• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι εχθροί θα νικηθούν. «Χαίρε, δι’ ης εγείρονται τρόπαια• χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι»

in Αγίου Ιωάννου Κλίμακος, Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
6 Απριλίου 2019
byPoimin.gr Team
«Πανάχραντος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Share on FacebookShare on Twitter

Οι εχθροί θα νικηθούν. «Χαίρε, δι’ ης εγείρονται τρόπαια• χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι» (Άκάθ. ύμν. Ψ 5)

ΧΑΙΡΩ, αγαπητοί μου, πού τρέχετε και συγκεντρώνεστε στο ναό. Θα σας μιλήσω άπλα, σαν πατέρας με τα παιδιά.

Ζούμε σε χρόνια άσχημα. Μερικοί λένε, ότι πλησιάζει ή συντέλεια του κόσμου. Ένα σημάδι ότι έρχεται ή συντέλεια είναι, ότι στις ήμερες μας παρουσιάστηκε αθεΐα και απιστία μεγάλη.

Σε πόλεις και χωριά ξάπλωσαν οι ιδέες αυτές. και λέγονται συχνά από στόματα ανθρώπων πού θεωρούνται μορφωμένοι. Στα παλιά τα χρόνια στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στα αγιασμένα μέρη, δεν υπήρχε άπιστος και άθεος. Τώρα ή αθεΐα έφτασε παντού.

Αν συναντήσετε κάποιον άθεο, να του πείτε μόνο το εξής. Εάν με πείσεις ότι το ρολόι πού έχεις στο χέρι σου φύτρωσε έτσι, ότι το σπίτι πού κάθεσαι έγινε μοναχό του, ότι το αυτοκίνητο σου έγινε μόνο του, κι ότι οί πύραυλοι πού ταξιδεύουν στο διάστημα έγιναν μόνοι τους, τότε κ’ εγώ θα πεισθώ ότι το σύμπαν αυτό έγινε χωρίς το Θεό. Το ρολόι κάποιος το φτιάχνει, το σπίτι κάποιος το χτίζει, το αυτοκίνητο κάποιος το κατασκευάζει, τους πυραύλους κάποιος τους εξαπολύει και αυτό το σύμπαν ποιος το έκανε; Μία ή απάντησης• Ό Θεός.

—Μα τι είναι ό Θεός; Μας το λέει ό ευαγγελιστής Ιωάννης• «ό Θεός είναι αγάπη» (βλ. Α’ Ίωάν. 4,8,16), το κυριότερο γνώρισμα του είναι αγάπη. και απόδειξης όλα όσα απολαμβάνουμε. ‘Αλλ’ εάν με ρωτήσετε, ποια είναι ή πιο μεγάλη απόδειξης ότι ό Θεός μας αγαπάει, θα σας πω’ ή σάρκωσης του Λόγου. Το ότι ό Θεός λυπήθηκε τον άνθρωπο, πού είχε φύγει μακριά του’ και ενώ μπορούσε να τον τιμωρήσει με μύριους τρόπους, εν τούτοις έστειλε τον Υιό του τον μονογενή στον κόσμο, και έλαβε σάρκα από την ύπεραγία Θεοτόκο, για να μας σώσει. είναι αυτό πού εορτάζουμε την ήμέρα του Ευαγγελισμού• τότε άρχισε ή σωτηρία μας. Τότε ό Γαβριήλ, πού εστάλη στη Ναζαρέτ, είπε στην Παναγία• «Χαίρε, κεχαριτωμένη» (Λουκ. 1,28).

Αυτό το «χαίρε», που είπε ό αρχάγγελος, τ’ ακούμε στους Χαιρετισμούς, Επαναλαμβάνεται 144 φορές. Το καθένα από αυτά τα «χαίρε»έχει μεγάλη σημασία. Να τα ερμηνεύσουμε όλα δεν μπορούμε. Θα ερμηνεύσουμε ένα μόνο, αυτό πού λέει” «Χαίρε, δι ης εγείρονται τρόπαια- χαίρε, δι ης εχθροί καταπίπτουσι» (Άκάθ. ύμν. Ψ5). Με άπλα λόγια λέει• Χαίρε, Παναγία, πού με τη βοήθειά σου νικήσαμε τους εχθρούς και έγινε ή ωραία αντίθεσης’ εκεί πού οι εχθροί πέφτουν κάτω νικημένοι, εκεί υψώνονται μνημεία της νίκης πού μας χάρισες εσύ.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οί εχθροί; Κατ’ εξοχήν εχθρός είναι ό διάβολος. Και με την προστασία τής Θεοτόκου νικάται καί πέφτει. Σύμβολο δε της νίκης κατά του διαβόλου είναι ό τίμιος σταυρός. Κάθε σταυρός είναι κ’ ένα τρόπαιο νίκης στην πνευματική μας ζωή. Άλλα εδώ θα δούμε την εφαρμογή του χαιρετισμού αυτού στην εθνική μας κυρίως ζωή.

Το 626 μ.Χ. ή πόλις των ονείρων μας, ή Κωνσταντινούπολις, πολιορκήθηκε από βαρβάρους, Πέρσας και Αβαρούς. Πολιορκήθηκε από παντού, από ξηρά και θάλασσα, με στρατό και στόλο. Τόσο στενή ήταν ή πολιορκία, ώστε από ώρα σε ώρα οί εχθροί καραδοκούσαν να μπουν μέσα, να κάψουν, να καταστρέψουν, να σφάξουν, να ατιμάσουν. Ήταν τόσο βέβαιοι γι’ αυτό, ώστε μήνυσαν στους κατοίκους• Μόνο αν γίνετε ή πουλιά να πετάξετε ή ψάρια και κολυμπήσετε, θα σωθείτε.

Και τι έγινε, έπεσε ή Πόλις; Όχι. Έγινε θαύμα. Το βεβαιώνει ή ιστορία. Ποιο θαύμα; Τη νύχτα φύσηξε άνεμος δυνατός, σήκωσε κύματα πελώρια και έπνιξε τα καράβια των εχθρών σανίδες έγιναν. Φόβος και τρόμος έπιασε τους βαρβάρους, σηκώθηκαν κ’ έφυγαν. Έτσι ή Πόλις ελευθερώθηκε.

Τότε παιδιά γυναίκες και άντρες έτρεξαν όλοι στην εκκλησία των Βλαχερνών —σώζεται μέχρι σήμερα— και εκεί, όρθιοι, έψαλαν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, τον Ακάθιστο ύμνο’ «Χαίρε», Παναγία, «δι ης εγείρονται τρόπαια• χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι». Τότε για πρώτη φορά εψάλη το κοντάκιο .«Τη ύπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…».

—”Α, θα πει κάποιος άπιστος, αυτά έγιναν «τω καιρώ εκείνο»• από τότε πέρασαν αιώνες.
Όχι, κύριοι! Ή Παναγιά δεν πέθανε• ζή και κάνει θαύματα. Να μετρήσουμε τα θαύματα της; Είναι αμέτρητα όσα έκανε, κάνει και θα κάνη μέχρι συντέλειας των αιώνων ή αγία μας πίστη, ό Χριστός και ή Παναγία και οι άγιοι. απόδειξης, ότι και στη δική μας γενεά έγινε παρόμοιο θαύμα. Πότε έγινε; Όσοι είναι μικροί, δεν ξέρουν τίποτα. Ωραία περνούν φαΐ, ύπνος, παιχνίδια, διασκεδάσεις, γλέντια… Ή προηγουμένη γενεά είδε το θαύμα αυτό, πού έκανε ακόμα και απίστους να πιστέψουν.

Ποιο το θαύμα; Το 1940, στις 28 Οκτωβρίου, κάποιος χτύπησε τα μεσάνυχτα την πόρτα μας και είπε στην Ελλάδα• Να παραδοθείς!… Της έταξε λίγες ώρες ν’ απάντηση. Και ή Ελλάς όλη, μικροί-μεγάλοι, άντρες – γυναίκες, βουνά-λαγκάδια, θάλασσες και καράβια, όλοι απήντησαν στον εχθρό «Όχι». Κι ό εχθρός ήταν ή Ιταλία, μια πολύ μεγάλη δύναμις τότε, με τέσσερα εκατομμύρια στρατό, με καράβια και αεροπλάνα τόσο πολλά, πού οι Ιταλοί έλεγαν ότι μπορούν να σκιάσουν τον ήλιο. Όλοι περίμεναν, ότι θα νικήσει ή Ιταλία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα νικήσει ή μικρά Ελλάς. Και όμως έγινε το θαύμα! Και ό κόσμος όλος θαύμασε. Όλων τα μάτια εστράφησαν στη μικρά μας χώρα και όλοι της έψαλλαν εγκώμια. Όταν στα ρέσταραν της Νέας Υόρκης έβλεπαν ένα «Γκρέκο», Έλληνα, τον σήκωναν στα χέρια κ’ έκαναν διαδήλωση. Ποτέ άλλοτε δέ’ δοξάστηκε ή πατρίδα μας διεθνώς όσο τότε.

Και το ερώτημα είναι• πώς έγινε αυτό; Μη ρωτάτε εμένα• ρωτήστε κάτι γεροντάκια—αν ζουν ακόμη—, πού σαν αετοί πέταξαν και πολέμησαν τότε στο Μοράβα, μπήκαν στην Κορυτσά και τα άλλα αγιασμένα αυτά μέρη πού σήμερα τα κατέχει ή Αλβανία. Πώς:… Δεν είναι ψέμα, είναι αλήθεια• το άκουσα από πολλά στόματα (φαντάρους, πυροβολητές, στρατιώτες, αξιωματικούς). Τη νύχτα πάνω στα ψηλά χιονισμένα βουνά – τι βλέπανε; Μια μαυροφόρα να εμφανίζεται και να τους εμψυχώνει. Ήταν ή Παναγιά μας! Με τη βοήθεια της νικήσαμε. Και οι φαντάροι μας, όταν κατελάμβαναν μια κορυφή, έστηναν την ελληνική σημαία με τον τίμιο σταυρό ψάλλοντας όλοι μαζί «Τω ύπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…». Για αυτό μπορούμε κ’ εδώ να πούμε• «Χαίρε», Παναγία, «δι’ ης εγείρονται τρόπαια• χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι».

Πού είναι ό άθεος πού λέει πώς μόνο τα παλιά τα χρόνια γίνονταν θαύματα της Παναγίας; Και τώρα και σήμερα και αύριο και πάντα θα θαυματουργή ή Παναγία.

« Τώρα βέβαια έχουμε ησυχία. Τα παιδιά μας κοιμούνται στα κρεβάτια τους οι νέοι μας διασκεδάζουν στα κέντρα… Έχουμε ειρήνη. Άλλα θα την έχουμε πάντα;… Εμείς οι γέροντες, πού ζήσαμε πολέμους και περιπέτειες και κινδύνους, παρακαλούμε την Παναγία, πόλεμος να μη ξαναγίνει. Άλλα… —υπάρχει ένα «αλλά»—ή ειρήνη δεν εξαρτάται μόνο από μας. Εμείς αγαπούμε την ειρήνη όσο κανένα άλλο έθνος. Άλλ’ εάν εχθροί μας επιτεθούν, τότε τι θα γίνει; Τότε και πάλι ή Ελλάς σύσσωμος θα πει ένα νέο «όχι». Και πιστεύω στο Θεό, ότι θα μας ακούσει ή Παναγιά.

Αλλά για να μας ακούσει κα’ να γίνει το τρίτο θαύμα, να σπρώξουμε τους Τούρκους πέρα από τον Έβρο —το πιστεύω, θα ξαναμπούμε στην Άγια-Σοφιά να τελειώσουμε την διακοπείσα λειτουργία—, πρέπει όλοι να μετανοήσουμε• ούτε μοιχείες, ούτε διαζύγια, ούτε βλασφημίες, ούτε εκτρώσεις, ούτε αδικίες, άλλα παντού να βασιλεύει Χριστός. Τότε εκείνος θα σκεπάσει και θα ευλόγηση τον τόπο μας, και θα κάνη το θαύμα να δοξαστεί πάλι ή πατρίδα μας και να ξαναστηθή ό σταυρός στον τρούλο της Άγια-Σοφίας. Έτσι για άλλη μια φορά, τρίτη φορά (πρώτη στο Βυζάντιο, δεύτερη στα βουνά της Πίνδου, τρίτη στον Έβρο και τα νησιά), θα σταθούμε εμπρός στην εικόνα της Παναγίας και θα ξαναπούμε- «Χαίρε», Παναγιά, «δι’ ης εγείρονται τρόπαια• χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι».

Ό Κύριος να είναι πάντα μαζί σας. Ειρηνεύετε, προσεύχεσθε, εξομολογήστε, εκκλησιάζεστε, κοινωνείτε τα άχραντα μυστήρια, έχετε ομόνοια. Όλοι αγαπημένοι εν Χριστώ Ιησού να περάσουμε τις δύσκολες ήμερες πού επιφυλάσσει ό Θεός στην ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως στο έθνος μας• αμήν.

Επίσκοπος Αυγουστίνος. ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΆΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΚΑΥΚΑΣΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΤΗΝ 26-03-1982 ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΙΤΛΟ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΜΗΣΗΣ 8-4-2005

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου

18 Ιουλίου 2026

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας και στην Μητρόπολή μας...

Read more
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σάμου Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία

18 Ιουλίου 2026

Ἀπὸ τὴν Κυριακὴ 12 ἕως καὶ τοῦ Σαββάτου 18 Ἰουλίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στους Νέους Πόρους Πιερίας

18 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη της Αγίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στον Βαθυλάκκο

18 Ιουλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

18 Ιουλίου 2026

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, συνοδευόμενος από τον πρωτοπρεσβ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην ορεινή...

Read more
Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ενθρονίστηκε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άνδρου

17 Ιουλίου 2026

Αληθής λαοθάσσα πιστών και ευλαβών προσκυνητών Ανδρίων, παρεπιδημούντων και Κυπρίων. οι οποίοι ιδιαιτέρως σέβονται την Ιερά Μονή και τιμούν την...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Μαρίνης στο Διδυμότειχο

17 Ιουλίου 2026

Με βαθειά πίστη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσήλθε επι τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης στους πανηγυρίζοντες...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Καραβά

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας, που βρίσκεται στην περιοχή...

Read more
Ἡ πανήγυρις τῆς Ἁγίας Μαρίνης στὸν Ἴμερο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ πανήγυρις τῆς Ἁγίας Μαρίνης στὸν Ἴμερο

17 Ιουλίου 2026

Τήν Πέμπτη 16ης Ἰουλίου 2026, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Μαρίνης, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στόν Μεγάλο Πανηγυρικό Ἑσπερινό στόν ὁμώνυμο...

Read more
ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

17 Ιουλίου 2026

Μετά από 9 χρόνια συστηματικής προσπάθειας και πολλών εργασιών εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2026 οι εγκαταστάσεις του...

Read more
Η Εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ιερά  Μητρόπολη Καρυστίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας

17 Ιουλίου 2026

Με λαμπότητα τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου με επίκεντρο ιερούς ναούς...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι με ένα στόμα ομολογούν: ‘’Ἐμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος!’’»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Οι άγιοι με ένα στόμα ομολογούν: ‘’Ἐμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος!’’»

17 Ιουλίου 2026

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Πύργου Μαυροθαλάσσης, όπου ευρίσκεται και το αρχαίο αγίασμα, το οποίο συνδέεται με την εύρεση...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μαρίνης στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

18 Ιουλίου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στους Ιερούς Ναούς και τα πολλά Εξωκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας...

Read more
Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας  στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

18 Ιουλίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Πρωτ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος: Στην ταπείνωση σκύβει ο Θεός

Πρωτ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος: Στην ταπείνωση σκύβει ο Θεός

Πίστη, νηστεία, προσευχή

Τὰ κλήματα τοῦ θανάτου

Η Νάουσα υποδέχτηκε το Ι. Λείψανο της Χειρός της Αγ. Μαρίας της Μαγδαληνής

Η Νάουσα υποδέχτηκε το Ι. Λείψανο της Χειρός της Αγ. Μαρίας της Μαγδαληνής

Πρώτη χειροτονία του Μητροπολίτου  Σιατίστης κ. Αθανασίου

Πρώτη χειροτονία του Μητροπολίτου Σιατίστης κ. Αθανασίου

Ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της ηγιασμένης ζωής προς ενίσχυση του ανθρωπίνου γένους

Μνήμη του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist