• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χόντος (+ 17 Μαΐου 1998)

in Αφιερώματα, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
16 Νοεμβρίου 2023
byPoimin.gr Team
Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χόντος (+ 17 Μαΐου 1998)
Share on FacebookShare on Twitter

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από τότε που μια εκλεκτή ιερατική ψυχή πέταξε για τον ουρανό, το βράδυ της 17ης Μαΐου, Κυριακής της Σαμαρείτιδος του 1998. Ήταν ο ευλαβής και ευγενής Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Χόντος, που σε ηλικία 66 ετών άφησε την τελευταία του πνοή κατά την διάρκεια χειρουργικής επεμβάσεως. Η είδηση του θανάτου του βύθισε σε βαρύ πένθος όχι μόνο την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) Αιγίνης, όπου διακονούσε τα τελευταία 20 περίπου χρόνια της ζωής του, αλλά όλο τον ευαγή Κλήρο και τον ευσεβή λαό του νησιού που τον εσέβετο βαθύτατα και τον αγαπούσε υπερβαλλόντως. Αυτές οι εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό του κορυφώθηκαν κατά την Εξόδιο Ακολουθία του, προεξάρχοντος του μακαριστού και αοιδίμου Γέροντός μας Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Ιεροθέου με την συμμετοχή και άλλων Αρχιερέων μεταξύ των οποίων ο μακαριστός ήδη Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, προσφιλέστατος αδελφός του, συμπατριώτης, συνομήλικος και συμμαθητής του από το Γυμνάσιο της Καρδίτσας. Συμμετείχε επίσης πλήθος Κληρικών όχι μόνο από την Αίγινα και όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια αλλά και από άλλες περιοχές κυρίως από Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη. Όλες οι μοναστικές Αδελφότητες της Αιγίνης με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής είχαν κυκλώσει το λείψανό του και ο πάνσεπτος και ευμεγέθης Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου είχε υπερπληρωθεί από το πλήθος του ευσεβούς λαού που είχε προσέλθει για να δώσει τον «τελευταίον ασπασμόν» και να λάβει την ευχή του σεβαστού και προσφιλούς πνευματικού του πατέρα πριν ταφεί κατά την επιθυμία του στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου.

Ο μακαριστός π. Δαμασκηνός υπήρξε άνθρωπος με πολλά χαρίσματα έμφυτα και επίκτητα. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στο νησί της Αίγινας όπου υπηρέτησα ως Ιεροκήρυκας και αυτή η συνάντηση σημάδεψε ανεξίτηλα την ιερατική μου πορεία αφού η συναναστροφή μου μαζί του ήταν σπουδή στην ευλάβεια, την υπομονή, την διάκριση και την συνέπεια που πρέπει να έχει ο κάθε κληρικός στη ζωή του. Νομίζω μάλιστα ότι σημάδεψε και την ζωή των περισσοτέρων των Ιερέων της Αιγίνης (ιδιαιτέρως των νεωτέρων) διότι όλοι τον αγαπήσαμε πραγματικά ως πατέρα και πρεσβύτερο αδελφό μας.

Ο ίδιος δοκιμάστηκε «…ως χρυσός εν χωνευτηρίω…» από την νεανική του ηλικία. Γεννηθείς το έτος 1932 στην Καστανέα Καρδίτσης έζησε σαν παιδί τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου καλλιεργώντας πάντοτε μέσα του την σφοδρή επιθυμία να γίνει Ιερεύς. Μετά τα δύσκολα παιδικά και νεανικά χρόνια στην ηλικία των 27 ετών (1959) νυμφεύθηκε μια εκλεκτή νέα και εκπαιδευτικό την Λυδία Καραχάλιου, θυγατέρα του Εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Καρδίτσης π. Ηλία Καραχάλιου. Μέσα σε λίγους μήνες από το γάμο τους χειροτονήθηκε Διάκονος (6-3-1960) και Πρεσβύτερος (21-5-1960) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο τον Α΄. Όμως την χαρά της εκπληρώσεως του παιδικού του ονείρου να γίνει Κληρικός έμελε να την διαδεχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η οδύνη του θανάτου της νεαράς Πρεσβυτέρας του Λυδίας η οποία κατά την διάρκεια του τοκετού απεβίωσε μαζί με το παιδάκι τους. Έτσι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και στην ηλικία των μόλις 28 ετών, ο μακαριστός είχε βιώσει όλες τις μεγάλες χαρές και τις μεγάλες λύπες της ζωής του: γάμος-χειροτονία-χηρεία.

Μέσα από το καμίνι της δοκιμασίας όμως ο π. Δαμασκηνός βγήκε αλώβητος χάρη στην πίστη και την αγάπη του στο Θεό. Πορεύθηκε τον βίο που όρισε για εκείνον ο Θεός υπηρετώντας πιστά την Ιερωσύνη του την οποία με κάθε τρόπο διεφύλαξε ως κόρην οφθαλμού. Σε σύντομο διάστημα από την χηρεία του για λόγους συναισθηματικούς και πνευματικούς και πάντοτε με την ευλογία του Επισκόπου του και την καθοδήγηση του πνευματικού του, ανεχώρησε από την Καρδίτσα και εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Οικοτροφείο της Αδελφότητος «ΖΩΗ» όπου ως λαϊκός Διευθυντής υπηρετούσε τότε ο φίλος του και μετέπειτα Άγιος και μαρτυρικός Επίσκοπος Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης (+1975). Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού πλέον μπορούσε να σταθεί καλύτερα στα πόδια του ανέλαβε τα καθήκοντα του οικονόμου και Εφημερίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής όπου και προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης το 1965, αφού προηγουμένως ενεγράφη στην Ιερά Μονή Κορώνης και έλαβε το όνομα (κατά την ρασοευχή) Δαμασκηνός. Με την βοήθεια του προστάτου του Μητροπολίτη Χίου Παύλου (+1966) σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι όπου και λειτουργούσε στις Εκκλησίες της Ρωσικής Διασποράς, γι’ αυτό και γνώριζε καλά την ρωσική γλώσσα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διηκόνησε ως Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην Γαλλία προς αναγνώριση, μετά από παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων και ανάλογες εξετάσεις, του πτυχίου του στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το έτος 1979 έως και την κοίμησή του διηκόνησε ως Εφημέριος, Πνευματικός και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, όπου διακρίθηκε για τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές του, αναλαμβάνοντας παραλλήλως από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρό Ιερόθεο και τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Αιγίνης.

Ο π. Δαμασκηνός είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει την ευγένεια με την ειλικρίνεια πράγμα αρκετά δύσκολο αφού η ειλικρίνεια πολλές φορές καταργεί την ευγένεια, η δε ευγένεια αντίστοιχα συχνά μεταποιείται σε μια υποκριτική και επίπλαστη έκφραση καλών τρόπων που είναι απόλυτα αποξενωμένη από την ειλικρίνεια. Εκείνος πάντοτε διακριτικός ήξερε να επισημαίνει και το λάθος χωρίς όμως να προσβάλλει ή να υποτιμά, επιστρατεύοντας μία σπάνια ικανότητα αυτομεμψίας (έως αυτοσαρκασμού) που διέθετε. Ιδιαίτερα φιλακόλουθος τελούσε με περισσή ιεροπρέπεια και ευλάβεια όλες τις Ιερές Ακολουθίες του νυχθημέρου (και μάλιστα κατά το αυστηρό Μοναστηριακό τυπικό της Μονής του Αγίου) αλλά η προσήλωσή του ιδιαίτερα κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ήταν υποδειγματική. Ως πνευματικός, με την διάκριση και την πραότητά του χαρακτήρα του ανέπαυσε χιλιάδες ψυχές που πέρασαν από το πετραχείλι του είτε ως Μοναχές και δόκιμες της Ιεράς Μονής ή και άλλων Μονών του νησιού είτε ως πνευματικά του παιδιά είτε ως προσκυνητές της Ιεράς Μονής στην Αίγινα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και η υποδειγματική του συμπεριφορά στην συναναστροφή του με την Ηγουμένη και τις Μοναχές. Πάντοτε κυριαρχούσε η σοβαρότητα και η ευγένεια, (ιδιαιτέρως δε προς την Ηγουμένη η χρήση του πληθυντικού αριθμού) έτσι ώστε να μη καλλιεργείται κλίμα εξοικειώσεως ή διχασμού της Αδελφότητος. Όλα αυτά λειτουργούσαν σε συνδυασμό με την αποχή του από οποιαδήποτε ανάμειξή του στα εσωτερικά ή διοικητικά θέματα του Ιερού Ησυχαστηρίου. Πάντοτε προετοιμασμένος και μόνον από χειρογράφου κήρυττε τον θείο λόγο μεταδίδοντας τις αλήθειες της πίστεως με τρόπο προσηνή, κατανοητό αλλά και βιωματικό. Η πνευματική του καλλιέργεια ήταν πάντα σε προτεραιότητα, γι’ αυτό και συχνότατα έβρισκε ευκαιρίες εξομολογήσεως ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Πολύ εύκολα δε χρησιμοποιούσε την φράση «συγχωρέστε με» ή «συγχώρα με», μη θέλοντας να παραμένουν εκκρεμότητες και υπόλοιπα στις εύθραυστες πολλές φορές διαπροσωπικές σχέσεις.  Ζούσε την χαρά της παρουσίας του Θεού στη ζωή του και την μετέδιδε σε όποιον βρισκόταν κοντά του γι’ αυτό και προσωπικά επεδίωκα να συναναστρέφομαι τον π. Δαμασκηνό, να συζητώ μαζί του και να διδάσκομαι από την  καλοσύνη της ψυχής του, την απλότητα της καρδιάς του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Είχε μια ιδιαίτερη αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια που όχι μόνο δεν σε απωθούσε αλλά αντιθέτως σε είλκυε να τον συναναστρέφεσαι με χαρά.

Αισθάνομαι πως ό,τι κι αν πω γι’ αυτόν τον ευλογημένο και χαρισματικό άνθρωπο δεν θα είναι αρκετό να περιγράψει αυτό που έζησα κοντά του για περίπου 12 χρόνια. Έχοντας όμως ζωντανή την ανάμνηση της φωτισμένης παρουσίας του στη ζωή μου και γνωρίζοντας την ιδιαίτερη πνευματική προετοιμασία που με επιμέλεια φρόντισε να κάνει πριν την κοίμησή του, έχοντας ενδεχομένως μια εσωτερική πληροφορία («Κύριος οίδε…»), είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι απολαμβάνει την μακαριότητα της Βασιλείας των Ουρανών μαζί με τον Αναληφθέντα Κύριό μας τον οποίο με αφοσίωση και συνέπεια υπηρέτησε, και τον Άγιο Νεκτάριο που τόσο αγάπησε. Ας έχουμε την ευχή του και η μνήμη του ας είναι αιωνία!

+ Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Εσπερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στη Βέροια

26 Μαΐου 2026

Την Δευτέρα 25 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε εσπερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...

Read more
Προσκύνημα του Μητρ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως στο Άγιον Όρος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτασμὸς ὀνομαστηρίων τοῦ Μητροπολίτου Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

26 Μαΐου 2026

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως ἀναγγέλλει πρὸς τὸν Ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ Λαὸ ὅτι τὴν 2α τοῦ μηνὸς...

Read more
Οι εκλογές του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι εκλογές του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

26 Μαΐου 2026

    Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Μαΐου 2026 οι εκλογές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού...

Read more
Η Εκκλησία κοντά στους νέους ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο Αμύνταιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία κοντά στους νέους ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο Αμύνταιο

26 Μαΐου 2026

Τη Δευτέρα το απόγευμα 25 Μαΐου 2026, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου, τελέστηκε βραδινή Θεία Λειτουργία χοροστατούντος...

Read more
Με ιδιαίτερη συγκίνηση η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα

26 Μαΐου 2026

Μέσα σε κλίμα πνευματικής ανάτασης και βαθιάς συγκίνησης και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου,...

Read more
Παράκληση υπέρ των μαθητών στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά
Εκκλησία της Ελλάδος

Παράκληση υπέρ των μαθητών στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά

26 Μαΐου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Δευτέρας 25 Μαΐου 2026, χοροστάτησε στην Ιερά Παράκληση υπέρ φωτισμού, ενισχύσεως...

Read more
Ο  Μητροπολίτης Κορίνθου  στα εγκαίνια σκάφους και τεσσάρων οχημάτων του Λιμενικού Σώματος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο  Μητροπολίτης Κορίνθου  στα εγκαίνια σκάφους και τεσσάρων οχημάτων του Λιμενικού Σώματος

26 Μαΐου 2026

Στο λιμάνι της Κορίνθου μετέβη σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, προκειμένου να τελέσει τα...

Read more
Ο Άγιος Νεομάρτυς Αλέξανδρος ο Δερβίσης
Πνευματικές Διδαχές

Ο Άγιος Νεομάρτυς Αλέξανδρος ο Δερβίσης

26 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ.ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Μια κατηγορία ενδόξων Νεομαρτύρων στα τετρακόσια μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς ήταν και αυτοί που...

Read more
Άρτα: Υποδοχή Λειψάνων και ομιλία Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Υποδοχή Λειψάνων και ομιλία Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου

25 Μαΐου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2026, το απόγευμα, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης,...

Read more
Εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εκκλησίας των Σερρών αφιερωμένη στον λόγιο ιερομόναχο Γαβριήλ Κουντιάδη
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εκκλησίας των Σερρών αφιερωμένη στον λόγιο ιερομόναχο Γαβριήλ Κουντιάδη

25 Μαΐου 2026

Με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως εφέτος 60 ετών, από της προς Κύριον εκδημίας του εκ Ν. Σουλίου Σερρών καταγομένου, μουσικολογιωτάτου...

Read more
OPEN DAY στο Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Εκκλησία της Ελλάδος

OPEN DAY στο Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»

25 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και εφέτος το «Open Day» του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο...

Read more
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: «ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ»
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: «ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ»

25 Μαΐου 2026

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2025, τρείς ημέρες πριν την πάνδημη πανήγυρη του Προσκυνηματικού Ι. Ναού του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου...

Read more
Κεντρική Δισαρχιερατική Παράκληση για τις Πανελλήνιες στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Κεντρική Δισαρχιερατική Παράκληση για τις Πανελλήνιες στην Λαμία

25 Μαΐου 2026

Η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, όπως πάντα, στέκεται στα πλευρό των μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως, οι οποίοι...

Read more
Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες της 5ης Μεραρχίας Κρητών στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες της 5ης Μεραρχίας Κρητών στη Λάρισα

25 Μαΐου 2026

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου 2026, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, με την ευκαιρία της...

Read more
Ο θεσμός των διακονισσών στην ορθόδοξη παράδοση και στους κόλπους της παναιρέσεως του οικουμενισμού
Εκκλησία της Ελλάδος

«ΟΥΦΟΛΟΓΙΑ»: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΟΣΗΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΛΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

25 Μαΐου 2026

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 25η Μαΐου 2026 «ΟΥΦΟΛΟΓΙΑ»: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΟΣ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 35.000 ευρώ από εκκλησία στα Καλάβρυτα

Ο Μητροπολίτης Μάνης για το περιστατικό στο πρωτοδικείο Γυθείου

Η εορτή της Αναλήψεως στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Η εορτή της Αναλήψεως στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Λαμπρά πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Θ. Αναλήψεως Κατερίνης

Λαμπρά πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Θ. Αναλήψεως Κατερίνης

«Τίτλοι τέλους» για την φετινή κατηχητική χρονιά στην Ι.Μ. Γρεβενών

«Τίτλοι τέλους» για την φετινή κατηχητική χρονιά στην Ι.Μ. Γρεβενών

Με το σκάφος του Λ.Σ. «ΝΗΣΟΣ ΡΩ» κατέφθασε στον Πειραιά η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου

Με το σκάφος του Λ.Σ. «ΝΗΣΟΣ ΡΩ» κατέφθασε στον Πειραιά η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist