• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο για τον Γερμανό Καραβαγγέλη και όλους τους Μητροπολίτες Καστορίας

13 Φεβρουαρίου 2023
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο για τον Γερμανό Καραβαγγέλη και όλους τους Μητροπολίτες Καστορίας
Share on FacebookShare on Twitter

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για τα «Α΄ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ».

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν σύσσωμες οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές του τόπου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Παραβολή του Ασώτου που είπε ο Χριστός και επικεντρώθηκε σε ένα σημείο που είναι το συμπόσιο που ετοίμασε ο Πατέρας της Παραβολής για την επιστροφή του νεωτέρου υιού του.

 Είπε ότι αυτό το συμπόσιο είναι το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας στο οποίο μετέχουμε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Είναιθυσία, προσφορά και κοινωνία του Σώματος και Αίματος του Χριστού

 Επίσης φαίνεται καθαρά και ποιές είναι οι ορθές προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό. Ο νεώτερος υιός μετέχει γιατί διακρίνεται από την μετάνοια, την επιστροφή του νου στην καρδιά, την αυτομεμψία, ενώ ο πρεσβύτερος υιός δεν συμμετέχει γιατί διακρίνεται από την αυτάρκεια, την αυτοδικαίωση και την κατάγνωση των άλλων.

 Κατέληξε ότι πρέπει να συμμετέχουμε στην θεία Ευχαριστία με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι μυστήριο ζωής και κοινωνίας με τoν Θεό.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο του θρυλικού Μητροπολίτου Καστορίας Γερμναού Καραβαγγέλη και όλων των αοιδίμων Μητροπολιτών, των αρχιερατευσάντων στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Καλλίνικος στον λόγο του για την ημέρα αυτή είπε:

«Ο Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός (κατά κόσμον Στυλιανός Καραβαγγέλης) καταγόταν από την Λέσβο. Ήταν απόγονος ήρωα της καταστροφής των Ψαρρών, γυιός εμπόρου.

Φιλομαθής και ευφυής, τόσο ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των παραγόντων της Ρωμέϊκης Παιδείας, Διδασκάλων και Ιεραρχών και ευπόρων Ρωμηών. Φοίτησε την Σχολή της Χάλκης και στην Λειψία Γερμανίας με έξοδα του εύπορου Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ, θείου της Έλενας, γυναίκας του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από τον νεαρό φοιτητή της Χάλκης. Έγινε διδάκτορας Φιλοσοφίας στη Λειψία με την μελέτη του «Η περί Θεού διδασκαλία Θεοφίλου Αντιοχείας».

Ο Πατριάρχης Διονύσιος ενδιαφέρθηκε άμεσα γι’ αυτόν ήδη από την φοίτησή του στην Χάλκη, ο δε Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης Γερμανός Γρηγοράς, είδε στο πρόσωπό του τον διάδοχό του.

Δίδαξε στην Σχολή της Χάλκης επτά χρόνια. Αυτός συνέταξε την Πατριαρχική Εγκύκλιο που απαντούσε στην ενωτική εγκύκλιο του Πάπα Λέοντος ΙΓ  καθώς και μελέτη αναιρετική των πλανών των Λατίνων.

Χειροτονήθηκε Χωρεπίσκοπος Πέραν σε ηλικία 30 ετών. Όπου ξεδίπλωσε τις ηγετικές και οργανωτικές τους ικανότητες, κλείνοντας τα προπαγανδιστικά γαλλικά σχολεία.

Το 1900 σε ηλικία 34 ετών, μετά από μετρημένη και υπολογισμένη κρίση και επιλογή του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκλέγεται Μητροπολίτης Καστορίας. Στην πιο δύσκολη θέση, την πιο δύσκολη στιγμή.

Στην περιοχή της Καστοριάς οι Κομιτατζήδες δρουν ανεξέλεγκτα, γιατί εκεί πρέπει να φθάσουν τα όρια του Κράτους που ονειρεύονται.

Ο ίδιος αφηγείται: «Όταν έφτασα εκεί (στην Καστοριά) βρήκα τον τόπο σε αθλία κατάσταση. Ο πόλεμος του ’97 ήταν ακόμα πρόσφατος. Οι Τούρκοι από μίσος για την Ελλάδα υπεστήριζαν τας εξαρχικάς αξιώσεις, οι Βούλγαροι επωφελούντο της ψυχολογικής καταστάσεως και ήταν κύριοι του τόπου… Το στρατόπεδο των συμμοριών (των Κομιτατζήδων) στήθηκε στα Κορέστια της Καστοριάς, για ν’ αποδείξουν μια μέρα στην ευρωπαϊκή διπλωματία ότι στην Καστοριά έπρεπε να χαραχθούν τα σύνορα της ονειροπολουμένης Μεγάλης Βουλγαρίας».

Η παρουσία του στη Καστοριά ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες όσων ήλπισαν στις ικανότητές του.

Μόνος του, χωρίς την συμπαράσταση των Αθηνών, ανέπτυξε πρωτοβουλίες, περιήλθε την Επαρχία του, ριψοκινδύνευσε, εμψύχωσε τους κληρικούς και τον λαό, ενίσχυσε οικονομικά, φρόντισε για τα ορφανά και τους δυστυχισμένους, απέσπασε οπλαρχηγούς και κατοίκους της Επαρχίας του από τους Βουλγάρους, ενδιαφέρθηκε για την μόρφωση, οργάνωσε αντίσταση, δημοσιογράφησε για να αποδείξει τις αδικές των εχθρών και το δίκαιο του αγώνα του, ενημέρωσε με εκθέσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλληλογραφούσε με τον Παύλο Μελά και άλλα πρόσωπα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κώστας η Κώστας Γεωργίου και ανέπτυξε μια πρωτοφανή δραστηριότητα.

Το 1907, μετά από 7 χρόνια ηρωϊκού αγώνα και μη μπορώντας οι αντίπαλοί του να τον αντιμετωπίσουν και να τον εξοντώσουν φυσικά, κινήθηκαν δια της διεθνούς διπλωματικής οδού και ο Γερμανός απελάθηκε μετά από πίεση της Ρωσικής και Αγγλικής Διπλωματίας στην Τουρκική Κυβέρνηση.

Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ  γιά να προλάβει βίαιη απέλασή του αλλά και για να διαφυλάξη το κύρος του τον όρισε μέλος της Ιεράς Συνόδου. Ο Γερμανός κατενόησε την δύσκολη θέση του Πατριάρχη και υπήκουσε άνευ αντιλογίας.

Από την Καστοριά φεύγει τέλη 1907 όταν ο αγώνας του έχει καρπίσει και η πόλη τον αποχαιρετά με ζητωκραυγές και δάκρυα.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1908 εκλέγεται Μητροπολίτης Αμάσειας του Πόντου, μέχρι το έτος 1922, ζώντας μαζί με τον λαό τις δραματικές εμπειρίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το 1917 απελάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταλαάτ και έμεινε στις κεντρικές φυλακές της για μερικές ημέρες.

Μαζί με τον Τραπεζούντος Χρύσανθο Φιλιππίδη συνέταξαν Υπόμνημα προς τους Συμμάχους με το οποίο ζητούσαν την ανεξαρτησία του Πόντου.

Το 1921 πήγε στην Αθήνα για να αναπτύξει τα σχέδιά του για τον Πόντο, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά.

Το 1921, βάζει υποψηφιότητα για Πατριάρχης, και υποχωρεί κατόπιν πιέσεων υπέρ του Μελετίου Μεταξάκη.

Εν τω μεταξύ τα κεμαλικά στρατεύματα μπαίνουν στην Πόλη και ο Κεμάλ τον καταδικάζει σε θάνατο, ενώ έλειπε στο Βουκουρέστι για αποστολή.

Η Σύνοδος τον ψηφίζει Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ενώ βρίσκεται πάνω στο καράβι.

Πηγαίνει στην Αθήνα, όπου τον προωθούν για Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, αλλά χάνει την εκλογή από τον Αρχιμ. Χρυσόστομο.

Πικραμένος πηγαίνει στην Ήπειρο, όπου προκειμένου να ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα, ιδρύει Σχολές ταπητουργίας, σηροτροφίας, και μία Ιερατική Σχολή.

Ξαφνικά, ένα χρόνο μετά, διορίζεται Μητροπολίτης Ουγγαρίας, όπου τότε υπήρχαν επτά μόλις ελληνικές οικογένειες!

Μετά από διαμαρτυρίες του, το Πατριαρχείο τον διορίζει Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης. Αναγκάζεται να δεχτεί, προκειμένου να εξασφαλίσει τον μισθό του. Έτσι, τελευταίος σταθμός των αγώνων του και της αγωνίας του ήταν η Βιέννη, στην οποία υπηρέτησε ως Μητροπολίτης ένδεκα χρόνια, μέχρι το 1935. Τελικά καταλήγει σε κάποιο προάστιο της Βιέννης όπου ζει πτωχικά.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1935, λίγο έως πολύ λησμονημένος και εγκαταλελειμμένος.

Όσο περιπετειώδης υπήρξε η ζωή του, τόσο αθόρυβη ήταν η τελευτή του.

Στην διαθήκη του, μεταξύ άλλων, έγραψε: “Δεν χρεωστώ εις ουδένα ουδέ οβολόν. Εις το Έθνος προσέφερα ο,τι ήτο δυνατόν, ως Ιεράρχης του ’21”.

Το έτος 1959, με ενέργειες κυρίως της Εταιρείας Μακεδονικών Μελετών, τα οστά του μεταφέρονται στην Καστοριά, με δόξες και τιμές, δια μέσου Θεσσαλονίκης, Έδεσσας και Φλώρινας, και τοποθετούνται κάτω από τον ανδριάντα του, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Κατόπιν ενεργειών του προκατόχου μου Μητροπολίτου μακαριστού Σεραφείμ, τα οστά του τοποθετήθηκαν στο ψηφιδωτό που βρίσκεται στην αυλή του Επισκοπείου, όπου παριστάνεται ευλογών τον Παύλο Μελά.

Με τα Α´ Καραβαγγέλεια θα τιμάται, πλέον, κατ᾽ έτος.

Θα μνημονεύεται, μαζί με όλους τους Μητροπολίτες Καστορίας, αυτός που προσέδωσε με τους αγώνες του μεγάλο κύρος στον θεσμό του Μητροπολίτου Καστορίας, και θα τιμάται από τον λαό, αυτός που προστάτευσε τους προγόνους του λαού αυτού και απέδωσε την ελευθερία στην πόλη μας.

Τώρα, αμέσως μετά την απόλυση, θα μεταβούμε όλοι μαζί στο μνημείο του, ώστε να καταθέσουμε τα πρώτα στεφάνια στην μνήμη του.

Στεφάνι στην μνήμη του ήταν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές, Παρασκευή στο Άργος Ορεστικό, με την συμμετοχή πλήθους χορωδών και χορευτών, όλων των ηλικιών, που μας κατασυγκίνησαν.

Στεφάνι στην μνήμη του ήταν και η χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε εδώ στην Καστοριά, με θέμα τα εκατό χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάννης, με εκλεκτούς ομιλητές που ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου εισηγήσεις.

Στεφάνι μνήμης αποτελεί και η συνεστίαση, βασιλόπιτα και απολογισμός του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, ώρα 5.00 μμ.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός είχε διαίσθηση και ικανότητες ηγέτη.

Ήταν τολμηρός μέχρι ριψοκίνδυνος, και συγχρόνως συνετός.

Ήταν ρήτορας με μελωδική φωνή και παράστημα εντυπωσιακό.

Ήταν πολεμιστής και διπλωμάτης· γενναίος και φιλεύσπλαχνος· ρωμηός και έλληνας πατριώτης· μαχητής και δίκαιος.

Δεν δεσμευόταν από αγκυλώσεις, συμφέροντα, φοβίες και ένστικτα, αλλά στολιζόταν από αρετές και πολιτευόταν με αξίες, που είχε πλούσιες από την παιδεία που έλαβε στο Αδραμύτι, στην Χάλκη, στην Ευρώπη, στο Πατριαρχείο.

Ήταν γενναίος, γι᾽ αυτό προστάτευε τους αδυνάτους και έδειχνε στοργή στα ορφανά.

Ήταν ελεύθερος, γιατί αγαπούσε την ζωή, που γι᾽ αυτόν ήταν η Πατρίδα και η Εκκλησία, και δεν φοβόταν τον θάνατο.

Ήταν ο Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης.

 Και τα Α´ Καραβαγγέλεια είναι η πρώτη προσπάθεια επάξιας μνήμης και τιμής του.

Για όλα όσα έγιναν αυτές τις τρεις ημέρες, θα εκφράσω εντός των ημερών δημόσια τις ευχαριστίες μου, προς όλους όσοι βοήθησαν στα πρώτα Καραβαγγέλεια.

Σήμερα, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους συλλειτουργούς Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, για την συμμετοχή τους.

Εχθές συμμετείχαν στην Ημερίδα άλλοι τρεις εκλεκτοί αδελφοί, οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Κοζάνης κ. Παύλος και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Και το απόγευμα, στην βασιλόπιτα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, θα έχουμε κοντά μας και τον Καστοριανό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Να ευχαριστήσω τώρα, τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, και τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, το ευχαριστώ προς όλους να το εκφράσω, όπως προανέφερα, όχι τώρα, σήμερα, αλλά εντός των ημερών γραπτώς, με προσοχή και ευγνωμοσύνη.

Σήμερα οι ευχαριστίες, μετά τον Θεό, απευθύνονται κυρίως στον Μητροπολίτη Γερμανό και σε όλους τους προκατόχους μου Μητροπολίτες, οι οποίοι ως πατέρες φρόντισαν, ποίμαναν, αγίασαν τον λαό.»

*

Αμέσως μετά, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο του Ιερού Επισκοπείου, όπου φυλάσσονται τα οστά του Μητροπολίτου Γερμανού και έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καστορίας και τους συνδιοργανωτές.

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των τοπικών συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, οι οποίοι απέδωσαν την τιμή και τον σεβασμό τους στον Γερμανό Καραβαγγέλη και στους άλλους αγίους Αρχιερείς, αναγγέλοντας ποιήμα και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Καρδίτσα

28 Μαρτίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2026, χοροστάτησε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη στην ακολουθία...

Read more
Ο Κιλκισίου Βαρθολομαίος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κιλκισίου Βαρθολομαίος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

28 Μαρτίου 2026

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμμετείχε στην Ακολουθία...

Read more
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία
Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, υπόδειγμα μετανοίας

28 Μαρτίου 2026

Αγαπητοί μου αδελφοί, πολλές φορές είπαμε μέχρι σήμερα ότι η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι και πως εμείς οι πιστοί...

Read more
Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

28 Μαρτίου 2026

Στον αρχαιοπρεπή Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, κατά την Ι. Ακολουθία...

Read more
Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα

28 Μαρτίου 2026

Το εσπέρας της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε και ομίλησε...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Χαίρε Μαρία, Κυρία πάντων ημών!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Χαίρε Μαρία, Κυρία πάντων ημών!»

28 Μαρτίου 2026

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, όπου φυλάσσεται το θαυματόβρυτο εικόνισμα της Θεοτόκου της «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΥ», χοροστάτησε την Παρασκευή 27...

Read more
120 φοιτητές έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

120 φοιτητές έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στη Θεσσαλονίκη

28 Μαρτίου 2026

   Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026 ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου που...

Read more
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε
Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

«Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;»

28 Μαρτίου 2026

Αποστολικά Μηνύματα Ε΄ Κυριακή των νηστειών 5/4/2020 «Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη...

Read more
Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

28 Μαρτίου 2026

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία Του, ζήσαμε και φέτος και απολαύσαμε τον Ακάθιστο Ύμνο, προς τιμήν της...

Read more
ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΡΩΔΙΩΝ
Πνευματικές Διδαχές

ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΡΩΔΙΩΝ

28 Μαρτίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η χορεία των Εβδομήκοντα Αποστόλων υπήρξε σημαντική για την αρχαία Εκκλησία, διότι οι ένθεοι...

Read more
Τιμητική βράβευση της  Ευανθίας Μπεντεβή  υπό της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμητική βράβευση της Ευανθίας Μπεντεβή υπό της Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

27 Μαρτίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», η επίσημη τιμητική εκδήλωση της...

Read more
Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας

27 Μαρτίου 2026

Το εσπέρας της Παρασκευής 27ης Μαρτίου τελέστηκε η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων...

Read more
Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν. Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στην Καλαμπάκα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν. Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στην Καλαμπάκα

27 Μαρτίου 2026

Το εσπέρας της Παρασκευής 27 Μαρτίου τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Οσίων Μετεωριτών...

Read more
Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης

27 Μαρτίου 2026

Σε κλίμα κατάνυξης, τελέσθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2026, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, η ακολουθία του Ακάθιστου...

Read more
«Στα δάκρυα η Παναγία γίνεται ελπίδα»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Στα δάκρυα η Παναγία γίνεται ελπίδα»

27 Μαρτίου 2026

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026, το απόγευμα, εψάλη με ιδιαίτερη κατάνυξη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία
Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, υπόδειγμα μετανοίας

28 Μαρτίου 2026

Αγαπητοί μου αδελφοί, πολλές φορές είπαμε μέχρι σήμερα ότι η Σαρακοστή είναι ένα πνευματικό ταξίδι και πως εμείς οι πιστοί...

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

«Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;»

28 Μαρτίου 2026
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Η οσία Μαρία η Αιγυπτία και η συγκλονιστική της μετάνοια

20 Απριλίου 2024
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η αμαρτία εμπόδιο της κοινωνίας με τον Θεό

20 Απριλίου 2024
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ομιλία εις την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

20 Απριλίου 2024
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

20 Απριλίου 2024

Το μήνυμα της Κυριακής Ε΄ Νηστειών

1 Απριλίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, εἰς τὴν Ε´ Κυριακὴν τῶν Νηστειῶν

1 Απριλίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

«Ιδού αναβαίνομεν είς Ιεροσόλυμα» Κυριακή E’ Νηστειών

9 Απριλίου 2022
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ὁ βίος τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας καί τά θεολογικά μηνύματα

17 Απριλίου 2021
Η ευλογημένη γυμνότητα ή Περί της Παρθενίας του Πνεύματος

Η ευλογημένη γυμνότητα ή Περί της Παρθενίας του Πνεύματος

5 Απριλίου 2020
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Το μεγαλείο και η δύναμη της μετάνοιας

14 Απριλίου 2019
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η διακονία στην οικογένεια

3 Απριλίου 2020
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών – Μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

14 Απριλίου 2019
Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Από το περιθώριο στην Αγιότητα

13 Απριλίου 2019
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Η πρώην Ιερόδουλη που αγίασε!

13 Απριλίου 2019
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ο δρόμος προς το μεγαλείο

13 Απριλίου 2019
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Τὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ καθαριεῖ τὴν συνείδησιν ὑμῶν

13 Απριλίου 2019
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Η ευλογημένη γυμνότητα

27 Μαρτίου 2018
Οσία Μαρία η Αιγυπτία και Μ. Τεσσαρακοστή

Οσία Μαρία η Αιγυπτία και Μ. Τεσσαρακοστή

6 Απριλίου 2020
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ἡ Σωτήριος Θυσία τοῦ Χριστοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁμιλία εἰς τό Εὐαγγέλιον τῆς Ε’ Κυριακῆς Νηστειῶν

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι

1 Απριλίου 2017
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Θείον Κήρυγμα Κυριακής Ε΄ Νηστειῶν

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Και δούναι την ψυχήν αυτού λύτρον αντι πολλών

1 Απριλίου 2017
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Ἦσαν δὲ ἐν τῇ ὁδῷ ἀναβαινοντες εἰς Ἱεροσολυμα

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Κυριακή E΄ των Νηστειών, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 10, 32-45

1 Απριλίου 2017
Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η Θυσία του Χριστού

1 Απριλίου 2017
Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Οσία Μαρία η Αιγυπτία – Πρότυπο μετανοίας

1 Απριλίου 2017
Next Post
Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος υπήρξε ο φιλεύσπλαχνος και φιλόστοργος πατέρας»

Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος υπήρξε ο φιλεύσπλαχνος και φιλόστοργος πατέρας»

Κουρά νέου Μοναχού

Κουρά νέου Μοναχού

Κυριακή του Ασώτου στη Νικήσιανη Παγγαίου

Κυριακή του Ασώτου στη Νικήσιανη Παγγαίου

Χειροτονία Πρεσβυτέρου – Θυρανοίξια Παρεκκλησίου

Χειροτονία Πρεσβυτέρου – Θυρανοίξια Παρεκκλησίου

Εκατοντάδες πιστών στην ομιλία του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη στον Πειραιά

Εκατοντάδες πιστών στην ομιλία του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη στον Πειραιά

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist