Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στην ακολουθία τουΑκαθίστου Ύμνου, οποίος τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως .
Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, οπτικοποίησε τις σκηνές της ζωής του Κυρίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στις στάσεις του Ακαθίστου Ύμνου.
Στη συνέχεια, σε μία συγκινητική αποστροφή προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε την Παναγία Μητέρα μας να απλώσει προστατευτικά το ωμοφόριό Της πάνω από την πατρίδα μας και να καταισχύνει τους εχθρούς της.
Η Ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου:
Κατά το έτος 626 μ.Χ., και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μαζί με το βυζαντινό στρατό είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνίδια από τους Αβάρους οι οποίοι σε συνεργασία με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.
Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».Ο Ύμνος ονομάστηκε Ακάθιστος γιατί εψάλη «ορθοστάδην» .