Αποστολικό Μήνυμα Κυριακή 19/1/2020

«Η πνευματική λέπρα»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σήμερα η ευαγγελική περικοπή του ευαγγελιστή Λουκά που ακούσαμε αναφέρεται στο θαύμα που έκανε ο Κύριός μας θεραπεύοντας τους δέκα λεπρούς.

Η λέπρα, μια τρομερή, ανίατη τότε ασθένεια, μάστιζε επί αιώνες την ανθρωπότητα, ώσπου οι επιστήμονες με τη φώτιση του Θεού ανακάλυψαν τη θεραπεία της και η ανθρωπότητα ζει χωρίς αυτό το φόβο.

Όμως, όπως και πριν από λίγες δεκαετίες, έτσι και την εποχή του Χριστού κανείς δεν μπορούσε να θεραπευτεί από την «καταραμένη» αυτή ασθένεια που έκανε το σώμα να σαπίζει. Οι λεπροί έπρεπε να απομακρυνθούν πολλές φορές βίαια από τα σπίτια τους, διότι η αρρώστια ήταν μεταδοτική. Έπρεπε να φύγουν από τις πόλεις ή τα χωριά τους και να ζουν στις ερήμους ή σε νησιά χωρίς άλλους κατοίκους. Ο φόβος της λέπρας ανάγκαζε τους ανθρώπους να ζουν τον τρομερό αποχωρισμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συχνά γονείς έχαναν τα παιδιά τους και παιδιά τους γονείς, χωρίς ελπίδα να ξαναειδωθούν.

Σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρεται στους δέκα λεπρούς που συνάντησαν τον Ιησού Χριστό και Του ζήτησαν να τους λυπηθεί και να τους ελεήσει. Αμέσως ο Κύριός μας τους είπε να πάνε να δείξουν τα σώματά τους στους ιερείς της εποχής εκείνης, οι οποίοι ασκούσαν και χρέη ιατρικά και οι οποίοι θα επιβεβαίωναν την θεραπεία τους. Πράγματι οι δέκα λεπροί υπάκουσαν στη φωνή του Ιησού και ξεκίνησαν για να συναντήσουν τους ιερείς. Καθ’ οδόν όλοι τους θεραπεύτηκαν θαυματουργικά, μόνο με το λόγο του Ιησού Χριστού· κατόπιν έδειξαν τα σώματά τους στους ιερείς, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι είναι πλέον υγιείς και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Όλοι λοιπόν πήγαν στα σπίτια τους, πλην ενός που αναζήτησε πρώτα τον Ιησού Χριστό για να Τον ευχαριστήσει και μετά να επιστρέψει στους δικούς του. Όταν τον είδε ο Κύριός μας, τον ρώτησε: « Δεν έγιναν και οι δέκα καλά; πού είναι οι άλλοι εννέα;»

Εδώ φάνηκε η ανθρώπινη αχαριστία! Καθημερινά ο Κύριος μας ευεργετεί, μας δίνει την υγεία μας, την όρασή μας, την ακοή μας, τα πλούσια υλικά αγαθά για την συντήρησή μας και άπειρες δωρεές για την πνευματική μας πρόοδο. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι όταν ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί, κάνουν τον σταυρό τους και ευχαριστούν τον Κύριό μας. Το ίδιο συμβαίνει και το βράδυ. Πόσοι άραγε προτού πέσουν για να κοιμηθούν, ευχαριστούν τον Κύριο για όσα καλά τους έδωσε; Όλοι σχεδόν θεωρούν δεδομένα την υγεία τους, την εργασία τους, το καθημερινό τους φαγητό, τις φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες που συντηρούν τη ζωή στη γη μας. Ανοήτως απολαμβάνουν τα πάντα και δεν αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Θεό, που καθημερινά τους τα παρέχει!

Αγνώμονες και αχάριστοι άνθρωποι! Δημιουργήσαμε μια κοινωνία αχάριστη  και αδιάφορη προς τον Θεό, που φέρεται όπως οι εννέα λεπροί. Ελάχιστοι είναι πλέον οι άνθρωποι εκείνοι που δοξάζουν και ευχαριστούν καθημερινά τον Θεό. Αντιθέτως, αμέτρητοι είναι εκείνοι οι οποίοι ζητούν την βοήθεια και το έλεός Του, σαν τους δέκα λεπρούς. Όταν όμως ο Κύριος δίνει αυτά που ζητούν, ο ένας στους δέκα μόνο Τον ευχαριστεί.

Αδελφοί μου. Αυτό ήταν το σημερινό Ευαγγέλιο. Όπως όμως έχουμε τονίσει, πάντα το ευαγγελικό ανάγνωσμα έχει ένα κοινό μήνυμα με το αποστολικό. Ποια έννοια συνδέει τα δύο ιερά κείμενα που αναγνώστηκαν σήμερα στην Εκκλησία; H λέπρα είναι το κοινό σημείο. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρθηκε στην σωματική λέπρα την οποία θεράπευσε ο Ιησούς Χριστός. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος αναφέρθηκε σε μια άλλη λέπρα, εκείνην της ψυχής, που την συνιστούν τα ανθρώπινα πάθη, τα οποία επίσης μόνο η δύναμη και ο λόγος του Χριστού μπορεί να τα θεραπεύσει.

Ποια είναι όμως η λέπρα της ψυχής; Ο λόγος του Θεού διά στόματος του Αποστόλου Παύλου μάς λέγει, ότι είναι η βλασφημία, η αισχρολογία, η κακία, ο θυμός, η οργή, η πλεονεξία, η κλοπή, οι κακές επιθυμίες, η ασέλγεια, η πορνεία, η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία και οτιδήποτε άλλο επιστρέφει τον άνθρωπο στην κτηνώδη σαρκολατρία, που βίωναν οι άνθρωποι πριν να γνωρίσουν τον Χριστό, την εποχή της ειδωλολατρίας.

Αδελφοί μου, τονίζει ο Απόστολος, εσείς όλοι που ενδυθήκατε με την βάπτισή σας τον Χριστό και το σώμα σας έγινε πλέον ναός του Θεού και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, πώς είναι δυνατόν να έχετε επιστρέψει σε αυτά τα ψυχικά και σωματικά πάθη που αποτελούν τη λέπρα της ψυχής;

Αν ο Απόστολος Παύλος τα έλεγε αυτά προς κάποιους εκ των πρώτων χριστιανών που παρασύρθηκαν προς τον βούρκο της αμαρτίας, τι θα έλεγε αδελφοί μου ο Απόστολος των Εθνών σε όλους εμάς, τους σημερινούς χριστιανούς, που η μεγάλη πλειοψηφία μας επέστρεψε ασυνείδητα στα πάθη της ειδωλολατρίας;

Ζούμε σε έσχατους καιρούς και πονηρές ημέρες. Οι δαίμονες αντιλήφθηκαν ότι πλησίασε η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας, που θα κριθούμε όλοι μας. Γι’ αυτό πολεμούν με τόση λύσσα την ανθρωπότητα, για να την κερδίσουν. Δίνουν την τελευταία μάχη τους για να απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον Θεό, από την Εκκλησία Του, από το χριστιανικό βίωμα. Σπρώχνουν την ανθρωπότητα σιγά σιγά όταν βρίσκουν αντιδράσεις, και άλλοτε με ραγδαίες εξελίξεις, ξανά προς τον σκοτεινό τρόπο ζωής που επικρατούσε την εποχή της ειδωλολατρίας.

Πρέπει ο άνθρωπος να ξεχάσει ότι το σώμα του είναι ναός του Θεού και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και τον ωθούν, οι δαίμονες και τα όργανά τους, στην αμαρτία. Δεν πρέπει να υπάρχει δοξολογία και ευχαριστία προς τον Θεό. Δεν πρέπει να υπάρχει αγνότητα και παρθενία. Δεν πρέπει να υπάρχει οικογένεια που δεν μολύνθηκε με την μοιχεία, την ασέλγεια, τις εκτρώσεις και την ασέβεια, ώστε εύκολα να διαλυθούν όλες. Έχουν βαλθεί στην εποχή μας οι δαίμονες και τα όργανά τους να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Επί τούτου ο Απόστολος των Εθνών μάς συμβουλεύει πώς πρέπει να ενεργήσουμε, αν δεν θέλουμε να καταστραφούμε: Αντίσταση στους δαίμονες. Όταν οι δαίμονες βλέπουν ότι παραδίδουμε την ψυχή και το σώμα μας, τότε ορμούν σαν ύαινες για να κατασπαράξουν την ύπαρξή μας. Αντιθέτως όταν βρίσκουν αντίσταση, φεύγουν και απομακρύνονται.

Εμπρός λοιπόν αδελφοί μου, μας καλεί ο Χριστός διά στόματος του Αποστόλου Παύλου, όπως αλλάζετε τα παλιά ρούχα σας και ενδύεσθε τα νέα, αυτό να κάνετε και στην καθημερινή σας ζωή. Πετάξτε από πάνω σας τον παλαιό άνθρωπο των παθών και της αμαρτίας που γέμισε την ψυχή σας με «λέπρα», κάνοντας το σώμα σας κατοικητήριο δαιμόνων και σπήλαιο ληστών. Το σώμα σας είναι άγιο, διότι βαπτίστηκε στο όνομα του Κυρίου μας και έγινε ναός Του. Πώς εσείς τώρα θα αφήσετε τους δαίμονες να το μετατρέψουν σε δικό τους άντρο;

Εμπρός αδελφοί μου, φορέστε τη στολή τη νέα, τη στολή του Ιησού Χριστού, πριν οι δαίμονες σαν καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Δεν βλέπετε εντός σας τι συμβαίνει; Δεν αντιλαμβάνεστε πού βαδίζει η οικογένειά σας και η ανθρωπότητα; Ποιος μας τυφλώνει ώστε να μη βλέπουμε την σωματική και ψυχική λέπρα που μαστίζει σήμερα σχεδόν όλη την  κοινωνία μας; Η νέα εποχή και η νέα τάξη πραγμάτων που είναι τα όργανα των δαιμόνων, δεν φοβούνται πλέον τις γεμάτες από χριστιανούς Εκκλησίες, αφού έχουν επιτύχει με τα μέσα που διαθέτουν να κάνουν τους λαούς να μη ζουν στην καθημερινότητά τους ζωή Χριστού, αλλά ζωή μέσα στην αμαρτία και τα πάθη. Ζωή όμοια με την εποχή που οι άνθρωποι λάτρευαν τα είδωλα.

Ας αντισταθούμε λοιπόν, ας πάμε κόντρα στο ρεύμα της αμαρτίας που μας ωθούν οι δαίμονες. Ας ενδυθούμε την πανοπλία του Χριστού όσοι έχουμε βαπτιστεί στο όνομα του Κυρίου μας, και ας πολεμήσουμε σαν καλοί στρατιώτες μαζί Του κατά της πλάνης και των αμαρτωλών μας παθών. Μόνο τότε θα φυγαδευτεί η «λέπρα» που μαστίζει εμάς, τα παιδιά μας και την κοινωνία ολόκληρη.

Ακούσαμε ότι Κύριός μας καθάρισε την λέπρα και θεράπευσε τους δέκα ανθρώπους του σημερινού Ευαγγελίου. Μάλιστα, λέει ότι ο ευγνώμων ήταν Σαμαρείτης και όχι Ιουδαίος. Έτσι και την σημερινή πνευματική λέπρα όλων των φυλών και των λαών της γης, μόνο ο Κύριος μπορεί να καθαρίσει και να θεραπεύσει. Μόνο τον Ιησού Χριστό φοβούνται οι δαίμονες και τα όργανά τους. Γι’ αυτό και πολεμούν τον Χριστό, προσπαθώντας να κάνουν την ψυχή και το σώμα μας κατοικητήριο δαιμόνων. Δεν αντέχουν να βλέπουν το ανθρώπινο σώμα και την ψυχή να γίνεται ναός και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Όσοι λοιπόν πιστοί, προσέλθετε. Όσοι ποθείτε να καθαρισθείτε από την πνευματική λέπρα του αιώνα μας, αντισταθείτε και αρνηθείτε τον αμαρτωλό τρόπο ζωής που ο αιώνας μας προβάλλει. Εμείς κληθήκαμε από τον Κύριό μας, Ιησού Χριστό σε αγιασμό ψυχής και σώματος. Εμείς ποθούμε την αγιότητα και τις αρετές της αιώνιας ζωής, το βίωμα της αληθινής χαράς που διδάσκει ο Χριστός και το διασώζει μόνο η Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία.

Εμείς θα βαδίζουμε με οποιοδήποτε κόστος στο δρόμο του Χριστού, των αγίων και των οσίων, για να δοξασθεί και από εμάς το άγιο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, αμήν.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Πάτμος: Για 1η φορά μετά από 400 χρόνια δεν θα γίνει φέτος η τελετή του Νιπτήρος

Για 1η φορά μετά από 400 περίπου χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία της τελετής του Νιπτήρος στην Πάτμο, ένα έθιμο που παραδοσιακά τελείται...

Η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην κατ’ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά κατ΄οίκον του Αγίου Φωτός, διότι  ενδεχομένως προκληθεί μαζική μετακίνηση πολιτών και συνωστισμός είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος...

Συναξάρι 9ης Ἀπριλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Εὐψυχίου, τοῦ ἐν Καισαρείᾳ ἀθλήσαντος. Ὁ  Ἅ­γι­ος Μάρτυς Εὐ­ψύ­χι­ος ἔ­ζη­σε κατά τούς ...

Εκδημία Καθηγουμένης

Η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία της οσιωτάτης Καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου «Η Μήτηρ του Ηγαπημένου» στο Κλειδί, μοναχής...

Ξάνθη: Ανοικτοί οι Ναοί για την προσκύνηση του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 225 ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Ο τόπος μας,η...

S.O.S. Τρομοκρατία στὴν Χειμάρρα ἀπὸ τὴν ἀλβανικὴ ἀστυνομία καὶ ἐγκατάσταση μεταναστῶν στὴν Βόρ. Ἤπειρο!

Ἐν Κονίτσῃ τῇ 7ῃ Ἀπριλίου 2020 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις: «Μέσα στόν θόρυβο καί στόν “κουρνιαχτό”, πού ἔχει...

Κορονοϊός: Το συγκινητικό μήνυμα ηλικιωμένης προς τους κυβερνώντες

Καθημερινά γινόμαστε αποδεκτές πολλών μηνυμάτων, όπου ο κόσμος μας εκφράζει την ανησυχία του, για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, με αφορμή την ενσκήψασα επιδημία...

Λόγοι Ὁσίου Παΐσίου γιά τήν Ἐκκλησία καί τούς κληρικούς

Εἶναι σημαντικό, ὅλοι οἱ χριστιανοί, νά τοποθετοῦνται στά διάφορα ζητήματα πού ἀνακύπτουν μέ μία ὀρθή ἐκκλησιολογική βάση. Δέν ὑπάρχει καλύτερος «διδάσκαλος» περί αὐτοῦ, ἀπό...

32 έτη από την Κοίμηση του Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Γ΄ (Τσίγκρη)

Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, συμπληρώθηκαν 32 έτη (8 Απριλίου 1988) από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Γ΄ (Τσίγκρη). Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Άρτης...

Προσευχήσου στο Θεό να σου στείλει τη χάρη Του

Δεν θα σ’ αφήσει ο Θεός να ζητάς και να περιμένεις για πολύ «Μέσα στον κόσμο που ζούμε, πρέπει να έχουμε διαπιστώσει πόσο χρόνο χρειάζεται...

Με βαθειά συναίσθηση της αποστολής και του καθήκοντος

Με βαθειά συναίσθηση της αποστολής και του καθήκοντος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μπροστά στις πρωτόγνωρες εμπειρίες του λαού μας,...

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Απαιτείται πιστὴ υπακοὴ στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων»

Την Τρίτη 7 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα...

Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος: Το Αναστάσιμο Φως θα φτάσει σε κάθε σπίτι του Δήμου μας!

Κλιμάκιο του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, το Σάββατο 18/4 θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην πόλη. O Δήμαρχος δήλωσε...

Συναξάρι 8ης Ἀπριλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη Ἀγάβου τοῦ Προφήτου, Ἀσυγκρίτου, Ἑρμοῦ, Ἡρωδίωνος, ἐπισκόπου Νέων Πατρῶν, Ρούφου καί Φλέγοντος τῶν Ἀποστόλων,...

Οδηγίες Ιεράς Συνόδου περί της τελέσεως των Ακολουθιών – Η περιφορά του Επιταφίου εντός του Ναού!

Πρός Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Εἰς τάς Ἕδρας αὐτῶν Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ, Γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι, εἰς τό Φύλλον τῆς Ἐφημερίδος τῆς Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β΄...