Στον υπό ανέγερση μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Θεστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην προσφυγική Ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, ετέλεσε μεθεόρτως την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, σήμερα 23 Μαΐου 2021, Κυριακή του Παραλύτου, στο τέλος της οποίας εψάλη και επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της θλιβερής αυτής μνήμης.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφερόμενος στα τρία θαύματα που ενθυμείται και προβάλλει η Αγία μας Εκκλησία, ως πτυχές της αναστημένης ζωής, την θεραπεία του επί 38 χρόνια παραλυτικού από τον Κύριο, όπως την διηγείται μέσα από το Ευαγγέλιο του ο Ευαγγελιστής της Αγάπης Ιωάννης, αλλά και στην θεραπεία του Αινέα στην Λύδδα και την Ανάσταση της Ταβιθά στην Ιόππη από τον Απόστολο Πέτρο μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπως αυτά τα διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο κ. Συμεών ωμίλησε για την βίωση των θαυμάτων στην ζωή μας, ως την αναστάσιμη εμπειρία της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας. Θαύματα, τα οποία μπορούν να γίνουν τα καθημερινά μας κίνητρα, για να φύγουμε από την στασιμότητα και να μαρτυρούμε με την ζωή μας την Ανάσταση του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Αν παρατηρήσουμε αυτά τα θαύματα και αυτά τα γεγονότα, που είναι πρακτικές εμπειρίες της αναστημένης ζωής, μπορούμε να πάρουμε πολλά μηνύματα. Ο Πέτρος όταν θεραπέυει τον Αινέα, του λέει αφενός μεν, ότι: «Αἰνέα, ἰᾶταί σε Ιησοῦς ὁ Χριστός·», Αινέα σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός, δεν σε θεραπεύω εγώ, δεν σε θεραπεύει η δική μου δύναμη, δεν σε θεραπεύει η δική μου πίστη, η δική μου ικανότητα. Ενώ εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς στη ζωή μας, ακόμα και όταν ευεργετούμε κάποιον άλλον άνθρωπο, συνήθως θέλουμε να απολαύσουμε έστω την ικανοποίηση της αναγνωρίσεως, έχουμε την ανάγκη να πούμε στον άλλο, «εγώ που σου έκανα αυτό, εγώ που σου έκανα εκείνο, εγώ που σου μαγείρεψα, εγώ που ήμουν στο προσκεφάλι σου, εγώ που έγινα θυσία για σένα», ένα ατελείωτο εγώ μπαίνει ακόμα και στις πιο ευγενικές πτυχές της ζωής μας, όπως είναι η προσφορά και η αγάπη. Ο Απόστολος Πέτρος δεν του λέει: «Αινέα, εγώ σε θεράπευσα, δεν του λέει εγώ σε γιάτρεψα, άλλα ο Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός , ο Αναστημένος Χριστός σε γιάτρεψε και σε θεράπευσε». Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τον θεραπεύει και του λέει: «ἀνάστηθι καὶ στρῶσον σεαυτῷ». Ο δε Ιησούς στο θαύμα με τον Παραλυτικό επίσης του λέει: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει». Μπορεί να μας φανούν αυτές οι λεπτομέρειες άνευ σημασίας, αλλά οι Ευαγγελιστές όταν αναφέρουν κάτι, ενώ μπορεί να παραλείπουν πάρα πολλά, προφανώς έχει πολύ μεγάλη σημασία και ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία, διότι θέλει να φανερώσει η διδαχή της Εκκλησίας μας, μέσα από αυτά, ότι τα θαύματα και γενικότερα οι παρεμβάσεις του Θεού στη ζωή μας, θέλει να αποκαλύψει με αυτές τις λεπτομέρειες ο Λόγος του Θεού, όταν λέει στο επί 38 χρόνια παράλυτο ο Χριστός: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει», δεν θέλει απλώς να του πει ότι: «σήκω πάνω για να δεις ότι σε έκανα καλά», αλλά θέλει να του πει: «μην επαναπαυτείς με τη θεραπεία αυτή, μην πεις τώρα έγινα καλά, ας αράξω, ας απολαύσω, ας ξεκουραστώ. Έγινες καλά και θεραπεύτηκες για να μπορέσεις να ζήσεις, για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. Η αγάπη του Θεού και κάθε ευκαιρία που μας δίνεται στη ζωή δεν είναι μία ευκαιρία για επανάπαυση, δεν είναι μία ευκαιρία για στατικότητα, αλλά είναι καύσιμο για πρόοδο, καύσιμο για πορεία προς τα μπροστά, είναι μία ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι, είναι με μία ευκαιρία για να γίνουμε δημιουργικοί είναι μία ευκαιρία για να προσεγγίσουμε τη ζωή θετικά».
Συνεχίζοντας και κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:
«Μας προσκαλεί και μας προκαλεί η αγάπη του Θεού κάθε φορά που μας ευεργετεί στο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και τότε μας ευεργετεί η αγάπη του Θεού, όταν έχουμε διάθεση πραγματικά να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε δρόμους προόδου, να αρπάξουμε τις δυνατότητες και τα δώρα της ζωής, για να δημιουργήσουμε μία ακόμα καλύτερη ζωή…
Το κάλεσμα της αναστάσιμης ζωής είναι κάλεσμα πραγματικής Ανάστασης. Να βγούμε δηλαδή από την στάση, να βγούμε από τη στασιμότητα και να προχωρήσουμε μπροστά, να δημιουργήσουμε, να χαράξουμε πορεία, να αγωνιστούμε, για να ζούμε πραγματικά την Ανάσταση μέσα μας και να τη χαρίσουμε ως δώρο στη ζωή των άλλων».
Τελώντας ο κ. Συμεών την επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών ανέφερε με νόημα: «Εμείς οι Έλληνες τιμούμε και γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγωδίες μας. Και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους λαούς, διότι είναι άλλη η κουλτούρα και άλλος ο πολιτισμός μας. Εμείς γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγικές μας στιγμές, γιατί η Ρωμιοσύνη δεν ξεχνά. Ακόμα και αν η Διεθνής Κοινότητα δεν τολμά να πράξει αυτό που ξέρει ότι είναι η αλήθεια, ακόμα και αν ο κόσμος θέλει να κλείσει τα μάτια, το αίμα των προγόνων και τα γεγονότα, τα οποία είναι μέσα στις φλέβες, μέσα στο DNA και στην καρδιά ενός πονεμένου λαού, που πήρε τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και της δυσκολίας και του θανάτου, δεν σβήνουν ποτέ. Ναι! Ήταν Γενοκτονία και μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να κάνει διάλογο, μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να επιτύχει τον λεγόμενο «κατευνασμό», μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να κατανοήσει την διαφορετικότητα των άλλων. Οι μνήμες υπάρχουν για να μας διδάσκουν όλους».
Ο κ. Συμεών ακόμη, απηύθυνε ένα κάλεσμα προς όλους τους γονείς, με την ευκαιρία της ενάρξεως των εγγραφών στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Λαμίας για τη νέα σχολική χρονιά, το οποίο προσμετρά 100 και πλέον έτη ζωής, προσφοράς και διακονίας, στην Εκκλησία και στην κοινωνία γενικότερα και το οποίο εδρεύει στην συνοικία της Ν. Μαγνησίας. Ο Σεβασμιώτατος με την αναφορά του αυτή ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την Σχολή, καθώς και όλους τους Άρχοντες, οι οποίοι με κάθε τρόπο στηρίζουν την προσπάθεια αναβάθμισης της Σχολής, οι μαθητές της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διπλασιαστεί, χάρη στην πατρική μέριμνα και την υπέρμετρη αγάπη του κ. Συμεών.
Ακολούθως στην κεντρική πλατεία της Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τους επισήμους και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου, Φιλόλογος και επί σειρά ετών Εθελόντρια Παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου