• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

H ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Αφρική

in Απόψεις - Γνώμες
23 Ιανουαρίου 2019
byPoimin.gr Team
H ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Αφρική
Share on FacebookShare on Twitter

Όταν αναφερόμαστε στην Ορθοδοξία στην Αφρική, έχουμε μπροστά μας – σύμφωνα με τον μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, δύο ιστορικές πραγματικότητες.

Η πρώτη ιστορική πραγματικότητα είναι όταν αναφερόμαστε στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού μέχρι τα νεώτερα χρόνια,  εννοούμε ότι  μία από τις πρώτες Αποστολικές Εκκλησίες που οργανώθηκαν κατά τον πρώτο αιώνα ήταν η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας που η δράση της κάλυπτε περισσότερο την Βόρειο Αφρική και προς τα νότια το σημερινό Σουδάν, την Σομαλία και την Αιθιοπία.

Η δεύτερη ιστορική πραγματικότητα είναι ότι η εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην υπόλοιπη Αφρικανική Ήπειρο πολύ μεταγενέστερα, κατά τα νεώτερα χρόνια, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. Στην αρχή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έστελνε κληρικούς σε μακρινές χώρες της Αφρικής που δεν είχαν ακόμη οργανώσει Μητροπόλεις και Επισκοπές, όπου έφθαναν Έλληνες μετανάστες για μια καλύτερη ζωή. Μαζί μ’ αυτούς έφθαναν και Ορθόδοξοι μετανάστες κι από άλλες Ορθόδοξες χώρες, όπως από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Σερβία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η ποιμαντική ευαισθησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αποστέλλει κληρικούς για τις λειτουργικές ανάγκες των μελών της Διασποράς ήταν μεγίστης σωτηριολογικής σημασίας. Ενώ στη περιοχή της Βορείου Αφρικής η Ορθοδοξία από τον έβδομο αιώνα και μετά έμεινε εγκλωβισμένη ανάμεσα στο Ελληνικό και Αραβικό στοιχείο λόγω της βίαιης παρουσίας του Ισλάμ, στις χώρες που αναπτύχθηκε η Ορθοδοξία κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και περισσότερο κατά τον 20ον αιώνα, άρχισε να γίνεται γνωστή και ενδιαφέρουσα και για τους ιθαγενείς του τοπικού πληθυσμού. Η δυναμική παρουσία και γόνιμη ποιμαντική δράση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο έγινε πλέον μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Γι’ αυτό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας  κ. Θεόδωρος, αναφερόμενος στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, τονίζει ότι «η Εκκλησία μας είναι κατ’ εξοχήν Εκκλησία Ιεραποστολική και μ’ αυτήν την προοπτική και πορεία προσανατολισμού προχωρεί και ριζώνει στα βάθη της ηλιόλουστης αφρικανικής γης» . Έχοντας ο ίδιος συνείδηση της Ιεραποστολικής πορείας που χάραξαν οι προκάτοχοι του Πατριάρχες και μάλιστα οι μακαριστοί Νικόλαος, Παρθένιος και Πέτρος με κάθε σαφήνεια τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή της, χάριτι Θεού, αναρρήσεώς μου στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας, μοναδικό και κύριο μέλημα μου είναι η προώθηση, η αύξηση, ο συντονισμός και η περαιτέρω οργάνωση του Ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου μας. Ενός έργου που συντελείται τόσο διακριτικά, αθόρυβα, σεμνά αλλά με καλή διάθεση, ένζηλη προσπάθεια για προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ενός έργου που εμπλέεται από τη θυσιαστική αγάπη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού».

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σήμερα αποτελείται, εκτός από την Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, όπου είναι η έδρα του Πατριαρχείου μας, από 22 Μητροπόλεις και πέντε επισκοπές. Σε 13 Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Καμπάλας, Κένυας, Ζιμπάπουε, Ιωαννουπούλεως και Πρετορίας, Καλής Ελπίδος, Ζιμπάπουε, Ειρηνουπόλεως, Καλής Ελπίδος, Μουάντζας, Νιγηρίας, Κεντρώας Αφρικής, Γκάνας και Ζάμβιας και σε τέσσερις Επισκοπές Μαδαγασκάρης, Κανάγκας, Μπουρούντι και Μοζαμβίκης ασκείται σήμερα Ιεραποστολή όπου μεταξύ αυτών υπηρετούν δύο ιθαγενείς επίσκοποι και 600 ιθαγενείς ιερείς και διάκονοι. Σε περισσότερες από 24 χώρες της Αφρικής υπάρχει σήμερα η παρουσία Ορθόδοξης Ιεραποστολικής δράσης και σε άλλες τόσες υπάρχει θετική προοπτική για το μέλλον. Το ποίμνιον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελείται από περίπου πέντε εκατομμύρια. Γύρω στα 4,7 εκατομμύρια είναι πιστοί από τον τοπικό πληθυσμό των λαών της Αφρικής και 300.000 χιλιάδες Έλληνες, Άραβες, Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί κι άλλοι Ορθόδοξοι από Ανατολικές χώρες.

Με τη συνεργασία των  Ορθοδόξων Εκκλησιών παραχωρούνται Ορθόδοξοι κληρικοί από τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας που διακονούν κάτω από την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του τοπικών Μητροπόλεων και Επισκοπών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χρησιμοποιώντας μαζί με την αγγλική και την εθνική τους γλώσσα, τόσο στη λειτουργική ζωή της ενορίας όσο και στην ποιμαντική. Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και της ορθόδοξης πίστης των μελών της Διασποράς είναι και ποιμαντική ευθύνη της Εκκλησίας. Ο καθηγητής Αθανάσιος Δεληκωστόπουλος τονίζει ότι «η διασπορά αύτη εκλήθη να αντιμετωπίσει δημιουργικά το δυτικό κόσμο και το πολιτισμό του. Ησθάνθη, όμως ότι θα έπρεπε για να επιβιώσει πνευματικά να διατηρήσει τη μητρική γλώσσα και το πολιτιστικό χαρακτήρα των χωρών της καταγωγής κάθε ομάδος, παρά την προοδευτική αφομοίωση των γενεών με το περιβάλλον των νέων πατρίδων τους». Για να πετύχει και να ενισχυθεί το έργο της ποιμαντικής τόσο στο χώρο της Ορθοδόξου Διασποράς όσο και στο χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, χρειάζεται η στήριξη της ποιμαντικής της τοπικής Εκκλησίας στα μετόπισθεν τόσο με την καλλιέργεια του Ιεραποστολικού φρονήματος όσο και με τη δημιουργία στελεχών και την μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για τους νέους εφημερίους της Διασποράς όσο και για τους Ιεραπόστολους με την πνευματική, ηθική και υλική στήριξη τους. Πολλές φορές οι εφημέριοι της Διασποράς λειτουργούν και ως Ιεραπόστολοι.

Με τη δημιουργία Ιεραποστόλων κληρικών από τον τοπικό πληθυσμό, η Ιεραποστολή χρειάζεται εκτός από την συντήρηση των Ιεραποστολών, οικονομική στήριξη για την οικοδομική της ανάπτυξη με το κτίσιμο ναών, οικίας του νέου ιθαγενούς κληρικού, σχολείων, κλινικών, νηπιαγωγείων, αίθουσας εκδηλώσεων, κτιρίου διά την λειτουργία εκκλησιαστικού σεμιναρίου, ως επίσης και οικονομική στήριξη του εκδοτικού και του μεταφραστικού τομέα για την έκδοση και την μετάφραση κατηχητικών και λειτουργικών βιβλίων στις τοπικές διαλέκτους. Πάνω απ’ όλα όμως, χρειάζονται φωτισμένοι Ιεραπόστολοι αφιερωμένοι που να διακρίνονται για την αγιότητα του βίου τους και να έχουν την πρέπουσα προετοιμασία προς τον σκοπό αυτό, άριστη θεολογική κατάρτιση, ευσεβή βίο, γνώση της ιστορίας και της γλώσσας του λαού που θα δραστηριοποιηθεί, υπακοή στην εκκλησιαστική του αρχή, ικανότητα για προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα πολιτιστικά και κλιματολογικά, ενθουσιασμό, θάρρος, αυταπάρνηση και βαθιά πίστη στο Θεό.

Για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα το έργο της σύγχρονης Ποιμαντικής της Διασποράς και της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός και μια στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και όσων φορέων έχουν ευαισθησία και δράση προς την κατεύθυνση αυτήν.

Όπως  έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατά την ενθρόνιση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, «όλος ο Ορθόδοξος κόσμος έχει ιστορικό χρέος να συμπαρασταθεί όχι συμβολικά αλλά γενναιόδωρα με αποστολή προσώπων και με ουσιαστική οικονομική συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο, ώστε να ανταποκριθεί η Ορθοδοξία στις τεράστιες ανάγκες της απέραντης Αφρικανικής Ηπείρου. Η Ιεραποστολική προσπάθεια εκτός των συνόρων της Ορθοδοξίας δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη υπόθεση» .

Λόγω των διαφορών που έχουν προκύψει μεταξύ τοπικών αυτοκεφάλων Εκκλησιών έχουν σταματήσει οι Διορθόδοξες Συναντήσεις που θα μπορούσαν να προσεγγίζουν σύγχρονα προβλήματα με κοινές δράσεις και τοποθετήσεις, όπως είναι και το θέμα της Ιεραποστολής. Μια πρώτη καλή κίνηση για να φθάσουμε στην μόνιμη λειτουργία Διορθόδοξων Επιτροπών που να επιλαμβάνονται κοινών προβλημάτων είναι η υλοποίηση της προτάσεως του Προκαθημένου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου για την καθιέρωση της ετήσιας συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία και που στην συνέχεια θα επεξεργάζονται οι μόνιμες Διορθόδοξες Επιτροπές.

Ειδικά για τα θέματα της Ποιμαντικής της Διασποράς και της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής χρειάζεται να συγκληθούν τοπικά Συνέδρια, στην συνέχεια περιφερειακά και μετά Πανορθόδοξο για να γίνει μια καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας, να υπογραμμισθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και δυσκολίες και στην συνέχεια η κοινή δράση με την συνεργασία όλων των φορέων για την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Χρειάζεται επίσης μια υπεύθυνη μόνιμη έκδοση ενός Ορθόδοξου εντύπου για την καταγραφή των δραστηριοτήτων στο χώρο της Διασποράς και της Ιεραποστολής.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Πρόσφατα Άρθρα

H εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Αγιοπηγή
Εκκλησία της Ελλάδος

H εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Αγιοπηγή

8 Σεπτεμβρίου 2026

  Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος...

Read more
Η καρδιά του Έβρου κτύπησε στη Μονή Δαδιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Η καρδιά του Έβρου κτύπησε στη Μονή Δαδιάς

8 Σεπτεμβρίου 2026

Υπό την κραταιά σκέπη της Παναγίας μας προσφεύγουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου οι ακρίτες του Έβρου, η οποία ως...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις  της Παναγίας «Γιάτρισσας» στο Λουτράκι
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Παναγίας «Γιάτρισσας» στο Λουτράκι

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών εορτάσθηκε η μεγάλη πανήγυρις του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με την παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Σερβίας και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε κατά...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Παναγία μάς ανοίγει δρόμους ελευθερίας και αντίστασης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Παναγία μάς ανοίγει δρόμους ελευθερίας και αντίστασης»

8 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου,...

Read more
Ευλαβικό προσκύνημα στις ρίζες
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλαβικό προσκύνημα στις ρίζες

8 Σεπτεμβρίου 2026

Στην γενέτειρα γη των κατά σάρκα γονέων του, Αποστόλου και Αικατερίνης, στην ηρωοτόκο και ελατοσκέπαστη κώμη Πανουργιά, την ομώνυμο πατρίδα...

Read more
Πάνδημος εορτασμός στην Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Αντινίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός στην Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Αντινίτσης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Στην ιστορική και αιματοβαμμένη Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών...

Read more
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής

8 Σεπτεμβρίου 2026

Κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής, που αποτελεί...

Read more
Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Γιάτρισσας Κοκκινόραχης
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Γιάτρισσας Κοκκινόραχης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ενορία Κοκκινόραχης εόρτασε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας, που βρίσκεται σ’ ένα...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος

8 Σεπτεμβρίου 2026

   Το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Σεπτεμβρίου, στο Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου Πανοράματος, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον...

Read more
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

8 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2026 τον αγιασμό...

Read more
Εξιτήριο για τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Θεόκλητο
Εκκλησία της Ελλάδος

Εξιτήριο για τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Θεόκλητο

8 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026, ολοκληρώθηκε η νοσηλεία του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου στο Γενικό...

Read more
π. Φίλιππος: Η Παναγία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φυσιολογική οικογένεια!!!
Εκκλησία της Ελλάδος

π. Φίλιππος: Η Παναγία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φυσιολογική οικογένεια!!!

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κορώνης, τιμήθηκε η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου...

Read more
Ο Αγιασμός του νέου Σχολικού Έτους από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως
Ελλάδα Κόσμος

Διαμαρτυρία ΠΕΠΠ για τις καινοτομίες κατά την τέλεση του Αγιασμού στα σχολεία στην Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως

8 Σεπτεμβρίου 2026

Θεσσαλονίκη, 08/09/2026 Πανελλήνια Ένωση Πολιτών για τα Παιδιά (ΠΕΠΠ ΑΜΚΕ) ΠΡΟΣ: Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Ιδ. Γραφείο Επισκόπου, Γραφείο Τύπου...

Read more
Εορτή Συνάξεως Παναγίας Βηματάρισσας στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Συνάξεως Παναγίας Βηματάρισσας στη Ν. Ιωνία

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με λαμπρότητα και τη δέουσα ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την Σύναξη της Ιεράς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post
Τι συμβολίζει το κερί, το θυμίαμα και γιατί ανάβουμε το καντήλι!!!

Τελετουργικές εκδηλώσεις της λαϊκής ευσέβειας

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Γύθειο

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Γύθειο

Σπουδαία Διαβαλκανική Συνάντηση για την εμπορία ανθρώπων στον Βόλο

Σπουδαία Διαβαλκανική Συνάντηση για την εμπορία ανθρώπων στον Βόλο

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία της παρουσίας του I. Λειψάνου του Αγ. Λουκά του ιατρού στο Γύθειο

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επ' ευκαιρία της παρουσίας του I. Λειψάνου του Αγ. Λουκά του ιατρού στο Γύθειο

Η ευλογία της Βασιλόπιτας του Ιεροψαλτικού μας κόσμου και του Αθλητικού Συλλόγου «ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

Η ευλογία της Βασιλόπιτας του Ιεροψαλτικού μας κόσμου και του Αθλητικού Συλλόγου «ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist