Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Ι. Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η έλευση του νέου έτους 2019.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  1.1.2019

Την πρώτη του νέου έτους, Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019, ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο και τον εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Ταχλιαμπούρη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νέω έτει, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και πολλών πιστών.

Κατά την Δοξολογία ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Χρυσούλης ανέγνωσε το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου:

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2019

ΣΕΒΑΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΕΡΟΥ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Κ.κ.  ΠΑΪΣΙΟΥ

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Χαίρετε  εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

Αδελφοί μου,

Γνώρισμα της ζωής κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η αισιοδοξία. Η σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και η βεβαία πίστη  για την αίσια έκβασή της.

Αυτή η στάση δεν οφείλεται σε εξωτερική τοποθέτηση του κάθε  ανθρώπου, αλλά είναι αποτέλεσμα της ακλόνητης πίστης στην αγάπη του Θεού δια το άνθρωπο, τον άνθρωπο της κάθε εποχής.

Είναι γεγονός  αναμφισβήτητο ότι, ως Έλληνες και ως πολίτες ζούμε μία δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης, αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών.

Ταύτα πάντα  τα μαρτυρούν τα καθημερινά δυσάρεστα  γεγονότα που δυστυχώς αγγίζουν άλλους ολίγο και άλλους περισσότερο των Ελλήνων.

Τα σημεία των καιρών, ήτοι οι διάφορες ανθρώπινες θεωρίες, οι διάφορες ψευδείς και απατηλές διδασκαλίες, τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα άλλων λαών μη χρηστών ηθών, μας προτρέπουν και μας εξαναγκάζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε να ζητήσουμε την ταυτότητά μας ως Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν πράγματι κινούμαστε, ζούμε και υπάρχουμε ως Έλληνες Πολίτες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Βέβαιο είναι, όταν ο άνθρωπος εμπιστευτεί απόλυτα αυτή την αγάπη του Θεού Δημιουργού του Παντός και παραδοθεί «άνευ όρων», τότε καμία αμφιβολία για το μέλλον της ανθρωπότητας δεν χωρεί και δη και μάλιστα ενός εκάστου εξ ημών γεννάται η ελπίδα του μέλλοντος, μιας καλύτερης ζωής και παρουσίας του ανθρώπου.

Ολόκληρη η ιστορία, όμως από την δημιουργία του κόσμου, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει να το κατανοήσει ο ανθρώπινος νους, είναι μία μαρτυρία της αγάπης του Θεού δια τον άνθρωπο.

Ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, χωρίς προκαταλήψεις, πρέπει να κινούμαστε εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να αποδεχόμαστε τα σωτήρια Ιερά Μυστήρια και τις λειτουργικές πράξεις της, που αποσκοπούν στην σωτηρία μας, την σωτηρία της ψυχής μας, και να μην μας επηρεάζουν και να μας καθοδηγούν τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας, με έργα, λόγους και πράξεις ανοήτους.

Ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κατά τους αψευδείς λόγους του Κυρίου «αφέτε τα παιδία ελθείν προς με», πρέπει να μορφώνουμε τους νέους μας «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», και αυτό είναι αναφαίρετο καθήκον της ελληνικής οικογένειας, της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να μεριμνούν για την ορθή ορθόδοξη διδασκαλία, ούτως ώστε τα ελληνόπουλα να γνωρίζουν και να διατρανώνουν την πίστη  τους και την  Ελληνοχριστιανική μόρφωσή τους ενάντια σε ό,τι το ξένο, που δυστυχώς προσφέρει αυτή η παγκοσμιοποιημένη εποχή.

Και τελικά – εν ενί στόματι και μια καρδία – να  καυχόμαστε ότι, είμαστε Έλληνες ενδόξων προγόνων και μιας ξακουστής ανά τον κόσμο Πατρίδας, μεγάλης και τρανής.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το 2018 έφυγε  ανεπιστρεπτεί, η ανατολή του νέου έτους 2019της  χρηστότητος του Κυρίου μας καλεί να ατενίσουμε με αισιοδοξία, και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, αφού αφήσουμε πίσω μας ό,τι ξενότροπο και να επαυξήσουμε ό,τι καλό ποιήσαμε το απερχόμενο έτος προς ίδιο όφελός μας.

Η ταπεινότης μου, από την καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνει προς όλους εσάς, τους  εγγύς, τους αποδήμους μας και τους εν θαλάσση πλέοντας, τον εγκάρδιο εόρτιο χαιρετισμό μου και Πατρική  ευχή μου, όπως το νέο έτος της  χρηστότητος του Κυρίου 2019 αποβεί ευλογημένο, ειρηνικό, υγιεινό, πανευφρόσυνο, καρποφόρο και δημιουργικό ξεχωριστά στον καθένα σας και στις οικογένειές σας.

Με τις σκέψεις αυτές σας ασπάζομε ένα προς ένα, από καρδίας πατρικώς.

Εν τη Ιερά Μητροπόλει, εν έτει σωτηρίω δισχιλιοστώ ενάτω και δεκάτω, μηνί Ιανουαρίω α΄

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

Κατόπιν, οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη.

Μετά το Δημαρχείο οι Αρχές μετέβησαν για τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, στο Λιμεναρχείο, στο «Ισιδώρειο» Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος.

Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.

Εν συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν τις κλινικές του Νοσοκομείου, και απηύθυναν εόρτιες ευχές στους ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Τρίμηνο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου

Στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος την Κυριακή των Απόκρεω 7 Μαρτίου 2021. Τη διακονία...

Κυριακή της Απόκρεω στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μακροχώρι

Την Κυριακή της Απόκερω (7 Μαρτίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό...

Η αγάπη το κριτήριο της δικαιοσύνης του Θεού

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός τις ποιμαντικές επισκέψεις του στις ενορίες της Ορεστιάδος, κατά την περίοδο του Τριωδίου, την...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα;» (video)

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου λειτούργησε σήμερα Γ΄ Κυριακή του Τριωδίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων...

Επι τη εκδημία του Επισκόπου πρ. Βατουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς)

Μεγάλη θλίψη προξένησε η είδηση της εκδημίας του προσφιλούς αδελφού εν Κυρίω Επισκόπου πρ. Βατουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς), Ιεράρχου της Εκκλησίας της...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η εν Χριστώ αγάπη κόντρα στην αγαπολογία και την τρομολαγνεία»

Για την εν Χριστώ αγάπη έναντι της αγαπολογίας από τη μία πλευρά και της τρομολογνείας από την άλλη αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος...

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Για όλον τον Χριστιανικό κόσμο και ειδικώς για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το ιερότερο και σεβαστότερο ανθρώπινο πρόσωπο είναι η Παναγία. Σεβόμαστε, τιμούμε και...

Σύρου Δωρόθεος: Ενώ εμείς ζητάμε από τους άλλους πολλά, ο Θεός ζητά από μας πολύ λίγα

Με την τήρηση όλων των ισχυόντων μέτρων περιστολής της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου...

Η 73η επέτειος της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Σύμη

Κυριακή τῆς Ἀπόκρεω σήμερα, 7η Μαρτίου 2021 καί παράλληλα ἡμέρα ἐθνικῆς μνήμης γιά τά Δωδεκάνησα, τήν πανάρχαια αὐτή κοιτίδα τοῦ Ἑλληνισμοῦ στό Ἀρχιπέλαγος τοῦ...

Συναξάρι 8ης Μαρτίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Θεοφυλάκτου, ἐπισκόπου Νικομηδείας. Ὁ Ὅ­σι­ος Θε­ο­φύ­λα­κτος κα­τα­γό­ταν ἀ­πό...

Ποιμαντική περιοδεία του Μητροπολίτη Τρίκκης στα πληγέντα από το σεισμό χωριά των Τρικάλων

Στα πληγέντα από το σεισμό χωριά των Τρικάλων μετέβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και διαπίστωσε με τα μάτια του τις...

«Στην Πληγωμένη Αμυγδαλέα…»

Στο χωριό Αμυγδαλέα μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο του π. Ιγνάτιο, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο Κοιμητήριο της Καλαμάτας

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  στο Κοιμητήριο της Καλαμάτας,  τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ Χρυσόστομος,  τιμώντας την μνήμη...