• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κυριακή Τελώνου καί Φαρισαίου. π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

in Κηρύγματα, Κυριακή ΙΣΤ' Λουκά
27 Ιανουαρίου 2015
byPoimin.gr Team
Share on FacebookShare on Twitter

Απομαγνητοφωνημένα κηρύγματα του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου

Τελώνου καί Φαρισαίου, 2006

Χριστιανοί μου, στο σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, όπου άρχεται ταυτόχρονα και το Τριώδιον, ο Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος στον μαθητήν του Τιμόθεον, του λέγει τα εξής με απλά λόγια:

Συ παιδί μου, έχεις παρακολουθήσει από πολύ κοντά την Ευαγγελική μου διδασκαλία, την συμπεριφορά, την αναστροφή, τις αγνές μου διαθέσεις, την φωτισμένη και ζωντανή πίστη μου, την μακροθυμία μου, την αγάπη και την υπομονή μου. Έχεις παρακολουθήσει και είδες από πολύ κοντά τους διωγμούς και τα παθήματα που μου έγιναν από τους εχθρούς της πίστεως στην Αντιόχεια, στο Ικόνιον, και στα Λύστρα, και πώς ο Κύριος με λύτρωσε από τους μεγάλους αυτούς πειρασμούς. Και μια είναι η αλήθεια. «Οι θέλοντες ευσεβώς ζείν εν Χριστώ Ιησού, διωχθήσονται». Που σημαίνει ότι όσοι χριστιανοί θέλουν να ζήσουν όπως διδάσκει το Ευαγγέλιον του Χριστού, θα υποστούν πολλούς πειρασμούς, ακόμα και διωγμούς και τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς και θάνατο.

Στη συνέχεια κάνει λόγο ο Παύλος για τους κακούς και πονηρούς ανθρώπους, τους μοχθηρούς και απατεώνες που ως συνήθως προκόβουν στα πλούτη, στη δύναμη και στην εξουσία, πλανώντες και πλανώμενοι.

Αλλά συ Τιμόθεε, συνεχίζει ο Παύλος, θα στηρίζεσαι στο λόγο της Αγίας Γραφής, στην οποίαν εντρυφάς από παιδικής ηλικίας, διότι αυτή δια του Αγίου Πνεύματος θα σε καταστήσει σοφόν και συνετόν, αφού το περιεχόμενο περιέχει όλες τις αλήθειες της πίστεως, που οδηγούν τους πιστεύοντας εις σωτηρίαν, διότι «πάσα γραφή θεόπνευστος». Αφού έχει γραφεί δηλαδή με τον φωτισμόν και την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Έτσι καθίσταται ωφέλιμη και σωστική για τον κάθε χριστιανό που την μελετά, αποκαλύπτει και διδάσκει την αλήθεια για τον Ένα Τριαδικό Θεό, ελέγχει την πλάνη, την κακία, την πονηριά και την αδικία, διορθώνει και ανορθώνει τους παρεκτρεπομένους, οδηγώντας αυτούς στην μετάνοια, και μεταμορφώνει θεοφιλώς όλους εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι στην αρετή.

Χριστιανοί μου, αυτά ήταν με απλά λόγια η διδασκαλία του Αποστολικού Αναγνώσματος που

ακούσαμε σήμερα. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, στα εικοσιτέσσερα συνεχή χρόνια που βρίσκομαι σ’ αυτόν εδώ τον μικρό ναό της Αγίας Βαρβάρας, πολλές φορές ασχοληθήκαμε και με την παραβολήν του Τελώνου και Φαρισαίου, και με το Αποστολικό Ανάγνωσμα. Τονίσαμε ιδιαίτερα την αξία της αληθινής μετανοίας, και της συναίσθησης της αμαρτωλότητος, ενώ επανειλημμένες φορές καυτηριάζαμε την υπερηφάνεια, την ευσεβοφάνεια, την υποκρισία και την αυτοδικαίωση του Φαρισαίου. Και άλλες φορές πάλι ασχοληθήκαμε με άλλα θέματα από το Αποστολικόν Ανάγνωσμα.

Για να γίνει όμως κατανοητό το αγιασμένο παράδειγμα και η θεοσεβής διδασκαλία ενός γέροντος ή ενός πνευματικού ιερέως ή ενός ιεροκήρυκος, ή ενός επισκόπου της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, και η σωστή από μας σωστική ανταπόκρισις, χρειάζεται και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς την προσωπική μας μεταμόρφωση και την χάρη της Πεντηκοστής, δηλαδή του Αγίου Πνεύματος, δεν θα μπορέσουμε ποτέ, να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε για την ψυχική μας ωφέλεια, τον κεκρυμμένον θησαυρό που κρύβουν οι καρδιές ορισμένων αγιασμένων κληρικών και γεροντάδων, και πολύ περισσότερο τα πολύτιμα πνευματικά μαργαριτάρια που ενυπάρχουν στην Αγία Γραφή και δη στην Καινή Διαθήκη, στα Φιλοκαλικά κείμενα, στα συγγράματα των πατέρων, στα γεροντικά και στα συναξάρια των Αγίων και σε όλα τα πνευματικά βιβλία που τόσο ευρέως κυκλοφορούν σήμερα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους Νεοέλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς δεν μελετάνε τα ιερά γράμματα της Ευαγγελικής διδασκαλίας του Σωτήρος Χριστού, δεν εκκλησιάζονται με συνέπεια, απέχουν και καταπολεμούν την Ιερά Εξομολόγηση, και αρνούνται να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και πολλές φορές κοροϊδεύουν τα μυστήρια.

Κι όταν ο Έλληνας χριστιανός, δεν θέλει να μάθει, δεν θέλει ν’ ακούσει, και δεν θέλει να διαβάσει το Ευαγγέλιο, πώς θα φωτιστεί και πώς θα οδηγηθεί στη σωτηρία; Όταν εμείς από μικρά παιδιά, ακούμε τους θεοσεβείς γονείς μας, τους παππούδες και γιαγιάδες μας, για τα απλά θέματα της πίστεως, και όταν βλέπουμε το αγιασμένο παράδειγμά τους στη νηστεία, στην προσευχή, στην εγκράτεια, στον εκκλησιασμό, στην Θεία Κοινωνία και στην Ιερά Εξομολόγηση, όταν τους βλέπουμε με πόσην ευλάβεια τηρούν τις εντολές του Ευαγγελίου, τη δυνατή τους πίστη στην πρόνοια του Αγίου Θεού, και την ευδόκιμη υπομονή τους στις μεταξύ τους σχέσεις και στους πειρασμούς της ζωής, όλα αυτά και άλλα πολλά, μαζί με την καλοσύνη τους, την ανοικτή τους την καρδιά και την κρυφή τους ελεημοσύνη, όλα αυτά φυτεύονται μέσα στις παιδικές ψυχούλες, βαθιές οι ρίζες της Ορθοδόξου πίστεως και μεγαλώνουμε μέσα στο φως του Αγίου Πνεύματος, όπως ακριβώς το περιγράφει ο Απόστολος Παύλος για την παιδική του μαθητού του Τιμοθέου.

Αντιθέτως η τραγική πραγματικότητα μας φανερώνει ότι στις περισσότερες Ελληνικές οικογένειες επικρατεί η ημιμάθεια αναμεμειγμένη με προλήψεις και δεισιδαιμονίες, η άγνοια, η αδιαφορία, ακόμα και η εχθρότητα για την πίστη μας και τους ιερείς μας και τέλος η θεομαχία. Και όλα αυτά καθημερινά πληθαίνουν όλο και περισσότερο από τον νέον τρόπο ζωής που μας επέβαλλε ο άθεος πολιτισμός της δύσεως, Ευρώπης και Αμερικής.

Όταν καταφρονούμε τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, που ο Θεός την έγραψε με το αίμα Του πάνω στο Σταυρό, όταν αρνούμεθα την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου πίστεως, τα ιερά και τα όσια της Ελληνικής μας φυλής, και το κυριότερο όταν αρνούμεθα και κοροϊδεύουμε το ιερότατο μυστήριο της οικογένειας, μητρότητος και συζυγίας, τότε ακολουθούν όσα είπαμε την περασμένη Κυριακή και της οποίας συνέπειες μου ζητήσατε αρκετοί από σας να τις επαναλάβω και σήμερα.

Και αυτές είναι: τα ναρκωτικά, τα ξενύχτια με όσα ξεδιάντροπα και αίσχη συμβαίνουν σ’ αυτά, το πιοτό και το μεθύσι, το τσιγάρο με το χασίσι, η διαβολική ροκ και μέταλ μουσική, οι ασύδοτες πανσεξουαλικές διασκεδάσεις, οι παράνομες προγαμιαίες σχέσεις και από την σχολική ακόμα ηλικία, οι τριακόσιες χιλιάδες εκτρώσεις το χρόνο, – από έγγαμες και άγαμες, – η έξαρσις της ομοφυλοφιλίας και των σοδομιτικών αμαρτημάτων, η έντονη βία στη σχέση μας και ιδίως μεταξύ των συζύγων, η ψυχρότητα και η αδιαφορία μεταξύ μας, η ασέβεια προς τους γονείς, το οδυνηρό και αφύσικο φαινόμενο των αγάμων μητέρων, ακόμα και με εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με άγνωστα σπέρματα, τα αυξανόμενα διαζύγια, τα προβληματικά παιδιά των διαλελυμένων οικογενειών, η αποφυγή της τεκνογονίας, η ασυδοσία των εχόντων δύναμη πολιτική, δύναμη εξουσίας και δύναμη πλούτου και άλλα πολλά ακόμα.

Και τώρα πληρώνουμε. Πληρώνουμε πρώτον την ασέβειά μας, δεύτερον την κακή μας παιδική ανατροφή και ιδίως όταν χωρίζουν οι γονείς, και τρίτον ότι αγκαλιάσαμε τον νέο υλιστικό άθεο τρόπο της δύσεως. Και τέταρτον το ότι αρνούμεθα να γνωρίσουμε βιωματικά την αλήθεια και το φως της Ορθοδόξου ημών πίστεως, με τα σωστικά μυστήρια της Εκκλησίας μας, με την μελέτη του Ευαγγελίου με βάση τους Αγίους Πατέρας και τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Όλα αυτά μας θυμίζουν την βεβαίωση της Αγίας Γραφής που λέγει «χείμαρροι ανομίας εθάντησάν με», από την Β’ Βασιλειών. Κατακλυσμοί και χείμαρροι ανομίας κατέκλυσαν την πατρίδα μας, τις Ορθόδοξες οικογένειές μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ως χείμαρρος ορμητικός ξεσηκώθηκαν όπως είδατε τώρα τελευταία, αυτές τις ημέρες οι μουσουλμάνοι, όταν οι Δανοί και οι Ευρωπαίοι γελοιογράφησαν τον Μωάμεθ. Και καλά έκαμαν και μπράβο τους. Βέβαια δεν εγκρίνουμε τη βία, αλλά μόνον την διαμαρτυρία. Όταν όμως καθημερινά ξεχύνεται ως χείμαρρος, ο οχετός των ύβρεων του ονόματος του Ιησού Χριστού, του Θεού μας, της Παναγίας και των Αγίων μας, μέσα στην ίδια την πατρίδα μας, την ορθόδοξη Ελλάδα μας, και βρίζουν άντρες και γυναίκες, νέοι μεγάλοι και μικροί, ακόμα και μικρά κοριτσάκια, κανένας μας δεν κοκκινίζει από ντροπή και κανένας χωροφύλακας και αστυνομικός και κανένας εισαγγελεύς δεν τολμά να πιάσει όλους αυτούς που βρίζουν τα θεία, απ’ τ’ αυτί και να τους βάλλει φυλακή. Ας είναι και πολιτικοί. Ας είναι και άρχοντες. Όποιοι και αν είναι αυτοί. Εφόσον βρίζουν τα θεία η θέσις τους είναι πίσω από τα σίδερα.

Καθημερινά ακούμε όχι για πλημμύρες, πυρκαγιές και χιονοστιβάδες, αλλά για χειμάρρους ανομίας, ασυδοσίας, αχαριστίας, προδοσίας και αναρχίας. Χείμαρρος βρωμιάς από τις οθόνες των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, χείμαρρος ανηθικότητος και παντός είδους αισχρότητος, από τα ροζ τηλέφωνα και από τα ροζ κινητά που έχουν ακόμα και μικρά παιδιά Δημοτικού σχολείου, από τις ροζ ταινίες, από τις ροζ ιστοσελίδες και από τα ροζ βρώμικα περιοδικά που τόσο ευρέως κυκλοφορούν.

Ποτέ άλλοτε ίσως χριστιανοί μου, στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, δεν υπήρξαν τόσο μεγάλοι οι χείμαρροι της ανομίας, της αδικίας, της πονηριάς, της κακίας και της ανηθικότητος. Πόσο καταστρεπτικοί είναι αυτοί οι χείμαρροι, δεν ξέρω αν υπήρξε άλλη εποχή. Και είμεθα ακόμα στην αρχή. Το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια, φοβάμαι και να το προβλέψω και να το πω. Αλίμονον στις επόμενες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, αν δεν έχουν μέσα τους βαθιά ριζωμένη την πίστη του Χριστού την Αγία, στο Χριστό και στη διδασκαλία του.

Και το μεγαλύτερο κακό στην εποχή μας είναι ότι νομιμοποιείται ο φόνος για τις εκτρώσεις, και το ψήφισαν οι τριακόσιοι στην Ελληνική Βουλή, οι τριακόσιοι βουλευτές, τους οποίους εμείς ψηφίσαμε, άρα έχουμε και μείς ευθύνη απέναντι στο Θεό, και όταν θα βρεθούμε στην Κρίση, μεθαύριο η Κυριακή των Απόκρεω, που θ’ αναφερθούμε σ’ αυτό το Ευαγγελικό απόσπασμα, να δούμε τι θα έχουμε να απολογηθούμε μπροστά στο δίκαιο Κριτή.

Είναι κατόπιν και ο εξευτελισμός, της ανθρωπίνης προσωπικότητος, με την νομιμοποίηση των λεγομένων δήθεν γάμων των ομοφυλοφίλων. Έτσι το κακό οργιάζει, η αρετή εξευτελίζεται, καταπολεμείται, κατακοροϊδεύεται, γι’ αυτό και δεν θ’ αργήσει να πέσει ο πέλεκυς του Αγίου Θεού, η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας. Και ήδη έχει φανεί προειδοποιητικά αυτή η οργή με τις κάθε τόσο θεομηνίες, με τους μεγάλους σεισμούς, με τα τσουνάμια, με τις φοβερές μεταδοτικές ασθένειες, – δεν είναι αυτό που λέμε τίποτα μέσα απ’ τα πτηνά, τρώτε αυγά τώρα, τρώτε; τις τρελές αγελάδες και τους χιλιάδες τόνους από τα χαλασμένα τρόφιμα -… Έχουμε κατόπιν τις μεγάλες ξηρασίες, τις παρατεταμένες παγωνιές, την αλλαγή του κλίματος σ’ ολόκληρη τη γη και τόσα άλλα, μαζί με την πείνα, όπου δυο χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν έχουν ένα ποτήρι γάλα, τους πολέμους, τις ταραχές, τα πυρηνικά όπλα, τις επαναστάσεις, και τόσα άλλα, και τόσα άλλα που μας κρύβουν…

Και αλίμονό μας αν έχουμε μάτια και δεν βλέπουμε, αν έχουμε αυτιά και δεν ακούμε, και αν έχουμε μυαλό και είναι θολό και σκοτισμένο από την αμαρτία.

Ένας μόνο δεν φοβάται, ένας.

Ένας μόνον δεν τρομάζει.

Ένας μόνον δεν ολιγοψυχεί.

Ένας μόνον δεν απελπίζεται.

Ποιος είναι αυτός;

Ο αληθινός ορθόδοξος χριστιανός!

Είναι αυτός που τον διακρίνει η ευλαβής συνέπεια στα όσα λέγει ο λόγος του Θεού μέσα στο Ευαγγέλιο.

Είναι αυτός που έχει πρώτα αληθινή μετάνοια, και ύστερα συμμετέχει μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης στα Πανάχραντα Μυστήρια.

Είναι αυτός που καίγεται ολόκληρος από τη φωτιά της πίστεως και από την καύση της αγάπης μέχρι θυσίας, μαρτυρίου, βασάνων και θανάτου.

Είναι ο ορθόδοξος χριστιανός που έχει ταπεινό το φρόνημα και συντετριμμένη την καρδιά με απόλυτη συναίσθηση ότι είναι αμαρτωλός.

Είναι αυτός που ελπίζει στο έλεος του Θεού και δεν απελπίζεται.

Είναι αυτός που αισιοδοξεί σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του γιατί μετά φόβου και στο κατά δύναμιν, όσο δηλαδή μπορεί, τηρεί τις εντολές του Θεού και καλλιεργεί τις αρετές.

Δεν είναι ο γκρινιάρης, ο μεμψίμοιρος, ο απαισιόδοξος, ο κατσούφης, ο βλοσυρός, – βλοσυρός σαν κι εμένα, – αλλά

είναι ο χαρούμενος χριστιανός που βιώνει εν Χριστώ την χαρά του Παραδείσου, τη χαρά των αγγέλων και τη χαρά των αγίων.

Δηλαδή μπορεί νάσαι και συ, μπορεί νάσαι και συ, και συ, και συ, και συ, και όλοι μας και γω μαζί σας, τελευταίος ο αμαρτωλός.

Είμεθα, είθε να είμεθα εμείς όλοι.

Γι’ αυτό ας έχει δόξα τιμή και προσκύνησις

ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα,

τώρα και πάντοτε,

και εις τους απεράντους αιώνας των αιώνων,

Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

Δυναμική επάνοδος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στα ποιμαντικά του καθήκοντα
Εκκλησία της Ελλάδος

Δυναμική επάνοδος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στα ποιμαντικά του καθήκοντα

5 Αυγούστου 2026

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της αποθεραπείας του μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κηρύγματα

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

του αρχιμ.  Γρηγορίου   Κωνσταντίνου, Διδάκτορος  Θεολογίας Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την οποία η  Εκκλησία μας γηθοσύνως...

Read more
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά στην Ορθόδοξη Αλήθεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά στην Ορθόδοξη Αλήθεια

5 Αυγούστου 2026

Διαβάστε στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί και αυτή την Τετάρτη σε όλα τα περίπτερα. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά για...

Read more
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρ. Νικολάου Βιτζηλαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρ. Νικολάου Βιτζηλαίου

5 Αυγούστου 2026

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, τελέσθηκε σήμερα Τρίτη 4-8-2026 το μεσημέρι, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής-Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης...

Read more
Η Μεγάλη Παράκληση στην Καρίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μεγάλη Παράκληση στην Καρίτσα

5 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρίτσας μετέβη απόψε Τρίτη 4 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος,...

Read more
«Η μετάνοια συναντά τη μητρική μεσιτεία της Παναγίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η μετάνοια συναντά τη μητρική μεσιτεία της Παναγίας»

5 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού...

Read more
Κηρύγματα

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026

Στις έξι Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει το θείο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έγινε μερικές εβδομάδες...

Read more
Η εορτή του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός: Ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους

5 Αυγούστου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού      Πολλοί από τους αγίους της Εκκλησίας μας υπήρξαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας...

Read more
”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”
Εκκλησία της Ελλάδος

”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”

4 Αυγούστου 2026

Με αναφορά στον ιδιαίτερο πνευματικό χαρακτήρα του μηνός Αυγούστου ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ....

Read more
Να πάψει να αποτελεί η Εκκλησία την εύκολη λύση για την αλλαγή της ατζέντας  όταν οι πολιτικοί περιέρχονται σε δύσκολη θέση
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Διονυσίου Δ΄

4 Αυγούστου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου αναγγέλλει ότι, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Ποιμενάρχου της,...

Read more
Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου

4 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2026, στην Ιερά Μονή Καστρίου στον Ταϋγετο, τελέσθηκε η πρώτη Ιερά Παράκληση προς την...

Read more
Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας
Χωρίς κατηγορία

Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

4 Αυγούστου 2026

Τήν Δευτέρα 3 Αὐγούστου 2026, ἡ Ὑπουργός Πολιτισμοῦ κ. Λίνα Μενδώνη παρέδωσε δύο ἀκόμη ἔργα τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ, διά τῆς...

Read more
«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»

4 Αυγούστου 2026

Στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς...

Read more
Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας

4 Αυγούστου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 1η Αυγούστου 2026, στον Άγιο Ιωάννη Απιδέας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό...

Read more
«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

4 Αυγούστου 2026

«Εὐχαρίστως βοῶ Σοι· χαῖρε Μητροπάρθενε». Παράδοξος φαίνεται καί ἀνθρωπίνως ἀκατανόητος ἡ ὀνομασία αὕτή, τήν ὁποίαν ἀπευθύνει πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ἡ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κηρύγματα

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

του αρχιμ.  Γρηγορίου   Κωνσταντίνου, Διδάκτορος  Θεολογίας Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, την οποία η  Εκκλησία μας γηθοσύνως...

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

5 Αυγούστου 2024

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

5 Αυγούστου 2024

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
Next Post

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ;

Κυριακή Τελώνου καί Φαρισαίου

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist