• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Διλόφου

in Εκκλησία της Ελλάδος
13 Μαρτίου 2025
byPoimin.gr Team
Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Διλόφου
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το εσπέρας της Τετάρτης 12 Μαρτίου 2025, τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Διλόφου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Ευχαριστούμε πάρα πολύ και δοξολογούμε τον Θεό που απόψε είμαστε όλοι μαζί εδώ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ο πατήρ Κωνσταντίνος και όλοι σας και τελέσαμε μαζί την ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων, δοξολογώντας και ευχαριστώντας τον Θεό μας για όλες τις δωρεές Του. Αυτές οι δωρεές είναι αναρίθμητες, αδελφοί μου, και συχνά τις λησμονούμε μέσα στις δυσκολίες της ζωής και την καθημερινότητά μας.
Αυτές οι ιερές ακολουθίες τελούνται γιατί βρισκόμαστε στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αυτή η Λειτουργική περίοδος είναι για εμάς ό,τι καλύτερο και σπουδαιότερο, διότι μας καλεί ο Θεός να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή και τη σκέψη μας. Μέσα από αυτές τις πολύ όμορφες και κατανυκτικές ιερές ακολουθίες καλούμαστε να αναγεννηθούμε και να βαδίσουμε κι εμείς στον δρόμο της φανέρωσης του Θεού, της παρουσίας Του ανάμεσά μας, της διδασκαλίας, των θαυμάτων, του πάθους, του σταυρικού θανάτου και της ένδοξης Αναστάσεως.
Πιστέψτε με, αδελφοί μου, είναι μεγάλη χαρά να ζεις τον Χριστό στη ζωή σου! Η Εκκλησία μας δίνει αυτές τις ευλογημένες ευκαιρίες για να αγωνιζόμαστε πνευματικά και να επιτύχουμε τη γνώση και τη σχέση με τον Θεό. Οι ωραίες αυτές ιερές ακολουθίες, όπως η αποψινή που τελέσαμε, αλλά και οι καθημερινές Θείες Λειτουργίες, οι οποίες είναι πιο μακρόσυρτες, πιο αστικές, πιο ήρεμες, μας βοηθούν να συγκεντρώσουμε τον νου και τον λογισμό μας, εντείνοντας την πνευματική μας προσπάθεια.
Με τη νηστεία, την προσευχή, τη μελέτη των Αγίων Γραφών και, κυρίως, με τη συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες, βιώνουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και προετοιμαζόμαστε με μια όμορφη, πνευματική αγωνία. Μια αγωνία που μας ελευθερώνει από τα πάθη μας και από τα βαρίδια της ζωής μας. Αντιθέτως, η σχέση μας με τον Χριστό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας και να γνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.
Είναι πολύ όμορφο να γνωρίζουμε τον εαυτό μας! Να μπορούμε να αποβάλλουμε όλα όσα μας δυσκολεύουν και να καθαρίζουμε την καρδιά μας, ώστε να εισέλθει ο Χριστός και να την πλημμυρίσουν οι αρετές Του. Συχνά, όμως, πέφτουμε στη μεμψιμοιρία, στην κατάκριση, βλέπουμε τους άλλους με στραβό μάτι και προσπαθούμε να δώσουμε κύρος και αξία στον εαυτό μας εις βάρος των άλλων. Η Εκκλησία, με τις ιερές ακολουθίες της, μας διδάσκει να διαβάζουμε τον εαυτό μας, να κατανοούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε αρετές.
Η προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που ψάλαμε απόψε, είναι μία από τις σημαντικότερες προσευχές της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Σε αυτήν ομολογούμε τον Θεό, ως Κύριό μας και Του ζητούμε να μας απαλλάξει από τα αρνητικά στοιχεία που μας βαραίνουν, χαρίζοντάς μας τις αρετές που θα φωτίσουν τη ζωή μας. Αυτή η προσευχή δεν πρέπει να λέγεται μηχανικά, αλλά με συναίσθηση, με βαθιά κατανόηση και με εσωτερική κραυγή προς τον Θεό, ώστε να μας απελευθερώσει από τις πτώσεις και τα πάθη μας και να μας χαρίσει «νουν καθαρόν».
Η νηστεία δεν αφορά μόνο τις τροφές, αλλά και την εγκράτεια σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να νηστεύουμε πνευματικά, να συγκρατούμε τα μάτια μας, τον νου μας, τον λογισμό μας και τις σκέψεις μας για τους άλλους. Η Εκκλησία, μέσα από τα ιερά αναγνώσματα αυτής της περιόδου, μας καθοδηγεί στην πνευματική προετοιμασία για το Πάσχα.
Τους ύμνους, τους ιερούς, που ακούμε στους ναούς μας αυτή την περίοδο, μαζί με τα αναγνώσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μας προετοιμάζουν για όλα αυτά. Εμείς απόψε τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού και προσφέραμε και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να κοινωνήσουν οι χριστιανοί. Ο Πατήρ Κωνσταντίνος τελέσε την Κυριακή τη Θεία Λειτουργία εδώ στον Ναό και, μαζί με τον αμνό που έβγαλε για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία και ένα άλλο μέρος από το πρόσφορο που εσείς του φέρατε, που φτιάξατε εσείς. Έβγαλε άλλο ένα μέρος, έναν άλλον αμνό, αφού έγινε ο καθιαγιασμός και έγινε Σώμα και Αίμα Χριστού. Το φύλαξε μέσα σε ένα σκεύος πάνω στην Αγία Τράπεζα και το προσφέρουμε απόψε στους πιστούς και σε εμάς, γιατί και εμείς κοινωνήσαμε, και αυτό γίνεται, επειδή, την όλη εβδομάδα, πλην της εορτής του Ευαγγελισμού που τελείται, όποια μέρα και αν είναι Θεία Λειτουργία, τις υπόλοιπες ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είπαμε πλην Σαββάτου και Κυριακής, δεν τελείται Θεία Λειτουργία. Οι χριστιανοί όμως είχαν ανάγκη να κοινωνήσουν. Γι’ αυτό είχαν προαγιασμένο άρτο από την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και έκαναν αυτές τις ακολουθίες στον Προηγιασμένο Δώρων, Εσπερινό δηλαδή και κοινωνούσαν την Τετάρτη και την Παρασκευή για να μη μείνουν ακοινώνητοι, χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, χωρίς τον Χριστό στη ζωή τους. Σκεφτείτε πώς σκέφτονταν οι πρώτοι χριστιανοί και πόσο ανάγκη είχαν του Χριστού, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Εδώ, τώρα, έχουμε χριστιανούς, οι οποίοι κοινωνούν μία ή δύο ή τρεις φορές το χρόνο, ενώ εκείνοι κοινωνούσαν οπωσδήποτε κάθε Κυριακή. Αλλά και τώρα, με αγώνα πνευματικό, ήθελαν και μέσα στην εβδομάδα να παίρνουν τον Χριστό και να ενισχύουν τη πνευματική τους συναναστροφή. Εμείς, λοιπόν, έχουμε και αυτή την πνευματική συναναστροφή, που μας δίνει η Εκκλησία μας για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μας προετοιμάζει, είπαμε ότι διαβάζονται πολύ ωραία αναγνώσματα. Στην ακολουθία των Ωρών, στο τέλος της έκτης ώρας, διαβάζουμε από το βιβλίο του Προφήτου Ησαΐα, ο οποίος, 800 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός, μας είπε για την παρουσία του Ιησού Χριστού, για την γέννησή Του, για το πάθος Του και το σταυρικό Του θάνατο. Το βιβλίο της Γενέσεως, το οποίο διαβάζεται στην ακολουθία του Εσπερινού, μας λέει για τη δημιουργία του κόσμου και για τον δημιουργό Θεό, τη ζωντανή παρουσία Του. Το δεύτερο ανάγνωσμα είναι από το βιβλίο των Παροιμιών. Συγγραφέας, παρουσιάζεται ο σοφός Σολομών και γράφει για τη ζωή των ανθρώπων. Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε σε διάστημα πέντε αιώνων, από τον 10ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., και περιέχει αγιοπνευματικά κείμενα που προετοιμάζουν τον χριστιανό για την πνευματική ζωή και την προσοχή που θα πρέπει να έχει σε όλη του τη ζωή, αλλά κυρίως στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Το δεύτερο ανάγνωσμα που διαβάσαμε απόψε είναι από το βιβλίο των Παροιμιών. Αυτά τα βιβλία, και τα τρία που σας είπα, του Ησαΐα, της Γενέσεως και των Παροιμιών, ξεκίνησαν την Καθαρά Δευτέρα και διαβάζονται κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, σε μία συνέχεια. Αν δείτε τα βιβλία που χρησιμοποιούν οι ιεροψάλτες, τα έχουν πάνω στα ψαλτήριά τους, υπάρχει συνέχεια του ενός κειμένου μετά το άλλο, για να υπάρχει μία ολότητα. Αυτό δείχνει ότι και οι χριστιανοί ήταν σε όλες τις ακολουθίες και είχαν συνέχεια των κειμένων. Αν και είναι δύσκολο, λόγω των υποχρεώσεων και των εργασιών, καλό είναι να μάθουμε στο σπίτι μας να διαβάζουμε και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Αυτή η ανάγνωση είναι προσευχή, είναι Κοινωνία και συνομιλία με τον Θεό.
Απόψε, λοιπόν, το βιβλίο των Παροιμιών μας λέγει δύο πράγματα που είναι σημαντικά. Το πρώτο μπορούμε να το σκεφτούμε, το δεύτερο, όταν το ακούσετε, θα καταλάβετε. Σας λέει για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Το πρώτο μέρος από το βιβλίο των Παροιμιών αναφέρεται στις μονογαμικές σχέσεις, ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μία σχέση, ο άντρας με τη γυναίκα,  η γυναίκα με τον άντρα, και να τεκνοποιούν και να κάνουν οικογένεια. Μάλιστα, ο ιερός συγγραφέας χρησιμοποιεί παραβολές για να δείξει αυτή τη σχέση και φαίνεται εδώ, στην αρχή του κειμένου, που λέγει: «Γιε μου, να πίνεις από τα ύδατα, από τα νερά που είναι στα δικά σου τα αγγεία και τις δικές σου τις πηγές να πίνεις νερά». Να προσέχεις, λέγει, να μην πηγαίνεις στις πλατείες και να διασκορπίζεις αυτά τα ύδατα, αυτά τα νερά, και να μάθεις επίσης ότι σε αυτά τα δικά σου τα νερά δεν πρέπει να μπαίνει αλλότριος. Δεν πρέπει να μπαίνει κανείς άλλος και να μετέχει σε αυτή τη σχέση τη δική σου. Και βέβαια, αυτό το κάνει αλληγορικά ο ιερός συγγραφέας, για να δηλώσει τη σχέση του ζεύγους, του άντρα και της γυναίκας, για να είναι, όπως είπαμε, μονογαμικές σχέσεις. Γι’ αυτό λέγει: «Η πηγή σου, του ύδατος, έστω η ιδία», να είναι δική σου, σου λέει αυτή η πηγή, «και να συνεφραίνεσαι μετά της γυναικός», αυτήν λέγει, που ξεκίνησες με την από τη νιότη σου, από τον έρωτά σου.
Βλέπετε, τι ωραία πράγματα λέγει; Εμείς, όμως, έχουμε μάθει και θεωρούμε ότι οι λέξεις είναι κακόηχες ή άσχημες. Μα δεν υπάρχουν άσχημες λέξεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καλό λογισμό και παραφράζουν τις λέξεις. Λέγει λοιπόν ο Ιερός Συγγραφέας: «Με αυτήν την γυναίκα, την οποία ερωτεύθηκες, να είσαι πάντοτε στη ζωή σου, από τη νιότη σου». Και μάλιστα λέγει πολύ ωραία και τρυφερά πράγματα. Λοιπόν, με αυτή την παρότρυνση ενθαρρύνει τους άνδρες να έχουν μία τέτοια σχέση και στοργική κατάσταση με τις γυναίκες τους. Όπως λέγει, έχουμε «τον έλαφο της φιλίας».
Όπως όταν βλέπουμε ένα ελάφι και μας δημιουργούνται ωραία και τρυφερά συναισθήματα, γιατί είναι ένα ζώο αδύναμο και η μόνη του δύναμη είναι να τρέχει.  Να φεύγει από τον κίνδυνο δηλαδή. Δεν έχει άλλες δυνατότητες το ελάφι.
Αυτή η τρυφερότητα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των συζύγων. Να φροντίζουμε και να προσέχουμε τη σχέση μας με το πρόσωπό μας. Ο ιερός συγγραφέας ενθαρρύνει τους άντρες να δείχνουν αυτή τη στοργή και αγάπη, να μην κοιτάζουν αριστερά και δεξιά.
Μην κοιτάζεις, λοιπόν, τις ξένες αγκαλιές, ενώπιον των χάρισμάτων του Θεού. Διότι πρέπει να γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά στα μάτια του Θεού. Όλοι, λέγει, οι δρόμοι μας – και των ανδρών και των γυναικών – είναι φανεροί ενώπιον Αυτού, δηλαδή, ό,τι πράττουμε στη ζωή μας είναι γνωστό και φανερό στον Θεό. Εάν, λοιπόν, δεν το προσέχουμε αυτό, τότε απομακρυνόμαστε και εξωκείλουμε από την μοναδική μας σχέση, και βεβαίως, απομακρυνόμαστε και από το έλεος και τη φιλανθρωπία του Θεού.
Το δεύτερο σημείο, το οποίο αναφέρεται απόψε, ομιλεί για την εγγύηση. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δανείζονται μεταξύ τους και χρειάζονται εγγυητή και λέγει: «υιέ, εάν εγγυήση σόν φίλον, παραδώσεις σήν χείρα εχθρώ». Δηλαδή, αν εγγυηθείς για τον φίλο σου, ο οποίος δεν είναι πραγματικός και ουσιαστικός, είναι σαν να παραδίδεσαι στον εχθρό σου. Σκεφθείτε, λοιπόν, πόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ζωή μας! Διότι, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, δημιουργούνται παγίδες ισχυρές, πολλές παγίδες που οδηγούν εις τον όλεθρο. Και πού μας οδηγούν; Μας οδηγούν στο να μαλώνουμε μεταξύ μας, να μην εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, να μην δημιουργούμε προϋποθέσεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ μας.
Γι’ αυτό, τελειώνει το ιερόν ανάγνωσμα με μία προτροπή: Κάνε αυτά και θα σωθείς, διότι είναι τρόπος ζωής. Αυτά είναι η διδασκαλία της ζωής, την οποία όλοι μας καλούμαστε να πραγματοποιούμε. Για να στεριώνει η σχέση μας με τον άνθρωπό μας, για να βιώνουμε την ουσιαστική σχέση μέσα στην καρδιά μας, και για να μπορούμε να λέμε σ’ έναν άνθρωπο, να τον αγκαλιάζουμε και να του λέμε: «Σ’ αγαπώ, είσαι όλος ο κόσμος μου, γεμίζεις ολόκληρη τη ζωή μου». Να, τι ωραία πράγηματα μας διδάσκει απόψε η Γραφή! Συναισθήματα σπουδαία και ιερά, διότι η σχέση ανδρός και γυναικός είναι η ολοκλήρωση των προσώπων. Ολοκληρώνονται τα πρόσωπα μέσα στη σχέση, στον έρωτα, στην αγάπη, στην τεκνοποιία, στο να κάνουν πράγματα μαζί, στο να κάνουν μαζί έργο Θεού.
Αλλά χρειάζεται προσοχή! Να προσέχουμε από τις δυσκολίες, από τις προκλήσεις της ζωής, να διαφυλάττουμε αυτή την ιερή σχέση που έχουμε με τον άνθρωπό μας. Να είμαστε προσεκτικοί πού εγγυούμαστε, πώς χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Όλα αυτά αναγιγνώσκονται και διδάσκονται αυτή την ευλογημένη περίοδο, για να μας διδάξουν ζωή! Ζωή κατά Χριστόν. Ζωή αληθινή, ζωή ειρηνική, για να έχουμε ειρήνη στην καρδιά μας. Διότι, αν επιδιώκουμε μονάχα ηδονές, τότε αυτές μπορεί πρόσκαιρα να προσφέρουν χαρά, αλλά στο τέλος φέρνουν πόνο. Όταν δεν είμαστε ξεκάθαροι, ειλικρινείς και καθαροί στις σχέσεις μας και στην καθημερινότητά μας, τότε έρχεται η πτώση, η έκπτωση της ανθρώπινης κατάστασης.
Αυτή την περίοδο όμως, ακριβώς επειδή προσπαθούμε να ανέλθουμε πνευματικά, λαμβάνουμε αυτές τις πολύ ωραίες συμβουλές. Και σας ευχαριστώ που με ακούσατε για ακόμη μία φορά, που όλοι μαζί τελέσαμε την ιερή αυτή ακολουθία.
Σας ευχόμαστε καλό και ευλογημένο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Με αγώνα πνευματικό, χαριτωμένο, ευλογημένο από τον Θεό.
Διότι ο άνθρωπος που πιστεύει, χαίρεται! Δεν είναι στριφνός ούτε κατηφής. Γι’ αυτό και ο Κύριος μας λέγει: «Όταν νηστεύεις, να πλύνεις το πρόσωπό σου, να αλείψεις το κεφάλι σου με έλαιο». Να είσαι χαρούμενος, να είσαι περιποιημένος, διότι η νηστεία ελευθερώνει τον άνθρωπο, δεν τον υποδουλώνει. Να μάθουμε να ζούμε χωρίς τα βαρίδια της ζωής μας! Αυτό σημαίνει νηστεία! Αυτό σημαίνει απομάκρυνση από καθετί που μας βαραίνει πνευματικά.
Ο Θεός να σας ευλογεί! Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και Καλή Ανάσταση να έχουμε!”

Πρόσφατα Άρθρα

Ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Δομοκό
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής στον Δομοκό

7 Ιουλίου 2026

Στον Πανηγυριζοντα Ναό της Αγίας Κυριακής Δομοκού στην πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, στην έδρα του Δήμου Δομοκού...

Read more
Συνέντευξη του Μητρ. Σύρου | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνέντευξη του Μητρ. Σύρου | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

7 Ιουλίου 2026

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου φιλοξενεί μια μεγάλη και αποκαλυπτική...

Read more
Χειροτονήθηκε νέος Ιερομόναχος στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονήθηκε νέος Ιερομόναχος στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης

7 Ιουλίου 2026

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, ο...

Read more
Μοναχική Κουρά δύο νέων Αδελφών  στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ο Τίμιος Σταυρός» Μαψού
Εκκλησία της Ελλάδος

Μοναχική Κουρά δύο νέων Αδελφών στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ο Τίμιος Σταυρός» Μαψού

7 Ιουλίου 2026

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και δοξολογίας προς τον Θεό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 στο Ιερό Ησυχαστήριο «ο Τίμιος...

Read more
Ελλάδα Κόσμος

Εκκλησιαστικά Παράσημα και Μετάλλια: Σύμβολα τιμής, προσφοράς και αναγνώρισης

7 Ιουλίου 2026

Τα εκκλησιαστικά μετάλλια και παράσημα αποτελούν διαχρονικά σύμβολα αναγνώρισης, τιμής και προσφοράς προς την Εκκλησία. Δεν είναι απλώς διακοσμητικά αντικείμενα,...

Read more
Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ.
Πνευματικές Διδαχές

Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ.

7 Ιουλίου 2026

Θυμάμαι, όταν είχα πάει κάποτε στο Άγιον Όρος, μέσα σε έναν πυκνά δενδροφυτευμένο τόπο, βλέπω από μακριά κάποιον Aσκητή, ο...

Read more
Εμπειρίες της Χάριτος
Πνευματικές Διδαχές

Εμπειρίες της Χάριτος

7 Ιουλίου 2026

Όταν, καμμιά φορά, τον ρωτούσαμε από περιέργεια για τον νόμο της επιρροής, πως ενεργεί αυτό το μυστήριο της επαφής, ώστε...

Read more
Θαυμαστά γεγονότα από τη ζωή του γέροντα Κλεόπα Ιλίε
Πνευματικές Διδαχές

Θαυμαστά γεγονότα από τη ζωή του γέροντα Κλεόπα Ιλίε

7 Ιουλίου 2026

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει ο π Κλεόπας είχε κάποιες αρρώστιες. Μια φορά είχε μια γρίπη βαριά και άρχισε να παραληρεί...

Read more
Ένα μεγάλο θαύμα του Αγίου Ανδρέα πού συνέβη στην Καρπασία της Κύπρου…
Πνευματικές Διδαχές

Ένα μεγάλο θαύμα του Αγίου Ανδρέα πού συνέβη στην Καρπασία της Κύπρου…

7 Ιουλίου 2026

Ο Άγιος Ανδρέας σέ σύγχρονη αγιογράφηση πού όμως διατηρεί τήν ασκητικότητα στήν έκφραση... Αυτές τις μέρες, πού εμείς εδώ πέρα...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Κοντά στον Κύριο, κάθε σταυρός γίνεται ανάσταση»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Κοντά στον Κύριο, κάθε σταυρός γίνεται ανάσταση»

7 Ιουλίου 2026

Την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026, το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής, στο χωριό Κλειδί...

Read more
Στον Μητροπολίτη Μαντινείας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Εκκλησία της Ελλάδος

Στον Μητροπολίτη Μαντινείας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

6 Ιουλίου 2026

Στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης ΜηΕΑ παρέστη σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος,...

Read more
Η Μεγαλομάρτυς Αγία Κυριακή {7 Ιουλίου}
Αγίας Κυριακής

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Κυριακή {7 Ιουλίου}

6 Ιουλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου Καθηγητού Οι Μάρτυρες κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στην Εκκλησία μας, διότι Αυτή είναι θεμελιωμένη στη μαρτυρία,...

Read more
Ιερατική Σύναξη και επισκέψεις του Μητροπολίτου Φλωρίνης Ειρηναίου στο Αμύνταιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη και επισκέψεις του Μητροπολίτου Φλωρίνης Ειρηναίου στο Αμύνταιο

6 Ιουλίου 2026

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Εργατικών Κατοικιών Αμυνταίου, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων της...

Read more
Ο άρχοντας Πρινοκοκκάς και οι συναγωνιστές του τιμήθηκαν στο Καστρί
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο άρχοντας Πρινοκοκκάς και οι συναγωνιστές του τιμήθηκαν στο Καστρί

6 Ιουλίου 2026

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 στο Καστρί πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Άρχοντα Πρινοκοκκά και τους...

Read more
«Οι καιροί μας είναι χαλεποί»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Οι καιροί μας είναι χαλεποί»

6 Ιουλίου 2026

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς Ιερούργησε, χθες Κυριακή 5 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Ή θα ζούμε με τον Χριστό ή με τον διάβολο

4 Ιουλίου 2026

«Τί ἡμῖν καὶ Σοί, Ἰησοῦ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ; ἦλθες ὧδε πρὸ καιροῦ βασανίσαι ἡμᾶς;». «Γιατί ἀνακατεύεσαι στὶς δουλειές μας, Ἰησοῦ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ; Ἦρθες πρὶν τὴν ὥρα Σου, γιὰ νὰ μᾶς βασανίσῃς;». Μὲ αὐτὰ τὰ δύο ἐρωτήματα ὑποδέχεται, ἀδελφοί μου, τὸν Κύριο ἡ λεγεώνα τῶν δαιμόνων...

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Παραίνεση για πνευματικό βίο

4 Ιουλίου 2026
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου. ( (†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου)

4 Ιουλίου 2026
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

«Ποιος δεν θέλει την σωτηρία μας;»

27 Ιουλίου 2024
10 απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ευαρεστούμε τον Χριστό

Ευχαριστώ το Θεό; Έξοδος απ’ το Εγώ!

27 Ιουλίου 2024
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

24 Ιουλίου 2021
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Η αποστροφή για το σπίτι

11 Ιουλίου 2020
Το Ευαγγέλιο της Χαράς!

Το μήνυμα της Κυριακής Ε’ Ματθαίου

20 Ιουλίου 2019
Το μήνυμα της Ε’ Κυριακής Ματθαίου

Ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο σωτήρας του ανθρωπίνου γένους

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής. E’ Ματθαίου

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου –«Κατὰ κρημνού»

30 Ιουνίου 2018
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Κυριακή Ε Ματθαίου “ἐν οἰκίᾳ οὐκ ἔμενεν, ἀλλ’ ἐν τοῖς μνήμασιν”

30 Ιουνίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Μὴ παίζετε μαζὺ της ποτέ!…

30 Ιουνίου 2018
Next Post
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Διαδηλώστε αδέρφια μου Έλληνες – «Οπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα»

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την εκδημία του πρ. Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής: “Μουσικοί Δίαυλοι: Μυστράς – Κωνσταντινούπολη” στην Καλαμάτα

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής: “Μουσικοί Δίαυλοι: Μυστράς - Κωνσταντινούπολη” στην Καλαμάτα

Άνθιμος, ώρα μηδέν;

Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα το απόγευμα - Το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΜΥΚ

«Εθελοντισμός: μία ευγενής προσφορά θυσιαστικής αγάπης στον συνάνθρωπο και τον κόσμο»

Η Ι.Μ. Καλαβρύτων για την εκδήλωση η οποία αναφέρεται υβριστικώς στον νεοφανή Άγιο Χριστοφόρο τον Παπουλάκο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist