος Ἰερεμία: “Πρόσεχε μήν σέ περιπλέξουν οἱ αἱρετικοί”

Γόρτυνος Ἰερεμίας: “Εἶναι σατανική πομπή τά καρναβάλια”

21 Φεβρουαρίου 2026
ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

«Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου»

21 Φεβρουαρίου 2026
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Ἀπέχουσι τόν μισθόν αὐτῶν» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

1 Μαρτίου 2025
Το προσωπείο της υποκρισίας

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής «Συγχωρητικότητα»

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή τῆς Συγγνώμης

16 Μαρτίου 2024
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

16 Μαρτίου 2024
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κατήχησις εἰς τὴν Κυριακὴν τῆς Τυροφάγου

5 Μαρτίου 2022
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Τα όπλα του φωτός

14 Μαρτίου 2021
Οι δύο κήποι

Οι δύο κήποι

29 Φεβρουαρίου 2020
Στά ὅπλα!

Στά ὅπλα!

29 Φεβρουαρίου 2020
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε …»

28 Φεβρουαρίου 2020
«Οι νέοι φάκελοι θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου»

Οικογένεια και νηστεία

3 Απριλίου 2020
Ένας πανάρχαιος  ευεργετικός θεσμός

Ένας πανάρχαιος ευεργετικός θεσμός

10 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν»

9 Μαρτίου 2019
“Στολήν θεοΰφαντον”

“Στολήν θεοΰφαντον”

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ὁμιλία τῆς Κυριακῆς τῆς Τυροφάγου (Ματθ.6,14-21)

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής της Τυροφάγου

17 Φεβρουαρίου 2018
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἡ ἐπιστροφὴ στὸν Παράδεισο

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Μή θησαυρίζετε ὑμῖν Θησαυρούς ἐπί τῆς γῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἀπό τό σκοτάδι στό φῶς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Πως να θησαυρίσουμε

22 Φεβρουαρίου 2017
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή της Τυρινής -«ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Γιατί η Εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Ιησού Χριστού;

Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση στὴν Ἀνάληψη

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός ευλόγησε την πόλη του Πειραιά

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός ευλόγησε την πόλη του Πειραιά

Η εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Η εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist