Μία νέα κρίση με αδιόρατη, τουλάχιστον επί του παρόντος, εξέλιξη ευρίσκεται εντός των τειχών της ανθρωπίνης ζωής σ΄ολόκληρο τον κόσμο.

Εικόνες βγαλμένες μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αφηγήσεις γνωστές από βιβλία ιστορίας, τείνουν να γίνουν η καθημερινότητά μας, μέσα κυρίως από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φόβος, ανησυχία, αγωνία.

Αυτές τις ημέρες, της αγίας Τεσσαρακοστής, όπου πάντοτε «ο πειρασμός» δουλεύει κατά του μυστηρίου του Χριστού, η απάντηση στην υφιστάμενη πλέον δοκιμασία έρχεται, όπως πάντοτε, από τον λόγο του Θεού. «Γίνεσθε ουν φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί» (Μτθ. 10,16).

Επίκαιρος, δυνατός, διδακτικός αλλά και αποκαλυπτικός ο λόγος του Χριστού. Η Εκκλησία μας είναι εδώ. Ζώσα, δραστήρια, προσευχομένη αδιαλείπτως, στηρίζουσα τον άνθρωπο.

Η πίστη στον Θεό και η επιστήμη, ως δώρον Θεού, ευρίσκονται σε μια διακεκριμένη συλλειτουργική ενότητα και σχέση, καθώς και οι δύο υπηρετούν τον διφυή άνθρωπο.

Στην κρίση λοιπόν που σήμερα, ως κριτήριο και του πολιτισμού μας, δοκιμάζει πολυεπίπεδα, για μια ακόμη φορά τις αντοχές μας, ο λόγος του Χριστού, δίδει και πάλιν απαντήσεις ζωής.

Καλούμεθα όλοι μας να γίνουμε πιό φρόνιμοι, να σταθούμε δηλαδή με περισσότερο σεβασμό σε ότι η ανθρώπινη επιστήμη, με πολύ κόπο προσφέρει στην ανθρωπότητα, είτε στο επίπεδο της πρόληψης, είτε της προφύλαξης, είτε τέλος της θεραπείας της νέας αυτής ασθένειας, που ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει να έλθει.

Μίας σοβαρής ασθένειας, που με έναν τρόπο λυτρωτικό και εξαγνιστικό, έρχεται να μας υπενθυμίσει τα όριά μας, να ταπεινώσει διδακτικά την υπέρμετρη αυτοπεποίθησή μας και κυρίως να μας παιδαγωγήσει σε αξίες, που είχαμε σχεδόν ξεχάσει, ζώντας μέσα στην παραζάλη μιας ζωής χωρίς άρωμα αιωνιότητας.

Αγάπη, ανεκτικότητα, κατανόηση, αλληλεγγύη, ατομική και κοινωνική ευθύνη, υπευθυνότητα, ενδιαφέρον για τον διπλανό μας. Ακόμη όμως περισσότερο, έρχεται η νόσος αυτή, να μας διδάξει την δύναμη της πίστεως, την ομορφιά της προσευχής, το μεγαλείο της κενωτικής αγάπης, την παρηγορία της υπομονής στην θλίψη, την αισιόδοξη προοπτική σε ότι φαίνεται αδιέξοδο, την υπέρβαση του φόβου μέσα από την βεβαιότητα ότι, ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, έχουμε πατέρα φιλόστοργο και παντοδύναμο, που όχι μόνο μπορεί αλλά κυρίως θέλει να μας βοηθήσει.

Αυτή είναι η φρονιμάδα, που σήμερα υποδεικνύει ο Χριστός. Αυτή που δεν καταργεί την ανθρώπινη σοφία αλλά την αγιάζει, την φωτίζει, την πολλαπλασιάζει. Φρόνηση στην παρούσα κρίση σημαίνει ότι εφαρμόζω με προσοχή και σχολαστικότητα όλες τις συστάσεις των υπευθύνων προσώπων, ιατρών και ειδικών επιστημόνων, δεν εκθέτω τον εαυτό μου ούτε και τους συνανθρώπους μου σε κινδύνους, προσέχω την υγεία μου, νοιάζομαι και για την υγεία του πλησίον μου, αυτοπεριορίζομαι ελευθέρως όταν νιώθω αδιάθετος, θωρακίζομαι με την πίστη μου στον Θεό, προσεύχομαι θερμώς για όλους εκείνους που νοσούν, αλλά και για εκείνους που θυσιαστικά αγωνίζονται στα ιατρικά εργαστήρια, στους θαλάμους των νοσοκομείων, στα επιτελικά διοικητικά κέντρα να νικήσουν με τα όπλα της επιστήμης την ασθένεια και να περιορίσουν, τον πόνο, την αγωνία, την ανησυχία, τον φόβο.

Σ΄αυτήν την δύσκολη μάχη ενάντια σε έναν ύπουλο εχθρό, που τον γνωρίσαμε, αν τον γνωρίσαμε, μόλις χθές, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ή περισσότερο να υποτιμήσουμε την παράμετρο, που ονομάζεται θρησκευτική πίστη.

Τα όρια και μάλιστα σε θέματα τόσο ευαίσθητα, όπως είναι η πίστη ενός ανθρώπου δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται, πολύ περισσότερο να χλευάζονται και να στοχοποιούνται. Θέλει προσοχή και διάκριση ώστε να μην υπερβαίνονται τα όρια και παραβιάζονται τα interna sacra της εκκλησιαστικής ζωής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαχρονικά αποδείξει σ΄αυτό τον τόπο ότι και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έχει και σύνεση και κυρίως αγάπη για τον άνθρωπο.

Ο ιερώτατος πυρήνας της χριστιανικής πίστεώς μας είναι η θεία λατρεία, η οποία κατατείνει προς ένα στόχο, την δια των θείων μυστηρίων και μάλιστα του κορυφαίου αυτών, την θεία Ευχαριστία, ένωση του ανθρώπου με τον Θεό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως το μυστικό Σώμα του Χριστού, ως κοινωνία θεώσεως δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ένα ηθικοθρησκευτικό ή κοινωνικοφιλανθρωπικό σύλλογο, χωρίς λατρεία, χωρίς μυστήρια, χωρίς Χριστό «προσφέροντα και προσφερόμενο».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως κοινότητα πίστεως και ζωής, αυτοπραγματώνεται και υποστασιάζεται μέσα από την λατρεία της, με την οποία ο πιστός εν Αγίω Πνεύματι ενώνεται με τον Χριστό. Ο Ναός και το ιερό θυσιαστήριο είναι και παραμένει το κέντρο της ζωής του χριστιανού. Στην παρούσα πρωτοφανή κρίση η Εκκλησία κάνει, με πόνο ψυχής και πάλι την κενωτική της υπέρβαση και θυσία. Περιορίζει, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, την λατρευτική της διακονία. Δεν αργεί όμως το ιερό θυσιαστήριο. Όλες οι ακολουθίες θα τελούνται κανονικώς στον Μητροπολιτικό μας Ναό, χωρίς όμως την φυσική παρουσία των πιστών και θα αναμεταδίδονται καθημερινώς από το Ρ/Σ μας στα 99,2 fm την Παρασκευή το απόγευμα και την Κυριακή το πρωϊ και από τα δύο τοπικά τηλεοπτικά μας δίκτυα. Αναστέλλονται προσωρινώς και προς χάριν του υψίστου αγαθού της υγείας, όλες οι πνευματικές δραστηριότητες του Μαξιμείου Ιδρύματος, οι κατηχητικές και αντιαιρετικές συνάξεις, οι κύκλοι συμμελέτης Αγίας Γραφής, η λειτουργία του Εκκλ. Κειμηλιαρχείου και της Εκκλ. Βιβλιοθήκης.

Καλούμε όλον τον λαό, σε συστράτευση προσευχής, ώστε το έλεος του Θεού να διασκεδάσει την ενεστώσα ανάγκη. Κάθε απόγευμα στις 6:00, οι καμπάνες των Εκκλησιών μας θα κτυπούν για να μας υπενθυμίζουν το καθήκον της προσευχής, έστω και στα σπίτια μας, που καλούνται να γίνουν κατ’ οίκον Εκκλησίες, ως η ορθόδοξη παράδοσή μας, αιώνες τώρα, μας διδάσκει. Καθημερινώς στις 9:00 το πρωΐ, στον Μητροπολιτικό Ναό τελείται ήδη η ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία αναμεταδίδεται από το «Ράδιο Κιβωτός». Όλοι οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοικτοί για την ατομική προσευχή από τις 9:00 έως τις 11:00 το πρωΐ και από τις 6:00 έως τις 7:00 το απόγευμα. Οι ιερείς μας, οι οποίοι έχουν λάβει ειδικές ποιμαντικές οδηγίες, είναι στους Ναούς τους για να στηρίξουν τον λαό του Θεού. Τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργούν για το κοινό από τις 11 π.μ. έως την 12 μεσημβρινή. Οι φιλανθρωπικές δομές, το Κοιν. Παντοπωλείο και το Συσσίτιο θα λειτουργούν κανονικώς. Το Κοιν. Παντοπωλείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 10:00 το πρωΐ έως τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ το Συσσίτιο θα προσφέρει καθημερινά σε πακέτο όσο φαγητό χρειάζεται.

Η Εκκλησία ως χώρος και ζωή ελευθερίας διαθέτει απέραντη κατανόηση και διάκριση. Κανείς ποτέ πιστός δεν αναγκάσθηκε να εκκλησιασθεί, πολύ δε περισσότερο να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων, τα οποία χαρίζουν ζωή και μόνο ζωή και μάλιστα στην πληρότητά της. Η ελευθερία στην Εκκλησία είναι δώρο, πρόσκληση, άθλημα ζωής. Σεβόμεθα τις αποφάσεις της Πολιτείας. Καλούμεθα όλοι μας να τις εφαρμόσουμε.

Μεγάλη λοιπόν προσοχή από όλους και για όλα! Ας διδαχθούμε από την πολύτιμη εμπειρία της Εκκλησίας μας, την ευλογημένη και συνετή τακτική των πατέρων μας.

Αυτό χρειάζεται πάντοτε ο άνθρωπος και μάλιστα σε περιόδους πειρασμών και κρίσεων. Πίστη και λογική, ακεραιότητα και φρόνηση! Ψυχραιμία και εγρήγορση. Ελπίδα και εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

Μετανοίας ο καιρός και δεήσεως η ώρα. Ας πυκνώσουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Κύριό μας, ώστε συντόμως να έλθει η φιλάνθρωπη απάντηση του ουρανού, που θα απομακρύνει την παρούσα απειλή. Είμαι βέβαιος ότι το πικρόν της παρούσης δοκιμασίας θα φέρει πολλούς ουρανίους γλυκασμούς στην ζωή μας.

Ας εφαρμόσουμε με σχολαστικότητα ότι οι ειδικοί επιστήμονες και η Πολιτεία συστήνουν για τον έλεγχο της επιδημίας και την διαφύλαξη του υψίστου αγαθού της υγείας. Ο Επίσκοπός σας και όλοι οι ιερείς σας προσευχόμεθα εκτενώς προς τον Κύριο. Σας καλώ να συναντώμεθα καθημερινώς στις κατ’ ιδίαν προσευχές μας, ως μέλη του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας μας, η οποία καλεί όλους μας σε συστράτευση προσευχής και αλληλεγγύης. Η απογευματινή καμπάνα θα είναι μία υπενθύμιση προς όλους μας για το ιερό αυτό καθήκον μας. Καθημερινώς, ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Ιεροσολυμιτίσσης, στον Μητροπολιτικό μας Ναό, καίει ακοίμητη λαμπάδα, υπέρ συμπάσης της πόλεως, Μητροπόλεως, πατρίδος και κόσμου ολοκλήρου. Εμπιστεύομαι με όλη την δύναμη της ψυχής μου, όλες τις προσευχές και τις ελπίδες μας στην Υπεραγία Θεοτόκο, με τις πρεσβείες της οποίας είμαι βέβαιος ότι συντόμως η ενεστώσα δυσκολία θα ξεπερασθεί. Αμήν.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Όσιος Παΐσιος: Οι ψυχές των κεκοιμημένων

- Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί μπορούν να προσεύχωνται; - Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται...

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επι τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, Θεία Λειτουργία...

Βουλευτής της Μεσσηνίας για την καταβολή εφάπαξ στους ιερείς

Ερώτηση για το εφάπαξ των ιερέων κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ζητώντας να καταβάλλεται σε 70χρονους ιερείς χωρίς να απαιτείται η αποχώρησή τους από...

Δεκαετής Θεοφιλής Αρχιερατεία Μητρ. Λαγκαδά Ιωάννη (2010 – 2020)

ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ (2010 – 2020) Πρωτ. Αναστασίου Παρούτογλου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Οὐ γάρ διδάσκων μόνον,...

Συναξάρι 6ης Ἰουνίου – Σάββατον πρό τῆς Πεντηκοστῆς

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος †Τῇ ἡμέρᾳ αὐτῇ, μνείαν πάντων τῶν ἀπ' αἰῶνος κοιμηθέντων εὐσεβῶς, ἐπ' ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου, οἱ...

10ετης επέτειος ενθρονίσεως Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννη

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Επ΄ ευκαιρία της σημερινής Επετείου της συμπληρώσεως 10 ετών από της Ενθρονίσεως του, εις τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά...

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου τον...

Προσκυνητές από την Αθήνα επισκεύτηκαν το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στην Κόρινθο

Προσκυνητές από την Αθήνα επισκεύτηκαν σήμερα Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, προκειμένου να προσκυνήσουν την Εικόνα της...

Πάτρα: Ζήτησε να εξομολογηθεί και έκλεψε την Παντάνασσα

Περί ὣραν 12:45 εἰσῆλθε ἂγνωστος στόν Ἱερό Ναό Παντανάσσης Πατρῶν, ὁ ὁποῖος ἐζήτησε ἀπό τόν νεωκόρο πληροφορίες γιά νά ἐξομολογηθῇ. Καθ’ ἣν στιγμήν...

Λόγω “Κορονοϊού” δεν θα γίνουν Βαπτίσεις στον Άη Συμιό τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι το μυστήριο του Βαπτίσματος που πραγματοποιούνταν στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, την Δευτέρα του Αγίου...

Κυριότερες Σατανιστικὲς ἐκκλησίες καί ὁμάδες τῶν Σατανιστῶν

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θεολογίας  Κυριότερες Σατανιστικὲς ἐκκλησίες καί ὁμάδες τῶν Σατανιστῶν εἶναι οἱ ἀκόλουθες: α) Τό Τάγμα τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀνατολῆς (ΟΤΟ) Τό τάγμα αὐτὸ (Ordo...

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων: Με μεγάλη προσφορά στην Κρήτη

Η Μονή Αγίας Τριάδας, ή Μονή Τζαγκαρόλων όπως επίσης είναι γνωστή, είναι ένα  από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια που θα δείτε στην Κρήτη. Η Μονή...

Επιτρέπεται να τελεστεί βάπτιση στη θάλασσα;

Πρωτοπρ. Νεκτάριος Μαρκάκης Αφορμή για τη δημοσίευση των παρακάτω σκέψεων, δόθηκε από το αίτημα μερικών ανθρώπων, να βαπτιστούν τα παιδιά τους στη θάλασσα, αφού ήδη...

Ἡ οἰκολογική κρίση ἀντικατοπτρίζει τήν ἐσωτερική πνευματική κρίση τοῦ ἀνθρώπου

Ὡς ἐμεγαλύνθη τά ἔργα Σου, Κύριε, πάντα ἐν σόφίᾳ ἐποίησας (Ψαλμός ΡΓ’) Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, Ἡ 5η Ἰουνίου ἔχει θεσμοθετηθεῖ ἀπό τόν ΟΗΕ, ἤδη ἀπό το...

Διαμαρτυρία της Μητροπόλεως Περιστερίου για συκοφαντικό δημοσίευμα

Ἐν Περιστερίῳ, τῇ 4ῃ Ἰουνίου 2020 Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Περιστερίου ἐξ ἀφορμῆς δημοσιεύματος με τίτλο «Ξεσηκωμός τῶν πιστῶν γιά τήν Μητρόπολη Περιστερίου», πού ἀναρτήθηκε τήν...