Έπεσαν οι υπογραφές χθες το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβασης για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου.

Ουσιαστικά, ενεργοποιούνται και επιταχύνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για να αξιοποιηθεί η συνολική χρηματοδότηση των 14.000.000 ευρώ, (10,5 εκ ευρώ από την ΠΙΝ και 3,5 από το Υπουργείο Πολιτισμού) και να αποκατασταθεί πλήρως το ιστορικό μοναστήρι από τις πληγές που υπέστη από τους σεισμούς, αλλά και από το πέρασμα των χρόνων. Όλες οι διαδικασίες κυλούν βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος και υπολογίζεται ότι ο ανάδοχος του έργου θα αναδειχθεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό σε 8 – 10 μήνες. Να σημειωθεί επίσης ότι και για τα λιμενικά έργα έχουν ήδη εγκριθεί τεύχη δημοπράτησης και απομένει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την ΠΙΝ.

Εκτός από τη γρήγορη υλοποίηση των έργων, στόχος είναι μετά την αποκατάσταση το μνημείο, να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό ανακτώντας τον μνημειακό του χαρακτήρα προς όφελος των κατοίκων των Ιονίων Νήσων και των επισκεπτών.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.